To najdôležitejšie z Ukrajiny: Rusko prevzalo iniciatívu na celom bojisku

❚❚

Kyjev 28. mája 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Paul White, telegram)

Aktualizované 28. mája 2024 19:52

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Zelenskyj v Španielsku
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

18:10 – Macron sa vyslovil za to, aby Kyjev mohol zasahovať vojenské zariadenia na území Ruskej federácie, z ktorých sú vedené údery proti Ukrajine.

.

Francúzsky prezident to povedal na spoločnom brífingu s nemeckým kancelárom Scholzom.

Macron tiež vyjadril názor, že dodávky zbraní dlhého doletu schopných zasiahnuť ruské vojenské zariadenia Ukrajine nepredstavujú eskaláciu konfliktu.

.

Neupresnil však, či Francúzsko udelilo Ukrajine takéto povolenie.

 

17:20 – Rusko má na Ukrajine a na hraniciach približne pol milióna príslušníkov armády a pripravuje sa na nasadenie ďalších 200 000 až 300 000, uviedol minister obrany Umerov pre agentúru Reuters.

Podľa neho sa Moskva pripravuje na novú ofenzívu a chce otvoriť nový front na severe.

Umerov tiež uviedol, že 1,2 milióna Ukrajincov si už aktualizovalo svoje vojenské údaje prostredníctvom služby Reserve+, ale nešpecifikoval, koľko z nich chce mobilizovať.

.

Povedal, že Ukrajina dostane prvé dodávky stíhačiek F-16 „veľmi skoro“.

Poznamenal však, že len polovica dodávok zbraní, ktoré prisľúbil Západ, príde načas.

 

16:50 – „Jeden a pol až dva“ štáty EÚ sú pripravené zrušiť obmedzenia pre Ukrajinu, aby mohla zasiahnuť ruské územie svojimi zbraňami, spresnil Borrell.

„Pravdupovediac, nemôžem povedať číslo. Niektoré jasne povedali, že obmedzenia zostanú zachované. Iné to povedali, ale nie tak jasne. Ešte iní povedali: ‘Áno, ale, nechajte ma o tom premýšľať’. V každom prípade sa počet zmení,“ uviedol Borrel.

.

 

16:45 – V EÚ nepanuje zhoda v otázke udelenia povolenia Ukrajine zasiahnuť Ruskú federáciu západnými zbraňami a vyslania inštruktorov na výcvik ukrajinskej armády na Ukrajine.

Informoval o tom šéf eurodiplomacie Borrel.

Po stretnutí s ministrami obrany EÚ uviedol, že viaceré krajiny EÚ sú pripravené zrušiť obmedzenia na údery svojimi zbraňami na území Ruskej federácie, ale ostatné na to zatiaľ nie sú pripravené.

Borrel sa domnieva, že takéto údery sú „legitímne podľa medzinárodného práva“, ak „sa vykonávajú primerane“.

 

16:40 – Ukrajinské ozbrojené sily minimálne raz použili americký systém protivzdušnej obrany Patriot, ktorý dodalo Nemecko, na údery na ruské územie, uviedol Bild s odvolaním sa na svoje zdroje.

Výsledkom boli „nahnevané výzvy z Berlína a Washingtonu a hrozby zastavenia dodávok protilietadlových rakiet, ak sa takýto incident zopakuje“.

Kedy a kde bol Patriot použitý, nebolo uvedené. Rusi však už predtým obvinili Ukrajinu, že systém Patriot z Charkovskej oblasti v januári 2024 zostrelil ruské lietadlo pri Belgorode s ukrajinskými vojnovými zajatcami na palube, ktorých privážali na výmenu. Viaceré západné médiá tiež napísali, že lietadlo zostrelil tento systém protivzdušnej obrany. Ukrajina to nepotvrdila, ani to, že na palube zostreleného lietadla boli ukrajinskí vojnoví zajatci.

 

.

16:30 – Putin zopakoval svoju ochotu rokovať na základe istanbulských dohôd, ktoré stanovujú neutrálny štatút Ukrajiny.

„Rusko nikdy neodmietlo rokovať o Ukrajine. Rusko je pripravené ďalej pokračovať v procese rokovaní na základe, ktorý bol v Istanbule,“ povedal.

Putin sa vyjadril aj k možnosti účasti Moskvy na globálnych mierových summitoch o Ukrajine.

 

16:20 – Putin zopakoval, že Zelenskyj podľa neho „nie je legitímny“ a mal by odovzdať právomoci predsedovi Najvyššej rady.

.

„Ukrajinská ústava stanovuje rozšírenie právomocí len na Radu. O rozšírení právomocí prezidenta sa nič nehovorí. Zákon hovorí, že prezidentské voľby sa počas vojnového stavu nekonajú. Ale kto hovorí, že by sa mali predĺžiť. V ústave sa o tom nič nehovorí. Ale je tam článok 111, ktorý hovorí, že v takom prípade sa právomoci najvyššej moci, vlastne prezidentské právomoci, prenášajú na predsedu parlamentu. Najmä preto, že v rámci vojnového stavu sa právomoci parlamentu predlžujú,“ argumentuje Putin.

Pripomeňme, že predsedom Rady je v súčasnosti Ruslan Štefančuk („Sluha ľudu“).

Putin tiež povedal, že „Západ chce zodpovednosť za nepopulárne rozhodnutia, ako je zníženie veku na odvody, zvaliť na súčasné orgány, a tie ich potom len ‚čičíka‘ a zmenia“.

 

16:10 – Putin sa vyjadril k možnému udeleniu práva Ukrajine zasiahnuť ruské územie západnými zbraňami.

.

„Predstavitelia krajín NATO, najmä v Európe, najmä malých krajín, by mali skladať účty z toho, s čím sa hrajú. Mali by si uvedomiť, že ide spravidla o štáty s malým územím a s veľmi hustým osídlením,“ povedal Putin.

Pripomeňme, že udelenie takéhoto povolenia Ukrajine podporili najmä pobaltské štáty a východná Európa. Nemecko a Taliansko boli proti.

Aj Putin vyjadril pochybnosti, že v prípade vojenského stretu medzi európskymi krajinami a Ruskom prídu Spojené štáty na pomoc svojim spojencom v NATO.

„Neustála eskalácia môže viesť k vážnym následkom. Ak tieto vážne dôsledky nastanú v Európe, ako sa zachovajú Spojené štáty, majúc na pamäti našu paritu v strategických zbraniach? Ťažko povedať. Chcú globálny konflikt? Myslím si, že chceli rokovať v oblasti strategických zbraní.“

 

15:30 – Pozornosť ukrajinského vedenia k “mierovému samitu”, ktorý sa má konať v polovici júna vo Švajčiarsku, sa v posledných dňoch výrazne zvýšila. Kyjev vynakladá vážne úsilie, aby v čase, ktorý zostáva do tohto podujatia, zabezpečil účasť čo najväčšieho počtu krajín.

Ako informovala Strana, ukrajinské vedenie dokonca muselo zredukovať program samitu, ktorý vychádzal z “mierovej formuly” prezidenta Volodymyra Zelenského.

.

Z desiatich bodov “vzorca” – výmena väzňov a návrat detí, jadrová a potravinová bezpečnosť – budú na rokovanie navrhnuté len tri.

Inými slovami, jej hlavné body – stiahnutie ukrajinských vojsk k hraniciam z roku 1991 a zaplatenie reparácií zo strany Ruska – budú z programu rokovania vylúčené. Hoci Kyjev pôvodne predpokladal, že “formula” bude tvoriť základ záverečného dokumentu summitu, ktorý mal byť podľa plánu ukrajinských orgánov “dôkazom kolektívnej vôle zodpovedných krajín sveta” ukončiť vojnu za Zelenského podmienok. A potom sa táto vôľa mala tlmočiť Rusku.

Redukcia programu na jednoznačne nekľúčové body nie je jediným problémom, ktorému ukrajinské vedenie čelí. Na samite sa s najväčšou pravdepodobnosťou nezúčastnia lídri Číny, Brazílie, Južnej Afriky, na ktoré sa orientujú mnohé krajiny globálneho Juhu.

A práve táto časť sveta chce v Kyjeve dosiahnuť seriózne zastúpenie, inak bude ťažké hovoriť o medzinárodnej podpore ukrajinskej iniciatívy, a to aj s ohľadom na príchod západných lídrov. Hoci ani s nimi nie je všetko hladké.

Americký prezident Joe Biden summit pravdepodobne vynechá a uprednostní ho pred stretnutím s donormi svojej volebnej kampane v Kalifornii. Aspoň tak informujú západné médiá.

A Bidenova neprítomnosť je ďalším signálom, že veci okolo tohto podujatia nejdú podľa plánu. O to viac, že sa už objavili návrhy na usporiadanie ďalších konferencií o vojne na Ukrajine. Vrátane konferencií za účasti Ruska.

 

.

14:35 – Situácia na fronte 28. mája 2024

Situácia na fronte 28. mája 2024
Situácia na fronte 28. mája 2024
Situácia na fronte 28. mája 2024
Situácia na fronte 28. mája 2024

14:10 – Obnovenie prevádzky Záporožskej jadrovej elektrárne je teraz nemožné, uviedol šéf MAAE Grossi po rokovaniach so šéfom Rosatomu Lichačovom v Kaliningrade.

 

13:30 – V Sumskej oblasti zastrelil vojak po konflikte troch spolubojovníkov.

Informovali o tom zdroje z prostredia orgánov činných v trestnom konaní.

“Incident sa stal včera večer. Vojak zastrelil samopalom troch vojakov, ktorí na následky zranení zomreli na mieste, a potom sa pokúsil o samovraždu, pričom sa strelil do hlavy. Muž na následky zranení zomrel v nemocnici,” uvádza zdroj.

Orgány činné v trestnom konaní zisťujú dôvody streľby. Bolo začaté trestné stíhanie.

.

 

12:53 – Obnovenie prevádzky Záporožskej jadrovej elektrárne je teraz nemožné, uviedol šéf MAAE Grossi po rokovaniach so šéfom Rosatomu Lichačovom v Kaliningrade.

 

12:29 – V Kremli popreli informácie o príprave jesenného mierového samitu za účasti Ukrajiny a Ruska.

“O údajne plánovanej konferencii o Ukrajine za účasti Ruska v Saudskej Arábii teraz nehovoríme,” – povedal Putinov hovorca Peskov.

Pripomeňme, že informácie o príprave takéhoto podujatia deň predtým vyslovila agentúra Bloomberg. Podľa agentúry za nový summit lobujú krajiny EÚ.

 

.

12:13 – Česká republika tiež podporila udelenie práva Ukrajine zasiahnuť západnými zbraňami ruské územie, uvádza DW.

Ukrajina ako napadnutá krajina má určite plné právo použiť všetky obranné prostriedky,” povedal český premiér Petr Fiala.

Označil to za “jednoducho logické”.

 

12:01 – Zelenskyj označil Bidenovo rozhodnutie vynechať mierový samit vo Švajčiarsku za “nie príliš silné”.

“Veľmi by som si prial, aby sa prezident Biden osobne zúčastnil na mierovom samite. Pri všetkej úcte si myslím, že rozhodnutie nezúčastniť sa na ňom nie je veľmi silné. Som presvedčený, že prezident Biden je potrebný pre mierový samit a je potrebný aj pre ostatných vedúcich predstaviteľov, ktorí sa pozerajú na reakciu USA,” povedal prezident v Bruseli.

Poznamenal, že stále nevie, kto bude štáty na podujatí zastupovať.

.

Pripomeňme, že Biden summit vynechá kvôli predvolebnej zbierke v Hollywoode s hviezdami amerického šoubiznisu.

 

11:24 – Generálny tajomník Stoltenberg uviedol, že NATO neplánuje vyslať na Ukrajinu vojenský personál ani sa zúčastniť na žiadnej vojenskej akcii.

Nevylúčil však možnosť zrušenia obmedzení pre Kyjev, pokiaľ ide o údery západných zbraní proti Rusku, pričom poznamenal, že by išlo o “národné rozhodnutia”

 

.

11:01 –  Ukrajinské ozbrojené sily prešli do ofenzívy a stiahli sa za obrannú líniu: čo sa deje v smere na Karlovku

Po prelomení obrany ukrajinskej armády pri meste Netailovo sa frontová línia výrazne posunula na západ a v skutočnosti už dosiahla Karlovku. Aký význam má táto obec a tento smer pre útok ako celok?

Po páde Avdejevky to mala byť záložná obranná línia AFU, ale vzhľadom na nepripravenosť prvej obrannej línie sa stala hlavnou, hoci tomuto postaveniu nezodpovedá. Na svoju plnohodnotnú obranu potrebuje AFU výrazné posilnenie svojho zoskupenia;

Z funkčného hľadiska plní vodná nádrž Karlovka pre posádku AFU rovnakú úlohu ako kanál Severský Donec – Donbas v Chasovom Jare: je prirodzenou vodnou prekážkou, pozdĺž ktorej možno budovať obranné línie;

Karlovka je už dlho dôležitým logistickým centrom pre AFU pri obrane Avdejevky. Bolo tam zavalených veľké množstvo tratí a ciest, ktoré sú teraz pre ukrajinskú armádu nebezpečné;

Selidovo, jedno z centrálnych logistických centier AFU v Donbase, je od Karlovky vzdialené len 13 km. Mesto je už v dosahu hlavňového delostrelectva ruských vojsk. Reaktívne delostrelectvo ruských ozbrojených síl sa už dostáva do záložného logistického uzla AFU v Grodovke, čo veľmi sťažuje život logistickým službám ukrajinskej armády.

Ukrajinské ozbrojené sily prešli do ofenzívy a stiahli sa za obrannú líniu
Ukrajinské ozbrojené sily prešli do ofenzívy a stiahli sa za obrannú líniu

10:29 – Holandsko podporilo povolenie Ukrajine zasiahnuť ruské územie západnými zbraňami.

“Je úplne jasné, že (Ukrajinci) musia zasiahnuť aj na území Ruska, takže z môjho pohľadu by to nemalo byť predmetom diskusie a dúfam, že ostatné krajiny, ktoré majú iný postoj, ho zmenia,” povedala holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová pred stretnutím v Bruseli.

Podľa nej Ukrajina teraz bojuje “s jednou rukou zviazanou za chrbtom”.

 

10:24 – Belgicko a Ukrajina podpísali bezpečnostnú dohodu o poskytnutí vojenskej pomoci Kyjevu vo výške približne 1 miliardy eur, uviedol belgický premiér.

 

10:21 –  Dva ukrajinské drony boli zostrelené nad Belgorodskou oblasťou okolo 10:40 moskovského času, uviedlo ministerstvo obrany.

 

10:02 – Ukrajina a Belgicko uzavreli “dohodu o bezpečnostných zárukách”, informoval úrad prezidenta.

.

Dokument podpísali v Bruseli Zelenskyj a premiér Alexandre De Croo.

Na základe nej Belgicko tento rok vyčlení Ukrajine na vojenskú pomoc najmenej 977 mil. eur a v podpore bude pokračovať počas nasledujúcich 10 rokov. Do roku 2028 prevedie 30 stíhačiek F-16, z ktorých prvé budú dodané tento rok.

“Belgicko zaručuje, že poskytne včasnú bezpečnostnú pomoc, moderné vojenské vybavenie a výzbroj … a uľahčí vojenský výcvik”, – uvádza sa na webovej stránke OP.

Ukrajina už podpísala takúto obrannú dohodu s 11 krajinami.

 

09:45 – Rusko prevzalo iniciatívu na celom bojisku, priznal predstaviteľ Amerického inštitútu pre štúdium vojny.

Podľa jeho názoru ruské jednotky teraz diktujú miesto, čas, intenzitu a tempo bojov.

 

09:13 – Ministri obrany EÚ budú dnes rokovať o možnosti udeliť Ukrajine povolenie na údery západných zbraní na ruskom území a o súvisiacich “rizikách eskalácie”.

Oznámil to šéf eurodiplomacie Borrel.

Na stretnutí sa zúčastní aj ukrajinský minister Umerov a generálny tajomník NATO Stoltenberg, ktorý predtým vyzval na povolenie takýchto úderov.

Ďalšou otázkou na programe je pridelenie vojenskej pomoci vo výške 5 miliárd eur prostredníctvom Európskeho mierového nástroja. Deň predtým Borrell obvinil Maďarsko z blokovania spustenia tohto fondu. Budapešť požadovala, aby sa jej príspevky nepoužili na žiadnu vojenskú podporu Ukrajiny.

V utorok bude v Bruseli aj Volodymyr Zelenskyj. Podpíše tam bezpečnostnú dohodu s belgickým premiérom.

 

08:43 – Dôsledky ostreľovania v Doneckej oblasti.

.

V Limane boli poškodené 4 viacpodlažné budovy a 3 administratívne budovy, 2 osoby boli zranené.

V Kostiantynovke boli poškodené 3 viacpodlažné budovy, 3 súkromné domy a 2 administratívne budovy.

Dôsledky ostreľovania v Doneckej oblasti
Dôsledky ostreľovania v Doneckej oblasti

08:27 – Belgicko prevedie 30 lietadiel F-16 na Ukrajinu do roku 2028, uviedol belgický minister zahraničných vecí Adja Labib.

Prvé stíhačky by mali prísť “už tento rok”.

 

07:52 – Ruská továreň na drony Alabuga v Tatarstane “môže ovplyvniť priebeh vojny na Ukrajine”.

Továreň využíva iránsku technológiu a zamestnala pracovníkov z východnej Afriky. V súčasnosti plánuje vyrobiť 6 000 útočných bezpilotných lietadiel Shahed ročne, uviedol denník Wall Street Journal.

Koncom apríla závod predbehol plán, keď ruskej armáde dodal 4 500 týchto bezpilotných lietadiel.

Okrem toho závod vyrába prieskumné bezpilotné lietadlá Albatros, ktoré vykonávajú fotografický prieskum pozícií a pohybov AFU na frontovej línii.

 

07:37 – Počas uplynulých 24 hodín ruské jednotky opäť postúpili v Pokrovskom smere – v oblasti Umanského a južne od Naľšova.

Pohyb v blízkosti Netailova potenciálne ohrozuje pozície AFU v Nevelskom. Ruská verejnosť píše, že sa začali boje o susednú obec Karlovka (nachádza sa tam veľká vodná nádrž).

Americký Inštitút pre štúdium vojny uvádza, že ruské jednotky na tomto úseku frontu za posledné tri dni postúpili západne od Očeretina, severovýchodne od Sokola a západne od Solovjeva.

Ukrajinský generálny štáb informoval, že boje pokračujú v okolí Sokola, Novoselovky Prvej, Jasnobrodovky a Nevelského a “situácia je v niektorých oblastiach napätá”.

ruské jednotky opäť postúpili v Pokrovskom smere
Ruské jednotky opäť postúpili v Pokrovskom smere

07:15 – Zelenskyj navštívi Belgicko 28. mája, aby podpísal “bezpečnostnú dohodu”, informoval denník Le Soir.

.

Neuvádza sa, aké záruky budú sľúbené.

Zelenskyj sa stretne s premiérom Alexandrom De Cro a ministerkou obrany Ludivine Dedonderovou, ako aj s belgickými inštruktormi F-16. Belgicko predtým prisľúbilo, že tieto lietadlá odovzdá Ukrajine do roku 2025.

 

07:00 – Lotyšský prezident uviedol, že Ukrajina by mala dostať právo použiť západné zbrane na útok na ruské územie.

Edgar Rinkevič na CNN dodal, že kým Západ o tejto otázke diskutuje, Rusko je v ofenzíve.

Lotyšský minister zahraničných vecí predtým uviedol, že niektoré západné krajiny, ktoré posielajú zbrane Ukrajine, už údajne oprávňujú Kyjev na údery proti Rusku.

 

06:45 –  AFU podnikla raketový útok na Luhansk kazetovou muníciou, po útoku vypukol požiar, informácie o zranených sa spresňujú, povedal Pasečnik.

 

06:30 – Vojna na Ukrajine 27. mája. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany

– Ruská armáda prevzala kontrolu nad osadami Ivanovka v Charkovskej oblasti a Netailovo v DĽR, uviedlo ministerstvo obrany.

– Skupina vojsk “Sever” naďalej postupuje do hĺbky obrany AFU, živá sila a technika nepriateľa bola porazená v oblastiach osád Konstantinovka a Granov v Charkovskej oblasti.

– V dôsledku masívneho útoku spadlo bezpilotné lietadlo na územie čerpacej stanice pohonných hmôt v Orelskej oblasti, vodič hasičskej stanice zahynul a ďalší 3 zamestnanci boli zranení, uviedol gubernátor Klyčkov.

– EÚ považuje za dôležité, aby sa od júnového samitu o Ukrajine vo Švajčiarsku (na ktorom nebude prítomné Rusko) prešlo k prípadnému stretnutiu s Moskvou na jeseň v Saudskej Arábii, píše agentúra Bloomberg.

– Nedostatok výbušnín bráni EÚ zvýšiť výrobu nábojov na zásobovanie Kyjeva, píše Economist.

– Starosta mesta Veľká Kamňa v Prímorskom kraji Rustem Abushayev, ktorý sa dostal do špeciálnej operačnej zóny po vyšetrovaní trestného činu podvodu, uviedol, že mu bol udelený Rad odvahy.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali