To najdôležitejšie z Ukrajiny – Ruský Tu-22MZ bol zostrelený

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Ruský Tu-22MZ bol zostrelený

Kyjev 19. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-World Press Photo and taken by Julia Kochetova)

Aktualizované 19. apríla 2024 20:22

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Julia Kochetová získala cenu v kategórii Voľný formát
Ilustračné foto

19:35 – Ruský útok na prístav Južnyj zničil kontajnery s agroproduktmi, uviedlo ministerstvo infraštruktúry.

Reklama

Podľa ministerstva boli napadnuté dva terminály v prístave Južnyj, ktoré sa špecializujú na prekládku poľnohospodárskych produktov.

Ministerstvo uviedlo, že ide už o 39. útok Ruskej federácie na zariadenia prístavnej infraštruktúry v Odeskej oblasti – poškodených a čiastočne zničených bolo 215 zariadení, 153 vozidiel a osem civilných plavidiel.

Reklama

 

18:45 – Ruská federácia podnikla útok na námorný prístav Južnyj.

Zelenskyj to povedal počas zasadnutia Rady Ukrajina-NATO.

“Keď som sa pripravoval na tento rozhovor, udreli na námorný prístav “Južnyj” v Odeskej oblasti. Niekoľko rakiet zasiahlo infraštruktúru prístavu, a to nielen ukrajinskú, ale aj singapurskú,” – povedal prezident.

 

Reklama

18:15 – Nemali by sme hovoriť o milióne nábojov pre Ukrajinu, ale konečne ich poslať na frontovú líniu.

Toto vyhlásenie predniesol Volodymyr Zelenskyj počas svojho dnešného prejavu pred ministrami obrany NATO.

Hlavné vyhlásenia prezidenta v tomto prejave:

“Už dlho hovoríme o milióne delostreleckých granátov pre Ukrajinu. Konečne by mali byť poslané na frontovú líniu.”

“Na obranu potrebujeme ďalších sedem Patriotov alebo podobných systémov protivzdušnej obrany, a to je minimálny počet. Môžu zachrániť veľa životov a priniesť skutočnú zmenu. Takéto systémy máte.”

Reklama

“Na frontovej línii sú teraz veľmi potrebné rakety dlhého doletu a delostrelectvo.”

“Nemôžeme čakať na rozhodnutia, ktoré sa prijmú tento rok. Zvážte, prosím, našu žiadosť o vaše rozhodnutie čo najskôr.”

“Putin musí zostúpiť z oblohy na zem a naša obloha sa musí stať opäť bezpečnou. A to je skutočné. A závisí to výlučne od vášho rozhodnutia. Je to voľba, či je život naozaj všade rovnako cenný. Je to voľba, či sa ku všetkým partnerom správate rovnako. Je to voľba, či sme naozaj spojencami.”

 

18:10 – Český prezident Petr Pavel uviedol, že Západ už nemá žiadne prostriedky na pomoc Ukrajine.

“Česká republika a ďalšie krajiny už nemajú dostatok rezervných zdrojov, ktoré by mohli poskytnúť Ukrajine. Preto začíname hľadať, kde by bolo možné získať viac týchto zbraní. Všetci sme presvedčení, že pomoc USA Ukrajine nemôže nahradiť Európa. USA poskytujú minimálne 50 % všetkej pomoci. Všetci čakáme, že Amerika urobí správne rozhodnutie,” povedal Pavel.

 

17:45 – Ruský minister zahraničných vecí Lavrov uviedol, že Moskva chce odsunúť frontovú líniu a Charkov v tejto súvislosti označil za “jedno z kľúčových miest”.

Odvolal sa na vyhlásenie prezidenta Putina o potrebe odsunúť líniu, z ktorej by sa mohli začať údery proti Ruskej federácii.

 

Reklama

17:25 – Snemovňa reprezentantov USA v procedurálnom hlasovaní schválila návrhy zákonov o pomoci Ukrajine a konfiškácii ruského majetku.

Informuje o tom agentúra Bloomberg.

Procedurálne hlasovanie znamená, že návrhy zákonov sú spôsobilé na konečné hlasovanie, ktoré sa, ako oznámil predseda snemovne Mike Johnson, uskutoční zajtra.

 

17:20 – Zatiaľ čo niektorí republikáni kritizujú návrh zákona o pomoci Ukrajine, niektorí demokrati sú proti pomoci Izraelu.

Reklama

Al Green (demokrat) na pôde Snemovne reprezentantov kritizoval vojenskú operáciu Izraela v pásme Gazy za smrť tisícov civilistov vrátane detí a obvinil USA z dvojakého metra, keď odsudzujú vojnové zločiny protivníkov, ale nereagujú na spojencov.

“Bude sa niekto zodpovedať za takéto zločiny, alebo je naša spravodlivosť čisto selektívna? Ako dlho to budeme financovať na úkor obrazu USA vo svete? Som proti tomu! Som proti účasti na tomto vraždení detí. Pýtate sa na Ukrajinu? Ukrajina je obeťou agresie a tam je to veľmi jednoduché. Rusko je agresor a je zodpovedné za všetky zločiny a toto je zrkadlová situácia v Gaze,” povedal Green.

 

17:00 – Rusko v prípade nových rozhovorov nepristúpi k žiadnej prestávke v bojoch s Ukrajinou, uviedol Lavrov.

 

Reklama

16:55 – Na zasadnutí Rady NATO-Ukrajina sa ministri prostredníctvom videokonferencie dohodli na urýchlení poskytovania pomoci Kyjevu vrátane protivzdušnej obrany, uviedol Stoltenberg.

 

16:50 – Západ je krok od vyslania armády na Ukrajinu, mohlo by to stiahnuť Európu, Brusel si zahráva s ohňom, povedal maďarský premiér Orbán

 

16:05 – Ukrajinské ozbrojené sily zostrelili strategický ruský bombardér Tu-22M3 v ruskom Stavropoľskom kraji pomocou sovietskeho systému SAM S-200. Informovali o tom ukrajinské médiá s odvolaním sa na svoje zdroje.

Šéf GUR Budanov uviedol, že “tentoraz sme použili niečo, čo sme vyrobili od základu, zo starých komponentov”.

Predtým GUR uviedol, že lietadlo bolo zostrelené “rovnakými prostriedkami, akými bol predtým zasiahnutý ruský A-50”.

Reklama

Pripomíname, že Ruská federácia tvrdí, že lietadlo spadlo v dôsledku technickej poruchy.

 

15:20 – Podľa spoločnosti Ukrenergo je ukrajinský energetický systém stále nedostatočný.

Vo večerných hodinách (od 18. do 22.) môže dôjsť k výpadkom pre podniky a priemysel

Predtým šéf Ukrenergo uviedol, že čoskoro sa vypnú svetlá aj pre bežných Ukrajincov.

 

14:30 – Snemovňa reprezentantov USA zverejnila harmonogram, ako bude prebiehať hlasovanie o Johnsonových návrhoch zákonov, medzi ktorými je aj pomoc Ukrajine.

Reklama

Dnes o 17:30 kyjevského času sa uskutoční jedno hlasovanie, ktorým sa začne posudzovanie všetkých 4 návrhov zákonov. Na schválenie je potrebná jednoduchá väčšina hlasov.

A zajtra sa začne posudzovanie pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov a od 20:00 kyjevského času konečné schvaľovanie štyroch návrhov zákonov.

Americké médiá sa domnievajú, že Johnson bude na prijatie zákonov potrebovať hlasy demokratov, keďže niektorí republikáni sa postavili proti nim bez rozhodnutí o bezpečnosti hraníc USA.

 

13:55 – “Skupina G7 odložila rozhodnutie o použití zmrazených ruských aktív na jún.

Ministri zahraničných vecí G7 vo vyhlásení po zasadnutí v Capri uviedli, že budú naďalej skúmať možnosti, ako s aktívami naložiť “v súlade s našimi právnymi systémami a medzinárodným právom”, a pripravia svoje odporúčania pre júnové zasadnutie lídrov G7.

Pripomenieme, že USA sú za konfiškáciu aktív, zatiaľ čo Európa to považuje za porušenie medzinárodného práva a chce zisky z nich jednoducho použiť na pomoc Ukrajine.

Reklama

 

13:00 – Prežitie Ukrajiny je pre USA dôležité, ale Európa má na nej oveľa väčší záujem a mala by zvýšiť svoju pomoc, povedal Trump.

“Prečo Európa nedáva viac peňazí na pomoc Ukrajine? Prečo Spojené štáty vynaložili na vojnu na Ukrajine o 100 miliárd dolárov viac ako Európa, a to nás delí oceán! Prečo sa Európa nemôže rovnať alebo vyrovnať peniazom, ktoré investovali Spojené štáty na pomoc krajine, ktorá zúfalo potrebuje pomoc? Ako sa všetci zhodujú, prežitie a sila Ukrajiny by mala byť pre Európu oveľa dôležitejšia ako pre nás, ale je dôležitá aj pre nás! Pohni sa, Európa!”, – povedal kandidát na prezidenta Spojených štátov.

Pripomeňme, že na žiadosť Trumpa republikáni už niekoľko mesiacov blokujú pridelenie pomoci Ukrajine. A teraz, keď predseda parlamentu Johnson vyčlenil pomoc Ukrajine v samostatnom návrhu zákona, Trumpovi stúpenci sú proti.

 

12:08 –  Lavrov poskytol rozhovor ruským médiám. Hlavné tézy:

– Ruská federácia nezastaví vojenské akcie v prípade, že sa začnú rokovania, pretože “Kyjev nemá dôveru”. Ruská federácia však “vždy uprednostňuje rokovania pred bojmi a vojnami”.

Reklama

– podporil čínsky mierový plán, ktorý predpokladá, že “najprv treba pochopiť hlavné príčiny krízy, opustiť mentalitu studenej vojny a jasne sa prihlásiť k potrebe hľadať riešenie, ktoré vyváži bezpečnosť”;

– Istanbulská dohoda, o ktorej sa rokovalo na začiatku vojny, uplatňovala článok päť NATO na Ukrajinu, ale bez jeho rozšírenia na Krym a Donbas. A ak boli tieto územia napadnuté – dohody mali byť zrušené;

– uviedol, že Ruská federácia nemá v pláne zaútočiť na európske krajiny. “Reči o našich plánoch zaútočiť na NATO sú pokusom Západu vystrašiť svojich voličov, aby pokračovali v rovnakom kurze.”

 

10:29 –  Rusko zvýšilo výrobu zbraní a bude schopné udržať svoju ofenzívu na Ukrajine ešte najmenej dva roky, citoval denník The Washington Post analytikov.

Moskva svoje sily vyzbrojila najmä obnovou starého sovietskeho vybavenia. Ruská federácia sa spolieha skôr na kvantitu ako na kvalitu. Náhradné diely dodávané Čínou, KĽDR a Iránom majú nestabilnú kvalitu, ale umožňujú jej obchádzať sankcie.

Zásoby sovietskej techniky sú však obmedzené a kľúčovým problémom bude schopnosť Ruskej federácie prejsť na výrobu nových bojových vozidiel, keď jej dôjdu staré modely na modernizáciu.

Reklama

Na jeseň ruské vojenské velenie nariadilo obnoviť výrobu v Omskom závode dopravných strojov, kde sa montujú T-80. Podľa odborníkov však nebolo možné spustiť sériovú výrobu.

Je tiež nepravdepodobné, že Rusko bude schopné vyzbrojiť svoju armádu modernejšou technikou, ako je napríklad tank T-14 Armata. Rostec uviedol, že od jeho nasadenia na Ukrajine sa upustilo, pretože bol drahý. Podľa analytikov je jednoduchšie kúpiť T-90.

Na výrobu bezpilotných lietadiel nakupuje Ruská federácia západné komponenty cez Turecko, Čínu a Kazachstan, zatiaľ čo suroviny nakupuje cez estónske a lotyšské prístavy, ako aj z Nemecka, Taiwanu a Číny.

 

09:00 – Ruský Tu-22MZ bol zostrelený v ruskom Stavropoľskom kraji, vo vzdialenosti približne 300 kilometrov od Ukrajiny, “rovnakým spôsobom, akým bol predtým zasiahnutý ruský A-50”

Reklama

 

08:41 – Natalia Gumeňjuková bola odvolaná z funkcie vedúcej tlačového strediska Južných obranných síl.

” Prijalo sa rozhodnutie o ukončení zaradenia a vylúčenia zo síl a prostriedkov príslušného zoskupenia vojsk plukovníčky Natálie Gumeňjukovej od 19.04.2024. Vyberáme vhodného špecialistu, ktorý alebo ktorá sa čoskoro stane “hlasom” Obranných síl Juhu,” – uvádza sa vo vyhlásení generálneho štábu.

Už skôr sa na Gumeňjukovú sťažovali ukrajinskí novinári z hnutia Mediaruch a viacerých ďalších organizácií

 

08:00 – Ukrajinské ozbrojené sily tvrdia, že zostrelili prvý ruský strategický bombardér dlhého doletu Tu-22M3.

 

07:05 – Ruské ozbrojené sily zasiahli chemický závod špecializujúci sa na výrobu pevného raketového paliva a jednotku ukrajinskej národnej gardy v Pavlograde v Dnepropetrovskej oblasti, uviedol Sergej Lebedev s odvolaním sa na svojich kolegov.

 

06:30 – Riaditeľ CIA uviedol, že Ukrajina by mohla do konca roka prehrať vojnu s Ruskom, ak jej USA nepošlú viac pomoci.

Bill Burns to povedal počas prejavu v Centre Georgea W. Busha, informovala CNN.

“Existuje veľmi reálne riziko, že Ukrajinci by mohli do konca roka 2024 prehrať na bojisku, alebo prinajmenšom umožniť Putinovi, aby sa dostal do pozície, v ktorej by mohol diktovať podmienky politického urovnania,” povedal riaditeľ CIA.

Burns podrobne opísal kritickú potrebu základnej munície, ktorej Ukrajina čelí na bojisku. Uviedol dva prápory s viac ako 2 000 mužmi, ktoré mali “15 delostreleckých nábojov denne”, resp. len “42 mínometných nábojov”.

“Boli preťažení, a to nie pre nedostatok odvahy alebo odhodlania z ich strany. Obávam sa, že bez väčšej pomoci uvidíme v budúcnosti viac Avdejevok,” povedal Burns.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí tvrdí, že pokračujúce snahy o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými krajinami nevyriešia krízu na Blízkom východe. Chameneí to uviedol v stredu v reakcii na vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý v pondelok uviedol, že Washington má pripravený “bezpečnostný balík” pre Saudskú Arábiu, ktorý Rijádu ponúkne, ak znormalizuje svoje vzťahy s Izraelom.

19:03

USA presunuli časť vojenského personálu z Čadu do Nemecka, tvrdí vojenský predstaviteľ.

18:57

Netanjahu na stretnutí s Blinkenom povedal, že sa nevzdá operácie IDF v Rafahu, informoval denník The Times of Israel.

Izraelský premiér predtým povedal, že operácia v južnej časti pásma Gazy sa uskutoční bez ohľadu na to, či sa uzavrie dohoda o prepustení rukojemníkov.

IDF plánujú nasadiť jednotky v Rafahu na hranici enklávy s Egyptom s cieľom zničiť Hamas. Podľa OSN tam žije viac ako 1,45 milióna palestínskych utečencov.

Antony Blinken Benjamin Netanjahu
Na snímke Antony Blinken a Benjamin Netanjahu
18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali