To najdôležitejšie z Ukrajiny

❚❚

Kyjev 26. februára 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Alex Babenko, telegram)

Aktualizované 26. februára 2024 19:33

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ruské rakety zničili kostol a železničnú stanicu v meste Kosťantynivka na východe Ukrajiny
Na snímke hasiči hasia poziar na železničnej stanici po ruskom raketovom útoku v meste Kosťantynivka, v Doneckej oblasti

18:10 – Ruské jednotky postupujú na Orlovku z troch smerov po stiahnutí AFU z Lastočkina.

.

Informoval o tom hovorca OSUV “Tavria” Dmitrij Lichovij vo vysielaní telemostu.

“Jednotky obranných síl sú nútené sa niekde stiahnuť z obsadených pozícií. Bojová línia zostáva dynamická, dochádza k určitému manévru, keď sa presúvajú na viac chránené pozície”, – povedal hovorca OSUV “Tavria”.

.

 

17:30 – Ukrajinské ozbrojené sily nebudú pripravené na obranu bez pomoci USA Ukrajine.

V rozhovore pre CNN to povedal prezident Volodymyr Zelenskyj.

“Ľudia budú pripravení, ale munícia nebude pripravená, brigády nebudú pripravené…. nielen na našu protiofenzívu, nebudú pripravené na obranu, na to, aby zostali silné. Bude to veľmi ťažké,” povedal Zelenskyj.

Povedal tiež, že hlavný veliteľ AFU Oleksandr Syrskyj vypracúva dva varianty plánu, ako bojovať ďalej.

.

“Ak Kyjev dostane pomoc od USA, bude môcť začať zatláčať Rusko. Ak nie, bude sa musieť sústrediť len na obranu,” povedal prezident.

 

17:00 – Ukrajina dostala len 30 % delostreleckých granátov, ktoré jej prisľúbila EÚ.

Uviedol to Volodymyr Zelenskyj na tlačovej konferencii v Kyjeve s bulharským premiérom Mykolom Denkovom, píše Le Monde.

“Z milióna nábojov, ktoré nám EÚ sľúbila, nebolo dodaných 50 percent, ale, bohužiaľ, 30 percent,” povedal prezident.ň

.

 

16:45 – Poľskí poľnohospodári plánujú v piatok zablokovať kontrolné stanovište na hranici s Litvou. Budú zastavovať a kontrolovať všetky vozidlá, ktoré môžu prevážať ukrajinské obilie.

V komentári pre LRT to uviedol spoluorganizátor protestu na litovskej hranici.

 

15:55 – Európska komisia vyzvala Ukrajinu, aby “pochopila situáciu európskych poľnohospodárov” v otázke vývozu obilia.

Vyhlásil to komisár EÚ pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski.

“Musíme podporiť Ukrajinu, zabezpečiť tranzit a prepravu jej obilia do námorných prístavov a poslať ho do krajín, kde Ukrajina tradične predávala obilie už predtým. Na to však potrebujeme pozitívny prístup Ukrajiny, spoluprácu Kyjeva pri realizácii tohto systému. Takýto nárast dodávok nevydrží žiadny trh, preto by naši ukrajinskí partneri mali pochopiť situáciu našich poľnohospodárov,” povedal.

 

15:05 – Americký Kongres začal vyšetrovanie Kyla Parkera v súvislosti s vojenskou pomocou ukrajinským ozbrojeným silám, informoval denník The New York Times.

Senátor je obvinený z neoficiálneho prevodu ostreľovačského vybavenia v hodnote 30 000 USD ukrajinským vojakom. Noviny uviedli, že prevod zbraní “by mohol z Parkera urobiť neregistrovaného zahraničného agenta”.

.

 

14:15 –  Prvý tank M1 Abrams bol zničený v oblasti Avdejevky.

Abrams
Na snímke zničený tank

13:45 – Scholz opäť odmietol možnosť transferu rakiet Taurus na Ukrajinu, pretože v takom prípade by museli Nemci sami zisťovať a kontrolovať ciele.

Jeho slová citovalo nemecké vydanie časopisu Focus.

Nemecký kancelár povedal, že “nechce, aby vznikla situácia, v ktorej by sa nemecké odborné znalosti využívali priamo na detekciu ruských cieľov”.

.

“Nemali by sme byť spojení s cieľmi, ktoré tento systém dosiahne kdekoľvek a kdekoľvek. Táto jasnosť je tiež potrebná. Udivuje ma, že niektorí ľudia ani neuvažujú o tom, že to, čo robíme, by mohlo viesť k zapojeniu sa do vojny, takpovediac,” povedal Scholz.

Podľa jeho slov sa Británia a Francúzsko podieľajú na kontrole cieľov pre svoje rakety dlhého doletu, ktoré boli poskytnuté Ukrajine.

“Sú to zbrane s veľmi dlhým doletom. A to, čo robia Briti a Francúzi, pokiaľ ide o kontrolu cieľov a sprevádzanie, sa nedá robiť v Nemecku. Vie to každý, kto sa zaoberal týmto systémom,” povedal nemecký kancelár.

Dodal, že Ukrajina teraz potrebuje muníciu viac a “veľmi ho rozčuľuje nedostatok rovnováhy medzi tým, čo je teraz skutočne potrebné, a diskusiou o tomto jednom systéme”.

 

.

13:10 – Macron dnes zvolal naliehavé stretnutie s lídrami približne 20 západných krajín kvôli Ukrajine. Rokovať budú najmä o možnosti nákupu nábojov v tretích krajinách.

Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Paríža.

“Nie sme skľúčení a pochmúrni. Chceme, aby to Rusko pochopilo. Rusko sa bude musieť spoľahnúť na to, že všetci spoločne budeme pracovať na ukončení tejto vojny a obnovení práv Ukrajiny. Chceme Putinovi vyslať veľmi jasný odkaz, že na Ukrajine nevyhrá. Naším cieľom je zničiť túto myšlienku, ktorej chce, aby sme verili,” povedal francúzsky poradca.

Ide o reakciu na “eskaláciu ruskej agresie v posledných týždňoch”. Konkrétne sa spomína Putinov let v bombardéri schopnom niesť jadrové zbrane, ktorý Európania považujú za pokus o zastrašenie.

Na konferencii sa zúčastní nemecký kancelár Olaf Scholz, britský minister zahraničných vecí David Cameron, španielsky premiér Pedro Sanchez, holandský premiér Mark Rutte a vedúci predstavitelia severských a pobaltských štátov. USA bude zastupovať námestník ministra zahraničných vecí pre európske a euroázijské záležitosti Jim O’Brien a Kanadu bude zastupovať minister obrany Bill Blair.

Na zasadnutí vystúpi aj Zelenskyj.

Nebudú oznámené žiadne nové dodávky; bude to skôr “príležitosť na brainstorming spôsobov, ako zlepšiť efektívnosť na mieste”, zlepšiť koordináciu medzi spojencami a Ukrajinou.

.

Diskutovať sa bude najmä o nákupe státisícov kusov munície z tretích krajín, čo Francúzsko predtým blokovalo.

 

12:26 –  To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily odrazili v priebehu dňa tri útoky útočných skupín AFU na doneckom smere, celkové straty nepriateľa tu presiahli 420 vojakov;

– Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili dve rakety Storm Shadow a päť striel HIMARS;

– Ruské ozbrojené sily zasiahli odpaľovacie zariadenie SAM nórskej výroby NASAMS;

– Ruské ozbrojené sily odrazili sedem útokov AFU pri Sinkivke v Charkovskej oblasti a dva protiútoky pri Terne v DĽR;

.

– Ruské ozbrojené sily zlepšili svoju frontovú líniu v oblasti Avdejevky, odrazili šesť protiútokov ukrajinských ozbrojených síl a nepriateľ stratil až 410 vojakov;

– Ruské ozbrojené sily zaujali výhodnejšie línie a pozície na juhu Donecka, AFU stratila do 150 vojakov;

– Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili viac ako 60 ukrajinských bezpilotných lietadiel;

 

11:15 –  Putin zablahoželal Erdoganovi k jeho 70. narodeninám, uviedol Kremeľ.

Ruský prezident poznamenal, že turecký líder osobne prispel k posilneniu priateľských a vzájomne prospešných vzťahov medzi Ruskom a Tureckom.

 

.

11:00 – AFU potvrdila ústup z obce Lastočkino v smere na Avdejevku.

“Jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny sa stiahli z obce Lastočkino s cieľom zorganizovať obranu pozdĺž línie osád Orlovka, Tonenkoje, Berdiči a zabrániť nepriateľovi v ďalšom postupe západným smerom,” uviedol predstaviteľ AFU Tavrija Dmytro Lichovij.

Pripomeňme, že ešte včera AFU popierala, že by sa stiahla z Lastočikna, hoci to Deep State poprel.

Podľa tohto zdroja sa Rusi už stiahli aj na okraj Orlovky.

AFU potvrdila ústup z obce Lastočkino v smere na Avdejevku
AFU potvrdila ústup z obce Lastočkino v smere na Avdejevku

10:37 – Dánska polícia uviedla, že úrady dospeli k záveru, že v prípade núdzovej situácie v plynovode Nord Stream došlo k úmyselnej sabotáži.

 

10:07 – Dánska polícia po svojich švédskych kolegoch oznámila, že zastavuje vyšetrovanie bombových útokov na Nord Stream

.

 

10:00 – Ruská armáda na juhu Ukrajiny sa snaží nahradiť stratu druhého lietadla A-50 prieskumnými dronmi, uviedla hovorkyňa južných obranných síl Natalia Gmenjuk.

Podľa nej je aktivita ruských prieskumných bezpilotných lietadiel v súčasnosti “veľmi vysoká”, pričom za posledných 24 hodín ich bolo zaznamenaných viac ako sto.

“Snažia sa zhromažďovať informácie, ktoré A-50 už nevysiela. A práve preto vidíme nešpecifickú aktivitu taktického letectva, ktoré sa drží viac na dištanc vo vodách Čierneho mora a tiež sústreďuje svoje úsilie na zber relevantných operačných údajov,” – povedala.

 

09:48 – USA plánujú generálne opravy svojich vojnových lodí v juhokórejských lodeniciach, píše agentúra Jonhap.

Výrobné zariadenia v Spojených štátoch sú plne vyťažené, uviedla agentúra.

.

 

09:21 – Nemecké bezpečnostné služby sa obávajú, že ukrajinským ozbrojeným silám dôjde munícia ešte pred júnom, a preto západné krajiny naliehavo hľadajú možnosti, kde vo svete nájsť muníciu pre Ukrajinu.

Novou neočakávanou možnosťou s nábojmi pre AFU je India.

Podľa Spiegelu Nemecko a India tajne rokujú o nákupe nábojov pre potreby Ukrajiny prostredníctvom sprostredkovateľov. Naí Dillí má “niekoľko stoviek tisíc” delostreleckých granátov.

Rozhovory prebiehajú tajne, pretože India si nechce pokaziť vzťahy s Ruskou federáciou.

.

Podľa Spiegelu sa podobné dohody v záujme Ukrajiny môžu uzavrieť s arabskými krajinami, z ktorých niektoré majú tiež veľké zásoby granátov. Odborníci sa domnievajú, že možnosti výroby munície existujú aj na Balkáne a vo viacerých afrických krajinách. Nemecké ministerstvo obrany tvrdí, že je nedostatok nábojov, ale nie peňazí.

Kuleba predtým uviedol, že EÚ dodá Ukrajine do konca marca až 170 000 delostreleckých granátov.

 

09:05 – Šéf európskej diplomacie Josep Borrell uviedol, že o výsledku vojny na Ukrajine “by sa mohlo rozhodnúť v najbližších mesiacoch” a Putin by mohol vyhrať.

“Putin a Trump ešte nevyhrali, ale môžu vyhrať. Európa sa musí zobudiť,” citoval ho denník El Pais.

Vyzval krajiny EÚ, aby zvýšili a urýchlili pomoc Ukrajine.

Borrel predtým povedal, že situácia na Ukrajine “sa vyrieši do troch mesiacov”.

 

08:28 – Zajtra sa Biden stretne s vedúcimi predstaviteľmi Kongresu, aby sa ich opäť pokúsil presvedčiť, aby poskytli pomoc Ukrajine a ďalším spojencom a zabránili zastaveniu činnosti.

Informuje o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na vyhlásenie Bieleho domu.

Kancelária predsedu Snemovne reprezentantov Johnsona potvrdila, že sa na stretnutí zúčastní. Na stretnutí sa zúčastní aj líder senátnej väčšiny Chuck Schumer, líder senátnej menšiny Mitch McConnell a líder menšiny v Snemovni reprezentantov Hakeem Jeffries.

Biely dom chce, aby Snemovňa reprezentantov schválila návrh zákona prijatý Senátom. Agentúra Bloomberg poznamenáva, že to by mohlo Johnsona stáť pozíciu.

 

07:43 –  Poľskí poľnohospodári včera zablokovali hlavnú diaľnicu vedúcu do Nemecka – cestu A2 pri meste Słubice.

Tento protest už nie je o Ukrajine, ale proti pravidlám a daniam EÚ, napísala agentúra AFP. Týmto spôsobom sa solidarizovali s celoeurópskymi akciami poľnohospodárov, ktorí sa stavajú proti nadmerným environmentálnym obmedzeniam a konkurencii lacného dovozu z krajín mimo EÚ.

.

Obidve časti diaľnice boli zastavené. Dnes by mohli byť odblokované.

Poznamenávame, že dnes sa majú v Bruseli stretnúť ministri poľnohospodárstva EÚ, aby prerokovali návrhy na zmenu pravidiel, ktoré vyvolali nespokojnosť. Hovorí sa napríklad o znížení počtu kontrol výrobkov.

 

06:50 – Smer Avdejevka

Ukrajinské zdroje priznávajú, že po ústupe z Avdejevky neboli vytvorené žiadne obranné pozície.

Situácia ustupujúcich jednotiek AFU v Tonenkoje, ktoré je údajne takmer z polovice pod kontrolou ruských ozbrojených síl, sa hodnotí ako kritická.

 

06:40 – 25. februára 2024. Hlavné z ruského pohľadu:

– Zhrnutie ruského ministerstva obrany: Ruské ozbrojené sily odrazili 14 útokov a protiútokov, AFU stratila viac ako 800 vojakov a 4 tanky;

– Ruská protivzdušná obrana zostrelila 6 striel HIMARS a zničila 77 ukrajinských dronov – ruské ministerstvo obrany;

– Šéf eurodiplomacie Borrel uviedol, že o výsledku konfliktu Ukrajiny s Ruskou federáciou sa rozhodne v priebehu niekoľkých nasledujúcich mesiacov;

– Šéf ukrajinského ministerstva obrany Umerov bez podrobností uviedol, že vojenský plán na rok 2024 je pripravený, povedal len, že je “mocný, silný”;

– Na Ukrajine sa objavili rakety vlastnej výroby s doletom 700 kilometrov – Kamyšyn, minister strategického priemyslu;

– ukrajinské jednotky sa stiahli na západné okraje obce Lastočkino západne od Avdejevky, uviedol hovorca operačno-strategickej skupiny AFU Tavria Lichovoj;

– Zelenskyj uviedol, že straty AFU od februára 2022 údajne dosiahli 31 000 mŕtvych. Podľa Zacharovovej Zelenskyj klame, keď hovorí o počte strát – to chápe každý občan Ukrajiny.

.

 

06:30 – Rusi vstúpili na predmestie Orlovky, ďalšej osady po dobytom Lastočkine západne od Avdejevky.

Informuje o tom ukrajinská vojenská publicistika Deep State.

“Nepriateľ sa pokúsil uchytiť v krajných domoch v Orlovke a v okolí Tonenkoje. Situácia na území týchto osád sa vyjasňuje. Južne od severu nepriateľ tiež postupoval, mal čiastočné úspechy,” – informuje telegramový kanál.

Rusi vstúpili na predmestie Orlovky
Rusi vstúpili na predmestie Orlovky

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali