To najdôležitejšie z Ukrajiny – Zelenského požiadali, aby tento rok neoslovoval členské štáty NATO s výzvou na vstup Ukrajiny do aliancie

❚❚

Kyjev 29. mája 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Aktualizované 29. mája 20:25

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Raketový útok na Charkove
Na snímke zhorené knihy v najväčšej ukrajinskej tlačiarni po raketovom útoku ruskej armády v meste Charkov na severovýchode Ukrajiny

20:15 – Biely dom opäť nepotvrdil účasť amerického prezidenta Joea Bidena na švajčiarskom „mierovom samite“.

.

Nech už tam pôjde ktokoľvek, podľa vyhlásenia hovorcu Bidenovej administratívy nebude možné povedať, že Spojené štáty tam neboli.

Pripomenieme, že už skôr médiá napísali, že Biden sa s najväčšou pravdepodobnosťou osobne na summite nezúčastní.

.

Zelenskyj predtým uviedol, že americký prezident by svojou neúčasťou na samite potešil Putina.

 

19:30 – Verzia zostrelenia Raisiho vrtuľníka v dôsledku výbuchu spôsobeného sabotážou bola vylúčená, informovala tlačová agentúra Tasnim s odvolaním sa na výsledky vyšetrovania Generálneho štábu iránskych ozbrojených síl.

Ďalšie vyhlásenia z materiálu:

– pri skúmaní dokumentácie týkajúcej sa údržby vrtuľníka sa nezistili žiadne závady, ktoré by mohli mať význam pre nehodu;

.

– nenašli sa ani žiadne stopy po vplyve prostriedkov REB.

 

19:20 – To hlavné z večerného príhovoru Zelenského

– Informoval o správach hlavného veliteľa a ministra obrany o fronte. Osobitnú pozornosť – Pokrovskému a Kurachovskému smeru v Doneckej oblasti a všetkým smerom v Charkovskej oblasti.

– Informoval o svojom telefonickom rozhovore s predsedom švédskej vlády a o novom balíku švédskej vojenskej pomoci.

.

– Informoval o prípravách švajčiarskej konferencie, ako aj o rozhovoroch s generálnym tajomníkom OSN a predsedom vlády Austrálie, ktorí potvrdili svoju účasť na nej.

 

19:10 – Vedenie Charkovskej oblasti má obavy z možnej ruskej ofenzívy smerom na Zoločevsk.

„V súvislosti so smerom na Zoločevsk máme určité obavy. Rusi môžu aktivizovať svoje akcie aj v tomto smere, sledujeme ich správanie. Prijmeme všetky opatrenia, najmä na evakuáciu obyvateľstva”, – povedal šéf charkovského OVA Oleg Sinegubov.

Situácia na fronte
Situácia na fronte

18:40 – Guterresova kancelária uviedla, že OSN sa zúčastní na konferencii o Ukrajine vo Švajčiarsku.

Generálny tajomník OSN Guterres sa dnes skôr telefonicky rozprával s Volodymyrom Zelenským.

 

17:55 – Všetci úradníci by sa mali cítiť zmobilizovaní, je potrebné pochopiť, akou historickou etapou Rusko prechádza, povedal Putin.

 

17:35 – Maďarské orgány stále bránia začatiu rokovaní o vstupe Ukrajiny do EÚ, ktoré by mnohí jej členovia chceli začať pred júlom, keď Budapešť na šesť mesiacov prevezme predsedníctvo EÚ.

.

Španielska tlačová agentúra EFE citovala svoje zdroje.

Budapešť zároveň podľa agentúry nemá námietky proti začatiu rokovacieho procesu s Moldavskom.

 

16:55 – V reportáži CNN vojaci AFU kritizovali americké tanky Abrams. Armáda hovorila o mnohých slabinách a nedostatkoch obrnených vozidiel a spochybňovala ich užitočnosť na fronte. “Jeho pancier v súčasnosti nie je dostatočný. Nechráni posádku. Reálne je to dnes vojna s dronmi. Takže teraz, keď tank vyrazí, vždy sa ho snažia zasiahnuť,” povedal člen posádky s volacím znakom Joker.

Jeho kolega dodal, že Abramsy sú “cieľom číslo jeden”. Jedným z problémov je, že sa na Ukrajinu dodávajú bez dynamickej ochrany.

.

Posádka ukázala CNN svoje pokusy o inštaláciu aktívneho pancierovania na jeden poškodený tank. Použili plastové výbušné dosky, ktoré po zásahu projektilom vybuchnú a zabezpečia ochranný odvetný výbuch.

Ukrajinská posádka vyjadrila sklamanie, že tanky sú určené na vedenie vojny v štýle NATO, v ktorom letectvo a delostrelectvo pripravujú bojisko predtým, ako tanky a pechota začnú ofenzívu.

“My nemáme letectvo a delostrelectvo. Máme len tank. A to je ten problém,” povedal Joker.

 

16:00 – Ruská armáda sa snaží obsadiť čo najväčšie ukrajinské územie ešte pred príchodom zbraní, aby zlákala Západ na zmrazenie pozdĺž frontovej línie, uviedol Podoljak v komentári pre agentúru Bloomberg.

.

Americké zbrane už začali prichádzať na bojisko, ale potrvá niekoľko týždňov, kým dosiahnu kritické objemy, povedal.

“V súčasnosti majú ruské sily absolútnu prevahu v strelách, raketách atď. Budú sa snažiť tlačiť na frontovú líniu, aby postúpili. A potom sa môžu pokúsiť prinútiť proukrajinskú koalíciu, aby súhlasila so zmrazením konfliktu, aby sa zastavili tam, kde sú,” povedal Podoljak a dodal, že zastavenie vojny na frontovej línii považuje za “neprijateľnú podmienku”.

 

15:15 – Ukrajina potrebuje na obranu frontu najmenej 60 západných stíhačiek, uviedol poradca šéfa OP Podoljak v komentári pre agentúru Bloomberg.

“Optimálne by to bolo 100 – 120 lietadiel.”

Ukrajinskí piloti sú podľa neho už v záverečnej fáze výcviku na lietanie na stíhačkách F-16.

 

.

14:30 – USA ponechávajú konečné rozhodnutie o spôsobe vedenia bojových akcií s Ruskou federáciou na Ukrajine, uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí.

 

13:40 – Pentagón spustil program vesmírnej rezervy, ktorý umožní americkej armáde využívať súkromné satelity na vlastné účely.

Dôvodom bolo rozhodnutie Ilona Muska z konca roka 2022 zakázať ukrajinskej armáde používať satelity Starlink na zasahovanie ruských vojsk, uviedol vedúci komerčnej kancelárie amerických vesmírnych síl.

Nový program podľa neho zabezpečí, aby sa armáda mohla spoliehať na komerčné vesmírne systémy v “celom spektre konfliktov”.

 

12:52 – Ukrajinské jednotky ustupujúce zo záporožskej obce Rabotino zanechali na poliach telá svojich vojakov, uviedol Rogov.

.

Podľa neho je tam situácia podobná tomu, čo sa deje v Krynkách, kde sú pivnice zavalené telami ukrajinských vojakov.

V Rabotine je situácia nemenej desivá. Ukrajinské ozbrojené sily pri ústupe z Rabotina nechali telá svojich vojakov ležať v dedine a na poliach, aby ich zožrali hlodavce.

 

12:40 – Nepriateľské bezpilotné lietadlá môžu prekonať vzdialenosť až 2 500 kilometrov, uviedol šéf služby REB ruských vzdušných síl. Poznamenal, že Moskva je pred dronmi úspešne chránená.

 

12:27 – Len štyri krajiny poskytli Českej republike peniaze na jej iniciatívu nákupu munície pre Ukrajinu v tretích krajinách: Kanada, Dánsko, Holandsko a Portugalsko.

Uviedla to česká ministerka obrany Jana Černochová, informoval Euractiv.

.

Vyzvala Európu, aby peniaze posielala aktívnejšie. Najmä tie krajiny, ktoré podpísali memorandum, ale finančné prostriedky neposlali.

Deň predtým premiér Fiala uviedol, že Ukrajina v rámci tejto iniciatívy dostane už v júni desaťtisíce nábojov kalibru 155 mm.

 

11:44 – Ukrajina už so súhlasom Londýna uskutočnila údery s britskou raketou Storm Shadow na ruské územie, uviedol pre agentúru Bloomberg Jurij Sak, poradca šéfa ministerstva pre stratégiu.

“Už sa vyskytol precedens. Británia už vopred povolila Ukrajine údery raketami dlhého doletu Storm Shadow a my sme ich úspešne použili,” povedal Sak.

Poznamenajme, že ani Británia, ani Rusko údery britskými raketami na ruské územie nepotvrdili.

Pripomeňme, že začiatkom mája britský minister zahraničných vecí Cameron povedal, že Ukrajina má právo zasiahnuť Rusko britskými zbraňami. Po hrozbe Ruska, že v reakcii na to zasiahne britské vojenské zariadenia, minister obrany Shapps odmietol odpovedať na otázku, či Ukrajina môže zasiahnuť západnými zbraňami územie Ruskej federácie. A medzi územiami, ktoré by AFU mohla zasiahnuť britskými raketami, vymenoval len medzinárodne uznané územie Ukrajiny vrátane Krymu.

.

 

11:38 – Výmena väzňov medzi Ukrajinou a Ruskom je už niekoľko mesiacov pozastavená.

Uviedla to ruská ombudsmanka Moskalkovová.

Tvrdí, že Kyjev sa odmieta dohodnúť na zozname 500 väzňov, ktorých chce Moskva vrátiť Ukrajine.

“Už niekoľko mesiacov sa nedarí dosiahnuť, aby Ukrajina prijala späť svojich väzňov na výmenu. Ukrajinskej strane bol zaslaný zoznam 500 vojenských osôb, ktoré by sa mohli vrátiť domov. Vojenské vedenie sa však s ich návratom k rodinám a priateľom neponáhľa a kladie si čoraz viac za vlasy pritiahnuté podmienky,” uviedla Moskalkovová.

Podľa nej bol zoznam zaslaný ukrajinskému ombudsmanovi Dmytrovi Lubincovi.

Vyhlásenie Moskalkovej bolo zrejme reakciou na obvinenia, ktoré vzniesol Lubinc.

.

Ten 23. mája tvrdil, že Rusko “blokuje tento proces a odmieta schváliť zoznamy, ktoré poskytujeme ruskej strane na výmenu”.

Inými slovami, Ukrajina a Rusko sa navzájom obviňujú z blokovania výmeny väzňov. A výmeny sa už niekoľko mesiacov neuskutočnili.

 

10:30 – Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že “Rusko bude otázku rakiet stredného a kratšieho doletu spájať s krokmi krajín NATO”.

Vyhlásil to zástupca šéfa rezortu Sergej Riabkov.

.

Zrejme ide o to, aby Ukrajina mohla zasiahnuť Rusko západnými raketami.

Putin včera naznačil, že by mohlo dôjsť k odvetným úderom.

 

10:21 – Od 1. júna 2024 do 4. februára 2025 musia branci s “obmedzenou spôsobilosťou” absolvovať opätovné vyšetrenie, aby boli vyhlásení za spôsobilých alebo nespôsobilých na službu.

Stanovuje to zákon o zabezpečení práv vojenských osôb na sociálnu ochranu.

Takíto občania sú od 18. mája predvolávaní do VLK.

 

10:10 – Švédsko odovzdalo lietadlá Ukrajine. Nie však stíhačky.

Zloženie balíka pomoci oznámil minister obrany, informujú miestne noviny Sydsvenskan.

Najväčší vojenský balík v hodnote 1,3 mld:

– Lietadlo radarového prieskumu a riadenia ASC 890 s výcvikom a technickým vybavením. To poskytne “úplne nové možnosti radarového prieskumu a riadenia boja proti cieľom vo vzduchu a na mori”;

– rakety Rb 99;

– celú flotilu obrnených transportérov Pansarbandvagn 302;

– delostreleckú muníciu;

– materiál na údržbu predtým prevedeného vybavenia.

.

 

08:53 – V západnej tlači sa objavili protichodné správy o tom, či Scholz dal súhlas na údery západnými zbraňami na Rusko.

Britský The Guardian píše, že nemecký kancelár „zrejme podporil Ukrajinu aj v tejto otázke, keď povedal, že súhlasil s francúzskym prezidentom pod podmienkou, že Ukrajinci budú rešpektovať podmienky dodávateľov zbraní“.

Scholz zároveň opäť „odmietol dodanie nemeckých riadených striel Taurus, ktoré sú schopné zasadzovať silné údery na ruské pozície na Ukrajine a hlboko vo vnútri Ruska“.

DW zároveň píše, že „Scholz bol opatrnejší“ ako Macron, ktorý deň predtým vyzval na zrušenie zákazov.

Podľa Deutsche Welle kancelár povedal, že nemá „žiadne právne námietky“ voči Macronovmu postupu.

„Podľa medzinárodného práva má Ukrajina všetky možnosti na to, čo robí. To treba povedať jednoznačne. Zdá sa mi zvláštne, keď niektorí ľudia tvrdia, že človek by nemal mať možnosť brániť sa a prijať na to vhodné opatrenia,“ cituje publikácia Scholza.

To znamená, že ako vidno, priame vyjadrenia kancelára na tému, že Ukrajina môže použiť západné zbrane na úder proti Rusku, neboli vypočuté. Zároveň Scholzovo odmietnutie dodať rakety dlhého doletu Taurus v podstate tento zákaz zo strany Nemecka prinajmenšom upevňuje.

 

08:50 – Vojna na Ukrajine oslabuje energetickú bezpečnosť Európy a vedie k neustálemu zvyšovaniu cien. Uvádza sa to v správe MMF o energetike a klíme.

„Vojenské akcie (na Ukrajine – pozn. red.) by mohli viesť k trvalému zvyšovaniu cien energií v Európe, čo by oslabilo energetickú bezpečnosť tým, že by sa zvýšil podiel výdavkov na energie na HDP, a tým by sa zvýšila citlivosť hospodárskej činnosti na akékoľvek narušenie dodávok energie,“ uvádza sa v správe.

Dokument tiež predpokladá, že EÚ bude schopná do roku 2030 úplne sa vzdať dovozu ruských energetických zdrojov.

 

08:40 – Najväčšia indická rafinérska spoločnosť sa dohodla na nákupe ropy z Ruska za ruble.

Podľa agentúry Reuters prevádzkovateľ najväčšieho ropného rafinérskeho komplexu na svete, indická spoločnosť Reliance Industries, podpísala s ruskou spoločnosťou Rosnefť ročnú dohodu o nákupe najmenej 3 miliónov barelov ropy mesačne.

.

Dohoda s Rosneftom poskytuje spoločnosti Reliance zľavy na ruskú ropu.

Podľa podmienok dohody, ktorá vstúpila do platnosti na začiatku indického finančného roka od 1. apríla, Reliance nakúpi dve dávky v celkovom objeme približne jedného milióna barelov ropy Urals so zľavou 3 USD za barel. Dohoda tiež oprávňuje zákazníka nakupovať každý mesiac ďalšie štyri dodatočné dávky ropy.

Spoločnosť Reliance sa dohodla, že za ropu zaplatí v ruských rubľoch prostredníctvom indickej banky HDFC a ruskej banky Gazprombank, ktorá sa vyhla západným sankciám.

 

08:20 – Zelenskyj zopakoval, že na samite vo Švajčiarsku budú predložené len tri body, medzi ktorými nebude požiadavka na stiahnutie ruských vojsk.

Toto vyhlásenie urobil na spoločnej tlačovej konferencii s portugalským premiérom Luisom Čarnogurským.

„Tri body (jadrová, potravinová bezpečnosť a humanitárna oblasť) musíme podrobne rozpracovať a potom ich odovzdáme ruským predstaviteľom,“ povedal Zelenskyj.

Potom podľa neho v závislosti od krokov Ruska „prejdeme k ďalším bodom, a ak budú fungovať tieto tri, bude fungovať aj zvyšok“.

 

08:05 – Vyhlásenie francúzskeho prezidenta Macrona o tom, že Ukrajina by mala mať právo zasiahnuť vojenské základne na ruskom území, z ktorých sa odpaľujú rakety:

„Ako teda vysvetlíme Ukrajincom, že nemajú právo útočiť na body, z ktorých sa odpaľujú rakety? V skutočnosti im hovoríme, že im dodávame zbrane, ale nedovoľujeme im brániť sa. Sme presvedčení, že by im malo byť umožnené neutralizovať vojenské miesta, z ktorých boli odpálené rakety, a vlastne vojenské miesta, z ktorých bola Ukrajina napadnutá. Nemali by sme im však dovoliť zasiahnuť iné ciele v Rusku. Myslím si, že to môžeme urobiť, ak chceme skutočne dosiahnuť náš cieľ. A myslím si, že v skutočnosti nevyprovokujeme eskaláciu. Eskaláciu provokuje Rusko,“ povedal Macron a ukázal mapu s cieľmi, ktoré má podľa francúzskeho prezidenta Ukrajina právo zasiahnuť.

Zároveň nie je známe, či Francúzsko oficiálne udelilo Ukrajine takéto povolenie týkajúce sa jej zbraní.

 

07:40 – Zelenského požiadali, aby tento rok neoslovoval členské štáty NATO s výzvou na vstup Ukrajiny do aliancie.

Informoval o tom denník The Telegraph.

.

Publikácia píše, že Nemecko a USA počas príprav na dvojdňové stretnutie vo Washingtone pri príležitosti 75. výročia založenia organizácie otvorene varovali pred tým, aby Kyjevu ponúkli pevný termín.

„Sú veľmi skeptickí, pokiaľ ide o ďalší pokrok Ukrajiny na ceste k plnému členstvu v NATO v tomto roku,“ uviedol zdroj pre The Telegraph.

Očakáva sa, že toto rozhodnutie rozruší Zelenského, ktorého kolegovia varovali, aby od aliancie nežiadal „nemožné“.

 

07:05 – Volodymyr Zelenskyj zostane prezidentom Ukrajiny až do skončenia vojnového stavu, uviedol predseda ukrajinského parlamentu Ruslan Štefanču.

 

06:30 – 28. mája 2024. Hlavné udalosti dňa z ruského pohľadu:

– Rusko pozorne sleduje vyhlásenia o úderoch hlboko na svojom území, NATO by si malo uvedomiť, s čím sa zahráva, povedal Putin.

– Podľa predbežného hodnotenia je jedinou legitímnou autoritou na Ukrajine parlament a predseda Rady, povedal ruský prezident.

– Možné nasadenie západných vojsk na Ukrajine je eskaláciou a ďalším krokom k vzniku konfliktu v Európe a globálneho konfliktu, povedal Putin.

– Bolo zaznamenaných množstvo prípadov použitia dráždivej látky chloropikrin ukrajinskou armádou, povedal Igor Kirillov, šéf ruských síl chemickej obrany.

– Rusko sa chopilo iniciatívy na celom vojnovom divadle, priznal predstaviteľ amerického Inštitútu pre štúdium vojny.

– Generálny tajomník NATO Stoltenberg zopakoval, že je za zrušenie obmedzení na použitie západných zbraní na „legitímne ciele“ v Rusku.

– Belgicko dodá Ukrajine 30 lietadiel F-16 do roku 2028, pričom prvé by Kyjev mohol dostať už tento rok, uviedol belgický minister zahraničných vecí.

– Ukrajinský minister obrany Umerov vyzval susedné členské štáty NATO, aby „uzavreli oblohu“ nad západnými ukrajinskými regiónmi.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali