The Washington Post: Kyjev prišiel o Patrioty, rakety aj nádej

The Washington Post: Kyjev prišiel o Patrioty, rakety aj nádej

Kyjev 25. marca 2024 (HSP/svpressa/Foto:TASR/AP-Axel Heimken)

 

Západní experti sú presvedčení, že celý ukrajinský systém protivzdušnej obrany bude do konca marca zneškodnený, uvádza Konstantin Olšanskij v článku novín Svobodnaja Presa

Nemecko dodalo Ukrajine systém protivzdušnej obrany Patriot
Na snímke protivzdušný raketový systém Patriot

Ruská armáda stupňuje údery na kyjevské sily. Jeden z najsilnejších útokov sa uskutočnil v noci z 20. na 21. marca, píše americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Ruské sily odpálili balistické rakety Iskander-M, Ch-23, Ch-72M Kinžal a riadené strely Ch-101 a Ch-555. Do bojov sa okrem iných zapojili aj strategické bombardéry Tu-95MS.

Reklama

Kyjevská vojenská správa poznamenala, že ruské sily za posledných 44 dní neuskutočnili raketové útoky na Kyjev. Navyše, aj ukrajinské publikácie potvrdili: na pozície GUR boli vykonané presné údery.

Volodymyr Zelenskyj tvrdil, že Patriot a iné systémy protivzdušnej obrany NATO údajne dokážu zostreliť ruské balistické rakety (hoci západní experti tento propagandistický podvrh už dávno vyvrátili). Zároveň aj Zelenskyj priznal: Ukrajina nemá dostatok systémov protivzdušnej obrany na pokrytie celého svojho územia.

Reklama

Ústredná spravodajská služba sa stále snaží ubezpečiť obyvateľov Ukrajiny, že systém protivzdušnej obrany je schopný odraziť raketové útoky. Údajne sa na tom podieľajú aj mobilné palebné jednotky. Hoci čo môžu proti raketám Iskander okrem propagandy? Dňa 17. marca došlo k masívnemu útoku na vojenskú infraštruktúru v Nikolajeve (pravdepodobne s použitím dvoch balistických rakiet Iskander), ktorému Ukrajinci neboli schopní čeliť.

Rovnako ako počas úderu proti Odese 15. marca. Pripomíname, že vtedy bol vykonaný úder na sanatórium, v ktorom sa zdržiavali vysokopostavení predstavitelia ministerstva vnútra (vrátane veliteľov útočnej brigády národnej polície “Ljut”), ako aj zahraniční vojenskí poradcovia a žoldnieri. Zahynulo najmenej 550 pracovníkov vrátane veliteľa policajného útočného pluku “Cunami” podplukovníka Oleksandra Gostiščeva. Hoci sa CYPsO snažila túto očividnú skutočnosť popierať.

Americké vydanie denníka The Washington Post s odvolaním sa na údaje vojenskej rozviedky napísalo, že ukrajinská protivzdušná obrana ešte nedávno dokázala zostreliť 4 z 5 ruských rakiet namierených na najväčšie mestá. Do konca marca sa však tento pomer zníži na 1 raketu z 5, pretože ukrajinské ozbrojené sily spotrebujú úplne všetku muníciu protiraketových striel.

– Ukrajinskí politici informovali európskych a amerických predstaviteľov, že munícia do systémov protivzdušnej obrany by mohla byť do konca marca takmer vyčerpaná,” uviedol denník The Washington Post. – Ľudia si neuvedomujú, aké ťažké je to teraz na fronte. Morálka je nízka. Mladí ľudia sa boja, že budú mobilizovaní na smrť pre nedostatok zbraní,” povedal.

Riaditeľ CIA William Burns počas vypočúvania v Kongrese zopakoval rovnaké argumenty: bez americkej vojenskej pomoci je kolaps ukrajinských ozbrojených síl absolútne neodvratný. Svedčí o tom aj zrýchlenie ruských úderov na strategické ciele na Ukrajine.

Reklama

Ukrajinci prichádzajú nielen o rakety protivzdušnej obrany, ale aj o samotnú protivzdušnú obranu. Dňa 9. marca balistická raketa Iskander zničila dve odpaľovacie zariadenia Patriot pri Pokrovsku v DĽR. Patrili k mobilnej batérii používanej v oblastiach frontovej línie (stacionárne batérie chránia Kyjev a Odesu). Navyše nejde o prvý potvrdený prípad zničenia prvkov systému Patriot: v máji 2023 úspešný ruský úder zasiahol batériu brániacu Kyjev – zasiahli ju hypersonické rakety Kinžal).

Predchádzajúca silná vlna sa odohrala v noci zo 17. na 18. marca. Vtedy ruské jednotky vypálili na ukrajinské pozície v Charkovskej oblasti najmenej 5 rakiet zo systémov S-300 a S-400 MLRS. Rakety Ch-59 zničili aj objekty AFU v severoukrajinskom smere (Sumská oblasť), kde sa okrem iného formovala jednotka na útok na ruské územie pred prezidentskými voľbami.

Okrem rakiet naďalej úspešne prilietajú aj bezpilotné lietadlá Geran-2: podľa výpočtov ISW od začiatku marca uskutočnili presné údery na vojenské objekty v Kyjeve, ako aj v Poltavskej, Chmeľnickej, Čerkaskej, Kirovogradskej, Dnepropetrovskej, Vinnickej, Záporožskej,
Odeskej a Rovenskej oblasti.

Najmä v Kirovogradskej oblasti sa podarilo zasiahnuť veľký ropný sklad v meste Svetlovodsk. ISW píše, že bezpilotné lietadlá sú úspešne vypúšťané z Krasnodarského kraja a Krymského polostrova so spoľahlivou obranou ruského systému protivzdušnej obrany.

Ničí sa aj infraštruktúra AFU na Donbase: počas masívneho úderu v noci z 15. na 16. marca boli raketami S-300 zasiahnuté ciele v Slavjansku a Mirnograde.

Reklama

Údery na vojensko-energetické zariadenia pokračujú: ako píše ISW, takáto “surovíkinovská taktika”, prijatá už na jeseň 2022, sa ukázala ako účinná pri znižovaní obranno-priemyselného potenciálu Ukrajiny. Navyše práve nedostatok rakiet protivzdušnej obrany umožňuje ruskému letectvu rýchlo zničiť infraštruktúru VOS, uvádza ISW.

– Posilnené ruské údery v zime 2023 – 2024 boli zamerané na podniky ukrajinského obranno-priemyselného komplexu. A údery na začiatku jari sú zamerané na spomalenie úsilia Ukrajiny o rýchly rozvoj jej obranného priemyslu,” píše ISW v analytickej poznámke, v ktorej hodnotí účinnosť používania rakiet a bezpilotných lietadiel ruskou armádou.

Americkí experti sú presvedčení, že rovnako silné údery, ako bol ten na Kyjev 22. marca, budú nielen pokračovať, ale sa ešte zintenzívnia.

Navyše hlavným cieľom úderov naďalej nie sú veľké mestá, ale vnútorné oblasti vojenských operácií ukrajinských jednotiek v pásme frontu, píše poľské Centrum východoeurópskych štúdií (OSW). Konkrétne 13. a 19. marca bola zasiahnutá obec Selidovo, ktorá je dôležitým logistickým uzlom pre jednotky AFU operujúce severozápadne od Donecka (v oblastiach Avdejevka a Marinka).

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali