Trump: Problémovým bodom na summite s Kimom boli sankcie

Trump: Problémovým bodom na summite s Kimom boli sankcie

Hanoj 28. februára 2019 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Evan Vucci)

 

Prezident Spojených štátov Donald Trump vo štvrtok vyhlásil, že americké sankcie boli problémovým bodom na summite so severokórejským vodcom Kim Čong-unom vo vietnamskom Hanoji, na ktorom sa nepodarilo dosiahnuť dohodu. Informovala o tom agentúra AP

Na snímke americký prezident Donald Trump

Trump na tlačovej konferencii uviedol, že Severná Kórea požadovala, aby zrušil všetky sankcie voči tejto krajine výmenou za denuklearizáciu, ale nebol to ochotný urobiť. “Niekedy musíte odísť,” povedal o predčasnom ukončení summitu s Kimom, ktorý ho však ubezpečil, že Severná Kórea naďalej nebude vykonávať jadrové a raketové testy.

Reklama

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo vyjadril ľútosť nad tým, že obe strany nezašli ďalej. Podľa jeho slov žiadali Kima, aby urobil viac, ale “on to nebol pripravený urobiť”.

Trump povedal, že jeho vzťah s Kimom je stále “pevný”. Témou rokovania s ním bolo aj hlavné jadrové zariadenie v Jongbjone a Kim ho bol podľa amerického prezidenta ochotný odstrániť, ak dôjde z zrušeniu sankcií. Spojené štáty “musia dostať viac ako toto”, pretože Severná Kórea má aj iné jadrové a raketové zariadenia, o ktorých vedia. Ak by došlo k dohode, Spojené štáty by mohli ľahko vykonávať inšpekcie všetkých severokórejských raketových a jadrových lokalít, povedal Trump podľa agentúry Jonhap.

Reklama

“Tak veľmi by som chcel zrušiť sankcie, pretože chcem, aby táto krajina rástla,” uviedol. “Boli ochotní denuklearizovať veľkú časť oblastí, ktoré sme chceli, ale nemohli sme sa za ne zriecť všetkých sankcií”.

Trump povedal, že dokumenty boli pripravené na podpis, ale “nebolo to proste vhodné”. “Chcel som to urobiť poriadne. Oveľa radšej by som spravil poriadne, ako rýchlo,” uviedol.

Vyjadril tiež nádej, že sa s Kimom opäť stretne, ale zatiaľ sa na ďalšom summite nedohodli. Podľa Trumpa nie je potrebné zavedenie ďalších sankcií voči Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR). Už teraz sú dosť prísne a v Severnej Kórei je “veľa skvelých ľudí, ktorí tiež musia žiť”, konštatoval.

Uviedol, že sa hovorilo aj o prípade amerického študenta Otta Warmbiera, ktorého v roku 2016 zatkli v KĽDR a ktorý sa rok nato vrátil do vlasti v kóme a zomrel. Kim sa “cítil veľmi zle” v súvislosti s týmto incidentom, povedal Trump. Vyjadril presvedčenie, že severokórejský vodca nevedel o Warmbierovom stave alebo by nebol dopustil, aby sa takáto tragédia stala. Vinu skôr zvalil na väzenské podmienky v tejto krajine.

Trump sa vyjadril aj k svojmu rozhodnutiu pozastaviť juhokórejsko-americké vojenské cvičenia po prvom minuloročnom summite s Kimom. Stále si myslí, že cvičenia sú finančné náročné a Južná Kórea by mala náklady zaplatiť. Neuviedol, či pristúpi k ďalším krokom v súvislosti s týmito manévrami.

Reklama

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová predtým potvrdila, že lídri v súlade s očakávaniami diskutovali o denuklearizácii Kórejského polostrova. “Teraz sa nedosiahla žiadna dohoda, ale príslušné tímy sa tešia na budúce stretnutia,” konštatovala. Schôdzky medzi Trumpom a Kimom označila za “veľmi dobré a konštruktívne”.

Obaja politici odišli vo štvrtok z hotela, kde sa konal dvojdňový summit, oveľa skôr, ako bol pôvodný plán. Zrušili pracovný obed a aj ceremóniu, na ktorej mali dohodu podpísať. Nasledovala Trumpova približne 40-minútová tlačová konferencia, po ktorej odletel do vlasti.

Trump s Kimom absolvovali svoj prvý, historický summit vlani v júni v Singapure. Išlo o vôbec prvé stretnutie lídrov USA a KĽDR. Obaja politici sa zaviazali, že budú pracovať na úplnej denuklearizácii Kórejského polostrova výmenou za bezpečnostné záruky, ktoré žiadal Pchjongjang. Veľmi všeobecne formulovaná dohoda však bezprostredne nepriniesla hmatateľné výsledky.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali