TRENČÍN: Úvodné pojednávanie v kauze údajného bossingu na Úrade TSK odročili

TRENČÍN: Úvodné pojednávanie v kauze údajného bossingu na Úrade TSK odročili

Trenčín 22. októbra (TASR) – Úvodné pojednávanie v kauze údajného skrytého psychického šikanovania podriadených zo strany poverenej vedúcej odboru školstva Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Kataríny Duchovej, dnes Okresný súd v Trenčíne odročil na 28. novembra. Dôvodom bolo podľa súdu doplnenie žaloby a zaplatenie súdneho poplatku.

Bývalá pracovníčka odboru školstva Miriam Baraníková žaluje Úrad TSK pre porušenie zásady rovnakého zaobchádzania. Zamestnávateľ ju preradil z odboru školstva na iný odbor v rámci Úradu TSK. Pracovala som na mieste, na ktoré som mala kvalifikáciu, preradili ma na iný odbor, zobrali mi platovú triedu, osobné príplatky, momentálne som práceneschopná," povedala Baraníková.

Ako dodala, nadriadená jej nedávala dovolenky podľa žiadosti, odmietala jej podpísať priepustky k lekárovi, nemohla chodiť ani do kancelárie iných kolegov ani v pracovných záležitostiach. "Zastrašovali ma s tým, že ulice sú plné nezamestnaných, že ak sa mi nepáči, môžem ísť k súkromníkovi. Prejavilo sa to na mojom zdravotnom stave, chodím k odborníkovi, užívam lieky," priblížila Baraníková s tým, že žiada od TSK vyplatenie nemajetkovej ujmy vo výške 10.000 eur.

Baraníková dnes odmietla dohodou s Úradom TSK (jeho štatutár na súd neprišiel). Právna zástupkyňa TSK rovnako odmietla požiadavku Baraníkovej, aby ju prijali na pôvodné miesto s vyššou platovou triedou, na ktorú má podľa nej zo zákona nárok a vyplatili jej 10.000 eur ako nemajetkovú ujmu.

Reklama

"My sme písomné vyjadrenie poslali prostredníctvom právneho zástupcu, na súdnom pojednávaní sa nemusí zúčastniť štatutár TSK, stačí, že tam bol právny zástupca. Nebol dôvod zaradiť pracovníčku do 11. triedy, jej zaradenie bolo v súlade s platnými predpismi, čo konštatoval aj inšpektorát práce, ktorý bol u nás na kontrole na základe podnetu žalobkyne," povedala hovorkyňa Úradu TSK Vlasta Henčelová.

"Je pravdou, že vzťahy na príslušnom odbore Úradu TSK sú narušené. Vzťah a komunikácia časti zamestnankýň odboru voči vedúcej a opačne možno hodnotiť ako situáciu napätú. Inšpektorát práce vychádzal nielen z predkladaných materiálov, ale aj z vyjadrení zamestnancov, vedúcich zamestnancov a zamestnávateľa. Jednotlivé vyjadrenia mali rozporný charakter, preto nebolo možné konštatovať, že by výkon práv a povinností z pracovno-právnych vzťahov nebol v súlade s dobrými mravmi. Rozhodnúť, či došlo k diskriminácii v rovine hodnotenia súladu s dobrými mravmi patrí s konečnou platnosťou do právomoci súdu," priblížil v polovici júna hlavný kontrolór Inšpektorátu práce v Trenčíne Milan Šuša.

Reklama

Osem zamestnancov odboru školstva Úradu TSK sa sťažovalo na konanie Kataríny Duchovej už v apríli tohto roku. V internej správe adresovanej predsedovi TSK Pavlovi Sedláčkovi hovoria o jej manažérskej neschopnosti, bezohľadnosti, arogancii a nadradenosti, ktorá vedie k psychickému nátlaku na pracovníkov, každodenným stresovým situáciám a konfliktom na pracovisku. Poverená vedúca odboru školstva Duchová sa médiám vyhýba, nezúčastnila sa ani na dvoch zasadnutiach krajského zastupiteľstva, kde mala predniesť správy.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:54

Najmenej deväť ľudí utrpelo menšie zranenia pri zemetrasení na juhozápade Japonska. Otrasy spôsobili aj menšie materiálne škody a malé zosuvy pôdy. Uviedli to miestne úrady.

12:49

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok definitívne schválili.

“Suma 13. dôchodku, štátnej sociálnej dávky, sa podľa v súčasnosti platnej právnej úpravy pohybuje v rozpätí od 50 do 300 eur. Napriek výraznému rastu spotrebiteľských cien od roku 2020 sa však tieto sumy nezvýšili, čím sa reálna hodnota tejto štátnej sociálnej dávky znížila,” uviedlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v predkladacej správe.

 

12:39

Katar uviedol, že prehodnocuje svoju rolu sprostredkovateľa medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Vyplýva to zo slov premiéra tohto štátu v Perzskom zálive.

12:35

Skupina G7 musí reagovať na útok Iránu na Izrael, vyhlásila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Dodala, že o príslušných opatreniach diskutuje so svojimi rezortnými partnermi na stretnutí ministrov zahraničných vecí G7 v Taliansku.

Annalena Baerbocková
Na snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
12:33

Zamestnanci Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorých zadržali izraelské bezpečnostné zložky, hovorili o zlom zaobchádzaní a mučení v čase zadržania. Upozornil na to vo štvrtok riaditeľ UNRWA Philippe Lazzarini.

12:32

Britský princ Harry oficiálne uviedol Spojené štáty ako svoje hlavné miesto pobytu. Uviedla to stanica Sky News s odvolaním sa na obchodné dokumenty v Spojenom kráľovstve.

12:22

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján vyhlásil, že jeho krajina informovala Spojené štáty, že po bezprecedentnom útoku na Izrael sa už nesnaží o eskaláciu.

11:56

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Spojené štáty z pokrytectva. Reagovalo na nedávne vyjadrenia prezidenta USA Joea Bidena, že Čína je “xenofóbna” a “podvádza” v oblasti obchodu.

11:54

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom nastane tretia svetová vojna. Americký Kongres vyzval, aby schválil meškajúci balík vojenskej pomoci pre jeho krajinu.

Denys Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský novozvolený premiér Denys Šmyhaľ
11:53

Českí poslanci na ďalšej mimoriadnej schôdzi opäť debatujú o migračnom pakte. Opozičné hnutie ANO tentokrát kritizuje ministra vnútra Víta Rakušana za jeho slová, že Česko bude mať v solidárnom mechanizme výnimku, pretože prijalo veľký počet ukrajinských utečencov. Podľa opozície aj niektorých koaličných europoslancov to nie je pravda.

11:52

Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za “podvratnú činnosť”. Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí v nóte, ktorú mala možnosť vidieť tlačová agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali