To najdôležitejšie z Ukrajiny

❚❚

Kyjev 29. februára 2024 (HSP/Foto:AP/Yevhen Titov, Telegram)

Aktualizované 29. februára 20:21

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

požiar po ruskom útoku na obytnú štvrť v Charkove na Ukrajine
Na snímke hasiči hasia požiar po ruskom útoku na obytnú štvrť v Charkove na Ukrajine

20:05 – Snemovňa reprezentantov USA schválila krátkodobý rozpočet, ktorý umožní vláde vyhnúť sa zastaveniu činnosti.

.

Predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson dnes uviedol, že Snemovňa reprezentantov USA sa bude zaoberať otázkou nového financovania pomoci Ukrajine po tom, ako sa podarí odvrátiť dočasné zastavenie činnosti vlády USA (t. j. shutdown).

 

.

20:00 – Okolo Kyjeva bolo vytvorených niekoľko obranných línií s dĺžkou približne 1 000 km.

Informoval o tom šéf KGVA Sergej Popko.

“Prvá hranica Kyjeva sa nachádza pomerne ďaleko od hlavného mesta. Vybudované sú spoľahlivé systémy palebného prekonávania nepriateľa, ženijné prekážky všetkých typov, protivzdušná a protitanková obrana, komplexná podpora,” – povedal Popko.

Dodal, že podrobné informácie o organizácii obranných línií, umiestnení atď. – sú utajované informácie.

Preto väčšinu informácií o obrane Kyjeva zo severného smeru nezverejňuje.

.

 

19:25 – Zelenskyj nahradil veliteľa logistických síl AFU.

Prezident svojím dekrétom odvolal z funkcie Olega Guljaka a namiesto neho vymenoval Volodymyra Karpenka.

 

18:50 – Nikto v Európe sa nechystá poslať na Ukrajinu vojakov.

.

Vyhlásil to český premiér Petr Fiala v prejave v parlamente krajiny, informovala tlačová agentúra ČTK.

“Nikto v Európe sa nechystá poslať vojská na Ukrajinu,” povedal Fiala, keď odpovedal na relevantnú otázku opozičných poslancov.

Podľa premiéra túto myšlienku predložil francúzsky prezident Emmanuel Macron na okraj nedávneho summitu v Paríži a bola to tam “minimálna téma”, uviedol v správe.

 

18:45 – Prezident Biden chce, aby sa do júnového stretnutia lídrov G7 dosiahol pokrok v plánoch na využitie zmrazených ruských aktív na pomoc Ukrajine.

Predstavitelia G7 diskutujú o možnostiach využitia 280 miliárd dolárov v imobilizovaných aktívach ruskej centrálnej banky vrátane použitia peňazí ako zábezpeky na zvýšenie dlhu alebo vydania záruk za zmrazené finančné prostriedky, uviedli predstavitelia pod podmienkou zachovania anonymity.

Všetci spojenci sa zhodujú na tom, že tieto prostriedky by mali zostať pre Rusko uzavreté, pokiaľ sa nezaviaže pomôcť pri obnove Ukrajiny, ale nezhodujú sa na tom, či by bolo legálne ich priamo zabaviť. Lídri skupiny G7 sa majú stretnúť v júni v Taliansku.

 

18:15 – Šéf Pentagónu Lloyd Austin sa domnieva, že NATO bude musieť “ísť do vojny s Ruskom”, ak Ukrajina prehrá.

Povedal, že ak Ukrajina prehrá, Rusko “sa nezastaví” a zaútočí na susedné krajiny, predovšetkým na pobaltské štáty.

.

Predtým Austin vyjadril znepokojenie nad každodenným postupom ruských vojsk na frontovej línii.

 

18:10 – To hlavné z večerného príhovoru Volodymyra Zelenského:

– Informoval o nových zbrojných dohodách počas svojej návštevy na Balkáne.

– Povedal, že vedúci predstavitelia balkánskych krajín sa zúčastnia na mierovom samite na úrovni hláv štátov vo Švajčiarsku. Ďalšie podrobnosti neuviedol.

.

– Informoval o stretnutí o európskej integrácii a vzťahoch so západnými susedmi. Podľa neho by sa prvé kroky v rokovaniach o vstupe do EÚ mohli uskutočniť už na jar.

 

17:40 – Šéf Pentagónu Lloyd Austin označil každodenný postup ruských jednotiek za “veľmi znepokojujúci”.

Americký minister obrany varoval, že Ukrajina zostane bez obnovenej pomoci USA v nevýhode.

 

.

17:30 – Americké ministerstvo obrany sa domnieva, že zlepšujúce sa ruské protisatelitné kapacity údajne predstavujú “hrozbu pre národnú bezpečnosť” Spojených štátov a ich spojencov.

Uviedol to generál Stephen Whiting, šéf vesmírneho velenia amerických ozbrojených síl.

“Ruské protisatelitné kapacity predstavujú skutočnú hrozbu pre vesmírnu oblasť, našu národnú bezpečnosť a schopnosť velenia rozhodne reagovať na ochranu našich záujmov a záujmov našich spojencov a partnerov,” povedal generál na vypočutí pred Výborom pre ozbrojené služby amerického Senátu.

 

17:05 – Macron označil všetky svoje slová o možnosti vyslania západných vojsk na Ukrajinu za zvážené.

“Sú to dosť vážne otázky. Každé slovo, ktoré v tejto veci poviem, je zvážené, zvážené a uvážené,” povedal francúzsky prezident.

Minister obrany krajiny Sebastien Lecornu predtým vysvetlil, že sa nehovorilo o vyslaní vojenských síl na vedenie vojny proti Rusku, účastníci parížskeho summitu len ponúkali rôzne predstavy o podpore Ukrajiny.

.

 

16:10 – Rusko má najväčší a najrozmanitejší arzenál jadrových zbraní zo všetkých krajín sveta, uviedol šéf strategického velenia americkej armády

 

15:40 – Francúzsko, Nemecko a Európska centrálna banka sú hlavnými odporcami konfiškácie zmrazených ruských aktív, uviedla agentúra Bloomberg s odvolaním sa na svoje zdroje.

Obávajú sa odvetných opatrení Kremľa voči európskym aktívam v Rusku, vplyvu na finančnú stabilitu a postavenie eura ako rezervnej meny.

Popredné krajiny EÚ sa domnievajú, že takýto krok by vytvoril precedens, ktorý by prinútil ostatné krajiny vyhýbať sa ukladaniu svojich rezerv v západných menách v prípade, že by jedného dňa čelili podobným sankciám.

“Momentálne nemáme žiadny právny dôvod na zabavenie ruských aktív. Musíme urobiť viac práce,” povedal v stredu francúzsky minister financií Bruno Le Maire po stretnutí ministrov financií skupiny G7 v Sao Paule.

.

Pripomenieme, že jednotlivé krajiny navrhujú aktíva jednoducho skonfiškovať alebo ich použiť ako zábezpeku na požičanie peňazí a odovzdať ich Ukrajine.

Pritom samotné USA, ktoré najviac hovoria o potrebe konfiškácie aktív, tvrdia, že to nemôžu urobiť, pretože Biden na to zatiaľ nemá právomoc.

 

14:50 – Úspech ruských ozbrojených síl po oslobodení Avdejevky ukazuje, že Rusko rozvíja svoju prevahu v zóne špeciálnej operácie na Ukrajine, uviedol denník The Washington Post.

Po dobytí Avdejevky ruské jednotky v priebehu niekoľkých dní oslobodili ďalšie tri osady.

 

13:55 – Tucker Carlson, ktorý robil rozhovor s Putinom, označil “denacifikáciu”, ktorú ruský prezident uviedol ako jeden z cieľov vojny s Ukrajinou, za “jednu z najhlúpejších vecí, aké kedy počul”.

.

Moderátor podcastu Lex Friedman sa ho na to spýtal:

“Čo si myslíte o tom, že Putin povedal, že odôvodnením vojny bola denacifikácia?”.

“Myslím si, že to bola jedna z najhlúpejších vecí, aké som kedy počul. Nerozumel som, čo to znamená, denacifikácia. Neznášam všetky tieto reči, pretože v nich nie je nič reálne, sú to len ad hominem (dôkazy založené nie na objektívnych údajoch, ale vypočítané na pocitoch ľudí – pozn. red.) Je to spôsob, ako niekoho spájať so zlým režimom, ktorý už neexistuje,” odpovedal Carlson.

 

13:00 – Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že nad Krymom bol zničený dron.

Predtým miestne médiá písali o výbuchoch v regióne.

 

.

12:20 – Podľa Iľju Jevlaša, hovorcu Východnej skupiny síl, ruská armáda postupuje smerom na Časov Jar v Bachmute.

Boje už prebiehajú v dedinách Ivanovskoje a Bogdanovka.

Ruská federácia sťahuje zálohy, používa lietadlá, bezpilotné lietadlá a delostrelectvo.

Jevlaš povedal, že AFU má v blízkosti Časov Jaru niekoľko obranných línií, ktoré jej umožnia zadržať ruský postup.

ukrajina
Situácia na fronte

11:35 – Poľský prezident Duda neverí v útok Ruska na krajiny NATO, pretože je presvedčený, že budú mať čas sa naň pripraviť.

“Neverím v to, pretože som presvedčený, že sa na to pripravíme. Samozrejme, to všetko za podmienky, že budeme silní. Na silných sa neútočí. Na slabých sa útočí. Tí, ktorí sa dajú ľahko poraziť. Myslím si, že keby Vladimir Putin vedel, čo ho a jeho armádu na Ukrajine čaká, nezaútočil by na Ukrajinu,” povedal Duda v rozhovore pre denník Fakt.

Je presvedčený, že NATO má obrovskú silu a jeho členovia “sa budú môcť okamžite brániť”, pretože majú “statočných profesionálnych vojakov” a “najlepšie vybavenie”.

.

Pripomeňme, že v poslednom čase vojenskí predstavitelia a politici v celej Európe hovoria o hrozbe ruskej invázie. NATO tvrdí, že v súčasnosti takúto hrozbu nevidí.

 

11:09 – Ruské ozbrojené sily získali obrovské bojové skúsenosti a vyrástol celý rad talentovaných veliteľov. Problémy existujú, ale pracuje sa na nich na fronte aj v tyle a bojové schopnosti ruských ozbrojených síl sa mnohonásobne zvýšili, povedal Putin vo svojom prejave vo Federálnom zhromaždení.

 

11:05 – Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruská armáda sa usadila “v jednej z kľúčových budov” v Rabotine.

.

Na mape ukrajinského vojenského zdroja Deep State je situácia v Rabotine nezmenená a nie je vyznačený žiadny nový ruský postup.

Inštitút pre štúdium vojny so sídlom v USA uvádza, že nenašiel žiadne vizuálne dôkazy o deklarovanom ruskom postupe medzi Rabotinom a Verbovom, ktorý uvádzajú niektoré ruské zdroje.

 

10:38 – Vo svojom prejave pred ruským Federálnym zhromaždením Putin povedal, že Moskva je pripravená na rozhovory s Washingtonom o strategickej stabilite.

Zároveň dal jasne najavo, že takéto rokovania sú nepravdepodobné, pokiaľ nám Spojené štáty plánujú “spôsobiť strategickú porážku.

Podľa Putina by sa takéto rozhovory mohli uskutočniť “v jednom komplexe” s inými otázkami (pravdepodobne s témou Ukrajiny a celkovej bezpečnosti v Európe).

 

10:15 – Estónsko sa stalo prvou a zatiaľ jedinou krajinou EÚ, ktorá podporila Macronovu myšlienku vyslať na Ukrajinu vojakov.

Estónska premiérka Kaja Kallasová uviedla, že západní lídri by takúto možnosť nemali vylúčiť, informoval portál Politico.

“Myslím si, že aj toto sú signály, ktoré vysielame Rusku, že nevylučujeme rôzne veci. Pretože všetky krajiny si uvedomili, že musíme urobiť všetko pre to, aby Ukrajina vyhrala a Rusko túto vojnu prehralo,” povedal Kallas.

Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis tiež povedal, že “nič by sa nemalo zmiesť zo stola, žiadna možnosť by sa nemala odmietnuť od prahu”.

Treba pripomenúť, že ostatné krajiny NATO vrátane Spojených štátov Macronovu myšlienku nepodporili.

 

09:50 – Fínsko nie je proti tomu, aby Ukrajina používala svoje zbrane na útoky na ruské územie.

Uviedlo to miestne ministerstvo obrany a parlamentný výbor pre obranu, informuje Yle.

.

“Pokiaľ viem, Fínsko nestanovilo takéto obmedzenia a Ukrajina by mala mať právo použiť tieto zbrane proti vojenským objektom aj na ruskom území,” povedal šéf výboru.

Fíni upozorňujú, že takéto obmedzenia stanovili krajiny, ktoré Ukrajine odovzdali zbrane dlhého doletu. Fínsko previedlo zbrane kratšieho dosahu, hoci verejne neuviedlo, o aké zbrane ide.

Predtým prezident krajiny uviedol, že Fínsko prevedie na Ukrajinu strely a zariadenia protivzdušnej obrany.

 

09:35 – Ruské ministerstvo obrany vydalo vyhlásenie o smrti príslušníkov ukrajinských špeciálnych jednotiek.

Rovnako ako ruské blogy Moskva tvrdí, že ukrajinský výsadkár pristál na Tendrovskej kose v Chersonskej oblasti.

Uvádza sa, že zahynulo 25 ľudí a jeden vojak bol zajatý. Ukrajina tieto údaje nepotvrdila.

 

09:20 – Armáda USA sa pripravuje na možnú veľkú vojnu, píše agentúra AP.

Na tento účel sa uskutočňuje reštrukturalizácia: ruší sa 24-tisíc prázdnych a nepodstatných pozícií, plánuje sa nábor 7 500 vojakov na žiadané pozície, ako je protivzdušná obrana, bojové jednotky s dronmi, päť nových operačných skupín po celom svete s posilnenými kybernetickými, spravodajskými a diaľkovými údernými kapacitami.

“Odkloníme sa od boja proti terorizmu a povstaniu. Chceme byť pripravení na rozsiahle bojové operácie,” vysvetľuje ministerka pre armádu Christine Wormuthová.

Zdôrazňuje, že nepôjde o znižovanie počtu ľudí, ale o pozície, ktoré armáda už roky nedokáže obsadiť.

Americká armáda v súčasnej štruktúre môže mať až 494 000 vojakov. V súčasnosti bude v armáde slúžiť 445 000. V priebehu nasledujúcich piatich rokov chcú Američania dosiahnuť počet 470 000.

08:35 – Poľsko zopakovalo, že nemá v úmysle vyslať na Ukrajinu svojich vojakov.

“Takéto plány neexistujú. Poľsko svoje jednotky na Ukrajinu nepošle. Hovorili sme o tom jasne a výslovne – ja, pán prezident aj pán premiér. Nie sú tu žiadne nejasnosti. Žiadne takéto plány neexistujú,” povedal poľský minister národnej obrany Władysław Kosiniak-Kamysz v Poľskom rozhlase.

.

Pripomeňme, že vyhlásenie o takejto možnosti urobil na druhý deň Macron. Všetci západní predstavitelia, ktorí sa vyjadrili, takéto plány popreli.

 

07:50 – Ukrajina nevyrába vlastné rakety protivzdušnej obrany a pri ich dodávkach je plne závislá od Západu. Uviedol to hovorca vzdušných síl Jurij Ignat.

“Pre sovietske systémy S-300 a Buk-M1 stále nemáme vlastnú výrobu, všetko teraz dostávame zo Západu. A tak, ako sa spotrebúvajú, Západ nám ich musí dodávať. Zároveň ich pre nás bude vždy nedostatok,” povedal vo vysielaní na YouTube.

 

07:20 – Ruské jednotky postúpili do dediny Orlovka západne od Avdejevky. Vyplýva to z mapy ukrajinského vojenského publiku Deep State.

Je z nej vidieť, že minimálne polovica dediny bola obsadená a celé jej územie sa nachádza v “šedej” zóne (to znamená, že sa tam bojuje).

Orlovka

Orlovka 2
Mapa Orlovky

 

07:05 – Srbský prezident Aleksandar Vučič nazval Ukrajincov a Rusov “slovanskými bratmi” Srbov.

Vučič povedal, že nezdieľa postoj občanov republiky, ktorí majú zlý vzťah k Ukrajine. Hlava štátu priznala, že nerozumie dôvodom tohto postoja.

“Ukrajina nikdy neurobila nič proti Srbsku,” povedal Vučič.

Dodal, že Belehrad má v úmysle budovať priateľské vzťahy s Kyjevom.

“Sú to naši slovanskí bratia, rovnako ako naši slovanskí bratia Rusi,” povedal srbský líder na samite juhovýchodnej Európy a Ukrajiny v albánskom hlavnom meste Tirana. Na tento samit prišiel aj Zelenskyj.

 

.

06:45 – Z KĽDR bolo do Ruska dodaných viac ako 2,5 milióna kusov munície.

Informovalo o tom washingtonské Centrum pre strategické a medzinárodné štúdie (CSIS), píše BBC.

Podľa autorov štúdie pohyb lodí medzi severokórejským prístavom Najin a ruskými prístavmi na Ďalekom východe stále pokračuje, hoci v lodnej doprave došlo k určitým zmenám.

Autori štúdie zistili, že od augusta 2023 sa v prístave Najin uskutočnilo najmenej 25 prístavov s cieľom naložiť severokórejskú muníciu a dodať ju do Ruska.

Najmenej 19 plavidiel s vypnutými transpondérmi zavítalo do ruského prístavu Vostočnyj s cieľom vyložiť a naložiť kontajnery.

CSIS odhaduje, že tieto lety umožnili presun viac ako 2,5 milióna delostreleckých granátov a inej munície.

 

06:30 – 28. februára 2024. Hlavné udalosti dňa z ruského pohľadu:

– Ruská armáda oslobodila osadu Petrovske na Avdejevskom smere, uviedlo ministerstvo obrany.

– Šojgu požadoval, aby výrobcovia delostreleckých prieskumných komplexov, MLRS a granátov urýchlili dodávky techniky pre vojská.

– Ruské jednotky bojujú na blízkych prístupoch k Chasov Jar, uviedol poradca šéfa DĽR Gagin. Podľa neho je Časov Jar už v priamom zornom poli.

– Ruské jednotky identifikovali na smere Svatov-Kremen doteraz neznáme systémy REB, ktoré aktívne využíva AFU spolu so západnými radarmi, uviedol podplukovník LĽR vo výslužbe Andrej Maročko.

– Ruské údery zničili vozový park HIMARS MLRS a zariadenie na výrobu dronov pre AFU neďaleko Mykolajova, uviedol koordinátor mykolajvského podzemia Lebedev.

– Nemenovaný európsky predstaviteľ povedal pre Financial Times o západnej armáde na ukrajinskom území s tým, že “každý vie, že na Ukrajine sú prítomné západné špeciálne jednotky, len to nebolo oficiálne oznámené”.

– Ruské systémy protivzdušnej obrany v priebehu dňa zničili tri ukrajinské bezpilotné lietadlá nad Belgorodskou oblasťou, uviedlo ministerstvo obrany.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali