To najdôležitejšie z Ukrajiny – Rusi si vyskúšali masívny útok tankov

❚❚

Kyjev 1. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Vadim Ghirda)

Aktualizované 1. apríla 2024

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

letecký útok
Hasiči kontrolujú škody po ruskom leteckom útoku

18:25 – Európski vojaci nebudú bojovať na Ukrajine, ale môžu byť vyslaní, aby urýchlili výcvik ukrajinských vojakov.

.

Toto vyhlásenie urobil estónsky minister obrany Pevkur, informovala agentúra Die Presse.

“To, čo povedal prezident Macron, sa týkalo najmä oblasti výcviku,” vysvetlil Pevkur.

.

 

18:03 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily zničili dve zariadenia SAM S-300 a zasiahli miesto dočasného rozmiestnenia žoldnierov pri Charkove;

– AFU stratila až 510 vojakov na doneckom smere;

– Ruské ozbrojené sily zaujali výhodnejšie pozície v smere Avdejevka, odrazili dva protiútoky AFU, nepriateľ stratil do 295 vojakov;

.

– Ruské ozbrojené sily zničili 11 muničných skladov na doneckom smere;

– Ruské ozbrojené sily zlepšili svoje taktické postavenie na juhu Donecka, AFU stratila viac ako 120 vojakov;

– Ozbrojené sily RF zlepšili postavenie frontovej línie na doneckom smere;

– Protivzdušná obrana Ozbrojených síl RF zachytila 228 ukrajinských bezpilotných lietadiel, ako aj štyri rakety HIMARS MLRS a bombu JDAM.

 

.

14:18 – Ďalší tank Abrams bol zničený v smere na Avdejevku, uviedlo ministerstvo obrany vo svojej zvodke.

 

14:02 – Americké ministerstvo zahraničných vecí a spravodajské služby dostali za úlohu odstrániť podozrenia o účasti Zelenského a jeho okolia na teroristickom útoku v Crocuse – SVR.

USA, ktoré sa snažia očistiť kyjevský režim a poskytujú mu pomoc, riskujú, že budú podozrivé z účasti na medzinárodnom terorizme – SVR.

13:36 – V Kazachstane bol zadržaný muž podozrivý z prípravy teroristického útoku a boli u neho zaistené komponenty na výrobu výbušného zariadenia, uviedol výbor pre národnú bezpečnosť

 

13:12 – Na Ukrajine sa už nachádza vojenský personál z každej krajiny NATO, priznal šéf estónskeho ministerstva obrany.

Ide o vojenských atašé a ľudí, ktorí chodia na Ukrajinu “z času na čas”, povedal Hanno Pevkur pre Die Presse.

Dodal, že Macron vyslaním armády na Ukrajinu myslel “väčšinou” výcvik. Podľa neho európski vojaci “nebudú bojovať v zákopoch”.

 

.

12:56 – Charkovská oblasť je jedným zo smerov, kde je náš ruský skutočne možný. Situáciu opisuje a analyzuje ruský vojenský expert Jurij Podoljaka

Syrského vyhlásenia, ktoré by mali údajne povzbudiť obyvateľstvo, aby sa prihlásilo do AFU alebo aby nekládlo taký odpor pri mobilizácii, už hrajú proti nemu. Syrskij vlastne tvrdí, že všetko nie je až také zlé, prebiehajú prípravy na protiofenzívu – argument pre USA, aby nepridelili pomoc.

Americký Kongres sa vracia z prázdnin a bude sa uvažovať o vojenskej pomoci. Republikáni nechcú prideliť peniaze, uvedomujú si, že vojna je prehratá. Demokrati, samozrejme, chcú, aby sa republikáni zlomili a podpísali ďalšiu tranžu pre VSU. V podstate si rozdelia peniaze.

Nepriateľ sa bojí, že Rusi začnú ofenzívu na severe Charkovskej oblasti. Do akej miery tieto obavy zodpovedajú skutočnosti?

Naozaj sa boja, nemajú dostatočné rezervy. Predtým existovala taktika sústrediť viac techniky v päsť, udrieť na jednom mieste a prelomiť obranu. Vzhľadom na súčasné reálie to nefunguje: obrovské množstvo bezpilotných lietadiel a prieskumných systémov FPV. Ale keď nemáte dostatok rezerv, obrana sa dá preraziť, funguje to. Toto je jedna z oblastí, kde je takýto úder skutočne možný.

.

Situácia na fronte.

Ukrajincom sa znovu pohoršilo v smere na Časov Jar. Ruské sily odrazili protiútoky: nepriateľ sa ich pokúsil vytlačiť z kopca. Včera ruské jednotky vyrazili do útoku, zaujali nasledovné postavenie: od domov ich delí niečo vyše 600 metrov. Sú blízko mestskej zástavby.

To isté medzi Avdejevkou a Marinkou. Oblasť Pervomajskoje-Vodňanoje: ruské jednotky zaútočili na nepriateľa z ďalších pozícií a zaujali nové postavenia. Ešte jeden útok – a obe osady by mali byť obsadené, a to klinom, ktorý je hnaný zo severu od Krasnogorovky, odkiaľ je dobré ísť ďalej do tyla tohto zoskupenia.

To isté v Novomichajlovke. Včera ruské jednotky obsadili dôležitú strategickú výšinu na juhu, z ktorej je možné korigovať paľbu. Pre zoskupenie v západnej časti Novomichajlovky sú dni spočítané – otázka jedného alebo dvoch dní.

 

.

12:25 – Ak do konca tohto roka nezmení svoj formát a nezíska späť dôveru občanov, môže byť jediný telemaratón zrušený, uviedol šéf výboru pre slobodu slova Jurčišin.

Dôvodom je zníženie medzinárodnej pomoci a potreba šetriť peniaze.

“Ak sa teda do konca roka 2024 nepreukáže, že telemaratón zmenil formát, že je vyvážený, že neobsahuje chvastúnske správy z frontu, že sa opäť obnovila dôvera ľudí, potom budeme musieť uvažovať o ukončení. Pretože teraz vidíme zostupnú dráhu využívania jediného telemaratónu a vzostupnú dráhu využívania sociálnych médií. A potom bude ešte ťažšie vysvetliť našim medzinárodným partnerom a našim vlastným ľuďom, prečo financujeme neefektívnu informačnú politiku,” povedal Jurčišin.

 

12:10 – Od 1. apríla čaká Ukrajincov niekoľko zmien.

Minimálna mzda sa zvýši. Dôchodky sa budú valorizovať, čo bolo podľa úradov otázne. Niektorí dôchodcovia však môžu od 1. apríla o svoje dôchodky prísť.

Niektorí vnútorne presídlení obyvatelia budú musieť požiadať o prerozdelenie pomoci. Menia sa pravidlá dovozu humanitárnej pomoci. Do platnosti vstupuje zákaz rybolovu.

.

 

12:08 – V Uralmašzavode v ruskom meste Jekaterinburg vypukol rozsiahly požiar, informujú miestne blogy.

Predbežne horí obchod, v ktorom sa nachádzalo približne 500 litrov laku.

Rozloha požiaru je 800 metrov štvorcových a strecha sa zrútila.

 

12:05 – Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová:

Rusko má v úmysle obrátiť sa na medzinárodné súdy, príslušné dokumenty sa pripravujú po zaslaní protiteroristickej nóty Kyjevu.

.

Protiteroristická nóta, ktorú Rusko zaslalo Ukrajine, neobsahuje žiadne požiadavky týkajúce sa teroristického činu v Crocuse.

Práca orgánov činných v trestnom konaní by mala byť v súvislosti s útokom v Crocuse ukončená a nóta o tomto teroristickom čine bude Ukrajine zaslaná samostatne.

 

11:55 – Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny sa ruská ofenzíva, ktorá sa očakáva v nasledujúcich mesiacoch, môže sústrediť na západ Doneckej oblasti.

Podľa ich hodnotenia sobotňajší masívny tankový útok ukázal, že ruskí velitelia uprednostňujú oblasť Avejevky a možno si tam chcú upevniť svoje pozície.

Ukrajinskí predstavitelia už skôr varovali, že ruské sily zhromažďujú personál na osi Charkov – Lugansk, pri Bachmute, pri Avdejevke a na západe Záporožskej oblasti.

“ISW sa však stále domnieva, že ruské sily budú pravdepodobne schopné začať koordinovanú rozsiahlu útočnú operáciu len v jednej operačnej oblasti naraz, a to vzhľadom na obmedzenia Ruska z hľadiska ľudských zdrojov a plánovania,” píše inštitút.

.

Pripomenieme, že ruské opozičné publikácie Verstka a Meduza napísali, že Ruská federácia chce začať ofenzívu proti Charkovu a je pripravená na tento účel mobilizovať.

 

11:35 –  Ukrajina môže zakázať TikTok, ak tak urobia USA, uviedol šéf výboru pre slobodu slova Jurčišin.

“Na jednej strane máme takýto základ pre sankcie – ak sú takéto sankcie zavedené v partnerskej krajine, zavedieme ich my. Tu je všetko veľmi komplikované, ale môže sa to stať ďalším tromfom v rokovaniach nielen s TikTokom, ale aj s Telegramom, ak štáty urobia takýto rázny krok,” – povedal Jurčišin.

Pripomeňme, že v polovici marca Snemovňa reprezentantov schválila návrh zákona, ktorý by mohol viesť k zákazu TikToku v Spojených štátoch.

Dokument stavia čínsku spoločnosť pred voľbu: buď predá platformu, alebo bude TikTok odstránený z amerických obchodov s aplikáciami.

 

.

10:47 – V Charkove už ostreľovanie zničilo takmer celú mestskú a súkromnú energetickú infraštruktúru, povedal starosta Terechov.

“Neviem, aký je plán nepriateľa. Už zničili takmer celú kritickú energetickú infraštruktúru, súkromná infraštruktúra je tiež rozbitá. Bolo obdobie, keď z takmer dvojmiliónového mesta zostalo 300 000 ľudí. Nikto však neskladá ruky,” – povedal Terechov.

Pripomenieme, že včera sa v Charkove po prvýkrát od 22. marca začal deň bez rozpisov výpadkov osvetlenia. Neskôr sa však ešte vrátili.

 

10:35 – Nedávne personálne rozhodnutia prezidenta Volodymyra Zielenského sú z hľadiska zmien na domácej politickej scéne dosť výpovedné.

Symbolizujú posilnenie postavenia vedúceho prezidentskej kancelárie Andrija Jermaka ako druhej najvplyvnejšej osoby v štáte po prezidentovi Volodymyrovi Zelenskom a definitívne etablovanie OP ako kľúčového riadiaceho orgánu v krajine.

Do tejto chvíle Bankova odvolala všetkých zástupcov vedúceho prezidentskej kancelárie, ktorí neboli vymenovaní za Jermaka.

.

Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Danilov, ktorý s ním bol v spore, odstúpil. Svoju funkciu opustil aj Sergej Šefir, prezidentov prvý asistent a dlhoročný priateľ, ktorý bol dlho jedným z hlavných alternatívnych komunikačných kanálov Jermaka so Zelenským.

 

10:16 – Pri Avdejevke v sobotu ruská armáda uskutočnila jednu z najväčších tankových ofenzív za celú vojnu, uviedol Forbes.

Na cestu z nedávno dobytého Tonenkoje smerom na západ do Umanskoje zaútočilo 36 tankov a 12 BMP. Publikácie spojené s ukrajinskými ozbrojenými silami uvádzajú, že zasiahnutých bolo 12 tankov a 8 BMP.

Forbes sa domnieva, že ukrajinská armáda sledovala pohyb konvoja pomocou bezpilotných lietadiel a zaútočila delostrelectvom a následne bezpilotnými prostriedkami FPV.

.

Viaceré ruské vojenské blogy potvrdzujú straty na sile a technike počas pokusu o prielom k Umansku a píšu, že “situáciu komplikuje, mierne povedané, nie najkompetentnejšie velenie”, ktorému ide o výsledok, nie o cenu. A objasňujú, že jedným z hlavných problémov ofenzívy bolo husté zamínovanie.

Na ruských telegramoch sa tiež píše, že ukrajinské ozbrojené sily v tejto oblasti “kládli tvrdý odpor a podnikali protiútoky”.

 

09:26 – Výbuchy v Charkove. Úrady uviedli, že v meste a regióne sa uskutočňujú údery.

 

09:23 – Predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson uviedol, že návrh zákona o pomoci Ukrajine predloží na hlasovanie “hneď po” prázdninách, ktoré sa končia 9. apríla, informuje The Hill.

Zrejme bude zahŕňať aj poskytovanie pomoci Ukrajine na úver, čo republikáni už skôr vyhlásili (a odmietli na Ukrajine).

Podľa neho bude dokument obsahovať “niektoré dôležité inovácie”. Spomenul najmä poskytovanie pomoci Ukrajine na úver a oprávnenie prezidenta zabaviť zmrazené ruské aktíva a odovzdať ich Ukrajine, aby ich mohla použiť proti Ruskej federácii.

“Viete, ak môžeme využiť skonfiškovaný majetok ruských oligarchov, aby sme umožnili Ukrajincom bojovať proti nim, je to čistá poézia. Dokonca aj prezident Trump hovoril o koncepcii úveru, prostredníctvom ktorého … neposkytujeme len zahraničnú pomoc. Budujeme vzťah, v ktorom nám ju môžu vrátiť, keď príde čas,” povedal Johnson.

Povedal tiež, že v snahe “uvoľniť americkú energiu” chce “mať vývoz zemného plynu, ktorý pomôže prerušiť financovanie vojenských snáh Vladimíra Putina v tejto krajine”.

Pripomeňme, že ešte 12. februára Senát hlasoval o návrhu zákona o pomoci Ukrajine, Izraelu a Taiwanu, ale Johnson ho nepredložil Snemovni reprezentantov.

 

09:11 – Všetky strany ukrajinského konfliktu sa zhodli, že sa skončí mierovými rozhovormi. Čínsky veľvyslanec v Rusku Zhang Hanhui povedal.

“Zatiaľ stále existujú rozdiely v postojoch strán k otázke mierových rozhovorov o Ukrajine, ale všetky sa zhodujú na tom, že mier sa nakoniec dosiahne prostredníctvom rokovaní,” povedal diplomat.

 

.

08:54 – Pohraničná stráž tvrdí, že odrazila útok ruskej DRG v Sumskej oblasti.

Diverzantov spozorovali, začala sa prestrelka, na pomoc pohraničníkom prišli zálohy z iných útvarov a bolo použité delostrelectvo.

To prinútilo Rusov ustúpiť, uviedla Štátna pohraničná služba Ukrajiny.

Ruská federácia sa k týmto informáciám nevyjadrila.

 

08:01 – Rusi včera zbombardovali most v Gulajpole v Záporožskej oblasti. Zábery zrútenej konštrukcie zverejnili miestni vodiči, ktorí sa snažili prejsť cez rieku.

Záporožská OVA to nepotvrdila. Úrady v regióne uviedli, že Gulajpole bolo zasiahnuté pri leteckom útoku. A vo všeobecnom súhrne za región sa uvádza, že bol poškodený objekt infraštruktúry.

 

07:58 – Do zóny špeciálnej vojenskej operácie bude tento rok odoslaných až 2 000 kusov dronu Brus-1 FPV, ktorý je určený na zasahovanie zákopov a obrnených vozidiel. Oznámil to zástupca vývojovej spoločnosti.

 

07:40 – V čase začatia špeciálnej vojenskej operácie mala Ukrajina zjavné výhody v úrovni výcviku – osem rokov vojny nevyšlo nazmar. Teraz sa tí ruskí vojaci, ktorí sú v jednotkách na fronte, poučili z vojnových skúseností a pozdvihli úroveň armády na úroveň vojenskej zdatnosti. Naučili sa prežiť, naučili sa koordinovať, riadiť boj, zásobovať a na niektorých miestach dokonca postupovať – nepriateľ sa už nemôže chváliť svojou prevahou.

Pri nedávnom rozhovore o hrozbe, ktorú predstavuje používanie bezpilotných lietadiel ef-pi-vi, ktoré sa stali skutočnou pohromou pre všetko živé v blízkosti frontovej línie, a dokonca aj do značnej hĺbky operačnej zostavy, som si dovolil svojho partnera upokojiť slovami, že sa takmer dosiahol bod nasýtenia: bez ohľadu na to, koľko ich vyrobia, intenzita používania je takmer na vrchole. Problém je v tom, že aj operátori sú “spotrebný materiál” a ich príprava trvá dlhšie ako stavba lietajúcich aeroplánov v garážach. Avšak aj to, čo je teraz na fronte, však stačí na vytvorenie vysokého pnutia.

Teraz ide o základné pozície: kto má viac ľudí, kto má silnejšiu ekonomiku a koho vojenská výroba rýchlejšie vykompenzuje vynaložené náklady. Zatiaľ niet pochýb o tom, kto má väčší potenciál. Je zrejmé, že Ukrajina premeškala svoj zlatý čas, a tu je na mieste hovoriť o vovedení zahraničných vojsk …

V skutočnosti by to bolo celkom zaujímavé, najmä ak by prevzali významné časti frontu. Práve v týchto oblastiach by sa nepriateľ rýchlo dal na útek a otvorila by sa možnosť impozantného víťazstva. Ukrajinci sú totiž vo všetkých ohľadoch lepší ako západní a v porovnaní s nimi predstavujú zďaleka najlepšie vycvičenú a motivovanú armádu.

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:16

Národná lotériová spoločnosť Tipos podporí tento rok rôzne podujatia, čím prispeje k rozvoju cestovného ruchu, turistiky a prezentácii národných tradícií Slovenska. Spoločnosť sa v tejto súvislosti stala partnerom Jazzy Festu, Jánošíkových dní, Bardejovského jarmoku a podujatia Slovenský deň kroja, informovala v piatok hovorkyňa Tiposu Jana Pohorelská.

13:15

Slovensko sa stalo spolupredsedníckou krajinou v rámci projektu Integrovaného partnerstva v oblasti AI. Účasť na tomto partnerstve by mala Slovensku pomôcť vo vývoji, v uplatnení a vo využívaní umelej inteligencie (AI) naprieč rôznymi sektormi hospodárstva. Ide o globálne úsilie zakomponovania AI do ekonomík štátov, informovalo v piatok Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

13:12

Americký prezidentský kandidát Donald Trump sa vo štvrtok vo svojom príspevku na sociálnej sieti vyjadril o “zničení” Iránu ako nepriateľa USA, čo pripomína jeho najhoršie výpady počas pôsobenia v Bielom dome. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

“Ak zavraždia prezidenta Trumpa, čo je vždy možné, dúfam, že USA vyhladia Irán, vymažú ho zo zemského povrchu. Ak sa to nestane, americkí lídri budú považovaní za bezcharakterných zbabelcov,” napísal Trump na svojej platforme Truth Social.

Americké médiá minulý týždeň informovali, že tajné služby USA pred niekoľkými týždňami zvýšili ochranu Trumpa po tom, ako sa úrady dozvedeli o iránskom sprisahaní s cieľom zavraždiť ho.

13:10

Európska únia prevedie v piatok 1,5 miliardy eur na obranu a obnovu Ukrajiny. Tieto prostriedky pochádzajú z výnosov z ruských aktív zmrazených v EÚ. Oznámila to predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ sa EÚ v reakcii poďakoval za podporu a “tento príspevok k ukrajinskej obrane a obnove”. “Spoločne meníme nepriazeň na silu a budovanie bezpečnejšej a odolnejšej Európy,” uviedol Šmyhaľ na X.

13:07

Vzťahy medzi Čínou a Japonskom sa nachádzajú v kritickej fáze ústupu, vyhlásil v piatok čínsky minister zahraničných vecí Wang I počas rozhovorov s japonskou ministerkou zahraničných vecí Jóko Kamikawovou. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Kamikawová zdôraznila, že spolupráca medzi oboma krajinami má veľký potenciál, ale existujú podľa jej slov aj nevyriešené otázky. Japonsko sa pridalo k Spojeným štátom pri obmedzovaní vývozu komponentov na výrobu polovodičov, čo Peking rozhnevalo.

Japonská ministerka zahraničných vecí však uviedla, že obmedzenia vývozu zo strany jej krajiny nie sú zamerané na žiaden konkrétny štát a Japonsko je ochotné udržiavať konštruktívnu komunikáciu s Pekingom.

Wang I
Na snímke čínsky minister zahraničných vecí Wang I
13:05

Bývalý prezident Spojených štátov Barack Obama so svojou manželkou Michelle v piatok podporili viceprezidentku Kamalu Harrisovú vo volebnom boji o Biely dom. Urobili tak len niekoľko dní po odstúpení súčasného prezidenta Joea Bidena z kampane. TASR informuje podľa stanice NBC News.

12:05

 

 

 

11:46

Ceny na Slovensku v júni medziročne vzrástli o 2,1 %. V domácnostiach dôchodcov aj nízkopríjmových domácnostiach bola inflácia nižšia. Medziročný rast cien v domácnostiach dôchodcov dosiahol 1,3 %, v nízkopríjmových domácnostiach 2 %. Vyšší index rastu cien pocítili domácnosti zamestnancov, a to 2,2 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:45

Nezamestnanosť v Španielsku klesla v 2. kvartáli k hranici 11 %. Dosiahla tak najnižšiu úroveň za takmer 16 rokov. Uviedol to v piatok španielsky štatistický úrad (INE), ktorého údaje zverejnil portál tradingeconomics.

11:44

Rast slovenskej ekonomiky by mal v tomto roku zrýchliť na 2,4 % z minuloročných 1,6 %. Vyplýva to z aktuálnych predikcií analytikov vybraných bánk, ktoré každý mesiac zverejňuje Národná banka Slovenska (NBS). Opäť tak mierne zlepšili svoj odhad, v júni očakávali hospodársky rast na úrovni 2,3 %.

11:42

Šéf čínskej diplomacie Wang I sa počas summitu Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v Laose stretne s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom, oznámil v piatok čínsky rezort diplomacie. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Blinken by mal podľa AFP pricestovať do Laosu v sobotu ráno na rokovania s ministrami zahraničných vecí krajín združenia ASEAN.

11:41

Pri štvrtkovej sérii výbuchov v šiestich skladoch zábavnej pyrotechniky neďaleko bulharského hlavného mesta Sofia zahynul najmenej jeden človek a ďalší utrpel ťažké zranenia. Informoval o tom tamojší minister vnútra Kalin Stojanov a dodal, že dvaja ľudia sú nezvestní, píše TASR na základe agentúry AFP.

Výbuchy v Elin Pelin vyvolali poplach a úrady evakuovali z bezprostrednej blízkosti horiacich skladov 150 ľudí. Príčina explózií naďalej nie je známa.

11:40

Tajfún Kaemi v piatok zasiahol mestá v provincii Fu-ťien na juhozápade Číny prudkými dažďami a silným vetrom. Doteraz postihol v tejto pobrežnej provincii takmer 630 000 ľudí a približne polovicu z nich evakuovali, píše TASR podľa agentúry Reuters.

Miestne meteorologické úrady uviedli, že 72 obcí v provincii Fu-ťien zaznamenalo dôsledku tajfúnu úhrn zrážok presahujúci 250 milimetrov, pričom najvyšší úhrn dosiahol až 512,8 milimetrov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pláže si užívajú letné popoludnie pri oceľovej soche Moon Dream od umelca Benika Motevosiana na brehu amerického jazera Michigan

Autor: TASR/AP-Don Campbell/The Herald-Palladium via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali