To najdôležitejšie z Ukrajiny – Lavrov: USA a Británia sa báli, že Rusko a Ukrajina budú súhlasiť, a tak zakázali Kyjevu rokovať s Moskvou

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Lavrov: USA a Británia sa báli, že Rusko a Ukrajina budú súhlasiť, a tak zakázali Kyjevu rokovať s Moskvou

Bratislava 21. septembra 2022 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

ukrajina vojna
Ilustračné foto

 

Reklama

20:20 – Putinovo zapojenie do vojny s novými zálohami môže stabilizovať frontovú líniu bližšie k zime – keď je ťažšie vykonať akékoľvek útočné operácie. Napísal to denník The Wall Street Journal, ktorý robil rozhovory s vojenskými analytikmi.

Všetci opýtaní analytici sa zhodujú, že vyhlásenie čiastočnej mobilizácie demonštruje zložitú pozíciu Ruska na bojisku. Mobilizácia však priebeh vojny v blízkej budúcnosti nezmení, podotýkajú.

Reklama

Ozbrojené sily RF v súčasnosti nie sú schopné prijať, vycvičiť a nasadiť státisíce regrútov, uvádza denník.

 

20:00 – Ak Rusko použije jadrové zbrane na Ukrajine, USA odpovedia „drvivým úderom“ ruským vojenským základniam alebo Čiernomorskej flotile. Vyhlásil to bývalý veliteľ amerických jednotiek v Európe generálporučík Ben Hodges, uvádza The Daily Mail.

“Americká odpoveď nemusí byť jadrová, ale to nezabráni americkej armáde v zničení ruskej Čiernomorskej flotily alebo krymských vojenských základní,” povedal generál.

 

Reklama

19:45 – “USA a Británia sa báli, že Rusko a Ukrajina budú súhlasiť, a tak zakázali Kyjevu rokovať s Moskvou,” povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov počas prejavu v OSN.

Ďalšie vyjadrenia Lavrova:

„Špeciálna vojenská operácia“ na Ukrajine bude pokračovať, kým nebudú splnené jej úlohy, bez ohľadu na to, ako dlho to bude trvať“;

– „kolektívny Západ na čele so Spojenými štátmi sa otvorene snaží poraziť Rusko na bojisku na Ukrajine“;

– „zbrane krajín NATO sa používajú na zabíjanie civilistov na územiach Ruska susediacich s Ukrajinou“;

Reklama

– DĽR, LĽR, Záporožské a Chersonské regióny majú právo uplatňovať právo na sebaurčenie v súlade s Chartou OSN“;

– „Moskva bude rešpektovať voľbu obyvateľov regiónov DĽR, LĽR, Záporožie a Cherson v referendách“;

– „Rusko sa bude naďalej prispôsobovať novej finančnej realite, spolu s partnermi zníži podiel amerického dolára na vzájomnom obchode“;

“Rusko nepreháňa dôležitosť strednodobých volieb do Kongresu USA pre narovnanie rusko-amerických vzťahov.”

 

19:40 – Ruské aerolínie prestali predávať letenky ruským mužom vo veku 18 až 65 rokov. Musia predložiť dôkaz o súhlase s cestou od ministerstva obrany.

 

19:35 – Al-Arabíja informuje o podrobnostiach presunu 10 cudzincov zajatých na Ukrajine do Saudskej Arábie.

Je známe, že Rusi odovzdali päť Britov, jedného Maročana, jedného Švéda, jedného Chorváta a dvoch Američanov. Lietadlo s nimi už pristálo v arabskej krajine.

Sprostredkovateľom rokovaní o cudzincoch z Ozbrojených síl Ukrajiny bol saudský korunný princ Mohammed bin Salmán, ktorý mal priamo komunikovať s Moskvou a Kyjevom.

Reklama

 

19:15 – Ozbrojené sily Ukrajiny zničia každého, kto bude proti nim bojovať, dobrovoľníkov aj mobilizovaných, uviedol vrchný veliteľ ozbrojených síl Valerij Zalužnyj na svojom telegramovom kanáli.

 

19:10 – V Moskve pokračujú protesty a zadržiavanie odporcov mobilizácie. Podľa OVD-info bolo zadržaných už viac ako 360 osôb.

 

Reklama

18:25 – Večerné zhrnutie generálneho štábu ukrajinskej armády:

– V Charkovskej a Doneckej oblasti Ozbrojené sily Ukrajiny odrazili útoky v oblastiach osád Kupjansk, Vesele, Zajceve, Kurdiumivka a Bakhmutsky.

– Počas dňa Rusi podnikli 5 raketových a 11 leteckých útokov, vykonali 17 útokov z MLRS na vojenské a civilné ciele. Utrpela infraštruktúra viac ako 30 osád. Sú medzi nimi Charkov, Slavjansk, Pečenehov, Pokrovsk, Poltavka, Belogorovka, Nevelskoje, Marjinka, Miroljubovka a Vysokopolie.

– Letectvo ozbrojených síl Ukrajiny zasadilo 32 úderov na pozície Rusov. Okrem toho protivzdušná obrana ukrajinskej armády zničila jednu riadenú strelu a 3 UAV.

– Raketové jednotky a delostrelectvo Ozbrojených síl Ukrajiny zaútočili na 22 objektov ruskej armády vrátane muničných skladov, objektov protivzdušnej obrany a pontónových prechodov.

Reklama

 

18:20 – Zhromaždenia v Rusku sa plánujú nielen proti mobilizácii, ale aj na podporu rozhodnutia Vladimíra Putina uznať referendá na územiach Ukrajiny kontrolovaných Ruskom a zahrnúť ich do Ruska. Ľudový front 23. septembra o 17.00 h zvoláva zhromaždenie na námestí Manezhnaja pod názvom “Neopúšťame svoje”.

 

18:15 – Rusko porušilo základné princípy charty OSN a usiluje sa o vymazanie Ukrajiny z mapy, povedal americký prezident Biden na Valnom zhromaždení OSN.

 

17:15 – Úrad moskovskej prokuratúry vyhlásil, že účasť na protestoch a nepovolených “hromadných podujatiach” predstavuje trestný čin, ktorý môže viesť k “odňatiu slobody až do 15 rokov”.

 

Reklama

17:10 – Čiastočná mobilizácia sa môže vzťahovať na rezervistov do 50 rokov veku, povedal podľa agentúry Interfax člen obranného výboru v ruskej Dume Andrej Guruljov.

 

16:45 – Na ruskom TikToku sa začala kampaň na podporu mobilizácie do ruskej armády. Na sociálnej sieti sa objavujú videá, ktoré vyzývajú ľudí, aby sa nehanbili prijať predvolanie. Použité argumenty sú veľmi odlišné.

Na jednom z videí muž volá, aby išiel slúžiť, pretože podľa neho mobilizovaní nebudú musieť bojovať a „nedajú vám ani samopal“. Budú slúžiť na pomocné práce – odpratávanie sutín a evakuáciu poškodenej techniky. Bojovať budú profesionáli.

 

15:55 – V ruskom Barnaule sa bude konať zhromaždenie proti mobilizácii. Na námestie chodili prevažne mladí ľudia. Súdiac podľa fotografie, zhromaždenie nie je početné – niekoľko desiatok ľudí.

Objavilo sa aj video z Novosibirska. Na námestí, kde sa má konať protimobilizačné zhromaždenie, sa schádza polícia.

Reklama
rusko zhromazdenie
Záber zo zhromaždenia

15:45 – Nemecké ministerstvo zahraničných vecí povolilo možnosť liberalizácie vízového režimu pre Rusov, ktorí sa vyhnú mobilizácii a chcú emigrovať do Nemecka.

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí „vyhodnotí vízové dôsledky mobilizácie v Rusku,“ povedala pre DW hovorkyňa ministerstva Andrea Sasseová. Rezort podľa nej „bude pozorne sledovať situáciu a vyvodiť z toho príslušné závery“.

 

15:40 – Maďarsko naďalej podporuje začiatok mierových rozhovorov v rusko-ukrajinskom konflikte. Takto komentoval správu o vyhlásení čiastočnej mobilizácie v Rusku maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjártó.

„My v susedstve Ukrajiny nemôžeme povedať nič iné, len že chceme mier a žiadame silných hráčov vo svetovej politike, aby sa konečne porozprávali, dohodli sa, konečne uzavreli prímerie a konečne začali rokovania, ktoré môžu priniesť mier do nášho susedstva,“ povedal Szijjártó.

 

15:35 – Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg po ohlásenej čiastočnej mobilizácii v Rusku urobil niekoľko vyhlásení. Uviedol, že “ruské jednotky sú zle vybavené a chýba im náležité velenie a kontrola.”

Reklama

“Putin sa prepočítal vo vzťahu k Ukrajine, urobil veľkú chybu,” povedal Stoltenberg.

Vyjadril sa aj k Putinovým vyhláseniam o jadrových zbraniach, keď povedal, že „Rusko nemôže vyhrať jadrový konflikt“. Aliancia podľa neho nevidí žiadnu zmenu v pripravenosti ruských jadrových síl, situáciu však naďalej monitoruje.

 

15:30 – Po škandalóznom komentári poslanca Štátnej dumy, že mobilizovaní ľudia budú musieť stále platiť svoje hypotéky, Centrálna banka Ruskej federácie odporučila, aby banky poskytovali úverové prázdniny, nevyberali od nich poplatky za oneskorenie a nevyháňali ich z domov hradených cez hypotéku.

 

14:50 – Poľské ministerstvo financií uvádza, že ukrajinskí utečenci musia v Poľsku platiť dane aj z príjmu, ktorý dostanú na Ukrajine. „Príjmy Ukrajincov od ukrajinských zamestnávateľov by mali byť zdanené v Poľsku, ak sa Ukrajinec zdržiava v Poľsku dlhšie ako 183 dní,“ píše sa v správe. V tomto prípade sa zdaňujú najmä príjmy prijaté v období do 183 dní.

K augustu 2022 dostalo v Poľsku PESEL (daňové číslo označujúce dočasnú ochranu) viac ako 1 milión 320 tisíc Ukrajincov. Niektorí z nich naďalej pracujú pre ukrajinských zamestnávateľov a platia dane na Ukrajine.

Reklama

 

14:45 – Spojené štáty americké uzavreli zmluvu na nákup kamikadze dronov Switchblade 600, ktoré darujú Ukrajine, vyplýva z dokumentu Pentagonu. Zmluva v hodnote 2,2 milióna dolárov bola podpísaná 15. septembra. Dodávateľom je AeroVironment. Kedy Ukrajina tieto drony dostane, zatiaľ nie je známe.

Spojené štáty americké 22. augusta oznámili svoju pripravenosť uzavrieť takúto zmluvu. Zároveň bolo oznámené, že zmluva na výskum a vývoj predmetných bezpilotných lietadiel, vyrobená spoločnosťou AeroVironment, sa očakáva v priebehu nasledujúcich 30 dní. Switchblade 600 sa od podobného modelu – Switchblade 300 líši výkonom. Switchblade 600 váži 23 kg, kým Switchblade 300 len 2,7 kg.

 

14:40 – Ruské opozičné hnutie Jar dnes vyzýva Rusov, aby vyšli protestovať proti mobilizácii o 19.00 h na centrálne námestia miest. Vo východnej časti Ruskej federácie sa už začali protesty. Zatiaľ je účastníkov málo.

Medzitým ruské telegramové kanály, ktoré podporujú vojnu na Ukrajine, spustili fámu, že všetkým účastníkom zhromaždení budú odovzdané predvolania na vojenskú registračnú a vojenskú kanceláriu a potom na front.

protest rusko
Záber z protestu
protest rusko
Záber z protestu
protest rusko
Záber z protestu

14:30 – Prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre Bild povedal, že neverí, že Ruská federácia použije jadrové zbrane vo vojne na Ukrajine.

Reklama

 

14:15 – Spojené štáty berú Putinove slová o jadrových zbraniach vážne, ale zatiaľ nevidia potrebu zvýšiť pripravenosť strategických odstrašovacích síl, uviedol Biely dom.

 

13:55 – Hlavná body z brífingu Ministerstva obrany Ruskej federácie:

– Ukrajinské delostrelectvo poškodilo jedno z potrubí systému technickej vody prvého bezpečnostného systému piateho energetického bloku Záporožskej jadrovej elektrárne

Reklama

– Delostrelectvo Ozbrojených síl Ukrajiny zasiahlo elektrické vedenie pochádzajúce z piateho energetického bloku ZNPP v oblasti Energodar, jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny boli potlačené

– Personál jednej z rot 28. brigády Ozbrojených síl Ukrajiny zomrel takmer v plnej sile kvôli veliteľovi, ktorý poslal ľudí do protiútoku na mínové pole

– Ruské ozbrojené sily zabili viac ako 200 ľudí z 28. mechanizovanej brigády ozbrojených síl Ukrajiny v Chersonskej oblasti

– Viac ako 75 militantov a deväť jednotiek vojenskej techniky Ozbrojených síl Ukrajiny bolo zničených počas úderu presnými zbraňami ruských leteckých a kozmických síl v DĽR

– Prápor 1. brigády prezidenta Ukrajiny podnikol neúspešný protiútok pri Pavlovke v DĽR, jeho straty dosiahli viac ako 60 osôb

 

13:35 – Vyhlásenie českého prezidenta republiky Miloša Zemana – Ruská mobilizácia je zrejme dôsledkom ukrajinských vojenských úspechov z poslednej doby. Adekvátnou reakciou by bolo zvýšenie pomoci Ukrajine, ale to nielen vo vojenskej oblasti.

 

13:30 – Podpora Ukrajiny od EÚ zostane neochvejná, uviedol šéf únijných samitov Michel. Podľa únijnej diplomacie Rusko rozohralo nebezpečnú jadrovú stávku.

 

13:25 – Litva uviedla sily rýchlej reakcie do stavu najvyššej pohotovosti po vyhlásení mobilizácie v Rusku.

“Keďže ruská vojenská mobilizácia prebehne aj v blízkosti našich hraníc (Kaliningradská oblasť), litovské sily rýchlej reakcie boli uvedené do stavu najvyššej pohotovosti, aby sa zabránilo akýmkoľvek provokáciám zo strany Ruska,” uviedol minister obrany Arvydas Anušauskas.

 

 

13:20 – Štáty EÚ v súčasnosti rokujú o pridelení novej, v poradí šiestej, tranže vojenskej pomoci Ukrajine, uviedol predstaviteľ zahraničnej služby Únie Peter Stano.

EÚ sa zatiaľ dohodla na piatich tranžiach vojenskej pomoci Ukrajine v celkovej výške 2,5 miliardy eur.

 

13:15 – Patriarcha Kirill vyzval, aby nepovažovali Ukrajincov za nepriateľov a aby sa modlili za „jednotu ruskej pravoslávnej cirkvi“.

„Je veľmi dôležité, aby v našich srdciach nevznikol pocit, že (na Ukrajine – pozn. red.) existuje nepriateľ,“ povedal Kirill s tým, že „sa snažia urobiť z Ukrajiny štát, ktorý je v rozpore s Ruskom.”

 

12:10 -Šéf obranného výboru Štátnej dumy Andrej Kartapolov uviedol, že mobilizovaní Rusi budú naďalej splácať svoje hypotekárne úvery. „Ak vás zavolajú, hypotéku budete naďalej splácať z novej výplaty, ktorá bude veľká,“ povedal.

Zároveň na otázku, čo robiť, ak je „vojenský“ plat nižší ako príjem v civilnej špecializácii (napríklad tí, ktorí dostávajú 450 tisíc rubľov), povedal, že „títo ľudia majú možnosť ukončiť hypotéku tak či tak.”

 

12:00 – Pápež František dnes znovu odsúdil krutosti vojny na Ukrajine a vyzval na pomoc ukrajinskému národu.

 

11:55 – Putinov hovorca Dmitrij Peskov vysvetlil, s čím súvisí siedmy odsek Putinovho dekrétu, ktorý vo zverejnenom dokumente chýba. Podľa neho je tam uvedený počet zmobilizovaných ľudí.

Zdá sa, že tieto informácie boli utajované. Minister obrany Šojgu však už povedal, že bude povolaných 300 000 záložníkov.

Reklama

 

11:25 – Vyhlásenie čiastočnej mobilizácie v Rusku je podľa českého bývalého náčelníka generálneho štábu Jiřího Šefivého, zlomový bod. Šedivý tvrdí, že na fronte sa vytvorí pre Ukrajinu pomerne zložitá situácia, keď Rusko nebude mať k dispozícii kvalitnejšie vojsko, ale bude mať prevahu v kvantite. Záležať ale bude, ako Rusi mobilizované útvary použijú.

 

11:20 – Vyhlásením čiastočnej mobilizácie Putin priznáva neúspech invázie, povedal britský minister obrany Ben Wallace. “Žiadne hrozby ani propaganda nezakryjú fakt, že túto vojnu vyhráva Ukrajina,” uviedol.

 

11:15 – Lotyšsko nebude vydávať humanitárne víza občanom Ruskej federácie, ktorí utekajú pred mobilizáciou. Lotyšský minister zahraničných vecí Edgar Rinkevič vysvetlil toto rozhodnutie z bezpečnostných dôvodov.

 

10:45 – Jednou z hlavných otázok, o ktorých sa teraz v Rusku diskutuje po vyhlásení mobilizácie, je, či budú uzavreté hranice pre tých, ktorí majú vojenskú službu, ako sa to stalo na Ukrajine.

Takéto ustanovenie je v ruskom zákone o mobilizácii. Hovorí sa v ňom, že občanom, ktorí sú registrovaní v armáde, „od momentu vyhlásenia mobilizácie je zakázané opustiť miesto svojho bydliska bez povolenia vojenských komisariátov, federálnych výkonných orgánov.

Šéf Výboru pre obranu ruskej Štátnej dumy Andrej Kartapolov zároveň uviedol, že „v súvislosti s čiastočnou mobilizáciou neexistujú žiadne dodatočné obmedzenia práva opustiť záložníkov“.

Zároveň Kirill Kabanov, člen Rady pre ľudské práva za Putina, povedal, že zákaz opustiť miesto bydliska sa bude týkať len tých, ktorí už dostali predvolanie (od momentu jeho doručenia).

 

10:30 – V Dnepri premenovali Schmidtovu ulicu na ulicu pomenovanú po Stepanovi Banderovi, uviedol primátor Boris Filatov. “Teraz je to navždy,” zverejnil na Facebooku.

 

10:05 – Spoločníci ruského opozičného vodcu Alexeja Navaľného vyzývajú na odpor voči čiastočnej mobilizácii ohlásenej Putinom, vrátane podpálenia vojenských registračných a branných úradov.

Reklama

“Ak ste pripravení urobiť veľké veci, vrátane podpálenia vojenského registračného úradu, podporujeme to a sme pripravení poskytnúť aj určitú pomoc,” povedal Ivan Ždanov.

Navaľnyj sľubujú, že podporia Rusov, ktorí sa vyhnú odvodom. Okrem toho celoruské hnutie „Jar“ ohlásilo celoruskú protestnú akciu.

„Poslanci a úradníci, ktorí denne kričali o potrebe mobilizácie, zostanú na svojich teplých kreslách – živí a zdraví,“ a všetko, čo sa stane, „príde do každého domova“ obyčajných Rusov,“ uviedla organizácia vo vyhlásení. Akcie proti mobilizácii v uliciach ruských miest sa uskutočnia dnes večer, uviedla organizácia.

 

9:50 – Zverejnili prvú reakciu Číny na Putinovo vyhlásenie o čiastočnej mobilizácii. Čínske ministerstvo zahraničných vecí vyzýva všetky strany konfliktu na Ukrajine “k prímeriu a mierovému urovnaniu prostredníctvom dialógu”.

 

9:45 – Rada federácie Ruskej federácie uviedla, že od Putina už dostali písomnú informáciu o čiastočnej mobilizácii.

Predsedníčka Rady federácie Ruskej federácie Valentina Matvijenková tiež uviedla, že ak “referendá” rozhodnú o “vstupe do Ruskej federácie”, potom “je potrebné čo najskôr konsolidovať výsledky”.

 

9:40 – Na Putinovo vyhlásenie o čiastočnej mobilizácii reagoval poradca prezidentskej kancelárie Michail Podoljak.

“Bol to 210. deň trojdňovej vojny.” Rusi, ktorí požadovali zničenie Ukrajiny, nakoniec dostali:

1. Mobilizáciu.

2. Uzavreté hranice, blokovanie bankových účtov.

3. Väzenie za dezerciu.

4. Špeciálne jednotky pre “znížené” v PMC.

Stále ide podľa plánu, však? Život má skvelý zmysel pre humor,“ napísal na Twitteri.

 

9:10 – Falošné referenda a mobilizácia sú známkami slabosti, ruského zlyhania, napísala na Twitteri americká veľvyslankyňa na Ukrajine Bridget Brinková. „Spojené štáty nikdy neuznajú ruský nárok na údajne anektované ukrajinské územie a my budeme aj naďalej stáť na strane Ukrajiny,“ dodala.

 

9:00 – Šojgu tiež uviedol, že študenti nepodliehajú mobilizácii v Rusku a branci “budú naďalej slúžiť na území Ruskej federácie”. To znamená, že sľubuje, že ich nepošle do vojny na Ukrajine. Mobilizačným zdrojom v Rusku je podľa neho asi 20 miliónov ľudí.

 

8:55 – Ruský minister obrany Šojgu v rozhovore tiež uviedol:

– v počiatočnej fáze vojny bol počet ozbrojených síl Ukrajiny asi 200 tisíc, odvtedy sa Ukrajine podarilo zmobilizovať asi 300 tisíc ľudí.

– strata Ukrajiny je podľa Šojgua- asi 60 tisíc zabitých vojakov a asi 40 tisíc zranených. Rusko prišlo podľa neho o 5937 ľudí.

– Podľa neho sa “západné velenie” nachádza v Kyjeve. Teraz je na Ukrajine asi tisíc západných inštruktorov a „žoldnierov“.

– asi 70 vojenských a viac ako 200 civilných satelitov – celá skupina NATO – pracuje v záujme Ukrajiny.

 

8:50 – Ruské televízne kanály teraz vysielajú rozhovor s ruským ministrom obrany Šojguom. Vyhlásil, že „Rusko je vo vojne s kolektívnym Západom“, keďže samotnej Ukrajine „už dávno došli“ svoje bývalé sovietske zbrane a bojuje zbraňami Západu.

 

8:15 – Britské spravodajské služby sa domnievajú, že rozhodnutie Ruska urýchlene uskutočniť referendá je diktované „strachom z hroziaceho útoku Ukrajiny a očakávaním väčšej bezpečnosti po formálnom pristúpení k Rusku“.

Reklama

Ruská armáda na Ukrajine zároveň naďalej pociťuje nedostatok personálu, s čím súvisí včerajšie hlasovanie v Štátnej dume Ruskej federácie, ktoré rozširuje tresty za neplnenie záväzkov zo strany vojenského personálu.

“Ruské civilné a vojenské vedenie sa za posledné dva týždne dostalo pod značný tlak. Tieto nové opatrenia, s najväčšou pravdepodobnosťou kvôli verejnej kritike, znamenajú ďalší rozvoj ruskej stratégie. Putin podstupuje väčšie politické riziko tým, že vyvracia mýty, že Rusko nie je vo vojnovom stave ani v národnej kríze v nádeji na vytvorenie väčšej bojovej sily,“ uviedla spravodajská služba.

 

7:50 – Rusmi vymenovaný „šéf administratívy“ Vladimir Saldo povedal, že Chersonská oblasť po výsledkoch „referenda“ očakáva, že sa stane „samostatným subjektom Ruskej federácie“.

Saldo už skôr uviedol, že po „referende“ v Chersonskej oblasti sa začne formovanie „dobrovoľníckych“ práporov, ktoré sa zúčastnia „špeciálnej operácie“.

 

7:20 – Energoatom očakáva od MAAE ráznejšie kroky na zastavenie ruskej agresie v súvislosti s ďalším ostreľovaním Záporožskej jadrovej elektrárne, jej deokupáciu, a vytvorenie zóny jadrovej a fyzickej bezpečnosti okolo ukrajinských jadrových elektrární.

 

7:00 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj spochybnil význam oznámení o organizovaní tzv. referend v oblastiach Ukrajiny, ktoré ovládajú Moskvou podporovaní separatisti alebo sú okupované ruskými inváznymi vojskami.

 

6:50 – Šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer sa v utorok v New Yorku stretol s ministrami zahraničných vecí východného krídla NATO. Pri tejto príležitosti vyjadril presvedčenie, že Rusko vojnu na Ukrajine prehrá a ubezpečil, že pomoc západných spojencov Kyjevu bude naďalej pokračovať.

 

6:40 – Ranné zhrnutie ukrajinského generálneho štábu:

– Hlavnými ruskými cieľmi pre ostreľovanie počas tohto dňa sú Oskol, Slavjansk, Seversk, Alexandrovka, Soledar, Bachmut, Velikaja Novoselka, Vremjevka, Vugledar, Stepnoe, Záporožie, Nikopol a Očakov.

Samostatne sa spomína Nikolajevka, kde sa opäť pokúsili zasiahnuť CHPP Slavyanskaya.

V nekontrolovanom Svatove (ĽDR) ozbrojené sily Ukrajiny 19. septembra bombardovali veliteľskú kanceláriu.

– Nepriateľ postupoval pri Bachmute. Všetky útoky vraj odrazila APU.

 

6:35 – „Agresia Moskvy poškodila celý svet. Tisíce nevinných ukrajinských civilistov boli zabité, milióny ľudí museli opustiť svoje domovy, čo vyvolalo jednu z najväčších utečeneckých kríz v dejinách Európy. V Afrike a Ázii je 50 miliónov ľudí na pokraji hladomoru,“ povedala okrem iného na Valnom zhromaždení OSN slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

 

6:30 – Ruská vojna proti Ukrajine je číry imperializmus a predstavuje nebezpečenstvo nielen pre Európu ale pre mier všade na svete. Pred Valným zhromaždením OSN to povedal nemecký kancelár Olaf Scholz. Ruský prezident Vladimír Putin sa vzdá svojich imperiálnych ambícií, keď si prizná, že nemôže vyhrať vojnu proti Ukrajine. Za imperializmus kritizoval Rusko aj poľský prezident Andrzej Duda. Podľa japonského premiéra Fumia Kišidu Moskva ohrozuje dôveryhodnosť OSN.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:17

Netanjahu dal jasne najavo, že Izrael sa nevzdá operácie v Rafahu kvôli obmedzeniu vojenských dodávok zo strany USA.

“Ak budeme musieť bojovať sami, budeme bojovať sami. Už som povedal, že ak budeme musieť, budeme bojovať zubami nechtami. Ale my máme oveľa viac ako nechty a s našou húževnatosťou a s Božou pomocou zvíťazíme. Pred 76 rokmi, vo vojne za nezávislosť, nás bolo málo a našich nepriateľov bolo veľa. Nemali sme žiadne zbrane. Na Izrael bolo uvalené zbrojné embargo. Ale vďaka veľkej statočnosti, hrdinstvu a jednote medzi nami sme zvíťazili,” – povedal predseda izraelskej vlády vo videoposolstve.

10:04

Olympijský oheň v deň otvorenia letných olympijských hier bude podľa radnice niesť ulicami Paríža drag queen Minima Geste.

“Potvrdzujem jej plnú podporu. Zopakujem: som hrdá, a áno, Paríž je hrdý na to, že pochodeň a hodnoty mieru ponesie drag queen,” povedala parížska starostka.

09:49

 


 

09:10

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dúfa, že s americkým prezidentom Joeom Bidenom dokážu prekonať svoje nezhody ohľadom vojny v Pásme Gazy.

09:00

Európske spoločnosti, pôsobiace v Číne, hodnotia situáciu na miestnom trhu negatívnejšie ako kedykoľvek predtým. Podiel firiem, ktoré vnímajú svoje vyhliadky na rast v nasledujúcich dvoch rokoch pesimisticky, vzrástol na 23 %, zatiaľ čo v minuloročnom prieskume ich bolo len 9 %.

08:50

Produkcia stavebníctva v marci 2024 tvorila hodnotu 484,3 milióna eur a v porovnaní s minuloročným marcom sa znížila o 9,4 %. Segment stavebníctva tak evidoval jej pokles už štvrtý mesiac po sebe. Po zohľadnení sezónnych vplyvov stavebná produkcia medzimesačne poklesla o 7,5 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zaostávanie domácej produkcie ovplyvnili medziročné poklesy stavebných prác v dominantnej oblasti odvetvia – v novej výstavbe o 10,2 % a tiež v opravách a údržbe o 4,9 %. Stavebná produkcia v tuzemsku tvorila necelých 90 % celkového výkonu stavebníctva.

08:34

Ceny ropy v piatok ráno pokračovali v raste vďaka signálom ďalšieho zlepšovania podmienok v čínskej ekonomike, ktorá je druhým najväčším spotrebiteľom komodity na svete. Dopyt podporil aj vývoj rokovaní o zastavení bojov medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, ktoré zatiaľ nepriniesli konkrétne výsledky.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v júni sa o 7.21 h SELČ predával po 79,86 USD (74,41 eura). To bolo o 60 centov alebo 0,76 % viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Cena júlového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent vzrástla o 55 centov alebo 0,66 % na 84,43 USD za barel.

08:32

Prejavy agresívneho správania sa verejnosti, nielen voči strážcom prírody, ministerstvo životného prostredia (MŽP) odsudzuje. V reakcii na stredajší (8. 5.) incident v Tatranskom národnom parku (TANAP) to uviedli z odboru komunikácie MŽP. Verejnosť vyzvali, aby sa pri návštevách chránených území riadila platným návštevným poriadkom a rešpektovala pokyny.

07:42

Nemecký minister obrany Boris Pistorius vo štvrtok uviedol, že Berlín zvažuje podobné kroky ako Spojené štáty, ktoré pohrozili zastavením dodávok zbraní Izraelu, ak by izraelské jednotky začali s rozsiahlou operáciou v meste Rafah na juhu palestínskeho Pásma Gazy.

“Momentálne sa o tom diskutuje,” uviedol podľa agentúry DPA Pistorius vo štvrtok večer vo vysielaní televízie ZDF. Dodal, že zodpovednosť za toto rozhodnutie nesie úrad kancelára a ministerstvo zahraničných vecí.

07:30

Hamas v piatok skoro ráno oznámila, že jej delegácia, ktorá sa v Káhire zúčastňuje na rokovaniach o prímerí v Pásme Gaze, odcestovala z egyptskej metropoly do Kataru. Hamas dodal, že vývoj rokovaní teraz plne závisí od Izraela. Ako spresnila agentúra AFP, z vyhlásenia Hamasu vyplýva, že jeho delegácia vyjednávačov smeruje do Dauhy po tom, ako Izrael odmietol návrh predložený sprostredkovateľmi a vzniesol proti nemu námietky v niekoľkých hlavných bodoch.

Hamas vo svojom vyhlásení adresovanom iným palestínskym frakciám deklaroval, že naďalej trvá na svojom návrhu. Dodal, že “v súlade s tým je teraz lopta úplne v rukách” Izraela.

07:10

Oceňovaného iránskeho režiséra Mohammada Rasúlofa odsúdil súd v Iráne na osem rokov väzenia, zbičovanie, pokutu a konfiškáciu majetku. Rozsudok bol vynesený tesne pred režisérovou plánovanou cestou na filmový festival v Cannes.

Podľa právnika Babaka Pakniu boli zámienkou pre režisérovo stíhanie a odsúdenie jeho verejné vyhlásenia, ako aj hrané filmy a dokumenty, ktoré vytvoril a ktoré sú podľa súdu “príkladom konšpirácie s úmyslom spáchať zločin proti bezpečnosti krajiny”.

06:50

Michail Mišustin zostane predsedom ruskej vlády. Vladimir Putin predložil Mišustinovu kandidatúru na post predsedu vlády Štátnej dume.

Hlasovanie o potvrdení Mišustina vo funkcii predsedu vlády sa uskutoční dnes.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali