Učme sa odhaliť zradu v našich slovách (1)

Učme sa odhaliť zradu v našich slovách (1)

Slovensko 12.júl (HSP/Ilustrácia:HSP)

Zdá sa vám, že nie je možné niekoho „humanitárne bombardovať“? Že sa Havel asi splietol? A pritom ním zavedený pojem „humanitárne bombardovanie“ sa používal počas celej „protijuhoslovanskej kampane“. Bolo to možné preto, že sme si zvykli pomenovať nepríjemné veci jemnejšími výrazmi. Takéto jemnejšie výrazy, zjemnenia sa nazývajú eufemizmy alebo melioratíva. Tieto výrazy  kráčajú ruka v ruke s „politickou korektnosťou“.

V dnešnej spoločnosti je pravidlom, že ľudia sa vo svojom verbálnom prejave vyhýbajú urážlivým výrazom voči ľuďom inej pleti, národnosti, náboženstva alebo svetonázoru, pretože by mohla voči nim byť vyvodená trestnoprávna zodpovednosť. Niektoré staršie pomenovania odlišnosti sa považujú za neprijateľné a neslušné. 
Preto sa hľadajú nové slová, ktorými by vyjadrili, čo potrebujú. Celá skupina týchto slov, ktoré zmierňujú nepríjemnú alebo krutú skutočnosť, je v súčasnosti bohato využívaná hlavne vo verejnom styku. Najviac je to evidentné v politickej, ekonomickej ale aj v sociálnej sfére, v súvislosti s opisom menej príjemných skutočností. Poďme sa preto naučiť im rozumieť.
 
Používanie eufemizmov je už tradičné v armádnej oblasti. Kedysi to začalo možno frázou „padol v boji“, pokračovalo cez „koncentračný tábor“ a dnes to končí pri zjemňujúcich výrazoch, ktoré zahmlievajú nepríjemnú, súčasnú pravdu pred verejnosťou, najmä ak je reč o moderných armádnych operáciách. Taká „oslobodzovacia misia“ –  predsa neznie ako akt vojnovej agresie. Alebo také „zbraňové systémy“, nepôsobia tak vražedne, kým si neuvedomíme, že ide predovšetkým o prostriedky na zabíjanie ľudí. 

Efektívne výsledky“, sa lepšie počítajú, ako počet zabitých nepriateľov alebo  tiež: štatistika úspešnosti pri zabíjaní ľudí. A  takisto aj „vedľajšie straty“ zase príjemne označujú civilné obete pri vojnových akciách.

Reklama

Zaujímavým príkladom je neslávne známy pojem „koalícia ochotných“, ktorý označoval 46 štátov, ktoré sa spolupodieľali na podpore invázie do Iraku za účelom zvrhnutia irackej vlády. Ináč povedané precedens, ktorým sa tieto štáty stali agresormi a spoluvinníkmi za množstvo usmrtených Iračanov a spojeneckých vojakov, samozrejme aj za zničenie hospodárskej a politickej infraštruktúry Iraku. Draho zaplatená „ochota“.

Niekto túto smutnú udalosť môže nazvať aj ďalším používaným pojmom ako „odstránenie darebáckeho režimu“ v preklade – vojenský akt za účelom zvrhnutia vlády suverénneho štátu, často len na základe nevyhovujúceho politického smerovania tohto štátu.

Reklama

A keď už začíname byť nepríjemný,  čo tak „technika vypočúvania“, alebo v nepríjemnom preklade – mučenie. Keďže mučenie je oficiálne v modernom západnom svete neprípustné a všeobecne odsudzované, je veľmi časté používanie tohto náhradného pomenovania.

Negatívna bilancia“ – vyčíslenie usmrtených vlastných vojakov; „preventívny útok“ – napadnutie, agresia, mäkšie pomenovanie útoku; „intervencia“ – zasahovanie do cudzích záležitostí, vpád, nájazd, invázia; „strategické stiahnutie“ – ústup, porážka v boji; „eliminovať protivníka“ – zabiť v boji; „etnická čistka“ – vraždenie skupiny ľudí na základe etnickej príbuznosti, alebo chcete nejaké iné „legitímne ciele“?

O používaní eufemizmov v ďalších oblastiach života si povieme v druhej časti.

Autor: Karol Jerguš

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali