To najdôležitejšie z Ukrajiny – Aká je situácia na hraniciach?

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Aká je situácia na hraniciach?

Bratislava 26. septembra 2022 (HSP/Foto:TASR/AP-Mykola Tys)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

 

Reklama

20:30 – Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondelok odsúdil ľudí, ktorí sa snažia vyhnúť službe v ruskej armáde v rámci čiastočnej mobilizácie. „Nech si utekajú,“ povedal Vladimirovi Putinovi počas stretnutia v juhoruskom Soči

 

Reklama

20:15 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj diskutoval s holandským premiérom Markom Ruttom o situácii na fronte a ďalšej podpore Ukrajiny. Ukrajina a Holandsko sú podľa Zelenského za jedno, svet musí reagovať na pseudoreferenda a zvýšiť sankcie proti Rusku.

 

19:40 – Maďarsko by sa malo pripraviť na zdĺhavú vojnu na susednej Ukrajine. Vyhlásil to v pondelok maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý zároveň kritizoval sankcie Európskej únie uvaľované na Rusko.

 

18:55 – Ruský športový novinár Iľja Vasiliev nesmel opustiť Rusko na dovolenku, uvádza RIA Novosti.

Reklama

Podľa zverejnených informácií pohraničná stráž v Žukovskom nepustila Vasiljeva na let a odovzdala mu oznámenie, že mu bolo odopreté právo odísť na základe rozhodnutia vojenského registračného a zaraďovacieho úradu.

 

18:45 – V Nemecku je nedostatok bytov pre ukrajinských utečencov, sú preto umiestňovaní v telocvičniach, uvádza Bild.

 

18:40 – Edward Snowden, bývalý americký spravodajský dôstojník, ktorý dostal ruské občianstvo, neslúžil v ruskej armáde, takže nespadá do kategórie povolaných počas čiastočnej mobilizácie. Podľa jeho právnika bude Snowdenova manželka nasledovať svojho manžela pri žiadosti o ruské občianstvo.

Reklama

 

17:45 – V Poľsku dnes vstúpil do platnosti zákaz vstupu Rusov s turistickými schengenskými vízami cez prístavy a letiská, uvádza BBC.

 

17:40 – Najnovšie zhrnutie ukrajinského generálneho štábu:

1. V Doneckej oblasti Ozbrojené sily Ukrajiny odrazili útoky v oblastiach osád Soledar, Bachmut, Majorsk, Kamenka, Pobeda a Pavlovka.

2. Počas dnešného dňa Rusi spustili 2 raketové a 4 letecké útoky, pričom vykonali viac ako 7 útokov z MLRS. Úderné bezpilotné prostriedky nasadili aj v oblasti obce Belenky v Odeskej oblasti. Postihnutých bolo 12 osád – najmä Záporožie, Marganec, Musievka, Nikopol, Potemkino, Osokorovka, Nikolajev a Očakov.

3. Letectvo ozbrojených síl Ukrajiny zasiahlo asi 20 úderov.

 

16:40 – Základné body z brífingu Ministerstva obrany Ruskej federácie:

– Viac ako 120 vojakov prišlo o AFU zabitých a zranených v dôsledku úderu ozbrojených síl RF v regióne Charkov

Reklama

– Ozbrojené sily Ukrajiny ostreľovali rekreačnú dedinu Volna v bezprostrednej blízkosti jadrovej elektrárne Záporožie

– Ruské vzdušné sily zničili až 100 militantov údermi na miesta rozmiestnenia cudzineckej légie a jednotiek národných formácií v DĽR

– Ozbrojené sily RF zničili počas celého obdobia špeciálnej vojenskej operácie viac ako 300 ukrajinských lietadiel. Stíhacie lietadlo ruských vzdušných a kozmických síl zostrelilo v DĽR ukrajinský Su-24

– Ozbrojené sily RF zaútočili na 10. horskú útočnú brigádu ozbrojených síl Ukrajiny počas veliteľského stretnutia, pričom zabili 25 vojakov a viac ako 40 zranili

– Ruské jednotky vysoko presným úderom zničili až 50 príslušníkov vojenských delostreleckých brigád Ozbrojených síl Ukrajiny v regióne Nikolajev, ako aj viac ako 2 000 nábojov

Reklama

– Radiačná situácia v Záporožskej jadrovej elektrárni zostáva po ostreľovaní susednej dediny ozbrojenými silami Ukrajiny normálna.

 

16:35 – Situácia 26. septembra.

vojna ukrajina
Mapa bojov
vojna ukrajina
Mapa bojov

16:30 – USA v pondelok informovali, že Ukrajine poskytnú ďalších 457,5 milióna dolárov. Najnovšia finančná pomoc je určená pre ukrajinskú políciu a pohraničnú stráž, ako aj na vyšetrenie údajných zverstiev ruských vojakov.

 

Reklama

16:00 – Na Kryme bolo do ruskej armády zmobilizovaných viac ako 2000 bývalých ukrajinských vojakov, ktorí žijú na území polostrova, informoval kontradmirál Vjačeslav Rodionov, zástupca veliteľa Čiernomorskej flotily pre vojensko-politickú prácu.

„Dnes zložili prísahu, začínajú ich pripravovať na plnenie úloh. Čas ukáže, aké úlohy im budú pridelené,“ povedal Rodionov.

 

15:55 – Článok Time venovaný vrchnému veliteľovi ozbrojených síl Ukrajiny Zalužnému sa dotkol aj konfliktu medzi Zelenským a vrchným veliteľom, o ktorom sa v zákulisí hovorilo už niekoľko mesiacov.

„Takzvaný konflikt so Zalužným si od začiatku do konca vymyslela naša opozícia,“ hovorí poradca prezidentskej kancelárie Aleksey Arestovič. „Na jednej strane je to jednoznačne fikcia. Na druhej strane to má bolestivý účinok, pretože podnecovanie konfliktu medzi vojenským vodcom a najvyšším veliteľom (prezidentom – pozn. red.) je katastrofa,“ povedal Arestovič.

 

15:35 – Krajiny EÚ plánujú odložiť obmedzenie cien ruskej ropy pre nezhody, píše Bloomberg s odvolaním sa na zdroje.

Reklama

„Krajiny Európskej únie sa snažia dosiahnuť dohodu o strope pre cenu ruskej ropy a pravdepodobne odložia dohodu o tejto otázke, kým sa nedohodne širší balík sankcií,“ uviedli zdroje. Takéto rozhodnutia si vyžadujú jednomyseľný súhlas, zatiaľ čo Cyprus a Maďarsko sú proti.

Uvádza sa tiež, že pred neformálnym stretnutím lídrov EÚ v Prahe 6. októbra môže byť uzavretá predbežná dohoda o tejto otázke.

 

15:30 – Litva dodala Ukrajine 50 obrnených transportérov M113. Pri zvažovaní ďalšej vojenskej podpory bude potrebné konzultácia spojencov v NATO, povedal podľa Delfi litovský minister obrany Arvydas Anusauskas.

„Doslova pred tromi dňami sa naše obrnené vozidlá, ktoré sme poslali, dostali na Ukrajinu a teraz bolo do tejto krajiny prevezených 50 obrnených transportérov M113,“ povedal Anusauskas novinárom po zasadnutí Rady obrany štátu.

 

14:45 – Kazachstan poprel správy o uzavretí hraníc s Ruskom. Výbor pre národnú bezpečnosť Kazachstanu uviedol, že kontrolné stanovištia na hraniciach s Ruskom fungujú normálne.

Reklama

„Na sociálnych sieťach a messengeroch sa šíria informácie o údajnom uzavretí kontrolných stanovíšť na kazašsko-ruskej hranici. Informujeme vás, že všetky kazašské kontrolné stanovištia fungujú normálne,“ píše sa v správe.

 

14:40 – Ruska RBC s odvolaním sa na pohraničné oddelenie FSB zverejnila k situácii na hranici s Gruzínskom: „Pohybuje sa tam obrnený transportér, ale nejde o zriadenie kontrolného bodu, je to, zhruba povedané, rezerva pre prípad, že by záložníci chceli prelomiť kontrolný bod a opustiť krajinu bez vybavovania hraničných formalít. Len na tento účel. Nebudú zriadené žiadne kontrolné stanovištia… Kontrolný bod funguje normálne, neboli zavedené žiadne obmedzenia týkajúce sa odchodu mužov vo vojenskom veku.“

 

14:30 – Turecký minister zahraničných vecí uviedol, že počas rokovaní s Erdoganom Putin „hovoril o možnosti návratu k rokovaniam s Kyjevom, ale za nových podmienok, ktoré sa objavili“.

Podľa Čavušoglu to Putin vyjadril počas rokovaní s Erdoganom na okraj summitu ŠOS v Samarkande. Turecký minister zahraničných vecí dodal, že obnovovať rokovania je každým dňom čoraz ťažšie.

Pravdepodobne v „nových podmienkach“ hovoríme o tom, že Rusko bude po „referendách“ považovať okupované územia Ukrajiny za „svoje“ a z vlastnej vôle ich nevydá. Už skôr sa hovorilo o tom, že Ruská federácia bola na rokovaniach v marci 2022 pripravená vrátiť Ukrajine územia zabraté po 24. februári.

Reklama

 

14:25 – MAAE rokuje so Spojenými štátmi o vytvorení zóny jadrovej bezpečnosti na území Záporožskej jadrovej elektrárne. Oznámil to generálny riaditeľ MAAE Rafael Mariano Grossi na stretnutí s námestníčkou amerického ministra zahraničných vecí pre kontrolu zbraní a medzinárodnú bezpečnosť Bonnie Jenkinsovou.

„V centre pozornosti je naliehavé vytvorenie jadrovej bezpečnostnej zóny v jadrovej elektrárni Záporožie. Práca na zaistení bezpečnosti ukrajinských jadrových zariadení zostáva prioritou a podpora USA je vysoko cenená,“ napísal na Twitteri.

 

13:25 – Ukrajinské úrady pri Izjume našli dve ďalšie hromadné pohrebiská. V pondelok to uviedol prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa neho sú v nich uložené telá niekoľkých stoviek obetí.

 

13:20 – Kremeľ vyhlásil, že Rusko má zatiaľ s USA sporadický vzťah týkajúci sa jadrových zbraní.

Reklama

 

12:30 – Dmitrij Peskov novinárom uviedol, že zatiaľ neboli prijaté žiadne rozhodnutia, ktoré sa týkajú uzavretia ruských hraníc.

 

11:40 – Zelenskyj usporiadal stretnutie veliteľstva najvyššieho veliteľa. Načrtol plány na boj proti „novým typom zbraní používaných nepriateľom“. Zelenskyj tiež povedal, že „je dôležité, aby armáda, ktorá teraz napreduje, bola plne vybavená vysoko presnými zbraňami a všetkým potrebným“.

 

11:25 – „Všetky ciele, ktoré si Rusko stanovilo v rámci špeciálnej operácie na Ukrajine, budú splnené bez ohľadu na to, ako dlho to bude trvať.“

Sergej Lavrov to povedal v rozhovore pre Newsweek. Z vyjadrení ministra zahraničných vecí sme vybrali to najdôležitejšie:

Reklama

– USA a Británia sa boja, že sa Rusko a Ukrajina dohodnú, preto zakázali Kyjevu rokovať s Moskvou.

– Rusko uznalo nezávislosť donbaských republík v hraniciach, ktoré sú stanovené v ich ústavách. V skutočnosti hovoríme o administratívnych hraniciach Doneckej a Luhanskej oblasti bývalej Ukrajinskej SSR.

– DĽR, LĽR, Záporožská a Chersonská oblasť majú právo na uplatnenie práva na sebaurčenie v súlade s Chartou OSN.

– Hysterická reakcia USA a ich spojencov na špeciálnu vojenskú operáciu Ruska vlastne urobila hrubú čiaru za celou historickou etapou interakcie našej krajiny so Západom.

Moskva zachytila sporadické signály z Washingtonu týkajúce sa obnovenia dialógu o Zmluve o obmedzení strategických zbraní, ale stále nie je jasné, čo sa za nimi skrýva.

Reklama

 

11:20 – Ruský podnikateľ Jevgenij Prigožin v pondelok priznal, že v roku 2014 založil ruskú organizáciu Wagnerovci.

 

11:15 – Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi v pondelok povedal, že je pripravený tento týždeň viesť rozhovory na Ukrajine av Rusko o zriadení ochranného pásma okolo Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne. O nutnosti zriadiť ochranné pásmo okolo elektrárne hovoril Grossi opakovane.

 

11:10 – Rusko má v úmysle obnoviť Mariupol do troch rokov, uviedol ruský vicepremiér Marat Khusnullin. Finančné prostriedky na to sú podľa neho už vyčlenené.

Starosta Mariupolu Vadym Bojčenko predtým povedal, že obnova Mariupolu by stála viac ako 14 miliárd dolárov a trvala 7-10 rokov. Podľa neho bolo kvôli vojne zničených alebo poškodených 1356 viacposchodových budov, 40 % súkromných domov bolo zbombardovaných. Väčšina z nich nie je predmetom rekonštrukcie.

 

10:55 – Kontrolný bod medzi Ruskou federáciou a Kazachstanom zo strany Petropavlovska je uzavretý, uvádza kazašské vydanie Orda s odvolaním sa na informácie svojho spravodajcu z pohraničia.

Petropavlovsk je mesto na hraniciach s Ruskou federáciou v Kazachstane. Ruská strana prestala púšťať mužov vo vojenskom veku do Kazachstanu, uvádzajú noviny. „Podľa nepotvrdených informácií na hraniciach z Ruskej federácie čakajú na každého, kto nemôže prejsť. Okamžite ich odvezie autobus na vojenskú prihlasovaciu a zaraďovaciu stanicu,“ píše Orda.

 

10:45 – Hraničnými priechodmi prešlo v nedeľu (25. 9.) na Slovensko 3059 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo osem žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3022 osôb.

 

10:05 – Senátor Rady federácie Ruskej federácie Sergej Cekov oznámil potrebu zakázať všetkým Rusom vo vojenskom veku cestovať do zahraničia. V rozhovore pre RIA Novosti vyzval aj na zvýšenie pokuty za vyhýbanie sa predvolaniu z 3 000 na 50 000 rubľov a možno aj na zavedenie trestnoprávnej zodpovednosti.

Predtým v Rostovskej oblasti Ruskej federácie oficiálne oznámili, že muži vo vojenskom veku majú zakázané cestovať do zahraničia bez povolenia vojenského registračného a zaraďovacieho úradu.

Reklama

 

9:55 – Bielorusko by sa malo zúčastniť na konečných dohodách medzi Ruskom a Ukrajinou, povedal bieloruský minister zahraničných vecí Vladimir Makei. Minsk podľa neho po skončení konfliktu potrebuje vlastné bezpečnostné záruky.

„Nejde o to, že by sme chceli o niečom vyjednávať. Chceme pochopiť, že ak dôjde k nejakým dohodám, tak by sme chceli pochopiť, čo je v hre, aké záruky každá zo strán dostáva a chceli by sme mať nejaké záruky aj pre Bielorusko, to je absolútne prirodzené,“ povedal.

 

9:25 – Na akciách, ktoré sa na protest proti tzv. čiastočnej mobilizácii v Rusku konali v metropole Dagestanu Machačkala, zadržala polícia viac ako 100 demonštrantov. Na popoludnie sú v republike zvolané ďalšie protesty.

 

9:20 – Ruská polícia v sibírskej Irkutskej oblasti zadržala v pondelok 25-ročného muža, ktorý postrelil predsedu miestnej odvodovej komisie.

 

 

9:10 – Putin je „sklamaný zo situácie na Ukrajine po udalostiach z roku 2014“, ktorú mieni „teraz vyriešiť, tak či onak“, povedal v rozhovore pre CNN fínsky prezident Sauli Niinistö.

Reklama

Uviedol tiež, že dlhé roky sledoval prezidenta Ruskej federácie a pochopil jeho vývoj myslenia. Putin podľa neho „investoval všetko“ a neprijme „akúkoľvek porážku“.

„Dal do toho všetko. Je to bojovník, takže je veľmi ťažké si predstaviť, že by prijal akúkoľvek porážku – a to určite robí situáciu veľmi kritickou,“ povedal Niinistö.

 

8:45 – Kazachstan neuznáva výsledky referend na okupovaných územiach juhu a východu Ukrajiny. Oficiálny predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí Kazachstanu Aibek Smadijarov povedal, že jeho krajina vychádza z princípov územnej celistvosti štátov, „a ich globálneho spolužitia“.

Uviedol tiež, že Kazachstan prejavuje „aktívnu túžbu nadviazať dialóg medzi stranami konfliktu, Ruskom a Ukrajinou“. Už predtým prezident Kazachstanu Kassym Tokajev na stretnutí s Putinom odmietol uznať nezávislosť DĽR a LĽR.

 

8:40 – Ruské ozbrojené sily vykonávajú počiatočný výcvik vojakov na nízkej úrovni a bezprostredne v rámci jednotiek, a nie v špeciálnych vzdelávacích inštitúciách, a mnohí z tých, ktorí sú povolaní niekoľko rokov, nemali žiadne bojové skúsenosti, informuje britská vojenská rozviedka.

Nedostatok vojenských inštruktorov a zhon, s akým Rusko začalo mobilizovať, naznačuje, že mnohí z odvedených vojakov pôjdu do frontovej línie s minimálnym primeraným výcvikom.

Tiež zvyčajne jeden prápor v každej RF brigáde zostáva v posádke, zatiaľ čo ostatné dva sú nasadené. Ruská federácia však teraz často posiela záložné prápory aj na Ukrajinu.

Britská spravodajská služba predpovedá v Ruskej federácii administratívne a logistické problémy súvisiace s výcvikom vojakov.

 

7:55 – Prvé skupiny mužov povolaných v rámci ruskej čiastočnej mobilizácie začali prichádzať na vojenské základne, uvádza britská vojenská rozviedka.

 

7:45 – DĽR a LĽR uviedli, že referendá o pripojení k Rusku boli uznané za platné. Informovali o tom „ústredné volebné komisie republík“.

Volebná účasť bola podľa nich 76,09 % v LĽR a 77,12 % v DĽR s požadovanými 50 %.

Reklama

Podľa orgánov okupovaných okresov Záporožskej oblasti bola účasť na referende 51,55 % a v Chersonskej oblasti 48,91 %. Zároveň pokračuje hlasovanie organizované Rusmi. Jeho posledný deň bude zajtra, 27. septembra.

Ukrajina, Spojené štáty americké a mnohé krajiny vyhlásili neuznanie referend.

 

7:25 – Dva ruské drony vypustené do Odesskej oblasti na Ukrajine zasiahli vojenské objekty a spôsobili požiar a detonáciu munície, informovalo o tom v pondelok velenie ukrajinských síl.

 

6:40 – Ranné zhrnutie ukrajinského generálneho štábu:

– Počas dňa Rusko spustilo päť raketových a 12 leteckých útokov. Taktiež bolo zaznamenaných 83 salv MLRS a štyri útoky útočných dronov. Ukrajinské letectvo vykonalo 33 úderov.

– Nepriateľské útoky boli odrazené v smeroch Bachmut, Avdiivka a Vugledar.

Ruské mobilizačné správy:

– Región Rostov je uzavretý pre vstup a výstup (pre všetkých alebo len pre tých, ktorí sú zodpovední za vojenskú službu, generálny štáb nešpecifikuje)

– v Sevastopole na základe automobilového práporu sa 24. septembra začal výcvik mobilizovaných.

– vo Svatove v Luhanskej oblasti začali rozdávať predvolania mužom starším ako 18 rokov.

 

6:35 – Desaťtisíce chasidských židov sa zišlo v nedeľu v ukrajinskom meste Umaň na svojej každoročnej púti, a to napriek tomu, že ich úrady žiadali, aby cestu z dôvodu prebiehajúcej vojny tohto roku vynechali.

 

6:30 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom videoposolstve vyzval obyvateľov Dagestanu, aby sa vzopreli ruskej mobilizácii.

„Vidíme, že ľudia, najmä v Dagestane, začali bojovať o svoje životy (…) Bojujte za to, aby ste neposlali na smrť svoje deti – všetkých, ktorí spadajú do tejto zločinnej ruskej mobilizácie,“ uviedol Zelenskyj.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:55

Od apríla tohto roka vzniknú v každom krajskom meste na Slovensku regionálne úrady pre územné plánovanie a výstavbu. Spustí sa tiež nový portál pre územné plánovanie. Účinnosť totiž nadobudne nový zákon o územnom plánovaní. O nadchádzajúcich zmenách informovali v utorok predstavitelia Úradu pre územné plánovanie a výstavbu (UUPV) SR.

Stretnutie predstaviteľov Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR so stakeholdermi a novinármi
Na snímke v pozadí sprava predseda Úradu pre územné plánovanie a výstavbu Slovenskej republiky (ÚUPV) Martin Hypký, podpredsedníčka UUPV Milota Sidorová a generálny riaditeľ pre výstavbu a vyvlastňovanie ÚUPV Roman Skorka počas stretnutia predstaviteľov Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR (ÚUPV) so stakeholdermi a novinármi
11:53

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR predstavilo nový projekt pomoci nezamestnaným zameraný na vzdelávacie a rekvalifikačné kurzy. Program Zručnosti trhu práce za 42 miliónov eur financovaný z Európskeho sociálneho fondu by mal pomôcť približne 40 000 ľuďom, uviedol v utorok minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

Erik Tomáš
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš
11:52

Britsko-švédsky farmaceutický gigant AstraZeneca sa v utorok dohodol na kúpe americkej biofarmaceutickej firmy Fusion za 2,4 miliardy USD (2,2 miliardy eur). Je to súčasť jeho expanzie do oblasti novej generácie liekov na rakovinu. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Dohoda je pre AstraZeneca tento mesiac už druhou po tom, ako minulý týždeň súhlasila s kúpou Amolyt Pharma za 1,05 miliardy USD, aby podporila svoje portfólio liekov na zriedkavé choroby.

11:51

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť posunuté o niekoľko mesiacov. Uviedol to v utorok minister financií Assen Vassilev, podľa ktorého sa vláda bude snažiť splniť kritériá na prijatie spoločnej meny v budúcom roku. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

11:49

Pri zrážka kenského autobusu s kamiónom zahynulo 11 vysokoškolských študentov a 42 ľudí utrpelo vážne zranenia. Informuje agentúra AFP podľa kenskej polície.

Nehoda sa odohrala v pondelok o 17.50 hod. miestneho času (14.50 SEČ) neďaleko obce Mangu približne 360 kilometrov od Nairobi. Študenti univerzity Kenyatta cestovali do prístavného mesta Mombasa na pobreží Indického oceánu.

11:47

Čína v utorok uviedla, že Spojené štáty nemajú právo zasahovať do Juhočínskeho mora. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v rovnaký deň vyjadril podporu USA pre Filipíny voči ozbrojeným útokom v tejto oblasti. Informovala agentúra AFP.

11:45

Bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi hrozí zhabanie majetku. Jeho právnici totiž v pondelok priznali, že nemá dostatok hotovosti na to, aby sa odvolal proti pokute vo výške 464 miliónov dolárov za podvodné nadhodnocovanie svojho majetku. Informovala agentúra AFP.

Trump musí peniaze uložiť na účet spravovaný odvolacím súdom alebo zložiť peňažnú záruku v plnej výške. Jeho žiadosť o pomoc odmietlo 30 poisťovní, uviedli právnici v novom podaní.

10:25

Výrobca spotrebného tovaru Unilever v utorok oznámil plány na zrušenie približne 7500 pracovných miest vo svojich prevádzkach na celom svete. Jeho cieľom je ušetriť v priebehu nasledujúcich troch rokov približne 684 miliónov libier (799,77 milióna eur). Informovala agentúra DPA.

Koncern, ktorý vyrába približne 400 značiek spotrebného tovaru od čajov Lipton cez mrazené pochúťky Magnum a Cornetto po mydlá Dove či kvasnicovú nátierku Marmite, uviedol, že prepúšťanie sa dotkne prevažne pracovných miest v kanceláriách.

10:22

Elon Musk potvrdil že užíva predpísaný ketamín, aby rozptýlil negatívne myšlienky, čo prináša prospech investorom Tesly. Vyhlásil to počas rozhovoru zverejneného v pondelok, informovala agentúra AFP.

Potvrdil teda užívanie anestetika zvyčajne používaného na tlmenie bolesti a liečbu depresie. Ketamín sa však vo veľkom zneužíva ako droga s potenciálne nebezpečnými až smrteľnými následkami intoxikácie.

Elon Musk
Na snímke Elon Musk
10:20

Všetci obyvatelia Pásma Gazy čelia akútnemu nedostatku potravín, upozornil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zdôraznil tým, že je potrebné zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, informovala agentúra AFP.

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali