To najdôležitejšie z Ukrajiny: Nórsky premiér oficiálne potvrdil, že Ukrajina nebude pozvaná do NATO

❚❚

Kyjev 10. júla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Anton Shtuka, telegram)

Aktualizované 10. júla 2024

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine útok na nemocnicu v Kyjeve
Na snímke záchranári, dobrovoľníci a zdravotnícky personál prehľadáva trosky detskej nemocnice OCHMADYT po ruskom raketom útoku na ukrajinskú metropolu Kyjev

19:40 – Orbán sa domnieva, že nasledujúce 2 mesiace konfliktu na Ukrajine budú “dramatickejšie ako kedykoľvek predtým”, píše Pais s odvolaním sa na jeho správy zaslané predsedovi Európskej rady a vedúcim predstaviteľom EÚ po návšteve Moskvy, Kyjeva a Pekingu.

.

Moskva a Peking zároveň podľa týchto správ predpokladajú, že nové mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou sa začnú ešte pred koncom tohto roka.

 

.

19:09 – USA rokujú s Ukrajinou o povolení zasiahnuť ruské územie americkými zbraňami dlhého doletu.

Uviedol to námestník amerického ministra zahraničných vecí Christopher Smith v komentári pre Hlas Ameriky.

“Naďalej budeme upravovať a prispôsobovať našu bezpečnosť a usmernenia, ktoré poskytujeme, na základe operačných a strategických potrieb našich partnerov na Ukrajine,” povedal.

Pripomeňme, že predvčerom Biely dom uviedol, že v otázke úderov na Rusko sa neplánujú žiadne zmeny.

 

.

18:55 – Poľsko nebude zostreľovať ruské rakety nad Ukrajinou bez súhlasu NATO.

Oznámil to podpredseda vlády a minister národnej obrany Vladyslav Kosyniak-Kamyš.

Podľa neho v NATO neexistuje takýto konsenzus. Minister poukázal na stanovisko Bieleho domu, ktorý uviedol, že si neželá eskaláciu konfliktu.

“Chceme hľadať spôsoby, ako urobiť Ukrajinu efektívnou, ale nechceme eskaláciu. Nebolo by to dobré pre Ukrajincov, nebolo by to dobré pre Poliakov, nebolo by to dobré pre nikoho. Nechceme, aby sa na cestu dostali argumenty, že vojnu vyprovokovalo NATO, že ide o vojnu medzi Ruskom a Západom alebo medzi Ruskom a Spojenými štátmi,” – povedal hovorca Bieleho domu Kirby.

Pripomeňme, že možnosť zasiahnutia poľských systémov protivzdušnej obrany ruskými raketami nad územím Ukrajiny je zapísaná v bezpečnostnej dohode, ktorú podpísali Kyjev a Varšava.

.

 

18:04 – Podľa denníka Le Monde sú Európska únia a NATO znepokojené rozsahom ruského vyzbrojovania, najmä preto, že nie sú k dispozícii presné údaje.

Donedávna západné publikácie a analytici tvrdili, že Rusko už nedokáže vyrábať rakety, ale ukazuje sa, že Rusko má rakiet dosť. Ukrajinskí vojenskí velitelia presviedčali Západ, že ruská armáda už bola porazená, a mnohí tomu verili, ale bol to rozhodujúci omyl.

A teraz sa Západ dostal do slepej uličky, do ktorej ho zaviedli jeho vlastné ilúzie.

 

18:00 – Vladimir Zelenskyj sa prvýkrát stretol s novým britským premiérom Keirom Starmerom, informuje BBC.

“Ako viete od začiatku… došlo k zmene vlády, ale nie k zmene prístupu,” povedal Starmer Zelenskému.

Na stretnutí sa za britskú stranu zúčastnili aj minister zahraničných vecí David Lammy a minister obrany John Healey, ktorí boli do svojich funkcií vymenovaní minulý piatok.

Obaja, rovnako ako samotný Starmer, od začiatku vojny cestovali na Ukrajinu, pričom Healey už navštívil Odesu po tom, ako bol minulú nedeľu vymenovaný za ministra.

 

.

17:20 – Nórsky premiér na záver samitu vo Washingtone oficiálne potvrdil, že Ukrajina nebude pozvaná do NATO.

“Nemyslím si, že na konci tohtoročného samitu bude nejaká pozvánka, ale všetko ostatné bude hovoriť o takejto budúcnosti,” povedal novinárom vo Washingtone.

Záverečný dokument bude poukazovať na ašpirácie Ukrajiny stať sa súčasťou NATO. Rozhodnutie o prijatí musí byť jednomyseľné.

 

16:30 – Portugalsko má v úmysle poslať Ukrajine v tomto a budúcom roku pomoc vo výške 220 miliónov eur (vyše 20,9 miliardy rubľov), píše JN s odvolaním sa na premiéra.

.

Luis Montenegro tiež poznamenal, že Lisabon plánuje do roku 2029 vyčleniť 2 % HDP na obranu.

V máji Zelenskyj a portugalský premiér podpísali bilaterálnu bezpečnostnú dohodu. Podrobnosti neboli zverejnené.

 

16:28 – Vo vyhlásení, ktoré bude nasledovať po summite NATO, bude uvedené, že rozhodnutie o prípadnom prijatí Ukrajiny musí byť jednomyseľné, uviedla agentúra Reuters.

Maďarský minister zahraničných vecí uviedol, že Budapešť podporí vyhlásenie len s touto formuláciou.

.

V dokumente sa tiež plánuje uviesť, že NATO bude naďalej podporovať Ukrajinu “na jej nezvratnej ceste k plnohodnotnej euroatlantickej organizácii”, ale bez konkrétnych krokov.

 

16:22 – Rozhodnutie o lietadlách F-16 bude “už veľmi skoro”, povedal Zelenskyj

“Zvyšujeme počet lietadiel, ktoré má Ukrajina k dispozícii,” povedal prezident.

Deň predtým Zelenskyj povedal, že Ukrajine bolo prisľúbené, že dostane rádovo menej lietadiel, ako potrebuje.

Dnes Blinken uviedol, že procedúra prevodu lietadiel sa už začala a bude ukončená do konca leta.

 

.

16:00 – Ukrajinské ozbrojené sily popierajú stratu Jasnobrodivky v Pokrovskom smere, ako to v predchádzajúci deň uviedla Ruská federácia

“Zverejnené informácie nezodpovedajú skutočnosti: Jasnobrodovka je pod plnou kontrolou obranných síl. Treba poznamenať a zdôrazniť, že od dnešného rána žiadny územný postup nepriateľ nemal, v tejto lokalite sa nenachádza žiadna ruská nepriateľská armáda”, – povedal hovorca skupiny “Chortyca” Nazar Vološin.

Na mape Deep State je väčšina obce stále v šedej zóne, nie je vyznačený žiadny ruský postup.

Ukrajinské ozbrojené sily popierajú stratu Jasnobrodivky v Pokrovskom smere
Ukrajinské ozbrojené sily popierajú stratu Jasnobrodivky v Pokrovskom smere

15:25 – Arménsky minister zahraničných vecí sa zúčastnil na podujatiach samitu NATO vrátane rozhovoru s Blinkenom, uviedlo ministerstvo.

Jerevan predtým uviedol, že Arménsko je na ceste “diverzifikácie hospodárstva, politiky a bezpečnostnej sféry”.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Spojené štáty sa pozvaním Arménska a Azerbajdžanu na samit NATO snažia odtrhnúť ich od Ruska.

 

.

15:13 – Vladimir Zelenskyj predpokladá, že Rusko bude musieť v polovici nasledujúceho roka pristúpiť k všeobecnej mobilizácii, čo povedie k vnútornej destabilizácii Ruskej federácie. Zelenskyj sa preto domnieva, že čas hrá vo vojne na strane Ukrajiny.

Maďarský premiér Orbán to napísal vo svojom liste lídrom EÚ po stretnutí so Zelenským.

“Pokiaľ ide o výsledok vojny, ukrajinský prezident je presvedčený, že ruské ozbrojené sily budú v polovici budúceho roka nútené pristúpiť k všeobecnej mobilizácii, čo povedie k vnútornej destabilizácii. Je presvedčený, že ukrajinské sily sú stabilné, vycvičené a schopné udržať si bojovú účinnosť aj v dlhodobom horizonte, ak budú pokračovať dodávky zbraní zo Západu. Verí, že čas je na strane Ukrajiny, nie Ruska,” píše sa v liste.

 

14:48 – Stoltenberg potvrdil, že viaceré americké základne v Európe boli uvedené do stavu vysokej pohotovosti, údajne kvôli hrozbe sabotáže.

 

14:35 – Stoltenberg na samite vo Washingtone uviedol, že NATO v súčasnosti nevidí bezprostrednú vojenskú hrozbu zo strany Ruska.

.

 

13:55 – Nórsko uviedlo, že na Ukrajinu presunie šesť stíhačiek F-16. Dodávky by sa mali začať tento rok.

Oznámil to premiér Jonas Gahr Støre, informuje Nettavisen.

“Schopnosť Ukrajiny brániť sa proti leteckým útokom je kľúčová v jej obrannom boji proti Rusku. Nórsko teraz rozhodlo, že na Ukrajinu presunieme šesť stíhačiek F-16. S presunom chceme začať v roku 2024,” povedal Støre.

Deň predtým Zelenskyj vo Washingtone povedal, že Ukrajina potrebuje najmenej 128 stíhačiek F-16, zatiaľ čo Západ jej sľubuje 10 – 20.

 

12:00 – Ruská stíhačka MiG-31 sprevádzala hliadkovacie lietadlo nórskej leteckej základne, k narušeniu hraníc nedošlo, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

.

 

10:00 – Poľský prezident Duda v rozhovore pre denník The Washington Times uviedol, že Ukrajina sa “nemôže stať členom NATO”, kým sa neskončí vojna s Ruskom.

Duda zároveň povedal, že je pripravený “ísť ďalej ako ostatné štáty aliancie pri presadzovaní úplného, formálneho pozvania” Ukrajiny do bloku.

Ostatní členovia NATO však ponúkajú len “most” k možnému členstvu. Podľa denníka sa lídri ostatných členov NATO vrátane amerického prezidenta Joea Bidena na summite vo Washingtone nemienia dohodnúť na konkrétnom časovom rámci prijatia Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie.

 

09:35 – Tím Zelenského nie je spokojný s formuláciou o “nezvratnej” ceste krajiny do NATO a rád by dostal oficiálnu pozvánku do aliancie, uviedol zdroj pre agentúru Bloomberg.

Televízia CNN citovala návrh záverečného komuniké zo samitu NATO, v ktorom sa uvádza, že v prípade realizácie potrebných reforiem sa v ňom bude nachádzať formulácia o “nezvratnosti” cesty krajiny do aliancie.

.

 

07:25 – Jednotlivé krajiny NATO poskytnú Ukrajine päť nových systémov protivzdušnej obrany.

Uvádza sa to v spoločnom vyhlásení Nemecka, Talianska, Holandska, Rumunska, Nemecka, USA a Ukrajiny.

Ide o “ďalšie batérie Patriot, ktoré darovali Spojené štáty, Nemecko a Rumunsko; komponenty Patriot, ktoré darovalo Holandsko a ďalší partneri na podporu ďalšej batérie Patriot; a ďalší systém SAMP-T, ktorý darovalo Taliansko”.

Neuvádza sa, či ide o systémy, ktoré boli prisľúbené už skôr, alebo o nové, ešte neoznámené dodávky.

.

Okrem toho v nasledujúcich mesiacoch USA a partneri plánujú poskytnúť Ukrajine “desiatky taktických systémov protivzdušnej obrany vrátane systémov NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS a Gepard”.

USA tiež prisľúbili Ukrajine “stovky” ďalších záchytných rakiet v priebehu budúceho roka.

 

07:08 – Biely dom oznámil stretnutie Zelenského a Bidena.

“Prezident Biden sa vo štvrtok popoludní stretne s prezidentom Zelenským, aby prediskutovali našu neochvejnú podporu Ukrajine,” uviedla na brífingu tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierreová.

 

06:50 – V dôsledku raketového útoku na Kyjev zahynuli zdravotníci a pacienti zdravotníckeho centra ADONIS, pacienti a zamestnanci kliniky ISIDA zranení neboli.

“Táto hrozná udalosť – strata siedmich vzácnych životov – piatich našich zdravotníkov a dvoch pacientov bude navždy čiernym dňom v živote našej spoločnosti. Okrem ľudských strát sme utrpeli aj materiálne škody: naše centrum (ambulancia na 4. poschodí) bolo zničené,” uvádza vedenie spoločnosti ADONIS.

V budove zasiahnutej raketou sídli aj pobočka kliniky ISIDA Levoberežnaja.

“Žiaľ, v sieti sa šíria neoverené informácie o zásahu a obetiach v pôrodnici ISIDA. Oficiálne vyhlasujeme: medzi pacientmi a zamestnancami kliniky ISIDA nie sú žiadni mŕtvi ani zranení. Priestory pobočky ambulantnej zdravotnej starostlivosti ISIDA Levoberežnaja boli poškodené”, – uvádza sa vo vyhlásení tlačovej služby.

 

06:40 – Ukrajina vo Washingtone pracuje na tom, aby USA mohli zasiahnuť letiská na území Ruskej federácie.

Informoval o tom šéf ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

“Budeme pracovať na inom rozhodnutí, ktoré nezávisí priamo od NATO, ale závisí od Spojených štátov. A o tom sa bude diskutovať v rámci kontaktov s americkými predstaviteľmi a ďalšími jednotlivými našimi najbližšími partnermi,” – povedal Kuleba.

Podľa neho ide o povolenie použiť zbrane dlhého doletu Spojených štátov na vojenských letiskách na území Ruska.

.

Pripomeňme, že včera Biely dom uviedol, že žiadne zmeny v otázke úderov na Rusko sa neplánujú.

 

06:30 – 9. júla 2024. Hlavné udalosti dňa z ruského pohľadu:

– Ruská armáda získala osadu Jasnobrodovka v DĽR, uviedlo ministerstvo obrany.

– Ruská armáda zničila 4 raketomety HIMARS MLRS pripravené na údery na Krym, uviedlo ministerstvo obrany.

– Skupina “Juh” vyskúšala v boji robotický dron kamikadze Scorpion-M, uviedol vojak s volacím znakom “Šmel”.

– Rusko počas špeciálnej operácie na Ukrajine neútočí na civilné ciele, povedal Peskov.

– Príbeh o detskej nemocnici v Kyjeve je “jezuitská PR operácia na krv”, povedal Peskov Pavlovi Zarubinovi s tým, že Kyjev ho využíva ako kulisu pre účasť Zelenského na summite NATO.

– India je pripravená na akúkoľvek pomoc pre mier na Ukrajine, povedal Módí počas svojej návštevy Moskvy.

– NATO stále diskutuje o znení dohody o ceste Ukrajiny do aliancie, ktorá bude predložená v komuniké po samite vo Washingtone, uviedol portál Defence News.

– Moskva bude samit NATO vo Washingtone sledovať čo najpresnejšie, povedal Peskov.

– Srbsko sa nepodieľa na vyzbrojovaní žiadnej zo strán konfliktu na Ukrajine, uviedol podpredseda vlády Vulin.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:27

Holandský futbalista Xavi Simons z Lipska si zranil väzy v ľavom členku a čaká ho niekoľkotýždňová pauza.

Dlhšie zranenia trápia aj Xavera Schlagera a Davida Rauma. Informovala agentúra dpa.

20:26

Rusko je pripravené zvážiť všetky možnosti ukončenia vojny na Ukrajine, musia však zohľadňovať realitu na bojisku. Vyhlásil to vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry AFP.

“Sme pripravení preskúmať všetky návrhy na mierové rokovania, ktoré vychádzajú z reálnej situácie v teréne. Nebudeme akceptovať nič iné,” povedal Putin.

20:25

Auto so slovenským evidenčným číslom zrazilo vo štvrtok popoludní pri maďarskej obci Lentikápolna staršiu cyklistku, ktorá vážnym zraneniam na mieste podľahla. Polícia Zalianskej stolice pre agentúru MTI uviedla, že musela odkloniť dopravu, pričom na obchádzke havaroval poľský autobus. Jeho cestujúcich museli z vozidla v priekope vyslobodiť hasiči, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

20:20

Traja predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB), známi svojou “jastrabou,” teda tvrdšou menovou politikou, chcú, aby ECB postupovala pri uvoľňovaní monetárnej politiky opatrne, minimálne si nechala otvorených viacero možností. Informovala o tom agentúra Reuters.

ECB znížila úrokové sadzby tento rok trikrát a trhy špekulujú, či v nasledujúcom období nepristúpi k výraznejšej a rýchlejšej redukcii.

20:13

Vedenie hokejového klubu z Nových Zámkov sa dohodlo na zmluve s kanadským útočníkom Nickom Ritchiem. Dvadsaťosemročného krídelníka draftoval do NHL tím Anaheim Ducks v roku 2014 v prvom kole z celkového desiateho miesta. Zámčania o tom informovali na svojom webe.

20:10

Talian Roberto Manicni skončil vo funkcii trénera futbalistov Saudskej Arábie. Vo štvrtok to oznámila tamojšia futbalová federácia s tým, že obe strany ukončili zmluvu po vzájomnej dohode.

18:46

Predaj nových domov v Spojených štátoch zaznamenal v septembri nečakane prudký rast na najvyššiu úroveň za viac než rok. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a portálu RTTNews, ktoré zverejnili najnovšie údaje amerického ministerstva obchodu.

18:44

Jedna osoba zahynula a štyria ľudia utrpeli zranenia vo štvrtok pri vykoľajení osobného vlaku na severe Nórska. Oznámila to miestna polícia, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Vlak, ktorý smeroval z Trondheimu do mesta Bod na severe krajiny, zasiahli padajúce skaly, povedal policajt Arild Woldmo pre nórsku stanicu NRK. Jeho kolega Bent Are Eilertsen informoval, že v čase vykoľajenia bolo vo vlaku 55 ľudí.

Na severe Nórska sa vykoľajil osobný vlak
Na snímke osobný vlak, ktorý sa vykoľajil na severe Nórska
18:39

Predseda vlády Čiernej Hory Milojko Spajič pricestoval vo štvrtok na prvú oficiálnu návštevu Budapešti, kde ho prijal maďarský premiér Viktor Orbán. Podľa servera nepszava.hu rokovali premiéri okrem dvojstranných vzťahov aj o európskych a svetových politických záležitostiach, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

“Do európskej ekonomiky treba priniesť nové zdroje a najvhodnejším spôsobom, ako to urobiť, je prijať krajiny západného Balkánu,” podčiarkol maďarský premiér po rokovaní so Spajičom.

18:11

Nemecká humanitárna organizácia Welthungerhilfe vo štvrtok vyhlásila, že situácia v Pásme Gazy pripomína “apokalypsu” po viac ako rok trvajúcej vojne medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Organizácia tiež opätovne odsúdila útok Hamasu na Izrael zo 7. októbra 2023, keď proiránski militanti zabili približne 1200 ľudí a zajali 250 rukojemníkov. Welthungerhilfe vyzvala aj na prepustenie všetkých zadržiavaných osôb.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke jesenná atmosfréra v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

 

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali