To najdôležitejšie z Ukrajiny – Britské ozbrojené sily prišli o celý arzenál zbraní vrátane samopalov, útočných pušiek, raketometov a tisícov nábojov

❚❚

Bratislava 31. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky)

Aktualizované 31. marca 2024 19:01

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

15:05 – Železnica, ktorú Rusko už viac ako rok buduje pozdĺž Azovského mora na zabratom ukrajinskom území, môže byť vážnym problémom, uviedol šéf GUR Kirill Budanov.

.

“Proces výstavby je takmer ukončený a to by pre nás mohlo predstavovať vážny problém,” povedal Budanov a dal najavo, že ukrajinská armáda sa už pripravuje na úder na železnicu.

“Máme s tým skúsenosti a je to oveľa jednoduchšie ako otázka krymského mosta,” povedal Budanov.

.
zeleznica
Trasa železnice

14:20 – Šéf vyšetrovacieho výboru Bastrykin dal pokyn na preskúmanie prepojení všetkých obvinených v prípade teroristického útoku s cieľom identifikovať organizátorov a objednávateľov zločinu.

Dnes skontroloval prácu vyšetrovateľov, kriminalistov a expertov na mieste tragédie v Crocuse, informoval Vyšetrovací výbor

 

13:45 – Pri ostreľovaní dediny Dunajka v Belgorodskej oblasti zo strany AFU zahynula jedna žena, uviedol gubernátor Vjačeslav Gladkov.

vojna
Následky ostreľovania

13:05 – Vyhlásenia hlavného veliteľa AFU Oleksandra Syrského, že počet pozícií, ktoré Ukrajina v poslednom čase vrátila, prevyšuje počet stratených pozícií, nezodpovedajú skutočnosti.

.

Uviedol to šéfredaktor webovej stránky Cenzor Jurij Butusov.

Pripomeňme, že Syrskyj to povedal AFU “počet nami vrátených pozícií prevyšuje počet stratených pozícií. Nepriateľovi sa nepodarilo dosiahnuť výrazný pokrok na strategických smeroch, jeho prípadné územné zisky majú taktický význam”.

“Veta, že počet nami vrátených pozícií prevyšuje počet stratených pozícií, nezodpovedá skutočnosti. Fráza, že nepriateľ nedokázal výrazne postúpiť na strategických smeroch, žiaľ, tiež nezodpovedá skutočnosti. Podľa všetkých údajov nepriateľ postupuje a obsadil významné územie,” povedal Butusov.

Takéto vyhlásenia považuje za chybu Syrského.

“Dúfam, že sa na svoj rozhovor pozrie kriticky a nasledujúce vyhlásenia budú zodpovedať situácii,” povedal Butusov.

.

 

12:10 – Britská spravodajská služba píše, že Rusko používa člny na ochranu Čiernomorskej flotily pred útokmi z Ukrajiny.

Analýzou snímok spravodajská agentúra zistila, že štyri člny sa nachádzajú pri vstupe do zariadenia ruskej Čiernomorskej flotily v námornom prístave Novorossijsk.

“Ide o pokus posilniť obranu prístavu pred útokmi ukrajinských hladinových lodí bez posádky,” tvrdí britská spravodajská služba.

V správe sa uvádza, že prístav Novorossijsk pre Rusko v súčasnosti zohráva kľúčovú úlohu pri ukrývaní najcennejších lodí Čiernomorskej flotily.

Rozviedka pripomína rezignáciu po porážke niekoľkých ruských lodí veliteľa Čiernomorskej flotily Viktora Sokolova, ktorý túto funkciu zastával od septembra 2022.

 

11:25 – Ruské vzdušné sily podnikli skupinový útok s použitím presných zbraní dlhého dosahu a bezpilotných lietadiel na ukrajinskú energetickú infraštruktúru a zariadenia na ťažbu plynu, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

“V dôsledku úderu bola narušená činnosť podnikov obranného priemyslu na výrobu a opravu zbraní, vojenského vybavenia a munície. Všetky ciele úderu boli dosiahnuté. Určené zariadenia boli zasiahnuté,” uviedlo ministerstvo.

 

.

10:35 – Dnes v noci bolo napadnuté jedno z plynových zariadení v Ľvovskej oblasti. Informovalo o tom ministerstvo energetiky.

Predtým bolo toto zariadenie napadnuté dvakrát.

Súdiac podľa toho, že v noci bolo v okrese Stryj počuť výbuchy, možno ide o najväčšie ukrajinské podzemné zásobníky plynu (čo však nebolo oficiálne potvrdené).

 

10:00 – V Charkove dnes prvýkrát od 22. marca nie je výpadok elektriny.

.

Informovalo o tom ukrajinské ministerstvo energetiky.

Podľa jeho údajov dnes v meste nedošlo k žiadnemu obmedzeniu osvetlenia.

Pripomeňme, že po útoku v Charkove a oblasti 22. marca bol v oblasti centra výpadok elektriny.

 

9:05 – Nad Belgorodom a Belgorodskou oblasťou pôsobil systém protivzdušnej obrany – 10 vzdušných cieľov bolo zostrelených, keď sa približovali k mestu, uviedol gubernátor Vjačeslav Gladkov.

.

Poškodených bolo aj osemnásť súkromných obydlí, z ktorých dve začali horieť. Tri autá zasiahli črepiny.

vojna
Následky útoku

8:20 – Rakety dnes v noci zaútočili na rovnakú infraštruktúru vo Ľvovskej oblasti ako počas náletov 24. a 29. marca.

Informoval o tom gubernátor Maksym Kozickij.

Došlo k obetiam na životoch. Administratívna budova bola zničená, došlo k požiaru.

“Teraz záchranári rozoberajú trosky. Pod nimi sa môžu nachádzať ďalší ľudia,” – povedal šéf OBA.

 

7:30 – V Belgorode došlo ráno k útoku na súkromný dom.

.

Ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že zachytilo desať rakiet MLRS.

 

7:25 – Guvernér Sinegubov potvrdil, že Charkov bol včera večer zasiahnutý opravenou leteckou bombou (CAB).

Podľa posledných údajov bolo v dôsledku ostreľovania poškodených osem stavieb a domov. Prvýkrát bola KAB na Charkov použitá 27. marca. Okrem toho bola použitá nová bomba, ktorú možno odpáliť zo vzdialenosti 90 kilometrov.

 

7:20 – Francúzsko do roka odovzdá Ukrajine stovky starých obrnených transportérov VAB. Namiesto toho Paríž dodá svojej armáde novšie obrnené vozidlá Griffon, povedal minister obrany Sebastien Lecornu pre denník La Tribune.

Kyjev dostane obrnené transportéry od roku 2024 do začiatku roku 2025. Napriek tomu, že niektoré z obrnených transportérov majú viac ako 40 rokov, sú “stále v pohybe”, vysvetlil minister.

.

Lecornu okrem toho uviedol, že má v úmysle dodať Ukrajine ďalšie protilietadlové rakety Aster 30 pre francúzsky systém protivzdušnej obrany SAMP/T.

 

7:15 – V Odeskej oblasti spadli trosky dronu na energetické zariadenie, informujú Južné obranné sily.

“V dôsledku čoho došlo k odpojeniu niekoľkých osád od elektrickej energie. Požiar bol zlikvidovaný. Ľudia nie sú zranení” – dodala armáda.

Pripomeňme, že svetlo v noci zmizlo aj v niektorých častiach Odesy.

 

7:00 – Túto noc Rusi zaútočili 14 raketami Ch-101/Ch-555 (9 zostrelených), 11 Šáhidmi (9 zostrelených), balistickou raketou Iskander-M z Krymu a leteckou raketou Ch-59.

.

Celkovo bolo zostrelených 9 zo 16 rakiet.

 

6:35 – Britské ozbrojené sily prišli o celý arzenál zbraní vrátane samopalov, útočných pušiek, raketometov a tisícov nábojov.

Ako píše The Telegraph, od roku 2018 sa tiež stratilo 1,4 tisíc počítačov, 100 notebookov a približne 300 pamäťových kariet, na ktorých mohli byť uložené citlivé údaje.

Vojenskí experti upozorňujú, že obrovský počet strát médií predstavuje potenciálnu hrozbu pre bezpečnosť ozbrojených síl.

 

6:30 – Vojna na Ukrajine 30. marca 2024. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany

.

– Ruské ozbrojené sily v priebehu týždňa uskutočnili 58 úderov vysoko presnými zbraňami vrátane hypersonických rakiet Zirkon a aerobalistických rakiet Kinžal, ako aj bezpilotnými lietadlami proti ukrajinským vojenským zariadeniam a infraštruktúre, ktorá ich podporuje, uviedlo ruské ministerstvo obrany;

– Šojgu skontroloval priebeh plnenia štátnej objednávky na obranu podnikmi vojensko-priemyselného komplexu v Altajskom kraji a vyzval ich, aby “orali na tri zmeny”, uviedlo ministerstvo obrany. Šéf podniku ministrovi oznámil, že od roku 2022 sa objem výroby v závode zvýšil 3,5-krát. Šojgu žiadal doriešiť problémy s rekonštrukciou obranných podnikov v Altajskom kraji a vyvodiť zodpovednosť voči organizáciám, ktoré nedodržiavajú termíny;

– Ruské systémy protivzdušnej obrany počas dňa zničili niekoľko ukrajinských dronov nad Belgorodskou oblasťou. Gubernátor Gladkov uviedol, že AFU zaútočili na Belgorodskú oblasť viac ako 50-krát za 24 hodín, jeden civilista bol zabitý a 4 ľudia boli zranení vrátane dieťaťa;

– Ruské ozbrojené sily zničili miesto rozmiestnenia ukrajinských vojakov v Charkovskej oblasti úderom dvoch rakiet Iskander;

– Zelenskyj uviedol, že americké rakety dlhého doletu ATACMS “zatiaľ nie sú na ukrajinskom území”, ale chcel by ich použiť na úder na letiská na Kryme;

– Zelenskyj po prvýkrát umožnil rozhovory s Ruskom bez toho, aby sa Ukrajina stiahla k hraniciam z roku 1991. Povedal, že Rusko by bolo “pripravené na dialóg”, ak by sa Ukrajina stiahla k hraniciam z roku 2022 pred špeciálnou vojenskou operáciou;

– Peskov uviedol, že hranice Ruska a Ukrajiny sa zmenili a všetci budú musieť počítať s tým, že Ruská federácia má štyri nové subjekty.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:22

Poslanci Sejmu, dolnej komory poľského parlamentu, schválili v piatok návrh zákona, ktorý bezpečnostným zložkám strážiacim hranice uľahčí použitie zbraní v reakcii na aktívne hrozby.

07:22

V ruskom Čeľabinskom kraji sa pretrhla priehrada, opravovať ju začnú v sobotu ráno, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

07:22

Americký prezident Joe Biden v pondelok predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu. Uviedol to v piatok časopis Politico s odvolaním sa na dva zdroje znalé problematiky, podľa ktorých prezident podporí obmedzenie počtu funkčných období sudcov a zavedenie vymáhateľného etického kódexu.

07:20

Desiatky Ukrajincov sa v piatok zišli pred budovou ukrajinského veľvyslanectva v Prahe. Formou verejného protestu sa dožadovali, aby im zastupiteľský úrad vydal cestovné pasy. Ukrajina totiž prestala v apríli poskytovať konzulárne služby v zahraničí mužom podliehajúcim brannej povinnosti.

07:20

Vo veku 35 rokov zomrel na následky rakoviny taliansky policajt Luca Scat, ktorý v roku 2016 pomohol pri dolapení Tunisana Anísa Amrího, páchateľa teroristického útoku na vianočný trh v Berlíne.

07:15

Bývalý americký prezident a súčasný kandidát republikánov za prezidenta Donald Trump prijal v piatok izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vo svojom sídle Mar-a-Lago v meste Palm Beach na Floride. Na záver stretnutia skonštatoval, že s Netanjahuom mal vždy dobrý vzťah.

Donald Trump Benjamin Netanjahu
Na snímke vľavo republikánsky prezidentský kandidát a bývalý prezident USA Donald Trump sa v Palm Beach na Floride stretol s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom (vpravo) v piatok 26. júla 2024
Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali