Tlak na odzbrojenie obyvateľstva rastie. Nevadí, že teroristi používajú mačety, sekery a autá. Čo je skutočným dôvodom?

Tlak na odzbrojenie obyvateľstva rastie. Nevadí, že teroristi používajú mačety, sekery a autá. Čo je skutočným dôvodom?

Bratislava/Mníchov 28. júla 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-David J. Phillip)

 

Napriek tomu, že medzi legálnou držbou zbraní občanmi krajiny a teroristickými útokmi nebola preukázaná žiadna negatívna korelácia je tu ďalší pokus sprísniť ju. Po teroristickom útoku v Mníchove sa objavili jasné politické signály, že treba upraviť legislatívu. 18 ročný Ali Sonboly použil totiž na vykonanie svojho strašného činu 9mm pištoľ Glock 17 a mal k dispozícií viac ako 300 nábojov

 

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Ak plánuje niekto spáchať teroristický útok, jeho rozhodnutie je pevné, útok si totiž vyžaduje plánovanie, čas, prostriedky, odhodlanie. Zbraň je takmer vždy ilegálna. Žiaden štát na svete nemá tak benevolentné zákony, aby si bolo možné zakúpiť samopal v samoobsluhe. Získať zbraň legálnym spôsobom vyžaduje byt beztrestný, prejsť psychotestami, zaplatiť, čakať a dodržiavať zákony spojené s jej držbou a použitím.

Zbraň nie je možné iba tak nosiť kdekoľvek so sebou, už vôbec nabitú, teroristický útok je náhly a nečakaný, ľudia zvyknú zmätkovať, konať pomaly a nepresne. Držba zbraní občanmi štátu znižuje riziko, ako aj škody napáchané teroristickými útokmi iba minimálne, pretože zatiaľ by sa iba časť z nás dokázala brániť efektívne, ale to sa môže v budúcnosti zmeniť. Teroristické útoky je možné účinne eliminovať tajnými službami, políciou, armádou, zahraničnou politikou, imigračnou politikou, bezpečnostnými systémami, strážnymi službami, atď. Pokiaľ by fungovali tak, ako majú a neboli často namierené skôr proti vlastným občanom, než na ich ochranu. Príklad Izraela je fungujúcou kombináciou všetkého vyššie spomenutého, pretože vzhľadom na to, čo neustále rozpútava v svojom okolí sa musí neustále brániť.

Reklama

Prečo sa politici snažia latentne kriminalizovať občanov štátu a zbaviť ich zbraní? Aby sa v prípade revolúcie, či nepokojov nemali čím brániť? Aby sa znížili riziko násilia, samovrážd? Či ide iba o amaterizmus a okamžitú snahu prísť s nejakým politickým riešením, „aby sa nepovedalo“?

Čo nám hovoria prieskumy a štatistiky? Zo 14 022 overených policajných profesionálov v USA sa 80% vyjadrilo, že držba zbrane by znížila napáchané škody pri tragédiach ako boli Newtown (streľba v škole) a Aurora (streľba v kine). Prieskum medzi ekonómami v USA dokumentuje výsledky, že až 88% z nich si myslí, že legálne držané zbrane sú v USA používané viac v sebaobrane ako pri páchaní trestného činu. 91% dopytovaných si myslí, že zóny v ktorej sú zbrane zakázané priťahujú kriminálnikov namiesto toho, aby ich odpudzovali. Fakty z masakrov, ktoré sa odohrali v USA od roku 1950 hovoria, že 99% z nich sa odohralo v zónach, v ktorých sú zbrane zakázané.

Terorizmus pre niekoho možno nečakane priamo koreluje s úrovňou vzdelania a chudoby. Čím vzdelanejší je človek, tým menšia pravdepodobnosť, že spácha teroristický útok. Tento výsledok vyplýva z prieskumu 133 krajín medzi rokmi 1984 až 2007. Ide o obrovský súbor dát, ktorý robí štúdiu kredibilnou. Je to pochopiteľné, človek, ktorý nemá čo stratiť, naopak jeho rodina môže získať a zároveň nemá ukončené ani stredoškolské vzdelanie, „sa odpáli“ skôr, než dobre situovaný vysokoškolák. Eli Wiesel, laureát na nobelovú cenu mieru v roku 1986 povedal:

„Čo mladých ľudí tak láka k terorizmu? Zjednodušovanie sveta. Fanatik nemá žiadne otázky, iba odpovede. Vzdelanie je jediná cesta ako eliminovať terorizmus.“

Komisárka Európskej únie Elżbieta Bieńkowska tvrdila v máji tohto roku, že legálne držané zbrane pomohli v Európskej únií 100 000 ľuďom vykonať samovraždu a to v priebehu 10 rokov. Štatistika Firearms in Europe však hovorí, že bolo spáchaných „iba“ 66 000 samovrážd a z nich „iba“ 1500 bolo vykonaných legálne držanými zbraňami. Najviac, 22 000 bolo vykonaných „klasicky“ ostrým predmetom. Komisárka si „pričarovala“ 34 000 samovrážd, ignoruje, že za posledných desať rokov došlo k až 30% zníženiu miery samovrážd a bojkotovala hlavne poloautomatická zbrane, ktoré sa na samovraždách prakticky nepodieľali.

Reklama

Náš slovenský politik Richard Sulík zo strany SaS sa postavil za držbu zbraní občanmi krajiny a napadol komisárku Elżbieta Bieńkowsku. Povedal, že by bol rád: „keby bol celý návrh stiahnutý.“

Nemecko má síce v porovnaní s inými krajinami relatívne liberálne zákony dotýkajúce sa držby zbraní, avšak v absolútnom merítku sú konzervatívne. Treba skôr umožniť občanom aspoň legálne brániť svoje domácnosti a majetky, než snažiť sa im zabrániť v tom vlastniť pokiaľ možno akúkoľvek zbraň. Najväčší vplyv na správanie ľudí má práve kultúra. Zbraň je iba prostriedkom a jej použitie následkom. V USA je za sprísnenie legislatívy podľa očakávaní práve Hillary Clinton.

Anton Smataník

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:21

Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa v piatok dohodli, že Ukrajine dodajú viac prostriedkov protivzdušnej obrany. Po online konferencii ministrov obrany krajín NATO s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v rámci zasadnutia Rady NATO – Ukrajina to oznámil generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

16:33

Fínska hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela aj vo svojom treťom zápase na Turnaji piatich krajín v Poprade. V piatok zdolala rovesníkov z Česka 5:3 a je na čele tabuľky. Slováci mali v piatok voľno, mužstvo Ivana Feneša má zatiaľ na konte dve prehry – s Českom 2:7 a s Fínskom 1:6.

16:32

Chorvátsky ústavný súd v piatok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

16:31

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali