To najdôležitejšie z Ukrajiny – Putin sa vyjadril k priebehu mobilizácie

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Putin sa vyjadril k priebehu mobilizácie

Kyjev 29. septembra 2022 AKTUALIZUJEME (HSP/Foto:TASR/AP, TASR/AP-Leo Correa)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ruský útok na obec Mykolajivka
Na snímke žena kráča po chodbe školy, ktorá bola značne poškodená po ruskom útoku v obci Mykolajivka, ktorá leží neďaleko strategicky významného mesta Sloviansk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny

20:18 –  Roskosmos zverejnil satelitnú snímku úniku plynu z Nord Stream.

Reklama
satelitná snímka úniku plynu z Nord Stream
Satelitná snímka úniku plynu z Nord Stream

20:08 – Jednou z hlavných tém dnešného telefonického rozhovoru medzi prezidentmi Turecka a Ruska bola „dohoda o obilninách“ medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou, uzavretá prostredníctvom Erdogana.

Erdogan vyjadril názor, že predĺženie „potravinovej dohody“ (jej platnosť končí v novembri) by bolo v spoločnom záujme. Putin však Erdoganovi povedal, že dohodu o obilnom balíku treba realizovať ako balík, vrátane odstránenia prekážok pre dodávky potravín a hnojív z Ruska na svetové trhy.

Reklama

Môže sa teda konštatovať, že ak sa neodstránia prekážky pre ruské potraviny a hnojivá, Moskva môže odmietnuť predĺžiť „dohodu“.

Okrem toho Putin povedal Erdoganovi, že núdzový stav v Nord Stream je aktom medzinárodného terorizmu, a preto Rusko predkladá túto otázku na naliehavú diskusiu v Bezpečnostnej rade OSN.

 

19:51 – Prezidenti Turecka a Ruska diskutovali o situácii na Ukrajine v telefonickom rozhovore, informuje agentúra Anadolu.

Uvádza sa, že Recep Tayyip Erdogan uviedol, že je potrebné “dať šancu rokovaniam o urovnaní”.

Reklama
Erdogan tiež v telefonickom rozhovore s Putinom vyjadril názor, že predĺženie „dohody o potravinách“ by bolo v spoločnom záujme.

 

19:46 – Vladimir Putin uskutočnil niekoľko vyhlásení o pokroku mobilizácie v Rusku, pričom uznal problémy:

– mobilizácii podliehajú iba občania v zálohe, predovšetkým tí, ktorí majú požadované skúsenosti;
– mobilizovaní musia prejsť dodatočným školením;
– je potrebné opraviť všetky chyby počas mobilizácie a vrátiť domov tých, ktorí sú povolaní nezákonne;
– generálny prokurátor Ruskej federácie musí okamžite reagovať na porušenia počas mobilizácie;
– prípady, kedy sú dobrovoľníci sú “vrátení späť”, sú nehorázne.

 

19:44 -David Arakhamia potvrdil informáciu, že 18 HIMARS pridelených v najnovšom balíku pomoci USA bude presunutých na Ukrajinu, keď budú vyrobené – v období 6 mesiacov až dvoch rokov.

Reklama
Podľa jeho slov teraz v Spojených štátoch prebiehajú rokovania o tom, aby sa Ukrajine dali tie HIMARY, ktoré sú už v prevádzke s americkou armádou, a potom sa tie nové presunuli do americkej armády.

„Sme si dobre vedomí toho, že výrobcovia nie sú pripravení vydávať objednávky za podmienok, ktoré by nám vyhovovali. Ale nenaháňame zbrane, aby boli len z montážnej linky. Sme pripravení vziať tie, ktoré sa už používali, ale okamžite,“ napísal líder parlamentných „služobníkov ľudu“ na svojom kanáli Telegramu

 

19:24 – Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres povedal, že anexia nemajú v modernom svete miesto.

 

19:23 –  Poľsko uvalilo sankcie na firmu Gazprom Export, ktorá je exportnou divíziou ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom.

 

18:45 – Od chvíle, keď Putin vyhlásil mobilizáciu, opustilo Rusko viac ako 200 000 ľudí.

Informuje o tom CNN s odvolaním sa na údaje z krajín susediacich s Ruskom.

Tu je rozpis čísel:

– V uplynulom týždni prekročilo hranice Kazachstanu približne 100 000 Rusov, uviedol v stredu námestník kazašského ministra vnútra Marat Kožejev;

Reklama

– Podľa údajov, ktoré v utorok zverejnilo gruzínske ministerstvo vnútra, prekročilo gruzínsko-ruskú hranicu v období od 21. do 26. septembra najmenej 53 136 ľudí;

– podľa Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž Frontex vstúpilo za posledný týždeň (19. – 25. septembra) do EÚ takmer 66 000 ruských občanov.

Tieto informácie nezahŕňajú údaje z Mongolska a Arménska, kam ruskí občania v posledných dňoch tiež cestovali.

 

18:30 – Maďarsko nemôže podporiť plánované ôsme kolo sankcií Európskej únie proti Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu, ak bude obsahovať energetické sankcie.

Reklama

Podľa servera Origo.hu to uviedol vo štvrtok šéf úradu vlády Gergely Gulyás.

 

18:25 – Vedenie OSN tvrdí, že nemôže akceptovať výsledky predchádzajúcich referend

 

18:20 – Čiastočná mobilizácia v Rusku vyvolala “obavy, strach alebo hrôzu” u 47 % Rusov.

Reklama

Také sú výsledky prieskumu sociologického centra Levada, ktoré je v Ruskej federácii považované za “zahraničného agenta”.

Pre 23 percent respondentov spôsobila správa o mobilizácii “šok”. A tiež v 23 % vyvolala “hrdosť na Rusko”.

13 % pociťovalo “hnev a rozhorčenie” nad mobilizáciou. 9 % respondentov zostalo k tejto správe ľahostajných.

Mladšie vekové skupiny boli mobilizáciou najviac znepokojené a šokované.

 

18:17 – Talianske veľvyslanectvo v Rusku odporučilo krajanom, aby opustili krajinu, ak ich pobyt nie je nevyhnutne potrebný.

 

Reklama

17:55 – Hlavná vec vo večernom súhrne Generálneho štábu AFU:

1. Ukrajinské sily odrazili útoky v oblastiach osád Doneckej oblasti Zajceve, Mayorsk, Veselaja Dolina, Bachmutska, Odradivka, Kurdyumivka,, Pervomayske, Vyemka, Pavlovka a Bezimyannoye.

2. Nepriateľ podnikol 4 raketové a 4 letecké útoky a uskutočnil viac ako 28 raketometných útokov.

Poškodených bolo viac ako 20 osád. Boli medzi nimi Kramatorsk, Bachmut, Kryvyj Rih, Dnipro, Mykolajiv, Nikopol, Pavlovka, Vysokopolje a Myrne.

V dôsledku útoku na tepelnú elektráreň Zelenodolsk bolo zranených aj viac ako 10 civilistov.

3. Letectvo AFU uskutočnilo sedem úderov. Protivzdušná obrana AFU zostrelila jedno UAV.

4. Potvrdilo sa, že bolo zasiahnuté sústredenie ruskej živej sily a vojenskej techniky pri Novej Kubani v Chersonskej oblasti, čo malo za následok aj výbuch munície.

Reklama

 

17:52 – Pohraničná obec Krasnooktjabrskij v Kurskej oblasti sa dostala pod paľbu, uviedol šéf oblasti Roman Starovoit. Medzi civilistami neboli žiadne obete.

“Budova bývalej školy bola značne zničená. Poškodená je aj susedná trojpodlažná obytná budova. Vážne poškodená bola aj trafostanica, kvôli ktorej bola časť obce nielen bez elektriny, ale aj bez vody,” uviedol predseda kraja.

 

17:15 – Na stole je možnosť obnovenia inšpekcií v rámci kľúčovej rusko-americkej dohody o obmedzení strategických jadrových zbraní, Moskva vedie s Washingtonom v tomto ohľade dialóg, uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová

 

17:11 – Západ sa snaží vyvolať na území Spoločenstva nezávislých štátov ďalšie konflikty, ktoré by sa pridali k vojne na Ukrajine, vyhlásil ruský prezident Vladimír Putin.

Reklama

 

16:46 – Ukrajinská spoločnosť Enerhoatom vo štvrtok oznámila, že výbuch na obvodovom plote Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) poškodil elektrické vedenie.

Explóziu pravdepodobne spôsobila nášľapná mína.

 

15:54 – Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny hovorí, že Rusko už dokázalo zmobilizovať 100 000 vojakov z avizovaného plánu 300-tisíc.

“V Rusku po vyhlásení čiastočnej mobilizácie aktívne pokračuje branná povinnosť. V súčasnosti je už povolaných viac ako 100 000 z ohlásených 300 000 osôb. Pravdepodobne však číslo 300 000 nie je finále a bude ich oveľa viac mobilizovaných,“ povedal na brífingu zástupca náčelníka hlavného operačného oddelenia ukrajinského generálneho štábu Alexej Gromov.

Uviedol tiež, že mobilizácia v Ruskej federácii začala skôr, ako bola oficiálne ohlásená. Podľa neho boli podľa informácií získaných od väzňov mobilizovaní v septembri poslaní na front necelý týždeň po odvode.

15:45 –  Spojené štáty pošlú na Ukrajinu protidronové systémy Titan C-UAS, informuje agentúra AP News.

Reklama

Hovoríme o 12 systémoch, ktoré boli zahrnuté v nedávnom balíku vojenskej pomoci vo výške 1 miliardy dolárov.

Titan C-UAS vyrába americká spoločnosť BlueHalo. Ich úlohou je zrejme bojovať s iránskymi dronmi-shaheedmi, ktoré sa v poslednej dobe stávajú citeľným problémom pre Ozbrojené sily Ukrajiny.

 

15:01 – Ruskom vymenovaná hlava regiónu Záporožie Balitsky tvrdí, že ukrajinské ozbrojené sily „zaútočili pomocou dronu na infraštruktúru jadrovej elektrárne Záporožie“.

Jadrovému reaktoru ale podľa neho nič nehrozí.

 

13:25 –  Ruský prezident Vladimír Putin podpísal dekrét, ktorým splnomocňuje vládu na zákaz tranzitu kamiónov z niektorých západných krajín cez ruské územie.

Reklama
Situácia na vojne
Situácia na vojne

12:24 – Zajtra o 15:00 sa má v Kremli uskutočniť slávnostný podpis zmlúv o vstupe nových území do Ruska.

Dohody budú podľa Peskova podpísané so všetkými 4 územiami, kde sa referendá konali. Putin prednesie prejav.

Telegram Strany tento krok charakterizuje ako oficiálne oznámenie o anexii ukrajinských území.

Budúci týždeň musí toto rozhodnutie schváliť Štátna duma a Rada federácie.

Situácia na vojne
Situácia na vojne

11:40 – NATO uviedlo, že úniky Nord Stream považuje za výsledok sabotáže.

Reklama

Aliancia tiež uviedla, že po akomkoľvek útoku na kritickú infraštruktúru krajín NATO „bude nasledovať značná reakcia“.

Koho NATO považuje za zodpovedného za sabotáž, sa vo vyhlásení neuvádza. Existuje len podpora vyšetrovania.

 

10:50 – Hraničnými priechodmi prešlo v stredu (28. 9.) na Slovensko 3060 ľudí z Ukrajiny.

O dočasné útočisko požiadalo 158 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 2835 osôb.

 

10:47 – Referendá na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny nie sú nič iné ako diktátom, ktorý nemôže fungovať, povedala šéfka nemeckej diplomacie Baerbocková.

 

10:29 –  V Astrachanskej oblasti Ruskej federácie na hraniciach s Kazachstanom je zriadený mobilizačný bod.

Predtým bolo pri hraniciach s Gruzínskom a Fínskom zaznamenané auto s nápisom „vojenský komisár“.

„Na kontrolnom stanovišti začali preverovať dokumenty odchádzajúcich s federálnym registrom osôb podliehajúcich mobilizácii a neprepúšťať občanov, ktorí spĺňajú podmienky brannej povinnosti, ktorí nemajú právo na odloženie čiastočnej mobilizácie alebo povolenie na odchod. z vojenského komisariátu,“ uviedli orgány regiónu.

 

10:13 – Vývoz z Ukrajiny do EÚ prekročil predvojnovú úroveň, uviedol námestník ministra hospodárstva Ukrajiny Taras Kachka.

Podľa neho sa „k dnešnému dňu obchod medzi Ukrajinou a EÚ skutočne obnovil“.

 

Reklama

10:00 – Ruského opozičného politika a publicistu Leonida Gozmana v stredu po 30 dňoch väzenia prepustili na slobodu.

V noci na štvrtok Gozman na sociálnych sieťach oznámil, že z Ruska odchádza.

 

9:22 –  Kľúčovou osadou, ktorú musia ozbrojené sily obsadiť, aby obkľúčili Liman, je dedina Torskoje, východne od mesta kontrolovaného DĽR. Takýto záver možno vyvodiť z máp amerického Inštitútu pre štúdium vojny.

Kľúčovou osadou, ktorú musia ozbrojené sily obsadiť, aby obkľúčili Liman, je dedina Torskoje, východne od mesta kontrolovaného DĽR
Kľúčovou osadou, ktorú musia ozbrojené sily obsadiť, aby obkľúčili Liman, je dedina Torskoje, východne od mesta kontrolovaného DĽR

Cez Torskoje vedie cesta pomerne vzdialená od frontu do Kremennaja. A tiež cesta na sever smerom na Svatovo. Severná cesta je teraz pre ruské zoskupenie sotva spoľahlivá: front prechádza územiami pri dedinách Terny a Kolodezi.

Ruské telegramové kanály uvádzajú, že Torskoje, ako aj diaľnica vedúca z neho na sever, je aktívne ostreľovaná ozbrojenými silami Ukrajiny a prebieha diaľková ťažba cesty. Okrem toho existujú informácie o hromadení ukrajinských útočných skupín v oblasti Kolodezey na hod do Torskoje.

Kľúčovou osadou, ktorú musia ozbrojené sily obsadiť, aby obkľúčili Liman, je dedina Torskoje, východne od mesta kontrolovaného DĽR
Kľúčovou osadou, ktorú musia ozbrojené sily obsadiť, aby obkľúčili Liman, je dedina Torskoje, východne od mesta kontrolovaného DĽR

To znamená, že táto dedina sa teraz mení na kľúčový sektor frontu na severe Donbasu. Keďže od bojov o neho závisí, či sa ozbrojeným silám Ukrajiny podarí obkľúčiť ruskú skupinu, ktorá sa nachádza v Limane, uvádza sa na telegramovom účte Strany.

Kľúčovou osadou, ktorú musia ozbrojené sily obsadiť, aby obkľúčili Liman, je dedina Torskoje, východne od mesta kontrolovaného DĽR
Kľúčovou osadou, ktorú musia ozbrojené sily obsadiť, aby obkľúčili Liman, je dedina Torskoje, východne od mesta kontrolovaného DĽR

9:01 – Nedávna britská spravodajská správa sa zameriava na útek mužov vo vojenskom veku z Ruska.

“Aj keď presné čísla nie sú známe, pravdepodobne presahujú veľkosť všetkých inváznych síl nasadených Ruskom vo februári 2022. Medzi tými, ktorí sa snažia opustiť Rusko, dominujú bohatší a vzdelanejší ľudia,” píše sa v správe.

Za súčasných podmienok v Rusku sa proces „úniku mozgov“ podľa spravodajskej správy pravdepodobne stane významnejším.

 

7:51 –  Rusko stiahlo vojakov z hraníc Fínska, ako aj z hraníc s pobaltskými krajinami. Informuje o tom americký magazín Foreign policy.

Z približne 30 tisíc vojakov, ktorí strážili severozápadné hranice Ruskej federácie, bolo viac ako 80 % personálu stiahnutých – pravdepodobne na Ukrajinu. Uvedené informácie pochádzajú od troch vysoko postavených zdrojov v rezortoch obrany severných krajín susediacich s Ruskom.

Ide o najväčšie zníženie síl v tejto oblasti za posledných sedem mesiacov, uvádza magazín.

 

Reklama

7:37 – Uznanie LĽR ako súčasti ruského územia v Moskve sa uskutoční do týždňa. Pre ruské médiá to uviedol veľvyslanec LĽR Rodion Mirošnik. Teraz sa podľa neho finalizuje „dohoda o pripojení k Rusku“.

Ruské a donecké telegramy zároveň píšu, že Putin zajtra 30. septembra v Kremli prijme Rusmi dosadených „vodcov“ okupovaných území Ukrajiny. Všetci včera večer mali odletieť do Moskvy. To znamená, že je možné, že dohodu podpíše Kremeľ tento týždeň a ďalšiu – schvália obe komory ruského parlamentu.

Samotný Kremeľ však zatiaľ oficiálne informácie o načasovaní nedostal.

 

7:35 – Pád lymanskej “kapsy” bude mať pravdepodobne veľmi vážne dôsledky pre ruské sily na severe Doneckej oblasti a na západe Luhanskej oblasti, domnievajú sa americkí experti.

 

6:54 – Ranné zhrnutie ukrajinského generálneho štábu:

1. Za posledný deň nepriateľ spustil tri raketové a osem leteckých útokov. A tiež použil MLRS viac ako 80-krát. V regiónoch Mykolajiv a Chersonsko Rusko uskutočnilo viac ako 45 náletov bezpilotných lietadiel. Ukrajina si zo svojej strany nárokuje 16 náletov, zničenie štyroch rakiet a rovnaký počet UAV.

2. Útoky ruskej armády sa odrážajú v Doneckej a v Chersonskej oblasti.

3. O ukrajinskej ofenzíve pri Limane sa nič nehovorí.

 

6:38 – Americké ministerstvo zahraničných vecí označilo v stredu výsledky referend o pripojení k Rusku v okupovaných oblastiach Ukrajiny za “vykonštruované” a “vymyslené v Moskve”. 

 

6:35 –  Ukrajinské jednotky už takmer obkľúčili mesto Lyman v Doneckej oblasti, ktoré sa snažia dobyť späť. Vyplýva to z novej mapy, ktorú zverejnil americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Zásobovanie Lymanu okupovaného ruskou armádou môže prechádzať iba úzkym koridorom cez obec Torske, ktorá je už pod paľbou ukrajinských síl.

 

Reklama

6:30 – Ruská tajná služba FSB vyšetruje poškodenie plynovodov Nord Stream v Baltskom mori ako „medzinárodný terorizmus“. S odvolaním sa na generálnu prokuratúru to uviedla agentúra Interfax.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali