To najdôležitejšie z Ukrajiny: Podľa Medvedeva by americký útok na ruské jednotky na Ukrajine znamenal začiatok svetovej vojny

To najdôležitejšie z Ukrajiny: Podľa Medvedeva by americký útok na ruské jednotky na Ukrajine znamenal začiatok svetovej vojny

Kyjev 26. mája 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Andrii Marienko, telegram)

 Aktualizované 26. mája 2024

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ostreľovanie ukrajinského mesta Charkov ruskými silami
Hasič hasí požiar pri tele obete v miestnej tlačiarni po ruskom útoku na ukrajinské mesto Charkov

19:01 – Rusi zasiahli letisko v Záporoží.

Reklama

Miestne úrady o tom neinformovali. Záporožské médiá napísali o prílete dnes popoludní bez toho, aby zachádzala do podrobností.

Rusi zasiahli letisko v Záporoží
Rusi zasiahli letisko v Záporoží

18:35 – Švédsko dalo Ukrajine právo použiť svoje zbrane na úder proti Rusku. Odvolávajú sa na článok v novinách Hallandsposten.

Reklama

V tejto publikácii sa však neuvádza, že takéto povolenie bolo udelené. Noviny citujú odpoveď švédskeho ministra obrany Paula Junsona na túto otázku.

“Ukrajina je vystavená nevyprovokovanej a nezákonnej agresívnej vojne zo strany Ruska. Podľa medzinárodného práva má Ukrajina právo brániť sa vojenskou akciou zameranou na územie nepriateľa, ak je vojenská akcia v súlade s vojnovým právom. Švédsko podporuje medzinárodné právo a právo Ukrajiny na sebaobranu,” takto odpovedal minister na otázku publikácie.

Samotná otázka znela takto: “Je dovolené, aby Ukrajina použila nami odovzdané zbrane na útoky na objekty na území Ruska?”.

Ako vidíme, švédsky minister na ňu nedal priamu odpoveď.

Švédsko dodáva Ukrajine delostrelecké systémy Archer s dostrelom 30 – 40 kilometrov.

Reklama

 

18:11 – Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili dva granáty Olcha MLRS na prístupe k Šebekinu, uviedol gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov.

 

17:20 – Vladimir Putin pricestoval na dvojdňovú návštevu Uzbekistanu

 

Reklama

17:05  – Po prvýkrát od augusta boli na území Bieloruska nasadené ruské bojové vrtuľníky Mi-24 a viacúčelové vrtuľníky Mi-8.

Informujú o tom bieloruské médiá. Uvádza sa, že pristáli na vojenskom letisku Baranaviči pri Minsku.

Ruská vrtuľníková skupina opustila Bielorusko v auguste 2023.

Pripomeňme, že Moskva a Minsk teraz vykonávajú taktické jadrové cvičenia. Vo štvrtok navštívil Lukašenka aj Putin.

Ukrajinskí politici predtým uviedli, že zo strany Bieloruska by mohol byť otvorený “druhý front”.

 

16:30 – Nemecký kancelár Olaf Scholz odmietol výzvy, aby Ukrajina mohla zasiahnuť Rusko západnými zbraňami, píše Tagesschau.

Scholz povedal, že “existujú jasné pravidlá, ktoré boli dohodnuté s Ukrajinou a ktoré fungujú”, pokiaľ ide o dodávky nemeckých zbraní.

“V každom prípade je to môj postoj,” dodal.

Cieľom politiky nemeckej vlády na Ukrajine je zabrániť začiatku “veľkej vojny”, povedal Scholz.

Reklama

 

16:22 –  Ukrajinské ozbrojené sily stratili v bojoch pri Berestove viac ako 1,5 tisíc vojakov a zahraničných žoldnierov. Informoval o tom poslanec Štátnej dumy Viktor Vodolacký.

 

15:06 – Ak Rusko dosiahne strategický prielom na východe Ukrajiny, pobaltské štáty a Poľsko rozmiestnia na ukrajinskom území svoje jednotky, uviedol Der Spiegel.

Takéto varovanie vyslovili pobaltskí poslanci predstaviteľom nemeckých orgánov, uviedol bulvárny denník. Politici uviedli, že Západ len “pomaly pomáha” Kyjevu, kvôli čomu sa “situácia môže prudko zhoršiť”.

Reklama

Estónsky premiér predtým priznal, že krajiny NATO už na Ukrajine “na vlastné riziko” cvičia AFU. Litva je pripravená vyslať na Ukrajinu vojakov “v rámci výcvikovej misie”, citovali premiéra masmédiá.

 

13:59 – Vojenské krídlo Hamasu uviedlo, že v reakcii na izraelské akcie v pásme Gazy vypálilo na Tel Aviv “veľké množstvo rakiet”.

Od začiatku vojenského konfliktu medzi Izraelom a palestínskym Hamasom v pásme Gazy zahynulo 35 984 ľudí, uviedlo ministerstvo zdravotníctva enklávy. Počet obetí od októbra minulého roka dosiahol 80 600.

 

Reklama

13:39 – Rusko vyrába delostrelecké granáty približne trikrát rýchlejšie a približne štyrikrát lacnejšie ako Západ, uvádza Sky News.

Tento rok ruské továrne vyrobia alebo opravia približne 4,5 milióna nábojov, zatiaľ čo v Európe a Spojených štátoch len celkovo asi 1,3 milióna, zdôrazňuje sa v materiáli.

Veseušniki sa sťažovali televíznemu kanálu: na každý výstrel ukrajinskej armády ruské jednotky vypália päť striel ako odpoveď.

 

13:30 – Veľká Británia využíva na dodávanie vojenskej pomoci Ukrajine dve hlavné trasy – cez poľský Rzeszów a cez Lamanšský prieliv, uviedol The Sunday Times.

Za posledné dva roky boli milióny nábojov, ako aj ručné zbrane, rakety dlhého doletu a protitankové zbrane z Británie dodané do Poľska lietadlom, zatiaľ čo obrnené vozidlá, tanky a delostrelectvo dlhého doletu sa prevážajú cez Lamanšský prieliv a potom sa prepravujú po Európe vlakom.

Dodávky pomoci organizuje Medzinárodné koordinačné centrum darcov (IDCC) pri veliteľstve európskej armády USA v Stuttgarte, vzdialenom takmer 1 000 km od Rzeszowa. Zdroje z britského obranného sektora označujú toto centrum za “vojenský Amazon”.

Reklama

 

13:18 –  To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Jednotky zoskupenia “Východ” počas dňa obsadili výhodnejšie línie, odrazili jeden útok AFU;

– Skupina vojsk “Sever” počas dňa zasiahla nepriateľa v oblastiach Lipcov, Volčansk a Ruský Tiškov v Charkovskej oblasti;

– V zóne zodpovednosti zoskupenia AFU “Juh” stratila AFU až 480 vojakov;

– AFU stratila v priebehu dňa v dôsledku akcií zoskupenia “Západ” až 285 vojakov;

– Straty AFU v zóne zodpovednosti skupiny “Stred” v DĽR dosiahli až 355 vojakov, tri obrnené vozidlá vrátane vozidla Bradley;

Reklama

– Sily protivzdušnej obrany počas dňa zostrelili 41 bezpilotných lietadiel, päť operačno-taktických rakiet ATACMS a 32 rakiet HIMARS;

– Skupina vojsk Juh zničila päť muničných skladov ukrajinských ozbrojených síl.

 

12:34 –  Ruské jednotky obsadili Berestovoje v Charkovskej oblasti, uviedlo ministerstvo obrany.

 

11:57 – Podľa Medvedeva by americký útok na ruské jednotky na Ukrajine znamenal začiatok svetovej vojny

Reagoval tak na včerajšie vyhlásenie poľského ministra zahraničných vecí Sikorského, ktorý povedal.

Reklama

“Američania povedali Rusom: ak odpálite jadrové zbrane, aj keď to nikoho nezabije, zasiahneme všetky vaše pozície na Ukrajine konvenčnými zbraňami, všetky ich zničíme”.

“Po prvé, Amíci zatiaľ nič také nepovedali, pretože sú opatrnejší ako Poliaci. Po druhé, porážka našich cieľov Američanmi znamená začiatok svetovej vojny a minister zahraničných vecí, dokonca aj takej krajiny, ako je Poľsko, si to musí uvedomiť. A po tretie, vzhľadom na to, že ďalší Poliak, Duda, nedávno vyhlásil, že chce rozmiestniť TNW v Poľsku, Varšava nezostane bokom a určite dostane svoj diel rádioaktívneho popola,” pohrozil Medvedev.

 

10:29 – Vojaci ruských ozbrojených síl zaútočili na pozície AFU pri Vasiljevke v Záporožskej oblasti a zajali zajatcov. Informoval o tom Volodymyr Rogov.

 

10:25 – Nad dvoma ruskými regiónmi bolo v noci zničených 13 dronov.

Podľa ministerstva obrany bolo desať bezpilotných lietadiel zlikvidovaných nad územím Kurskej oblasti a tri bezpilotné lietadlá nad Orelskou oblasťou.

Reklama

Gubernátor Orelskej oblasti Andrej Kličkov uviedol, že v dôsledku zničenia dronov nebol nikto zranený a neboli zaznamenané ani žiadne škody.

“️Na území Orelskej oblasti boli prostriedkami protivzdušnej obrany zostrelené 3 bezpilotné lietadlá. Podľa predbežných informácií nedošlo k žiadnym zraneniam a zničeniu,” napísal na svojom kanáli Telegram.

V Kurskej oblasti platil signál o nebezpečenstve pre bezpilotné lietadlá od 00:16 do 06:45. Gubernátor Alexej Smirnov informoval o 7 zostrelených bezpilotných lietadlách v Rylskom a Kurčatovskom okrese.

 

09:58 – Rusko pripravuje ďalšiu skupinu vojsk v blízkosti ukrajinských hraníc na ofenzívu 90 km severozápadne od Charkova, uviedol Volodymyr Zelenskyj.

Zrejme ide o sústredenie vojsk na hranici so Sumskou oblasťou, o ktorom predtým hovorila ukrajinská armáda.

 

Reklama

09:37 –  Ukrajinská vojenská verejnosť hlási výbuchy v Starokonstantinove v Chmelnickej oblasti, kde sa nachádza vojenské letisko.

 

09:18 – Štátna služba pre mimoriadne situácie informuje, že záchranári uhasili požiar v charkovskom Epicentre.

Požiar hasili viac ako 16 hodín.

V súčasnosti je známe, že zahynulo 12 ľudí, 43 sa zranilo. Ďalších 16 ľudí sa považuje za nezvestných.

Reklama
záchranári uhasili požiar v charkovskom Epicentre
Záchranári uhasili požiar v charkovskom Epicentre

07:25 – Nočný raketový útok na Ukrajinu.

Vzdušné sily tvrdia, že zostrelili 12 rakiet s plochou dráhou letu Ch-101 a 31 Šáhidov. Na základe týchto údajov zasiahli svoje ciele len dve rakety “Dagger”.

V Žmerinke vo Vinnickej oblasti kvôli pádu trosiek postihli tri štvorposchodové domy a troch ľudí.

Rovnaké výbuchy bolo počuť aj v Chmeľnickom a Starokonstantiniv, kde sa nachádza vojenské letisko

Nočný raketový útok na Ukrajinu
Nočný raketový útok na Ukrajinu

07:20 –  Ruské jednotky obsadili Umanskoje na smere Avdejevka.

Píše o tom Deep State.

Ruské jednotky obsadili Umanskoje na smere Avdejevka
Ruské jednotky obsadili Umanskoje na smere Avdejevka

07:10 – Nemecký kancelár Scholz vyhlásil, že pomoc pre Ukrajinu je na “hranici možností”.

“Naozaj sme všetko posunuli na hranicu možností,” povedal, keď komentoval vojenské dodávky pre Kyjev.

Nie je pritom úplne jasné, či Scholz hovoril o systémoch protivzdušnej obrany alebo o vojenskej pomoci vo všeobecnosti.

Opäť sa tiež vyslovil proti priamym stretom medzi Ruskom a NATO.

“Zodpovednosť je takáto: podporujeme Ukrajinu v jej obrannom boji, ale nedovolíme, aby vojna prerástla do vojny medzi Ruskom a NATO,” dodal kancelár.

 

07:00 – Belgorod je opäť zasiahnutý. V meste boli poškodené obytné domy a autá.

Belgorod je opäť zasiahnutý
Belgorod je opäť zasiahnutý

06:30 – Vojna na Ukrajine 25. mája 2024. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany

– Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jednotky skupiny vojsk Stred prevzali kontrolu nad osadou Archangeľskoje v DĽR;

Reklama

– V Charkovskej oblasti ruské ozbrojené sily pokračujú v postupe do hĺbky nepriateľskej obrany: AFU bola porazená v oblastiach Jurčenkovo a Bakšejevka, dva protiútoky boli odrazené pri Volčansku a Glubokoje a výhodnejšie pozície boli zaujaté pri Stepovej Novoselovke, uviedlo ministerstvo obrany;

– Vzdušná obrana zničila sedem ukrajinských bezpilotných lietadiel nad Belgorodskou oblasťou a zachytila jedno bezpilotné lietadlo nad Kurskou oblasťou, uviedlo ministerstvo obrany;

– Putin na stretnutí s vedením obranných spoločností vyzval byť vždy o krok pred nepriateľom, potom bude víťazstvo zaručené;

– Putin uviedol, že väčšina ruských obranných podnikov plní úlohy štátnej objednávky v oblasti obrany podľa plánu a v mnohých položkách dokonca s predstihom;

– Rusko aktívne verbuje zmluvných dobrovoľníkov a pokračuje v tom na dennej báze; Putin opakovane povedal, že armáda verí, že nie je potrebná mobilizácia, Peskov komentoval publikáciu Financial Times, že Rusko možno bude musieť pristúpiť k mobilizácii do konca tohto alebo začiatku budúceho roka;

– Veliteľ špeciálnych jednotiek Achmat, generálmajor Apty Alaudinov, odovzdal ruský pas ukrajinskému vojakovi Oleksandrovi Ananyevovi, ktorý po zajatí požiadal, aby nebol zaradený do zoznamov na výmenu a aby dostal možnosť stať sa ruským občanom;

– Severoatlantická aliancia zvyšuje podporu Ukrajine, ale nepošle na ňu svoje jednotky, aby sa nestala “súčasťou konfliktu”, uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:25

Takmer polovica obyvateľov Slovenska plánuje tento rok dovolenku v zahraničí, pričom svoje výdavky odhadujú v priemere od 200 do 800 eur. Osem z desiatich dovolenkárov plánuje platiť kartou, mobilom alebo hodinkami. Vyplýva to z aktuálnej štúdie spoločnosti Visa, ktorá zahŕňa sedem trhov strednej a východnej Európy vrátane Slovenska.

Dovolenku si chce online kúpiť až 95 % mladých ľudí vo veku od 18 do 25 rokov a kartou či digitálnou peňaženkou za ňu zaplatí 89 % z nich. V priemere podľa štúdie plánuje však platiť mobilom na dovolenke každý piaty obyvateľ Slovenska.

08:22

Ceny ropy v pondelok ráno klesli. Trh reagoval najmä na správu o zvýšení produkcie ropy v Číne, ktorá je najväčším dovozcom komodity na svete. Informovali agentúry Reuters a Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v auguste dosiahla do 7.17 h SELČ 82,34 USD (77,05 eura) za barel (159 litrov).

08:19

Súdny proces s americkým novinárom Evanom Gershkovichom, obvineným v Rusku zo špionáže, sa bude konať za zatvorenými dverami, informoval v pondelok súd v Jekaterinburgu. Prvé pojednávanie bolo vytýčené na 26. júna, dodala vo svojej správe agentúra RIA Novosti citovaná agentúrou Reuters.

Vinu, ktorú mu v Rusku pripisujú, Gershkovich odmieta. Americké úrady označili jeho zadržanie a väzobné stíhanie za nezákonné a avizovali, že sa pokúsia dosiahnuť jeho prepustenie na slobodu.

Russia US Journalist Evan Gershkovich
Na snímke reportér Wall Street Journal Evan Gershkovich
07:42

Šéfovia vlád a štátov členských krajín EÚ sa v pondelok podvečer zúčastnia na mimoriadnom summite, ktorého cieľom je dohodnúť sa na najdôležitejších funkciách v inštitúciách EÚ po zohľadnení výsledkov do Európskeho parlamentu (EP). Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

Lídri EÚ sa snažia, aby najvyššie funkcie boli vyvážené nielen z hľadiska politických rodín, ale aj zemepisne a podľa princípu väčších aj menších štátov, pričom sa nezabúda ani na rodovú vyváženosť.

07:36

Osem ľudí zahynulo po tom, čo sa udusili v chladiarenskom vozidle v provincii Chu-nan v strednej časti Číny, uviedli tamojší predstavitelia. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

K incidentu došlo ešte nedeľu; miestne úrady vo vyhlásení spresnili, že osem osôb bolo v chladiarenskom vozidle nelegálne prepravovaných do mesta Chung-čuang-jang.

07:28

Ukrajinskí volejbalisti triumfovali v Zlatej Európskej lige. Vo finálovom stretnutí turnaja Final Four zdolali v chorvátskom Osijeku favorizovaný domáci výber 3:1. Bronz získali Česi, ktorí si poradili v napínavom súboji s Estónskom (3:2).

07:14

Vedenie španielskeho futbalového klubu CF Valencia ponúklo Manchestru United 25 miliónov libier (29 miliónov eur) za krídelníka Masona Greenwooda. Informoval o tom denník The Mirror.

Anglický futbalista vyjadril túžbu pokračovať v kariére v Španielsku, kde v minulej sezóne pôsobil na hosťovaní v Getafe.

07:11

Vo vodách v okolí Spratlyho ostrovov v Juhočínskom mori došlo v pondelok k zrážke čínskeho plavidla s filipínskou zásobovacou loďou. Uviedla to čínska pobrežná stráž, informovala agentúra AP.

Peking tvrdí, že filipínska zásobovacia loď vstúpila do vôd pri atole Second Thomas Shoal, opakovane ignorovala varovania Číny a nebezpečným spôsobom sa priblížila k čínskemu plavidlu, čo viedlo k zrážke.

07:10

Šesť ľudí zahynulo pri rozsiahlom zosuve pôdy v strednej časti Ekvádoru. Ďalších 30 osôb je podľa predbežných informácií nezvestných. Uviedli to v nedeľu miestne úrady, uviedli zahraničné agentúry AP, AFP a Reuters.

Bahno zavalilo tri autá, dva domy a autobus, uviedol miestny hasičský zbor. Dodal, že zranenia utrpelo deväť ľudí. Silné dažde podľa úradov spôsobili škody aj v iných častiach krajiny.

07:03

Čoraz intenzívnejšie cezhraničné útoky libanonského hnutia Hizballáh na Izrael by mohli vyvolať vážnu eskaláciu. Uviedol to v nedeľu hovorca izraelskej armády Daniel Hagari, píše TASR s odvolaním na agentúru Reuters.

Iránom podporované hnutie Hizballáh za uplynulý týždeň vypálilo na Izrael dosiaľ najviac rakiet a bezpilotných lietadiel za posledných osem mesiacov.

06:40

Prezident USA Joe Biden v nedeľu využil svoje posolstvo pri príležitosti moslimského sviatku obetovania íd al-adhá na obhajobu Washingtonom podporovaného návrhu dohody o prímerí v Pásme Gazy. Podľa jeho slov ide o najlepší spôsob, ako pomôcť civilistom, ktorí trpia hrôzami vojny medzi hnutím Hamas a Izraelom, informovala agentúra AFP.

“Zahynulo príliš veľa nevinných ľudí vrátane tisícov detí. Rodiny utiekli zo svojich domovov a videli, ako sú ich komunity zničené. Ich bolesť je nesmierna,” uviedol Biden vo vyhlásení.

Biden
Na snímke americký prezident Joe Biden
06:38

Hasiči sa snažia dostať pod kontrolu rýchlo šíriaci sa lesný požiar severne od Los Angeles v americkom štáte Kalifornia. Hasenie komplikuje silný vietor. Miestne úrady z ohrozenej rekreačnej oblasti Hungry Valley evakuovali najmenej 1200 ľudí, píše agentúra AP.

Požiar vypukol v sobotu popoludní miestneho času neďaleko diaľnice asi 100 kilometrov severozápadne od Los Angeles. Plamene sa rýchlo rozšírili na plochu viac ako 41 štvorcových kilometrov.

06:34

Americká ministerka financií Janet Yellenová odmietla v nedeľu kritiku Moskvy na adresu využitia zmrazeného ruského štátneho majetku na pomoc napadnutej Ukrajine.

Zablokované ruské aktíva podľa nej zostanú tam, kde sú, generujú však finančné prostriedky, na ktoré Rusko nemá nárok, nejde teda o krádež. Informovala o tom agentúra DPA.

 

06:11

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu kritizoval v nedeľu plány izraelskej armády na to, že každý deň zastaví boje v oblasti jednej z hlavných ciest v Pásme Gazy, aby umožnila dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Reakcia Netanjahua poukazuje na politické napätie v súvislosti s prísunom pomoci do Pásma Gazy, kde medzinárodné organizácie varujú pred rastúcou humanitárnou krízou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke detský folklórny súbor Viganček z Košíc počas 54. ročníka Rozhanovských folklórnych slávností v Rozhanovciach v okrese Košice

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali