To najdôležitejšie z Ukrajiny

❚❚

Bratislava 25. februára 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky,Screenshot)

Aktualizované 25. februára 2024 19:16

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

ukrajina vojna
Ilustračné foto

18:35 – Riaditeľ CIA William Burns minulý štvrtok 22. februára tajne navštívil Ukrajinu.

.

Informoval o tom denník New York Times v článku o činnosti CIA na Ukrajine.

Cieľom návštevy bolo “upokojiť ukrajinských lídrov”, ktorí sa obávajú, že americké spravodajské služby budú menej aktívne pomáhať Kyjevu pri úderoch proti Rusom z dôvodu blokovania americkej pomoci.

.

 

17:40 – USA zriadili na Ukrajine 12 tajných základní “pozdĺž ruských hraníc”. Navyše, podľa New York Times sa to nezačalo po plnej invázii Ruska, ale pred ôsmimi rokmi.

“CIA a ďalšie americké spravodajské agentúry poskytujú informácie pre cielené raketové údery, sledujú pohyb ruských vojsk a pomáhajú udržiavať špionážne siete,” uvádza sa v článku.

“Tým sa Ukrajina zmenila na … na jedného z najdôležitejších spravodajských partnerov Washingtonu v boji proti Kremľu,” napísal NYT.

Približne v roku 2016 začala CIA cvičiť ukrajinskú “jednotku 2245”, ktorá zachytávala ruské bezpilotné lietadlá a komunikačné zariadenia, aby ich CIA mohla hacknúť. Jedným z dôstojníkov tejto jednotky bol Kirill Budanov, súčasný šéf GUR.

.

“CIA tiež pomohla vycvičiť novú generáciu ukrajinských špiónov, ktorí operovali vo vnútri Ruska, v celej Európe, na Kube a na ďalších miestach, kde majú Rusi veľkú prítomnosť,” uvádza sa v článku.

Za posledné desaťročie táto spolupráca “premenila Ukrajinu na centrum zhromažďovania spravodajských informácií, ktoré zachytilo viac ruskej komunikácie ako stanica CIA v Rusku”.

Na základe ďalších informácií z novín sa zdá, že táto americká angažovanosť bola jedným z faktorov, ktoré rozhodli o Putinovom rozhodnutí začať inváziu na Ukrajinu.

“Podľa vysokopostaveného európskeho predstaviteľa Putin koncom roka 2021 rozmýšľal, či začať inváziu v plnom rozsahu. Stretol sa so šéfom jednej z hlavných ruských špionážnych služieb, ktorý mu povedal, že CIA spolu s britskou tajnou službou MI6 kontrolujú Ukrajinu a robia z nej odrazový mostík pre operácie proti Moskve,” píše NYT.

 

.

17:05 – Zelenskij uviedol, že Rusko plánuje ofenzívu začiatkom leta alebo koncom mája.

“Pripravíme sa na ich boj. Ich boj, ktorý sa začal 8. októbra (začiatok šturmovania Avdejevky – pozn. red.), podľa mňa nepriniesol žiadny výsledok,” povedal prezident.

Ukrajina zo svojej strany pripraví svoj plán. “Zlomovým bodom budú voľby v USA a pri tejto príležitosti pochopíme, čo sa stane po nich,” dodal Zelenskyj.

 

16:10 – “Ak vám dnes večer zavolá Putin, zdvihnete telefón?” pýtali sa Zelenského kanadskí novinári na tlačovej konferencii.

Prezident najprv povedal, že “nemá mobilný telefón a telegraf z roku 1917 už nepoužívam”.

Potom dodal, že Putin mu nezavolá, pretože “nechce ukončiť vojnu”.

Zelenskyj však priamo nepovedal, že by mu telefón nezdvihol.

 

15:20 – Zelenskyj hovoril o svojom osobnom stretnutí s Putinom v Paríži na samite Normandskej štvorky v roku 2019.

.

Podľa neho mali “dlhý rozhovor”, na ktorom “dlho hovorili, handrkovali sa” o minských dohodách.

Zelenskyj uviedol, že sa ich nepodarilo splniť, a tvrdil aj ťažkosti s uzmierením vojsk.

Putin podľa neho “požadoval prímerie”.

 

14:55 – Zelenskyj “pozitívne” vníma nedávne prísľuby Západu týkajúce sa rakiet dlhého doletu ATACMS, ktoré majú dolet 300 kilometrov.

.

 

14:00 – Zelenskyj uviedol, že prvý samit lídrov krajín o ukrajinskom mierovom vzorci sa uskutoční na jar, “v najbližších týždňoch a mesiacoch”.

Podľa neho bude potrebné na samite vypracovať plán, ktorý bude po samite dokončený a odovzdaný Rusom osobitnými vyjednávačmi.

“To však neznamená, že Rusko tento dokument prijme,” dodal Zelenskyj.

Šéf OP Jermak dnes už skôr uviedol, že Zelenského formula by sa mohla zmeniť na “Plán zodpovedných krajín sveta”, ktorý sa predloží Rusku.

.

Podľa neho sa po samite hláv štátov vo Švajčiarsku o ukrajinskej mierovej formule uskutoční samit, na základe vývoja samitu bude pripravený “Plán zodpovedných krajín sveta”.

“Na druhom samite môže nastať taká situácia, že pozveme spolu predstaviteľov Ruskej federácie, kde im bude predstavený a odovzdaný tento plán – v prípade, že ten, kto bude dovtedy zastupovať agresorskú krajinu, bude chcieť zastaviť túto vojnu a vrátiť sa k spravodlivému mieru”, – povedal Jermak.

 

13:20 – Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Berbocková dnes po návšteve Odesy pricestovala do Mykolajivu.

Nemecký denník Bild uvádza, že konvoj, v ktorom Berbocková cestovala, prenasledoval ruský dron.

Cestou do odsoľovacieho závodu sa ku kolóne priblížil prieskumný dron. Členom delegácie sa spustil alarm smartfónu a “vodiči sa začali snažiť dronu vyhnúť”. Ten však letel za konvojom.

Dron potom zmenil kurz, ale návšteva stanice, ktorá sa nachádza pri mori, bola zrušená.

.

 

12:35 – Minister infraštruktúry Kubrakov uviedol, že Ukrajina “pracuje na otvorení vzdušného priestoru”, ale neuviedol konkrétny časový rámec, kedy sa tak stane.

“Konzultujeme otvorenie vzdušného priestoru s americkými a európskymi bezpečnostnými regulátormi. Je to zložitý proces, ale Ukrajina teraz podniká prvé formálne kroky. Práve v týchto týždňoch predložíme oficiálne vyhlásenia, posúdenie rizík príslušným regulačným orgánom. Nikto nepovie, kedy presne,” povedal minister infraštruktúry.

Predtým letecké úrady uviedli, že vzdušný priestor Ukrajiny sa pravdepodobne neotvorí pred ukončením aktívnej fázy bojov.

 

12:15 – O výsledku konfliktu na Ukrajine by sa mohlo rozhodnúť v najbližších mesiacoch, preto by jej Európa mala poskytnúť viac pomoci a rýchlejšie, uviedol šéf európskej diplomacie Josep Borrell v rozhovore pre denník El País.

“Ak chceme, aby sa Ukrajina bránila, musíme jej poskytnúť viac pomoci a rýchlejšie. <…> Európa si uvedomila, že žije v nebezpečnom svete. <…> Musíme prevziať zodpovednosť, zvýšiť naše obranné kapacity a byť pripravení na všetky pravdepodobnosti,” povedal a zdôraznil, že “Európa sa musí prebudiť”.

.

 

11:55 – Situácia na fronte 25. februára 2024

Situácia na fronte 25. februára 2024
Situácia na fronte 25. februára 2024
Situácia na fronte 25. februára 2024
Situácia na fronte 25. februára 2024

11:05 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily zaujali výhodnejšie línie na smere Avdejevka a odrazili sedem protiútokov AFU;

– Straty AFU za deň na doneckom smere presiahli 360 vojenských osôb;

– Ruské ozbrojené sily porazili tri brigády AFU na južnom doneckom smere, nepriateľ stratil do 140 vojakov;

– Ruské sily protivzdušnej obrany zničili za deň 77 ukrajinských bezpilotných lietadiel;

.

– Ozbrojené sily RF odrazili 4 protiútoky na Kupjanskom smere, AFU stratila do 180 mužov;

– Ruské ozbrojené sily zničili bojové vozidlo Grad MLRS v južnej Doneckej oblasti.

 

10:10 – Ukrajina sa usiluje získať pozvanie do NATO na samite aliancie vo Washingtone v lete 2024.

Uviedol to vedúci prezidentskej kancelárie Jermak.

Uviedol, že na urýchlenie riešenia tejto otázky bola zriadená medzinárodná pracovná skupina pod vedením bývalého generálneho tajomníka NATO Rasmussena a samotného Jermaka.

“Neposkytnutie pozvania Ukrajine na summit vo Washingtone by mohlo vyvolať novú eskaláciu – na Blízkom východe, v iných regiónoch našej planéty. Len pozvanie a konkrétne kroky smerom k plnohodnotnému členstvu Ukrajiny dajú reálne šance svetu, Európe vrátiť sa k bezpečnosti,” povedal Jermak.

.

 

9:40 – Ak bude Západ naďalej pomáhať Kyjevu tak ako doteraz, dni Ukrajiny sú spočítané. Prečítajte si to najdôležitejšie z Lukašenkových vyjadrení:

– Rusko nastolilo kurz na mierové urovnanie ukrajinského konfliktu; existuje viac než dosť dôvodov na to, aby Kyjev začal rokovania;

– Minsk nedostal žiadne vyhlásenie o vystúpení Arménska z OZBZ, ale organizácia sa bez Jerevanu nerozpadne;

– Lukašenko zrejme pôjde do prezidentských volieb v roku 2025;

– Bielorusko bude pred prezidentskými voľbami “napumpované” zvonku, táto kampaň bude apogeom;

– počas volieb v Bielorusku nedôjde k vzburám, úrady sa poučili zo svojich chýb;

.

– Bielorusko si organizuje voľby samo a nepotrebuje ich uznanie zo strany Západu.

 

8:55 – Americké tanky Abrams boli prvýkrát spozorované v blízkosti kontaktnej línie severozápadne od Avdejevky, uviedol poradca lídra DĽR Ihor Kimakovskij.

Dodal, že ukrajinské sily sa v oblasti snažia vo väčšej miere využívať aj bezpilotné lietadlá.

 

.

8:10 – Takmer polovica Nemcov je proti dodávkam rakiet dlhého doletu Taurus na Ukrajinu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý zverejnil denník Bild am Sonntag.

Proti takýmto dodávkam je 49 % respondentov, zatiaľ čo 35 % je za.

Väčšina Nemcov sa tiež obáva, že vojna na Ukrajine sa môže rozšíriť do krajín NATO. Obáva sa toho 61 % respondentov, 31 % takúto hrozbu nevidí.

Na otázku, či bola integrácia ukrajinských utečencov v Nemecku úspešná, odpovedalo 51 % Nemcov záporne. Ale 28 % respondentov uviedlo, že bola úspešná.

 

7:30 – V noci ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili dva ukrajinské drony nad Belgorodskou oblasťou a štyri nad vodami Čierneho mora, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

 

6:45 – Donald Trump vyhlásil, že ak prezident Biden zostane pri moci, USA prehrajú tretiu svetovú vojnu ešte pred jej začiatkom.

“Čoskoro prehráme tretiu svetovú vojnu. Ani v nej nebudeme, budeme ju prehrávať,” povedal Trump na Konzervatívnej politickej akčnej konferencii.

Povedal tiež, že jeho prvým exekutívnym príkazom, ak vyhrá voľby, bude uzavretie hraníc USA a posielanie všetkých nelegálnych prisťahovalcov preč.

Vlastným nepriateľom sľúbil po voľbách “súdny deň”.

“Vezmeme si späť našu krajinu. Pre ťažko pracujúcich Američanov bude 5. november novým dňom oslobodenia a pre klamárov, podvodníkov a cenzorov, ktorí si privlastnili našu krajinu, to bude pre nich súdny deň,” povedal Trump.

 

6:30 – Ukrajinská vojenská webová stránka DeepState potvrdila, že Rusi obsadili dedinu Lastočkino západne od Avdejevky, o čom predtým informovali vojenské kanály AFU a ruské telegramy.

DeepState tiež píše, že ruská armáda pokračuje v postupe na neďaleké dediny Severnoje a Orlovka.

.
ukrajina vojna
Situácia na fronte

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali