To najdôležitejšie z Ukrajiny — Šéf Pentagónu odporučil Ukrajine, aby namiesto ruských ropných rafinérií útočila na iné ciele

To najdôležitejšie z Ukrajiny — Šéf Pentagónu odporučil Ukrajine, aby namiesto ruských ropných rafinérií útočila na iné ciele

Kyjev 10. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky, Telegram)

Aktualizované 10. apríla 2024

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

19:29 – 75 percent Poliakov je proti vyslaniu poľských jednotiek a jednotiek NATO na Ukrajinu.

Reklama

Informoval o tom portál Euroactiv s odvolaním sa na prieskum poľského štatistického úradu (CBOS).

Zároveň na otázku, či by Ukrajina mala byť “okamžite pozvaná do NATO”, boli Poliaci rozdelení: 47,7 % by bolo proti, zatiaľ čo 40 % tento krok podporuje.

Reklama

 

18:04 – Švajčiarsko pozvalo Rusko na konferenciu o riešení situácie na Ukrajine.

Informoval o tom švajčiarsky denník NZZ s odvolaním sa na vyhlásenie prezidentky krajiny Violy Amerdovej a federálneho radcu Ignazia Cassisa.

Pozvánky budú všetkým rozoslané v najbližších dňoch, spresnila Amerdová. Podľa publikácie by sa na podujatí mal okrem iných zúčastniť aj americký prezident Joe Biden. Jeho účasť v americkej delegácii pritom v súčasnosti nie je potvrdená, uviedla hovorkyňa veľvyslanectva USA v Berne.

“Úspech alebo neúspech takejto konferencie bude závisieť od jej účastníkov, najmä od krajín ako Čína, ktorá je najdôležitejším partnerom Ruska,” napísal NZZ.

Reklama

Jedným z cieľov konferencie je vypracovať “konkrétny plán účasti Ruska na mierovom procese”.

 

17:30 – Ďalšie vyhlásenie USA, že Ukrajina by nemala útočiť na ropné rafinérie.

“Ruská ropná a plynová infraštruktúra je civilnou infraštruktúrou,” povedala námestníčka amerického ministra obrany Wallanderová.

 

Reklama

17:00 – USA budú brať Čínu na zodpovednosť za postup ruskej armády na Ukrajine, uviedol námestník ministra zahraničných vecí USA Kurt Campbell.

Podľa Campbella Washington nebude považovať ruské ťaženia za “jedinečné ruské akcie”, ale za “jednotný súbor akcií podporovaných Čínou a Severnou Kóreou”, uviedol DW.

Spojené štáty sa domnievajú, že ruské územné zábery by mohli zmeniť rovnováhu síl v Európe, preto Washington “výslovne povedal Číne, že ak to bude pokračovať, ovplyvní to americko-čínske vzťahy”.

Campbell tiež uviedol, že USA vopred varovali Čínu pred pripravovanou ruskou inváziou na Ukrajinu, ale Peking “nechcel zmenu režimu” Putina a snažil sa obnoviť “celý rad schopností” Moskvy.

 

16:00 – Scholz nepresunie Taurus na Ukrajinu kvôli Putinovým jadrovým hrozbám, povedal Zelenskyj v rozhovore pre Bild.

Na otázku novinára, či odmietnutie Nemecka dodať tieto rakety dlhého doletu súvisí s Putinovými jadrovými hrozbami, ukrajinský prezident odpovedal:

“Má. Ale nemyslím si, že to ochráni svet pred jadrovou hrozbou zo strany Ruska.”

Zelenskyj zároveň uviedol, že sám Scholz vyslovil iný dôvod odmietnutia dodávok.

“Pokiaľ som pochopil, kancelár hovorí, že Nemecko nie je jadrová veľmoc a že toto je najsilnejší zbraňový systém v Nemecku a on nemôže nechať svoju krajinu bez tohto zbraňového systému,” povedal prezident.

Reklama

 

13:25 – V blízkosti Charkova došlo k útokom v Lipcoch a Malej Danilovke, informuje OVA.

“Horí obchod a lekáreň. Predbežne: pod troskami môžu byť ľudia,” – uvádza sa v správe.

 

12:30 – Nemecko oznámilo nový balík vojenskej pomoci Ukrajine.

Reklama

Zahŕňa:

– 6 000 nábojov kalibru 155 mm;
– pásové terénne vozidlo Warthog (veliteľské vozidlo);
– 2 odmínovacie vozidlá WISENT 1;
– 16 prieskumných bezpilotných lietadiel Vector;
– 30 prieskumných bezpilotných lietadiel RQ-35 Heidrun;
– 30 súprav protiopatrení UAV;
– 11 mobilných odmínovacích systémov;
– 3 mínové vlečné siete;
– 70 infračervených kamier;
– 680 útočných pušiek Haenel MK556;
– 120 pušiek Haenel CR308;
– 50 odstreľovacích pušiek Haenel HLR338;
– jeden milión nábojov do ručných zbraní;
– 5 000 rozbušiek.1

 

11:45 – Vrtuľník Mi-24 sa zrútil okolo 6.00 h ráno neďaleko západného pobrežia Krymu, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Predbežnou príčinou nehody je porucha zariadenia.

Reklama

Deň predtým Zelenskyj povedal, že Ukrajina už vypracovala plán novej protiofenzívy.

 

11:25 – Nová ukrajinská protiofenzíva bude úspešnejšia ako tá predchádzajúca, povedal Zelenskyj.

V rozhovore pre Politico priznal, že pokus o ofenzívu ukrajinských ozbrojených síl v lete 2023 “nebol až taký úspešný”.

“Bez toho, aby zachádzal do podrobností, Zelenskyj naznačil, že Ukrajina bola počas poslednej ofenzívy sabotovaná zvnútra, pričom poznamenal, že “Rusi vedeli, kde sa chystáme zaútočiť”, a sľúbil, že “história ukáže”, ako to vedeli,” napísala publikácia.

Ďalšia ukrajinská protiofenzíva, povedal Zelenskyj, “by nám mala priniesť nejaké výsledky”. Poznamenal však, že Západ by nemal “ustupovať od svojich záväzkov vo vojnovom úsilí”.

Deň predtým Zelenskyj povedal, že Ukrajina už vypracovala plán novej protiofenzívy.

Reklama

 

11:00 – Putin bude 11. a 12. apríla rokovať s Lukašenkom, ktorý pricestuje do Ruska na pracovnú návštevu, uviedol Kremeľ.

 

10:35 – Zdá sa, že zostrelený ruský vrtuľník nad Krymom nebol zostrelený.

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že vrtuľník Mi-24 spadol pri západnom pobreží. Ako príčinu však uvádza poruchu zariadenia.

Hovorca ukrajinského námorníctva Pletenčuk uviedol, že došlo k výbuchu vrtuľníka vo vzduchu, ale príčiny zatiaľ nie sú známe.

 

Reklama

10:10 – Zelenskyj označil Trumpov mierový plán za “primitívny”, ak sa schyľuje k tomu, že sa Ukrajina vzdá svojich území výmenou za mier.

“Ak sa to zúži len na vzdanie sa našich území, a ak je to táto myšlienka, potom je táto myšlienka veľmi primitívna. Myslím si, že ak má Trump naozaj svoj vlastný prístup k rýchlemu ukončeniu vojny, potom by som si túto myšlienku veľmi rád vypočul. Potrebujeme však silný argument. Nepotrebujeme fantazijnú myšlienku, potrebujeme skutočnú myšlienku. Hovoríme o ľudských životoch, nemôžeme žartovať a nemôžeme riskovať,” povedal ukrajinský prezident v rozhovore pre Bild.

Zelenskyj povedal, že jeho tím pozval Trumpa na Ukrajinu a on sám je pripravený sa s ním stretnúť. Trump odpovedal, že sa chce stretnúť, ale nevie, kedy to bude možné.

Pripomeňme, že Trump chce v prípade svojho víťazstva vo voľbách primäť Ukrajinu k územným ústupkom, napísal The Washington Post. Trump to označil za “falošnú správu” a povedal, že pred svojím zvolením nebude mať konkrétny plán.

 

09:55 – Ruská federácia útočí na Odeskú oblasť rôznymi typmi rakiet, uvádza AFU. Pôsobí protivzdušná obrana.

 

Reklama

09:25 – Americký minister obrany neodpovedal na otázku senátora, či by Ukrajina mala vrátiť Krym, aby ukončila vojnu.

Na otázku republikána Erica Schmitta: “Ako vyzerá víťazstvo Ukrajiny?” odpovedal: “Áno. Austin odpovedal, že Ukrajina musí byť “demokratickou a nezávislou krajinou”, ktorá “dokáže brániť svoje suverénne územie a odraziť agresiu”.

Schmitt spresnil: znamená to, že Ukrajina by mala kontrolovať Krym.

“Krym je súčasťou Ukrajiny,” odpovedal Austin.

“Ale aby sa vojna skončila, musí Ukrajina kontrolovať Krym?” zopakoval senátor otázku.

“Pokiaľ ide o plynulú situáciu, ako sa bude vyvíjať, nechcel by som predpovedať, ako sa rozhodne prezident Zelenskyj,” odpovedal Austin vyhýbavo.

Na to Schmitt povedal, že Bidenova administratíva nenaznačila ciele a stratégiu ukončenia vojny.

Reklama

 

08:50 – Dôsledky nočného ostreľovania Konstantinovky.

Konstantinovka
Situácia v Konstantinovke

 

08:37 – Americké bezpilotné lietadlá na Ukrajine nefungujú “tak dobre” ako iné zbraňové systémy, tvrdí Wall Street Journal.

Problém spočíva v ruskom vybavení na elektronický boj – publikácia tvrdí, že americké drony nedokážu prekonať rušenie.

 

08:20 – Ukrajinské námorníctvo tvrdí, že nad Krymom bol zostrelený ruský vrtuľník Ka-27.

Reklama

Kto a ako zostrelil lietadlo, sa neuvádza. Zatiaľ nie je k dispozícii ani potvrdenie na videozázname.

 

08:00 – Britský minister zahraničných vecí Cameron sa v USA stretol s Trumpom, ale zdá sa, že sa mu nepodarilo bývalého prezidenta presvedčiť, aby odblokoval pomoc Ukrajine.

“Britskému ministrovi zahraničných vecí nebolo umožnené ani stretnutie s predsedom Kongresu Mikom Johnsonom, ktorý by teoreticky mohol dať o balíku [pomoci Ukrajine] hlasovať,” uvádza The Guardian.

Cameron “dúfal, že Trump naznačí zmenu kurzu a aspoň si uľahčí cestu k stretnutiu s Johnsonom,” ale nestalo sa tak.

Reklama

“Cameronove argumenty – racionálne aj emocionálne – zrejme narazili na prebiehajúci boj o moc v Republikánskej strane. Stúpenci tvrdej línie, ktorých ochladila ďalšia finančná podpora pre Ukrajinu, hrozia, že Johnsona zosadia, ak dá o balíku pomoci hlasovať, keď sa Kongres vráti z dvojtýždňových prázdnin,” uvádza sa v článku.

 

07:55 – Ruské ozbrojené sily zasiahli stanovište AFU na pobreží Očakova, kde sa nachádzalo približne 300 príslušníkov armády, uviedol Sergej Lebedev.

 

07:30 – Hladina vody v rieke Ural v Orenburgu sa v noci zvýšila o takmer 50 cm na 965 cm. Zaplavených bolo viac ako 300 domácností, 10 obyvateľov bolo evakuovaných, uviedli predstavitelia mesta.

Hydrológovia predpokladajú, že v nasledujúcich 24 hodinách sa hladina vody zvýši o 30 až 70 cm a zaplavených môže byť ďalších viac ako 200 domov.

Ural v Orenburgu
Na snímke hladina rieky Ural v Orenburgu

 

07:28 – Spojené štáty predajú Ukrajine vybavenie v hodnote 138 miliónov dolárov na údržbu a modernizáciu systémov SAM Hawk, uviedol predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí pre agentúru Reuters.

 

07:25 – Ukrajina má plán novej protiofenzívy, povedal Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre Bild. Zdôraznil však, že na to sú potrebné zbrane, a to aj zo Spojených štátov.

Ukrajinský prezident už koncom februára povedal, že AFU sa pripravuje na novú ofenzívu na juhu a v Čiernom mori. Naposledy ukrajinské sily uskutočnili protiofenzívu v lete 2023, pričom ruské úrady uviedli, že zlyhala.

 

07:22 – útoky AFU na ruské ropné rafinérie predstavujú hrozbu pre globálny palivový a energetický komplex, uviedol šéf Pentagónu Lloyd Austin.

 

07:18 – Podpredseda Európskej komisie uviedol, že EÚ začala pracovať na 14. balíku sankcií voči Rusku a očakáva, že sa na ňom dohodne na jar.

Reklama

14. balík sankcií EÚ voči Rusku bude zahŕňať opatrenia proti obchádzaniu obmedzení vrátane stropu na ceny ruskej ropy, dodal podpredseda Európskej komisie.

 

07:08 – Vojna na Ukrajine 9. apríla 2024. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

– Koordinátor nikolajevského podzemia Lebedev uviedol, že ruské ozbrojené sily zasiahli vojenský prístav Očakov v Nikolajevskej oblasti.

– Uviedol tiež, že bolo zničené stanovište AFU v centre Poltavy, pričom do mesta v noci prišli tri jednotky. Zasiahnutá bola aj energetická sústava Dneprodzeržinska v Dnepropetrovskej oblasti, mesto má veľké problémy s elektrinou.

– Rosaviacia odporučila leteckým spoločnostiam a prevádzkovateľom letísk, aby uprednostnili služby pre účastníkov ŠWO počas odbavenia, kontrol a meškaní, píše RBC s odvolaním sa na telegram agentúry.

– Nad vodami Čierneho mora bola zničená ukrajinská protilodná raketa Neptun, uviedlo ministerstvo obrany.

– AFU zaútočila dronom na budovu výcvikového strediska Záporožskej jadrovej elektrárne, uviedla tlačová služba stanice. Lietadlo dopadlo na strechu, k obetiam nedošlo.

– Velitelia operačných veliteľstiev AFU “Juh” a “Západ” boli odvolaní zo svojich funkcií, uviedol poslanec Rady Gončarenko. Podľa neho to nie je posledná personálna zmena.

– Ministerstvo obrany uviedlo, že v priebehu dňa bolo nad Belgorodskou oblasťou zničených šesť ukrajinských dronov.

– Podľa súhrnu ruského ministerstva obrany ukrajinské jednotky stratili za deň na všetkých smeroch celkovo až 930 ľudí. Ruská armáda zaujala výhodnejšie línie na doneckom smere, taktické postavenie sa zlepšilo na smere Avdejevka a na juhodoneckom smere sa zlepšilo postavenie na frontovej línii. V priebehu dňa bolo zostrelených 236 ukrajinských bezpilotných lietadiel a protilodná strela Neptun.

 

06:58 – Armáda potvrdila nočné prílety do Odeskej a Mikolajevskej oblasti.

V Mikolajevskej oblasti úder zasiahol energetické zariadenie a vypukol požiar.

Trosky zo zostrelených dronov spôsobili požiar v rekreačnom zariadení pri Očakove.

Reklama

V Odeskej oblasti došlo ráno k raketovému útoku na kritickú a dopravnú a logistickú infraštruktúru. Je známe o dvoch zranených pracovníkoch dopravného podniku.

Poškodené bolo aj energetické zariadenie, súkromný dom a niekoľko áut, informovali Južné obranné sily.

 

06:45 – Poslanec Záporožskej oblastnej rady Lyšenko povedal, že Rusi vstúpili do Rabotina.

Povedal to vo vysielaní televízneho kanálu “Espresso”.

“Nepriateľovi sa už podarilo preraziť do Rabotina, boje pokračujú v samotnej lokalite. Aj zo strany Verbového sa demarkačná čiara mierne posunula naším smerom. Nepriateľ sa postupne zatláča a znovu získava to, čo sa mu podarilo vytlačiť počas protiofenzívy AFU,” povedal Lyšenko.

Južné obranné sily však toto vyhlásenie popreli.

Rabotino
Vstup do Rabotina

 

06:38 – Šéf Pentagónu odporučil Ukrajine, aby namiesto ruských ropných rafinérií útočila na iné ciele.

Vyhlásenie šéfa Pentagónu citovala agentúra Bloomberg.

Americký minister obrany Lloyd Austin sa domnieva, že ukrajinské údery na ruské ropné rafinérie môžu mať dôsledky na globálnu situáciu v energetickom sektore. Podľa jeho slov je pre Ukrajinu “výhodnejšie” útočiť na iné ciele.

“Tieto údery (na ruské rafinérie – pozn. red.) môžu mať dôsledky pre globálnu situáciu v energetike. Pre Ukrajinu je výhodnejšie útočiť na taktické a operačné ciele, ktoré môžu priamo ovplyvniť súčasný boj,” povedal Austin počas zasadnutia senátneho výboru pre ozbrojené sily.

 

06:30 – Ukrajina vypracovala plán novej protiofenzívy, povedal Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre Bild.

Hlavné body:

Reklama

1. O pokračovaní bojových akcií: “Áno, máme plán protiofenzívy. Určite zvíťazíme. Nemáme žiadnu alternatívu. Nemôžem to však sľúbiť a uviesť dátum.”

Podľa neho AFU na to potrebuje zbrane, a to aj z USA.

“Áno, Rusko má viac ľudí, viac zbraní. Ale zjednotený Západ má moderné zbraňové systémy. Takže určité technológie dostaneme. A ak budeme naďalej zvyšovať výrobu, ak dostaneme licencie od našich partnerov, nie je to o počte ľudí. Je to o kvalite zbraní.

2 O možných rokovaniach: “Tu máme do činenia s Putinom. Všetko, čo doteraz povedal – potom sa správal inak. Nemôžeme mu veriť… Môžeme sa dohodnúť na všetkom, ale otázka je, či to bude dodržiavať.”

3. O výzvach na zmrazenie konfliktu – podľa Zelenského Putin zmrazenie vojny využíva len na prípravu nového útoku: “Samozrejme, niektorí ľudia budú spokojní. Svet si povie: ‘Áno, podarilo sa nám zmraziť konflikt, rakety nelietajú’.” Ale to len dovtedy, kým Rusko nezvýši výrobu a zásoby vojenskej techniky, rakiet, dronov a neanalyzuje všetky chyby, ktoré urobilo na začiatku”.

4. O bitke o Charkov: “Putin, samozrejme, chcel dobyť Charkov, pretože je to pre neho veľký symbol. Charkov je jedným z hlavných miest Ukrajiny, má veľkú symbolickú hodnotu… Robíme všetko pre to, aby sme tomu zabránili.” Aj podľa Zelenského “ľudia z Charkova neutečú” a pri jeho prepadnutí môžu byť “státisíce obetí”.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:08

Africké a blízkovýchodné krajiny sťahujú zlaté rezervy zo Spojených štátov, čím oslabujú dolár.

Africké a blízkovýchodné krajiny začali v posledných mesiacoch repatriovať svoje zlaté rezervy zo Spojených štátov v dôsledku rastúcich obáv o stabilitu americkej ekonomiky. Ide o Nigériu, Južnú Afriku, Ghanu, Senegal, Kamerun, Alžírsko, Egypt a Saudskú Arábiu.

“Tento trend znamená významnú zmenu v globálnej hospodárskej dynamike a podčiarkuje rastúcu skepsu krajín voči tradičnému statusu bezpečného prístavu amerického dolára a amerických finančných inštitúcií,” píše Houston Post.

Tento krok zároveň znamená globálnu vzburu proti Amerike a jej dominancii, zdôrazňuje publikácia.

17:21

Mjanmarsko zaznamenalo svoju vôbec najvyššiu teplotu v mesiaci apríl od začiatku meraní pred 56 rokmi. V meste Čauk v regióne Magve v strede krajiny v nedeľu namerali rekordných 48,2 stupňa Celzia. V pondelok o tom informovali tamojšie úrady. Správu priniesla agentúra AFP.

Vlani zaznamenali klimatológovia rekordne vysoké teploty v celosvetovom meradle. Svetová meteorologická organizácia (WMO) uviedla, že Ázia sa otepľuje mimoriadne rýchlym tempom oproti svetovému priemeru.

17:01

Turecko oznámilo svojim spojencom v Severoatlantickej aliancii (NATO), že podporí dosluhujúceho holandského premiéra Marka Rutteho v jeho kandidatúre na funkciu generálneho tajomníka NATO. V pondelok to podľa agentúry AP uviedol nemenovaný turecký predstaviteľ.

K tomuto rozhodnutiu Ankary došlo tri dni po Rutteho návšteve v Turecku, kde sa snažil získať podporu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pre svoju kandidatúru.

16:47

Fínsky výrobca pneumatík Nokian Tyres vykázal za 1. štvrťrok výraznejšiu než predpokladanú prevádzkovú stratu. Spoločnosť, ktorá stále dopláca na odchod z Ruska, uviedla, že ďalšie problémy jej spôsobili útoky na lode v Červenom mori a štrajky na domácom trhu. Informovala o tom agentúra Reuters.

16:30

Súd v Aténach v pondelok uznal šesť z 21 obžalovaných v kauze lesného požiaru v gréckom prímorskom letovisku Mati v kraji Atika za vinných z neúmyselného zabitia a nedbanlivosti. K požiaru došlo v roku 2018 a vyžiadal si 104 mŕtvych.

Ako informovala agentúra AFP, politických predstaviteľov, ktorí boli medzi obžalovanými, súd v Aténach zbavil obvinenia, čo vyvolalo hnev pozostalých prítomných na vynesení rozsudku.

Greece Wildfire Trial požiar v meste Mati v Grécku
Na snímke z 23. júla 2018 horiace budovy v meste Mati, východne od Atén
16:28

Humanitárna organizácia World Central Kitchen (WCK) obnovuje od pondelka svoju činnosť v Pásme Gazy. Robí tak približne mesiac po tom, čo sedem jej pracovníkov zahynulo pri izraelskom nálete v Pásme Gazy. Informovala agentúra Reuters.

Pred pozastavením svojej činnosť WCK prerozdelila v Pásme Gazy od vypuknutia vojny v októbri vyše 43 miliónov porcií jedál.

16:23

Vydávanie štátnych dlhopisov, ktoré by si mohli kúpiť priamo občania, by predstavovalo vyšší výnos a menšie riziko v porovnaní s firemnými dlhopismi. Na druhej strane ide len o krátkodobú možnosť ušetriť, pričom konečná úspora pre štát nemusí byť príliš výrazná. Informoval o tom v pondelok analytik 365.bank Tomáš Boháček.

Štát si podľa neho vydaním takýchto dlhopisov dokáže znížiť riziko expozície, z pohľadu rozšírenia množstva individuálnych investorov.

16:13

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Informoval o tom v pondelok jej hovorca Martin Strižinec.

14:55

Medziročná miera inflácie v Nemecku zostala v apríli 2024 na marcovej úrovni 2,2 %. Ukázali to v pondelok predbežné údaje spolkového štatistického úradu Destatis. Informovala agentúra Bloomberg.

Podľa Destatistu je miera inflácie v najväčšej európskej ekonomike najmenšia od mája 2021.

14:43

Na pozvanie maďarského prezidenta Tamása Sulyoka a premiéra Viktora Orbána pricestuje v stredu 8. mája do Budapešti čínsky prezident Si Ťin-pching na oficiálnu dvojdňovú návštevu Maďarska. Pre agentúru MTI to v pondelok uviedol Orbánov hovorca Bertalan Havasi.

Čínska hlava štátu bude rokovať so Sulyokom a Orbánom o bilaterálnych politických, ekonomických a medzinárodných otázkach.

14:41

Poľskí poľnohospodári zrušili blokády na hraničných priechodoch s Ukrajinou a ukončili dva mesiace trvajúci protest voči dovozu ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov. Informovala agentúra AFP.

Podľa poľských farmárov ukrajinské výrobky nespravodlivo konkurovali domácej produkcii a znižovali ceny na poľskom trhu. Poľsko vlani zaviedlo dočasné embargo na ukrajinské obilie.

14:38

Obyvatelia Toga začali v pondelok hlasovať v prvých parlamentných voľbách po ústavnej reforme. Podľa kritikov to umožní prezidentovi Fauremu Gnassingbému zotrvať pri moci. Informovala agentúra AFP.

Faure Gnassingbé (57) je pri moci už takmer 20 rokov. V krajine predtým vládol takmer štyri desaťročia jeho otec Gnassingbé Eyadé, ktorý sa moci ujal po vojenskom prevrate. Faure Gnassingbé sa podľa predchádzajúcej ústavy mohol uchádzať o post prezidenta už len raz – v roku 2025.

Voľby v Togu Faure Gnassingbé
Na snímke prezident Toga Faure Gnassingbé (uprostred) pózuje pred začiatkom summitu lídrov Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) v nigérijskej metropole Abuja
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali