Tretia májová sobota patrí na Slovensku Noci múzeí a galérií 2024

❚❚

Bratislava 18. mája 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook/Slovenské národné múzeum, Múzeum SNP)

Aktualizované 18. mája 17:46

Tretia májová sobota patrí na Slovensku celoeurópskemu podujatiu Noc múzeí a galérií. Do jubilejného 20. ročníka, ktorý prináša množstvo zaujímavých aktivít pre milovníkov kultúry a umenia, sa zapája vyše 130 objektov múzeí a galérií na Slovensku. Podujatie organizuje Slovenské národné múzeum (SNM) a Zväz múzeí na Slovensku. Záštitu nad ním prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová

Noc múzeí a galérií
Plagát

Do neskorých večerných hodín si môže verejnosť pozrieť zaujímavé výstavy, múzejníci a galeristi pripravili autorské výklady, lektoráty, tvorivé dielne, animácie, prednášky, súťaže, prehliadky, divadelné vystúpenia a ďalšie prezentačné formáty.

.

Kultúrne inštitúcie Bratislavského kraja SNM spojilo spoločnou vstupenkou v cene päť eur, s ktorou možno navštíviť viac ako 40 múzeí, galérií a iných kultúrnych inštitúcií. K dispozícii je aj praktický sprievodca v podobe aplikácie, ktorú si návštevníci Bratislavského kraja môžu stiahnuť do svojich mobilov. Využiť môžu aj špeciálnu dopravu historickými vozidlami na bezplatnej trase v centre mesta a v cene vstupenky po bratislavských spojkách.

Organizátori avizujú, že benefit spoločnej vstupenky a špeciálnej dopravy spojí aj dve stredoslovenské metropoly – Banskú Bystricu a Zvolen.

.

Dvere do sveta umenia, vedy a histórie v sobotu otvorí aj Košická noc múzeí a galérií, kde sa pod spoločnou hlavičkou Visit Košice do podujatia zapája 19 múzeí a galérií. Interaktívne expozície, výstavy a workshopy doplnia i kulinárske a gastronomické zážitky.

Bližšie informácie o programe jednotlivých inštitúcií sú zverejnené na nmag.snm.sk (Bratislavský kraj), www.nmag.sk (Slovensko), www.visitkosice.org a na sociálnych sieťach.

Európska noc múzeí vznikla v roku 2005 ako francúzska iniciatíva s cieľom podporiť 18. máj – Medzinárodný deň múzeí. Počas Noci múzeí a galérií na Slovensku sa múzejníci a galeristi snažia prinášať atraktívnou formou programu v netradičnom čase problematiku a význam národného kultúrneho dedičstva a upozorniť na dôležitosť jeho ochrany.

 

Košická noc múzeí a galérií prinesie workshopy a interaktívne výstavy

Košice aj tento rok otvoria dvere do sveta umenia, vedy a histórie v rámci podujatia Košická noc múzeí a galérií, ktoré sa uskutoční v sobotu od 17. hodiny do polnoci. Projektová manažérka Andrea Bobbová informovala, že tento rok sa návštevníci môžu tešiť na pestrý program v popredných kultúrnych inštitúciách, ako Východoslovenské múzeum, Slovenské technické múzeum, Múzeum Vojtecha Löfflera a Východoslovenská galéria, či v ďalších 15 účastníckych lokalitách.

.

“Východoslovenské múzeum ponúkne expozície, ktoré oživujú bohatú históriu a umenie prostredníctvom interaktívnych a senzorických prvkov. Výnimočným zážitkom budú aj komentované prehliadky výstav Miro Žbirka: Roky a dni či Krvavé historky z temnice v tajomnej Miklušovej väznici,” priblížila Bobbová.

V Slovenskom technickom múzeu môžu návštevníci vidieť odlievanie bronzového zvonu i výstavu Maľované mobilom – Rudolf Schuster. Pre deti je pripravená pátracia hra Špión v múzeu či divadielko v Sieni elektrických výbojov. V Múzeu letectva budú môcť návštevníci preskúmať storočnú históriu Československých aerolínií (ČSA) prostredníctvom unikátnych exponátov výstavy 100 rokov ČSA.

“V Centre umenia vo Východoslovenskej galérii budú mať návštevníci príležitosť zapojiť sa do kreatívnych workshopov a obdivovať špeciálne pripravené inštalácie a výstavy. Medzi najpútavejšie body patria výstavy Zdeněk Smieško – Vidieť. Cítiť. Zaznamenať. a Mucha – Drnek – Epopej / Originál z originálu, ktoré ponúkajú jedinečný pohľad na umenie a jeho evolúciu. Bohaté možnosti na zábavu a edukáciu tú nájdu aj detskí návštevníci,” dodáva projektová manažérka.

Visit Košice Infopoint premiérovo predstaví virtuálnu videoprehliadku histórie a architektúry – Sakrálne pamiatky Košíc, ktorá prináša detailný pohľad na náboženskú diverzitu a architektonické bohatstvo mesta. Nemenej lákavý program čaká milovníkov umenia podľa Bobbovej aj v Múzeu Vojtecha Löfflera, podzemného archeologického komplexu Dolná brána či Regionálneho centra remesiel Ústredia ľudovej umeleckej výroby Košice. “Súčasťou podujatia bude aj lákavá ponuka gastronomických zážitkov so špeciálnym menu pripraveným ôsmimi vybranými reštauráciami,” uzatvára Bobbová.

 

.

V Banskej Bystrici vítajú návštevníkov lákavým programom

Múzeá a galérie v Banskej Bystrici vítajú návštevníkov sobotňajšej Noci múzeí a galérií lákavým programom a zavedú ich na miesta, ktoré počas roka zostávajú pred ich očami ukryté. Prehliadky, workshopy, predstavenia či koncerty potrvajú do 23.00 h.

Ako TASR informovala hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Lenka Štepáneková, do kultúrnych stánkov či netradičného pivovaru postačí jedna vstupenka. Slúži zároveň aj ako lístok na historický vlak, ktorý počas Noci múzeí a galérií premáva medzi Banskou Bystricou a Zvolenom. Rovnako platí aj ako lístok na MHD v oboch mestách, v čase od 16.00 h do polnoci.

“Program je nastavený tak, aby mohli návštevníci nahliadnuť aj do ‘skrytých komnát’, kde sa počas roka nepozrú. Cieľom je priblížiť ľuďom dôležitosť a význam týchto inštitúcií pri ochrane kultúrneho a prírodného dedičstva. Výhodou je jednotná vstupenka, s ktorou sa dá za pár hodín navštíviť niekoľko expozícií, nazbierať veľa poznatkov, zážitkov a atraktívnym bonusom je jazda historickým vlakom,” konštatoval riaditeľ odboru kultúry Úradu BBSK Peter Černek.

V Matejovom dome Stredoslovenského múzea (SSM) sú vystavené vzácne predmety, ktoré boli na svetových výstavách alebo Mileniárnej výstave v Budapešti. V Thurzovom dome môžu návštevníci objavovať krásu kvetov a rastlín ukrytých na vystavených exponátoch. Tihányiovský kaštieľ SSM zasa odkrýva tajomstvá svetlušiek. Záujemcovia si môžu vyrobiť svetielkujúci hmyz, naučiť sa zaujímavosti o živočíchoch a mineráloch, ktoré svetielkujú pod UV svetlom a pozorovať nočné motýle.

Stredoslovenská galéria robí v záhrade Vily Dominika Skuteckého tradičný piknik. Výstava “Toto (nie) je Skutezky!” priblíži návštevníkom, čo je originál a čo iba falzifikát.

Literárne a hudobné múzeum Štátnej vedeckej knižnice pripravilo pre mladšie ročníky interaktívne bábkové predstavenie, staršie zas ocenia koncert skupiny The Electric Tribute ako poctu legendárnej banskobystrickej bigbítovej kapele.

V Múzeu SNP sa bude hovoriť o strastiplných osudoch ôsmich žijúcich hrdinov, veteránov Povstania. Program ukončí videomapping na budove Pamätníka SNP.

po stopách veteránov
Na snímke sprievodca po stopách veteránov v Múzeu SNP počas Noci múzeí a galérií

Zabudnutý pivovar ako netradičné kultúrne zázemie ponúka výstavu súčasného umenia, ukážky odlievania umeleckých predmetov z hliníkového odpadu, rozprávania o pivovare či prehliadku unikátnej závesnej reťazovej strechy.

 

.

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali