Tip na knihu: … keď život nejde podľa tvojich predstáv

Tip na knihu: … keď život nejde podľa tvojich predstáv

Slovensko 29. mája (HSP/Foto:zachej.sk)

 

Život nekráča podľa našich predstáv. Niektorí ľudia sú nezamestnaní a je pre nich ťažké nájsť si zamestnanie, aj napriek tomu, že sa snažia a majú ochotu pracovať. Iní hľadajú životného partnera, s ktorým by strávili zvyšok života, ale stále sú sami. Ďalší túžia po zdraví, keď ich choroba trápi nielen fyzicky, ale aj psychicky. Niektorým rodičom vadí výber školy ich detí, budúci partner či zamestnanie. Každý človek má inú predstavu o svojom živote či živote svojich blízkych. Lenže život nie vždy plynie podľa našich predstáv.

Rovnako to bolo aj v prípade ženy, matky troch detí. Keď už boli deti väčšie, žena nastúpila do práce a jej kariéra sa začala postupne rozvíjať. Z pracovníčky banky, zakladajúcej účty, sa stala riaditeľka väčšej pobočky. Všetko išlo podľa jej predstáv. Jej túžbou bolo mať doktorát. Keďže deti boli samostatnejšie, kariéra sa rozvíjala ako mala, a ona bola vždy dobrá študentka, rozhodla sa podať si prihlášku. Mesiac po jej odoslaní, prišiel pre ňu šok. Bola tehotná. Ďalšie tehotenstvo vôbec nebolo v jej predstavách. Veď je matkou troch detí, tri predsa stačia. Čo bude s jej kariérou? Kým prvé tri tehotenstvá boli pre ňu radosť, toto bolo pre ňu utrpenie. Bojovala svoj vnútorný boj. Prečo práve teraz? Prečo v tak nevhodnom čase? Prečo im Boh požehnal dieťa? Ona ho predsa nechce. Žena sa ešte nestihla zmieriť s tehotenstvom a prišiel pre ňu ďalší šok. Triple testy priniesli výsledok, že s pravdepodobnosťou 1 ku 13 bude mať dieťa Downov syndróm. Prišlo ďalšie obviňovanie Boha: nielenže tehotenstvo, ale dieťa bude aj choré? A čo moja práca? Na nič iné nemyslela, len na svoju prácu. Cez postupné utrpenie, začala hľadať u Boha útechu. Už ho neobviňovala. Postupne prijala svoje dieťa. Začala sa modliť, aby bolo zdravé. Pomaly si uvedomovala svoju sebeckosť, svoje zameranie na výkon v práci. Mesiace bolesti a trápenia sa následne premenili na radosť z očakávaného dieťaťa. Aj napriek výsledkom dúfala, že dieťa bude zdravé. A skutočne aj bolo. Keď sa narodilo, cítila nesmiernu radosť. A dnes, je to jej malá princeznička. Nevie si už predstaviť, že jej najmladšia dcéra by v ich životoch nebola. Žena cez mesiace utpenia dospela k veľkej radosti.

Reklama

O tom, že život žien, ale aj mužov nejde vždy podľa ich predstáv, píše autorka Katrina J. Zeno v knihe Keď život nejde podľa tvojich predstáv. Autorka opisuje neľahké životné skúšky a osudy ľudí, ktorých vo svojom živote stretla. Na ich príbehoch poukazuje, prečo je niekedy lepšie, keď sa naše túžby nenaplnia.

Čo prežíva človek, ktorého plány sa rúcajú ako domček z karát? Autorka to vysvetľuje, na základe príbehu o striebrotepcovi: „Majster vzal kus striebra a rozpálil ho nad ohňom. Vysvetlil, že pri čistení striebra je potrebné vložiť ho až do stredu ohňa, kde je teplota najvyššia, iba tak sa spália všetky nečistoty. To isté s nami robí Boh, pomyslela si žena: vkladá nás do plameňov ako striebrotepec, ktorý vytápa a čistí striebro. Spýtala sa majstra, či je pravda, že počas celého procesu tavenia striebra musí sedieť pri ohni: „Áno, a nielen sedieť,“ odvetil majster. „Kým je striebro v ohni, nesmiem z neho spustiť oči. Keby som ho nechal v plameni čo len o sekundu dlhšie, zničilo by sa.“ Žena chvíľu sedela mlčky a potom sa spýtala: „Ako viete, kedy je čisté?“ Usmial sa. „To je ľahké – keď v ňom uvidím odraz svojej tváre,“ odvetil“ (117-118).

Reklama

Ďalšie zaujímavé príklady “opracovania“ človeka si môžete prečítať v knihe:

Keď život nejde podľa tvojich predstáv/When life doesn’t go your way. Katrina J. Zone. Redemptoristi. 2011. 144 s.

 

Knihu si môžete zakúpiť na: http://www.zachej.sk/produkt/2013/ked-zivot-nejde-podla-tvojich-predstav/

 

Reklama

Zuzana Franková

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali