Trump pozval v telefonáte palestínskeho lídra Abbása do Bieleho domu

Trump pozval v telefonáte palestínskeho lídra Abbása do Bieleho domu

Ramalláh 10. marca 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Evan Vucci)

 

Hovorca palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása oznámil, že prezident USA Donald Trump v dnešnom telefonáte pozval Abbása na návštevu Bieleho domu na diskusie o obnovení mierových rozhovorov. Išlo o prvý kontakt oboch lídrov od Trumpovho januárového nástupu do úradu.

Na snímke prezident USA Donald Trump

Abbásov hovorca Nabíl abú Rudajná informoval, že prezident Trump pozval palestínskeho lídra na “skorú” návštevu. Podľa hovorcu “je Abbás presvedčený, že prezident Trump chce seriózne dosiahnuť mier a snaží sa sprostredkovať dohodu, ktorá prinesie dlho očakávaný mier”.

Reklama

Posledné kolo mierových rozhovorov medzi Izraelom a Palestínčanmi, sprostredkovaných Spojenými štátmi, stroskotalo v roku 2014. Dnešný telefonát bol prvým telefonickým rozhovorom Trumpa a Abbása od nástupu amerického magnáta do Bieleho domu.

Abbás v snahe zaistiť palestínsku štátnosť strávil za posledné desaťročie mnoho hodín telefonátmi a stretnutiami s americkými prezidentmi či ministrami zahraničných vecí, ale nedarilo sa mu dostať do kontaktu s Trumpom – až doteraz.

Reklama

Trump je medzi Palestínčanmi nepopulárny, pretože sa zdalo, že sa odkláňa od svojich predchodcov a osvojuje si priateľskejší prístup k izraelskej vláde; nejednoznačný je aj jeho postoj k dvojštátnemu riešeniu konfliktu – dokonca zvažuje presun veľvyslanectva USA v Izraeli do Jeruzalema. Ten si však Palestínčania želajú vyhlásiť za hlavné mesto svojho budúceho štátu. Trump tiež zaujal zhovievavejší postoj k izraelskej výstavbe bytov a domov na území, na ktoré si nárokujú Palestínčania.

Trumpova administratíva však minulý týždeň varovala Izrael pred zaberaním častí na okupovanom západnom brehu Jordánu (Predjordánsko) a vyhlásila, že to medzi oboma spojencami – teda medzi USA a židovským štátom – spustí “okamžitú krízu”.

Varovanie naznačuje, že Trump sa zrejme vracia k tradičnejšej americkej politike a nedá Izraelu voľnú ruku pri rozširovaní jeho kontroly nad Predjordánskom a pri vytláčaní Palestínčanov, v čo dúfali izraelskí nacionalisti.

 

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali