Bratislava 04. december 2017 (HSP/SD/Foto:PxHere)
Ako obstáli v teste tradičné spišské párky, ktoré v obchodných reťazcoch patria k posledným mohykánom?
„Vynálezcom“ spišských párkov bol mäsiarsky majster Štefan Varsányi na začiatku 20. storočia. Do roku 1950 ich v regióne vyrábalo viacero uznávaných mäsiarskych majstrov, no ich výroba bola hotovou alchýmiou, píše slovenskydennik.sk. Základom receptu bola paprika a dôraz sa kládol aj na drevo, pod ktorým boli výrobky údené. Mäsiari túto zmes miesili holými rukami a nechali ju riadne odstáť. Hlavným kľúčom k úspechu bola ale poctivosť mäsiarskeho majstra.
To však už v dnešnej dobe dávno neplatí. Patent na výrobu spišských párkov je registrovaný v Bruseli. To znamená, že každý, kto ich chce vyrábať, musí dodržiavať presný postup, no pôvodný recept sa nezachoval. V súčasnosti ponúka spišské párky 19 výrobcov v rôznej kvalite. Ako píše Slovenský denník, ani jeden z nich neobstál v teste na 100 %.
Medzi zásady na výrobu spišských párkov patrí plnenie do baraních črievok, obsah aspoň 80,2 percenta mäsa bez kože a obsah čistej svalovej bielkoviny aspoň 10 %. Testom prešli len tri druhy výrobkov. Najhoršie dopadli značky Cimbaľák fine, Baron a Mecom. Ďalším problémom bol obsah tuku, ktorého by párky mali obsahovať 19 %. Väčšina výrobkov sa nachádzala výrazne pod touto hranicou, čo znamená, že párky boli príliš suché. Dvaja výrobcovia (Maroš a Fine) obsahovali až 28 percent tuku.
V ďalšom teste bol skúmaný obsah sóje a prírodných farbív – zložky, ktoré by pravé spišské párky obsahovať nemali. Sója bola objavená v značkách Mecom a Fine Life. Papriku, ktorá dodávala párkom tradičnú červenú farbu, nahradilo farbivo kyselina karmínová (E120). Tie boli zistené u všetkých výrobcov. Najnižšie hodnoty obsahujú značky Berto a Baron. Najmenej soli bolo zistenej v značkách Billa a Baron, na druhej strane rebríčka sú párky Mecom a Maroš.
Výrobcovia sa spoliehajú najmä na to, že spotrebitelia nepoznajú normy. Niektorí z nich sa priamo na balení priznajú, že nedodržiavajú limity pomeru mäsa. Analýza teda ukázala, že žiaden z 19 výrobcov neprešiel testom a nedodržal presne stanovené normy výroby spišských párkov.