To najdôležitejšie z Ukrajiny – Ukrajina prehráva v konflikte s Ruskom

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Ukrajina prehráva v konflikte s Ruskom

Kyjev 7. februára 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Yevgen Honcharenko, screenshot)

Aktualizované 7. februára 2023 20:25

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

ukrajina vojna
Na leteckej snímke pohľad na zničenú bytovku po raketovom útoku ruskej armády 2. februára 2023 v ukrajinskom meste Kramatorsk

20:24 – Nemecko oficiálne potvrdilo správu o schválení transferu 178 tankov na Ukrajinu.

Reklama

Nemecká vláda oficiálne potvrdila, že schválila presun až 178 tankov Leopard 1 na Ukrajinu. Nemecké ministerstvo obrany uviedlo, že ministerstvo hospodárstva udelilo nemeckým zbrojárskym spoločnostiam licencie na vývoz až 178 tankov Leopard 1A5.

 

Reklama

20:13 – Takmer 40 percent obyvateľov Ukrajiny potrebuje humanitárnu pomoc.

Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths to povedal na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o situácii na Ukrajine.

 

20:05 – Ukrajina neútočí na územie Ruska, uviedol na Twitteri poradca prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak.

“Ešte raz o základných veciach pre našich partnerov. Ukrajina nezasahuje ruské územie. Zbrane poskytnuté spojencami sa používajú na obranu, deokupáciu ukrajinského územia a ničenie nepriateľských skladov. Na účinný protiútok potrebujú ukrajinské ozbrojené sily rakety dlhšieho doletu a útočné lietadlá,” napísal Podoljak.

Reklama

 

19:53 – Najdôležitejšie body večerného prejavu Zelenského:

1. Rozprával o stretnutiach s armádou a spravodajskými službami. Diskutovali o ruských plánoch a o odpore voči nim, najmä v Donbase.

2. Informoval o vymenovaní nových šéfov SBU a ministerstva vnútra, ako aj o schválení kandidátov na guvernérov v troch regiónoch.

3. Rozprával o stretnutí s nemeckým ministrom obrany, na ktorom hovoril o tankoch a delostrelectve.

Reklama

4.. Informoval o telefonickom rozhovore s tureckým prezidentom a o tom, že ukrajinskí záchranári sú už na ceste do oblasti zemetrasenia.

 

19:21 – Kyjev a Moskva majú motiváciu rokovať, ale Washington sa snaží o eskaláciu konfliktu na Ukrajine.

Tento názor vyjadril novinár Christopher Caldwell v stĺpčeku pre New York Times.

“Spojené štáty už “nepomáhajú”, “neradia” ani “nedodávajú” Ukrajincom, ako to robili napríklad pre afganských mudžahedínov počas studenej vojny. Na bojisku nahrádzajú Ukrajinu ako hlavného protivníka Ruska,” napísal.

“Nesmieme zabúdať, že bez ohľadu na to, aké hodnoty každá strana vyznáva, táto vojna nie je vo svojej podstate súbojom hodnôt. Je to klasická medzištátna vojna o územie a moc, ktorá sa odohráva na hranici medzi impériami,” vysvetľuje Caldwell skutočné dôvody zapojenia USA do vojny na Ukrajine.

 

18:58 – Nemecký minister obrany Boris Pistorius poskytol počas svojej návštevy Kyjeva rozhovor denníku Bild a povedal, že svet by bol lepším miestom, keby v ňom nebol Vladimir Putin.

“Bez váhania a bez kompromisov – svet by bol lepším miestom bez Putina,” citovali ho noviny.

 

Reklama

18:43 – Nemecký minister obrany Boris Pistorius v utorok neohlásene navštívil Kyjev.

Návšteva nebola ohlásená, ale ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov zverejnil na Twitteri fotografiu, na ktorej spolu s Pistoriusom držia škatuľu s maketou tanku, a sprevádzal ju žartovným titulkom: “Prvý Leopard 2 dorazil do Kyjeva.”

“Bude ich viac… Tanková koalícia kráča… k víťazstvu,” dodal Reznikov.

 

18:01 – Hlavné body večerného súhrnu Generálneho štábu ukrajinskej armády:

Reklama

1. Ruská armáda uskutočnila jeden raketový a 16 leteckých útokov a vykonala 14 ostreľovaní z MLRS.

2. Situácia na Volyňskom, Poľskom, Severskom a Slobožanskom smere zostáva nezmenená, pričom neboli zistené žiadne ruské útočné skupiny.

3. Letectvo AFU uskutočnilo deväť úderov. Protivzdušná obrana zostrelila ruské útočné lietadlo Su-25 a bezpilotné lietadlo typu Orlan.

 

17:29 – Ukrajina prehráva v konflikte s Ruskom – píše The New York Times.

Reklama

Ukrajina prehráva vojenský konflikt kvôli ekonomickej, technologickej a populačnej prevahe Ruska, napísal publicista Christopher Caldwell v denníku The New York Times.

“Problémom je, že Ukrajina prehráva vojnu. Ako môžeme povedať, nie je to preto, že by vojaci bojovali zle alebo že by sa ľudia vzdali, ale preto, že vojna sa zmenila na bitku v štýle prvej svetovej vojny,” napísal Caldwell.

Ako autor spresnil, Rusko prevyšuje počet obyvateľov Ukrajiny niekoľkonásobne a má tiež “nedotknutú ekonomiku” a “vynikajúcu vojenskú technológiu”.

Medzitým podľa NYT rozhodnutie administratívy Joea Bidena dodať Kyjevu tanky znamená eskaláciu konfliktu, v ktorom “má Rusko menej dobrých možností ústupu, než si americkí politici myslia.

 

16:49 – Západné krajiny nie sú ochotné dodať Kyjevu stíhačky F-16 kvôli ruským systémom protivzdušnej obrany.

Podľa The Spectator je vzdušný priestor nad líniou kontaktu pokrytý mnohými ruskými systémami protivzdušnej obrany vrátane systémov Buk, Tor a Triumf. Ruské ozbrojené sily používajú aj špeciálne radary 48Ya6-K1 Podlet, ktoré zvyšujú dosah detekcie vzdušných cieľov.

Reklama

Ako uvádza časopis, všetky západné lietadlá, ktoré budú dodané na Ukrajinu, budú čeliť veľkej hrozbe zo strany ruských SAM. Dokonca ani relatívne malý počet západných stíhačiek, ktoré Ukrajina môže dostať a využiť, jej neumožní “priblížiť sa k požadovanej úrovni bojovej spôsobilosti”, spresňujú analytici The Spectator.

 

15:56 – Spiegel tiež informoval, že nemecká vláda schválila dodávku 178 tankov Leopard 1 do Kyjeva.

Podľa Spiegelu majú byť prvé tanky dodané na Ukrajinu v lete, ale väčšina z nich až na budúci rok.

 

15:34 – Ukrajina denne vyrobí približne 5 – 6 000 delostreleckých nábojov, čo sa rovná ročnej produkcii munície malej európskej krajiny v čase mieru, uviedol denník Financial Times.

V súčasnosti sa západné spoločnosti snažia zvýšiť výrobu, ale čelia nedostatku výrobných kapacít, surovín a pracovnej sily. Po niektorých komponentoch je taký veľký dopyt, že sa dodacie lehoty predĺžili z mesiacov na roky.

Reklama

 

15:15 – Volodymyr Zelenskyj v príhovore k Najvyššej rade poďakoval “všetkým, ktorí sa zdržiavajú šírenia akýchkoľvek fám alebo iných pseudoinformácií, ktoré by mohli oslabiť sústredenosť našich ľudí v práci na víťazstve Ukrajiny”.

“Len ak pomôžeme nášmu štátu, len ak nedovolíme nepriateľovi hrať sa s emóciami našich ľudí a len ak zabezpečíme, aby naši bojovníci mali viac zbraní, môžeme zabezpečiť úspech Ukrajiny. A – budeme,” povedal.

Pripomíname, že v poslednom čase krajinou otriasali korupčné škandály, ktoré viedli k odvolaniu viacerých vysokých úradníkov.

 

15:07 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Straty AFU v smere na Kupjansk predstavovali viac ako 50 vojakov denne.

Reklama

– Straty ukrajinských ozbrojených síl v smere na Krasnojarsk presahujú 100 vojakov denne.

– Ruské ozbrojené sily zasiahli štyri muničné sklady ukrajinských ozbrojených síl v Doneckej ľudovej republike.

– Ruské jednotky v Chersonskom smere zničili až 20 ukrajinských vojakov a samohybnú húfnicu Acacia.

– Ruské ozbrojené sily v noci zničili viac ako 90 vojakov AFU v Donecku.

– Ukrajinské ozbrojené sily prišli v noci na dnes o viac ako 80 vojakov, dve húfnice D-20, dve húfnice D-30 a húfnicu Gvozdika v južnom Donecku a Záporožskej oblasti.

– Ruské ozbrojené sily zasiahli živú silu a techniku 1. tankovej a 72. mechbrigády AFU v oblastiach Ugledar v DĽR.

– Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili deväť bezpilotných lietadiel a sedem striel HIMARS a Uragan MLRS.

Reklama

 

14:40 – Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v utorok znova vyzval na okamžité prímerie na Ukrajine a na mierové rozhovory, ale i na zmysluplnú politickú diskusiu o bruselských sankciách, ktoré podľa jeho mienky ničia európsku ekonomiku.

 

14:29 – “Márnica plná tiel.” New York Times informuje o veľkých stratách AFU na tomto fronte.

Denník New York Times píše aj o stratách ukrajinskej strany v Donbase, kde sa boje zmenili na “mlynček na mäso”.

Podľa ich zdrojov sú pri Bachmute denne zranené a zabité stovky ukrajinských vojakov. Podľa novín sa na front posielajú zle vycvičení vojaci, zatiaľ čo lepšie vycvičení vojaci sú držaní v zálohe.

“Lepšie vycvičené jednotky pechoty sú držané v zálohe, zatiaľ čo menej vycvičené jednotky, ako napríklad jednotky územnej obrany, sú držané na frontovej línii a znášajú hlavnú ťarchu delostreleckej paľby,” uviedol NYT.

Reklama

Publikácia tiež zverejňuje už skôr oznámené údaje o tom, že tamojší šturmujúci Wagner PMC utrpel veľké straty medzi väzňami, ktorí. “Tisíce väzňov bolo zabitých,” píše sa v novinách.

V ďalšom článku sa noviny vracajú k ukrajinským obetiam a píšu, že lekári “sa snažia pomôcť bojovníkom s hroznými zraneniami”, ktorých počet sa zvyšuje.

V jednej z frontových nemocníc v Donbase bola márnica plná tiel ukrajinských vojakov v bielych celofánových vreciach. V inej nemocnici stáli na chodbách nosidlá s ranenými mužmi prikrytými teplými fóliovými prikrývkami a takmer celý deň prichádzali z frontu sanitky.

Straty ukrajinských síl boli spôsobené nedostatkom personálu a početnou a výzbrojnou prevahou Ruska, uviedli ukrajinskí vojaci, s ktorými noviny poskytli rozhovor.

“Je to obzvlášť ťažké, keď máte 50 chlapov a oni 300,” povedal pešiak Pavel, ktorého pri Bachmute zasiahla do oka črepina z raketometu.

Reklama

Dobrovoľníci z práporu, ktorý sa nachádza pri meste Nevskij (Luhanská oblasť – pozn. red.), uviedli, že v posledných týždňoch stratili približne 30 bojovníkov. “Teraz je zima a pozície sú otvorené, nie je sa kde schovať,” povedal vojak s volacím znakom Rusin.

 

14:05 – Ukrajinský parlament predĺžil v utorok platnosť trvania stanného práva v krajine, ako aj mobilizáciu do armády o ďalších 90 dní.

 

13:41 – Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov uviedol, že Ukrajina môže na ruské územie zasiahnuť zbraňami vlastnej výroby.

“Pokiaľ ide o územie Ruska, nikto nám nezakazuje ničiť ciele zbraňami ukrajinskej výroby. Máme takéto zbrane? Áno, máme,” povedal Danilov.

 

12:35 – Niekoľko ďalších Šojguových vyjadrení zo stretnutia na ministerstve obrany.

Uviedol, že boje v blízkosti Bachmutu a Ugledaru sa “vyvíjajú úspešne”.

Povedal tiež, že NATO sa “zapája” do rusko-ukrajinského konfliktu.

“Dodávky útočných zbraní na Ukrajinu, výzvy na obsadenie ruského územia v skutočnosti vťahujú NATO do konfliktu a môžu viesť k nepredvídateľnej eskalácii,” povedal Šojgu.

Okrem toho uviedol, že Ruská federácia vytvára satelitný systém diaľkového snímania Zeme za každého počasia, ktorý by pomohol “zvýšiť efektívnosť vojsk”.

Podľa neho prebiehajú vývojové práce.

 

12:30 – V Záporoží spadol najstarší ukrajinský strom. Rastol takmer 700 rokov.

Reklama
najstarší ukrajinský strom
Na snímke najstarší ukrajinský strom

Záporožský dub bol v roku 2010 uznaný za najstarší strom.

Miestny aktivista Aleksandr Pritula, ktorý sa o dub stará od roku 2006, povedal, že strom mal byť orezaný, ale nestalo sa tak.

V rozhovore pre Záporožie uviedol aj niekoľko povier, ktoré sa viažu k dubu:

“Dňa 2. marca 2014, v deň anexie Krymu, spadla malá vetvička. A 8. mája 2015 udrel blesk a spadol veľký konár,” uviedol.

V Záporoží spadol najstarší ukrajinský strom
V Záporoží spadol najstarší ukrajinský strom

12:22 – Ruská federácia podľa ukrajinského Juhomorského operačného veliteľstva umiestnila svoje raketové nosiče v dôsledku silnej búrky v Čiernom mori, do prístavov.

Nepriateľ drží v pohotovosti dve plavidlá na mori, na ktorých sa nenachádzajú Kalibre, ale hrozba úderov stále pretrváva, uviedla v teletóne Natalia Gumenjuková, vedúca spoločného tlačového centra obranných síl na juhu Ukrajiny.

“Na mori stále zúri veľmi silná búrka, čo sa týka Čierneho mora, je v tejto fáze najsilnejšia, nikdy predtým nebola zaznamenaná – má 5-7 bodov. Preto je zoskupenie nepriateľských lodí takmer úplne skryté v prístavoch. Dve lode sú ponechané v službe, ale nie sú to nosiče rakiet, ale zhromažďujú informácie o situácii na hladine,” povedala.

 

12:20 – Ukrajinský parlament vymenoval Igora Klimenka za ministra vnútra, ktorý nahradí šéfa úradu Denisa Monastyrského, ktorý zahynul pri havárii vrtuľníka pri Kyjeve, uviedol poslanec Jaroslav Železňak.

 

12:18 – Kadyrov verí, že špeciálna operácia na Ukrajine sa skončí do konca roka.

“Západ padne na kolená a európske štáty budú musieť, ako zvyčajne, spolupracovať s Ruskou federáciou vo všetkých oblastiach,” predpovedá čečenský vodca.

 

12:01 – Borrell tvrdí, že zákaz viacerých ruských médií v Európe je “obranou slobody prejavu”.

 

Reklama

11:30 – Rusi včera preťali cestu do Konstantinovky – ich kontrolné body sú na ceste.

Polovica Ivanovska je obsadená, Rusi bojujú na predmestí. Ukrajinské ozbrojené sily bránia Časov Jar.

Ruské jednotky obkľučujú Artemovsk zo severu: obchádzajú Paraskovijevku, ničia nepriateľské oporné body na poliach a dostávajú sa na slaviansku magistrálu.

V skutočnosti zostáva už len jedna cesta – v najbližších dňoch očakávame správy o plnom operačnom obkľúčení.

Operácia na zničenie severného zoskupenia AFU pokračuje. Súbežne s ruským postupom pri Kremennej Ukrajna sťahuje svoje pozície zo Severska, pretože si uvedomuje, že ho teraz môže zničiť delostrelectvo z troch strán.

Na smere Svatovo-Kupjansk-Krememennaja ukrajinským ozbrojeným silám chýbajú rezervy. Rusi napredujú.

V Marinke dosiahli ruské vojská významný úspech: v blízkej budúcnosti dokončia túto niekoľkomesačnú bitku a rozvinú ofenzívu smerom na Doneck a Avdejevku

V oblasti Svatova-Kupjansk mobilizované jednotky AFU s najväčšou pravdepodobnosťou kryjú diery: pozície sú tu silne preriedené. Na 100 km frontu pripadá jedna brigáda, t. j. asi 3 tisíc ľudí.

AFU sa môže zachrániť ústupom k rieke Oskol – môže sa pokúsiť vybudovať tam obranu.

 

11:16 – Straty Ozbrojených síl Ukrajiny v januári dosiahli viac ako 6 500 vojakov, uviedol Sergej Šojgu.

Okrem toho bolo zničených 26 lietadiel a sedem vrtuľníkov, 208 bezpilotných lietadiel a 341 tankov.

Minister tiež uviedol, že ruské jednotky “pokračujú v ničení všetkých zbraní a vybavenia dodaných Kyjevu – na trasách ich dodávok aj v bojových pozíciách”.

 

11:15 – Ruské ozbrojené sily v doneckom a záporožskom smere obsadili Soledar, Kleščejevku, Podgornoje, Krasnopolje, Blagodatne, Lobkovoje a Nikolajevku, uviedol Šojgu.

Reklama

 

11:14 – Generál Vasil Maljuk bol vymenovaný za nového šéfa SBU

Oznámil to poslanec Oleksij Gončarenko. Za Maljuka hlasovalo 324 poslancov (pri potrebnom počte 226) zo všetkých frakcií a skupín okrem Porošenkovej strany Euro Solidarita a strany Golos.

Nahradil Ivana Bakanova, ktorého Zelenskyj prepustil “z dôvodu nesprávneho plnenia povinností”.

Maljuk predtým zastával vysoké funkcie na hlavnom riaditeľstve SBU pre boj proti korupcii a organizovanému zločinu a v júli 2022 bol vymenovaný za úradujúceho šéfa SBU.

 

11:12 – Ukrajina poskytne Turecku humanitárnu pomoc po zemetrasení, Zelenský podpísal dekrét

 

11:08 – Nemecká vláda poverila dve obranné spoločnosti, aby dodali Ukrajine 187 tankov Leopard 1, uviedol Business Insider.

Podľa novín 88 tankov dodá spoločnosť Rheinmetall a ďalších 99 spoločnosť Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft. Prvé tanky budú dodané najskôr v polovici roka.

 

11:05 – Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) oznámila, že sa podarilo rozbiť rozsiahly systém tajného financovania ruských skupín ukrajinskými občanmi.

Do schémy mala byť zapojená aj manželka ukrajinského politika Viktora Medvedčuka Oksana Marčenková.

Podľa SBU je Marčenková konečným príjemcom siete spoločností v Kyjeve a spoločnosti na Jalte, ktoré “previedli milióny dolárov” na účty ruskej Federálnej gardovej služby a ruského ministerstva vnútra na Kryme.

 

11:00 – Federálna bezpečnostná služba spolu s ministerstvom vnútra zadržali v Moskve a Krasnojarsku členov teroristickej bunky, ktorá verbovala bojovníkov pre Sýriu.

Centrum pre styk s verejnosťou ruskej Federálnej bezpečnostnej služby uviedlo, že pri zadržaní sa našli propagandistické videá teroristickej organizácie a boli zabavené komunikačné zariadenia, elektronické médiá a bankové karty používané na nezákonnú činnosť.

 

10:57 – Pušilin tvrdí, že ruské jednotky v okolí Severska dosiahli úspechy

 

10:55 – Ministerstvo obrany navrhlo rozšíriť kategórie vojenského personálu, ktorý sa môže dobrovoľne zúčastňovať na ruských mierových misiách.

Túto možnosť by mali mať najmä branci. Ministerstvo už v tejto súvislosti pripravilo návrh zákona.

 

10:53 – Rusko pre potreby špeciálnej operácie zvýšilo výrobu riadených delostreleckých granátov Krasnopol, ktoré budú jedným z prostriedkov na účinné ničenie tankov Abrams a Leopard.

 

10:50 – Nová Kachovka a 10 ďalších osád v Chersonskej oblasti zostali bez elektriny a vody po tom, ako ukrajinské jednotky v noci zasiahli elektrickú rozvodňu, informovali úrady.

 

10:24 – EÚ zrušila sankcie na zmiešanú ruskú ropu.

Ak sa ruský ropný výrobok v tretej krajine zmieša s ropou iného pôvodu, takýto ropný výrobok “sa už nepovažuje za výrobok ruského pôvodu a stropná cena sa neuplatňuje”, uvádza sa v aktualizovanom vysvetlení Európskej komisie uverejnenom na oficiálnej webovej stránke EK.

 

Reklama

9:59 – SBU vykonala v Kyjeve 11 prehliadok spoločností spojených s manželkou Viktora Medvedčuka Oksanou Marčenkovou.

Prehľadali aj domy ich riaditeľov a spolumajiteľov.

Medvedčukovej manželke, ktorá sa pravdepodobne nachádza v Rusku, bolo oznámené podozrenie podľa článku 110-2 (financovanie akcií porušujúcich územnú celistvosť Ukrajiny alebo zameraných na násilnú zmenu ústavného poriadku).

Podľa SBU firma z Jalty, ktorú vlastnil Marčenko, zaplatila ruskému ministerstvu vnútra a ruskej Federálnej gardovej službe za ochranu majetku rodiny Medvedčukovcov na Kryme.

Na tento účel boli aktíva Marčenkových kyjevských spoločností (kde sa konali prehliadky) presunuté do krymského mesta Jalta, kde bola vytvorená nová spoločnosť s miliardovým základným imaním.

Potom platila dane do ruského rozpočtu, ako aj služby na ochranu majetku.

Fotografie z prehliadok SBU ukázali obrazy, sochy a starožitnosti, ktoré sa zrejme našli u osôb v kauze v Kyjeve.

Čo mali tieto položky spoločné s platením daní na Kryme, nebolo špecifikované.

 

9:53 – Podľa denníka Moscow Times Rusko v súvislosti s vojnou na Ukrajine rekonštruuje protiletecké kryty.

Opravy sa vykonávajú v súlade s príkazom Kremľa modernizovať infraštruktúru, ktorá zostala zo sovietskych čias, uviedol denník s odvolaním sa na bývalých a súčasných predstaviteľov Moskvy.

Zdroje uvádzajú, že opravy sa začali po invázii na Ukrajinu vo februári 2022 a budú pokračovať aj tento rok.

Miestne úrady “vynakladajú stovky miliónov rubľov” na to, aby sa v zakonzervovaných priestoroch, ktoré sú už roky zakonzervované, dalo žiť.

“Rozhodnutie o kontrole siete protileteckých krytov prijala vláda na jar. Príkaz na rozsiahlu inšpekciu a vyčistenie dali ministerstvo pre mimoriadne situácie, ministerstvo obrany a [ďalšie] civilné ministerstvá,” uviedol ruský predstaviteľ s odkazom na zasadnutia vlády o tejto otázke.

Jedným zo záverov celoštátnych inšpekcií sa ukázalo, že krajina nemá dostatok protileteckých krytov, ktoré by mohli slúžiť súčasnému obyvateľstvu, píše sa v dokumente.

Podľa denníka Moscow Times Rusko v súvislosti s vojnou na Ukrajine rekonštruuje protiletecké kryty
Podľa denníka Moscow Times Rusko v súvislosti s vojnou na Ukrajine rekonštruuje protiletecké kryty

9:50 – Biden možno navštívi Poľsko tento mesiac, v deň výročia ruskej invázie na Ukrajinu, uviedli pre NBC News tri zdroje oboznámené s touto záležitosťou. Hovoríme o konci februára.

Zdroje uviedli, že rozhodnutie ešte nie je konečné a plány sa môžu zmeniť.

Poľské médiá 1. februára informovali, že Biden by sa mohol stretnúť so Zielenským a Dudom v poľskom hlavnom meste Varšava alebo v meste Rzeszow.

Zielenskyj však následne túto informáciu poprel a uviedol, že pozvanie do Poľska nedostal.

 

8:00 – Podľa britských tajných služieb sa Rusko od začiatku januára snaží obnoviť rozsiahle útočné operácie na Ukrajine.

Britské ministerstvo obrany sa domnieva, že operačným cieľom Ruska je takmer určite obsadiť zostávajúce ukrajinské časti Doneckej oblasti.

“Ruským silám sa za týždeň podarilo získať späť územie siahajúce len niekoľko sto metrov. Je to takmer určite preto, že Rusko teraz nemá dostatok munície a manévrovacích jednotiek potrebných na úspešnú ofenzívu,” uvádza britská spravodajská služba.

Londýn sa domnieva, že vyšší ruskí velitelia pravdepodobne vypracujú plány, ktoré si vyžadujú zapojenie malých a neskúsených jednotiek na dosiahnutie “nereálnych cieľov z dôvodu politických a profesionálnych tlakov”.

“Ruskí lídri budú pravdepodobne naďalej požadovať rozsiahle úspechy. Je nepravdepodobné, že by Rusko v najbližších týždňoch dokázalo vybudovať sily potrebné na výrazné ovplyvnenie výsledku vojny,” domnieva sa britská tajná služba.

Reklama

 

7:55 – Správa z frontov od amerického Inštitútu pre štúdium vojny z rána 7. februára:

1. Ruské sily pravdepodobne dosiahli taktický úspech severovýchodne od Kupjanska medzi 4. a 6. februárom.

Existujú zábery úderov AFU na západné predmestie Dvurečna severne od Kupjanska (od ruských hraníc), z čoho možno usudzovať, že Rusi tam postúpili.

2. Geolokačné zábery potvrdzujú tvrdenie luhanského gubernátora Gajdaja, že AFU kontroluje Belogorovku.

3. Postup ruských jednotiek pri Bachmute potvrdzujú rôzne videá, napr:

– Na severovýchode v oblasti Krasnaja Gora a v oblasti Rozdolovka-Nikolajevka

– v mestských oblastiach na severovýchode Bachmutu (o ktorých sme informovali včera)

– Juhozápadne od Bachmutu v oblasti Opytnoje a Kleščejevka.

4. Geolokačné zábery zverejnené 5. februára ukazujú malý ruský postup západne od Marinky.

Vojna na Ukrajine
Vojna na Ukrajine

7:37 – Zhrnutie ukrajinského generálneho štábu z rána 7. februára. Hlavné:

1. Nepriateľ sa preskupuje a pokračuje v postupe na piatich smeroch: Kupjansk, Liman, Bachmut, Avdejevska a Novopavlovské (oblasť Ugledar).

2. ukrajinskí sily odrazili ruské útoky v týchto oblastiach:

– Novoselovka, Kreminna a Dibrova v Luhanskej oblasti.

– Verchnekamenskoje, Veseloje, Zalizňanskoje, Krasnaja Gora, Bachmut, Ivanovskoje a Paraskovivka Doneckej oblasti.

Zalizňanskoje je dedina severozápadne od Bachmutu, priľahlá k diaľnici M-03 vedúcej smerom na Slavjansk.

 

7:35 – Mesto Odesa sľubuje, že elektrina bude fungovať každých osem hodín, a to dve hodiny.

Uvádza sa to na webovej stránke spoločnosti DTEK.

V regióne stále platia núdzové výpadky elektrickej energie.

Pokiaľ ide o Kyjev a Dnepro, stabilizačné plány sa napriek chladnému počasiu držia.

Vojna na Ukrajine
Vojna na Ukrajine

7:33 – Ruskí velitelia sa ponáhľajú s rozhodujúcou ofenzívou kvôli dvom faktorom – príchodu západnej vojenskej pomoci a nástupu jarného topenia, ktoré sa očakáva okolo apríla.

K tomuto záveru dospel Americký inštitút pre štúdium vojny.

Práve faktor rozmrazovania pôdy zabránil ruským mechanizovaným manévrom na jar 2022, uviedli vojenskí experti.

Zároveň “ojedinelé hlasy ruských nacionalistov naďalej vyjadrovali skepsu voči schopnosti Ruska začať koncom februára úspešnú ofenzívu.

Reklama

Ukrajinskí predstavitelia však odhadujú, že ruské jednotky sa pripravujú na rozsiahlu rozhodujúcu ofenzívu na východe Ukrajiny v polovici až koncom februára.

Vojna na Ukrajine
Vojna na Ukrajine

7:30 – Podľa guvernéra Vitalija Kima Rusi v noci ostreľovali Mykolajivskú oblasť.

V dôsledku ostreľovania z MLRS zostala časť jednej z osád v masíve Očakivska bez elektriny. K obetiam na životoch nedošlo, informácie o škodách sa spresňujú.

Ostreľovaním bola poškodená aj infraštruktúra čiernomorskej obce. Neboli žiadne obete.

 

7:24 – Zelenskyj pricestuje do Bruselu vo štvrtok v súvislosti s nadchádzajúcim samitom lídrov EÚ, informovali médiá.

Program návštevy je “z bezpečnostných dôvodov” tajný.

Vojenská operácia
Vojenská operácia

7:15 – Vojenská operácia, 6. februára 2023. Hlavné udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

– Pušilin, úradujúci šéf DĽR, vyhlásil, že Kyjev použil chemické zbrane v Artemovsku a Ugledare, pričom spresnil, že boli zhodené z bezpilotných lietadiel.

– V smere na Artemovsk to nespôsobilo žiadne straty na životoch, ale medzi bojovníkmi boli zasiahnutí, povedal Pušilinov poradca Gagin

– Peskov uviedol, že nemá žiadne informácie o použití zakázaných chemických látok ukrajinskými silami

– Námestník ruského ministra zahraničných vecí Riabkov uviedol, že generálny riaditeľ MAAE Grossi navštívi tento týždeň Moskvu

– Peskov uviedol, že Putin počas svojej návštevy Ruska s Grossim hovoriť nemal, ale že generálny riaditeľ MAAE bol očakávaný okrem iného v Rosatome a na ministerstve zahraničných vecí.

– Vyhliadky na mier na Ukrajine sa zmenšujú a pravdepodobnosť ďalšej eskalácie sa zvyšuje, uviedol generálny tajomník OSN Guterres. Povedal, že svet sa blíži k “vojne väčšieho rozsahu”.

– Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že Kyjev v noci stratil približne 140 vojakov v smere na Kupjansk a Krasnoliman, až 90 v smere na Doneck a viac ako 70 v smere na Záporožie.

– Ruská armáda tiež informovala o dobytí mesta Nikolajevka v Doneckej ľudovej republike.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:27

Priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle SR dosiahla v roku 2023 úroveň 1372 eur, čo predstavuje medziročné zvýšenie o 133 eur. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

16:26

Austrálsky premiér Anthony Albanese v stredu označil násilie páchané na ženách za “pohromu” a “národnú krízu”. Urobil tak iba niekoľko dní po protestoch, ktoré sa konali vo viacerých veľkých austrálskych mestách.

16:26

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa v stredu pochvalne vyjadrila o občanoch Maďarska aj napriek tomu, že maďarská vládna strana Fidesz voči nej vedie osočujúcu kampaň, konštatovalo internetové vydanie denníka Népszava.

16:25

Na protivládnych protestoch, ktoré sa v utorok konali v Tbilisi, bolo políciou zadržaných 63 osôb. Podľa agentúry DPA o tom v stredu informoval námestník gruzínskeho ministra vnútra Alexander Darachvelidze.

16:24

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu počas rokovania s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom opätovne vyjadril nesúhlas USA s pripravovaným izraelským útokom na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy. Netanjahu vyjadril odhodlanie napredovať v tejto operácii.

15:29

Maďarsko premrhalo historickú šancu a aj 20 rokov po vstupe do EÚ je medzi krajinami, ktoré najmenej dostihli ekonomickú úroveň Únie. V rozsiahlej analýze to v stredu konštatovalo internetové vydanie denníka Népszava.

14:55

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová sa prebojovala do semifinále dvojhry na turnaji WTA v Madride. Nasadená štvorka zdolala v stredajšom štvrťfinálovom zápase krajanku Juliu Putincevovú po trojsetovej dráme 4:6, 7:6 (4) a 7:5. V boji o finále sa stretne s víťazkou duelu Mirra Andrejevová (Rus.) – Arina Sabalenková (Biel.-2).

14:41

Turecká polícia, ktorá v Istanbule dohliada na dodržiavanie zákazu prvomájových demonštrácií, v stredu použila slzný plyn a gumené projektily a zadržala desiatky osôb.

14:08

Bitcoin pokračoval v stredu v poklese už tretí deň po sebe, pričom v apríli zaznamenal najhorší mesačný výkon od konca roka 2022. Investori totiž sťahovali peniaze z kryptomien a ďalších rizikových aktív pred stredajším rozhodnutím americkej centrálnej banky (Fed) o úrokových sadzbách.

13:46

Wall Street ukončila apríl výrazným poklesom. Dôvodom boli neuspokojivé údaje z ekonomiky a nárast výnosov štátnych dlhopisov. Investori čakajú na stredajšie rozhodnutie americkej centrálnej banky (Fed) o úrokových sadzbách a predovšetkým na signály, či a kedy začne Fed uvoľňovať menovú politiku.

13:45

Poľský minister zahraničných vecí v stredu odsúdil pokus o podpaľačský útok na varšavskú synagógu. Na sociálnej sieti X s odvolaním sa na hlavného rabína krajiny napísal, “niekto sa pokúsil podpáliť Nozykovu synagógu molotovovým kokteilom”. “Vďaka Bohu, že sa nikomu nič nestalo,” dodal minister.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali