To najdôležitejšie z Ukrajiny – „Dlhotrvajúca patová situácia“ vo vojne Ruska s Ukrajinou „prospeje Rusku“

To najdôležitejšie z Ukrajiny – „Dlhotrvajúca patová situácia“ vo vojne Ruska s Ukrajinou „prospeje Rusku“

Bratislava 31. januára 2023 (HSP/Foto:TASR/AP/LIBKOS,Screenshot)

Aktualizované 31. januára 2023 19:49

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

20:10- „Dlhotrvajúca patová situácia“ vo vojne Ruska s Ukrajinou „prospeje len Rusku“. Povedal to britský premiér Rishi Sunak, informovala CNN s odvolaním sa na zápisnicu z rokovania vlády.

Sunak uviedol, že k tomuto záveru dospel po preskúmaní britského prístupu ku konfliktu, a dodal, že ho to viedlo k záveru, že existuje „príležitosť urýchliť“ britskú podporu Ukrajine.

Reklama

To by Kyjevu poskytlo „najlepšiu šancu na úspech“, povedal premiér. Premiér dodal, že táto nová stratégia Spojeného kráľovstva na urýchlenie podpory bude zahŕňať väčšie diplomatické úsilie.

 

Reklama

19:49- Summit Ukrajiny a Európskej únie sa tento piatok uskutoční v Kyjeve, potvrdil v utorok predseda ukrajinskej vlády Denys Šmyhaľ. 

„Summit Ukrajina-EÚ sa bude konať v Kyjeve 3. februára,“ povedal Šmyhaľ na zasadnutí vlády. Označil ho za veľmi dôležitý v rámci úsilia svojej krajiny stať sa členom EÚ.

„Skutočnosť, že sa tento summit bude konať v Kyjeve, je silným signálom pre partnerov i nepriateľov,“ vyhlásil ukrajinsky premiér. Detaily o účastníkoch z EÚ neposkytol.

 

19:34- Ukrajina sa môže pripojiť k roamingovej zóne EÚ už tento rok.

Reklama

Informoval o tom novinár Rikard Jozwiak na Twitteri s odvolaním sa na vysokopostaveného európskeho predstaviteľa.

 

18:55- V USA rastie počet odporcov pomoci Ukrajine.

Informuje o tom denník Washington Post s odvolaním sa na najnovší prieskum Pew Research Center, ktorý bol zverejnený dnes.

Podľa prieskumu si približne štvrtina Američanov myslí, že Spojené štáty príliš podporujú Ukrajinu, čo je o 6 % viac ako v septembri a o 19 % viac ako v marci.

Reklama

Zatiaľ 31 % respondentov si myslí, že pomoc je správna a približne 20 % si želá jej zvýšenie. Viac ako 20 % respondentov na túto otázku neodpovedalo.

WP poznamenáva, že počet skeptikov v súvislosti s pomocou Ukrajine je oveľa vyšší medzi stúpencami Republikánskej strany (40 %).

 

18:38- Dnes boli zaznamenané tri úplné poplachy v dôsledku štartov ruských raketových stíhačiek MiG-31K, ktoré vykonávali cvičné lety.

 

18:15- Grécko nedodá Ukrajine tanky Leopard, uviedla grécka televízia ERT.

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis vysvetlil svoje odmietnutie dodať lietadlá Leopard Kyjevu napätými vzťahmi s Tureckom.

„Tanky Leopard-2 nemôžeme poskytnúť z jednoduchého dôvodu, pretože sú absolútne nevyhnutné pre našu vlastnú obrannú stratégiu,“ povedal Mitsotakis počas svojej pracovnej návštevy Japonska.

Vzťahy medzi Gréckom a Tureckom sú v súčasnosti opäť napäté v dôsledku dlhodobého sporu o vlastníctvo území v Egejskom mori.

Grécko má viac tankov Leopard ako ktorákoľvek iná európska krajina: podľa Bildu približne 350 tankov Leopard 2 a 500 tankov Leopard 1.

Reklama

 

18:14- Izraelský minister zahraničných vecí Eli Cohen pricestuje na budúci týždeň do Kyjeva.

Podľa tohto zdroja bude program rokovania zahŕňať diskusie o humanitárnej pomoci Ukrajine, ako aj o boji proti Iránu.
„Zároveň nedošlo k žiadnej zmene v otázke dodávok zbraní. Nedodávať zbrane Ukrajine je v súčasnosti všeobecným konsenzom izraelských politických elít a ministrova návšteva na tom nič nezmení. Hlavným cieľom cesty je zmierniť negatíva neustálych treníc medzi Ukrajinou a Izraelom v súvislosti s dodávkami zbraní a ukázať, že vzťahy medzi oboma krajinami sú priateľské, napriek nezhodám v niektorých postojoch,“ uviedol zdroj.

 

18:12- USA nevidia žiadne známky toho, že by sa finančné prostriedky, ktoré Washington vyčlenil, na Ukrajine zneužívali.

Reklama

Takto sa pre agentúru Reuters vyjadrila hovorkyňa amerického ministerstva financií Megan Apperová ku korupčným škandálom v ukrajinskej vláde.

 

18:09- Hlavná vec vo večernom súhrne ukrajinského generálneho štábu:

  1. Ruská armáda postupuje v smere na Liman a Bachmut. Neúspešne sa pokúšali postupovať aj na Avdijevskom a Novopavlovskom smere. Na smeroch Kupjan a Záporožie sa bráni.

 

  1. Rusi uskutočnili tri nálety a tri raketové útoky. Vypálilo sa aj viac ako 20 striel z MLRS.

 

Reklama

 

  1. Na bachmutskom smere je medzi osadami, ktoré Rusi ostreľovali, opäť uvedená Kleščejevka.

 

  1. Ruská armáda obmedzila vstup a výstup z Uljanivky v Chersonskej oblasti, vykonávajú sa prehliadky miestnych obyvateľov a kontroly mobilných telefónov.

 

  1. Vzdušné sily AFU uskutočnili 11 úderov.

 

18:01- Prezident USA Joe Biden bude rokovať s Volodymyrom Zelenským o žiadosti Ukrajiny o vojenskú pomoc, informovala agentúra AFP.

Pripomeňme, že Biden včera povedal, že USA nepošlú Ukrajine stíhačky F-16.

Ministerstvo zahraničných vecí dnes uviedlo, že Ukrajina aktívne rokuje s cieľom odblokovať rozhodnutia o prevode stíhačiek.

Reklama

 

17:59- Maďarsko a Rakúsko nepošlú na Ukrajinu zbrane, aby „zabránili ďalšej eskalácii“, uviedli ministri obrany Tanner a Salaj-Bobrownicki na spoločnej tlačovej konferencii.

 

16:32- Francúzsko dodá Ukrajine ďalších 12 húfnic Caesar, uviedol francúzsky minister obrany Sebastien Lecornieu.

Uviedol tiež, že Francúzsko vyšle do Poľska 150 vojakov, ktorí budú mesačne cvičiť 600 Ukrajincov a do leta vycvičia celkovo 2 000 ukrajinských vojakov.

 

16:08- Ukrajina chce zakázať používanie ruského jazyka na všetkých vysokých školách. Takýto návrh predložil ukrajinský štátny komisár pre ochranu jazyka Taras Kremin.

Reklama

Zákaz komunikácie v ruštine, ktorý bol predtým uvalený na Kyjevsko-mohyljanskú akadémiu, by sa podľa neho mal rozšíriť aj na ostatné vysokoškolské inštitúcie v krajine. Kremin tiež povedal, že Ukrajina by mala zaviesť ombudsmana na ochranu štátneho jazyka.

 

15:54- Bývalý britský premiér Boris Johnson sa tento týždeň stretne s republikánskymi zákonodarcami, aby „vyvinul tlak na Spojené štáty, aby pokračovali v pomoci Ukrajine“, informuje agentúra Reuters.

Johnson má v utorok večer vystúpiť v súkromnom klube republikánov vo Washingtone.

V pondelok sa má stretnúť aj so skupinou republikánskych senátorov, uviedol americký senátor Todd Young, hoci podľa jeho slov presný termín rozhovorov nepozná.

V stredu bude Johnson v think tanku Atlantická rada diskutovať o potrebe „jednoty a podpory Západu pre Ukrajinu a o tom, čo sa dá ešte urobiť proti hrozbe zo strany Ruska“.

 

Reklama

15:50- Ukrajinské ozbrojené sily dostanú zo Západu v prvej vlne transferu zbraní 120 až 140 tankov rôznych modelov, uviedol na brífingu ukrajinský minister zahraničných vecí Kuleba.

„Sú to Leopard 2, Challenger 2, M1 Abrams. A my s Leclercom veľmi počítame,“ povedal.

„Tanková koalícia“ krajín odovzdávajúcich vybavenie má 12 účastníkov, ale je príliš skoro hovoriť o praktických príspevkoch.

„Mnohé z nich ešte len musia prijať formálne rozhodnutia v súlade so svojimi internými postupmi,“ povedal Kuleba.

 

14:50- Do Kyjeva pricestovali americkí audítori, aby skontrolovali, ako Ukrajina využívala americkú pomoc počas vojny.

Mnohí komentátori to považujú za faktor domácej agendy USA – Biely dom je nútený reagovať na požiadavky republikánov na dohľad nad využívaním pomoci USA Ukrajine.

Reklama

 

14:40- O otázke možného stiahnutia ukrajinských jednotiek z Bachmutu sa diskutuje s ohľadom na celkovú situáciu, povedal v televíznom maratóne Sergej Čerevatyj, predstaviteľ východného zoskupenia Ozbrojených síl Ukrajiny.

„K stiahnutiu nemôže dôjsť len tak. Velenie má rôzne možnosti a sleduje nepriateľa. Na každý jeho krok máme protiopatrenie,“ povedal.

Podľa neho cesta do Bachmutu nie je zablokovaná, armáda môže dodať všetko, čo potrebuje.

 

14:30- Dnes sa začali objavovať správy o vyostrení situácie na frontovej línii pozdĺž rieky Dneper v Chersonskej oblasti.

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl uviedol, že ukrajinské jednotky v priebehu 24 hodín zničili päť ľahkých motorových člnov s ruskými diverznými a prieskumnými skupinami v oblasti ostrovov v ústí Dnepra.

Reklama

 

14:20- Ruský oligarcha Roman Abramovič odovzdá Ukrajine 2,8 miliárd dolárov z predaja futbalového klubu Chelsea, informoval denník The Telegraph.

Abramovič oznámil predaj Chelsea ešte predtým, ako bol zaradený na sankčný zoznam. Abramovič musel požiadať britskú vládu o povolenie na formálny predaj klubu.

Na jar minulého roka Abramovič prisľúbil, že výťažok z predaja pošle na fond zriadený v prospech obetí na Ukrajine.

 

Reklama

14:10- Krajiny Západu by si v otázke dodávok zbraní na Ukrajinu mali nechať otvorené všetky možnosti vrátane potenciálneho poskytnutia stíhačiek. V utorok to uviedol litovský prezident Gitanas Nauséda.

V súvislosti s požiadavkou Ukrajiny na dodanie striel dlhšieho doletu a stíhačiek Nauséda vyhlásil, že „tieto červené čiary sa musia prekročiť“. Dodanie stíhačiek však nateraz odmietol nemecký kancelár Olaf Scholz aj americký prezident Joe Biden. Naopak, Francúzsko dodávku lietadiel Ukrajine nevylúčilo.

 

14:00- Situácia na frontoch 31. januára 2023:

13:10 – Ukrajinské ozbrojené sily uviedli, že „wagnerovci“ sa presunuli na frontovú líniu v Záporožskej oblasti, uviedol vedúci spoločného tlačového strediska obranných síl Tavrijského pluku Jevgenij Jerin.

„V záporožskom smere zatiaľ nedochádza k pokusom o postup a útok veľkých skupín. Zároveň sa objavujú informácie, ktoré sa v súčasnosti objasňujú, o príchode žoldnierov z ruských PMC v tomto smere. Ako vieme, kde sa objaví Wagner, tam sa útočné operácie aktivizujú. Preto sa na to aj pripravujeme, prijímame všetky potrebné opatrenia,“ povedal Jerin počas telemostu.

Pripomeňme, že Strana včera napísala, že Záporožská oblasť je jedným z pravdepodobných smerov možnej ofenzívy ruskej armády s cieľom odsunúť frontovú líniu z pozemného koridoru na Krym.

 

13:05 – Ukrajinské ozbrojené sily uviedli, že ukrajinská protiofenzíva na limanskom smere sa zastavila, pretože poveternostné podmienky a zdroje zatiaľ nie sú priaznivé.

„Vplýva na to viacero faktorov, predovšetkým to, že nie sme Rusi. Neopúšťame naše jednotky, keď nemáme rezervy, dostatočnú palebnú podporu. Takže konáme tak, ako nám to pripisuje moderná vojenská veda. Keď sme mali tieto možnosti, postúpili sme – poveternostné podmienky, rezervy,“ povedal v televíznom maratóne hovorca Východnej skupiny vojsk AFU Sergej Čerevaty.

Hoci ofenzíva závisí nielen od zdrojov, ale aj od počasia, Čerevatej nevylúčil, že na protiútok by sa mala dať dokopy „silná päsť“, pričom sa odvolával na vojenskú pomoc partnerov.

 

13:00 – Litovský prezident Západ musí „prekročiť červené čiary“ a poskytnúť Kyjevu stíhačky.

Litovský prezident Gitanas Nauseda vyzval západné krajiny, „Stíhačky, rakety dlhého doletu sú nevyhnutnou vojenskou pomocou a teraz… je mimoriadne dôležité, aby sme neotáľali, aby sme neprišli neskoro. Takže moja odpoveď je, že tieto červené čiary treba prekročiť,“ povedal.

Je pozoruhodné, že hoci Litva požaduje rakety a lietadlá na údery proti Rusku, sama má vo svojich vzdušných silách len tri bojové vrtuľníky a žiadne lietadlá.

Reklama

 

12:55 – Lavrov uviedol, že prostredníctvom egyptského ministra zahraničných vecí dostal od ministra zahraničných vecí USA Blinkena „definitívny odkaz“.

Podľa neho správa amerického diplomata obsahovala len výzvy Rusku, aby „odišlo a prestalo“.

 

12:50 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské jednotky počas úspešnej ofenzívy v Donecku oslobodili dedinu Blagodatnoje v DĽR

– Jednotky zoskupenia vojsk Vostok ruských ozbrojených síl zasiahli jednotky 72. mechanizovanej brigády AFU pri Ugledare

– Ruské ozbrojené sily zničili takmer tisíc ukrajinských MLRS od začiatku špeciálnej operácie

– Straty ukrajinských ozbrojených síl na Kupjanskom smere dosiahli 45 vojakov denne

– Straty AFU v smere Krasnoliman dosiahli viac ako 60 vojakov

– Straty ukrajinských ozbrojených síl na juhu Donecka za deň dosiahli viac ako 40 mužov, jeden tank, dva obrnené transportéry a dva pickupy

– Ruské ozbrojené sily zničili dva muničné sklady v oblastiach Ugledar a Katerinovka v Doneckej ľudovej republike

– Až 50 príslušníkov ozbrojených síl bolo v noci zničených v Donecku

– Ruské ozbrojené sily zasiahli 84 delostreleckých jednotiek AFU na palebných pozíciách

– Ruské ozbrojené sily zničili dve húfnice Gvozdika a dva muničné sklady AFU na Chersonskom smere

Reklama

– Ruská protivzdušná obrana zostrelila vrtuľník Mi-8 a päť dronov AFU v LĽR a Chersonskej oblasti

 

12:45 – V Medzinárodnom zväze novinárov je škandál – severské odbory opúšťajú organizáciu na protest proti „korupčným aktivitám“, ktorých podstatou je nedávne povolenie novinárom ruských štátnych médií prítomným na Ukrajine zostať členmi fínskeho zväzu novinárov, píše agentúra Reuters.

„Nazývame to korupčné aktivity. Spolu s nórskymi, dánskymi a islandskými odbormi sme sa rozhodli vystúpiť. V utorok podáme výpovede,“ uviedla pre agentúru Hanne Aho, predsedníčka Zväzu fínskych novinárov,

V tejto súvislosti Medzinárodná únia novinárov uviedla, že jej výkonný výbor začal formálny proces na pozastavenie členstva a vylúčenie Ruskej únie novinárov z organizácie.

 

12:40 – Ruské jednotky v rámci úspešnej ofenzívy obsadili dedinu Blagodatnoje v Doneckej ľudovej republike, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

 

12:35 – „Je potrebné zmobilizovať každého človeka.“ Politický analytik Sergej Markov tvrdí, že počas Putinovho prejavu vo Federálnom zhromaždení zaznejú senzačné vyhlásenia.

„Verím, že pôjde o priebeh špeciálnej vojenskej operácie, mobilizáciu celej spoločnosti pre víťazstvo, logiku vývoja – čo sa podarilo, čo sa nepodarilo, čo je potrebné urobiť. Potrebná je pripravenosť ľudí pracovať na víťazstve, mobilizácia každého jednotlivca. Nemusíte sedieť v zákope, môžete pomáhať ľuďom, rodinám vojakov, utečencom. Vojenská mobilizácia sektorov hospodárstva, sociálnej sféry, kultúry, z kultúrnej oblasti by mali byť vylúčení tí, ktorí sa postavili proti ŠVO,“ povedal Markov.

 

12:30 – Rusko je hrozbou a musí byť navždy zničené, tvrdí poľská europoslankyňa a žiada jeho kontrolované rozdelenie Západom

Rusko je hrozbou a musí byť navždy zničené, tvrdí poľská europoslankyňa Anna Fotyga a žiada jeho kontrolované rozdelenie Západom

„Rusko musí prestať existovať vo svojich súčasných hraniciach, rozpad „agresívneho impéria“ by priniesol nesporné výhody demokratickým štátom Európy a Strednej Ázie,“ povedala poslankyňa EP.

„Neexistuje nič také ako ruský plyn, ropa, hliník, uhlie, urán, diamanty, obilie, drevo, zlato atď. Všetky tieto zdroje patria jednotlivým národom žijúcim na týchto územiach.“

Reklama

Poslankyňa navrhla, aby západné krajiny zvážili koncepciu vytvorenia „slobodných a nezávislých“ štátov na proruskom území, založených na pôvodnom obyvateľstve, a aby kolektívny Západ kontroloval proces rozpadu Ruska a rozdelenia jeho národného bohatstva.

 

12:25 – Spoločnosť Ryanair naberá na Ukrajine nových zamestnancov v očakávaní návratu po vojne, informovala agentúra Reuters.

Generálny riaditeľ Michael O’Leary uviedol, že spoločnosť „zamestnáva značný počet ukrajinských pilotov a letušiek“.

„Sme odhodlaní vrátiť sa na Ukrajinu hneď, ako to bude bezpečné,“ povedal.

Spoločnosť uvažuje o umiestnení až 20 lietadiel na Ukrajine.

 

12:20 – V Rusku bolo nelegálne zmobilizovaných najmenej 9 000 ľudí.

Ruský generálny prokurátor Igor Krasnov počas stretnutia s ruským prezidentom uviedol, že prokurátori „vrátili viac ako 9 000 občanov, ktorí boli nezákonne zmobilizovaní počas špeciálnej operácie“.

Pripomeňme, že v rámci čiastočnej mobilizácie v Rusku bolo zmobilizovaných celkovo 300 000 ľudí.

 

12:15 – Kancelária prezidenta tvrdí, že najnovšie kroky Rusov sú znakom výraznej eskalácie.

„Systematické ostreľovanie frontových miest, sústreďovanie techniky a nábojov, presuny vojsk na rôzne smery, dodatočná nútená mobilizácia v Ruskej federácii rozhodne nesvedčia o pripravenosti Ruska na mier. Toto sú priame známky výraznej eskalácie… Takže zbrane, zbrane a ešte raz zbrane pre Ukrajinu,“ napísal na Twitteri poradca šéfa ruskej opozičnej parlamentnej skupiny Michail Podoljak.

 

12:00 – Letecký poplach na celom území Ukrajiny

Letecký poplach na celom území Ukrajiny
Letecký poplach na celom území Ukrajiny

11:15 – Denník Washington Post zaznamenal rozhovor s Kirillom Budanovom, vedúcim GUR ministerstva obrany.

Kľúčové body:

– Rusko sa tento rok sústredí na okupáciu na východe, zatiaľ čo ofenzíva z Bieloruska je nepravdepodobná a „je len pokusom odviesť pozornosť a rozdeliť kyjevské sily“;

– Ruská federácia má 9 % zostávajúcich zásob rakiet Kalibr;

– Na Ukrajine bojuje približne 326 000 ruských vojakov;

– Ukrajina má agentov, ktorí „pracujú v Rusku“. Nepotvrdil však, že za údermi na strategické bombardéry v Rusku stojí GUR. „Kým sa neobnoví územná celistvosť Ukrajiny, budú v Rusku problémy,“ povedal;

– Jadrový úder na Ukrajinu by viedol k vojenskej porážke a kolapsu Ruska, takže by k žiadnemu úderu nedošlo. „Rusko je krajina, od ktorej môžete očakávať veľa vecí, ale nie úplnú idiotizáciu,“ povedal;

– Budanov sa domnieva, že Putin je smrteľne chorý na rakovinu a má niekoľko dvojníkov. „Je otvorená otázka, či je to teraz skutočný Putin,“ povedal Budanov. Noviny tiež spojili Zelenského nedávne vyhlásenie s týmito slovami.

 

10:40 – Ukrajinské jednotky opustili prvú líniu obrany v Záporožskej oblasti

„Ukrajinské jednotky opustili takmer všade prvú obrannú líniu a presunuli sa na pripravené pozície na druhej a tretej línii,“ povedal Rogov pre RIA Novosti.

Podľa neho bol cieľ ofenzívnej operácie dosiahnutý, plány ukrajinskej armády začať ofenzívu v Záporožskej oblasti boli dočasne zmarené.

 

10:35 – Porošenko priznal, že ho zasiahla Putinova popularita medzi jeho kolegami

Vladimir Putin sa tešil veľkej popularite medzi svojimi kolegami počas návštevy Normandie v roku 2014, ktorá sa konala pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojencov, povedal bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Reklama

„Prekvapilo ma, že rad lídrov, ktorí si chceli podať ruku s americkým prezidentom Barackom Obamom, bol oveľa menší ako rad lídrov, ktorí si chceli podať ruku s Putinom,“ povedal politik.

 

10:30 – Útočné oddiely „Wagnerovcov“ oslobodili dedinu Sacco a Vanzetti. Dochádza k čisteniu a rozširovaniu predpolia.

„Wagerovci“ postupujú aj na Vasjukovku a Nikolajevku.

Útočné oddiely „Wagnerovcov“ oslobodili dedinu Sacco a Vanzetti
Útočné oddiely „Wagnerovcov“ oslobodili dedinu Sacco a Vanzetti

10:15 – Hromadný poplach na Ukrajine.

Hromadný poplach na Ukrajine.
Hromadný poplach na Ukrajine.

10:10 – Spotreba energie na Ukrajine rastie v období chladného počasia, takže existuje riziko zavedenia obmedzení v regiónoch, uviedla spoločnosť Ukrenergo.

Na Ukrajine dnes nebolo zaznamenané žiadne prekročenie denných limitov spotreby a neboli použité žiadne núdzové odstávky.

V správe sa uvádza, že v systéme pretrvávajú značné deficity.

 

10:05 – Zmeny na fronte k 30. januáru:

V smere na Svatovo je hlásené, že naše jednotky oslobodili obec Rajgorodok.

V smere na Arťomovsk je zaznamenaný postup ruských jednotiek v lese pozdĺž kanála Severskij Donec – Donbas.

V smere na Ugledar sa objavili informácie o postupe ruských jednotiek v južnej časti mesta, ako aj o rozšírení zóny kontroly severne od obce Nikoľskoje.

Ozbrojené sily Ukrajiny za posledný deň nedosiahli žiadny úspech.

Zmeny na fronte k 30. januáru:
Zmeny na fronte k 30. januáru:
Zmeny na fronte k 30. januáru:
Zmeny na fronte k 30. januáru:
Zmeny na fronte k 30. januáru:
Zmeny na fronte k 30. januáru:
Zmeny na fronte k 30. januáru:
Zmeny na fronte k 30. januáru:

10:00 – V DĽR od februára 2022 zranili ukrajinské míny „Lepestok“ 89 civilistov.

Informovalo o tom v pondelok zastúpenie DĽR v JCCC.

„89 prípadov zranených civilistov, vrátane piatich detí, bolo zaregistrovaných v dôsledku PFM-1 „Lepestok“. Jeden zo zranených v nemocnici na následky zranenia zomrel.“

 

9:55 – Irán hrozí Kyjevu strašnými následkami

Irán hrozí Kyjevu strašnými následkami, pričom za potenciálneho vinníka útoku na Isfahán považuje Ukrajinu

Vysoko postavený zdroj v Teheráne oznámil, že medzi potenciálnymi vinníkmi je aj Ukrajina.

Iránske ministerstvo zahraničných vecí žiada, aby Kyjev podal oficiálne vysvetlenie k výroku Zelenského poradcu.

Po útoku „neznámych“ UAV jeden z hlavných predstaviteľov ukrajinského režimu Podoljak napísal: „Ukrajina vás varovala!“

Teherán objasnil, že ak Ukrajina nedokáže vysvetliť význam výroku, povedie to k najstrašnejším následkom. Ako pre Kyjev, tak aj pre Tel Aviv, ktorý je podozrivý v prvom rade. Už skôr ich drony v noci 29. januára zaútočili na množstvo objektov v Iráne.

 

Reklama

9:50 – Miestne telegrafné kanály zverejňujú fotografie rekordne nízkej hladiny vodnej nádrže Kachovka.

Hladina už údajne klesla o dva metre.

Pripomíname, že už skôr začali v dôsledku prudkého poklesu hladiny vody v nádrži hynúť ryby vrátane plôdika.

V súvislosti s hromadným úhynom rýb v nádrži bolo začaté trestné konanie. Generálna prokuratúra uviedla ako dôvod ostreľovanie Kachovskej vodnej elektrárne ruskou armádou, čo viedlo ku kritickému poklesu hladiny vody.

Medzitým v blízkosti Ruskom kontrolovanej Novej Kachovky hladina Dnepra naopak stúpa, ako začiatkom januára informoval starosta mesta Volodymyr Kovalenko.

Vojenské telegramové kanály predtým uviedli, že manipulácia s vodnou hladinou súvisí s pokusom sťažiť ukrajinským ozbrojeným silám prechod cez rieku Dneper v Chersonskej oblasti.

fotografia rekordne nízkej hladiny vodnej nádrže Kachovka
Fotografia rekordne nízkej hladiny vodnej nádrže Kachovka
Fotografia rekordne nízkej hladiny vodnej nádrže Kachovka
Fotografia rekordne nízkej hladiny vodnej nádrže Kachovka

9:45 – Ruské velenie chce rozvinúť novú ofenzívu v Doneckej oblasti, aby odklonilo ukrajinské sily z neľútostného Bachmutského sektora, uviedla britská rozviedka.

Podľa britského ministerstva obrany Rusko v uplynulých troch dňoch pravdepodobne zmenilo svoje prieskumy bojom pri Pavlovke a Ugledare na koordinovanejší útok.

„V novembri 2022 Rusko použilo 155. brigádu námornej pechoty pri neúspešnom útoku na tú istú oblasť. Jednotky 155. pluku sú opäť zapojené do síl veľkosti minimálne brigády, pravdepodobne postúpili o niekoľko sto metrov za malú rieku Kašlagač, ktorá už niekoľko mesiacov vyznačuje frontovú líniu,“ uvádza sa v novej správe britskej spravodajskej služby.

Londýn sa domnieva, že existuje reálna možnosť, že Rusko bude v tomto sektore naďalej dosahovať lokálne úspechy, ale je nepravdepodobné, že Rusko má v oblasti dostatok zatiaľ nezapojených jednotiek na dosiahnutie operačne významného prielomu.

 

9:40 – Ukrajinská armáda získala 105 prieskumných bezpilotných lietadiel Vector za nemecké vládne financie, uviedlo Generálne riaditeľstvo spravodajských služieb.

Podľa CID ide o opakovanú objednávku, pretože po prvom nákupe „systém preukázal nevídanú produktivitu v najťažších podmienkach“.

Bezpilotné lietadlo má rozpätie krídel 2,8 metra a môže letieť rýchlosťou až 72 kilometrov za hodinu. Môže vzlietnuť a pristáť vertikálne a môže štartovať bez odpaľovacieho zariadenia alebo dráhy. Môže fungovať kedykoľvek počas dňa, jeho let trvá až 120 minút a dolet je až 15 km.

 

9:35 – Dvaja poslanci (zo 423 poslancov Verchovnej rady) šli na front, povedal predseda ukrajinského parlamentu Ruslan Štefančuk počas televízneho maratónu.

„Najmenej dvaja poslanci bojujú na fronte – Kostenko a Lozinskyj,“ povedal Štefančuk.

Zároveň sa zúčastňujú na zasadnutiach Najvyššej rady a výborov.

Štefančuk nevedel uviesť prípady, keď niektoré z detí poslancov odišlo na front.

 

9:30 – Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že Ukrajina potrebuje na ochranu svojho vzdušného priestoru až 200 stíhačiek.

Hovorca Vzdušných síl Ozbrojených síl Ukrajiny Jurij Ignat pre francúzsky televízny kanál La Chaîne Info uviedol, že Ukrajina potrebuje vytvoriť až päť brigád taktického letectva s jedným typom viacúčelového lietadla západného vzoru.

„O tom, aký typ to bude, sa ešte len rozhoduje,“ povedal.

F-16 sa v súčasnosti považuje za najpravdepodobnejšieho kandidáta na nahradenie lietadiel sovietskej éry, povedal.

Joe Biden predtým povedal, že USA nebudú Kyjevu dodávať stíhačky F-16.

Reklama

 

9:25 – Nemecko kritizovalo Berbockovú za to, že hovorí o „vojne s Moskvou“

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Berbocková predtým počas vystúpenia na zasadnutí PACE povedala, že „vedieme vojnu proti Rusku, nie proti sebe navzájom“

Predseda strany CDU Friedrich Merz v stĺpčeku pre nemecký Focus uviedol, že takéto vyhlásenia by sa mohli obrátiť v prospech Ruska, a samotné vyhlásenia považuje za „neprijateľné“.

„Annalena Berbocková urobila svojím kontroverzným vyhlásením o Rusku veľkú službu propagande Kremľa,“ povedal.

Podľa neho „federálny minister zahraničných vecí bezstarostne používa naratív, ktorý odporcovia našej pomoci Ukrajine radi prijímajú“.

 

9:02 – USA sú pripravené použiť konvenčné a jadrové zbrane na obranu Južnej Kórey

Lloyd Austin, šéf Pentagónu, uviedol, že KĽDR sa v roku 2022 dopustila „bezprecedentného“ počtu provokácií. USA spolu s Južnou Kóreou podľa neho odsúdili tieto „nebezpečné akcie“, ktoré podľa nich destabilizujú región.

 

9:01 – Ukrajinské ozbrojené sily vytvorili na predmestí Záporožia novú obrannú líniu v dôsledku straty Kamenského, uviedol predseda hnutia Spolu s Ruskom Vladimir Rogov.

„Guľajpole a Orechov sú hlavnými smermi na mesto Záporožie, sú to oporné body strategického významu, ktoré boli spolu s Kamenským postavené ako základ [pozície AFU]. Kamenskoje dnes už nie je pod kontrolou bojovníkov AFU, preto sa presunuli do Plavni a Stepnogorska a vytvorili nový obranný val v Balabine, Kušugume a Kamyševache, najbližších predmestiach Záporožia,“ informoval.

 

9:00 – FSB uviedla, že v 38 regiónoch Ruska bolo identifikovaných 93 tajných obchodníkov so zbraňami a zadržaných viac ako 250 zbraní.

 

8:55 – Ruské sily kontrolujú približne 25 osád v Charkovskej oblasti. Situácia je tam zložitá a neustále sú pod paľbou, uviedol šéf vojenskej a civilnej správy regiónu Vitalij Gančev.

 

8:50 – Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že úspech ruskej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine by mohol byť „nebezpečným signálom“ pre autoritárskych lídrov na celom svete.

„Ak (ruský prezident Vladimir) Putin zvíťazí na Ukrajine, bude to tragédia pre Ukrajincov a zároveň to bude veľmi nebezpečný signál pre autoritárskych lídrov na celom svete. Posolstvo by bolo, že ak použijú vojenskú silu, môžu dosiahnuť svoje ciele,“ povedal.

 

8:45 – Ruské sily posilňujú svoje pozície na nových líniách, ktoré získali späť od ukrajinských ozbrojených síl v Záporožskej oblasti. Povedal to Vladimir Rogov, predseda hnutia Sme s Ruskom.

„Naši chlapci upevnili svoje úspechy a za týždeň vybudovali novú obrannú líniu na všetkých líniách, z ktorých [AFU] vyradil bojový prieskum. Pozície nepriateľa sa spracovávajú: letectvo je aktívne a na fronte je cítiť prítomnosť našich raketometov Tornado-S. Chcel by som pripomenúť, že tento typ zbrane je z hľadiska presnosti lepší ako americký HIMARS,“ povedal.

 

8:40 -Hlavné body z vyjadrení vedúceho DĽR Denisa Pushylina:

– NATO už vstúpilo do priamej konfrontácie s Ruskom, dodáva čoraz viac zbraní ukrajinským ozbrojeným silám, rozmiestňuje čoraz viac bojových skupín v juhovýchodnej Európe a Pobaltí

Reklama

– Prípadné dodávky západných tankov na Ukrajinu nič nevyriešia: stanú sa ďalším cieľom, Rusko má čo postaviť proti nepriateľovi

– Ponuka ruských podnikateľov na odmenu za zničené alebo ukoristené tanky Abrams a Leopard, ktoré Západ sľúbil odovzdať Kyjevu, by mohla byť výborným motivačným prvkom pre ruských bojovníkov

– Ruské jednotky postupujú vpred napriek tomu, že ukrajinské formácie sa zakopávajú v priemyselných lokalitách na druhej strane kontaktnej línie a nepočítajú s veľkými stratami

 

8:35 – Ukrajinskí vojaci sa odpálili na vlastnej míne neďaleko Kremennej, uviedol podplukovník vo výslužbe Andrij Maročko.

Podľa neho sa v zlých poveternostných podmienkach snažili prejsť cez vlastné pozície a nabehli na protitankovú mínu. V dôsledku toho boli dvaja vojaci zabití a traja boli zranení.

 

8:33 – V Bielorusku sa začína spoločný štábny výcvik spoločného velenia regionálneho zoskupenia vojsk, uviedlo bieloruské ministerstvo obrany

 

8:32 – Pušilin uviedol, že nebude predpovedať časový harmonogram oslobodenia DĽR, ale že špeciálna operácia sa určite skončí víťazstvom.

 

8:31 – USA sa vyjadrili k odmietnutiu dodať Ukrajine stíhačky F-16.

USA poskytujú Ukrajine značnú vojenskú pomoc, ktorá bude podľa Washingtonu veľmi dôležitá pre operácie Kyjeva na jar. Uviedol to koordinátor pre strategickú komunikáciu v Rade pre národnú bezpečnosť Bieleho domu John Kirby pre CNN.

Nesúhlasil ani s názorom novinára, že rozhodnutie vyslať tanky na Ukrajinu bolo možno prijaté príliš neskoro. „Rozhodnutie o tankoch – a urobili ho nielen USA, ale aj Nemecko a predtým Briti – malo skutočne pomôcť v bojoch, ktoré očakávame na jar,“ pokračoval. – V tomto prípade sme sa teda snažili predpovedať, aké zbrane bude Ukrajina potrebovať, keď sa zlepší počasie.

 

8:30 – Brazília nemá záujem o transfer zbraní, ktoré by sa mohli použiť v konflikte na Ukrajine, povedal Lula da Silva.

„Brazília je mierumilovná krajina, a preto sa nechce nijakým spôsobom, ani nepriamo, zapojiť [do akéhokoľvek konfliktu],“ dodal a vyzval na sprostredkovanie s cieľom dosiahnuť mier.

 

8:25 – Ukrajinské ozbrojené sily pokračujú v presune záloh na smery Artemovsk, Ugledar a Marinka, uviedol úradujúci šéf Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin.

Poznamenal tiež, že na týchto smeroch došlo k určitému postupu ruských síl, ale „nie tak jasnému, t. j. bojuje sa doslova o každý meter“.

 

8:20 – Pentagón oznámil prvú dodávku viac ako 60 kusov BVP Bradley na Ukrajinu.

„Transportné veliteľstvo dodáva na Ukrajinu prvú zásielku BVP Bradley, ktoré boli súčasťou dohody o vojenskej pomoci vo výške 2,85 miliardy dolárov, ktorú Spojené štáty [Kyjevu] oznámili začiatkom tohto roka. Zásielka, ktorá obsahuje viac ako 60 BVP Bradley, opustila minulý týždeň North Charleston v Južnej Karolíne,“ uvádza sa vo vyhlásení.

 

8:10 – Front Severný Donbas: Artemovsk-Seversk 30. 01. 2023 večer

Reklama

Severský smer. PMC Wagner dnes postúpili smerom na Seversk až po Vasjukovku-Sakko a Vancetti, obsadili oporný bod nepriateľskej roty a rozšírili tak predmostie na ľavom brehu Bachmutivky o 1 km do hĺbky a asi o 4 km dopredu.

Artemovský smer. Na juhu prebiehajú prudké boje o Paraskovijevku, ktorá je obkľúčená z troch strán a ktorej osud tak predurčil prielom pri Blagodatnom. A to je už fyzické prerušenie cesty do Slavjanska a dobrá línia pre ďalšiu ofenzívu.

A dnes sa na sieti objavilo aj video s vojakmi AFU, ktorí tvrdia, že trasa z Kosťantynivky do Artemivska je pod hustou palebnou kontrolou nášho delostrelectva. Do mesta tak dnes vedie už len jedna cesta cez Chromovo a tunajšia posádka AFU sa rýchlo blíži k obkľúčeniu alebo úteku.

Front Severný Donbas: Artemovsk-Seversk 30. 01. 2023 večer
Front Severný Donbas: Artemovsk-Seversk 30. 01. 2023 večer
Front Severný Donbas: Artemovsk-Seversk 30. 01. 2023 večer
Front Severný Donbas: Artemovsk-Seversk 30. 01. 2023 večer

7:40 – Inštitút pre štúdium vojny (USA) ranné zhrnutie situácie na Ukrajine:

– Ofenzíva v nadchádzajúcich mesiacoch je najpravdepodobnejším postupom Ruska. Predpokladaný smer je Luhanská oblasť.

– Tvrdenie skupiny Wagner, že sa zmocnila Blagodatnoje západne od Soledaru, potvrdzujú geolokačné zábery z 29. januára. Rusi boli spozorovaní aj na diaľnici Bachmut-Siversk južne od Blagodatnoje.

– Dedina Vodyane neďaleko Avdijivky je obsadená približne od 16. januára, súdiac podľa videí, ktoré odtiaľ prichádzajú.

– Rusi sa snažia obsadiť baňu Južnodonbasskaja severovýchodne od Ugledaru, aby obkľúčili osadu.

ukrajina vojna
Mapa bojov
ukrajina vojna
Mapa bojov

7:35 -Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva navrhol v pondelok spoločnú iniciatívu jeho krajiny a Číny, čo sa týka sprostredkovania ukončenia vojny na Ukrajine. Zároveň odmietol dodanie munície pre nemecké systémy Gepard.

 

7:30 – Ukrajina by mala „čo najskôr dostať všetko, čo potrebuje na ukončenie vojny“ a na to, aby bolo možné odvrátiť katastrofu. Uviedol to bývalý britský premiér Boris Johnson v príspevku pre noviny The Washington Post, ktorý bol zverejnený v pondelok.

 

7:25 – Spojené štáty Ukrajine na obranu pred ruskými silami nedodajú bojové stíhačky F-16. Vyhlásil to v pondelok americký prezident Joe Biden.

 

6:00 – Vojenská operácie, 30. januára 2023. Hlavné udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

– Po rozhodnutí USA dodať Ukrajine tanky je zbytočné hovoriť s Kyjevom aj s jeho bábkarmi, tvrdí námestník ruského ministra zahraničných vecí

– Ruské jednotky pokračujú v postupe v Ugledare a sú zakopané vo východnej časti mesta, povedal Pušilin

– Spojené štáty dúfajú, že sa im podarí získať od Ukrajiny titán, ktorý potrebujú pre vojenský priemysel, píše Newsweek.

– Čínske ministerstvo zahraničných vecí označilo Spojené štáty za najväčšieho podnecovateľa ukrajinskej krízy a vyzvalo ich, aby prestali dodávať zbrane Kyjevu.

– Kyjev očakáva, že stíhačky dostane od Západu čo najskôr a výcvik pilotov potrvá najmenej šesť mesiacov, uviedol ukrajinský premiér.

– Ruské ministerstvo obrany poskytne dobrovoľníkom zbrane, vybavenie, potraviny a zdravotnú starostlivosť, uvádza sa v návrhu rozkazu, ktorý vydal Šojgu

– Ruská federácia od roku 2014 zvonka provokuje k ozbrojenému konfliktu, tvrdí chorvátsky prezident Milanovič

– Nemecko nebude dodávať Ukrajine stíhačky, diskusia o tejto otázke je zbytočná, tvrdí nemecký kabinet

– Ruskému ministerstvu obrany sa podarilo zastaviť americké programy biologických zbraní na Ukrajine, pričom Pentagón presunul výskum do štátov strednej Ázie a východnej Európy, uviedlo ministerstvo.

– Vojaci ukrajinskej armády sa stali terčom amerických experimentov s vírusom HIV, ktoré sa na Ukrajine vykonávajú od roku 2019, uviedlo ruské ministerstvo obrany

Reklama

– Ruské ozbrojené sily dostali počas ERS viac ako 20 000 dokumentov a materiálov o americkom vojensko-biologickom programe na Ukrajine, uviedlo tiež ruské ministerstvo obrany

ukrajina vojna
Mapa bojov

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
09:19

Pri inštalácii fotovoltiky si treba aktualizovať aj poistenie nehnuteľnosti a navýšiť si poistnú sumu o hodnotu solárnej elektrárne. Solárne panely totiž môžu zvýšiť hodnotu domu či iného objektu, v prípade podpoistenia by tak pri poistnej udalosti mohla poisťovňa vyplatiť menej peňazí. Upozornil na to riaditeľ pre neživotného poistenie v spoločnosti FinGO.sk Jaroslav Krajňák.

08:50

Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Ovplyvnili ich vyhliadky na väčšiu ponuku z Ruska, slabší než očakávaný dopyt v sektoroch, ako je letecké palivo, a tiež opatrné obchodovanie pred rozhodnutím americkej centrálnej banky Fed o úrokových sadzbách. Informovala agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa v utorok o 7.24 h SEČ predával po 82,58 USD (75,82 eura). To bolo o 14 centov alebo 0,17 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

Netanjahu Biden
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo) a americký prezident Joe Biden
06:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

Vladimir Putin Recep Tayyip Erdogan
Na snímke Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan
06:50

Hokejový tím NHL Anaheim Ducks poslal Slováka Pavla Regenda späť do farmárskeho tímu San Diego Gulls. Informovala o tom oficiálna stránka klubu.

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali