To najdôležitejšie z Ukrajiny

To najdôležitejšie z Ukrajiny

Kyjev 24. marca 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Libkos, telegram, screenshot)

Aktualizované 24. marca 2023

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Na snímke ukrajinskí vojaci sa vezú na tanku na fronte v meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny

20:08 – Ukrajina čelí problému s náborom nových bojovníkov do ozbrojených síl, keďže niektorí muži v odvodovom veku sa vyhýbajú mobilizácii.

Článok na túto tému uverejnil denník Wall Street Journal.

Reklama

“Jeden Ukrajinec zaplatil takmer 10 000 dolárov, aby sa vyhol odvodu. Ďalší ignoroval päť vojenských predvolaní. Tretí sa vyhýbal verejným miestam zo strachu, že naňho skočí vojenský úradník a odovzdá mu povolávací rozkaz,” napísal denník.

Podľa jeho informácií “ukrajinské úrady sa snažia získať ich náhradu, pričom často verbujú tých, ktorí nemajú chuť ani výcvik na službu. V dôsledku toho rastie počet mužov v bojaschopnom veku, ktorí sa snažia vyhnúť vojenskej službe”.

Reklama

Týždenník uviedol príklady tých, ktorí sa snažia rôznymi spôsobmi opustiť Ukrajinu alebo sa skrývajú pred mobilizáciou vo vnútri krajiny. Existujú aj príklady mobilizovaných mužov, ktorí sú zjavne nespôsobilí na službu.

“Na západnej Ukrajine bol odvedený invalidný muž, ktorý bol vyhlásený za spôsobilého na službu napriek tomu, že nemá zbrane. Podľa jeho príbuzných iný zomrel na fronte do mesiaca od mobilizácie po 10 dňoch výcviku…

38-ročný zvárač z východnej Dnepropetrovskej oblasti dostal päť povolávacích rozkazov napriek tomu, že je otcom troch detí, stará sa o matku s rakovinou a má zdravotné problémy. Povedal, že predvolania napadol,” uviedol denník Wall Street Journal.

 

18:55 – Kremeľ sa vzdal plánov na ďalšiu ofenzívu na Ukrajine na jar tohto roku po tom, čo sa mu nepodarilo dosiahnuť výraznejší pokrok, a sústredí sa na zastavenie novej ofenzívy kyjevských síl, ktorá by sa mala začať čoskoro.

Reklama

Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na vlastné zdroje.

Podľa nich sa Kremeľ snaží tento rok naverbovať až 400 000 zmluvných vojakov na posilnenie armády. Rozsiahla náborová kampaň umožní Kremľu vyhnúť sa ďalšej nútenej mobilizácii.

Podľa agentúry dal Putin jasne najavo, že je presvedčený, že Rusko dokáže prekonať podporovateľov Ukrajiny v USA a Európe, a stavil na to, že ak ruské ozbrojené sily dokážu v najbližších mesiacoch zabrániť novému prielomu ukrajinských vojsk, podpora Kyjeva sa oslabí.

 

18:45 – Podľa Federálnej služby pre vojensko-technickú spoluprácu je transfer lietadiel MiG-29 do Kyjeva hrubým porušením medzinárodných záväzkov Slovenska týkajúcich sa reexportu zbraní ruskej výroby.

Reklama

Rusko považuje transfer stíhačiek MiG-29 do Kyjeva zo strany Slovenska za nepriateľský akt.

 

18:40 – O nórskej spoločnosti Nammo, ktorá nemôže zvýšiť výrobu 155 mm granátov pre ukrajinské ozbrojené sily, sa diskutuje na Twitteri: potrebné kapacity v elektrickej sieti boli prisľúbené novému dátovému centru TikTok.

Generálny riaditeľ spoločnosti uviedol, že nórske úrady si musia vybrať medzi “ukladaním videí s mačkami” a záujmami národnej bezpečnosti.

Centrum bude uchovávať európske údaje, “pričom v hre sú miliardy dolárov”, poznamenali miestne médiá. Video služba už uzavrela dohodu s dodávateľom energie.

 

18:13 – USA rozšírili sankcie na prezidentské lietadlo Boeing-737 Alexandra Lukašenka, ktoré používajú aj členovia jeho rodiny.  Informoval o tom denník Bild.

 

17:24 – Podľa prieskumu Centra Razumkov má viac ako tretina Ukrajincov príbuzných alebo známych, ktorí boli počas vojny zabití alebo zranení.

Otázka znela takto: “Máte príbuzných alebo blízkych známych (vojenských alebo civilných), ktorí boli zabití alebo zranení v dôsledku vojenských akcií alebo ostreľovania po 24. februári 2022?”.

Reklama

Na túto otázku odpovedalo 37 % respondentov, že áno, sú medzi nimi takíto ľudia. Pre 4 % respondentov bolo ťažké odpovedať, zvyšok odpovedal záporne.

 

17:13 – Misia OSN zaznamenala 25 prípadov popravy ruských vojnových zajatcov ukrajinskými ozbrojenými silami.

“Sme hlboko znepokojení prípadmi svojvoľných popráv až 25 ruských vojnových zajatcov a tých, ktorí sa prestali zúčastňovať na bojových akciách, ukrajinskými ozbrojenými silami, ktoré sme zdokumentovali,” uviedla pre agentúru France-Presse Matilde Bognerová, vedúca misie OSN na monitorovanie ľudských práv na Ukrajine.

Podľa nej sa tieto vraždy často uskutočňovali bezprostredne po zajatí. Jej misia si zároveň nie je vedomá žiadneho prenasledovania páchateľov zo strany ukrajinských orgánov.

Reklama

 

16:47 – V Chersone sa objavujú správy o výbuchoch. Predchádzajúci deň bol v regióne vyhlásený letecký poplach

 

16:17 – Spoločnosť Nord Stream 2 AG súhlasila s účasťou na operácii na odstránenie predmetu nájdeného v blízkosti plynovodu Nord Stream 2, uviedol dánsky orgán.

 

Reklama
Oblasť kde môže byť predmet
Oblasť kde môže byť predmet

 

15:55 – Rusko použilo svoje obdoby amerických plánovacích bômb JDAM-ER na údery v Sumskej oblasti, informoval Defense Express.

Nie je to prvýkrát, čo sa to stalo. Podobné bomby boli použité aj 12. marca v Donecku.

Pripomenieme, že začiatkom marca sa objavilo video s použitím JDAM v Doneckej oblasti.

 

14:22 – Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že počas včerajšieho útoku na Odeskú oblasť “bol zničený hangár s bezpilotnými lietadlami”.

Tvrdí, že hangár sa nachádzal v blízkosti Suchého Lymanu.

Reklama

Na Ukrajine to zatiaľ nepotvrdili. Ako bolo oznámené, ukrajinská protivzdušná obrana informovala o zostrelení dvoch rakiet X-59.

 

13:04 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily za 24 hodín zničili viac ako 380 príslušníkov AFU na Doneckom smere

– Ruské jednotky zničili v kupjanskom smere do 60 ukrajinských vojakov a SAU poľskej výroby Krab

– Ozbrojené sily RF zničili v smere na Krasnoliman až 125 príslušníkov AFU a jedno vozidlo Grad MLRS

– Ruské ozbrojené sily v DĽR zničili muničný sklad žoldnierskych jednotiek cudzineckej légie

Reklama

– Ruské sily protivzdušnej obrany zničili 18 ukrajinských dronov, zostrelili 3 strely HIMARS

– Ruské ozbrojené sily počas jedného dňa zničili viac ako 40 ukrajinských jednotiek a SAU poľskej výroby Krab v južnom Donecku a Záporoží

– Ruské jednotky zničili v Chersonskom smere do 40 ukrajinských vojakov a delostrelecký systém M777 americkej výroby

– Ruské ozbrojené sily zničili hangár s bezpilotnými lietadlami AFU pri Suchom Limane v Odeskej oblasti.

 

13:03 – Arménsky ústavný súd uznal záväzky voči ICC, trestnému súdu, ktorý vydal zatykač na Putina.

To znamená, že Arménsko by teoreticky mohlo zatknúť Putina v prípade jeho návštevy.

Reklama

Maďarsko predtým uviedlo, že v prípade Putinovej návštevy ho nezatkne, zatiaľ čo Nemecko uviedlo, že zatkne.

 

12:39 – Pri Limane v Odeskej oblasti bol zničený hangár s dronmi ukrajinskej armády, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

 

12:37 – SBU oznámila, že boli zadržaní dvaja ruskí agenti vrátane konštruktéra spoločnosti Motor Sič.

Zadržaní sa údajne podieľali na prieskumných a podvratných aktivitách v Kyjevskej a Záporožskej oblasti. Podľa vyšetrovania ich začiatkom februára 2022 naverboval pracovník riaditeľstva Federálnej bezpečnostnej služby pre Altajský kraj.

Na jeho pokyn prehľadávali miesta ukrajinských vojenských objektov a orgánov činných v trestnom konaní. A zamestnanec spoločnosti Motor Sič bol zadržaný, keď fotografoval budovu vojenskej nemocnice. Obaja boli vzatí do väzby.

Reklama

 

12:27 – Vo vojne zahynul boxer z Chersonskej oblasti Maxim Galiničev, uviedla regionálna štátna správa.

Odmietol sa zúčastniť na májových majstrovstvách Európy a dobrovoľne sa prihlásil do výsadkových jednotiek, počas služby utrpel dve zranenia a 10. marca zahynul v bojoch v Luhanskej oblasti.

 

12:06 –  Kyjevská vojenská správa varovala, že hrozba ďalšieho komplexného raketového útoku zo strany Ruskej federácie je reálna.

Uviedli, že “systematická analýza leteckých útokov na Kyjev a Ukrajinu vo všeobecnosti za posledné obdobie jasne signalizuje, že nepriateľ sa nevzdal taktiky raketovej genocídy mierových ukrajinských miest”.

“Teroristická krajina bude pravdepodobne pokračovať v leteckých útokoch s použitím širokej škály raketových zbraní. Agresor sa pravidelne snaží odhaliť náš systém protivzdušnej obrany,” povedal Sergej Popko, šéf KGVA.

Reklama

Vyzval, aby sme neignorovali varovania, pretože “hrozba ďalšieho komplexného masívneho raketového útoku je reálna”.

 

11:50 – Prímestské a medzimestské autobusové linky v Kyjevskej oblasti budú ráno premávať o hodinu dlhšie a večer o pol hodiny dlhšie.

Dôvodom je, že od 26. marca sa zákaz vychádzania v hlavnom meste nezačne o 23:00, ale o polnoci.

Už skôr sa v súvislosti so zmenou zákazu vychádzania zmenil aj cestovný poriadok metra, ktoré sa teraz zatvára o hodinu neskôr. Pozemná doprava zostane otvorená do 23:30.

Reklama

 

11:40 -Ukrajina jednostranne odovzdala ťažko zranených zajatcov, ktorých stav umožňoval ich prevoz do Ruska.

“V tomto prípade nehovoríme o výmene vojnových zajatcov, ale práve o repatriácii: o návrate ťažko zranených zajatcov bez akýchkoľvek podmienok, ako to stanovuje medzinárodné humanitárne právo,” uviedol koordinačný štáb pre zaobchádzanie s vojnovými zajatcami.

Zároveň vyzýva medzinárodné spoločenstvo, aby zvýšilo tlak na agresorskú krajinu, aby aj protivník rešpektoval medzinárodné právo a prepustil zo zajatia ťažko zranených ukrajinských vojakov.

 

11:30 – Západ si je dobre vedomý negatívnych dôsledkov používania munície s ochudobneným uránom, jej použitie spôsobí nenapraviteľné škody na zdraví ukrajinských vojakov a civilného obyvateľstva, uviedol veliteľ ruských vojsk RCBZ Kirillov.

Kirillov uviedol, že po použití streliva s ochudobneným uránom na Ukrajine bude kontaminovaná veľká plocha plodín a agropriemyselný komplex utrpí obrovské škody.

Akýkoľvek vývoz poľnohospodárskych produktov z územia Ukrajiny bude potom zničený na mnoho desaťročí, ak nie na stáročia, zdôraznil generálporučík.

 

11:24 – Ukrajinské formácie ostreľovali pohraničné územia Kurskej oblasti.

Dedina Plechovo v Suzhanskom okrese sa dostala pod paľbu ukrajinských ozbrojených síl: obec bola bez napätia a boli poškodené dve obytné budovy. Medzi obyvateľmi neboli žiadne obete.

 

11:00 – Štátna pohraničná služba uviedla, že občania, ktorí nelegálne prekročia hranice, budú vrátení zahraničnou pohraničnou strážou.

“Aktívne spolupracujeme s kolegami z európskych krajín, aby sme spoločne čelili pokusom o nelegálne prekročenie hranice,” uviedol hovorca Štátnej pohraničnej služby Andrij Demčenko.

Uviedol príklad muža, ktorý sa pokúsil utiecť do Rumunska a zomrel pri prechode cez rieku Tisa: “Ak by tento muž nezomrel a dostal sa do Rumunska, bol by vrátený na Ukrajinu a stíhaný. Podľa neho sa niektorí ľudia snažia získať štatút utečenca, “ale to nie je dôvod, aby sa s ukrajinskými občanmi, ktorí sú v konflikte so zákonom, zaobchádzalo ako s utečencami v krajinách EÚ”.

Reklama

 

10:56 – Čína je spoluautorom ruskej rezolúcie o „Nord Streame“

Čína vystupuje ako spolupredkladateľ návrhu rezolúcie, ktorú navrhlo Rusko o medzinárodnom vyšetrovaní diverzii na plynovodoch „Nord Stream“ a „Nord Stream 2“.

Oznámil to dnes vo svojom Telegram-kanáli prvý zástupca stáleho predstaviteľa Ruskej federácie pri OSN Dmitrij Poľanskij.

„Spoluautorom textu boli Číňania a môžu sa objaviť aj ďalšie štáty,“ napísal.

Hlasovanie v Bezpečnostnej rade OSN o ruskej rezolúcii sa uskutoční 27. marca.

10:47 – V blízkosti plynovodu Nord Stream bol objavený neidentifikovaný objekt, informuje agentúra Reuters.

Agentúra uvádza, že dánske orgány ho chcú vyzdvihnúť v spolupráci so spoločnosťou Nord Stream 2 AG. Na nález už reagoval Kremeľ. ktorý uviedol, že predmet nájdený v blízkosti Nord Stream 2 “zrejme súvisí s teroristickým útokom”.

Pozvanie spoločnosti Nord Stream 2 AG zúčastniť sa na operácii na vyzdvihnutie predmetu označil Putinov hovorca Dmitrij Peskov za “pozitívne”, ale vyzval počkať, čo za tým bude ďalej.

V blízkosti plynovodu Nord Stream bol objavený neidentifikovaný objekt
V blízkosti plynovodu Nord Stream bol objavený neidentifikovaný objekt

10:31 –  Ak sa Kyjev pokúsi o znovuzískanie Krymu, “bude to dôvod na použitie všetkých obranných prostriedkov vrátane tých, ktoré sú stanovené v základoch doktríny jadrového odstrašenia,” uviedol podpredseda ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev v odpovedi na otázky ruských novinárov.

“Vidíte, na jednej strane je to propaganda, treba s ňou tak zaobchádzať a v čase vojny je tu vždy. Najmä preto, že ich situácia, jemne povedané, je v ekonomike monštruózna, na rozdiel od našej,” povedal.

Pokus o “odštiepenie časti štátu” označil za zásah do existencie samotného štátu.

“Závery si teda urobte sami: jednoznačne tu existujú dôvody na použitie akýchkoľvek zbraní. Absolútne akékoľvek zbrane. A dúfam, že naši ‘priatelia’ za oceánom to pochopia,” povedal.

Medvedev tiež povedal, že Ukrajina sa pripravuje na ofenzívu a že podpora Západu pri dodávkach zbraní komplikuje pozíciu Ruska.

“Takže čím viac dodávajú, tým je to zložitejšie, samozrejme, to je úplne zrejmé. Pripravujú sa na útočné operácie, to tiež všetci vedia. Náš generálny štáb s tým počíta a pripravuje svoje rozhodnutia,” dodal.

Reklama

 

10:28 – Rusko si je vedomé, že Kyjev sa pripravuje na útočné operácie, povedal Medvedev.

Generálny štáb ruských ozbrojených síl podľa neho pripravuje svoje rozhodnutia v reakcii.

 

10:11 – Kancelária prezidenta reagovala na vyhlásenie Maďarska, že Budapešť nezatkne Putina na základe zatykača vydaného Medzinárodným trestným súdom.

“Ruská federácia je bezvýhradne zločineckou krajinou, ktorá sa hanebne rúti na “dno dejín”, ale Maďarsko jej povesť nanovo nuluje priamou podporou RU-mŕtveho muža. Tým, že dokonca odmieta podpísať Rímsky štatút. Prečo?” napísal na Twitteri.

 

9:12 – Podľa vzdušných síl Rusi lovili ukrajinskú protivzdušnú obranu v Sumskej oblasti. Okrem 11 riadených leteckých bômb zasiahli región aj raketou CH-31P, uviedlo velenie.

Táto nadzvuková letecká strela je určená na ničenie protilietadlových raketových systémov stredného a dlhého doletu. Podľa vyčlenených zdrojov bola navrhnutá aj na porážku systémov Patriot.

nadzvuková letecká strela
Na snímke nadzvuková letecká strela

9:03 – Ministerstvo energetiky uviedlo, že v Žitomírskej oblasti môže dôjsť k obmedzeniu dodávok elektrickej energie z dôvodu opravy sieťovej infraštruktúry.

Uvádza sa tiež, že dodávky elektrickej energie pre viac ako 2 000 odberateľov v Dnepropetrovskej oblasti boli obnovené po nočnom útoku dronu. Taktiež približne 5 500 odberateľov v Doneckej oblasti bolo zásobovaných elektrickou energiou. Existujúca výroba elektrickej energie naďalej plne uspokojuje potreby spotrebiteľov, uvádza sa v správe.

 

9:01 – Nepokoj v Odeskej oblasti. Miestne médiá píšu o aktivite Su-35 v Čiernom mori. Tieto lietadlá včera uskutočnili raketový útok na región.

 

8:56 – Čínske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že nemá žiadne informácie o možnosti rozhovoru Si Ťin-pchinga so Zelenským.

Reklama

 

8:54 – Súd vojenskej posádky Barnaul odsúdil na 6,5 roka prísneho režimu majora v zálohe, ktorý sa pokúsil utiecť do zahraničia zo strachu, že ho pošlú do zóny špeciálnej operácie.

Podľa súdu dôstojník predal nehnuteľnosť, klamal veleniu o svojej invalidite a nelegálne prekročil hranice, ale bol zadržaný. Nebolo špecifikované, či bol v čase spáchania trestného činu aktívnym vojakom alebo slúžil ako civil.

 

8:50 – Podrobnosti o nočnom zásahu v Sumskej oblasti. Podľa správy bola hlavným cieľom zásahu obec Bilopilska.

V obci Bilopilska došlo k leteckému útoku a 80 útokom Gradov a 20 hlavňovým delostreleckým útokom. V Bilopilskej komunite boli zabití dvaja ľudia a deväť bolo zranených. Zničená bola administratívna budova, škola, obytná budova, poškodené boli bytové domy, súkromné domy a ubytovňa. Vo Vorožbe bola v dôsledku ostreľovania zranená jedna osoba. V obci Mykolajiv bola ostreľovaná poľnohospodárska farma.

Pripomenieme, že hovorca vzdušných síl Jurij Ignat uviedol, že na región zaútočilo približne desať lietadiel Su-35 s navádzanými leteckými bombami.

 

8:26 – Pri zásahu ruskou raketou v Kosťantynivke zahynuli traja ľudia.

K ostreľovaniu Kosťantynivky raketami S-300 došlo dnes o jednej hodine ráno. Pod troskami zahynuli tri ženy z Bachmutu, Chasového Jaru a Opytného. Ďalší dvaja občania boli zranení.

 

8:22 – Donecké kanály Telegramu informujú o príletoch do Kyjevskej štvrte mesta.

Na videu, ktoré zverejnili miestni obyvatelia, je vidieť dym stúpajúci nad miestami príletu. Nie sú hlásené žiadne obete.

 

8:06 – Ruské jednotky otvorili a zničili mobilnú skupinu nepriateľa v nákladnom aute na Záporožskej ceste. Informoval o tom vedúci tlačového strediska skupiny Vostok Alexandr Gordejev.

 

7:57 – Hovorca vzdušných síl Jurij Ignat hovoril o večerných výbuchoch v Sumskej oblasti.

Podľa neho na región zaútočilo asi desať lietadiel Su-35 s navádzanými leteckými bombami. “Ide o mimoriadne veľkú hrozbu, keď riadené letecké bomby, kĺzavé bomby môžu letieť ďaleko a lietadlá nie sú v dosahu našej protivzdušnej obrany. Takže viac ako 10 riadených leteckých bômb zaútočilo na ciele v Sumskej oblasti,” povedal Ignat.

Podľa neho “straty sa spresňujú, oznámia ich vojenské správy”. Správy sa k úderom zatiaľ nevyjadrili. Ani v rannom súhrne generálneho štábu nie sú informácie o leteckých útokoch v Sumskej oblasti. Zároveň úrady mesta Bilopillya uviedli, že úder zasiahol ich obec.

Jeden človek zahynul, ďalší je vo vážnom stave a v sto domoch boli vyhodené okná. Centrum mesta a škola boli poškodené (strážnik bol zabitý).

 

7:25 – V priemyselnom závode na výrobu elektroniky neďaleko Jekaterinburgu horí.

Príčina požiaru zatiaľ nie je známa.

 

7:22 – V Moskve bola v neprítomnosti zatknutá celá skupina ukrajinských občanov.

Sú zapletení do závažného trestného prípadu, ktorý vyšetrujú príslušníci Oddelenia vyšetrovania vojnových zločinov a genocídy Hlavného vyšetrovacieho odboru Vyšetrovacieho výboru Ukrajiny.

Podľa vyšetrovania podozriví dôstojníci Hlavného riaditeľstva rozviedky ukrajinského ministerstva obrany riadili zločineckú skupinu, ktorá unášala dobrovoľníkov bojujúcich v Donbase do Ruska a snažila sa ich prepašovať do susednej krajiny tak, že im podávala sedatíva.

 

7:20 – Podrobnosti o útoku Šahíd v Krivoy Rogu.

Podľa náčelníka vojenskej správy Vilkula päť bezpilotných lietadiel zasiahlo nemenovaný objekt. Šiesty dron bol zostrelený.

Vilkul neuvádza miesto príletu. V telegramových kanáloch sa objavujú videá so zvukmi silných výbuchov.

Reklama

 

7:14 – To hlavné z ranného spravodajstva generálneho štábu AFU.

Počas dňa bolo odrazených viac ako 79 nepriateľských útokov.

V oblasti okolo Bachmutu došlo k najväčšiemu počtu vojenských stretov. Uskutočnili sa aj v oblastiach Orechovo-Vasiljevka, Bohdanivka a Predtechyno.

V smeroch Avdejevka, Marinka a Šachtarsk došlo k útočným pokusom v smere Novokalynove, Novobachmutovka, Stepnoje, Avdejevka, Severnoje, Pervomajskoje, Marinka a Novomichajlovka.

Sily protivzdušnej obrany zostrelili dve riadené letecké strely X-59 a štyri bezpilotné lietadlá rôznych typov.

 

7:13 – Hrozba útokov dronov bola potvrdená v Kyjevskej oblasti. Vyzývajú ľudí, aby sa ukryli.

 

7:12 –  Letecký nálet v Kyjeve a vo viacerých severných a východných oblastiach.

Letecký nálet v Kyjeve a vo viacerých severných a východných oblastiach
Letecký nálet v Kyjeve a vo viacerých severných a východných oblastiach

7:10 – Luxemburské orgány naliehajú na USA, aby so Si Ťin-pchingom rokovali o mierovom pláne pre Rusko a Ukrajinu.

Luxemburský premiér Xavier Bettel podľa denníka Bild požiadal prezidenta USA Joea Bidena, aby s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom prediskutoval mierový plán.

Ostatné štáty by s tým súhlasili, povedal pred samitom EÚ. Bettel však poznamenal, že chápe, aký malý vplyv má predseda vlády malého Luxemburska na prezidentov.

 

7:08 – Dnes večer boli na oblohe nad Odeskou oblasťou zostrelené dve rakety. Informoval o tom Vladislav Nazarov, hovorca operačného velenia “Juh”.

“Okolo 21:30 sa nepriateľ pokúsil zaútočiť na Odeskú oblasť ruskými stíhačkami Su-35 zo smeru od Čierneho mora. Sily a prostriedky protivzdušnej obrany zostrelili obe riadené strely vzduch-zem X-59 so 100 % účinnosťou,” uviedol Nazarov.

 

7:06 – Poradca vedúceho prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak uviedol, že rozhovor medzi Volodymyrom Zelenským a Si Ťin-pchingom bol naplánovaný, ale pri jeho organizácii sa vyskytli určité ťažkosti vzhľadom na postoj Číny.

“Plány existujú. Organizačne sa tým zaoberá kancelária prezidenta aj ministerstvo zahraničných vecí – Ermak aj Kuleba. Navrhujeme to proaktívne, pretože okrem prezidenta Zelenského dnes prakticky nemá kto vysvetliť dôsledky nesprávneho finalizovania vojny, pretože prezident kladie všetky akcenty celkom jasne medzi našich partnerov a aj medzi neutrálne krajiny,” vysvetlil poradca šéfa OPU.

Podoljak zároveň upozorňuje, že pri organizácii rokovaní medzi oboma lídrami existujú určité ťažkosti kvôli tomu, že Čína v súčasnosti nemá jasný postoj k miere svojej účasti na riešení vojenských otázok medzi Ukrajinou a Ruskom.

“Je to dosť komplikované. Je tu otázka, že Čína si ešte nenašla svoje nové politické miesto. To znamená, či sa chce ujať otázky urovnania medzi Ruskom a Ukrajinou, alebo bude stále opatrne stáť bokom. Ako som pochopil, Čína si to ešte sama nevyjasnila.”

V komentári k rokovaniam medzi Siom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve 21. – 22. marca Podoljak zdôraznil, že v podstate nehovorili o Ukrajine, ruskej vojne na Ukrajine a čínskom “mierovom pláne”; všetky rozhovory boli venované ekonomike.

 

6:55 – Rusko musí dosiahnuť všetky svoje ciele vo vojenskej operácii vrátane vytvorenia “sanitárneho pásma”, ktoré neumožní použitie zbraní na stredné a krátke vzdialenosti, uviedol Dmitrij Medvedev v ďalšom rozhovore pre ruské médiá.

“Vyhoďte všetkých cudzincov, ktorí tam sú, v širokom zmysle slova, vytvorte sanitárne pásmo, ktoré neumožní použitie akýchkoľvek zbraní, ktoré fungujú na stredné a krátke vzdialenosti, to znamená 70 – 100 kilometrov, demilitarizujte ho,” povedal Medvedev. Dodal, že ak sa to ukáže ako nedostatočné, bude potrebné “prijať nejaké iné rozhodnutia”.

 

Reklama

6:50 – Zbrane dodané Kyjevu a zahraniční špecialisti, ktorí s nimi prišli, sú legitímnym cieľom ruských ozbrojených síl, povedal Medvedev.

 

6:45 – Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken tvrdí, že Kyjev sa môže pokúsiť získať späť niektoré územia inými prostriedkami ako na bojisku.

 

6:40 – Generálny štáb AFU poprel svoje vlastné vyhlásenie, že ruské jednotky opustili Novú Kachovku, s odvolaním sa na “nesprávne použitie” dostupných údajov.

Vojenská operácia
Vojenská operácia

6:30 –  Vojenská operácia, 23. marca 2023.

– Medvedev hovorí, že Ukrajina je súčasťou Ruska, ale z geopolitických dôvodov a histórie Rusko dlho tolerovalo, že krajiny žijú “v rôznych bytoch”

– Podľa jeho názoru by Ukrajina po vstupe do NATO mohla začať plnohodnotnú operáciu proti Rusku kvôli Krymu, čo by však Moskva nemohla akceptovať

– Povedal tiež, že ak by SRN vykonala rozhodnutie Medzinárodného trestného súdu o “zatknutí” Putina, rovnalo by sa to vyhláseniu vojny, potom by všetky ruské “fondy” leteli do Bundestagu

– Ruský veľvyslanec v Spojených štátoch amerických Antonov povedal, že Západ na čele so Spojenými štátmi dodávaním munície s ochudobneným uránom Ukrajine nezvratne približuje svet k nebezpečnej hranici, na ktorej sa čoraz viac črtá jadrový armagedon.

– Straty Kyjeva v Doneckom, Krasnolimanskom, Kupjanskom, Krasnolimanskom, južnom Doneckom, Záporožskom a Chersonskom smere dosiahli 460 zabitých a zranených vojakov za deň, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

– Slovensko odovzdá Ukrajine prvé štyri stíhačky MiG-29, povedal minister obrany Nagy

– Spojené štáty majú v úmysle dodať Ukrajine tanky Abrams zo zásob Pentagónu, a nie vyrábať nové, ako sa pôvodne plánovalo, uviedol minister obrany Austin

– Americký minister zahraničných vecí Blinken uviedol, že Washington je otvorený konštruktívnej diplomacii s Moskvou s cieľom ukončiť ukrajinský konflikt, ak Rusko prejaví známky ochoty angažovať sa.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali