Trenčiansky poslanec Tomáš Vaňo pokutu nedostane, jeho kolegovia žiadajú zmenu zákona

Trenčiansky poslanec Tomáš Vaňo pokutu nedostane, jeho kolegovia žiadajú zmenu zákona

Trenčín 24. septembra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR- Radovan Stoklasa)

 

Poslanec zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Tomáš Vaňo nedostane pokutu vo výške dvanásťnásobku mesačného poslaneckého platu za porušenie zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. Jedno zo zákonných obmedzení porušil tým, že ako člen dychovej hudby Textilanka účinkoval v reklame pre známu značku nealkoholického piva

Na snímke Tomáš Vaňo

Rozhodnutie o udelení pokuty v zmysle zákona bolo v rukách krajského zastupiteľstva, ktoré však na dnešnom rokovaní neprijalo predložené uznesenie o tom, že Tomáš Vaňo porušil zákonnú povinnosť. K rozhodovaniu o pokute tak nakoniec vôbec nedošlo.

Reklama

O prípade porušenia zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov informovala predsedníčka Komisie na ochranu verejného záujmu pri výkone verejnej funkcie Zastupiteľstva TSK Rudolfa Novotná. Tá zopakovala záver komisie zo dňa 10. júna, že zverejnený klip je autentický, predstavuje aj osobu poslanca Tomáša Vaňa a napĺňa znaky reklamy podľa zákona o reklame. K vyjadreniu následne vyzvala aj samotného Tomáš Vaňa. “Za kľúčové považujem, že som v tomto videoklipe neúčinkoval ako osoba a poslanec TSK, ale ako jeden z členov dychovej hudby Textilanka, kde účinkujem už 21 rokov. Mnohí sa ma pýtajú na honorár. Kapela dostala smiešny honorár, ktorý prišiel na účet súboru a bude využitý na ďalší rozvoj tohto telesa. Ja som nedostal a ani nedostanem finančnú odmenu za účinkovanie v tomto videoklipe,” uviedol v rámci svojej obhajoby Vaňo. Dodal, že je pripravený akceptovať rozhodnutie svojich poslaneckých kolegov. Tí sa v diskusii priklonili na stranu Vaňa.

Poslanec Miroslav Žiak nabádal tých krajských poslancov, ktorí sú aj členmi Národnej rady SR, aby požadovali zmenu zákona. “Nikto z nás sa neživí mandátom krajského poslanca, pre nikoho to nie je hlavný príjem. Preto ja namieste zvážiť uplatňovanie tohto zákona na komunálnych poslancov,” poznamenal Miroslav Žiak. Podľa ďalšieho z poslancov Juraja Smatanu ide v tomto prípade o klasický rozpor medzi spravodlivosťou a právom. “Všetci cítime, že náš kolega z morálneho hľadiska neurobil nič zlé, v konečnom dôsledku propagoval dobrú vec, znižovanie alkoholizmu. Avšak na druhej strane je tu jasný text zákona, že išlo o reklamu. Zdá sa mi to byť nespravodlivé, ale my musíme rešpektovať právo,” povedal Juraj Smatana a spoločne s ďalšími rečníkmi sa pridal k výzve na zmenu zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov.

Reklama

Z trojice predložených uznesení prijali krajskí poslanci len prvé, v ktorom zobrali na vedomie informáciu o začiatku konania proti poslancovi Tomášovi Vaňovi. Pri uznesení, v ktorom sa malo konštatovať preukázanie porušenie zákona, sa však z 38 prítomných poslancov 34 zdržali hlasovania. Uznesenie tak nebolo prijaté a následne sa o udelení pokuty ani nehlasovalo.

Zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov okrem iného hovorí, že verejný funkcionár sa musí pri výkone svojej funkcie zdržať všetkého, čo môže byť v rozpore s týmto ústavným zákonom a na tento účel nesmie používať svoju osobu, svoje meno a priezvisko, svoju podobizeň, obrazovú snímku, záznam svojho hlasu alebo svoj podpis na reklamu. Ak sa v konaní preukáže, že poslanec samosprávneho kraja porušil povinnosť a obmedzenie ustanovené zákonom, zastupiteľstvo prijme rozhodnutie nadpolovičnou väčšinou členov zastupiteľstva, inak to znamená, že sa konanie zastavuje. Sankcia za porušenie spomínaného ustanovenia zákona je v prípade poslanca samosprávneho kraja vo výške dvanástich mesačných poslaneckých platov.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:12

Telá dvoch nezvestných osôb objavili záchranné zložky v stredu vo vode po zrútení mosta v meste Baltimore na východe USA, uviedli tamojšie úrady. Informujú agentúry AP a DPA.

06:58

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyjadril podporu plánu Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon. Neoznámil však žiadnu konkrétnu spoluprácu v oblasti technológie jadrového pohonu, na ktorú Brazília naliehala.

Raoni Metuktire, Emmanuel Macron
Na snímke zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron a brazílsky náčelník Raoni Metuktire sa vítajú na ostrove Combu v Brazílii
06:51

Počet mŕtvych po útoku na koncertnú sálu v Moskve stúpol v stredu na 143, oznámili ruské úrady.

Úrady zverejnili mená mŕtvych päť dní po útoku z minulého piatka. Išlo o najsmrtiacejší útok, k akému sa doteraz prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS) na európskom území, a najhorší v Rusku za posledných 20 rokov.

06:45

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa a odbory zastupujúce pozemný personál sa dohodli na nových mzdových a pracovných podmienkach. Ako v stredu oznámili obe strany, odvrátili hrozbu štrajkov počas veľkonočných sviatkov.

06:35

Dva bombové útoky islamistického hnutia aš-Šabáb v centrálnej časti Somálska zabili v utorok najmenej 53 ľudí, počet zranených nie je známy.

Pri jednom z útokov islamisti pred základňou Busley v provincii Dolný Šabel odpálili vozidlá naložené výbušninami. Pri následnej prestrelke podľa hovorcu somálskej vlády zahynulo desať islamistov a päť vojakov.

06:30

V prvom kole senegalských prezidentských voľbách zvíťazil opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov. Vyplýva to z oficiálnych predbežných výsledkov zverejnených v stredu.

Včera 20:17

V Bratislave bola v stredu hromadná nehoda na diaľnici D1 pred letiskom (smerom od Prístavného mosta) na kilometri 10,5. Zelená vlna RTVS o tom informovala na svojom webe a zároveň upozornila, že úsek je ťažko prejazdný.

Včera 19:35

Britský reprezentant v skokoch do vody Matty Lee vynechá olympijské hry v Paríži, keďže sa zotavuje po operácii chrbtice. Na predošlých OH v Tokiu získal zlato v synchronizovaných skokoch z 10 metrovej veže s Tomom Daleym.

Včera 19:34

Ceny ropy v stredu klesli. Trhy tak zareagovali na nečakaný rast zásob komodity v USA minulý týždeň. Správu priniesla agentúra Bloomberg.

Cena májového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent klesla o 30 centov alebo 0,35 % na 86,95 USD za barel.

Včera 19:30

Rusko v marci zvýšilo dovoz benzínu zo susedného Bieloruska, aby nahradilo výpadky domácich dodávok. Dôvodom sú neplánované opravy rafinérií v krajine po útokoch ukrajinských dronov. Uviedli to v stredu štyri zdroje z priemyslu, ktoré nechceli byť menované. Informáciu priniesla agentúra Reuters.

Včera 19:16

Prílev teplého vzduchu prináša podľa meteorológov aj väčšie množstvo saharského prachu. Aktuálne sa nachádza nad strednou Európou. Pre silnejúce južné prúdenie ho v našej oblasti bude ešte viac. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

Včera 19:10

Anglický futbalový brankár Sam Johnstone z Crystal Palace príde po operácii lakťa o zvyšok sezóny a nebude môcť štartovať ani na ME v Nemecku. Informoval o tom portál BBC.

Včera 18:32

Rusko a Mali sa v telefonickom rozhovore v stredu dohodli na posilnení spolupráce v boji proti terorizmu. Dohoda nasledovala po útoku v koncertnej sále v Moskve, pri ktorom bolo zabitých najmenej 140 ľudí, informovala agentúra AFP.

Ruský prezident Vladimir Putin sa rozprával so šéfom malijskej junty, plukovníkom Assimim Goitom, a s prezidentom Konga Denisom Sassouom Nguessom, uviedol Kremeľ v oznámení.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Juraj Tušš

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali