Trumpa blokuje aj štát Maine, môže ešte kandidovať v prezidentských voľbách?

Trumpa blokuje aj štát Maine, môže ešte kandidovať v prezidentských voľbách?

Bratislava 29. decembra 2023 (HSP/ The Associated Press /Newsweek 90/ Foto:TASR/AP-Seth Wenig)

 

The Associated Press informuje o tom, že kandidát na amerického prezidenta Donald Trump je blokovaný v primárnych voľbách GOP už v dvoch štátoch

Donald Trump
Na snímke americký exprezident Donald Trump

Demokratická štátna tajomníčka štátu Maine Shenny Bellowsová vo štvrtok 28. decembra na základe Ústavou zakotvenej doložky o vzbure vyškrtla bývalého prezidenta Donalda Trumpa z volebných lístkov pre prezidentské primárky v tomto štáte a stala sa tak prvým volebným úradníkom, ktorý podnikol jednostranný krok v čase, keď sa Najvyšší súd USA chystá rozhodnúť, či sa Trump môže vrátiť do Bieleho domu.

Reklama

Najprv sa Najvyšší súd štátu Colorado rozhodol, že bývalý prezident Donald Trump nemôže v tomto štáte uchádzať o svoju bývalú funkciu prezidenta. Nato demokratická štátna tajomníčka Shenny Bellowsová v štáte Maine rozhodla rovnako pre svoj štát.

Obe rozhodnutia sú historické. Súd v Colorade bol prvým súdom, ktorý na prezidentského kandidáta uplatnil zriedkavo používaný ústavný zákaz proti tým, ktorí sa “zapojili do vzbury”. Štátna tajomníčka v Maine bola prvým najvyšším volebným úradníkom, ktorý na základe tohto ustanovenia jednostranne vyškrtla prezidentského kandidáta z volebného lístka.

Reklama

Obe rozhodnutia sú však pozastavené, kým sa skončí súdny proces.

To znamená, že Trump zostáva na volebných lístkoch v Colorade a Maine a že jeho politický osud je teraz v rukách Najvyššieho súdu USA.

Rozhodnutie v Maine pravdepodobne nikdy nenadobudne účinnosť samo o sebe – jeho hlavným vplyvom je zvýšenie tlaku na najvyšší súd krajiny, aby jasne povedal: „Môže Trump kandidovať na prezidenta aj po útoku na americký Kapitol 6. januára 2021?“

 

Aký je právny problém?

Po občianskej vojne USA ratifikovali 14. dodatok, ktorý zaručuje práva bývalým otrokom a ďalšie práva. Jeho súčasťou bola aj klauzula o dvoch vetách s názvom Paragraf 3, ktorej cieľom bolo zabrániť bývalým konfederátom získať po vojne späť vládnu moc. Kongres v roku 1872 zrušil túto nespôsobilosť pre väčšinu členov Konfederácie a toto ustanovenie sa prestalo používať. Po 6. januári však bolo znovu objavené.

Reklama

 

Ako to súvisí s Trumpom?

Trump je už stíhaný za pokus o zvrátenie svojej prehry v roku 2020, ktorý vyvrcholil 6. januára, ale § 3 nevyžaduje odsúdenie za trestný čin, aby nadobudol účinnosť. Boli podané desiatky žalôb na diskvalifikáciu Trumpa, v ktorých sa tvrdí, že sa 6. januára dopustil vzbury a už nie je spôsobilý kandidovať na úrad.

Všetky žaloby boli až do rozhodnutia v Colorade neúspešné. A desiatky štátnych tajomníkov boli požiadaní, aby ho vyradili z volieb. Všetci tvrdili, že na to nemajú právomoc bez súdneho príkazu – až do rozhodnutia štátnej tajomníčky štátu Maine Shenny Bellowsovej.

Najvyšší súd nikdy nerozhodol o § 3. Pravdepodobne tak urobí pri posudzovaní odvolaní proti rozhodnutiu v Colorade – Republikánska strana štátu sa už odvolala a očakáva sa, že Trump čoskoro podá vlastné odvolanie. Proti rozhodnutiu Bellowsovej sa nemožno odvolať priamo na Najvyšší súd USA – najprv sa musí podať odvolanie na vyššiu úroveň súdneho reťazca, počnúc prvostupňovým súdom v Maine.

Rozhodnutie v Maine však núti najvyšší súd, aby sa ním zaoberal. Už predtým bolo veľmi pravdepodobné, že sudcovia sa budú zaoberať prípadom Colorada, ale Maine odstraňuje akékoľvek pochybnosti.

Reklama

Trump v roku 2020 v Colorade voľby prehral a v podstate ani nepotrebuje vyhrať na to, aby na budúci rok získal väčšinu vo volebnom kolégiu. V roku 2020 však získal jeden zo štyroch hlasov v kolégiu voliteľov v Maine, keď vyhral 2. kongresový obvod štátu, takže Bellovo rozhodnutie by malo priamy vplyv na jeho šance v novembri budúceho roka.

Kým najvyšší súd nerozhodne, každý štát môže prijať vlastnú normu o tom, či Trump alebo ktokoľvek iný môže byť na volebnom lístku. Práve takémuto právnemu chaosu má súd zabrániť.

 

Aké majú argumenty ?

Trumpovi právnici majú niekoľko argumentov proti snahe o jeho diskvalifikáciu. Po prvé, nie je jasné, či sa § 3 vzťahuje na prezidenta – “v ranom návrhu sa tento post spomínal, ale bol vyňatý, a formulácia “úradník Spojených štátov” na inom mieste ústavy neznamená prezidenta,” argumentujú.

Po druhé, aj keby sa to vzťahovalo na prezidenta, hovoria, že “ide o politickú otázku, o ktorej najlepšie rozhodnú voliči, a nie nevolení sudcovia.”

Po tretie : “Ak sa sudcovia predsa len chcú zapojiť, porušujú Trumpovo právo na spravodlivé súdne konanie tým, že paušálne rozhodnú o jeho nespôsobilosti bez nejakého procesu zisťovania skutočností, ako je napríklad zdĺhavý trestný proces,” tvrdia právnici.

Po štvrté tvrdia, že “6. január nebol vzburou v zmysle § 3 – išlo skôr o výtržnosť. A napokon, aj keby išlo o vzburu, Trump sa na nej podľa nich nepodieľal – iba využil svoje právo na slobodu prejavu.”

Trump čelí federálnym obvineniam v súvislosti s jeho činmi, ktoré viedli k výtržnostiam, ktoré nasledovali po tom, ako bývalý prezident vystúpil so svojím prejavom k svojim priaznivcom počas zhromaždenia na Kapitole.

Trump tvrdí, že sa nezapojil do vzbury, a obvinil tých, ktorí proti nemu podávajú žaloby, z pokusu o zasahovanie do volieb. Odvolanie proti rozhodnutiu podala aj Republikánska strana štátu Colorado, čím sa prípad dostane na Najvyšší súd USA.

Samozrejme, právnici, ktorí chcú Trumpa diskvalifikovať, majú tiež svoje argumenty. Hlavným z nich je, že prípad je v skutočnosti veľmi jednoduchý: 6. januára bola vzbura, Trump ju podnietil a je diskvalifikovaný.

Reklama

 

Prečo to trvalo tak dlho ?

Útok sa odohral pred tromi rokmi, ale námietky boli ” pripravené”, až keď Trump podal žiadosť, aby mohol kandidovať v štátnych voľbách na jeseň tohto roku.

Dĺžka času však naráža aj na ďalší problém – nikto v skutočnosti nechcel rozhodnúť o podstate prípadu. Väčšina sudcov žaloby zamietla z technických dôvodov vrátane toho, že súdy nemajú právomoc prikazovať stranám, koho majú zaradiť na volebné lístky v primárkach. Vyhýbali sa aj štátni tajomníci, ktorí zvyčajne tým, ktorí ich žiadali, aby zakázali Trumpovi kandidovať, povedali, že na to nemajú právomoc, pokiaľ im to nenariadi súd.

Nikto už nemôže uhýbať. Právni experti varovali, že ak Najvyšší súd túto otázku jasne nevyrieši, môže to viesť k chaosu v novembri – alebo v januári 2025, ak Trump vyhrá voľby. Predstavte si : “hovoria, že najvyšší súd sa tejto otázke vyhne alebo povie, že to nie je rozhodnutie pre súdy, a demokrati získajú v Kongrese tesnú väčšinu. Posadili by Trumpa alebo by vyhlásili, že je nespôsobilý podľa § 3?”

 

Reklama

Prečo to urobil štát Maine ?

Maine má neobvyklý proces, v ktorom je štátny tajomník povinný usporiadať verejné vypočutie o námietkach voči postaveniu politikov na volebných lístkoch a potom vydať rozhodnutie. Viaceré skupiny mainských voličov vrátane dvojstrannej skupiny bývalých štátnych zákonodarcov podali takúto námietku, čo vyvolalo rozhodnutie Bellowsovej.

Bellowová je demokratka, bývalá šéfka mainskej pobočky Americkej únie občianskych slobôd a na sociálnych sieťach dlhodobo kritizuje Trumpa. Trumpovi právnici ju požiadali, aby sa z prípadu odvolala, pričom sa odvolávali na príspevky, v ktorých 6. januára označila za “vzburu” a vyjadrila nárek nad Trumpovým oslobodením v procese o jeho obžalobe v súvislosti s útokom. Jej rozhodnutie sa vzťahuje len na marcové primárne voľby a proti jej rozhodnutiu sa možno odvolať na štátnom súde.

„Záznamy dokazujú, že pán Trump v priebehu niekoľkých mesiacov a s vyvrcholením 6. januára 2021 použil falošný príbeh o volebnom podvode, aby podnietil svojich priaznivcov a nasmeroval ich na Kapitol s cieľom zabrániť certifikácii volieb 2020 a pokojnému odovzdaniu moci,“ uviedla Bellowsová vo vyhlásení.

„Rovnako som dospela k záveru, že pán Trump si bol vedomý pravdepodobnosti násilia a prinajmenšom spočiatku podporoval jeho použitie vzhľadom na to, že ho podnecoval zápalistou rétorikou a nepodnikol žiadne včasné kroky na jeho zastavenie,“dodala.

Odmietla to s tým, že nerozhoduje na základe osobných názorov. Podľa kritikov je však precedens, ktorý vytvorila, pozoruhodný. Teoreticky by volební úradníci v každom štáte mohli rozhodnúť, že kandidát je nespôsobilý na základe novej právnej teórie o § 3, a ukončiť jeho kandidatúru.

Reklama

Konzervatívci tvrdia, že § 3 by sa mohol vzťahovať napríklad na viceprezidentku Kamalu Harrisovú – používal sa na zablokovanie kandidatúry aj tých, ktorí darovali nemalé sumy jednotlivým konfederáciám : „Nemôže sa použiť proti Harrisovej, pretože v roku 2020 vyzbierala peniaze pre osoby zatknuté pri nepokojoch po vražde Georgea Floyda políciou v Minneapolise?“

 

A čo ostatné štáty?

Podľa Newsweek 90 niekoľko ďalších štátov stále zvažuje žaloby, ktoré sa snažia odstrániť Trumpa z primárnych volieb v roku 2024.

Podľa údajov Lawfare prebiehajú v súčasnosti súdne spory o vylúčenie Trumpa z volieb v roku 2024 v 14 štátoch: Arizona, Aljaška, Nevada, New Jersey, Nové Mexiko, New York, Oregon, Južná Karolína, Texas, Vermont, Virgínia, Západná Virgínia, Wisconsin a Wyoming.

Niekoľko z týchto výziev inicioval John Castro, menej známy republikánsky kandidát, ktorý sa uchádza o prezidentskú nomináciu GOP v roku 2024. V štáte New York boli podané dve samostatné žaloby – jedna od Castra na súde na Manhattane a druhá od Jeromeho Dewalda – republikánskeho právnika.

Castro, ktorý pôvodne podal námietky v desiatkach štátov, vo svojich žalobách tvrdí, že Trump nie je oprávnený kandidovať podľa 14. dodatku. Texaský právnik tiež tvrdil, že ak bude bývalému prezidentovi umožnené kandidovať, utrpí v štátoch ako Aljaška “nenapraviteľnú konkurenčnú ujmu”.

Žaloby proti hlasovacím lístkom boli zamietnuté na Floride, v Michigane, Minnesote, New Hampshire a Rhode Islande.

Reklama

Podľa Lawfare’s tracker Castro dobrovoľne stiahol svoje žaloby podané v Kalifornii, Connecticute, Delaware, Idahu, Kansase, Massachusetts, Montane, Severnej Karolíne, Oklahome, Pensylvánii a Utahu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:04

Španielsko pre urážku odvolá svoju veľvyslankyňu v Argentíne. Dôvodom je vyhlásenie argentínskeho prezidenta Javiera Mileiho, ktorý v nedeľu počas návštevy Španielska v Madride označil manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza za skorumpovanú.

Včera 19:31

Dvojica turistov v indickej provincii Kašmír utrpela v noci na nedeľu strelné zranenia po útoku militantov.

Dvojicu z indického mesta Džajpur previezli do nemocnice a ich stav je údajne stabilizovaný, uviedla polícia, ktorá miesto útoku zaistila.

Včera 19:20

Víťazstvo Donalda Trumpa v novembrových voľbách by pravdepodobne ohrozilo plánované investície do nízkouhlíkovej energetiky vo výške jedného bilióna amerických dolárov (922,16 miliardy eur) a emisie oxidu uhličitého by do roku 2050 boli o jednu miliardu ton vyššie ako pri súčasnej politike. Informovala o tom agentúra Reuters.

Včera 18:57

Jaroslaw Kaczynski, líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), v rámci kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP) predstavil hospodársky program, ktorý počíta s masívnymi verejnými investíciami vrátane výstavby jadrových elektrární.

Včera 18:35

Americký prezident Joe Biden vyzval v nedeľu na okamžité prímerie v Gaze a povedal, že pracuje na trvalom mieri, ktorý by zahŕňal vytvorenie palestínskeho štátu.

Prezident to povedal v prejave na promócii absolventov Morehouse College.

Včera 18:26

Kapitánom lode, ktorá bola účastníkom tragickej zrážky s motorovým člnom v noci zo soboty na nedeľu na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, je podľa zistení servera telex.hu občanom Slovenska. Pri nehode zomreli dve osoby, jeden človek sa zranil a po piatich nezvestných stále intenzívne pátrajú, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Včera 18:00

Španielska krajne pravicová strana Vox usporiadala v nedeľu v Madride zhromaždenie pravicových strán združených v skupine Európski konzervatívci a reformisti (ECR). V súčasnom Európskom parlamente združuje 62 poslancov, strana Vox má štyroch. Informovala agentúra Reuters.

Včera 17:11

Stovky ľudí demonštrovali v nedeľu v Tunise na podporu prezidenta Kaísa Saída uprostred rozsiahlej medzinárodnej kritiky na jeho adresu v dôsledku zatýkania novinárov, aktivistov a právnikov v krajine.

Demonštranti v centre hlavného mesta niesli Saídove fotografie a transparenty vyzývajúce Západ, aby sa nemiešal do záležitostí v ich krajine.

Včera 17:02

Vývoz benzínu z Číny v apríli klesol na najnižšiu úroveň od júla 2015. K vývoju prispela vyššia spotreba pohonných hmôt vďaka rastúcemu dopytu po domácom cestovaní.

Včera 16:34

Obyvatelia Slovenska považujú kybernetické hrozby za vážnejšie než hrozby fyzického typu. Ako najväčšiu hrozbu vidí 76 % podvody pri platení. Krádeže osobných vecí, ako napríklad odcudzenie mobilu, dokladov či platobnej karty, sa obáva 68 % opýtaných. Vyplýva to z prieskumu agentúry Perfect Crowd pre mBank.

Včera 16:25

Jeden z troch vrtuľníkov v konvoji, ktorý prevážal iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího v nedeľu na východe krajiny “tvrdo pristál”, ďalšie podrobnosti bezprostredne nie sú jasné, uviedli tamojšie médiá.

Na miesto smerujú záchranné zložky, ich presun však komplikujú zlé poveternostné podmienky, vyhlásil iránsky minister vnútra Ahmad Vahídí.

Včera 16:12

Voliči v Dominikánskej republike v nedeľu hlasujú v parlamentných voľbách a v prvom kole prezidentských volieb tiež rozhodnú, či súčasná hlava štátu Luis Abinader krajinu povedie aj v druhom funkčnom období. Pri nadpolovičnej podpore sa druhé kolo neuskutoční.

Včera 15:56

Kenská polícia sa v priebehu niekoľkých týždňov rozmiestni na Haiti, aby viedla mnohonárodnú misiu podporovanú OSN zameranú na boj proti násiliu gangov. V nedeľu to uviedol kenský minister zahraničných vecí.

Včera 15:39

Odchod amerických vojakov z Nigeru už začal a k ich úplnému stiahnutiu má dôjsť najneskôr do 15. septembra, krajiny o tom informovali v spoločnom vyhlásení v nedeľu.

Obe strany zároveň oznámili, že dosiahli dohodu o stiahnutí vojakov. Americké jednotky začali odchádzať z krajiny po vyhlásení Nigeru, že ich prítomnosť je nezákonná.

Včera 15:26

Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safádí v nedeľu uviedol, že jeho krajina požiadala o medzinárodné vyšetrovanie “vojnových zločinov, ktorých sa Izrael dopustil počas svojho vojenského ťaženia v Gaze”. Informovala agentúra Reuters.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali