To najdôležitejšie z Ukrajiny: Veľvyslanectvo USA v Moskve vyzvalo svojich občanov, aby okamžite opustili Rusko

To najdôležitejšie z Ukrajiny: Veľvyslanectvo USA v Moskve vyzvalo svojich občanov, aby okamžite opustili Rusko

Bratislava 28. septembra 2022 AKTUALIZUJEME (HSP, TASR/AP-Markus Schreiber, Telegram, Screenshot Twitter, Twitter)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

referendá
Na snímke Ľudia kráčajú okolo bilbordu s nápisom “Naša voľba – Rusko” pred referendami o pripojení štyroch ukrajinských regiónov k Rusku v Luhansku na východe Ukrajiny

20:11 – Nový balík sankcií EÚ voči Rusku sa zameria na viac ako 1 300 osôb a organizácií.

Reklama

Oznámil to vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell, uviedla CNN.

“Tento zoznam je zameraný na kľúčových predstaviteľov s rozhodovacími právomocami, oligarchov, vysokopostavených vojenských úradníkov a propagandistov zodpovedných za podkopávanie územnej celistvosti Ukrajiny,” povedal Borrel.

Reklama

Nové sankcie sa podľa neho zamerajú na “osoby zapojené do ruskej okupácie a nezákonnej anexie ukrajinských území” vrátane “zástupných orgánov v Donecku, Luhansku, Chersone a Záporoží, ako aj ďalších ruských osôb, ktoré organizovali a umožňovali fiktívne referendá”.

Borrell tiež uviedol, že sankciám budú podliehať vysokopostavení úradníci ruského ministerstva obrany vrátane ruského ministra obrany Sergeja Šojgu a tí, ktorí podporujú ruské ozbrojené sily poskytovaním armádneho vybavenia a zbraní.

 

19:45 – Centrum Levada zaznamenalo pokles dôvery Rusov vo vládu, informuje BBC.

Podľa prieskumu uskutočneného v dňoch 22. až 28. septembra (po vyhlásení mobilizácie) si 60 % respondentov myslí, že situácia v Rusku je taká, aká by mala byť (oproti 67 % v auguste).

Reklama

Hodnotenie dôveryhodnosti Vladimira Putina kleslo v priebehu mesiaca z 83 % na 77 %. Naopak, nespokojnosť s Putinom vzrástla z 15 % na 21 %.

 

19:02 – Hlavné body večerného zhrnutia ukrajinského generálneho štábu:

  1. Ukrajinské ozbrojené sily odrazili útoky v oblastiach Zajceva, Majorska, Železnoje, Otradivka, Nikolajevka II, Ozerjanivka, Pervomajskoe, Pobeda, Novomichajlivka, Pavlovka a Bezymjannoje v Doneckej oblasti.
  2. Letectvo AFU uskutočnilo dva údery.
  3. Rusi uskutočnili dva raketové a tri letecké údery a viac ako šesť striel z MLRS. Zasiahnutých bolo osem osád: Seversk, Bilogorivka, Marinka, Nikolajev, Vyšetarosovka, Ternovyje Podi, Mirnoe a Novogrygorjevka.
  4. V oblasti južného Bugu uskutočnili sily Ruskej federácie až 40 bezpilotných letov.

 

18:54 – Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov sa rozhodol žartovať o sabotáži plynovodu Nord Stream.

Reklama

Na Twitteri zverejnil koláž, na ktorej je zobrazená fajka za Danilovovou postavou.

 

 

“To je presne ten druh sračiek, kamarát. Tik-tok zverejnil údaje z vlastného vyšetrovania,” napísal Danilov.

Súdiac podľa tohto tweetu ho výbuch rúry nerozrušil, práve naopak.

 

Reklama

18:53 – V piatok o 22.00 hod. kyjevského času sa uskutoční naliehavé zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN o sabotáži plynovodov Nord Stream, uviedol prvý zástupca stáleho predstaviteľa Ruska Poljanskij.

Stretnutie zvoláva Rusko.

O verziách, kto sabotáž zorganizoval, sme podrobne hovorili vo viacerých článkoch.

 

16:09 – Hlava Severného Osetska, kde sa nachádza hraničný priechod do Gruzínska, podpísala nariadenie, ktoré zakazuje vjazd vozidiel z iných ruských regiónov do republiky. Dôvodom sú zrejme obrovské fronty na hraniciach po vyhlásení mobilizácie v Rusku.

Reklama

Vyhláška tiež, že nariaďuje organizovať stravovacie, vykurovacie a odpočinkové miesta v miestach hromadného zhromažďovania ľudí a zabezpečiť “riadne hygienické a sanitárne podmienky” na hraniciach s Gruzínskom pre občanov.

Strana predtým zverejnila video z kontrolného stanovišťa Horný Lars v Severnom Osetsku na hranici medzi Gruzínskom a Ruskom. Po vyhlásení mobilizácie sa vytvorila mnohokilometrová dopravná zápcha a tvorili sa davy ľudí, ktorí chceli opustiť Ruskú federáciu.

 

16:08 – Donecká ľudová republika tvrdí, že kontroluje Krasnyj Liman, ale bojuje proti ukrajinským jednotkám, ktoré sa prebojúvajú do mesta.

“Donecká ľudová republika tvrdí, že ukrajinské jednotky “v malých a posilnených skupinách” sa snažia obsadiť mesto z juhu.

Reklama

Tvrdí tiež, že ukrajinské jednotky sa snažia zablokovať diaľnicu Svatovo-Krasnyj Liman, ale “DĽR” tvrdí, že túto cestu kontroluje. A tak mesto nie je obkľúčené.

Predtým bolo oznámené, že ukrajinská armáda vstúpila do Novoselovky, dediny severozápadne od Limanu.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ukrajinská ofenzíva na Krasnyj Liman údajne zlyhala, zatiaľ čo Inštitút pre štúdium vojny (USA) dnes ráno informoval, že ukrajinské sily posilňujú pozície pri Limane a naďalej sa približujú k tomuto mestu.

Ruské telegramy tiež informovali o postupe ukrajinských jednotiek smerom k mestu. A televízny moderátor Solovjov kritizoval ruské velenie za to, že nedokázalo zastaviť postup AFU.

 

16:06 – Situácia na frontoch 28. septembra 2022

 

Reklama

15:51 – Po Dánsku zverejňuje video z výbuchu plynovodu Nord Stream pod vodou aj švédska pobrežná stráž. Podľa miestnej polície je predbežnou verziou výbuchu “zjavná sabotáž”.

Medzitým sa únik plynu v Nord Stream nedá zastaviť. Tlak plynu unikajúceho z plynovodu Nord Stream cez otvory sa neznížil. Pobrežná stráž nemôže únik zastaviť ani zistiť jeho rozsah. V okruhu 10 km od miesta nehody bol vydaný zákaz prepravy.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell predtým uviedol, že incidenty na Nord Stream sú výsledkom úmyselnej akcie.

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová označila to, čo sa stalo, za “sabotáž” a “úmyselné narušenie európskej energetickej infraštruktúry”.

Švédska ministerka zahraničných vecí Ann Lindeová uviedla, že únik plynu bol “dôsledkom výbuchu, ktorý pravdepodobne spôsobila sabotáž”. Dánsky minister energetiky Dan Jørgensen tvrdí, že diery v potrubí sú veľmi veľké a nemohli vzniknúť náhodou (napríklad od lodnej kotvy).

Európa však zatiaľ neuvádza, kto je vinný za sabotáž.

Iba poľský premiér Mateusz Morawiecki uviedol, že výbuch mohlo spôsobiť Rusko, zatiaľ čo bývalý poľský minister zahraničných vecí Radek Sikorski sa domnieva, že ho spôsobili USA.

Reklama

Aj samotné Rusko sa domnieva, že išlo o americkú sabotáž.

Podoljak, poradca kancelárie ukrajinského prezidenta, tvrdí, že to bola práca Ruskej federácie.

 

15:50 – Podľa denníka The Wall Street Journal sa nové sankcie USA môžu zamerať na ruský platobný systém Mir.

Sankcie môžu hroziť aj Agentúre pre poistenie vkladov, Národnému zúčtovaciemu centru a Národnému zúčtovaciemu depozitáru.

Diskutuje sa o odpojení nových ruských bánk od systému SWIFT, o rozšírení kontrol vývozu a o nových sankciách voči štátnym spoločnostiam.

 

Reklama

15:29 – Predseda ruskej Štátnej dumy Vjačeslav Volodin navrhol, aby sa autá opustené na hraniciach tými, ktorí opustili Rusko kvôli mobilizácii, odobrali a odovzdali rodinám vojakov.

“Teraz sa už opúšťajú autá. Mimochodom, mali by sme sa zamyslieť aj nad tým, komu by tieto autá mali byť poskytnuté. Možno rodinám tých chlapcov, ktorí išli bojovať? Bolo by to správne,” povedal.

 

15:28 – Nemecký kancelár Olaf Scholz v rozhovore pre denník Neuen Osnabrücker Zeitung zopakoval, že zatiaľ odmieta dodať Ukrajine hlavné bojové tanky.

“Nemecko nepošle na Ukrajinu moderné západné tanky, kým to isté neurobia aj ostatní partneri.

Nemecko podľa svojich možností podporuje Ukrajinu a zároveň robí všetko pre to, aby zabránilo priamemu konfliktu medzi NATO a Ruskom. To je základom všetkých rozhodnutí. Je to aj v súlade s vôľou veľkej väčšiny občanov,” povedal Scholz.

Podľa kancelára debata o tankoch “úplne ignoruje skutočnosť, že naša okružná výmena nám umožňuje dodať na Ukrajinu aj viac ako 100 bojových tankov a bojových vozidiel pechoty.

Reklama

Partneri ako Česká republika a Slovensko, Rumunsko a Grécko presúvajú tanky vyrobené vo východnej Európe na Ukrajinu, kde sa môžu okamžite použiť, pretože je k dispozícii logistika, munícia, náhradné diely a potrebné know-how, povedal.

“Postupne dopĺňame zásoby našich partnerov západným vybavením,” povedal Scholz a následne vyjadril prekvapenie nad tým, “že niektorí kritici sa správajú, akoby sme dodávali len prilby.

 

15:27 – Rusko môže mobilizovať radových vojakov mladších ako 50 rokov a dôstojníkov mladších ako 60 rokov.

“Veková hranica pre čiastočnú mobilizáciu slobodníkov a poddôstojníkov je 50 rokov a pre nižších dôstojníkov 60 rokov,” uviedol štátny ruský portál “Explain”.

 

15:25 – Odeská mestská rada nehlasovala za demontáž pamätníka Kataríny II., uviedol poslanec Oleksij Hončarenko.

Reklama

Podľa neho proti hlasovala aj frakcia primátora mesta Gennadija Truchanova.

 

15:22 – K otázke situácie v okolí Limanu, kde dochádza k útoku zo strany AFU.

Nedávno sa nad tým rozhorčoval televízny moderátor Vladimir Solovjov, ktorý kritizoval ruské vojenské velenie.

“Vždy, keď čítate: Ukrajinci tam niečo zabrali, teraz sem zašli… Nemôžeme tam už konečne poslať jednotky, podjednotky, sústrediť paľbu, prostriedky vzdušného prieskumu? Čo sa to deje?” – Solovjov bol rozhorčený.

Reklama

Vyzval na posilnenie limanskej posádky, aby mesto nebolo obkľúčené.

“Chceme, aby teraz došli k hraniciam Luhanskej oblasti, a my zdvihneme ruky a povieme: no, obkľúčili nás, mali sme sa stiahnuť? Takže to je čo, zaspali ako v Charkove?” povedal.

Solovjov hovorí, že “stačí strát územia, stačí strát obývaných oblasti”. A vyzval bojovať “už naozaj” a povedal, že ruská armáda má teraz milión mužov.

 

15:21 – Ukrajinská armáda vstúpila do Novoselovky, dediny severozápadne od Limanu. Na sociálnych sieťach sa objavilo video z tejto udalosti.

 

15:20 – Rusi, ktorí vstupujú do Gruzínska, musia podpísať dokument, v ktorom súhlasia s tým, že ruský režim je okupačným režimom, povedal predseda Štátnej dumy Vjačeslav Volodin počas plenárneho zasadnutia, informovala RTVI.

Volodin na stretnutí ukázal kópiu dokumentu a pohrozil trestnou zodpovednosťou pre tých, ktorí ho podpísali.

“Práve teraz mi Nikolaj Kolomejcev odovzdal dokument, ktorý musia podpísať tí, ktorí prekračujú rusko-gruzínsku hranicu. Žiadosť o uznanie Ruskej federácie ako okupačného režimu na území Gruzínska. Ak je to pravda a naši občania tento dokument podpisujú, je to jednoznačne zločin. V prvom odseku sa uvádza, že signatár uznáva, že jeho krajina je agresorom. To je už trestný čin,” povedal predseda Dumy.

Volodin uvažoval, že “možno je dobré, aby odišli tí, ktorí utiekli a podpísali tento dokument?”

“Netreba ich zdržiavať. Už zradili. Musíme im však povedať, že sa dopustili viacerých zločinov proti svojej krajine, proti svojmu ľudu. Ak by sa chceli vrátiť, budú potrestaní,” povedal.

 

14:57 – Spoločnosť Apple odstránila aplikáciu VKontakte pre celý svet zo svojho App Store, pretože na vlastníka tejto sociálnej siete, ruskú spoločnosť VK, sa vzťahujú sankcie Spojeného kráľovstva.

“Tieto aplikácie distribuujú vývojári, z ktorých väčšina je vlastnená alebo kontrolovaná jednou alebo viacerými stranami, na ktoré sa vzťahujú sankcie britskej vlády,” uviedol hovorca spoločnosti Apple Adam Dema v komentári pre portál The Verge.

Povedal však, že “používatelia, ktorí si už tieto aplikácie stiahli, ich môžu naďalej používať”.

Reklama

 

14:55 – V Bielorusku sa začali cvičenia na vojenskom letisku.

Začala sa neočakávaná kontrola bojovej a mobilizačnej pripravenosti vojenskej jednotky 06752, ktorá bude podľa Ministerstva obrany Bieloruskej republiky trvať jeden mesiac.

Vojenská jednotka 06752 slúži na letisku v Machulišti, kam prilietajú ruské vojenské lety.

Uvádza sa, že sa bude praktizovať niekoľko otázok, z ktorých hlavné sú odvody a preškolenie brancov, vyradenie vojenskej a špeciálnej techniky zo skladov s cieľom skontrolovať jej bojovú pripravenosť.

Pripomeňme, že včera telegramový kanál Belaruski Hayun napísal, že Bielorusko sa pripravuje na rozsiahle prijatie vojenských jednotiek z Ruska.

Minulý utorok Lukašenko poveril Radu ministrov, aby pripravila prezidentské podujatie o obrane štátu, pretože “situácia je veľmi vážna.

 

14:54 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

  • Ukrajinská ofenzíva v Krasnolimanskom smere zlyhala, nepriateľ prišiel o viac ako 70 mužov.
  • Ruské ozbrojené sily zlikvidovali viac ako 150 vojakov AFU pri masívnom útoku v Charkovskej oblasti.
  • Stíhačky ruského letectva zostrelili ukrajinské lietadlo Su-24 v Charkovskej oblasti.
  • Ruské ozbrojené sily zasiahli zariadenie na opravu vojenskej techniky závodu EnergoMechKomplekt a zničili 10 diel vrátane dvoch amerických húfnic M777.
  • Ukrajinský radarový systém S-300 zničený v Nikolajevskej oblasti.
  • Ruské letectvo zasiahlo výrobné haly továrne na obrnené vozidlá neďaleko mesta Charkov, kde sa nachádzalo viac ako 90 tankov.
  • Ruské ozbrojené sily zasiahli miesto dočasného rozmiestnenia ukrajinskej armády a zahraničných žoldnierov pri Nikolajeve a zlikvidovali viac ako 90 militantov.
  • Ruské letectvo zničilo viac ako 100 príslušníkov ukrajinskej taktickej skupiny Čajka a 56. brigády AFU pri Záporoží.

 

14:53 – Procedúra prijímania zabraných ukrajinských území do Ruskej federácie sa teda uskutoční na budúci týždeň.

Duma zasadne 3. októbra a Rada federácie bude hlasovať 4. októbra. Oznámili to predsedovia oboch komôr, Volodin a Matvijenko. Po zasadnutí Rady federácie toto rozhodnutie schváli Putin.

Ruské médiá predtým uviedli, že všetky hlasovania o anexii území sa uskutočnia už tento týždeň.

Z nejakého dôvodu sa však Moskva rozhodla odložiť procedúru na budúci týždeň.

Zatiaľ nie je jasné, o čo ide. Je možné, že Ruská federácia pripravuje na tieto dátumy nejaké ďalšie akcie, ktoré potrebujú čas na prípravu.

Reklama

 

14:52 – Kremeľ potvrdil svoj zámer obsadiť celé územie Doneckej oblasti.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov na otázku, či bude “špeciálna operácia” pokračovať aj po uznaní LDĽR za súčasť Ruska, odpovedal:

“Prinajmenšom by sa malo oslobodiť celé územie Doneckej ľudovej republiky.”

Predtým “hlava DĽR” Pušilin oznámil aj plány na obsadenie celej Doneckej oblasti. Podľa neho Rusko po “referende” “prejde do novej fázy vojenských akcií”.

 

12:23 – Veľvyslanectvo USA v Rusku vyzvalo občanov USA, aby okamžite opustili Rusko.

“Občania USA by nemali cestovať do Ruska a tí, ktorí v Rusku žijú alebo cestujú, by ho mali okamžite opustiť, kým nie sú možnosti komerčného cestovania obmedzené,” uvádza sa vo vyhlásení.

Súvisí to s ohlásenou čiastočnou mobilizáciou.

“Rusko môže odmietnuť uznať občianstvo USA dvojitým štátnym príslušníkom, odoprieť im prístup ku konzulárnej pomoci USA, zabrániť im opustiť Rusko a povolávať dvojitých štátnych príslušníkov do vojenskej služby,” uviedlo veľvyslanectvo USA v Rusku vo vyhlásení na svojej webovej stránke.

 

11:26 – Ruská Štátna duma odloží “regionálny týždeň” (obdobie, keď poslanci pracujú v regiónoch) na neskorší termín, aby mohla prijať potrebné rozhodnutia o výsledkoch “referenda”, uviedol predseda Dumy Vjačeslav Volodin.

Volodin tiež povedal, že poslanci Dumy musia tento týždeň pracovať v Moskve.

Konkrétne sa navrhuje, aby sa plenárne zasadnutia Štátnej dumy konali 3. a 4. októbra.

 

Reklama

11:08 – Po “referende” prejde “DĽR” ako súčasť Ruskej federácie do novej fázy bojových operácií,” povedal šéf “DĽR” Denis Pušilin.

Pušilin uviedol, že sa plánuje obsadiť “celé územie “DĽR” v rámci jej ústavných hraníc”, teda zámer vytlačiť ukrajinské ozbrojené sily k administratívnym hraniciam Doneckej oblasti.

Pripomeňme, že Pušilin dnes odcestoval do Moskvy, aby “dokončil právnu časť” začlenenia “DĽR” do Ruskej federácie.

 

11:01 – Ukrajina v posledných dňoch zintenzívnila svoje útočné operácie na severovýchode krajiny, informovala britská spravodajská služba.

Ukrajinské ozbrojené sily pomaly postupujú najmenej dvoma smermi východne od riek Oskol a Severský Donec, kde sa ukrajinské sily zoskupili po predchádzajúcej ofenzíve začiatkom tohto mesiaca.

Britské spravodajské služby uvádzajú, že Rusko vytvára silnejšiu obranu ako predtým – pravdepodobne preto, že ukrajinská ofenzíva teraz ohrozuje časti Luhanskej oblasti, kde sa dokončuje “referendum” o pripojení k Rusku.

Podľa spravodajských informácií pokračujú ťažké boje aj v Chersonskej oblasti, kde ruské jednotky na pravom brehu Dnepra zostali uviaznuté.

Rusko sa naďalej intenzívne snaží postupovať v blízkosti Bachmutu v Donbase napriek tomu, že čelí vážnemu tlaku na svojom severnom a južnom krídle.

“Je to pravdepodobne spôsobené politickým tlakom, keďže Rusko využíva sily, ktoré by inak mohli posilniť iné boky,” uviedlo britské ministerstvo obrany.

Líderka pravicovej strany Bratia Talianska Giorgia Meloniová po víťazstve vo voľbách prisľúbila podporu Ukrajine.

Napísala to na Twitteri v reakcii na blahoželanie prezidenta Vladimira Zelenského k volebnému víťazstvu.

“Vážený pán prezident Zelenskyj, viete, že môžete počítať s našou vernou podporou slobody ukrajinského ľudu. Zostaňte silní a zachovajte si neochvejnú vieru!” – napísala Meloni.

 

10:35 – Ukrajina má v úmysle oslobodiť dobyté územia aj po ruskom “referende”. Vyplýva to z vyhlásenia prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý vystúpil pred študentmi a profesormi na Harvardskej univerzite.

“Pokiaľ nebude jasné, že sme získali späť svoju zem, vojna sa skončila a je tu mier, a vždy bude niečo v otázke, nejaká časť nebude deokupovaná a iná časť v nejakom kompromise, tak verte mi, že Rusko sa stále vráti k okupácii našej zeme,” povedal.

Povedal, že svet by sa nemal báť zastrašiť agresora, čím možno narážal na nedávne vyhlásenia ruského vedenia o jeho pripravenosti použiť vo vojne jadrové zbrane.

“Takýchto hrozieb bude totiž oveľa viac. Aby ich bolo menej, musí existovať systematický návod, ako reagovať. Dokonca aj na slová alebo ciele. Aby sa takíto politicko-vojenskí lídri báli čo i len pomyslieť na to, že by mohli akémukoľvek štátu pohroziť – jadrovými zbraňami, hladomorom, anexiou alebo okupáciou,” povedal.

Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová na rozdiel od prezidenta Zelenského, ktorý navrhuje, aby svet nepodľahol jadrovému vydieraniu, naopak vyzvala, aby sa Putinove vyhlásenia brali vážne.

10:23 – Európska komisia plánuje 28. septembra popoludní zaviesť strop na ceny ruskej ropy, uviedol Politico.

Americké noviny predtým informovali, že Európska komisia dnes predloží návrhy nového balíka sankcií proti Rusku.
Bidenova administratíva dnes oznámi poskytnutie ďalšej miliardy dolárov na bezpečnostnú pomoc Ukrajine, informovala agentúra Bloomberg s odvolaním sa na dva dobre informované zdroje.

“Peniaze poskytnuté v rámci Iniciatívy na podporu bezpečnosti Ukrajiny umožnia Ukrajine nakupovať zbrane a vybavenie od amerických obranných dodávateľov,” uviedli zdroje.

Ak bude uvedená suma poskytnutá, celková pomoc USA Ukrajine od januára 2021 presiahne 16 miliárd dolárov.

Pripomeňme, že masmédiá predtým informovali, že USA poskytnú Ukrajine ďalšiu pomoc v hodnote 35 miliónov dolárov na ochranu pred radiačnými hrozbami.

 

10:21 – Na okupovaných územiach Záporožskej oblasti sa plánuje úplné stiahnutie hrivny z obehu, informujú ukrajinské médiá.

Člen regionálnej okupačnej “správy” Volodymyr Rogov povedal ruským médiám.

Pripomíname, že plány na opustenie hrivny na okupovaných územiach Záporožskej oblasti boli oznámené už 13. septembra.

Od 5. septembra sa v Ruskom kontrolovanej časti Záporožskej oblasti uplatňuje výmenný kurz rubľa za hrivnu 1,25:1.

 

Reklama

10:08 – Európska komisia dnes predloží návrhy nového balíka sankcií voči Rusku.

Očakáva sa, že zákaz vývozu hnojív, cementu a ďalších výrobkov z Ruska bude zrušený, píše Politico.

Podľa amerických novín sa síce niektoré sankcie zavedú, ale sankcie na hnojivá, cement a iné výrobky sa plánujú zmierniť.

 

9:24 – Najdôležitejšie body večerného prejavu Vladimíra Zelenského:

  1. Hlásil “bez podrobností”, že AFU postupuje.
  2. Rozprával o zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, na ktorom vystúpil online. Zopakoval svoju tézu, že po tom, ako Ruská federácia uzná “referendá” na zabraných územiach, nebude mať s Putinom o čom hovoriť.
  3. Vyjadril názor, že Rusko chce zmariť “dohodu o obilí”, čo by mohlo africké krajiny priviesť na pokraj potravinovej krízy.
  4. Informoval o svojom rozhovore s generálnym tajomníkom NATO o situácii na fronte a o podpore AFU.
  5. Hovoril o návšteve francúzskeho ministra pre európske záležitosti v Kyjeve.

 

9:23 – Najdôležitejšie informácie z ranného brífingu generálneho štábu Ukrajiny.

  1. Nepriateľ uskutočnil desať raketových a 17 leteckých útokov, ako aj 105 raketových útokov z raketometov MLRS. Uskutočnilo sa tiež približne 25 výpadov ruských bezpilotných lietadiel (šesť bezpilotných lietadiel zničila AFU). Medzi najviac postihnuté mestá patria Charkov, Nikolajev, Slovjansk, Kramatorsk, Avdejevka a Marinka.
  2. V blízkosti Limanu Rusi ostreľovali mínometmi a tankami Redkoduby, Jekaterynivku a Staryj Karavan. Práve z týchto smerov postupujú ukrajinské ozbrojené sily na Liman. O oslobodení Jekaterynivky Ukrajinou včera informovali ruské telegramové kanály.
  3. Rusi postupovali v oblastiach Zajcevo, Železnoje, Maiorsk, Nikolajevka 2., Pervomajskoje, Pobeda, Novomichajlovka a Bezymennyj. Ide o oblasti pri Bachmute, Horlivke, Avdejevke a Ugledare v Doneckej oblasti a Davydov Brod v Chersonskej oblasti.

 

9:21 – V Európe sa takmer oficiálne objavujú obvinenia zo sabotáže na plynovode Nord Stream, kde došlo k masívnemu úniku plynu na všetkých reťazcoch naraz.

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová to označila za “sabotáž” a “úmyselné narušenie európskej energetickej infraštruktúry”.

Švédska ministerka zahraničných vecí Ann Lindeová uviedla, že únik plynu bol “dôsledkom výbuchu, ktorý pravdepodobne spôsobila sabotáž.

Dánsky minister energetiky Dan Jørgensen tvrdí, že diery v potrubí sú veľmi veľké a nemohli vzniknúť náhodou (napr. od lodnej kotvy).

 

9:19 – Inštitút pre štúdium vojny (USA) informoval, že ukrajinské sily posilňujú pozície pri Limane v Doneckej oblasti a naďalej sa k tomuto mestu približujú.

Ukrajinské ozbrojené sily sú blízko k odrezaniu posledných zásobovacích ciest ruskej vojenskej skupiny v Limane a k jej operačnému obkľúčeniu.

Hovoríme o ceste do Limanu, ktorá vedie cez Svatove, Makejevku a Terny. Podľa ruských médií je už pod palebnou kontrolou ukrajinských jednotiek.

Okrem toho počas 26. a 27. septembra ukrajinské ozbrojené sily prevzali kontrolu nad niekoľkými obcami severozápadne a severne od Limanu (predtým sa uvádzala najmä Katerynivka, čo generálny štáb nepriamo potvrdil v dnešnej rannej správe).

 

8:58 – O nočných útokoch v meste hovoril aj šéf Nikolajevskej oblastnej štátnej správy Vitalij Kim.

O 00:50 rakety S-300 zasiahli priemyselnú zónu mesta, došlo aj k ostreľovaniu vodnej zóny v Očakove, neboli hlásené žiadne obete. Na prístavnú oblasť Očakova zaútočili aj bezpilotné lietadlá kamikadze.

Obec Berezneguvat bola pod neustálou paľbou a ostreľované boli aj obce Ingulecká a Širokovská.

 

8:57 – Borrell uviedol, že všetky dostupné informácie naznačujú, že incidenty v spoločnosti Nord Stream sú výsledkom úmyselného činu.

Povedal, že EÚ podporí akékoľvek vyšetrovanie incidentov v spoločnosti Nord Stream a podnikne kroky na zlepšenie energetickej bezpečnosti.

 

Reklama

8:35 – Vojenská operácia, 27. septembra 2022. Hlavné z pohľadu ruskej strany:

  • V DĽR, LĽR, Záporožskej a Chersonskej oblasti sa konal posledný deň referenda o pripojení k Rusku a sčítali sa hlasy.
  • Väčšina voličov podporila pripojenie k Rusku.
  • Ruské letectvo zničilo v Záporoží až 100 príslušníkov špeciálnych jednotiek Gepard a viac ako 50 žoldnierov, tvrdí ruské ministerstvo obrany.
  • Rusko je naďalej pripravené rokovať s Ukrajinou, ale princíp cieľov špeciálnej operácie zostáva zachovaný, povedal Peskov.
  • Šéf LĽR Pasečnik, šéf chersonskej administratívy Saldo a šéf záporožskej administratívy Balickij po vyhlásení výsledkov referenda navštívia Moskvu.
  • Hlasovanie v referende sa konalo dokonca na frontovej línii v LľR: dôstojník Ľudových milícií priniesol volebnú urnu na pozície vojakov.
  • Centrálne okresy Vorošilovskij, Kyjevskij a Kujbyševskij v Donecku zostali čiastočne bez elektriny v dôsledku ostreľovania.
  • Peter Stano z Európskej služby pre vonkajšiu činnosť to označil za porušenie pozorovania referenda pozorovateľmi EÚ.

 

8:32 – Hlasovanie za pripojenie k Ruskej federácii bolo nasledovné:

  • v DĽR – 99,23%,
  • v LĽR – 98,42%,
  • v Chersonskej oblasti – 87,05%,
  • v Záporožskej oblasti – 93,11 %.

 

8:26 – Situácia na Ukrajine a na Donbase 27. septembra 2022 z pohľadu ruskej strany:

  • Gazprom: Postoj Naftogazu k platbám za tranzit ruského plynu do EÚ by mohol byť dôvodom na ruské sankcie.
  • Blinken: USA nezakážu Ukrajine používať západné zbrane tam, kde sa konali referendá.
  • V Mariupole zadržali dievča, ktoré počas referenda pripravovalo teroristický čin.
  • Médiá: Ukrajinská armáda sa sťažuje na nedostatok zimných uniforiem.
  • Zahraniční pozorovatelia z Talianska si všímajú transparentnosť referenda na Donbase.
  • Generálny tajomník NATO vidí malú pravdepodobnosť použitia jadrových zbraní na Ukrajine

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali