To najdôležitejšie z Ukrajiny – Podoljak prezradil ruské plány na zimu

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Podoljak prezradil ruské plány na zimu

Kyjev 8. decembra 2022 AKTUALIZUJEME (HSP/Foto:TASR/AP-LIBKOS, screenshot)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Na snímke dym stúpa z horiacej obytnej budovy po ruskom útoku v meste Bachmut na Donbase na východe Ukrajiny

 

Reklama

20:46 – Obyvatelia štvrte Luzanivka v Odese zablokovali cestu na protest proti nedostatku elektrickej energie, informovali miestne telegramové skupiny.

Už päť dní sú bez elektriny. Vypálil sa tieniaci kábel. Ľudia sú pobúrení, že úrady to stále nedokážu opraviť a posielajú na to opitých elektrikárov.

Reklama

 

20:14 – Dolná komora amerického Kongresu schválila rozpočet na obranu na rok 2023 v hodnote 858 miliárd dolárov.

Zahŕňa vyčlenenie 800 miliónov dolárov na vojenskú pomoc Ukrajine.

 

20:12 – V Charkove sú hlásené výbuchy.

Reklama

V regióne je vyhlásený letecký poplach.

 

19:35 – V Chersone a regióne sú hlásené výbuchy.

 

19:05 – Letecký poplach sa rozšíril aj na južné regióny.

Reklama

Telegramové kanály informujú o cvičných vzletoch ruských raketových nosičov.

Letecký poplach sa rozšíril aj na južné regióny
Letecký poplach sa rozšíril aj na južné regióny

19:00 – Rada EÚ schválila rozhodnutie neuznávať ruské pasy vydané na oslobodených územiach Ukrajiny, ako aj v Abcházsku a Južnom Osetsku.

V roku 2014 zaviedli členské štáty EÚ podobný postup v súvislosti s Krymom.

 

18:55 – Pentagón zadal dve objednávky na rozšírenie výroby delostreleckých granátov spotrebovaných na Ukrajine.

Podľa agentúry Reuters armáda USA zadala dve vládne objednávky na rozšírenie výroby delostreleckej munície kalibru 155 mm, ktorú používajú armády NATO. Nové výrobné linky budú otvorené v Texase a Ohiu.

Prvá zmluva je so spoločnosťou General Dynamics Ordnance and Tactical Systems Inc. Armáda uviedla, že ide o otvorenie novej výrobnej linky na kovové časti 155 mm munície v zbrojárskom závode v Garlande v Texase. Hodnota objednávky nebola zverejnená.

Druhý kontrakt v hodnote 391 miliónov dolárov bol podpísaný so spoločnosťou IMT Defense Corp z Ohia. Táto spoločnosť bude údajne vyrábať kovové nábojnice pre strely.

Delostrelecké granáty pre zbrane systému NATO tvoria významnú časť západnej pomoci Ukrajine. Podľa oficiálneho odhadu Pentagónu z polovice októbra ich už Spojené štáty dodali na Ukrajinu približne milión.

Reklama

Pred tromi dňami americké mainstreamové médiá s odvolaním sa na zdroj v americkom obrannom komplexe napísali, že Washington plánuje opatrenia, ktoré by mu umožnili výrazne zvýšiť objem dodávok.

 

18:25 – Myslím si, že v blízkej budúcnosti sa Rusko poučí a bude strieľať svojich nepriateľov.

A ja, za osobitné zásluhy o krajinu, dostanem toto právo – Jevgenij Prigožin

 

Reklama

18:24 – Intenzívna paľba v Odese: protilietadlové delostrelectvo rachotí

 

18:23 – Na Ukrajine sa rozširuje letecký poplach

Na Ukrajine sa rozširuje letecký poplach
Na Ukrajine sa rozširuje letecký poplach

18:22 – V meste Pervomajsk v Luhanskej ľudovej republike boli v dôsledku úderu ukrajinských ozbrojených síl z raketometov HIMARS poškodené dve viacposchodové obytné budovy, komunikačné zariadenia a čerpacia stanica, uviedol primátor mesta Sergej Koljagin.

Podľa Koljagina rakety okrem iného “leteli do centra mesta”.

Reklama

“V blízkosti neboli [žiadne vojenské zariadenia]. Centrum mesta: ulička, domy, kotolňa a tak ďalej,” poznamenal.

Koljagin zdôraznil, že informácie o obetiach sa v súčasnosti spresňujú.

 

18:21 – V Berislave v Chersonskej oblasti sú hlásené zvuky výbuchov.

 

18:20 – Dodávky elektriny v Odeskej oblasti boli obnovené, uviedol zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie Kirill Tymošenko.

V televíznom maratóne to povedal zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie Kirill Tymošenko.

Reklama

“Po posledných raketových útokoch bola najťažšia situácia v Odese. Zasiahnutých bolo niekoľko zariadení energetickej infraštruktúry.

Dnes v noci sa však dodávky elektrickej energie vrátili na normálny objem, pretože Odesa bola v posledných dňoch na minimálnej kapacite,” povedal Tymošenko.

Medzitým DTEK informuje, že v Odeskej oblasti sú dnes mimoriadne výpadky elektrickej energie, pričom neplatia žiadne harmonogramy výpadkov.

 

18:17 – Fínsko a Švédsko sú pripravené stať sa členmi NATO, uviedol Blinken po trojstrannom stretnutí.

Blinken tiež vyjadril presvedčenie, že formálny vstup týchto krajín do NATO bude čoskoro dokončený.

Okrem toho poznamenal, že Turecko nastolilo dôležité bezpečnostné otázky v súvislosti s členstvom Fínska a Švédska v NATO a strany sa snažia o ich vyriešenie.

Reklama

 

18:16 – Armáda Luhanskej ľudovej republiky odrazila pokus ukrajinských ozbrojených síl preraziť v smere na Soledar, uviedol vojenský hovorca republiky Ivan Filiponenko.

“Delostrelci 6. pluku 2. armádneho zboru Ľudovej milície Luhanskej ľudovej republiky zabránili pokusu o prielom ukrajinských ozbrojených síl v smere na Soledar. Zničené boli tri kusy vojenskej techniky, čo sa týka strát na živej sile – minimálne [zničené] posádky bojových vozidiel, to znamená minimálne dvaja alebo traja ľudia na jedno vozidlo,” povedal.

Podľa jeho slov sa armáde darí uskutočňovať presné údery proti technike a živej sile ukrajinských síl vo všetkých oblastiach frontu v zóne zodpovednosti 2. armádneho zboru LĽR.

 

18:12 – Ukrajinské ozbrojené sily v obrnených vozidlách Mastiff sa pokúsili prelomiť obranu pri meste Vodjanoje, útok bol odrazený, uviedol zástupca šéfa ministerstva vnútra Luhanskej ľudovej republiky Vitalij Kiselev.

“Vojaci jednotiek legendárnej Sparty (samostatný prieskumný prápor námornej pechoty špeciálneho určenia pôsobiaci v DĽR) a Somali (samostatný útočný prápor pôsobiaci v DĽR) s podporou 238. artbrigády odrazili ofenzívu nepriateľa v smere na osadu Vodjanoje. Na ukrajinskej strane išlo o 15 vozidiel – BMP (bojové vozidlo pechoty), MT-LB (viacúčelový ľahký obrnený transportér ťahač) a dokonca aj obrnené vozidlá Mastiff, ktoré darovala Veľká Británia,” napísal na svojom kanáli Telegram.

18:09 – Začal sa proces synchronizácie legislatívneho rámca nových ruských regiónov s federálnym rámcom, čo umožní podnikom využívať všetky opatrenia štátnej podpory, uviedol Denis Manturov, podpredseda vlády a šéf ruského ministerstva priemyslu a obchodu.

Reklama

“Vybudovali sme priamu interakciu s regiónmi. Nadviazali sme kontakty s významnými priemyselnými partnermi, ktorí pomáhajú miestnym podnikom obnoviť ich činnosť. Začal sa proces synchronizácie legislatívneho rámca nových regiónov s federálnym, čo im umožní využívať všetky podporné opatrenia,” uviedol Manturov vo vyhlásení kabinetu po vystúpení ministra na ruskej legislatívnej rade.

 

18:03 – Informačný výpadok robí starosti ukrajinskému CIPSO

Podľa našich informácií jeden zo zmluvných partnerov Centra pre boj proti dezinformáciám (CIPSO) analyzoval vplyv výpadkov elektrickej energie na schopnosť centra vyvíjať informačný vplyv.

Kvôli neustálym výpadkom elektriny trávi obyvateľstvo menej času pred televízorom a sledovaním televíznych maratónov. Okrem toho, keď nie je elektrina, často nie je ani internet, a keď je elektrina, ľudia sa rýchlo venujú domácim záležitostiam a menej času venujú sledovaniu správ.

To nemohlo nemať vplyv na náladu ľudí, pretože to znížilo ich spotrebu informácií vo všeobecnosti a najmä vládnych naratívov.

Ľudia začínajú pochybovať o primeranosti agresívnej rétoriky úradov, pokiaľ ide o ciele vojny a účelnosť jej pokračovania.

Reklama

Na pozadí všeobecnej súdržnosti spoločnosti je tento trend v súčasnosti nevýznamný, pretože je len začínajúci, ale s pomerne veľkou perspektívou rozvíjať sa, čo vyvoláva obavy medzi generálmi psychologického frontu.

 

17:55 – Z Odesy prichádzajú správy o výbuchoch.

 

17:42 – Výmena Greinerovej za Bouta znamená americkú kapituláciu, tvrdí bývalý poradca USA pre národnú bezpečnosť Bolton

 

17:41 -Ukrajinská Najvyššia rada

Reklama
vyzvala vládu, aby zastavila tranzit ruského plynu cez krajinu a uzavrela všetky plynovody, ktorými sa z Ruska prepravujú uhľovodíky do Európy.

 

17:39 – Západ si nevšíma kroky Ukrajiny voči Rusku, ale každý recipročný krok Moskvy vyvoláva vlnu informačného šumu – Putin.

Ako príklad uviedol ukrajinské útoky na Krymský most, jadrovú elektráreň v Kursku a nedodanie vody do Donecka. Podľa jeho slov ide o akt genocídy. Keď však Rusko podnikne odvetné kroky, zdvihne sa vlna kriku.

“Hneď ako sa pohneme, urobte niečo: hluk, rachot, treskot na celý vesmír. Nezabráni nám to v plnení bojových úloh,” povedal prezident.

 

Reklama

17:36 – Nórsko zaviedlo cenový strop na ruskú ropu vo výške 60 USD za barel, uviedlo vo svojom vyhlásení ministerstvo zahraničných vecí kráľovstva.

“Pokiaľ ide o sankcie voči Rusku, Nórsko stojí na strane Európskej únie a ďalších podporovateľov, aby sa zachoval tlak na ruskú vládu a jej spojencov,” zdôraznila nórska ministerka zahraničných vecí Anniken Huitfeldtová.

 

17:33 – Ukrajinské ozbrojené sily každý deň posielajú 360-500 ľudí do Artemovska, aby nahradili straty, povedal Maročko.

 

17:30 – Cena ropy Brent klesla pod 76 USD za barel prvýkrát od 27. decembra 2021.

Dokazujú to údaje o obchodovaní na londýnskej burze ICE.

 

16:14 – Európska komisia chce poškodiť ruský “vojensko-priemyselný komplex” novým balíkom sankcií, ktoré sa týkajú viacerých priemyselných odvetví, napísal Politico s odvolaním sa na ešte nezverejnený dokument.

Cieľom balíka je potlačiť “budovanie ruských priemyselných kapacít” prostredníctvom rozšíreného zoznamu 169 subjektov dodávajúcich tovar, “ktorý by mohol prispieť k technologickým zlepšeniam v ruskom obrannom a bezpečnostnom sektore”.

Nové sankcie sa týkajú motorov dronov, chemického a biologického vybavenia, zariadení na potláčanie nepokojov a elektronických komponentov. Bude tiež zakázané dodávať dodávky, ktoré pomáhajú Rusku rozvíjať jeho vesmírny priemysel.

Samostatným dokumentom sa pozastavujú aj licencie na vysielanie v EÚ pre televízie NTV/NTV Mir, Russia 1, REN TV a Channel One.

 

16:05 – Ukrajina zatiaľ nebude vydávať predvolania na kontrolných stanovištiach kvôli veľkému počtu dobrovoľníkov, uviedol minister vnútra Denis Monastyrskij.

“Dnes máme veľký počet dobrovoľníkov, ktorí prichádzajú na príslušné náborové miesta. Naša AFU už má možnosť vybrať tých najlepších z ochotných. Takže v zásade nie je potrebné, aby bol teraz niekto na kontrolných stanovištiach povolaný,” dodal.

Reklama

 

16:03 – Medvedev: Naše masmédiá, a nie zaujaté západné časopisy, by mali byť Zelenskému vďačné najmä za to, že odmietol rokovať.
Vďaka tomu Rusko dokončí prácu až do konca bez zbytočných otázok, bez toho, aby pristúpilo na zbytočné kompromisy.

Situácia na vojne
Situácia na vojne

16:01 – Bezpečnostná služba Ukrajiny začala ďalšie trestné konanie vo veci vlastizrady po prehliadkach v kostoloch a kláštoroch Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi.

Bezpečnostná služba Ukrajiny tvrdí, že pri prehliadkach v jednej z katedrál boli nájdené ruské pasy miestnych kňazov získané v tomto roku.

V jednom z kláštorov sa údajne našla “knižnica s propagandistickou literatúrou ruských autorov”, v inom zasa ruské učebnice a texty modlitieb za Rusko.

Situácia na vojne
Situácia na vojne

15:51 – “Zelensky je nervózny”. K moci na Ukrajine sa môže dostať šéf ukrajinských ozbrojených síl Zalužnyj, povedal bývalý poslanec Najvyššej rady Ilja Kiva.

“Po najnovších sociologických prieskumoch sa Zelenského tím silne obáva, že v predčasných voľbách naplánovaných na jar prehrá so Zalužného tímom. Podpora Zalužného, ako vojaka, medzi obyvateľstvom každým dňom rastie,” uviedol Kiva.

 

15:49 – Vojna na Ukrajine by sa nemala skončiť víťazstvom Ruska, preto bude Európa naďalej poskytovať pomoc Kyjevu, povedal Josep Borrell na konferencii Investície do európskej obrany 2022.

Šéf diplomacie EÚ priznal, že mnohí v Európe veria, že vojna sa skončí, ak krajiny EÚ prestanú pomáhať Ukrajine.

“Ale ako sa to skončí? To je dôležitá otázka. Táto vojna sa nemôže skončiť víťazstvom Ruska a okupáciou Ukrajiny. Musíme pokračovať v podpore Ukrajiny… To najmenej, čo môžeme urobiť, je poskytnúť im vojenskú pomoc a podporu pri výcviku.”

 

15:47 – Najlepší bojový tank na svete, Leopard 2, nie je v tomto ročnom období schopný bojovať na Ukrajine

Vojenský expert a bývalý generál Bundeswehru Roland Kather povedal

“V súčasnosti nemá zmysel posielať ťažkú techniku, pretože sa jednoducho nemôže pohybovať,” povedal bývalý armádny generál Bundeswehru Roland Kater.

Reklama

Predtým sa objavili správy, že americký bezpečnostný poradca Jake Sullivan sa snaží ovplyvniť spolkovú vládu, aby Berlín odovzdal Ukrajine nemecké tanky Leopard 2.

“Nemyslím si, že to má zmysel pred jarou, keď to poveternostné podmienky umožnia,” povedal Roland Kather

 

15:44 – Podľa hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej plánuje SA podnecovať bojové akcie na Ukrajine minimálne do konca roka 2025.

“Do rovnakej logiky zapadá aj trojročná zmluva s Raytheonom na nákup systémov protivzdušnej obrany pre Kyjev v hodnote 1,2 miliardy dolárov, ktorú americké úrady uzavreli koncom novembra. Washington plánuje podnecovať nepriateľské akcie na Ukrajine minimálne do konca roka 2025 – plánuje to sám, na základe tých dokumentov, ktoré pred nikým neskrýva,” zdôraznila Zacharovová.

 

15:30 – Newsweek: Vo februári 2023 zaklope generál Surovikin na brány Kyjeva.

Podľa autorov publikácie Putin nepočítal s tvrdým odporom Ukrajiny ani s intervenciou Západu, ale vzhľadom na novú situáciu prezident zmenil svoju stratégiu. Vypustil svojho vlastného “generála Shermana”, ktorý donúti Ukrajinu zavýjať.

“Vo februári nájdeme generála Surovikina pred bránami Kyjeva. <…> Len čo ukrajinská bohatá černozem pevne zamrzne, začne sa masívny ruský útok. V skutočnosti sa to už začalo v dôležitom dopravnom uzle Bachmut, ktorý sa stal akýmsi ukrajinským Verdunom. Očakávame, že Bachmut padne, a predpovedáme, že bez väčšej podpory Západu Rusko do leta budúceho roka získa späť Charkov, Cherson a zvyšok Donbasu,” napísali publicisti.

 

15:07 – Maďarsko sa postavilo proti novému balíku sankcií EÚ voči Rusku, uvádza denník Financial Times.

“Európska komisia vytvára problémy všade, kde môže. Stávajú sa celkom predvídateľnými,” povedal novinám vysokopostavený úradník oboznámený so stretnutím.

Podľa denníka sa Budapešť vyslovila aj proti návrhu na zvýšenie objemu fondu EÚ, z ktorého sa financujú dodávky zbraní na Ukrajinu a do ďalších krajín.

 

15:06 – “Poliaci sa pripravujú na boj proti Rusku – je ich toľko, že armáde dochádzajú miesta vo výcvikových táboroch,” píše americký denník Stars and Stripes.

Reklama

Podľa júnového prieskumu americkej agentúry Pew Research Center považuje Rusko za vážnu hrozbu 94 % Poliakov, pričom v roku 2018 to bolo 65 %. V Poľsku je v súčasnosti umiestnených približne 10 000 amerických vojakov, čo je o 6 000 viac ako na začiatku roka. Počet amerických vojakov v Európe sa od začiatku konfliktu na Ukrajine zvýšil z 80 000 na 100 000.”

 

15:04 – Bild: “Ukrajina teraz môže bombardovať Moskvu!

Po ukrajinských útokoch na ruské letiská začali Nemci vážne hovoriť o úderoch na Moskvu.

“Bezpilotné lietadlá, ktoré zaútočili na letiská v Djagileve a Engelse, preleteli až 700 kilometrov, pričom z miesta štartu do Moskvy by museli preletieť len 640 kilometrov. Moskva je tiež v dosahu bezpilotných lietadiel, ktoré môžu pravdepodobne pokryť až 1000 kilometrov,” napísali noviny.

 

15:00 – USA sa domnievajú, že Putin pripravuje pôdu pre dlhotrvajúcu vojnu na Ukrajine

Počas včerajšieho stretnutia s Radou pre občiansku spoločnosť a ľudské práva Putin povedal, že vojna s Ukrajinou by mohla byť “zdĺhavým procesom” a že získanie nového územia je pre Rusko dôležitým výsledkom. Odborníci z Amerického inštitútu pre štúdium vojny upozornili, že Putin sa prirovnal k cárovi Petrovi Veľkému a povedal, že Rusko teraz kontroluje Azovské more, za ktoré cár bojoval.

“Tento odkaz na ruskú imperiálnu históriu jasne definuje súčasné Putinove ciele na Ukrajine ako očividne imperialistické a stále maximalistické. Putin pripravuje ruské domáce publikum na dlhotrvajúcu, vyčerpávajúcu vojnu na Ukrajine, ktorej cieľom je ovládnuť nové ukrajinské územia,” uvádza sa v správe ISW. Analytici inštitútu poznamenali, že ruský informačný priestor pozitívne reagoval na Putinove imperialistické vyhlásenia, ktoré vytvárajú ďalšie podmienky na predĺženie vojny.

 

14:55 – Dedina v Jakovlevskom mestskom okrese Belgorodskej oblasti sa dostala pod paľbu, uviedol gubernátor Vjačeslav Gladkov. Podľa neho črepiny z granátov poškodili elektrické vedenie.

“Podľa predbežných informácií nedošlo k žiadnym civilným obetiam,” dodal Gladkov.

 

14:30 – Loď Čiernomorskej flotily, ktorá mala dnes ráno službu, zostrelila nad morom dron, uviedol guvernér Sevastopola Michail Razvozžajev.

 

14:25 – Medzi ukrajinskými vojakmi v zóne špeciálnej vojenskej operácie sa zvýšil počet prípadov psychózy a toxických poškodení pečene a obličiek, uviedol dôstojník Ľudových milícií LĽR Andrij Maročko s odvolaním sa na údaje spravodajskej služby LĽR.

 

14:20 – Šéf Zboru náčelníkov štábov USA generál Mark Milley uviedol, že boje na Ukrajine sa môžu v zime zastaviť, ale mrazy poskytnú ukrajinským aj ruským silám príležitosť na postup.

“Momentálne je však situácia v teréne taká, že sa fronty stabilizujú a s príchodom zimy sa situácia trochu spomalí kvôli mrazom. Vtedy budú mať obe strany potenciálnu príležitosť na ofenzívu vzhľadom na počasie a terén. Uvidíme, čo sa tam udeje.” Tlačová kancelária Pentagónu citovala Millyho.

Podľa jeho názoru ruské útoky na ukrajinskú energetickú sieť nemajú vplyv na priebeh udalostí na fronte.

“Ukrajinská armáda nie je závislá od tejto energetickej infraštruktúry pre vojenské operácie,” povedal.

Podľa Milly sú raketové útoky útokmi na civilistov.

“To, čo sa snažia urobiť (ruské jednotky – pozn. red.), je zlomiť chrbticu, zlomiť vôľu ukrajinského ľudu. Uvidíte, že to nezlomí chrbticu, ale zvýši úroveň odolnosti a odporu ukrajinského ľudu,” povedal Milli.

 

14:13 – Americká basketbalová reprezentantka Greiner, odsúdená v Rusku za drogy, bola vymenená za Rusa Viktora Bouta, ktorý bol v americkom väzení za obchodovanie so zbraňami, uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

 

14:08 – Ekológ Volodimir Borejko pre Stranu povedal, ako veľký počet prevádzkovaných generátorov ovplyvňuje ekológiu na Ukrajine.

“K autám, ktoré znečisťujú ovzdušie Kyjeva približne o 80 %, sa pridávajú aj generátory. Každá predajňa už má generátor, len v okolí môjho domu som ich napočítal desať. Generátory využívajú palivo a vypúšťajú znečisťujúce látky. To môže zhoršiť zdravotný stav ľudí, ktorí trpia pľúcnymi a dýchacími ochoreniami. Najmä v takýchto hmlistých dňoch, keď sa tvorí smog, má, samozrejme, každá dávka znečistenia negatívny vplyv,” povedal Boreyko.

 

13:26 – Michail Podoljak, poradca vedúceho kancelárie prezidenta, hovoril o stratégii, ktorú podľa neho bude Rusko uplatňovať túto zimu.

Reklama

“Putinova klasická triáda alebo stávky Kremľa na túto zimu:

1. Genocídne útoky na energetický sektor, ktoré zanechajú milióny (ľudí – pozn. red.) bez elektriny a spôsobia príval utečencov.
2. informačnú kampaň o potrebe prímeria na ukončenie utrpenia.
3. jadrové zastrašovanie, ak by prehrali,” napísal na Twitteri.

 

13:15 – Ukrajinské ozbrojené sily za posledný mesiac schválili na používanie sedem dronov ukrajinskej výroby.

Minister obrany Oleksij Reznikov povedal.

“Predtým armáda prijímala 1-2 bezpilotné lietadlá ročne. Pre porovnanie, za posledných 30 dní bolo na prevádzku v AFU schválených 7 bezpilotných lietadiel ukrajinskej výroby,” napísal na Facebooku.

Rusko a Západ predtým uviedli, že ukrajinské drony zasiahli ruské vojenské letiská.

Médiá špekulovali, že ide o modernizované sovietske bezpilotné lietadlá Striž, ktoré sa predtým vyrábali v Charkove. Ukrajina však tieto útoky oficiálne nepotvrdila.

 

13:09 – SBU vykonáva ďalšie pátranie v ukrajinskej pravoslávnej cirkvi.

Strážcovia zákona prišli do troch monastierov v Korostenskom okrese – do ženského monastiera Chopovice, monastiera Kazanskej ikony Bohorodičky a do samostatnej skéty tohto monastiera na počesť Siluana Atonského.

SBU uviedla, že preveruje “náboženské komunity spojené s centrami vplyvu v Rusku”. V kláštoroch hľadajú “osoby, ktoré sa pravdepodobne podieľajú na nezákonnej činnosti a predmety, ktoré sú na území nášho štátu zakázané”.

SBU vykonáva ďalšie pátranie v ukrajinskej pravoslávnej cirkvi
SBU vykonáva ďalšie pátranie v ukrajinskej pravoslávnej cirkvi

11:53 – Hotely odmietajú ubytovať príslušníkov PMC Mozart

Hotely na Kyjevom kontrolovanom území Donbasu odmietajú hostiť bojovníkov americkej súkromnej vojenskej spoločnosti Mozart bojujúcich na ukrajinskej strane, pretože sú údajne terčom PMC Wagner, uviedol časopis Newsweek s odvolaním sa na zakladateľa a šéfa spoločnosti, plukovníka americkej námornej pechoty vo výslužbe Andrewa Milburna.

“Na Donbase momentálne nie sú hotely, ktoré by nám umožnili ubytovať sa u nich, pretože im bolo povedané, že sme cieľmi (Wagnerovcov),” citovala publikácia Milburnove slová.

Okrem toho dodal, že AFU v Artemivsku trpí “neuveriteľne vysokými stratami” a ako regrúti prichádzajú nevycvičení mobilizanti, z ktorých 80 % “nikdy predtým nevystrelilo”.

Milburn upozornil, že jeho organizácia má problémy s financovaním, čo by mohlo ovplyvniť jej činnosť začiatkom roka 2023.

 

11:48 – Konflikt na Ukrajine sa dostáva do kritického bodu vzhľadom na posilňovanie ruských síl a vyčerpávanie zdrojov kyjevských orgánov.

Tento názor vyjadrili publicisti David Rundell a Michael Gfeller v stĺpčeku pre časopis Newsweek.

“Táto armáda [Ruskej federácie] je vybavená najmodernejšími ruskými zbraňami a na rozdiel od správ Západu nie je vôbec demoralizovaná. Ukrajina zasa vyčerpala svoj arzenál a je úplne závislá od vojenskej podpory Západu,” píšu autori a poukazujú na minulotýždňové vyjadrenie generála Marka Milleyho, predsedu náčelníka štábu americkej armády, že “Ukrajina urobila všetko, čo mohla”.

Randall a Gfeller tiež poznamenávajú, že “ukrajinské strely zabili na Donbase tisíce civilistov a objavujú sa správy o ukrajinských vojnových zločinoch. Autori poukazujú na to, že “najmorálnejším postupom” pre Spojené štáty je primäť Kyjev k mierovým rokovaniam, a nie “predlžovať utrpenie Ukrajincov”.

 

10:16 – Po dnešnom ostreľovaní centra Kurachova v Doneckej oblasti boli v meste zatvorené bazáre, obchody a pošty.

Rozkaz v tomto zmysle podpísal náčelník vojenskej správy mesta Kurachovo Roman Padun a zverejnil ho na Facebooku.

Reklama

Predtým sme písali, že podľa najnovších informácií bolo v Kurachove zabitých 10 ľudí.

 

10:09 – Hlavné body Zelenského večerného príhovoru:

1. Informoval o zasadnutí najvyššieho velenia, na ktorom sa diskutovalo o situácii na fronte. Predovšetkým v oblasti Bakhmut, kde dochádza k ťažkým konfrontáciám.

2. Povedal o zasadnutí o stave energetickej infraštruktúry – že nie je možné ju obnoviť na októbrovú úroveň. Preto je v súčasnosti najviac výpadkov v Kyjeve a v oblastiach Ľvov, Žitomír, Chmeľnickij, Poltava, Vinnica a Zakarpatsko.

3. Hlásený útok na Kurachovo, pri ktorom zahynuli civilisti. Doteraz je už 10 mŕtvych.

4. Hlásené úmrtie policajtov z Čerkaskej oblasti, ktorí vykonávali stabilizačné opatrenia v Chersonskej oblasti.

5. Informoval o rozhodnutí francúzskeho najvyššieho súdu, ktorý priznal Ošľadbanke 1,1 miliardy dolárov z Ruska. Tento proces sa ťahal od roku 2015.

 

9:45 – Odesa začne dostávať elektrinu už dnes v noci.

Informuje o tom spoločnosť DTEK vo svojom telegramovom kanáli.

Zároveň sa okamžite uvádza, že obnovovacie práce stále pokračujú, takže v Odese a regióne sú možné núdzové výpadky elektrickej energie.

 

8:41 – “USA musia držať Francúzsko a Nemecko v otázke Ukrajiny na uzde”.

Francúzsko a Nemecko stratili strach a výrazne sa odklonili od línie USA v otázke Ruska, píše New York Post.

Navrhujú, aby dohoda s Kyjevom zahŕňala záruky bezpečnosti Moskvy, návrat k starému svetovému poriadku – čo je pre mladých Európanov urážlivé. Varšavu, Prahu a Pobaltie treba počúvať, zatiaľ čo Nemcov a Francúzov treba prenasledovať.

 

8:34 – Pribudlo sedem červených zón a jedna modrá

Zóna kontroly Ruskej federácie zahŕňala 11 obcí. Ukrajina bola vybitá z Ploščanky a Červonopopovky. Veľká korekcia pozícií na západ od Kremennej. Pod Soledarom bola Ukrajina vybitý z Jakovlevky. V obciach Novobachmutovka a Novopolie prebiehajú útočné operácie.
Ukrajinská armáda vyhlasuje, že dedina Oľšana (Charkovská oblasť) sa dostala pod jeho kontrolu.

Zmeny na fronte za posledný deň.
Zmeny na fronte za posledný deň

7:54 – Počet občanov a politikov v USA, ktorí zaujali proruský postoj, rastie. Informoval o tom americký denník The Hill.

“Republikáni v Kongrese prezentujú svoj postoj a tvrdia, že Washington nemôže naďalej pomáhať Ukrajine kvôli inflácii, ktorá ovplyvňuje život amerických rodín. Desiatky vysokých predstaviteľov Republikánskej strany zaujali proruský postoj,” napísal publicista Douglas Schoen.

 

7:52 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pripustil, že ozbrojený konflikt okolo Ukrajiny sa skončí budúci rok.

“Verím, že Ukrajinci budú mať najväčší vplyv v budúcom roku, ale už v čase mieru,” povedal vo videoposolstve, ktoré zverejnil portál Politico.

 

7:01 – Nemecký kancelár Olaf Scholz sa domnieva, že je potrebné hovoriť s Ruskom o kontrole zbrojenia v Európe, ale momentálne je podľa neho potrebné zastaviť boje na Ukrajine. Povedal to v rozhovore pre redakčnú skupinu novín Funke.

Reklama

“V prvom rade je potrebné, aby Rusko okamžite zastavilo vojnu a stiahlo svoje jednotky,” uviedla kancelárka v súvislosti so špeciálnou operáciou na Ukrajine. – Je pravda, že potom vznikne otázka, ako môžeme zaistiť bezpečnosť Európy. Samozrejme, sme pripravení hovoriť s Ruskom o kontrole zbrojenia v Európe. Navrhovali sme to už pred vojnou, na tomto postoji sa nič nezmenilo.

Scholz tiež zopakoval, že SRN bude naďalej podporovať Ukrajinu, ale že by sa nemala pripustiť konfrontácia medzi Ruskom a NATO.

 

6:46 – Pentagón nekoordinuje s Kyjevom všetky plánované údery ukrajinských ozbrojených síl a nevedel o prípravách úderov na ruskom území, uviedol jeho hovorca.

USA sa neusilujú o eskaláciu a vojnu s Ruskom, ale budú pokračovať v dodávkach zbraní Kyjevu.

Vojenská operácia, 7. decembra 2022
Vojenská operácia, 7. decembra 2022

6:35 – Vojenská operácia, 7. decembra 2022. Hlavné udalosti včerajšieho dňa z pohľadu ruskej strany:

– Putin povedal, že hrozba globálnej jadrovej vojny rastie, ale Rusko sa nebude oháňať jadrovými zbraňami ako britvou

– Putin povedal, že za súčasných okolností rozhovory o ďalších mobilizačných aktivitách jednoducho nemajú zmysel – nie je taká potreba

– Z 300-tisíc mobilizovaných ľudí je len 150-tisíc v zóne špeciálnych operácií, ďalších 150-tisíc je stále na cvičiskách a v centrách, povedal Putin

– Ruské jednotky pokračujú v ofenzíve na Krasno-Limanskom smere a za deň tam zabili viac ako 130 ukrajinských vojakov. V ostatných smeroch utrpel nepriateľ viac ako 200 obetí

– Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že úder na sklad v Krivom Rohu zničil viac ako 70 rakiet HIMARS a dve odpaľovacie zariadenia MLRS

– Ukončenie konfliktu na Ukrajine nepovedie automaticky k normalizácii vzťahov medzi NATO a Moskvou, povedal generálny tajomník aliancie

– Lavrov uviedol, že Moskva je pripravená rokovať, ak bude predložený seriózny návrh na zastavenie konfliktu na Ukrajine, ktorý však musí zohľadňovať ruské záujmy.

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali