To najdôležitejšie z Ukrajiny: Avdejevka padla. Syrskij potvrdil veľký ústup

❚❚

Kyjev 17. februára 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Roman Chop, telegram)

Aktualizované 17. februára 2024 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Na snímke ukrajinskí vojaci pripravujú samohybné delostrelecké vozidlo na paľbu smerom k ruským pozíciám na frontovej línii v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny

20:00 – Ruské zdroje potvrdzujú, že front znovu “začal dunieť“ po celom smere Záporoží. Z Gulja-Polje do Kamenského neďaleko Dnepra.

.

Večer 17. februára sa pri Rabotine začali prudké boje. Jednotky 42. motostreleckej divízie a 76. výsadkovej divízie pod krytím delostrelectva začali po ukončení protiofenzívy vytláčať ukrajinské ozbrojené sily z výsadieb, kde sa ukrajinská armáda zakopávala.

Aktívne pôsobí operačno-taktické letectvo a vrtuľníky s raketami LMUR.

.

Obraz toho, čo sa deje, bude jasnejší bližšie k noci alebo s najväčšou pravdepodobnosťou ráno nasledujúceho dňa.

 

19:50 – Rusko použilo na Ukrajine ďalšiu novú raketu – X-69, píše vojenský zdroj WarZone s odvolaním sa na ukrajinských a zahraničných vojenských blogerov.

Raketa bola údajne zostrelená počas masívneho útoku 7. februára. V ten istý deň bola na Ukrajine použitá aj nová strela Zirkon.

X-69 štartuje z taktického lietadla. Uvádza sa, že ide o ďalšiu generáciu modelu X-59.

.

Britský Medzinárodný inštitút pre strategické štúdie pred rokom informoval, že X-69 prechádza letovým testom a raketa bude pravdepodobne podobná európskej rakete Storm Shadow.

Raketa bola vyvinutá v Raduga Design Bureau od roku 2009 a predpokladá sa, že má vylepšené stealth vlastnosti.

Ukrajina oficiálne nepotvrdila zostrelenie tejto rakety, hoci ukrajinské ozbrojené sily zvyčajne uvádzajú všetky typy rakiet, ktoré útočili.

 

19:40 – Ukrajinská verejnosť hlási letecké útoky v oblasti Slovjanska a Kramatorska v Doneckej oblasti.

.
Píšu, že útok vykonali MLRS, balistické rakety a riadené strely X-22 zo strategických bombardérov.

 

19:25 – Ruské vojenské blogy dnes aktívne píšu o ruskej ofenzíve na Záporožskom fronte.

Najprv boli ohlásené útoky v oblasti Rabotino a Verbovoj a neskôr informovali aj o delostreleckej príprave oveľa ďalej na západ – pri Kamenskom. Boli zverejnené zábery ukazujúce žiaru údajne z prebiehajúceho ostreľovania.

Údajne bol v pohybe celý front od Gulja-Pole po Vasiljevku.

Ukrajinské zdroje tieto informácie nekomentovali. Generálny štáb vo svojej večernej správe oznámil odrazenie štyroch ruských útokov v sektore Orechovskij.

 

19:05 – V Slovjansku zaznamenali silný nálet v oblasti železničnej stanice, píše miestna verejnosť. Informácie nie sú oficiálne potvrdené.

 

18:30 – Kým je na Ukrajine vojna, vstup do NATO je nemožný, uviedol holandský premiér Mark Rutte na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii.

“Pokiaľ je Ukrajina zapojená do nepriateľských akcií, nemôže byť prijatá do NATO,” povedal Rutte. V odpovedi na otázku, aké sú vyhliadky na takýto krok, objasnil, že „v tomto prípade je dôležité nesľubovať Ukrajine príliš veľa“.

.

Rutte dodal, že na samite Aliancie vo Washingtone je potrebné určiť etapy pre „postupné ďalšie zbližovanie Ukrajiny so Severoatlantickou alianciou“.

Spojené štáty už skôr uviedli, že sa neplánuje pozvať Ukrajinu do NATO na najbližšom summite.

 

18:00 – Kľúčové faktory Špeciálnej vojenskej operácia na Ukrajine z ruskej strany z dnešného dňa 17. februára:

– Syrskij oznámil rozhodnutie stiahnuť jednotky ukrajinských ozbrojených síl z Avdejevky a prechod do obrany. Zelenskij rozhodnutie potvrdil;

.

– Kyjev sa rozhodol stiahnuť jednotky z Avdejevky nie preto, aby „zachraňoval životy“, ale pretože dokáže bojovať len o peniaze, na ničom inom ukrajinským orgánom nezáleží, uviedla oficiálna zástupkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Zacharová;

– Podľa ministerstva obrany ruské jednotky postupovali v smere Kupjansk, Krasnolimansk, Doneck a Južný Doneck. Straty Ukrajiny za deň predstavovali asi 975 vojenského personálu a dva tanky vo všetkých smeroch;

– Protivzdušná obrana zachytila sedem striel HIMARS MLRS, tri protiradarové strely HARM, tri riadené letecké bomby JDAM a tri protilietadlové riadené strely S-200 upravené na zasiahnutie pozemných cieľov;

– Jednotky protivzdušnej obrany v noci zničili 33 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad oblasťami Kaluga, Voronež, Brjansk, Belgorod a Kursk, informuje ministerstvo obrany;

“Česká republika našla v zahraničí príležitosti na získanie státisícov delostreleckých granátov, ktoré je možné s potrebnou finančnou podporou partnerov rýchlo dodať na Ukrajinu,” uviedol prezident krajiny Pavel.

.

 

17:40 – Maďarský premiér Viktor Orbán povedal, že stratégia EÚ pre Ukrajinu zlyhala nielen na bojisku, kde je katastrofálna situácia, ale aj v politike.

Podľa Orbána sa Brusel takmer zapojil do konfliktu.

 

17:20 – Objavujú sa nové zábery ukrajinských jednotiek opúšťajúcich Avdejevku.

Súdiac podľa videa, armáda vyšla z obkľúčeného mesta v malých skupinách a radili sa medzi sebou, ako sa čo najlepšie dostať von.

Okrem toho 3. útočná brigáda dnes popoludní oznámila, že nie všetci vojaci z mesta ustúpili.

.

 

17:00 – Zelenskyj po stretnutí s Kamalou Harrisovou povedal, že Spojené štáty prestanú byť strategickým partnerom Ukrajiny, ak prestanú poskytovať pomoc.

V súčasnosti však Kyjev o takomto scenári neuvažuje, dodal prezident.

“Veľmi počítame s pozitívnym rozhodnutím Kongresu; pre nás je tento balík životne dôležitý. Dnes o alternatíve neuvažujeme, pretože počítame s tým, že Spojené štáty sú naším strategickým partnerom, že strategickým partnerom zostanú. Ak hovoria o alternatíve, to znamená, že už nebudú nášim strategickým partnerom. Preto o takejto alternatíve neuvažujem,” povedal Zelenskyj na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii.

“Nevidím príležitosť, aby strategický partner zaujal takúto pozíciu… Očakávam, že pozícia spojencov zostane rovnaká,” dodal prezident.

Dohoda o bezpečnostných zárukách so Spojenými štátmi môže byť podľa neho podpísaná po tom, čo Kongres odblokuje pomoc Kyjevu. Pripomeňme, že teraz je toto vydanie pozastavené minimálne do polovice marca.

 

.

16:50 – Spojené štáty poslali Estónsku takmer 500-tisíc dolárov zo „skonfiškovaných ruských fondov“ na poskytnutie pomoci Ukrajine, čo bol „prvý takýto prípad“, uviedlo ministerstvo spravodlivosti Ukrajiny.

 

16:30 – Stav piatich pacientov vrátane jedného dieťaťa hodnotia lekári ako vážny, ďalších osem obetí útoku na Belgorod z 15. februára je v stredne ťažkom stave, vysvetlilo ruské ministerstvo zdravotníctva.

 

16:00 – Zelenskyj sa na mníchovskej konferencii stretol s americkou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou.

 

15:45 – Ukrajina chce v marci usporiadať samit lídrov krajín podľa Zelenského vzorca.

.

Udalosť sa ale s najväčšou pravdepodobnosťou presunie na apríl alebo dokonca máj, píše Bloomberg.

Dôvodom je nedostatočné kvórum svetových lídrov, uviedli agentúre zdroje oboznámené s plánmi ukrajinských úradov.

V súčasnosti je jednou z kľúčových otázok účasť Číny.

„Dmitrij Kuleba sa snaží stretnúť so svojím čínskym náprotivkom Wang Yi na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, aby presvedčil Peking, aby sa zúčastnil stretnutia na vysokej úrovni,“ píše sa v článku.

Či sa však takéto stretnutie uskutoční, zatiaľ nie je jasné.

 

15:30 – V Dnipre vyhlásili raketových poplach. Očakáva sa útok niekoľkých ruských balistických striel.

.

 

15:05  – Bývalý poslanec Igor Mosičuk zverejňuje video rozhovoru medzi ukrajinským vojakom v Avdejevke, ktorý hovorí, že on a ďalší zranení zostali na pozíciách a zvyšok jednotky odišiel.

Telegramové kanály píšu, že video sa objavilo na sieti včera a ide o opevnenú oblasť ukrajinských ozbrojených síl „Zenit“, kde podľa svedectva ukrajinských vojakov dostali rozkaz opustiť ranených a ustúpiť.

 

14:45 – Spojené kráľovstvo spolupracuje s USA a ďalšími spojencami na tom, aby Ukrajine poskytli tisíce nových inteligentných bezpilotných lietadiel, ktoré by mohli útočiť na ruské ciele.

Píše o tom Bloomberg s odvolaním sa na svoje zdroje.

Západní vojenskí stratégovia, ktoré pracujú na vývoji nových dronov, veria, že by Ukrajine umožnili eliminovať určité ruské pozície pomocou bezpilotných zbraní. Očakáva sa tiež, že to pomôže ukrajinským ozbrojeným silám kompenzovať nedostatok nábojov.

.

Západní experti uviedli, že drony by mohli byť odoslané na Ukrajinu v priebehu niekoľkých mesiacov, ale varovali, že časový plán sa môže posunúť.

 

14:20 – Ukrajinská vojenská webová stránka DeepState potvrdila, že Rusi obsadili koksovňu Avdejevka a 9. štvrť.

Súdiac podľa mapy zverejnenej týmto zdrojom sa tak takmer celá Avdejevka už dostala pod kontrolu Ruskej federácie.

Nová frontová línia prebieha východne od Lastočkina.

.
Rusi obsadili koksovňu Avdejevka
Rusi obsadili koksovňu Avdejevka

14:10 – Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov označil rozhodnutie o ústupe z Avdejevky za správne a zdôraznil, aké sú podľa neho hlavné poučenia zo situácie:

„Na zostrelenie ruských lietadiel zhadzujúcich KAB je potrebných viac systémov protivzdušnej obrany. Potrebujeme viac raketových systémov dlhého dosahu. Potrebujeme delostrelecké granáty. Potrebujeme opevňovacie systémy.“

 

14:00 – Príhovor kancelára Scholza na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii.

“Nechceme konflikt s Ruskom. Nepošleme našich vojakov na Ukrajinu,” povedal Scholz.

Zároveň uviedol, že “hrozba zo strany Ruska je reálna”.

“Musíme naďalej posilňovať európske krídlo NATO. Neposielame vojakov na Ukrajinu, ale Putin musí pochopiť: sme schopní brániť každý štvorcový meter našej Aliancie,” povedal kancelár.

Scholz sa opäť vyhol otázke, či Nemecko dodá Ukrajine rakety Taurus.

“Je to zvláštna otázka. Nemecko tento rok vynaloží 7 miliárd dolárov na pomoc obrane Ukrajiny. Potrebujeme zvýšiť výrobu, najmä munície. Musíme zabezpečiť aj údržbu týchto zbraní. Potom sa krok za krokom rozhodneme, čo urobíme v správnej chvíli,” povedala kancelárka.

Scholz uviedol, že napriek “obrovským stratám” ruských ozbrojených síl “významné časti ruskej armády zostali nedotknuté”. Nemecko je preto “odhodlané” naďalej podporovať Ukrajinu.

Scholz označil smrť Navaľného za prejav Putinovej slabosti.

 

13:40 – Maxim Žorin, zástupca veliteľa 3. útočnej brigády AFU, uviedol, že 17. februára od 13.00 hod. operácia na stiahnutie vojsk z Avdejevky stále prebiehala.

“Stiahnutie z Avdejevky bolo správne a logické rozhodnutie. Ale veľmi ťažko sa realizuje. Situácia vo všeobecnosti v tomto smere je zložitá, čakajú nás veľmi ťažké boje,” povedal Žorin.

 

.

13:20 – Stoltenberg priznal, že NATO má problémy s vojenskými zásobami, ale tvrdí, že aliancia je silnejšia ako Ruská federácia.

 

13:10 – Rusi zverejňujú videá z blízkosti radnice a mestského úradu v Avdejevke.

Je to priamo pri štvrti výškových budov – tzv. 9. štvrť.

Inými slovami, oblasť sa už zrejme dostáva pod kontrolu Ruskej federácie.

 

13:00 – Ruské telegramové kanály zverejnili video, na ktorom je údajne vyvesená ruská vlajka nad jednou z budov koksovne v Avdejevke.

Pripomíname, že informácie o situácii v tejto oblasti sa rôznia.

Ráno sa objavili správy, že ukrajinská armáda tam udržiava svoje pozície.

Zároveň ruské blogy písali, že na územie závodu vstupuje ruská armáda.

 

12:30 – V prejave na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii Zelenskyj vyzval na zavedenie ďalších systémov protivzdušnej obrany a povedal, že v takom prípade by sa na Ukrajinu vrátili milióny utečencov.

“Niektorí ľudia tvrdili, že neexistuje účinná obrana proti ruským raketám. My však s istotou vieme, že Patriot a ďalšie západné systémy protivzdušnej obrany dokážu zostreliť všetky ruské rakety. Ak bude na Ukrajine dostatok systémov protivzdušnej obrany, budeme schopní vrátiť domov milióny Ukrajincov, milióny našich ľudí, našich utečencov,” povedal Zelenskyj.

Podľa neho udržiavanie Ukrajiny „v umelom deficite výzbroje, najmä v deficite delostrelectva a zbraní dlhého dosahu, umožňuje Putinovi prispôsobiť sa intenzite bojových akcií”.

 

.

12:00 – Vzdušné sily AFU hlásia, že vo východnom smere boli údajne zostrelené 3 ruské lietadlá.

 

11:50 – Ukrajinský vojenský blog DeepState zverejnil mapu Avdejevky po tom, ako ukrajinské ozbrojené sily oznámili ústup z mesta.

Z mapy vyplýva, že Rusi už majú pod kontrolou takmer celé mesto s výnimkou 9. štvrte (štvrť výškových budov) a väčšiny koksovne Avdejevka.

Viaceré ruské blogy tvrdia, že AFU sa už stiahla z 9. štvrte, ale ruská armáda tam ešte nevstúpila. Iné píšu, že sa tam stále bojuje.

Neexistujú ani presné informácie o tom, čo sa deje v koksovni. Viaceré ruské vojenské telegramové kanály uvádzajú, že ukrajinské sily sa odtiaľ nestiahli a na území závodu sa bojuje.

 

11:39 – Ukrajinskí fotografi Konstantin a Vlada Liberovovci, ktorí dokumentujú vojnu, uvažujú, v ktorom ďalšom ukrajinskom meste po Avdejevke sa Rusi pokúsia preraziť obranu AFU.

“Je teda ďalšou “pevnosťou” Pokrovsk? Alebo hneď Konstantinovka?” napísali Liberovci a kritizovali velenie AFU za to, že v Avdejevke chýba druhá línia obrany.

“Kde je druhá obranná línia? Ak použijete mapu kanála Deep state, “pazúry” okolo mesta sa začali formovať takmer pred rokom. Určite to nebolo prekvapenie. Kde je teda druhá obranná línia?” – čudovali sa Liberovci.

“Kým armáda čakala na zbrane pre záporožskú protiofenzívu, nepriateľ prešiel polia, zabetónoval zákopy, vybudoval celé podzemné mestá… Prečo sme to isté neurobili aj v Avdejevke? Tým skôr, že hluchá obrana, ktorej cieľom je vyčerpať sily nepriateľa, je akousi našou oficiálnou stratégiou. Na fotografii môžete vidieť, ako táto obrana vyzerá a koho sily vlastne vyčerpáva,” napísali Liberovci.

Ukrajinskí fotografi Konstantin a Vlada Liberovovci, ktorí dokumentujú vojnu, uvažujú, v ktorom ďalšom ukrajinskom meste po Avdejevke sa Rusi pokúsia preraziť obranu AFU
Ukrajinskí fotografi Konstantin a Vlada Liberovovci, ktorí dokumentujú vojnu, uvažujú, v ktorom ďalšom ukrajinskom meste po Avdejevke sa Rusi pokúsia preraziť obranu AFU

11:00 – Ukrajinský vojenský dôstojník s volacím znakom Schidnij , ktorý bojuje v Časov Jare, hovorí, že mesto je slabo opevnené pred hrozbou ofenzívy Ruskej federácie.

“Som ďaleko od toho, aby som bol odborníkom na stratégiu, ale Časov Jar je presnou kópiou Bachmutu, pokiaľ ide o prípravu na obranu z hľadiska obranných stavieb, zákopov, priekop – alebo skôr ich absencie Kým nepriateľ kope a betónuje, zamínovaná každý krík, my opäť dúfame v pevnosť niekoľkých štvorposchodových a dvojposchodových budov,” napísal.

Tiež uviedol, že Rusi zvyšujú dosah svojich bezpilotných lietadiel FPV. Okrem toho je Časov Jar “systematicky zasypávaný delostrelectvom”.

“Pred pár dňami priamou paľbou spálili ďalší transportér, dobré minúty predtým, všetci, čo boli vo vnútri – zomreli,” – dodal Schidnij a spresnil, že ukryť transportér pred ruskými údermi je každým dňom ťažšie.

.

Ukrajinské vojenské telegramové kanály prednedávnom napísali, že ruské jednotky sa priblížili k Časov Jaru.

 

10:30 -Ústup AFU z Avdejevky. Čo to znamená a aké sú dôsledky?

1. Ide o prvé strategicky významné víťazstvo Ruskej federácie od jari a leta 2022, keď bol dobytý Mariupol, pozemný koridor na Krym a väčšina Luhanskej a Chersonskej oblasti. Dobytie Bachmutu nebolo strategickým víťazstvom, pretože neotvorilo priestor pre ďalší postup ani nevyriešilo žiadne strategické problémy. Na druhej strane dobytie Avdejevky rieši pre Ruskú federáciu aspoň jeden strategický problém – posúva front ďalej od Donecka.

Pád mesta bol predurčený minulý týždeň po prielome Rusov južne od koksovne, ktorý vlastne odštartoval kolaps obrany. Istý čas sa povrávalo, že AFU plánuje protiútok, ale zrejme na to nemala dostatok síl, a preto bola zvolená jediná možná možnosť – ústup.
O tom, či sa všetkým podarilo Avdejevku opustiť, sú rozporuplné správy. Podľa jednej správy sa hlavným silám AFU podarilo ustúpiť. Podľa iných sú niektoré jednotky stále v meste a bojujú o cestu na “veľkú zem”. Do konca nie je jasná ani situácia v koksovni Avdejevka – či ju ukrajinské ozbrojené sily opustili, alebo naďalej držia obranu.

Za príčiny straty Avdejevky v AFU a vojenskí analytici označujú prevahu Rusov v živej sile, nedostatok možností ukrajinskej armády nájsť dostatok záloh na protiútok v meste alebo aspoň na udržanie pozícií v ňom, totálnu prevahu Ruskej federácie v delostrelectve, ako aj masívne používanie ruských FAB – silných leteckých bômb s korekčným modulom. Ruská armáda tiež výrazne zvýšila používanie bezpilotných lietadiel. Niektorí ukrajinskí vojenskí predstavitelia píšu aj o zlepšenom vedení boja a taktike Rusov a konštatujú, že ruské sily bojujú v Avdejevke profesionálnejšie ako v Bachmute. Výsledkom je, že po začatí útoku na Avdejevku v októbri 2023 Rusi mesto dobyli za 4 mesiace – oveľa rýchlejšie ako v Bachmute a s menšími stratami. A to je pre AFU znepokojujúce znamenie, pretože pri použití rovnakej metódy a rovnakých výhod budú Rusi schopní preraziť obranu AFU aj na iných miestach. Ukrajinská armáda už o tejto hrozbe hovorí.

Ďalší vývoj vojenských udalostí závisí od toho, či AFU bude schopná udržať novú obrannú líniu, ústup na ktorú uviedol Syrskij. Ak dokážu – potom strata Avdejevky nepovedie k zásadným zmenám na celej frontovej línii a už vôbec nie k obratu vo vojne. Ak však Rusi dokážu rozvinúť ofenzívu ďalej – na západ od Doneckej oblasti smerom na Pokrovsk (s perspektívou úderu na Pavlograd), vytvoria hrozbu pre celú skupinu AFU na južnom fronte. Z tohto hľadiska je tento smer pre Ruskú federáciu perspektívnejší ako ofenzíva z Bachmutu na Časov Jar, kde ďalej narazí na veľkú mestskú aglomeráciu Slavjansk-Kramatorsk-Družkovka-Konstantinovka. Aj keď je možné, že Rusi teraz spustia ofenzívu tretím, ešte strategicky dôležitejším smerom – Záporožím a Dneprom, na ktorú už ukrajinská armáda avizuje prípravy.

Informačný a politický význam straty Avdejevky je tiež veľký. Stalo sa tak v predvečer druhého výročia invázie, mesiac pred ruskými prezidentskými voľbami, na pozadí problémov s prideľovaním americkej pomoci a bezprostredne po odstúpení vrchného veliteľa Zalužného a jeho nahradení Syrským, čo verejnosť prijala nejednoznačne. Pád Avdejevky hrozí, že všetky tieto problematické otázky sa pre ukrajinské vojenské a politické vedenie stanú ešte problematickejšími. Zároveň posilňuje pozície tých síl na Ukrajine a na Západe, ktoré sú za skoré ukončenie vojny na súčasnej línii frontu (“kórejský scenár”) s argumentom “čím dlhšie budeme bojovať, tým viac ľudí a území stratíme a tým horšie budú podmienky na ukončenie vojny”. Orgány Ukrajiny a popredné západné krajiny sú v súčasnosti proti tejto možnosti a je nepravdepodobné, že by strata Avdejevky zmenila ich postoj. Ak sa však situácia na fronte bude pre AFU naďalej zhoršovať, koncepcia v Kyjeve a na Západe sa môže zmeniť. Hoci v takom prípade bude otvorená otázka, či Putin bude súhlasiť s ukončením vojny, a ak áno, za akých podmienok.

 

10:00 – Zelenskyj potvrdil rozhodnutie stiahnuť vojakov z Avdejevky: rozhodnutie bolo prijaté s cieľom zachrániť životy ľudí, zopakoval stanovisku generálov.

 

09:30 – Ukrajinské jednotky sa v noci pokúsili zaútočiť raketami dlhého doletu na Mariupol, systém protivzdušnej obrany útok odrazil, uviedol poradca šéfa DNR Igor Kimakovskij.

 

08:55 – Čo sa deje v Avdejevke po tom, čo Ukrajina oznámila, že sa z mesta sťahuje?

Ukrajinský denník Strana uviedol, že súdiac podľa vyhlásenia generála Tarnavského, ukrajinské sily sa už z Avdejevky stiahli. Ruské telegramové kanály tvrdia, že nie všetkým sa podarilo odísť a niektoré jednotky AFU zostávajú v meste a snažia sa dostať k svojim. Zverejňujú sa videozáznamy zajatcov.

Ukrajinská armáda tiež dáva najavo, že ústup prebieha za ťažkých bojov a strát.

“Jednotky vraj odtiaľ vykonávajú “relatívne kontrolovaný ústup”. Ach, koľko sa toho skrýva za touto skromnou frázou! Koľko životov sa mihne v zlomku sekundy pred očami účastníkov tohto relatívne kontrolovaného ústupu! Nedá sa to vyjadriť ani slovami, ani farbami,” napísal bývalý poslanec a bývalý vojak Igor Lucenko.

Hlavnou otázkou je, kam sa teraz AFU stiahne. Ako o jednej z verzií ruská vojenská verejnosť hovorí o línii od koksovne (o jej odovzdaní zatiaľ nie sú údaje) po obec Lastočkino (na mape).

Zároveň je vidieť, že táto línia je už ohrozená na bokoch, keďže ruské jednotky sa presunuli ďalej na sever a juh od tejto hypotetickej línie. To znamená, že je možné, že pozície na ústup budú posunuté ďalej na západ. Zatiaľ však o tom neboli z ukrajinskej strany žiadne informácie.
V rovnakej súvislosti zostáva nejasný aj osud AKHZ na severozápadnom okraji mesta.

Závod, ktorý sa teoreticky môže udržať pomerne dlho sa nachádza na západnej ceste cez Orlovku, ktorú sa ruské jednotky zrejme pokúsia prerušiť a už teraz na ňu strieľajú. Okrem toho sa k závodu už dostali z juhu a “vznášajú” sa aj na severovýchode.

To znamená, že existuje riziko, že koksovňa bude obkľúčená, ak ruské jednotky budú pokračovať v rozvíjaní ofenzívy v Avdejevke rovnakým tempom.

Ukrajina sa zatiaľ nevyjadrila k tomu, či bude závod naďalej držať. Tam dislokovaná 3. útočná brigáda všeobecne oznámila stiahnutie, ale o AKHZ sa nezmienila. Okrem toho sa tam pravdepodobne nachádzali aj iné jednotky AFU.

A ruské zdroje neinformujú nič o tom, že by sa ukrajinské jednotky z podniku stiahli.

Mimochodom, podľa ruských zdrojov operácii v Avdejevke velí ruský generál Mordvičev, ktorý je známy tým, že viedol akciu v Mariupole.

Čo sa deje v Avdejevke po tom, čo Ukrajina oznámila, že sa z mesta sťahuje?
Čo sa deje v Avdejevke po tom, čo Ukrajina oznámila, že sa z mesta sťahuje?

08:30 – Bidenova podrobnejšia odpoveď na otázky o tom, či bol Navaľnyj zavraždený a aké dôsledky to bude mať pre Rusko. Na novinársku otázku “bola to vražda?” americký prezident odpovedal: “Nevieme presne, čo sa stalo”.

Dodal však, že “niet pochýb o tom, že Navaľného smrť bola výsledkom niečoho, čo urobil Putin a jeho banditi”.

Novinári mu pripomenuli prísľub z roku 2021, že ak Navaľnyj zomrie vo väzbe, bude to mať pre Kremeľ “zničujúce následky”. A spýtal sa, či prídu aj teraz. “To bolo pred tromi rokmi. Za ten čas čelili pekelným následkom. Stratili a/alebo zranili viac ako 350 000 ruských vojakov. Dostali sa do bodu, keď čelili obrovským sankciám na všetkých frontoch. A my premýšľame o tom, čo sa ešte dá urobiť…. Skúmame celý rad možností. To je všetko, čo teraz poviem,” vyhlásil Biden.

 

08:00 – Rusi uviedli, že dnes v noci odrazili útok 33 bezpilotných lietadiel. Viac ako polovica z nich zaútočila na Brjanskú oblasť – 18 dronov.

Stránka Bryansk publics ukázala zábery veľkého výbuchu, záblesku a spustenia alarmov. Oficiálne sa uvádza, že nie sú žiadne obete ani škody, ale “na mieste pracujú záchranné služby”.

.

Drony boli zostrelené aj nad územím Belgorodskej (4), Voronežskej (4), Kurskej (1) a Kalužskej (6) oblasti.

 

07:45 – Rusko vyvíja zbraň, ktorá by mohla vyradiť “obrovské množstvo satelitov”, píše CNN s odvolaním sa na spravodajské zdroje.

“Tento typ novej zbrane, ktorú vojenskí vesmírni experti poznajú ako jadrový elektromagnetický impulz, by vytvoril impulz elektromagnetickej energie a prúd vysoko nabitých častíc, ktoré by preleteli vesmírom a zničili satelity letiace okolo Zeme,” opisuje publikácia vlastnosti údajnej zbrane.

Uvádza sa, že Rusko nedávno pokročilo vo vývoji tejto technológie. Podľa nemenovaného predstaviteľa Pentagónu sa v posledných mesiacoch “objavila záplava spravodajských správ” na túto tému.

“Nie je to nová koncepcia a siaha až do konca studenej vojny,” povedal pre publikáciu ďalší americký predstaviteľ. Podľa neho však “nebezpečenstvo akéhokoľvek možného EMP zariadenia na obežnej dráhe spočíva v tom, že by mohlo spôsobiť nepoužiteľnosť veľkých oblastí obežnej dráhy”.

Mohli by tam byť “mínové polia” z neúspešných satelitov, ktoré “by sa ukázali ako nebezpečné pre akékoľvek nové satelity, ktoré by sme sa mohli pokúsiť vypustiť,” uviedol zdroj.

Biely dom nedávno uviedol, že Rusko vyvíja nové orbitálne zbrane, ale neuviedol takéto podrobnosti.

 

07:36 – Tretia útočná brigáda AFU, ktorá sa tiež nachádzala v koksovni v Avdijivke, takisto oznámila svoje stiahnutie.

“Stiahneme sa na pripravené pozície, aby sme sa mohli vrátiť a udrieť ešte silnejšie. Ďakujem veleniu za dobre premyslené rozhodnutie. Boj pokračuje,” povedal veliteľ brigády Andrij Bilecký.

Veliteľ skupiny “Tavria” Oleksandr Tarnavskij zasa, rovnako ako predtým Syrskij, oznámil stiahnutie z celej Avdeevky.

“Nepodarilo sa nám uvoľniť obkľúčenie, personál sa stiahol, naši vojaci zaujali obranu na určitých hraniciach,” dodal Tarnavskij.

 

07:00 – Hlavný veliteľ Syrskij oznámil stiahnutie ukrajinských vojsk z Avdejevky – s cieľom zachrániť životy vojakov.

“Rozhodol som sa stiahnuť naše jednotky z mesta a presunúť sa do obrany na výhodnejšie línie,” povedal generál.

Syrskyj nespresnil, či sa sily sťahujú aj z koksovne na okraji mesta, ktorá nebola obkľúčená.
Podľa neho sa posilňujú nové pozície.

 

06:45 – Ruské ozbrojené sily sa v piatok dostali do samého centra mesta Avdejevka, kde vyvesili vlajky.

Podľa ruských i ukrajinských zdrojov boje pokračovali počas celej noci z piatka na sobotu.

Ukrajinci sa snažia evakuovať jednotky do bezpečných pozícii.

 

06:40 – V dohode o bezpečnostných zárukách s Francúzskom sa Ukrajina zaviazala pokračovať v reformách potrebných na vstup do EÚ.

V dokumente sa uvádza, že Ukrajina “bude pracovať na prehĺbení kľúčových reforiem v oblasti spravodlivosti a právneho štátu, boja proti korupcii a praniu špinavých peňazí, modernizácie štátneho aparátu, decentralizácie, ochrany práv osôb patriacich k menšinám, transparentnosti a dobrej správy vecí verejných v hospodárskom, bezpečnostnom aj obrannom sektore”.

 

.

06:35 – Boje v Avdejevke pokračujú, ale ukrajinské jednotky sa sťahujú, uviedol v piatok britský portál BBC.

Ako uvádza James Waterhouse, korešpondent v Kyjeve, ukrajinská armáda pri informovaní o situácii v Avdejevke opatrne volí slová, ale neodvratnou skutočnosťou je, že Rusko opätovným dobytím Avdejevky pravdepodobne dosiahne svoje najväčšie víťazstvo od neúspešnej protiofenzívy Ukrajiny v minulom roku.

“Najnaliehavejšou otázkou pre Ukrajinu je, či sa jej vojaci dokážu dostať z Avdejevky živí. Pri poslednom dobytí Bachmutu ruskými silami bol súčasný veliteľ AFU Oleksandr Syrskyj kritizovaný za to, že sa pokúšal mesto udržať príliš dlho,” uvádza sa v článku.

BBC pripomína, že Syrskyj bol vtedy obvinený zo snahy dosiahnuť symbolické víťazstvo na úkor neopodstatnených obetí.

“V nedávnom rozhovore však povedal, že Ukrajina teraz prechádza na obrannú operáciu a že radšej ustúpi, ako by mal obetovať personál. Avdejevka toto tvrdenie preverí,” píše James Waterhouse.

 

06:30 – Počas ústupu z pozícií v Avdejevke bolo v piatok večer zajatých niekoľko vojakov AFU.

Priznal to veliteľ operačno-strategického zoskupenia vojsk “Tavria” Alexander Tarnavskij v príspevku na svojom kanáli na Telegrame.

“Zo zničených pozícií ukrajinskí vojaci odchádzajú manévrom a upevňujú sa na nových líniách obrany. V prípade potreby sa stiahnu na nové pozície. Žiaľ, počas jedného z týchto výstupov bolo niekoľko našich bojovníkov zajatých,” napísal.

V piatok večer ruské zdroje zverejnili video, na ktorom údajne vystupuje zajatý ukrajinský dôstojník, ktorý povedal, že bol zajatý na železničnej stanici v Avdejevke.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali