To najdôležitejšie z Ukrajiny

❚❚

Kyjev 12. februára 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Yevhen Titov, Telegram)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Na snímke hasiči zasahujú na mieste požiaru čerpacej stanice po ruskom dronovom útoku v ukrajinskom Charkove

20:11 – Šéf nórskej vojenskej rozviedky sa domnieva, že Rusko získalo vo vojne výhodu.

.

Viceadmirál Niels Andreas Stensens, šéf spravodajskej služby nórskeho ministerstva obrany, to povedal v rozhovore pre nórsku televíznu stanicu TV2.

Podľa jeho názoru za posledný rok Rusko napriek sankciám, ktoré boli proti nemu uvalené, dosiahlo úspechy v bojových operáciách proti Ukrajine.

.

Vyjadril sa tak, pričom zdôraznil, že Európa sa musí “pripraviť na veľké zmeny a nepredvídateľný vývoj situácie”.

Najnovšia správa nórskej vojenskej rozviedky s hodnotením hrozieb na rok 2024 varuje pred možným pochmúrnym vývojom na Ukrajine.

Tieto predpovede vychádzajú z toho, že:

– Rusko plne transformuje svoju ekonomiku na vojenskú ekonomiku a ruská vojenská výroba rýchlo rastie;

– Rusko môže naverbovať približne trikrát viac mužov ako Ukrajina;

.

– Rusko dosahuje vojenskú prevahu vo vojne;

– Rusko zvláda západné sankcie lepšie, ako sa očakávalo;

– Čína, Irán a Severná Kórea poskytujú Rusku významnú podporu.

Podľa viceadmirála Stensensa Ukrajina zatiaľ nedokáže sama vyrábať moderné zbrane a je úplne závislá od podpory Západu. Zároveň veľká časť západnej vojenskej techniky, ktorú ukrajinské ozbrojené sily dostali, už bola stratená v bojoch alebo jej skončila životnosť.

 

.

17:21 –  Technologickí giganti premenili Ukrajinu na vojenské laboratórium umelej inteligencie, uviedol The Time.

Podľa novín sa mnohí technologickí giganti vrátane spoločností Microsoft, Amazon, Google, Starlink a Clearview, ktorá vyvíja softvér na rozpoznávanie tváre, zaujímali o možnosť otestovať svoj vývoj v reálnych vojenských podmienkach na Ukrajine.

Pracovali na ochrane Ukrajiny pred ruskými kybernetickými útokmi, presúvali citlivé vládne údaje do cloudu a udržiavali komunikáciu.

Šéf spoločnosti Palantir Technologies, ktorá sa zaoberá analýzou údajov, sa 3 mesiace po ruskej invázii stretol so Zelenským a ponúkol mu pomoc, “aby Dávid mohol poraziť moderného Goliáša”, ochrániť Západ a “vystrašiť našich nepriateľov”.

 

16:32 – Dopyt Ukrajiny po nábojoch je trikrát vyšší ako výrobná kapacita Nemecka, uviedol pre Bild šéf spoločnosti Rheinmetall Armin Papperger.

Podľa neho Ukrajina potrebuje viac ako 2 milióny nábojov ročne, ale Nemecko chce do roku 2025 dosiahnuť výrobu len 700 000 nábojov.

Zároveň bude trvať 10 až 15 rokov, kým sa doplnia zásoby v samotnom Nemecku.

Spoločnosť Rheinmetall zvyšuje výrobu. Dnes sa uskutočnilo slávnostné položenie základného kameňa novej zbrojnej továrne spoločnosti v obci Unterluss na severe Nemecka, ktorú chcú postaviť do jedného roka. Plánuje sa v nej vyrábať až 200 000 nábojov ročne.

Na slávnosti sa zúčastnili kancelár Scholz a minister obrany Pistorius.

.

Pripomeňme, že celá EÚ sľúbila Ukrajine do marca dodať milión nábojov, ale nakoniec ich bude možné previesť len asi 600 000. Do konca roka chcú dosiahnuť objem 1 115 000 nábojov.

 

15:40 – Avdejevka môže padnúť v najbližších “dňoch alebo maximálne týždni”, domnieva sa analytik spoločnosti BILD Julian Röpke.

Podľa jeho údajov ruské jednotky postupujú dvoma smermi (vyznačené žltou farbou): na juhovýchode a v centre mesta.

“Situácia sa pre ukrajinských obrancov stáva kritickou. Situácia je obzvlášť nebezpečná v centre, kde Ozbrojeným silám RF zostáva asi 200 metrov k jednej z posledných zásobovacích trás pre zoskupenie AFU (vyznačené zelenou farbou). Na juh vedie ďalšia cesta, ale aj tam sú ruské pozície vzdialené stovky metrov, na prístupoch k obci Severnoje. Ak budú tieto cesty prerušené, mesto bude obkľúčené a padne,” uviedol Röpke.

.

Podľa jeho výpočtov sa šírka koridoru AFU medzi pozíciami ruskej armády zmenšila na 4,85 kilometra.

Ruskej federácii sa darí postupovať vďaka prevahe delostrelectva, letectva a vojakov v pomere 5:1. Proti postupujúcim skupinám ruskej pechoty často operujú len bezpilotné lietadlá.

Avdejevka môže padnúť v najbližších "dňoch alebo maximálne týždni",
Avdejevka môže padnúť v najbližších “dňoch alebo maximálne týždni”

15:00 – Ukrajinské ozbrojené sily sa musia tento rok vzdať útočných akcií a zachrániť svoje sily mobilizáciou najmenej 250 000 ľudí. Bez toho Ukrajina nebude schopná bojovať.

Tento názor vyjadril nový veliteľ práporu “Vlci da Vinci” Sergej Filimonov.

“Je jasné, že tento rok nepotrebujeme aktívne útočné akcie. Musíme budovať obranu, viesť túto obranu, budovať výzbroj, cvičiť personál. Musíme zmobilizovať najmenej 250 000 ľudí. Bez toho jednoducho nemôžeme bojovať,” povedal Filimonov.

.

Zároveň povedal, že všetci Ukrajinci budú musieť bojovať, inak sa ruská armáda môže dostať až do Poľska.

“Ak nezastavíme nepriateľa v Doneckej, Luganskej, Záporožskej oblasti, budeme ho musieť zastaviť v Dnepropetrovsku, Kyjeve, Rivne a tak ďalej. Ak ho nezastavíme tam, budeme ho musieť zastaviť vo Ľvove. Možno sa Poliakom niečo podarí,” povedal Filimonov.

Je tiež presvedčený, že “je lepšie zomrieť so zbraňou v ruke niekde pri Kupjansku, ako žiť a pracovať ako kuchár v Rumunsku alebo barista v Moldavsku”.

 

14:30 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ozbrojené sily RF zlepšili postavenie na frontovej línii na Krasnolimanskom smere, odrazili 2 útoky AFU, nepriateľ stratil až 290 vojakov;

– Ruská protivzdušná obrana počas dňa zničila 33 ukrajinských bezpilotných lietadiel;

.

– Ozbrojené sily RF obsadili výhodnejšie línie a pozície na doneckom smere, odrazili 13 útokov útočných skupín AFU;

– Ozbrojené sily RF odrazili tri útoky AFU v Doneckej oblasti, nepriateľ stratil viac ako 165 vojakov;

– Ruské ozbrojené sily odrazili tri útoky na Kupjanskom smere, AFU stratila do 60 vojakov a 3 kusy techniky;

– Celkové straty AFU za deň na doneckom smere boli až 240 vojakov, tank, 2 delostrelecké systémy M777 a húfnica D-20;

– Ruské ozbrojené sily zasiahli živú silu a techniku AFU v 109 oblastiach.

 

14:00 –  Americká analytická spoločnosť Rand odporúča, aby americké orgány podporovali rýchle ukončenie vojny na Ukrajine a udržateľné prímerie. V opačnom prípade môže Ukrajina stratiť ešte viac územia a zvýši sa riziko priamej vojny medzi Ruskom a NATO.

.

Uvádza sa to v správe organizácie, ktorá okrem iného robí analýzy pre Pentagon.

Hoci americkí politici “ťažko prekonávajú vojnové riešenia”, mali by sa vzdať koncepcie “dlhotrvajúcej a brutálnej” vojny proti Ukrajine a Rusku. “Mala by dlhodobé a pravdepodobne nezvratné negatívne dôsledky pre záujmy USA,” uviedli analytici Randu.

Hovoríme o ekonomických dôsledkoch pre Západ aj Ukrajinu, ktoré budú negatívne, nech už Američania zvolia akúkoľvek povojnovú stratégiu.

Snaha Washingtonu čo najskôr ukončiť vojnu však “poskytne Ukrajine lepšiu možnosť odradiť budúcu ruskú inváziu”.

“Spojené štáty by mohli podporiť prísnejšie prímerie, ktoré by mohlo znížiť riziko eskalácie na konfliktnej línii a novej vojny. Washington by tiež mohol povzbudiť Kyjev, aby zaujal obranný vojenský postoj a nesústredil sa na opätovné získanie územia ovládaného Ruskom. To by mohlo obmedziť schopnosť Kyjeva oslobodzovať okupované územia, ale Rusku by to sťažilo možnosť zmocniť sa nových území,” uvádza sa v správe.

 

13:30 – Nové vyhlásenia Ruskej federácie o možnosti rokovaní s Ukrajinou o ukončení vojny na frontovej línii.

.

“Skutočné rokovania, ktoré sa skôr či neskôr začnú, sa budú viesť s ohľadom na situáciu na fronte. Rokovania na tému nových regiónov s Kyjevom nemôžu byť, tie sa už stali súčasťou Ruskej federácie, vec je uzavretá, nie sme pripravení o tom diskutovať,” – uviedol post zástupcu Ruskej federácie pri OSN Nebenza.

 

12:55 – Nové vyhlásenia Ruskej federácie o možnosti rokovaní s Ukrajinou o ukončení vojny na frontovej línii.

“Skutočné rokovania, ktoré sa skôr či neskôr začnú, sa budú viesť s prihliadnutím na situáciu na fronte. Rokovania na tému nových regiónov s Kyjevom nemôžu byť, tie sa už stali súčasťou Ruskej federácie, vec je uzavretá, nie sme pripravení o tom diskutovať,” – uviedol post zástupcu Ruskej federácie pri OSN Nebenza.

Pripomenieme, že včera Peskov povedal, že mierové rozhovory sú možné za podmienok “uznania novej reality”.

 

12:50 – Ukrajina dováža do Poľska veľa kŕmneho obilia (nízkej kvality), preto Varšava zavedie kontroly všetkého ukrajinského obilia na hraniciach.

.

Poľský námestník ministra poľnohospodárstva Michal Kolodziejczak to povedal pre agentúru PAP.

Podľa jeho slov bolo zaregistrovaných 15 000 zásielok kŕmneho obilia, niekedy po desiatkach vagónov. Ukrajina ho posiela v tranzite a to sa potom vracia do Poľska.

“Celkovo bolo na Ukrajinu odoslané obilie v hodnote 6 miliárd zlotých, ktoré malo zostať v Poľsku, čo je 330 000 ton technického obilia,” dodal a uviedol, že jedna spoločnosť bola zodpovedná za dovoz obilia v hodnote 0,5 miliardy zlotých.

Nevie, či toto obilie skončilo na stoloch Poliakov, keďže väčšina obilia nebola testovaná. A Kolodziejczak nedôveruje cudzím testom.

“Dnes na stretnutí s rôznymi službami budem žiadať, aby všetky zásielky obilia, ktoré sú určené na vývoz a sú pod embargom, boli testované v Poľsku. Budem presadzovať tieto pravidlá,” povedal.

Deň predtým poľskí poľnohospodári rozhádzali na hraniciach obilie z dodávok. Tvrdia, že to bolo na preskúmanie. Poľská polícia to vyšetruje.

 

.

11:40 – V Charkove po 3 dňoch konečne uhasili požiar v ropnom sklade po útoku, uviedla Štátna služba pre mimoriadne situácie.

Zahynulo sedem ľudí.

 

10:40 – Zelenskyj podpísal zákon o predĺžení vojnového stavu a všeobecnej mobilizácie do 13. mája 2024.

Voľby sa teda na jar tohto roku, keď sa končí funkčné obdobie prezidenta, určite neuskutočnia.

.

 

10:25 – Ruská armáda už v Avdejevke nevedie “mäsité útoky”, ale pracuje v malých útočných skupinách s podporou z oblohy.

Informoval o tom veliteľ 47. samostatnej mechanizovanej brigády Dmitrij Rjumšin.

“Pokiaľ máme sily a prostriedky, nepriateľ nebude schopný obkľúčiť Avdejevku. Teraz sa už “mäsité vlny” nesnažia vrhnúť dovnútra, pretože už tieto “mäsité vlny” nemajú. Z času na čas sa pokúšajú sondovať našu obranu malými útočnými skupinami, predtým funguje letectvo. Naši vojaci stoja pevne na svojich pozíciách,” povedal Rjumšin.

Podľa neho sa na útoku podieľajú jednotky Storm-Z a Storm-V, ktoré boli vytvorené zo zajatcov.

Ukrajinská vojenská publicistika Deep State zároveň píše, že Ruská federácia postúpila na severe a juhu Avdejevky.

Predtým médiá napísali, že Ukrajina presunula 3. útočnú brigádu do Avdejevky.

 

10:10 – Najmenej tri ruské vrtuľníky predané do zahraničia za posledné dva roky skončili na Ukrajine na strane AFU, informovali ruské médiá.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bolo do zahraničia predaných celkovo 59 ruských lietadiel a vrtuľníkov, a to aj do “nepriateľských krajín”. Hoci to zakazuje ruský prezidentský dekrét.

Aj lietadlá Il-76 dodávali náklad s vypnutými odpovedačmi, aby sa ich trasy nedali vystopovať.

Z tohto dôvodu bol v septembri 2023 šéf Rosaviatsie poslaný do dôchodku. A teraz FSB vykonala v Rosaviatsii prehliadky.

 

10:00 – Prístavná infraštruktúra v Kyjevom kontrolovanom Chersone bola poškodená v dôsledku úderu ruských ozbrojených síl, uviedli miestne “úrady”.

 

.

09:00 – V Ľubotine pri Charkove boli v dôsledku nočného ostreľovania zasiahnuté súkromné domy, poliklinika, fitnes klub a školiace a výrobné stredisko.

Útok bol vykonaný raketami S-300, informovala OBA.

Ľubotina
Následky ostreľovania v Ľubotine

 

08:30 – Senát USA včera urobil nový krok k schváleniu zákona o pomoci Ukrajine.

Uskutočnilo sa procedurálne hlasovanie, počas ktorého 67 senátorov (z toho 18 republikánov) hlasovalo proti 27 za pokračovanie v posudzovaní dokumentu.

Hlasovanie o návrhu zákona ako celku sa uskutoční pravdepodobne v utorok. Lídri demokratov a republikánov v Senáte už vyzvali na jeho podporu.

Napriek tomu je pred nami ešte dlhý proces zvažovania úprav. A republikáni teraz navrhujú doplniť do návrhu zákona sprísnenia na hraniciach, ktoré demokrati spochybňujú. A podľa denníka New York Times niektorí republikánski senátori predkladajú pozmeňujúce návrhy, ktoré by pomoc Ukrajine z dokumentu úplne vylúčili.

Ale aj keď Senát návrh zákona schváli, vyhliadky na jeho schválenie v Snemovni reprezentantov zostávajú nejasné, uviedol NYT. Myšlienka vyčleniť peniaze pre Ukrajinu bez posilnenia hraníc s Mexikom “naráža na rozhodný odpor” v dolnej komore Kongresu. A predseda parlamentu Mike Johnson riskuje, že ak dá o návrhu zákona hlasovať, stratí svoj post.

 

06:50 – Počas noci AFU zostrelila 14 zo 17 Šáhidov, uvádza letectvo.

 

06:40 – Sily protivzdušnej obrany zostrelili dron v Belgorodskej oblasti, zatiaľ bez obetí a škôd, povedal Gladkov.

 

06:30 – Vojna na Ukrajine, 11. februára 2024. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

– Výsadkári z Tuly vztýčili ruskú vlajku v centre nedávno oslobodenej osady Veseloje – pri pamätníku padlým vo Veľkej vlasteneckej vojne, pričom toto víťazstvo venovali svojim dedom a pradedom, ktorí v tejto vojne bojovali;

.

– V Nikolajevskej oblasti bolo po výbuchoch poškodených niekoľko objektov infraštruktúry, uviedli ukrajinské úrady. Predtým boli hlásené výbuchy aj v Dnepropetrovsku;

– Pavľuk, bývalý prvý námestník ukrajinského ministra obrany, bol vymenovaný za veliteľa pozemných síl namiesto Syrského, ktorý sa stal hlavným veliteľom. Kyjev vymenil aj veliteľov výsadkových vojsk a spoločných síl AFU;

– Peskov na otázku o možnosti nových mierových rokovaní s Ukrajinou odpovedal, že teraz je tu úplne iná realita, ktorú bude musieť kyjevský režim uznať. Ukrajina mohla dosiahnuť mierové dohody v marci 2022 s nižšími nákladmi, ale na žiadosť anglosasov sa odmietla vzdať dosiahnutých výsledkov, uviedol prezidentský hovorca;

– Peskov uviedol, že dosiahnutie cieľov pre Rusko je výhodnejšie mierovou cestou, ale ak ju druhá strana odmietne, špeciálna operácia pokračuje;

– EÚ nebude schopná poskytnúť Ukrajine finančné zdroje, ktoré by jej umožnili dosiahnuť vojenské víťazstvo v konflikte s Ruskom, uviedol maďarský premiér;

– Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Danylov uviedol, že situácia na frontovej línii je “veľmi zložitá”. Podľa neho bude ešte ťažšia, ak Západ výrazne nezvýši dodávky zbraní a munície;

– Podľa ruského ministerstva obrany ukrajinské jednotky za deň stratili 855 vojakov na všetkých smeroch, ruské jednotky zničili tri obrnené vozidlá a štyri poľné delostrelecké zbrane;

– Operatívno-taktické letectvo, bezpilotné lietadlá, raketové sily a delostrelectvo zasiahli personál a vojenskú techniku AFU v 119 oblastiach. Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili 30 ukrajinských bezpilotných lietadiel v zóne SSO.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali