To najdôležitejšie z Ukrajiny: Duda: ruský valec drví Ukrajinu

To najdôležitejšie z Ukrajiny: Duda: ruský valec drví Ukrajinu

Kyjev 31. mája 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Roman Hrytsyna, screenshot)

Aktualizované 31. mája 2023 19:37

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Tretí dronový útok ruskej armády na Kyjev
Na snímke policajt kráča cez parkovisko, na krorom sú autá poškodené po “masívnom útoku” ruských dronov na viacposchodovú obytnú budovu na ukrajinské hlavné mesto Kyjev

 

Reklama

22:13 – Chorvátsky prezident Zoran Milanovič sa vyjadril proti používaniu nacionalistického pozdravu “Sláva Ukrajine!”, ktorý prirovnal k pozdravom chorvátskych a nemeckých nacistov.

“Medzi “Za vlasť pripravení!” (pozdrav chorvátskych ustašovcov, ktorý je oficiálne zakázaný) a “Sláva Ukrajine!” nie je žiadny rozdiel. Je to pozdrav najradikálnejších šovinistov západnej Ukrajiny, ktorí kolaborovali s nacistami a zabili tisíce Poliakov, Židov, koľko len mohli,” citoval Milanoviča chorvátsky rozhlas a televízia.

Reklama

 

22:02 – Britský ostreľovač Julian Thorne, ktorý sem prišiel cvičiť ukrajinské ozbrojené sily, zahynul pri autonehode na Ukrajine, informoval denník Daily Mail.

Informoval o tom denník Daily Mail.

Bývalý britský vojak mal v čase svojej smrti 36 rokov. Na Ukrajinu prišiel ešte pred začiatkom vojny.

“Veril, že jeho úmysly sú správne a išiel na Ukrajinu s vedomím, že jeho schopnosti veterána britskej armády mu budú prospešné,” povedala o misii mŕtveho ostreľovača jeho snúbenica Louise.

Reklama

 

21:40 – Drony, ktoré zasiahli obytné budovy v Moskve, nevybuchli, pretože domy neboli ich primárnym cieľom, píše ruský denník Kommersant.

“Pri skúmaní trosiek bezpilotných lietadiel dospeli experti k predbežnému záveru, že výbušné zariadenia v nich umiestnené nevybuchli nielen vďaka práci elektronického boja, ale aj preto, že obytné budovy, ktoré drony zasiahli, neboli ich hlavnými cieľmi, ale falošnými cieľmi,” uvádza publikácia.

The Moscow Times medzitým píše, že drony počas náletu v Moskovskej oblasti takmer zaútočili na rezidenciu s Putinom.

Podľa publikácie bola Putinova bezpečnostná služba v pohotovosti, pretože 30. mája ráno hrozil útok dronov, ktoré sa dostali 10 km od jeho rezidencie.

Reklama

“O tom, že Putin bol nútený zobudiť sa skôr ako zvyčajne, informoval aj jeho tlačový tajomník Dmitrij Peskov. “Prezidentov pracovný deň sa začal pomerne skoro,” povedal na brífingu. Podľa Peskova Putin “dostal živé informácie “prostredníctvom ministerstva obrany, starostu Moskvy, gubernátora Moskovskej oblasti a ministerstva pre mimoriadne situácie. Či prezident strávil noc v Novo-Ogareve alebo inde, Peskov nespresnil,” uvádza sa v správe.

Informáciu o hlasných zvukoch výbuchov okolo šiestej hodiny ráno potvrdil jeden z obyvateľov družstva v blízkosti prezidentskej rezidencie v Rubľovke, čo povedal pre The Moscow Times.

 

21:19 – Bieloruské orgány môžu počas samitu NATO opäť použiť nelegálnych migrantov proti Litve, uviedol šéf Štátnej pohraničnej stráže (SBGS) Rustamas Lubajevas.

“Sme v neustálom kontakte so spravodajskými a kontrarozviednymi službami a vyhodnocujeme situáciu na štátnej hranici. V súčasnosti by som nerád menoval konkrétne riziká. Jedným z možných rizík, ktoré spadajú do našej oblasti zodpovednosti, je využitie nelegálnej migrácie na destabilizáciu situácie počas podujatia,” povedal Lubajevas na tlačovej konferencii.

 

21:00 – Zo smeru od Volgogradu sa objavujú správy o odpálení riadených striel.

Podľa predbežných informácií na oblohe operujú nosiče rakiet Tu-22M3.

Pravdepodobne by cieľmi mohli byť zariadenia AFU v Dnepropetrovskej a Charkovskej oblasti.

 

Reklama

20:56 – Veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj telefonicky hovoril s generálom Markom Milleym, náčelníkom generálneho štábu USA, o plánoch ukrajinskej ofenzívy.

“Povedal som mu o situácii na fronte, o ďalších plánoch ozbrojených síl na oslobodenie ukrajinského územia a o možných akciách nepriateľa. Pozornosť venoval otázke dodávok zbraní, vojenskej techniky a munície. Munícia s dlhým doletom patrila medzi prioritné potreby.

Hovoril o masívnych útokoch nepriateľa pomocou riadených a balistických rakiet, bezpilotných lietadiel a riadených leteckých bômb. Je dôležité pracovať na posilnení protivzdušnej obrany Ukrajiny ďalšími systémami a stíhačkami F-16,” uviedol na svojom tg kanáli.

 

20:49 – Námestníčka ministra obrany Anna Maljarová uviedla, že ukrajinská ofenzíva na krídlach Bachmutu bola pred niekoľkými dňami pozastavená a že ukrajinská armáda naďalej kontroluje mesto Bachmut v juhozápadnej časti.

Reklama

“A kontrolujeme aj vstup do samotného mesta,” povedala v televízii ICTV.

“V podstate bola zastavená útočná činnosť nepriateľa v smere na Bachmut. Takže podľa správ to vyzerá, že je tam útlm. Nemožno to však nazvať útlmom. Nepriateľ zvýšil počet delostreleckých útokov, to znamená, že mení svoje nástroje. Množstvo ostreľovania je dnes primerané časom najťažších bojov o Bachmut,” povedal tiež Maljarová.

Podľa nej sa Rusi teraz zaoberajú preskupovaním a nahradením wagnerovcov regulárnymi jednotkami, ale ukrajinská armáda im v tom všemožne bráni.

“Postup našich jednotiek na bokoch bol pred niekoľkými dňami pozastavený. To však neznamená, že stoja, plnia iné vojenské úlohy, ktoré nemôžeme zverejniť. Tieto úlohy sú zamerané na zvýšenie bojovej účinnosti našich jednotiek,” dodal námestník ministra.

“Obe strany sa pripravujú a posilňujú na ďalšie akcie,” povedala Maljarová.

Reklama

Bývalý generálny prokurátor Jurij Lucenko predtým povedal, že v Bachmute už nie sú ukrajinské jednotky, čo však ukrajinské ministerstvo obrany poprelo.

 

19:48 – USA poskytnú Ukrajine nový balík vojenskej pomoci, ktorý bude zahŕňať muníciu pre systémy protivzdušnej obrany Patriot a HIMARS.

USA sú presvedčené, že Ukrajina nepoužije stíhačky F-16 na údery na ruské územie.

USA sa chcú vyhnúť tretej svetovej vojne, preto sú proti úderom Ukrajiny na území Ruska.

Oznámil to koordinátor pre strategickú komunikáciu v Rade pre národnú bezpečnosť v Bielom dome John Kirby.

 

Reklama

19:45 – Emmanuel Macron sa domnieva, že Putin by nemal byť zatknutý, pretože sa s ním ešte musia uskutočniť mierové rozhovory.

Francúzsky prezident to povedal v Moldavsku.

“Ak sa o niekoľko mesiacov otvorí okno na rokovania, otázka bude stáť medzi súdom a rokovaniami a vy budete musieť rokovať s lídrami, ktorých de facto máte, a myslím si, že rokovania budú prioritou,” povedal Macron.

 

19:38 – Ruské médiá informujú, že výrobný závod Premiksov č. 1 v Šebekine v Belgorodskej oblasti bol zasiahnutý raketovým útokom a v závode vypukol požiar.

V správach sa uvádza, že závod sa zaoberá výrobou obohacovacích zmesí a biologicky aktívnych látok používaných pri výrobe biologicky aktívnych doplnkov (BAD).

 

Reklama

19:34 – OSN navrhlo, aby Kyjev, Moskva a Ankara začali s prípravami na tranzit ruského amoniaku cez Ukrajinu v snahe zachrániť dohodu o “obilí”.

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj blízky rokovaniam.

Zdroj uviedol, že OSN chce, aby sa so začiatkom príprav paralelne rokovalo o rozšírení čiernomorskej dohody, ktorá bola dohodnutá v júli minulého roka, o ďalšie ukrajinské prístavy a iné náklady.

Rusko tento mesiac súhlasilo s dvojmesačným predĺžením platnosti dohody, ale uviedlo, že táto iniciatíva sa skončí, ak nebude realizovaná dohoda zameraná na prekonanie prekážok vývozu ruského obilia a hnojív.

 

19:29 – Ukrajina dostala od USA ďalší grant vo výške 1,25 miliardy dolárov.

Informovalo o tom ministerstvo financií na svojej webovej stránke.

Reklama

Podľa jeho informácií sa prostriedky plánujú použiť na platy a sociálnu pomoc.

 

19:27 – Zelenskyj informoval o konaní Stavky VGK v Odese.

“Vypočuli sme si samostatnú správu od [veliteľa námorníctva] Neižpapa: ochrana pobrežnej infraštruktúry, fungovanie obilného koridoru a ďalšie dôležité otázky,” povedal prezident.

Pripomeňme, že Rusko dnes uviedlo, že uskutočnilo raketový útok na ukrajinskú loď Jurij Olefirenko, ktorá sa nachádza v Odese, a údajne ju zničilo. Ukrajina to nepotvrdila.

 

19:25 – Hlavná udalosti z večerného zhrnutia ukrajinského generálneho štábu:

Reklama

1. Boje sa obnovili na Bachmutskom a Limanskom smere, zatiaľ čo v Avdejevke sa zastavili.

2. Na uvedených smeroch bolo odrazených 16 ruských útokov:

– Kupjansk – západne od Masjutovky v Charkovskej oblasti a smerom na Novoselovskoje a Stelmachovku v Luhanskej oblasti,

– Limansk – v oblasti Belogorovky,

– Bachmut – v smere Orechovo-Vasiljevka a Bela Gora,

– Marinka – v okolí Marynky

3. Situácia vo Volyňskom, Polesskom, Severskom, Slobodskom, Avdejevskom, Šachtarskom, Záporožskom a Chersonskom regióne sa výrazne nezmenila.

Reklama

4. Ruská armáda uskutočnila dva raketové a 22 leteckých úderov a vykonala približne 20 ostreľovaní z MLRS.

5. Letectvo AFU uskutočnilo deväť úderov. Ukrajinská protivzdušná obrana zničila dve prieskumné bezpilotné lietadlá.

 

18:25 – V Bachmute zostalo približne 500 obyvateľov.

Informoval o tom starosta Oleksij Reva v rozhovore pre Ukrinform.

Reklama

Pred začiatkom vojny žilo v Bachmute 80 000 ľudí, z toho asi 70 % tvorili obyvatelia Bachmutu, povedal Reva.

Pokiaľ ide o počet civilných obetí, uviedol, že zahynulo 204 ľudí vrátane štyroch detí a 505 bolo zranených.

 

17:25 – Maďarsko požiadalo Brusel o predĺženie obmedzení dovozu ukrajinského obilia a olejnín do piatich východoeurópskych štátov do konca roka 2023.

Maďarsko tiež požiadalo EÚ, aby poskytla finančnú podporu jeho poľnohospodárom s cieľom uľahčiť prepravu zásob obilia, ktoré uviazli v domácich skladoch, až do tohtoročnej úrody.

Pripomenieme, že začiatkom mája Európsky parlament schválil na ďalší rok dočasné zrušenie dovozných ciel EÚ na ukrajinské výrobky.

Európska komisia 2. mája zaviedla zákaz dovozu ukrajinských výrobkov do piatich krajín východnej Európy – Poľska, Maďarska, Slovenska, Rumunska a Bulharska.

 

16:25 – MI6 odovzdala informácie Kancelárii prezidenta a Generálnemu štábu, že PMC „Wagner“ zostane na Ukrajine a zdvojnásobí svoj počet. Podľa britských tajných služieb sa „Wagnerovci“ sťahujú z Arťomovska, aby boli nasadení pred ukrajinskou protiofenzívou a použití ako operačná záloha v najhorúcejších sektoroch frontu.

 

15:25 – Zajatého ukrajinského vojenského dôstojníka z pluku Azov Maksima Kondraševa odsúdil “súd” v Doneckej ľudovej republike na doživotie.

Bol “uznaný vinným” za streľbu na autobus v Mariupole, pri ktorej zahynuli štyria ľudia.

Bolo tiež oznámené, že vojaci Vysockij a Pedak boli “odsúdení” na 25 rokov v kolónii s prísnym režimom.

 

15:20 – Ofenzíva ukrajinských ozbrojených síl bez letectva nebude úspešná a povedie k veľkým stratám, preto je lepšie pokračovať v pauze a čakať na lietadlá.

Reklama

Tento názor vyjadril bývalý zástupca tajomníka Rady národnej bezpečnosti a obrany generálmajor Sergej Krivonos v rozhovore pre kanál Kurbanova Live na YouTube.

“Ofenzívna operácia je pozemná a vzdušná operácia. To, že sme posilnili naše pozemné kapacity, je jedna vec, ale stále musíme posilniť naše letecké kapacity… Ofenzíva bez leteckej podpory by bola nočnou morou, obrovskými stratami a nepriniesla by žiadny úžitok. Je lepšie túto situáciu oddialiť, ešte lepšie je pripraviť sa a čakať na letectvo,” povedal.

Generál sa tiež domnieva, že potenciál ruskej armády by sa nemal podceňovať.

“Rusko má dostatok zdrojov. Stále máme problémy s muníciou a zbraňami. A Rusi majú možnosti na ofenzívu – majú na to všetky sily a prostriedky,” povedal Krivonos.

 

15:15 – Medvedev povedal, že každý britský predstaviteľ môže byť považovaný za legitímny vojenský cieľ, pretože táto krajina je de facto vo vojnovom stave s Ruskom.

 

15:10 – Britský vysokoškolský odborový zväz (UCU), ktorý združuje viac ako 120 000 pracovníkov, vyzvala na zastavenie vojenskej pomoci Ukrajine a zastavenie rozširovania NATO.

Niektorí členovia združenia hlasovali proti návrhu, ale uznesenie bolo aj tak väčšinou hlasov prijaté.

“Bojujeme proti vlastným vojnovým štváčom. Musíme sa vysporiadať s našou vlastnou imperialistickou vládou,” povedala Jess Kentová, hovorkyňa UCU z univerzity v Sheffielde.

 

15:05 – Údery ukrajinských ozbrojených síl proti objektom na ruskom území s použitím zbraní ukrajinskej výroby sú z hľadiska medzinárodného práva legitímne, uviedol nemecký kabinet ministrov.

Hovorca nemeckého kabinetu ministrov Steffen Hebeestreit tiež uviedol, že Berlín dodáva svoje zbrane Kyjevu výlučne na obranu ukrajinského územia, ako povedal kancelár Olaf Scholz.

 

15:00 – Biely dom tvrdí, že nevíta údery na ruskom území.

Reklama

Hovorkyňa Bieleho domu Carine Jean-Pierreová uviedla, že Biely dom nemá informácie o tom, či počas úderov na Moskvu mohli byť použité americké zbrane.

“Videli sme správy a, samozrejme, zhromažďujeme informácie o tom, čo sa stalo, aby sme získali úplnejší obraz a trochu jasno o tom, čo sa stalo. Môžem však o tom hovoriť všeobecnejšie. Ako viete a vo všeobecnosti – už sme to povedali predtým – nepodporujeme teroristické činy v Rusku. Veľmi jasne sme to povedali,” povedala.

 

14:50 – Prezident podpísal dekrét o vymenovaní Olega Kipera za šéfa Odeskej oblastnej vojenskej správy.

Kiper bol pred týmto vymenovaním kyjevským prokurátorom a predtým bol považovaný za jedného z kandidátov na post generálneho prokurátora.

Kiper je považovaný za osobu blízku vedúcemu úradu prezidenta Jermaka.

 

14:45 – Zdá sa, že novou hviezdou Kadyrovových sociálnych médií sa stal Čečenec Chusein Džambetov, ktorý predtým bojoval za Ukrajinu pod prezývkou “Bandera” a potom prebehol do Ruska.

Doslova každý deň sa objavujú jeho nové videá. Na jednom z nich žiada Kadyrova a čečenský ľud o odpustenie.

Na inom videu stojí vedľa mapy, kde hovorí o útoku na Krivoj Rog a následné dobytie Kyjeva.

Mimochodom, včera Kadyrov povedal, že čečenské jednotky dostali rozkaz premiestniť sa na územie “DĽR”, aby začali ofenzívu.

 

14:10 – Poľský prezident Andrzej Duda varoval pred unáhlenými tvrdeniami o tom, že Rusko prehralo vojnu proti Ukrajine.

“Dnes sa hovorí, že Vladimir Putin prehral vojnu, a jeho porážkou je, že Fínsko vstúpilo do NATO, hoci Fíni dlhé roky váhali, či sa majú vzdať neutrality. Dámy a páni, Vladimir Putin žiadnu vojnu neprehral,” povedal poľský prezident v rozhovore s Almarom Latourom, výkonným riaditeľom spoločnosti Dow Jones, vydavateľa denníka The Wall Street Journal.

Zároveň vyjadril nádej, že Putin v budúcnosti nejakú vojnu prehrá a že ruská armáda bude zatlačená za hranice Ukrajiny. Duda však povedal, že “teraz máme situáciu, keď ruský valec drví Ukrajinu, na fronte denne umierajú stovky ľudí, pričom Rusov je viac ako 100 miliónov a Ukrajincov menej ako 40 miliónov.

Reklama

 

13:10 – Francúzsky prezident Emmanuel Macron navrhol Vladimírovi Zelenskému, aby sa v Paríži uskutočnil mierový samit o Ukrajine, zatiaľ čo Dánsko a Švédsko predložili podobné návrhy, uviedol denník The Wall Street Journal.

Podľa zdrojov sa myšlienka konferencie pôvodne objavila počas rozhovoru medzi Macronom a Zelenským v Paríži vo februári.

Macron údajne túto otázku nastolil aj s čínskym lídrom Si Ťin-pchingom počas nedávnej návštevy Číny.

 

12:10 – Žiadne rozhodnutie o zavedení vojnového stavu v Rusku nebolo prijaté, žiadne takéto diskusie neprebiehajú. Uviedol Dmitrij Peskov.

 

12:05 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Najostrejšie boje prebiehajú pri Avdejevke v doneckom smere

– V kupjanskom smere boli potlačené tri diverzné a prieskumné skupiny ukrajinských ozbrojených síl

– Ruské jednotky v noci zničili viac ako 50 vojenských osôb a Gvozdika SAU v Krasnolimanskom smere

– Ruské ozbrojené sily zničili muničné sklady 60. mechanizovanej brigády AFU v Charkovskej oblasti

– Útočné oddiely a južná skupina vojsk vytlačili ukrajinské ozbrojené sily z ich pozícií v oblasti osád Krasnogorovka a Jasinovataja v Doneckej ľudovej republike

– Útočné oddiely 5. motostreleckej brigády a oddiel Achmat vedú úspešné ofenzívy na taktickom smere Mariinskoje

– Ruské ozbrojené sily zasiahli jednotky AFU pri osadách Avdejevka a Chimik

– Ruské ozbrojené sily počas 24 hodín zničili až 185 jednotiek AFU v južnom Donecku a Záporoží

– Ruské ozbrojené sily ničia muničné sklady 65. mechanizovanej brigády ukrajinských ozbrojených síl v Záporožskej oblasti

– Ruské vojská ničia muničné sklady 110. mechanizovanej brigády AFU v doneckom smere

– Ruské ozbrojené sily ničia veliteľské a pozorovacie stanovište útočného práporu ukrajinských ozbrojených síl Skala

– Straty ukrajinských ozbrojených síl v doneckom smere dosiahli viac ako 200 vojakov

– Ruské ozbrojené sily zasiahli veliteľské a kontrolné stanovište 33. mechanizovanej brigády ukrajinských ozbrojených síl v Záporožskej oblasti

– Ruská protivzdušná obrana zachytila za deň 12 striel HIMARS, raketu Storm Shadow a 11 bezpilotných lietadiel

– Ruské ozbrojené sily zničili v Chersonskom smere do 30 vojenských osôb a dve obrnené vozidlá AFU

 

10:56 – Hlavnou slabinou ukrajinskej protiofenzívy je nedostatok stíhačiek, uviedol nemecký Welt.

Ruská federácia prevyšuje Ukrajinu päť až šesťnásobne počtom lietadiel.

Vzhľadom na to, že stíhačky sa stali slabým miestom nadchádzajúcej ofenzívy, Ukrajina bude musieť deblokovať územia pomocou delostrelectva a ťažkých zbraní, uviedol denník.

Predtým poradca šéfa OP Mychajlo Podoljak uviedol, že vojna na Ukrajine by sa mohla skončiť do konca roka, ak včas dorazí dostatočné množstvo potrebných zbraní, najmä rakiet dlhého doletu a stíhačiek.

Pripomeňme, že náčelník generálneho štábu USA Mark Milley uviedol, že malý počet lietadiel, ktoré by potenciálne mohli byť presunuté na Ukrajinu, by situáciu nezmenil, keďže “Rusi majú tisíce stíhačiek štvrtej a piatej generácie”.

 

Reklama

10:25 – Pohotovostné služby Brjanskej oblasti hlásia masívny útok približne desiatich bezpilotných lietadiel v okrese Klimovsk.

Niektoré z dronov boli zostrelené. Obetiam a škodám sa podarilo zabrániť.

 

10:16 – V Donecku sa objavujú správy o útokoch na mestskú štvrť Kalininskij.

Sú zverejnené videá aj fotografie, na ktorých je vidieť stúpajúci dym.

V Donecku sa objavujú správy o útokoch na mestskú štvrť Kalininskij
V Donecku sa objavujú správy o útokoch na mestskú štvrť Kalininskij

9:50 – Stredná vyloďovacia loď ukrajinského námorníctva Jurij Olefirenko bola zasiahnutá raketovým útokom na infraštruktúru prístavu v Odese. Vzhľadom na vzniknuté škody bola loď podľa predbežných správ potopená.

Dlhší čas sa po nej pátralo. Na začiatku konfliktu ukrajinská loď operovala v ústí Dnepra do Dunaja a z jej boku ukrajinské ozbrojené sily ostreľovali Chersonskú oblasť – boli na nej odpaľovacie zariadenia Grad MLRS.

Následne odplávala najprv do prístavu Južnyj a potom ďalej do Odesy. Ukrajinské úrady využili dohodu o obilí na jej ochranu, ale po opakovanom porušení dohody zasiahlo ruské velenie.

 

9:03 – Na území ropnej rafinérie v Krasnodarskom kraji sa okolo štvrtej hodiny ráno zrútil dron, uviedlo operačné veliteľstvo regiónu.

Dron sa zrútil, infraštruktúra závodu nebola poškodená a nedošlo ani k požiaru.

 

8:56 – V Torecku v Doneckej oblasti bol zranený jeden človek, poškodená bola 9-poschodová budova, knižnica a dve zdravotnícke zariadenia, uviedol šéf doneckej regionálnej štátnej správy Pavlo Kyrylenko.

Celkovo bol počas dňa v dôsledku ostreľovania zabitý 1 obyvateľ Donbasu a 6 ďalších bolo zranených:

– V doneckom smere bol zranený 1 človek,

– 2 osoby boli zranené v obci Kosťantynivka, obec Marinka,

– V smere na Gorlivku bola zabitá 1 osoba;

– 1 osoba bola zranená v obci Časovojarsk.

V Torecku v Doneckej oblasti bol zranený jeden človek, poškodená bola 9-poschodová budova, knižnica a dve zdravotnícke zariadenia
V Torecku v Doneckej oblasti bol zranený jeden človek, poškodená bola 9-poschodová budova, knižnica a dve zdravotnícke zariadenia

8:27 – Podpredseda ruskej Bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev uviedol, že každý predstaviteľ Spojeného kráľovstva by mohol byť považovaný za “legitímny cieľ”, pretože táto krajina “de facto vedie nevyhlásenú vojnu proti Rusku”.

“Spojené kráľovstvo dnes vystupuje ako spojenec Ukrajiny, poskytuje jej vojenskú pomoc s vybavením, t. j. de facto vedie nevyhlásenú vojnu proti Rusku. V tomto prípade možno každého jej štátneho zamestnanca (vojenského alebo civilného prispievateľa do vojny) považovať za legitímny vojenský cieľ,” napísal Medvedev na Twitteri.

 

7:17 – V noci došlo k útoku dronom na rafinériu Afipskij v ruskom Krasnodarskom kraji.

O nálete a výbuchoch informujú telegramové kanály.

Požiar sa už podarilo uhasiť.

 

7:15 – Americký senátor Lindsey Graham naznačil, že Ukrajina čoskoro podnikne protiofenzívu.

“V najbližších dňoch uvidíte od Ukrajincov dosť pôsobivú demonštráciu sily,” povedal Graham pre Politico.

Reklama

Prvou prioritou by podľa neho malo byť “znovuzískanie niektorých strategických miest”.

Uviedol, že “formovacie operácie” – teda údery, ktoré naťahujú ruskú obranu a mätú plány nepriateľa – už prebiehajú, “čo znamená, že samotná protiofenzíva sa pravdepodobne začne relatívne skoro”.

Na otázku, či si myslí, že Ukrajina bude schopná vytlačiť Rusko do konca roka, však Graham neodpovedal kladne.

 

7:13 – Nepriateľ podnikol 22 pozemných útokov za 24 hodín, uviedol ukrajinský generálny štáb vo svojej rannej správe.

V Charkovskej oblasti – západne od Masjutivky, v Luhanskej oblasti – pri Novoselivsku a južne od Kuzmina.

Pri Donecku Ruso útočili pri Marinke, Pobede a Novomichajlovke.

Ukrajina za uplynulých 24 hodín zostrelila 32 Šáhidov

Túto noc neboli hlásené žiadne nálety na Kyjev ani iné mestá.

 

7:00 – V rámci NATO nepanuje zhoda, pokiaľ ide o sľuby Ukrajine na júlovom samite.

Informoval o tom portál Politico.

Podľa publikácie sú východoeurópske krajiny za to, aby Kyjev pochopil, že smeruje k vstupu do aliancie.

Ich západoeurópski kolegovia sa zasa domnievajú, že s vážnymi diskusiami o členstve by sa malo počkať až do skončenia vojny na Ukrajine.

“Kyjevu to nestačí – potrebuje konkrétne podnety a kroky smerom k členstvu v NATO,” píše sa v dokumente.

 

6:50 – Zábery následkov ostreľovania dočasného ubytovacieho centra v ruskej Belgorodskej oblasti.

Gubernátor regiónu Vjačeslav Gladkov uviedol, že bol zabitý člen ochranky a ďalší dvaja ľudia sú vo vážnom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Zábery následkov ostreľovania dočasného ubytovacieho centra v ruskej Belgorodskej oblasti
Zábery následkov ostreľovania dočasného ubytovacieho centra v ruskej Belgorodskej oblasti

6:40 – To hlavné z večerného prejavu Volodymyra Zelenského:

1. Poďakoval protivzdušnej obrane za zostrelené bezpilotné lietadlá. Vyjadril sa k príletom zo zostrelených bezpilotných lietadiel.

2. Porozprával o telefonickom rozhovore s nemeckou kancelárkou, vrátane protivzdušnej obrany.

3. Informoval o rozhovore so zástupcami britskej vojenskej spoločnosti BAE Sistems o výrobe a oprave zariadení na Ukrajine.

4. Poďakoval jednotkám bojujúcim na rôznych smeroch, pričom spomenul Bachmut.

 

6:30 – Vojna na Ukrajine 30. mája 2023. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany

Reklama

– Ruské ozbrojené sily uskutočnili vysoko presné údery z diaľkových zbraní na centrálne rozhodovacie body, kde sa pod vedením západných spravodajských služieb plánovali teroristické útoky v Rusku, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

– Kyjev prišiel o viac ako 120 vojakov v smere na Kupjansk a Krasnoliman, uviedlo ruské ministerstvo obrany

– Zoskupenie ruských ozbrojených síl Vostok v južnom doneckom a záporožskom smere zasiahlo vyše 140 ukrajinských vojakov

– Straty ukrajinskej armády na doneckom smere dosiahli až 145 vojakov, na chersonskom smere až 30 vojakov

– Celkové straty ukrajinských vojsk tento mesiac dosiahli viac ako 16 000 vojakov, 16 lietadiel, 5 vrtuľníkov, 466 bezpilotných lietadiel, viac ako 400 tankov a inej obrnenej techniky, uviedol Šojgu

– Podľa ruského ministerstva obrany Ukrajina v utorok ráno podnikla teroristický útok na Moskvu, do ktorého bolo zapojených osem bezpilotných lietadiel typu UAV. Putin v súvislosti s útokom uviedol, že išlo o teroristickú aktivitu, pričom systém protivzdušnej obrany funguje správne

– OSN uviedla, že odsudzuje útoky na civilistov a infraštruktúru

– Peskov v komentári k útoku dronov uviedol, že išlo o odpoveď kyjevského režimu na účinné nedeľňajšie údery Ruska proti rozhodovaciemu centru

– Putin potvrdil, že Rusko pred dvoma dňami zasiahlo sídlo ukrajinskej vojenskej rozviedky.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:14

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908 043 seniorom. Priemerný rodičovský dôchodok na jedného rodiča bude mesačne 28,20 eura, teda súhrne za rok 338,40 eura.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR uviedlo, že celková suma, ktorú vyplatí Sociálna poisťovňa (SP) na rodičovské dôchodky, bude vyše 307 miliónov eur.

09:30

Ropný tanker plaviaci sa pod vlajkou Panamy sa stal terčom útoku pri pobreží Jemenu, uviedla britská bezpečnostná firma Ambrey. Informovali agentúry Reuters a AFP.

K útoku došlo približne desať námorných míľ smerom na juhozápad od jemenského prístavného mesta Mokka.

Prístav Mokka ovládajú jemenskí povstalci, pripomína AFP. Po útoku vypukol na plavidle požiar, dodala spoločnosť.

08:26

Ničivé búrky, ktoré v uplynulých dňoch zasiahli metropolitnú oblasť mesta Houston v americkom štáte Texas, si dosiaľ vyžiadali sedem obetí na životoch. V piatok o tom informovali miestne úrady, píše agentúra AFP.

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Včera 20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

Včera 20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

Včera 18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

Včera 18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

Včera 18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali