Trump naložil generálnemu tajomníkovi WHO Tedrosovi. Prinášame celé znenie oficiálneho listu, ktorý mu adresoval

Trump naložil generálnemu tajomníkovi WHO Tedrosovi. Prinášame celé znenie oficiálneho listu, ktorý mu adresoval

Washington 20. mája 2020 (HSP/Foto: TASR /AP-Jean-Christophe Bott/Keystone via AP / SITA/AP-Naohiko Hatta/Pool Photo via AP)

 

V súvislosti s manažovaním koronakrízy a zmrazením financovania WHO zo strany USA, dostal generálny tajomník WHO oficiálny list od amerického prezidenta Donalda Trumpa

Na kombosnímke vľavo prezident USA Donald Trump a vpravo generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus

Generálny tajomník WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus bol s pomocou Číny zvolený do funkcie v roku 2017. Je prvý šéf WHO, ktorý nemá lekárske vzdelanie. Bakalárske  vzdelanie v biológií ukončil na univerzite v Asmare. Od roku 2005 až do roku 2016 bol striedavo ministrom zdravotníctva a zahraničia v Etiópii za Komunistický oslobodzovací front. Blízko spolupracuje s  Clintonovu nadáciou a nadáciou Melindy a Billa Gatesa

Reklama
List

 

Drahý Dr. Tedros

Reklama

14. apríla 2020 som pozastavil príspevky USA pre Svetovú zdravotnícku organizáciu, kým moja administratíva nevyšetrí neúspešnú reakciu WHO na prepuknutie choroby COVID-19. Toto preskúmanie potvrdilo vážne obavy, ktoré som uviedol minulý mesiac, a zistili sa ďalšie, ktorými by sa Svetová zdravotnícka organizácia mala zaoberať. Špeciálne by sa WHO mala zaoberať svojim alarmujúcim nedostatkom nezávislosti od Čínskej ľudovej republiky. Na základe tohto preskúmania vieme nasledujúce skutočnosti:

– Svetová zdravotnícka organizácia sústavne ignorovala dôveryhodné správy o šírení vírusu vo Wu-chane začiatkom decembra 2019 alebo ešte skôr, vrátane správ z lekárskeho časopisu Lancet. Svetová zdravotnícka organizácia nedokázala nezávisle preveriť dôveryhodné správy, ktoré boli v priamom rozpore s oficiálnymi tvrdeniami čínskej vlády, dokonca ani tie, ktoré pochádzali zo zdrojov v samotnom Wu-chane.

Na snímke zľava generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus a Čínsky prezident Si Ťin-pching

– Najneskôr do 30. decembra 2019 úrad Svetovej zdravotníckej organizácie v Pekingu vedel, že vo Wu-chane existuje „závažný problém v oblasti verejného zdravia“. Medzi 26. a 30. decembrom čínske médiá zverejnili dôkaz nového vírusu pochádzajúceho z Wu-chanu na základe údajov o pacientoch zaslaných viacerým čínskym genomickým spoločnostiam. Počas tohto obdobia Dr. Zhang Jixian, lekár nemocnice v Hubei, oznámil čínskym zdravotníckym orgánom, že nový koronavírus spôsobuje nové ochorenie, ktoré v tom čase postihlo približne 180 pacientov.

– Nasledujúci deň taiwanské úrady odovzdali Svetovej zdravotníckej organizácii informácie indikujúce prenos nového vírusu z človeka na človeka. Svetová zdravotnícka organizácia sa však rozhodla nezdieľať žiadne z týchto kritických informácií so zvyškom sveta, pravdepodobne z politických dôvodov.

– Podľa Medzinárodných zdravotných predpisov sa od krajín vyžaduje, aby do 24 hodín nahlásili riziko ohrozenia zdravia. Čína však neinformovala Svetovú zdravotnícku organizáciu o niekoľkých prípadoch Wuhanskej pneumónie neznámeho pôvodu až do 31. decembra 2019, aj keď pravdepodobne o týchto prípadoch vedela o niekoľko týždňov skôr.

Reklama

– Dr. Zhang Yongzhen zo Šanghajského klinického centra verejného zdravia 5. januára 2020 čínskym orgánom oznámil, že sekvenoval genóm vírusu. Tie informácie nezverejnili. Až o šesť dní neskôr, 11. januára 2020, ich Dr. Zhang zverejnil online. Nasledujúci deň mu čínske úrady zatvorili laboratórium. Ako uznala aj Svetová zdravotnícka organizácia, zverejnenie online Dr. Zhangom bolo veľkým aktom „transparentnosti“. Svetová zdravotnícka organizácia však zreteľne mlčala, pokiaľ išlo o zatvorenie laboratória Dr. Zhanga, ako aj o tom, že čínskym orgánom oznámil svoj objav už pred šiestimi dňami.

– Svetová zdravotnícka organizácia opakovane uviedla tvrdenia týkajúce sa koronavírusu, ktoré boli buď úplne nepresné alebo zavádzajúce.

14. januára 2020 Svetová zdravotnícka organizácia bezdôvodne opätovne potvrdila čínske tvrdenie, že koronavírus sa nedá prenášať medzi ľuďmi, pričom uvádza: „Predbežné vyšetrovania čínskych orgánov nezistili jasný dôkaz prenosu nového koronavírusu (2019-nCov) z človeka na človeka identifikovaného vo Wu-chane v Číne. “ Toto tvrdenie bolo v priamom rozpore s cenzurovanými hláseniami z Wu-chana.

21. januára 2020 na vás naliehal Čínsky prezident Xi Jinping, aby ste nevyhlásili prepuknutie epidémie koronavírusu za mimoriadnu udalosť. Nasledujúci deň ste podľahli tomuto tlaku a povedali ste svetu, že koronavírus nepredstavuje núdzovú situáciu v oblasti verejného zdravia medzinárodného významu. O niečo neskôr, 30. januára 2020, vás presvedčivé dôkazy o opaku prinútili zvrátiť toto rozhodnutie.

28. januára 2020 ste po stretnutí s prezidentom Xi v Pekingu ocenili čínsku vládu za jej „transparentnosť“ v súvislosti s koronavírusom a oznámili ste, že Čína stanovila „nový štandard kontroly nákazy“ a „kúpila svetu čas“ . Nespomenuli ste, že Čína dovtedy umlčala a potrestala niekoľkých lekárov za to, že hovorili o víruse a zakázala čínskym inštitúciám o ňom informovať.

Reklama

– Aj keď ste oneskorene vyhlásili prepuknutie nákazy ako medzinárodný núdzový stav v oblasti verejného zdravia 30. januára 2020, nedokázali ste na Čínu naliehať, aby prijala tím medzinárodných zdravotníckych expertov Svetovej zdravotníckej organizácie. Výsledkom je, že tento krízový tím prišiel do Číny až o dva týždne neskôr, 16. februára 2020. A ani potom mu nebolo umožnené navštíviť Wuhan až do posledných dní ich návštevy. Je pozoruhodné, že Svetová zdravotnícka organizácia mlčala, keď Čína úplne odoprela dvom americkým členom tímu prístup do Wu-chan.

– Dôrazne ste velebili prísne obmedzenia cestovania v Číne, ale boli ste nevysvetliteľne proti môjmu zatvoreniu hraníc Spojených štátov a zákazu vstupu ľudí prichádzajúcich z Číny. Zákaz som zaviedol bez ohľadu na vaše želania. Vaše politické vedenie v tejto otázke bolo smrtiace, pretože ostatné vlády sa spoliehali na vaše pripomienky a oneskorili uvalenie život zachraňujúcich obmedzení na cesty do Číny a z Číny. Je neuveriteľné, že 3. februára 2020 ste posilnili svoje vyhlásenie a tvrdili ste, že keďže Čína odviedla takú skvelú prácu, ktorá ochránila svet pred vírusom, tak cestovné obmedzenia „spôsobujú viac škody ako úžitku“. Dovtedy svet vedel, že pred zablokovaním Wu-chanu čínske úrady umožnili piatim miliónom ľudí opustiť mesto a že mnohí z nich boli smerovaní do medzinárodných destinácií po celom svete.

– Od 3. februára 2020 Čína silne tlačila na krajiny, aby zrušili alebo zabránili obmedzeniam cestovania. Táto nátlaková kampaň bola podporená vašimi nesprávnymi výrokmi, ktoré hovorili svetu, že šírenie vírusu mimo Číny bolo „minimálne a pomalé“ a že „šance na to, aby sa to stalo kdekoľvek mimo Číny [boli] veľmi nízke“.

– Svetová zdravotnícka organizácia 3. marca 2020 citovala oficiálne čínske údaje, ktoré bagatelizovali veľmi vážne riziko asymptomatického šírenia, a oznámila svetu, že „COVID-19 sa neprenáša rovnako účinne ako chrípka“ a že na rozdiel od chrípky toto ochorenie nebolo primárne šírené ľuďmi, ktorí sú nakazení, ale ešte nie sú chorí“. Dôkazy Číny, ktoré Svetová zdravotnícka organizácia prezentovala svetu, ukazovali, „že iba jedno percento hlásených prípadov nemá príznaky a u väčšiny z týchto prípadov sa príznaky vyvinú do dvoch dní“. Mnoho odborníkov však citovalo údaje z Japonska, Južnej Kórey a ďalších krajín, ktorí tieto tvrdenia dôrazne spochybnili. Teraz je zrejmé, že tvrdenia Číny, ktoré Svetová zdravotnícka organizácia tlmočila svetu, boli veľmi zavádzajúce.

– V čase, keď ste 11. marca 2020 konečne vírus označili za pandémiu, zabil viac ako 4 000 ľudí a nakazil viac ako 100 000 ľudí v najmenej 114 krajinách sveta.

– 11. apríla 2020 niekoľko afrických veľvyslancov napísalo čínskemu ministerstvu zahraničia protestnú nótu ohľadom diskriminačného zaobchádzanie s Afričanmi v súvislosti s pandémiou v Guangzhou a ďalších mestách v Číne. Uvedomovali ste si, že čínske úrady vykonávali násilnú karanténu, vysťahovanie a odmietnutie služieb týmto štátnym príslušníkom týchto krajín. Tieto rasovo diskriminačné kroky Číny ste nekomentovali. Bezdôvodne ste však označili sťažnosti Taiwanu týkajúce sa vášho chybného zvládania tejto pandémie za rasistické.

– Počas tejto krízy Svetová zdravotnícka organizácia kuriózne naliehala na ocenenie Číny za jej údajnú „transparentnosť“. Neustále ste sa pripájali k týmto poctám, napriek tomu, že Čína bola všetko, len nie transparentná. Začiatkom januára napríklad Čína nariadila zničenie vzoriek vírusu, čím zbavila svet kritických informácií. Čína aj naďalej podkopáva medzinárodné zdravotné predpisy tým, že odmieta zdieľať presné a aktuálne údaje, vírusové vzorky, izoláty a neposkytuje dôležité informácie o víruse a jeho pôvode. Dodnes Čína naďalej odmieta medzinárodný prístup k svojim vedcom a relevantným zariadeniam, zatiaľ čo vo veľkom obviňuje iných a cenzúruje svojich vlastných odborníkov.

– Svetová zdravotnícka organizácia nedokázala verejne vyzvať Čínu, aby umožnila nezávislé vyšetrenie pôvodu vírusu, a to aj napriek nedávnemu schváleniu zo strany vlastného pohotovostného výboru. Toto zlyhanie Svetovej zdravotníckej organizácie, podnietilo členské štáty Svetovej zdravotníckej organizácie, aby na tohtoročnom Svetovom zdravotníckom zhromaždení prijali rezolúciu „COVID-19“, ktorá zopakuje výzvu Spojených štátov a mnohých ďalších na nestranný, nezávislý a komplexný prehľad o tom, ako Svetová zdravotnícka organizácia zvládla krízu. Uznesenie tiež vyzýva na vyšetrenie pôvodu vírusu, ktoré je potrebné, aby svet pochopil, ako čo najlepšie čeliť tejto chorobe.

Možno horšie ako všetky tieto nedostatky je, že vieme, že Svetová zdravotnícka organizácia mohla konať oveľa lepšie. Len pred niekoľkými rokmi Svetová zdravotnícka organizácia pod vedením iného generálneho riaditeľa ukázala svetu, čo môže ponúknuť. V roku 2003, v reakcii na vypuknutie ťažkého akútneho respiračného syndrómu (SARS) v Číne, generálna tajomníčka Harlem Brundtlandová odvážne vyhlásila prvé núdzové cestovné obmedzenie od Svetovej zdravotníckej organizácie za 55 rokov a vydala odporúčanie necestovať do epicentra choroby v južnej Číne. Taktiež sa nezdráhala kritizovať Čínu za ohrozenie globálneho zdravia, keď sa Čína pokúšala zakryť ohnisko nákazy prostredníctvom svojich zvyčajných spôsobov a to umlčiavaním informátorov a cenzurovaním médií. Mnoho životov by sa mohlo zachrániť, keby ste nasledovali príklad Dr. Brundtlandovej.

Je zrejmé, že opakované nesprávne kroky v reakcii na pandémiu, ktoré ste vy a vaša organizácia dosiahli, boli pre svet mimoriadne nákladné. Jedinou cestou vpred pre Svetovú zdravotnícku organizáciu je to, či dokáže skutočne preukázať nezávislosť od Číny. Moja administratíva s vami už začala diskusie o tom, ako reformovať organizáciu. Je však potrebné rýchlo konať. Nemáme čas nazvyš. Preto je mojou povinnosťou, ako prezidenta Spojených štátov, informovať vás, že ak sa Svetová zdravotnícka organizácia do nasledujúcich 30 dní nezaviaže k podstatným zlepšeniam, urobím z môjho dočasného zmrazenia financovania Svetovej zdravotníckej organizácie Spojenými štátmi trvalé a  prehodnotíme naše členstvo v tejto organizácii. Nemôžem dovoliť, aby americkí daňoví poplatníci pokračovali vo financovaní organizácie, ktorá v súčasnom stave jednoznačne nezastupuje americké záujmy.

Reklama

S pozdravom Donald Trump

 

 

 

Reklama

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro v utorok oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

06:30

Francúzska polícia zadržala v utorok ôsmich mužov v rámci vyšetrovania financovania Strany kurdských pracujúcich (PKK). Turecko, USA aj Európska únia ju označili za teroristickú organizáciu.

Zadržaní muži sú podozriví z prípravy a financovania teroristických útokov a zo sprisahania s cieľom vylákať prostriedky na financovanie organizácie v rokoch 2020 až 2024, uviedla francúzska protiteroristická prokuratúra PNAT.

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali