To najdôležitejšie z Ukrajiny- Ukrajina sa nachádza v najhoršej vojenskej kríze od bitky o Kyjev

To najdôležitejšie z Ukrajiny- Ukrajina sa nachádza v najhoršej vojenskej kríze od bitky o Kyjev

Kyjev 11. februára 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Andrii Marienko)

Aktualizované 11. februára 2024 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna
Hasiči vynášajú telo obete po ruskom dronovom útoku v ukrajinskom Charkove

18:35 – Rusi v Donbase vytvorili 30 kilometrov dlhý “cársky vlak” s viac ako dvoma tisíckami vagónov, píše vojenský publicista Deep State.

Reklama

V skutočnosti predstavuje mobilnú obrannú líniu.

“Súvislá konštrukcia nákladných vagónov sa tiahne pozdĺž odbočky zo železničnej stanice v Jelenovke a má približne 2 100 vagónov rôznych typov. Výstavba tejto vagónovej stonožky sa začala v júli 2023,” uvádza telegramový kanál.

Reklama

Túto supervlakovú súpravu možno považovať za samostatnú obrannú líniu, pretože 30-kilometrovú masu kovu je mimoriadne ťažké poškodiť, premiestniť alebo vyhodiť do vzduchu a postup techniky je kvôli takejto prekážke bez preniknutia do koridoru nemožný.

obranná línia
Mobilná obranná línia Rusov

 

16:55 – Rusko naverbovalo približne 15 000 Nepálčanov, aby bojovali vo vojne na Ukrajine, uvádza CNN.

 

16:53 – Americký podnikateľ a majiteľ sociálnej siete X Elon Musk je naďalej proti pokračovaniu vojenskej pomoci Ukrajine.

Reklama

Reagoval tak na príspevok na X amerického blogera Wall Street Silvera, ktorý napísal, že aj keď USA vyčlenia 60 miliárd dolárov pre Ukrajinu, situáciu na fronte to neovplyvní a Rusko si aj tak ponechá Krym a časť východnej Ukrajiny.

Musk v reakcii napísal: “Pravda. Jedinou otázkou je, koľko detí ešte zomrie, kým sa táto skutočnosť uzná”.

 

16:52  – Ukrajinské politické vedenie vyvíja tlak na nového vrchného veliteľa Syrského, aby predložil nový plán, ktorý by zabránil stagnácii na fronte a zároveň nevyžadoval príliš veľa nových vojakov, keďže nový zákon o mobilizácii stále prechádza parlamentom, píše CNN.

Zalužnyj prišiel o svoj post čiastočne preto, že konflikt označil za patovú situáciu, konštatuje publikácia.

Reklama

Po nahradení Zalužného Syrskyj vo svojom prvom vyhlásení načrtol nové úlohy, ktoré stoja pred AFU. Sú nimi “jasné a podrobné plánovanie akcií všetkých orgánov vojenského riadenia” s prihliadnutím na prichádzajúce zbrane zo zahraničia, “čo najrýchlejšie a racionálne rozmiestnenie a dodanie všetkého potrebného pre bojové jednotky”.

“Volodymyr Zelenskyj bol podráždený aj Zalužného návrhmi, že na zmenu situácie je potrebná rozsiahla mobilizačná kampaň. Hoci veliteľ armády povedal, že konkrétne čísla neuviedol, bol za myšlienku naverbovať pol milióna nových vojakov,” napísala publikácia.

 

16:50 – Ukrajinské ozbrojené sily tvrdia, že nedávno boli zajatí Afričania, ktorí na Ukrajine bojujú na strane Ruskej federácie.

Jeden z nich, rodák zo Sierra Leone, bol zajatý neďaleko Marinky.

 

16:45 – Centrum pre boj proti dezinformáciám pri Rade pre národnú bezpečnosť a obranu označilo správy o ruských príbuzných nového hlavného veliteľa AFU Oleksandra Syrského za “kampaň na diskreditáciu nového hlavného veliteľa”.

“Rusi sa snažia novému vrchnému veliteľovi AFU vnútiť obraz “sovietskeho a ruského” človeka. Na tento účel hľadajú jeho príbuzných v Rusku, “rodinných priateľov”, od ktorých preberajú komentáre a šíria ich v informačnom priestore s príslušným kontextom. Hlavným cieľom tejto kampane je zdiskreditovať hlavného veliteľa a znížiť dôveru v AFU,” povedal vedúci centra poručík Andrej Kovalenko.

 

14:27 –  Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksij Danilov uviedol, že situácia na frontovej línii je “veľmi zložitá”.

Reklama

Povedal to v rozhovore pre portugalskú tlačovú agentúru Lusa.

Podľa neho, ak Západ výrazne nezvýši dodávky zbraní a munície, situácia sa ešte viac skomplikuje.

Danilov tiež poznamenal, že “akékoľvek očakávania jednoznačne ovplyvňujú situáciu”.

“Ak poviem, že všetci sú veľmi motivovaní, bude to nepravdivé tvrdenie,” povedal.

Vyzval Západ, aby zintenzívnil dodávky zbraní.

Reklama

“Ukrajinské jednotky potrebujú zbrane, zbrane a ešte raz zbrane,” povedal Danilov.

 

14:19 – Situácia na fronte 11. februára 2024

Situácia na fronte
Situácia na fronte 11. februára 2024

 

Situácia na fronte
Situácia na fronte 11. februára 2024

 

Reklama

14:00 – Donald Trump zopakoval, že vojna na Ukrajine sa musí skončiť.

“Musíme túto vojnu ukončiť a ja ju ukončím,” povedal Trump na sobotňajšom predvolebnom mítingu.

Zopakoval tiež, že nesúhlasí so zasielaním ďalšej pomoci USA do zahraničia.

Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského nazval “najväčším obchodníkom v dejinách” a naznačil, že USA by mohli prísť o “stovky miliárd dolárov”, ak Ukrajina uzavrie dohodu s Ruskom a “zrazu už s nami nebudú chcieť obchodovať”.

 

12:55 – Ukrajina sa nachádza v najhoršej vojenskej kríze od bitky o Kyjev, uviedol zástupca šéfredaktora denníka BILD Paul Ronzheimer.

Po svojej ceste do Donbasu uviedol, že AFU chýbajú zbrane, vojaci, technika a spoľahlivá podpora zo strany USA.

Reklama

Podľa neho je zhoršenie nálady na Ukrajine badateľné už pri prechode hraníc.

Pohraničníci mu po anglicky povedali: “Začína to rednúť, však?”.

“Neistota a frustrácia v týchto chladných zimných dňoch je veľká. Ako reportér na Ukrajine som takúto náladu nevidel od úplnej invázie v roku 2022. Otázkou je, či celú túto drámu chápu vo Washingtone, Berlíne a Paríži,” napísal Ronzheimer.

Poznamenal, že Zelenského cieľom je “získať späť všetky regióny, ktoré obsadilo Rusko”. Valerij Zálužný však už dávno pochopil, že v dnešných podmienkach “sa to nedá realizovať, a to by sa malo verejne povedať”.

“Cestovať z Kyjeva do Slavjanska na východe Ukrajiny je ako cestovať do inej krajiny. Kým obyvatelia Kyjeva si môžu opäť užívať život v reštauráciách, aspoň do zákazu vychádzania od polnoci, v bezútešnom Donbase nikto nevie, ktoré mesto môže padnúť ako ďalšie. Pred rokom sa tu bojovalo o Bachmut, zahynuli desaťtisíce ľudí. Vladimír Zelenskyj nariadil svojim vojakom, aby mesto, v ktorom bývalo stotisíc ľudí, udržali za každú cenu. Budúci týždeň, možno už v najbližších dňoch, by sa mohlo rozhodnúť o osude Bachmutu. Nevyzerá to dobre. Dnes prebiehajú boje o Časov Jar,” píše Ronzheimer.

Podľa neho majú teraz na fronte prevahu Rusi, ktorí napriek ťažkým stratám naďalej postupujú “meter za metrom”.

 

Reklama

12:50 -To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské jednotky zasiahli brigádny bod AFU pri Novogrodovke v DĽR a sklad s leteckými prostriedkami;

– Ruské ozbrojené sily odrazili päť útokov v smere na Kupjansk, AFU stratila až 210 mužov;

– Ruské jednotky odrazili útok AFU pri Novopokrovke, nepriateľ stratil do 50 vojakov;

– AFU stratila až 150 vojakov v južnom doneckom smere;

– Ruské ozbrojené sily odrazili 11 útokov na doneckom smere, AFU stratila do 325 vojakov;

– AFU stratila až 120 vojakov v smere na Krasnolimansk;

Reklama

– Ruský systém protivzdušnej obrany zničil za posledných 24 hodín 30 ukrajinských bezpilotných lietadiel;

– Ruské ozbrojené sily odrazili dva útoky AFU na Krasnolimanskom smere.

 

12:35 – Peskov uviedol, že mierové rozhovory s Ukrajinou sú možné za podmienok “uznania novej reality” (teda, ako predpokladáme, za podmienok uznania územných prevzatí zo strany Ruska).

“Teraz je tu úplne iná realita, kyjevský režim ju bude musieť uznať. Ukrajina mohla v marci dosiahnuť mierové dohody s nižšími nárokmi, ale na žiadosť Anglosasov odmietla dosiahnuté výsledky,” povedal Peskov.

Pripomeňme, že Rusko už viackrát vyhlásilo, že rokovania s Ukrajinou o ukončení vojny sú možné “s prihliadnutím na realitu na mieste”. Ukrajina tento prístup odmieta a trvá na stiahnutí všetkých ruských vojsk k hraniciam z roku 1991.

 

Reklama

12:15 – História sa opakuje: Avdejevka – aby zachránili situáciu, ukrajinská strana nasadzuje do boja rezervy.

Tvrdí to veliteľ zoskupenia AFU “Tavria” – generál Tarnavskij:

“Do bojov o Avdejevku vstúpili čerstvé sily. Ukrajinskí vojaci vytrvalo držia obranu.”

To sa dalo očakávať. Navyše sa zdá veľmi pravdepodobné, že sa zopakuje príbeh s Artemovskom (Bachmutom), kde AFU kvôli možným politickým výhodám obetovala desaťtisíce svojich vojakov na vojensky nevýhodných pozíciách (ktoré potom v lete 2023 chýbali). Ako si však pamätáme, nepomohlo im to.

Navyše to bol aj Zelenského nápad, ktorý v praxi, v rozpore s názorom vtedajšieho vrchného veliteľa Zalužného, realizoval Syrskij.

Teraz je Syrsky vrchným veliteľom. Zelenskyj (alebo skôr Západ pre svoje budúce politické hry) potrebuje zabrániť Rusom oslobodiť Avdejevku pred voľbami.

Avdejevka
Front pri Avdejevke

 

Reklama

11:21 – Ukrajina sa musí stať “nárazníkovou zónou” medzi Západom a Východom, aby si zachovala svoju štátnosť.

Uviedol to maďarský premiér Viktor Orbán v rozhovore s bývalým rakúskym kancelárom Wolfgangom Schüsselem, informoval denník Die Presse.

“Či sa nám to páči alebo nie, či sa to Ukrajincom páči alebo nie, Ukrajina je tam, kde je na mape. Najlepšou perspektívou pre ňu by bolo vytvorenie nárazníkovej zóny medzi Ruskom a Západom – samozrejme, s bezpečnostnými zárukami. Ak sa to nestane, Ukrajina stratí svoju krajinu,” povedal Orbán.

Zároveň sa domnieva, že vojna na Ukrajine sa neskončí v roku 2024.

 

Reklama

9:54 – Austrália zablokovala transfer starých vrtuľníkov MRH90 Taipan do Kyjeva, informujú miestne zdroje.

Ministerstvo obrany krajiny rozhodlo, že dopravné vrtuľníky sú príliš staré na bezpečnú prevádzku a rozhodlo sa ich zošrotovať.

Ukrajina sa o transfer týchto strojov usilovala od októbra, uvádza sa v článku. Išlo o 45 vrtuľníkov.

 

8:34 – Vystúpenie amerického senátora Mikea Leeho v Senáte USA proti poskytnutiu pomoci Ukrajine trvalo takmer 4 hodiny.

“USA už naliali do tejto korupciou zmietanej krajiny 12-cifernú sumu… Čo sa stane, ak pridáte ďalších 55 – 60 miliárd dolárov? Dám vám nápovedu: lepšie to nebude,” povedal.

Kongresman dodal, že Ukrajina ešte nebola prijatá za 51. štát a hranice USA teraz “krvácajú” kvôli migračnej kríze.

 

8:33 – Poradca maďarského premiéra potvrdil, že EÚ hrozí, že odmietnutím financovania Ukrajiny položí maďarské hospodárstvo na kolená.

Denník Financial Times predtým citoval dokument EÚ, v ktorom sa uvádza, že únia by mohla sabotovať maďarskú ekonomiku, ak na summite v Bruseli 1. februára nezruší svoje veto na pomoc Kyjevu. Šéfovia štátov a vlád v tomto prípade prisľúbili, že verejne vyhlásia “nekonštruktívne správanie” maďarského premiéra, kvôli ktorému Budapešť nemôže rozmraziť prostriedky z európskych fondov.

Teraz rakúsky denník Exxpress píše, že Balázs Orbán na otázku, či skutočne došlo k vydieraniu a či bola situácia v tom čase vážna, odpovedal, že “bola vážna”, a na žiadosť o vysvetlenie, či išlo o nedorozumenie zo strany Financial Times, odpovedal trikrát “nie”.

 

8:31  – Ruský vyšetrovací výbor oznámil, že sa našli telá všetkých troch členov posádky vrtuľníka Mi-8, ktorý sa zrútil v Karélii.

 

8:30 – Moskovské úrady zrušili zmluvu o prenájme pozemkov s ukrajinským veľvyslanectvom.

Reklama

 

8:25 – Trump sa na predvolebnom zhromaždení v Južnej Karolíne niekoľkokrát vyjadril k Ukrajine, Zelenskému a NATO.

“Musíme vyriešiť túto vojnu a ja ju vyriešim,” povedal bývalý prezident s odkazom na Ukrajinu.

Ukrajinského prezidenta nazval “najväčším obchodníkom v dejinách” a naznačil, že USA by mohli “prísť o stovky miliárd dolárov”, ak Ukrajina uzavrie dohodu s Ruskom bez americkej účasti.

Trump kritizoval balíky pomoci Kyjevu, o ktorých sa diskutuje v Kongrese, a vyslovil sa proti ich “nenávratnosti”, pričom požadoval, aby prostriedky, ak budú poskytnuté, boli na úver.

Prezradil tiež, ako ako prezident pohrozil ostatným členom NATO, že USA budú podporovať Rusko, aby si v Európe “robilo, čo chce”, ak nezvýši svoje výdavky na obranu.

“Jeden z prezidentov veľkej krajiny sa postavil a povedal: ‘No, pane, ak nebudeme platiť a Rusko nás napadne, budete nás brániť? Povedal som: “Nezaplatili ste, takže ste v omeškaní? Nie, nebudem vás chrániť. V skutočnosti by som im poradil, aby si robili, čo chcú. Musíte zaplatiť. Musíte zaplatiť svoje účty,” povedal Trump na zhromaždení.

 

7:18 – Zhrnutie nočných útokov:

– V Nikolajeve dron zasiahol objekt infraštruktúry, poškodil administratívnu budovu, autá, obytné domy a plynovod. Jedna osoba bola zranená.

– V Kyjeve bol vyhlásený dvojhodinový poplach, ale všetky Šahy boli zostrelené na okraji mesta. V hlavnom meste nedošlo k žiadnej devastácii (pre región zatiaľ nie je známe).

– V Dneperskej oblasti bol zaznamenaný požiar po páde trosiek. Čo presne horelo – nie je hlásené.

– v Chersone zostala v dôsledku ostreľovania Šumenská štvrť bez svetla a vody.

– Drony boli zostrelené aj v rámci Odeskej, Vinnickej, Kirovogradskej a Čerkaskej oblasti.

 

Reklama

6:40 –  10. februára 2024. Hlavné udalosti z ruského pohľadu:

– Szijjártó: Budapešť sa nikdy nebude podieľať na dodávkach zbraní do Kyjeva, vyhlásil maďarský minister zahraničných vecí. Minister uviedol, že Maďarsko malo pri rokovaniach s EÚ o pridelení 50 mld. eur Ukrajine niekoľko predbežných podmienok. V prvom rade by sa tieto peniaze nemali vzťahovať na žiadne dodávky zbraní;

– Protivzdušná obrana zachytila a zničila 3 ukrajinské bezpilotné lietadlá nad Brjanskou oblasťou, uviedlo ruské ministerstvo obrany;

– Šojgu skontroloval plnenie štátnej obrannej objednávky na výrobu úderných a prieskumných bezpilotných lietadiel podnikmi vojensko-priemyselného komplexu v Udmurtsku; ministrovi tiež predviedli nové ruské kompozitné materiály, ktoré výrazne zvyšujú odolnosť bezpilotných lietadiel, uviedlo ministerstvo obrany;

– V nadväznosti na výsledky pracovnej návštevy minister konštatoval, že bezpilotné lietadlá v špeciálnych operáciách musia v súčasnosti riešiť úlohy reléového riadenia, kontroly, navádzania a určovania cieľov. Dodal, že súčasné kapacity umožňujú AFU bojovať s ukrajinskými bezpilotnými prostriedkami FPV AFU v zóne špeciálnej operácie;

– AFU ostreľovala belgorodský statok Ponury, traja muži boli zranení – majú šrapnelové zranenia, uviedol gubernátor Gladkov;

– Minister obrany Holandska, ktoré pripravuje pre Kyjev sériu lietadiel F-16, uviedol, že by nemali existovať “žiadne obmedzenia” na dodávky zbraní na Ukrajinu;

– Ruské ministerstvo obrany informovalo o 31 skupinových úderoch vysoko presnými zbraňami vrátane zbraní dlhého doletu zo vzduchu a mora, ako aj bezpilotných lietadiel na objekty ukrajinského vojensko-priemyselného komplexu v priebehu týždňa;

– Ministerstvo uviedlo, že ukrajinské jednotky prišli počas týždňa o približne 6 000 zabitých a zranených vojakov vo všetkých smeroch, pričom ruské jednotky zničili 41 obrnených vozidiel a 50 nepriateľských poľných delostreleckých diel.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:52

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán a poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan diskutovali o bilaterálnej dohode a vojne medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy, uviedli v nedeľu saudskoarabské médiá.

Na stretnutí v saudskoarabskom meste Dahrán hovorili o takmer finálnej verzii návrhu strategických dohôd medzi oboma krajinami.

08:39

Aljašskí štátni policajti v sobotu informovali, že z lietadla, ktoré sa našlo na dne jazera, boli vytiahnuté telá dvoch mužov.

Polícia v piatok neskoro večer dostala informáciu o prevrátenom lietadle v jazere Six Mile Lake.

Telo 58-ročného Davea Hedgersa a 45-ročného Aarona Fryera našiel potápačský tím vnútri lietadla, uviedli policajti vo vyhlásení.

08:23

Najmenej 68 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu, uviedli tamojší predstavitelia.

Prudké dažde zasiahli provinciu ešte v piatok a voda zaplavila množstvo významných prístupových ciest do oblasti.

08:16

Ukrajina tvrdí, že Rusko v sobotu zámerne cielilo na civilistov pri ostreľovaní dvoch miest v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny.

Ukrajinská prokuratúra uviedla, že ruský nálet na obytnú časť v oblastnej metropole Charkov vyšetruje ako vojnový zločin.

07:55

Prudké boje v palestínskom meste Rafah na juhu Pásma Gazy z domovov vyhnali už 800.000 ľudí, informoval v sobotu Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) počas pokračujúcej ofenzívy izraelskej armády (IDF). Informovala  agentúra AFP.

07:45

Izraelský minister a člen vojnového kabinetu Benny Gantz v sobotu pohrozil demisiou v prípade, že do 8. júna nebude prijatý nový plán vojny v Pásme Gazy.

Gantz vypracoval šesťbodový plán, ktorého súčasťou je návrat rukojemníkov, ukončenie vlády Hamasu, demilitarizácia Pásma Gazy a vytvorenie medzinárodného úradu na správu civilných záležitostí. Plán počíta aj s krokmi na normalizáciu vzťahov so Saudskou Arábiou.

07:35

Tunisko v sobotu našlo pri svojom pobreží telá štyroch migrantov, informovala Tuniská národná garda v súvislosti s nárastom počtu lodí s migrantmi, ktoré v posledných týždňoch smerujú z Tuniska do Talianska.

Pobrežnej stráži sa podarilo zachrániť 52 migrantov, národná garda zatkla deväť pašerákov a zhabala lode.

07:15

Rusko v noci na nedeľu opäť vystavilo Ukrajinu masívnym dronovým útokom.

Podľa ukrajinského letectva útoky zasiahli Kyjev, Vinnyckú oblasť juhozápadne od hlavného mesta, pohraničnú Sumskú oblasť na severovýchode krajiny, centrálnu Čerkaskú oblasť, a mestá na juhu Mykolajiv a Odesu.

Včera 17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

Včera 17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

Včera 17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

Včera 14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali