To najdôležitejšie z Ukrajiny – AFU pripravuje veľkú ofenzívu. Rusi zvyšujú tlak na Ugledar a Bachmut

To najdôležitejšie z Ukrajiny – AFU pripravuje veľkú ofenzívu. Rusi zvyšujú tlak na Ugledar a Bachmut

Kyjev 25. januára 2023 (HSP-Martin Meissner, Screenshot Instagram, Telegram)

Aktualizované 25. januára 2023 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Zbrojovka Rheinmetall
Na snímke sídlo nemeckej zbrojárskej spoločnosti Rheinmetall v Düsseldorfe

 

Reklama

20:41 – Skupina 30-40 kamikadze dronov Geraň 2 \ Shahid letí z južnej Ukrajiny smerom na Kyjev, informovali monitorovacie kanály.

 

Reklama

20:36 – USA nevidia žiadne známky toho, že by Rusko malo v úmysle zasiahnuť NATO v reakcii na dodávky tankov Západu na Ukrajinu.

Na brífingu to povedal poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.

 

20:30 – Ukrajinskí vojaci bojujúci v Bachmute pre CNN uviedli, že sa obávajú pokusu o obkľúčenie mesta ruskými jednotkami, hoci v najbližších dňoch neočakávajú drastické zmeny.

“Situácia v meste je veľmi znepokojujúca, ale my pokračujeme v boji,” povedal jeden z vojakov, ktorého meno CNN z bezpečnostných dôvodov nezverejňuje.

Reklama

Vojak, ktorý na TikToku vystupuje pod prezývkou “Kijanin”, v stredu uviedol, že mesto je “neustále” pod delostreleckými a leteckými útokmi.

“Rusi teraz sústreďujú pechotu, používajú obrnené vozidlá a tanky a dosahujú malé úspechy. Lezú ako šváby,” povedal.

Vojak povedal, že ruské sily sa snažia postupovať severne aj južne od mesta.

Nemenovaný vojak v Bachmute, s ktorým je CNN v pravidelnom kontakte už niekoľko týždňov, povedal, že na východe, severovýchode a juhovýchode prebiehajú “prudké pouličné boje o každý dom”, ale uviedol, že hoci ruská hrozba naďalej rastie, neverí, že Rusi v najbližších dňoch dosiahnu veľký pokrok.

“Je to veľmi znepokojujúce pre nás a pre každého, kto má zdravý rozum, najmä pre tých, ktorí videli, čo sa stalo ľuďom obkľúčeným v Soledare. A my sme tam boli. A nikto nechce, aby sa to opakovalo,” povedal vojak.

Reklama

 

19:50- Hlavné o tankoch Abrams, ktorého dodávky do Kyjeva potvrdil Washington:

– Najrozšírenejšia modifikácia v americkej armáde, M1A2, je vybavená 120 mm kanónom.

– Tank má 4-člennú posádku a nemá automatický nabíjač. Jednou z predností tohto vozidla je silný pancier na čele.

– Posledné modifikácie Abramsov sú maximálne vybavené elektronikou vrátane termovíznych kamier.

– Vozidlo má motor s výkonom 1 500 koní a váži viac ako 60 ton. Odborníci upozorňujú, že tank je príliš ťažký na ukrajinské mosty a pôdu (podobne ako Leopard).

– Abrams prešiel nejedným konfliktom vrátane vojen v Afganistane a Iraku. V Iraku sa stretol s viacerými problémami: bolo mnoho správ o jeho zničení pomocou RPG-7.

– Po vojne v Iraku bol vážne upravený: veža bola vybavená štítom pre guľomet, motorový priestor bol chránený protišokovou mriežkou, pribudli štíty.

 

18:59 – Ďalšie vyhlásenia prezidenta USA Bidena v jeho prejave:

Reklama

1. Naším cieľom sú minimálne dva tankové prápory pre Ukrajinu.

2. Čo najskôr začneme cvičiť ukrajinských tankistov na obsluhu Abramsov.

3. USA spolu s partnermi budú dlhodobo podporovať Ukrajinu.

4. Západ v najbližších týždňoch odovzdá Ukrajine stovky obrnených vozidiel vrátane tankov, ktorých posádky už boli vycvičené.

5. USA očakávajú, že ruské útočné operácie na Ukrajine sa v nasledujúcich týždňoch zintenzívnia.

Reklama

6. Kroky Západu v súvislosti s Ukrajinou nepredstavujú pre Rusko žiadnu hrozbu.

7. Spojené štáty si želajú spravodlivé a trvalé riešenie situácie na Ukrajine.

 

18:58 – Americký prezident rokoval o pomoci Ukrajine s vedúcimi predstaviteľmi Veľkej Británie, Francúzska, Nemecka a Talianska, uviedol Biely dom.

Podľa hovorcu americkej prezidentskej administratívy Biden hovoril o “úzkej koordinácii v súvislosti s podporou Ukrajiny”.

Reklama

Na rokovaniach s Joeom Bidenom sa zúčastnili britský premiér Rishi Sunak, francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz a talianska premiérka Giorgia Meloniová.

 

18:57 – Biely dom uviedol, že dodanie tankov M1 Abrams z USA na Ukrajinu potrvá niekoľko mesiacov.

Podľa správy bude na Ukrajinu vyslaných aj osem vozidiel na opravu a obnovu tankov. Okrem toho USA začínajú pracovať na programe výcviku ukrajinských tankistov na používanie tankov Abrams.

Biely dom uviedol, že Kyjev celkovo dostane od Západu stovky obrnených vozidiel, najmä tankov, aby mohol čeliť výzvam svojich najbližších operácií.

 

18:56 – Na viedenských rokovaniach o vojenskej bezpečnosti a kontrole zbrojenia sa vedúci ruskej delegácie Konstantin Gavrilov vyhrážal Ukrajine a západným krajinám v súvislosti s najnovšími vyhláseniami o dodávkach vojenského vybavenia.

Reklama
Povedal, že ak Washington a krajiny NATO dodajú Ukrajine “zbrane, ktoré zasiahnu hlboko do pokojných ruských miest a pokúsia sa obsadiť naše ústavne zabezpečené územia”, donúti to Moskvu podniknúť tvrdé odvetné kroky.

 

18:54 – Hlavná vec vo večernom súhrne Generálneho štábu ukrajinskej armády:

Ruská armáda postupuje smerom na Bachmut. Snaží sa postupovať aj smerom na Liman a Avdejivku, ale bez úspechu. V ostatných smeroch sa bráni.

Rusi uskutočnili 21 náletov a 5 raketových útokov a vypálili 27 striel z raketometov MLRS.

Na Bachmutskom smere je Kleščejevka stále medzi osadami, ktoré Rusi ostreľujú (to znamená, že jej strata nie je potvrdená AFU).

AFU zničila lietadlo Su-25, vrtuľník Ka-52 a dve bezpilotné lietadlá Orlan-10.

 

Reklama

18:50 – USA požiadali Izrael, aby poslal Ukrajine systémy protivzdušnej obrany MIM-23 Hawk, ktoré boli stiahnuté z prevádzky a odoslané do skladov.

 

18:49 – Moskva bude považovať ukrajinské používanie nábojov s uránovou náplňou pre tanky Leopard 2 za používanie “špinavých” jadrových bômb.

Uviedol to Konstantin Gavrilov, vedúci ruskej delegácie na prebiehajúcom Fóre OBSE pre bezpečnostnú spoluprácu vo Viedni.

“Varujeme západných sponzorov kyjevskej vojenskej mašinérie pred podporovaním jadrových provokácií a vydieraním. Sme si vedomí, že tank Leopard 2, ako aj BMP Bradley a Marder sú vyzbrojené podkalibernými pancierovými strelami s uránovým jadrom, ktorých použitie vedie ku kontaminácii oblasti, ako sa to stalo v Juhoslávii a Iraku.

Ak budú takéto náboje dodané Kyjevu pre ťažkú vojenskú techniku NATO, budeme to považovať za použitie špinavých jadrových bômb proti Rusku so všetkými následkami,” povedal Gavrilo.

 

Reklama

18:47 – Vojenský spravodajca Alexandr Sladkov predpokladá, že ruské ozbrojené sily v blízkej budúcnosti zaútočia na Odesu

“Možno, útok na Odesu niekedy do 2. mája rozhodne o všetkom v našej ŠVO. Máme tu širokú škálu manévrov a naše námorníctvo môže požiadať o satisfakciu za krížnik “Moskva” a námorná pechota bude môcť ukázať variant ich klasického použitia. Samozrejme, písanie je jednoduchšie ako dobývanie miest, s tým súhlasím. Ale predstierať, že všetko sa bude vyvíjať mimo vychodených ciest, tiež nie je práve užitočné.

Predpoklady pre takýto variant existujú. Získavame potenciál – to je objektívne, potenciál nepriateľa sa znižuje, Leopardy nie sú všeliek, áno, sú vážnym faktorom, ale nie všeliekom.

Pri pohľade do ruskej vojenskej histórie vidíme Stalingrad a Borodino… Najprv veľké rozhodujúce bitky, a potom nemenej slávne pre nás a potupné pre Francúzov Berezino a pre Nemcov Berlín,” napísal vo svojom Telegramovom kanáli.

 

18:22 – USA schválili dodávku 31 tankov Abrams pre Ukrajinu.

Deje sa tak krátko po tom, čo sa Nemecko rozhodlo poslať Ukrajine svojich 14 tankov Leopard a zároveň oznámilo, že to povolí urobiť aj ostatným krajinám, ktoré vlastnia ich tanky.

Reklama

 

17:37 – Ruské jednotky vstúpili do Ugledaru. Prvé domy sú už obsadené.

17:15 – Štátna pohraničná služba Ukrajiny tvrdí, že od vytvorenia útočnej skupiny v Bielorusku po jej možný vpád na Ukrajinu uplynú najmenej dva týždne.

“Budeme mať najmenej dva týždne. Naša spravodajská činnosť je veľmi dobrá, stabilná. Pred našou rozviedkou sa nedajú utajiť žiadne plány nepriateľa,” povedal šéf Štátnej pohraničnej služby Sergej Deineko počas televízneho maratónu.

V súčasnosti nepriateľ nevytvoril na území Bieloruska ani jednu útočnú skupinu, takže z tohto smeru nehrozia Ukrajine žiadne reálne hrozby, povedal Deineko.

 

15:20 – Situácia na frontoch 25. januára 2023

Reklama

 

 

15:19 – Vladimir Putin upozornil na to, že ukrajinské jednotky sa neštítia ničoho, vrátane vytvárania zátarasov a streľby do vlastných ľudí.

“Strieľajú vlastných ľudí do chrbta, chápete! Boli vytvorené bariérové jednotky,” zdôraznil na stretnutí so študentmi.

 

Reklama

15:17 – Ukrajinské ozbrojené sily sa z Bachmutu nestiahnu, kým sa tam bude dať brániť, vyhlásil predseda generálneho štábu Andrij Kovaľov.

Podľa neho je situácia pod kontrolou a teraz už nie je možné ustupovať.

“Pokiaľ budú v Bachmute pivnice a možnosti udržať toto územie, bojovníci tam zostanú,” povedal Kovaľov v televíznom maratóne.

 

15:15 – Rusko ostreľovalo Bachmut termobarickými zbraňami TOC-1A, píše Bild a analyzuje video RT.

Bild ho nazýva “najhoršou z konvenčných zbraní”. Pri náraze termobarické bomby a rakety vystreľujú aerosólovú látku, ktorá sa vznieti, zbaví vzduch kyslíka a vytvorí vákuum, ktoré zničí betónové konštrukcie a roztrhá ľudské pľúca.

 

15:12 – Nemecko nebude dodávať Ukrajine vojenské lietadlá ani posielať svojich vojakov “teraz ani v budúcnosti”, povedal kancelár Olaf Scholz v Bundestagu.

“Nepošleme pozemné jednotky. Do tejto vojny sa priamo nezapoja žiadne jednotky NATO. Doteraz sa to nestalo a nestane sa to ani v budúcnosti,” povedal Scholz.

Povedal tiež, že Zelenskému volal pred jeho prejavom v parlamente.

 

14:13 – Prvé tanky Leopard-2 by mohli byť dodané z Nemecka na Ukrajinu približne o tri mesiace, uviedol nemecký minister obrany Boris Pistorius na okraj zasadnutia Bundestagu.

Na tento účel začnú ukrajinskí vojaci “veľmi skoro” cvičiť.

V prvej fáze Ukrajina dostane 14 Leopardov modifikácie 2A6, ktoré sú už k dispozícii a môžu byť rýchlo pripravené na expedíciu.

 

Reklama

14:11 – Ministerstvo zahraničných vecí USA reagovalo pozitívne na hromadné prepúšťanie najvyšších ukrajinských predstaviteľov v súvislosti s korupčnými škandálmi.

“Spojené štáty vítajú rýchle a rozhodné kroky Zelenského a jeho významné úsilie bojovať proti korupcii a brať úradníkov na zodpovednosť,” uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Ned Pierce.

Dodal, že USA budú podporovať Ukrajinu “na ceste k realizácii protikorupčných reforiem”.

 

14:09 – Nemecko sa bude držať zásady, že sa treba vyhnúť eskalácii medzi Ruskom a NATO, povedal kancelár Olaf Scholz.

Svoj opatrný prístup k dodávkam tankov na Ukrajinu ktoré boli dnes konečne schválené po tom, ako Američania splnili podmienku Nemecka, aby súhlasili s dodávkou Abramsov, považuje za správny.

“Vo všetkom, čo robíme, musíme vždy jasne povedať, že urobíme všetko potrebné a možné, aby sme podporili Ukrajinu, ale zároveň zabránili eskalácii vojny medzi Ruskom a NATO,” povedal Scholz v Bundestagu.

Uviedol, že v Európe najviac zbraní na Ukrajinu dodali Nemecko a Spojené kráľovstvo a Berlín bude vždy “v popredí, pokiaľ ide o podporu Ukrajiny”.

 

14:02 – Podľa britskej spravodajskej služby sa ruské sily zdráhajú prijať nové ruské tanky T-14 Armata kvôli ich “žalostnému stavu”.

Pripomína, že v posledných rokoch ruskí predstavitelia verejne tvrdili, že majú problémy s motorom T-14 a s termovíznymi systémami.

Napriek ambíciám zaviesť sériovú výrobu týchto tankov a poslať ich na Ukrajinu, ako uviedol Šojgu, na rok 2022 sa plánovala len “prototypová” várka.

“Je preto nepravdepodobné, že by všetky nasadené tanky T-14 spĺňali obvyklé štandardy, aby sa nové vozidlá mohli považovať za pripravené na boj,” domnieva sa západná spravodajská služba.

 

13:22 – Belgicko nemá žiadne tanky pre Ukrajinu, boli predané približne pred 10 rokmi, uviedol belgický minister obrany.

Reklama

Podľa nej sa potom Brusel rozhodol, že takéto vybavenie už nebude potrebné. Belgicko je však pripravené ponúknuť Kyjevu aj inú pomoc, uviedol minister.

 

13:08 – Ukrajinské jednotky pripravujú protiofenzívu v záporožskom smere, údajne sa zhromaždilo až 40 000 vojakov, tvrdí Balickij.

 

12:42 – Cieľom tejto špeciálnej operácie je predovšetkým ochrana ľudí a ochrana samotného Ruska, povedal Putin.

Ruská federácia nemôže dovoliť, aby sa na jej historickom území vytvárali hrozby, povedal prezident.

 

12:28 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Straty AFU v smere Krasnoliman predstavujú viac ako 20 vojakov;

– Ruské jednotky pokračujú v úspešnej ofenzíve smerom na Doneck;

– Ruské ozbrojené sily na chersonskom smere zmarili pokus AFU o prechod sabotážnych a prieskumných skupín na ľavý breh Dnepra;

– Dve nemecké samohybné vozidlá Panzerhaubitze 2000 a viac ako 90 vojakov AFU zničených ruskými jednotkami v smere na Kupjansk;

– Ruské ozbrojené sily zničili dva muničné sklady AFU v DĽR, celkové straty nepriateľa na doneckom smere dosiahli 60 vojakov za deň;

– Ruské ozbrojené sily potlačili sedem diverzných a prieskumných skupín ukrajinských ozbrojených síl v Charkovskej oblasti a Luhanskej ľudovej republike;

– Jednotky skupiny vojsk Vostok obsadili výhodnejšie línie v záporožskom smere, pričom zničili viac ako 60 príslušníkov AFU;

Reklama

– Ruské ozbrojené sily udreli až na rotu taktickej skupiny záloh AFU na pravom brehu Dnepra v Chersonskej oblasti;

– Ruské ozbrojené sily za 24 hodín zasiahli 79 delostreleckých jednotiek AFU v palebných postaveniach;

– Ruské letectvo zostrelilo ukrajinský Su-27 pri Slovjansku v DĽR.

 

12:01 – Rusko sa pripravuje na veľkú ofenzívu a jar a začiatok leta budú rozhodujúce vo vojne na Ukrajine, povedal Vadim Skibitskyj z GUR.

Na otázku, nakoľko je pravdepodobné, že sa vojna skončí v roku 2023, Skibitskyj odpovedal:

“Ešte sa nemôžeme pozerať tak ďaleko, musíme prekonať prvú fázu – jar a začiatok leta. Vidíme, kam táto vojna smeruje: ruské vojenské vedenie sa zmenilo, prvá fáza mobilizácie sa skončila, ruská armáda sa preskupuje. Náš odhad je jednoduchý: hlavná aktivita ruskej armády sa bude odvíjať na doneckom a luhanskom smere. Nedokázali splniť svoju hlavnú úlohu, s ktorou začali “špeciálnu vojenskú operáciu” – úplné obsadenie Doneckej a Luhanskej oblasti.

Podľa neho “v súčasnosti prebieha mohutné preskupovanie ruských vojsk na všetkých smeroch frontovej línie.

Uviedol tiež, že pozemná zložka ruských vojsk na území Bieloruska predstavuje 5 800 vojakov, je tu aj jedna divízia Iskander, raketové systémy zem-vzduch S-300 a S-400 a tri lietadlá MIG-31.

 

11:53 – Letecký poplach bol znova vyhlásený na Ukrajine.

 

11:48 – Nemecký kabinet potvrdil, že pošle Ukrajine tanky Leopard 2.

Kabinet umožní reexport tankov na Ukrajinu aj iným krajinám.

 

11:43 – Podpredseda tureckej strany „Vlasť“ Ethem Sancak:

„Turecko opustí NATO o päť až šesť mesiacov. K takýmto činom nás nútia okolnosti. NATO nás k tomu svojimi provokáciami núti. Snažia sa nás rozoštvať s naším susedom Gréckom. Snažia sa nás vtiahnuť do víru na Blízkom východe. Nakoniec vidíte akcie proti Koránu vo Švédsku a Holandsku. Nedávne prieskumy verejnej mienky ukázali, že najmenej 80% tureckej populácie je presvedčených, že Spojené štáty sú krajinou, ktorá voči republike vedie najnepriateľskejšiu a najničivejšiu politiku. Turecký ľud v poslednej dobe čoraz viac sympatizuje s Ruskom a Putinom.“

 

11:29 – Situácia pri Ugledare:

Nepriateľ, ktorý stratil prvú obrannú líniu, sa stiahol takmer do mesta. Zaujal pripravené pozície v bani, ktorá sa nachádza na okraji mesta. Banské komunikácie sú dobre prispôsobené na obranu a nebude ľahké odtiaľ nepriateľa vyhnať.

Navyše Ukrajinci dotiahli zálohy. Teraz ruské delostrelectvo ničí posily a rozoberá ukrajinské opevnenia. Ugledar je pomerne veľké mesto, kde je priemyselná zóna aj výškové budovy. Toto mesto sa musí obkľúčiť zo strán a potom by sa mal urobiť kotol, o čo sa ruská armáda teraz usiluje.

/Andrej Rudenko/

 

11:18 – Obyvatelia Odeskej oblasti majú kvôli nízkym limitom len šesť hodín svetla denne.

DTEK Odesskie elektroseti uviedli, že podľa existujúcich harmonogramov zostáva pre domácnosti a podniky 15 % kapacity (pre kritickú infraštruktúru 25 % kapacity, pre priemysel 8 % zo 48 % potrieb, ktoré sú pokryté limitmi).

Preto podľa DTEK hodinový harmonogram odstávok funguje podľa princípu “tri zo šiestich” (tri hodiny s elektrinou a šesť hodín bez elektriny).

DTEK uvádza, že na to, aby bolo možné dodávať viac ako šesť hodín svetla denne, by mali ministerstvo energetiky a spoločnosť NEC Ukrenergo prehodnotiť svoj prístup k tvorbe limitov.

 

11:09 – Zmeny na fronte k 24. januáru:

Na sever od Artemovska sa ruské jednotky dostali na veľmi dôležitú križovatku ciest M-03 a T-0504. Tým bolo prerušené zásobovanie artemovského zoskupenia Ozbrojených síl Ukrajiny po ceste M-03.

Reklama

Na juh od Artemovska ruské jednotky napredujú v oblasti Kleščejevka, čistia priľahlý les.

Na doneckom sektore frontu prebiehajú útočné operácie v oblasti Ugledaru. Bola oslobodená dedina Nikoľskoje. Ugledar bude zrejme obkľúčený z východu.

Boje sa zintenzívnili na celej doneckej a záporožskej časti frontu. Ukrajinci nemajú dosť ľudí na to, aby zapchali všetky diery a v blízkej budúcnosti sa preto očakávajú mnohé ďalšie úspešné útoky ruskej armády.

V Artemovsku je situácia v ukrajinskej armáde kritická. Tam sa im život ráta doslova na dni a počas najbližších dní sa Ozbrojeným silám Ukrajiny nijako zvrátiť vývoj nepodarí. Bitka o toto mesto sa blíži ku koncu.

 

11:04 – Veľvyslanci EÚ schválili predĺženie všetkých doteraz uvalených hospodárskych sankcií EÚ voči Rusku o ďalších šesť mesiacov.

“Veľvyslanci EÚ oficiálne schválili pokračovanie všetkých hospodárskych sankcií EÚ voči Rusku na ďalších šesť mesiacov,” uviedol na Twitteri spravodajca Rádia Sloboda Rickard Jozwiak.

 

10:43 – Spotreba elektrickej energie na Ukrajine rastie a jej deficit sa zvyšuje v dôsledku chladného počasia, uviedla spoločnosť Ukrenergo.

Limity spotreby platia vo všetkých regiónoch a ich prekročenie vedie k núdzovým výpadkom.

 

10:23 – Vedúci regionálnych prokuratúr v piatich regiónoch boli odvolaní, generálny prokurátor Andrej Kostin podpísal príkazy.

Boli odvolaní regionálni prokurátori v nasledujúcich regiónoch:

  • Záporožie;
  • Kirovogradský región;
  • Poltava;
  • Sumská oblasť;
  • Černigovská oblasť.

 

10:05 – Početnosť skupín Ozbrojených síl Ukrajiny v rôznych sektoroch frontu

Ako je vidieť na mape, vojenské velenie Ukrajiny naďalej drží hlavné sily v smere na Artemovsk. A dvakrát alebo dokonca trikrát viac ako na iných úsekoch frontov.

Dôvodom je ofenzívny potenciál „Wagnerovcov“, ktorí svojimi úspešnými akciami prinútili ukrajinské velenie stiahnuť väčšinu svojich záloh k Artemovsku a Soledaru.

Pritom, keď sústredil také sily, aby zadržali „hudobníkov“, Kyjev sa vzdal útočných operácií v svatovskom, záporožskom a iných smeroch.

 

10:02 – Najdôležitejšie informácie zo súhrnu generálneho štábu z rána 25. januára:

1. Nepriateľ pokračuje v ofenzíve na smeroch Liman, Bachmut, Avdijivka a Novopavlovka.

Posledným smerom je Ugledar, kde Rusi včera podnikli nový útok. To znamená, že Ukrajina to potvrdzuje.

2. Počas dňa boli odrazené útoky v Belogorovke v Luhanskej oblasti a tiež v Razdolivke, Krasnej Gore, Bachmute, Novobachmutovke, Krasnogorovke, Marinke a Čarivnom v Doneckej oblasti.

Treba poznamenať, že najbližšie Čarivne k Donbasu sa nachádza v Záporožskej oblasti, južne od Guľajpolja.

 

Reklama

9:59 – Podľa denníka New York Times bude Spojeným štátom trvať dva roky, kým zvýšia produkciu nábojov pre Ukrajinu.

Počas tohto obdobia sa plánuje šesťnásobné zvýšenie výroby 155 mm nábojov z predvojnových 14 000 kusov mesačne na 90 000 kusov.

To sa dosiahne rozšírením existujúcich závodov a prilákaním nových výrobcov.

 

9:52 – Americký Inštitút pre štúdium vojny po analýze geolokácie videí zverejnených na internete dospel k niekoľkým záverom o situácii na fronte:

1. Ruské sily postúpili západne od Podgorodného (5 km severovýchodne od Bachmutu) a kontrolujú túto osadu.

2 Pravdepodobne tiež mierne postúpili na východné predmestie Bachmutu.

3. Ruské sily sú viditeľné západne od Kleščejevky. To pravdepodobne naznačuje, že majú kontrolu nad osadou.

4. Rusi pravdepodobne dosiahli predmestie Vodjanovo (7 km juhozápadne od Avdejevky). Tvrdenia DĽR o obsadení obce zároveň inštitút nepotvrdil.

 

9:45 – Vladimír Zelenský oslavuje 45. narodeniny.

“Ľudia sa ma často pýtajú, ako si sa za tento rok zmenil. A ja vždy odpovedám: “Nezmenil sa. Je rovnaký. Ten istý chlapec, ktorého som stretla, keď sme mali sedemnásť. V skutočnosti sa však niektoré veci zmenili: usmievaš sa oveľa menej. Ako na tomto obrázku… Želám ti viac dôvodov na úsmev. A ty vieš, čo na to treba. My všetci vieme,” napísala Elena Zelenskaya k fotografii s manželom na Instagrame.

 

9:41 – Kupjansk sa dnes o siedmej hodine ráno ocitol pod paľbou, pri ktorej horel súkromný dom a obchod, bez obetí na životoch a na mieste pracujú záchranné služby, uviedla štátna správa Charkovskej oblasti.

Poškodené sú aj hangáre na území zdravotného komplexu vo Volčansku.

V Kupjanskych Uzlovoch došlo k poškodeniu dvoch súkromných domov, striech hospodárskych budov a rozbitiu okien na súkromnom dome.

V obci Lipce boli v dôsledku ostreľovania zranené dve osoby. Sú hospitalizovaní v stredne ťažkom stave.

 

9:34 – NATO nebolo a nebude účastníkom konfliktu na Ukrajine, aliancia neposiela do krajiny svojich vojakov ani lietadlá, povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pre Welt.

Pripomeňme, že koncom minulého týždňa Holandsko vyhlásilo, že zváži presun stíhačiek F-16, ktoré boli vyradené z prevádzky, na Ukrajinu.

Po vyhlásení Holandska, že je pripravené zvážiť presun svojich stíhačiek na Ukrajinu, dali USA jasne najavo, že nie sú proti.

 

9:29 – V Rusku sa objavujú správy o obrovských problémoch s prístupom do App Store.

Služby však fungujú, keď je VPN zapnutá, čo vedie niektorých k záveru, že príčinou môže byť porucha serverov spoločnosti Apple v Rusku.

Okrem App Store používatelia hlásili, že v Rusku sú nedostupné aj iné služby spoločnosti Apple.

Reklama

 

9:26 – Rusko môže viesť vojnu na Ukrajine ešte niekoľko rokov, ak budú ceny pohonných hmôt dostatočné, tvrdí agentúra Bloomberg.

Pri súčasnej cene ropy Urals na úrovni približne 50 USD tak môže Rusko pokryť rozpočtový deficit zo svojich dostupných rezerv v jüanoch na ďalšie tri roky.

A pri cene nad 60 USD by ruské úrady dokonca začali dopĺňať svoje rezervy v jüanoch.

Ak cena ropy koncom roka klesne na 25 USD, Rusko môže v tomto roku vyčerpať svoje rezervy v jüanoch.

Ministerstvo financií a centrálna banka majú v súčasnosti v držbe celkovo 310 miliárd jüanov (45 miliárd USD).

Jüan je jediná mena, ktorá zostala v ruských rezervách a ktorú môže Rusko používať na operácie na devízovom trhu po tom, ako boli zabavené aktíva v hodnote približne 300 miliárd USD.

 

9:23 – Wagnerove jednotky postupujú v Artemovsku, boje prebiehajú na predmestiach aj vo štvrtiach, ktoré nedávno ovládol nepriateľ, povedal Pušilin

 

9:20 – Britská telekomunikačná skupina Truphone, ktorú vlastní ruský podnikateľ Roman Abramovič a jeho partneri, bola predaná dvom európskym podnikateľom za 1 libru, informoval denník Financial Times.

 

9:15 – Tanky Abrams, ktorých dodávku na Ukrajinu môžu USA oznámiť, určite nebudú dodané skôr ako na jar, uviedol denník Washington Post.

ABC citovala amerického predstaviteľa, ktorý povedal, že Ukrajina dostane tanky až po roku, okrem iného aj preto, že je potrebné uzavrieť zmluvy s výrobcami.

 

9:08 – Závislosť MAAE od USA znemožňuje spoľahnúť sa na nestrannosť jej inšpektorov, pokiaľ ide o prítomnosť munície na území ukrajinských jadrových elektrární, uviedol Renat Karchaa, poradca generálneho riaditeľa spoločnosti Rosenergoatom.

 

9:02 – USA môžu poslať na Ukrajinu 30 až 50 tankov Abrams, citovala tlačová agentúra Anadolu predstaviteľa americkej administratívy.

 

8:56 – Ruská armáda zničí americké tanky M1 Abrams, ako aj ďalšie vojenské vybavenie NATO, ak sa americká administratíva rozhodne dodať ich Ukrajine. Ruský veľvyslanec vo Washingtone Anatolij Antonov to povedal, keď ho požiadali, aby sa vyjadril k publikáciám v amerických médiách o pravdepodobnej dodávke tankov do Kyjeva.

“Niet pochýb o tom, že ak sa prijme rozhodnutie o presune tankov M1 Abrams do Kyjeva, naša armáda zničí americké tanky rovnakým spôsobom ako všetky ostatné vozidlá NATO. Je zrejmé, že Washington sa nám cielene snaží spôsobiť strategickú porážku,” zdôraznil veľvyslanec.

 

8:46 – Zelenskyj podpísal škandalózny zákon č. 8271, ktorý zvyšuje trestnú zodpovednosť vojenských osôb za nesplnenie bojového rozkazu, útek z bojiska alebo vojenskej jednotky. Informovala o tom webová stránka Najvyššej rady.

 

8:33 – Michail Podoljak, poradca vedúceho ukrajinskej prezidentskej kancelárie, v rozhovore uviedol, že cieľom útoku budú Moskva, Petrohrad a Jekaterinburg.

Reklama

“Oficiálne uvedené: Vnútorná eskalácia vojny v Rusku je nevyhnutná a zasiahne mestá, ktoré sú rozmaznané, lenivé, ktoré si mysleli, že žijú v inej realite, ako Moskva, Petrohrad, Jekaterinburg. Táto eskalácia je však vnútorným problémom Ruskej federácie,” vyhlásil Podoljak.

 

8:25 – Britské ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo zabitie dvoch svojich žoldnierov neďaleko Soledaru.

Ministerstvo vydalo oficiálne vyhlásenie rodiny jedného z mŕtvych, 28-ročného Christophera Perryho. V liste sa uvádza, že Perry a jeho kolega Andrew Begchot zahynuli “pri pokuse o humanitárnu evakuáciu [civilistov] zo Soledaru na východe Ukrajiny”.

 

8:11 – Vjačeslav Volodin poveril výbor Štátnej dumy pre bezpečnosť a boj proti korupcii, ako aj výbor pre energetiku, aby preskúmali informácie o dodávkach pohonných hmôt vyrobených ropnou rafinériou Lukoil v Bulharsku pre Ozbrojené sily Ukrajiny.

Podľa denníka Moskovskij komsomolec sa palivo pre ukrajinské tanky dodávalo prostredníctvom reťazca sprostredkovateľských firiem z bulharskej rafinérie spoločnosti.

 

7:59 – Švajčiarsko schválilo zmeny a doplnenia právnych predpisov, ktoré by umožnili reexport zbraní vyrobených v krajine prostredníctvom tretích krajín na Ukrajinu.

 

7:44 – Informácie CNN o možnosti ďalšej vlny mobilizácie v Rusku sú nedôveryhodné. Dmitrij Peskov to povedal, keď komentoval tvrdenia americkej televíznej spoločnosti, že Vladimir Putin údajne zvažuje možnosť mobilizácie ďalších 200 000 ľudí.

Na otázku, či je správa CNN rovnako nepravdivá ako predchádzajúce fámy na túto tému, ktoré kolovali na sociálnych sieťach, hovorca Kremľa odpovedal kladne.

 

7:30 – Vojenská operácia, 24. januára 2023. Hlavné udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

– Ruské letectvo a delostrelectvo zasiahlo jednotky 14. mechanizovanej brigády a 103. brigády ukrajinského ministerstva obrany v Charkovskej oblasti, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

– Jednotky Východného vojenského okruhu v Záporožskom smere zničili v noci nadnes v oblasti Prečišťovky a Novoselky v DĽR viac ako 25 ukrajinských vojakov a šesť kusov techniky.

– Americké médiá uvádzajú, že Bidenova administratíva sa prikláňa k odovzdaniu až 30 tankov Abrams M1 Kyjevu, pričom odovzdanie by mohlo byť oznámené tento týždeň.

– Zelenského úrad, ako aj viaceré ukrajinské ministerstvá boli odvolané: zástupca prokurátora Simonenko a zástupca vedúceho kancelárie prezidenta Tymošenko boli prepustení, ukrajinské médiá uvádzajú, že prepustený môže byť aj premiér Šmygal, čo by viedlo k odvolaniu celej vlády.

– Gubernátor Belgorodu Gladkov Putinovi povedal, že od začiatku ostreľovania zo strany Ukrajiny bolo v regióne zabitých 25 ľudí a 96 bolo zranených. Predseda uviedol, že všetky opatrenia prijaté regionálnymi orgánmi počas EIA boli účinné.

– Putin povedal, že výroba rakiet protivzdušnej obrany v Rusku je porovnateľná s výrobou vo zvyšku sveta, sú moderné a spoľahlivé a samotný systém funguje správne.

– Rusko má dostatok výzbroje, od začiatku roka sa armáde dodávajú najžiadanejšie exempláre, tempo výroby dosiahnuté koncom roka by sa malo udržať, povedal Medvedev.

– Lukašenko uviedol, že Kyjev ponúkol Minsku uzavretie paktu o neútočení, aby sa bieloruské jednotky nepresúvali na Ukrajinu. Ukrajinská strana však takýto návrh nepotvrdila a obmedzila sa na vyhlásenia o absencii agresívnych zámerov voči Bielorusku.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

07:38

Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu víťazovi prezidentských volieb v Senegale Bassirouovi Diomayeovi Fayeovi.

Opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye vyhral prezidentské voľby v Senegale so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov.

07:30

Nemecká polícia v stredu znížila počet obetí ťažkej nehody autobusu pri Lipsku z piatich na štyri, uviedla tamojšia polícia.

Podľa polície zahynuli pri nehode dovedna štyria ľudia a piaty sa nachádza v život ohrozujúcom stave. Inšpekcia dopravnej polície prípad vyšetruje ako zabitie z nedbanlivosti.

07:12

Telá dvoch nezvestných osôb objavili záchranné zložky v stredu vo vode po zrútení mosta v meste Baltimore na východe USA, uviedli tamojšie úrady. Informujú agentúry AP a DPA.

06:58

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyjadril podporu plánu Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon. Neoznámil však žiadnu konkrétnu spoluprácu v oblasti technológie jadrového pohonu, na ktorú Brazília naliehala.

Raoni Metuktire, Emmanuel Macron
Na snímke zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron a brazílsky náčelník Raoni Metuktire sa vítajú na ostrove Combu v Brazílii
06:51

Počet mŕtvych po útoku na koncertnú sálu v Moskve stúpol v stredu na 143, oznámili ruské úrady.

Úrady zverejnili mená mŕtvych päť dní po útoku z minulého piatka. Išlo o najsmrtiacejší útok, k akému sa doteraz prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS) na európskom území, a najhorší v Rusku za posledných 20 rokov.

06:45

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa a odbory zastupujúce pozemný personál sa dohodli na nových mzdových a pracovných podmienkach. Ako v stredu oznámili obe strany, odvrátili hrozbu štrajkov počas veľkonočných sviatkov.

06:35

Dva bombové útoky islamistického hnutia aš-Šabáb v centrálnej časti Somálska zabili v utorok najmenej 53 ľudí, počet zranených nie je známy.

Pri jednom z útokov islamisti pred základňou Busley v provincii Dolný Šabel odpálili vozidlá naložené výbušninami. Pri následnej prestrelke podľa hovorcu somálskej vlády zahynulo desať islamistov a päť vojakov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Juraj Tušš

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali