Tenis-DC: Mečíř po triumfe nad Švédskom: "Veril som v tri body z dvojhier"-SÚHRN

Tenis-DC: Mečíř po triumfe nad Švédskom: "Veril som v tri body z dvojhier"-SÚHRN

Bratislava 15. septembra (TASR) – Slovenskí tenisti budú aj v roku 2014 účinkovať v 1. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára. V stretnutí 1. kola play off o účasť v "druhej lige" zvíťazili v bratislavskom NTC nad Švédskom 3:2. O rozhodujúci tretí bod pre slovenské farby sa v záverečnej dvojhre zaslúžil Lukáš Lacko, ktorý v súboji tímových dvojok zdolal Isaka Arvidssona za 100 minút hladko v troch setoch 6:2, 6:3 a 6:3.

Slováci po piaty raz za sebou zvládli záchranárske práce a upravili vzájomnú bilanciu so Švédmi na 2:1. Lacko prispel k triumfu dvomi bodmi. V piatok si poradil s Markusom Erikssonom, ktorý v úvodnej nedeľňajšej dvojhre zvíťazil nad Andrejom Martinom za 3:03 h v štyroch setoch 6:7 (3), 6:2, 7:5, 6:4 a vyrovnal stav na 2:2. Žreb nového ročníka Davisovho pohára je na programe v stredu v londýnskej centrále ITF. Švédov čaká v októbri 2. kolo play off o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny proti Dánsku.

Lacko mal proti Arvidssonovi raketový štart, keď dvakrát prelomil podanie súpera, vybudoval si náskok 4:9 a prvý set získal jasne vo svoj prospech. Zverenec trénera Ladislava Simona kvalitne servoval i returnoval, pri dlhších výmenách dokázal Arvidssona rozbehať. V druhom dejstve držal Švéd s Lackom krok iba do stavu 2:2. Aj tretí set bol v réžii tohtoročného štvrťfinalistu turnajov ATP v Dauhe a Aucklande, ktorý za stavu 4:3 súpera brejkol a pri vlastnom servise už dotiahol zápas do úspešného konca, keď vďaka esu premenil hneď prvý mečbal.

Lacko mal z víťazstva veľkú radosť. "Bol to psychicky náročný zápas. Myslím si, že ešte nikdy som v Davis Cupe nenastupoval za stavu 2:2, navyše proti Arvidssonovi som musel potvrdiť úlohu papierového favorita. Celý týždeň som však hral dobre a som rád, že som to ukázal aj v dnešnom zápase. Dôležité bolo, že mi vyšiel úvod stretnutia Veľmi dobre som podával, súpera som nepustil ani k jedinému brejkbalu. Mám ešte určité rezervy na returne. V budúcom roku sa chceme pokúsiť prebojovať do baráže o svetovú skupinu. Dúfam, že budeme mať konečne viac šťastia pri žrebe a v 1. kole nového ročníka sa predstavíme doma," povedal Lacko. Slovenskému kapitánovi Miloslavovi Mečířovi spadol kameň zo srdca. "Pred zápasom som veril, že vo dvojhrách by sme mohli získať tri body a moje želanie sa splnilo. Švédi boli nepríjemní, Eriksson po kvalitnom výkone vyrovnal na 2:2, no Lukáš Lacko našťastie zvládol záverečný zápas s Arvidsssonom, ktorý je predsa len slabším hráčom ako švédska jednotka. V dôležitých momentoch si zachoval chladnú hlavu a kontroloval vývoj zápasu. Andrejovi Martinovi dnešný deň celkom nevyšiel. Proti Erikssonovi tam zahral zopár tesných autov, čo mu zobralo vietor z plachiet. Švéd začal dobre podávať a rozohral sa k výbornému výkonu."

Reklama

V dueli medzi Martinom a Erikssonom si obaja hráči držali svoje podania až do stavu 5:5. V jedenástom geme slovenský reprezentant prelomil súperov servis, v ďalšej hre však nezískal ani loptičku a tak prišiel na rad tajbrejk. V ňom sa presadil Martin, ktorý uhral od stavu 2:3 päť bodov v rade. Erikssona strata úvodného setu nezlomila a v druhom dejstve dominoval, keď Martina dvakrát brejkol. Aj tretí set sa stal korisťou Švéda vďaka brejku v jedenástom geme. Martinovi nefungovalo prvé podanie, pri dlhých výmenách od základnej čiary mu chýbal víťazný úder. Eriksson si na začiatku štvrtého dejstva po rýchlom brejku vybudoval náskok 3:1 a zápas už dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:4 premenil pri vlastnom servise v poradí tretí mečbal.

Martin bol po prehre sklamaný. "Do zápasu som išiel s tým, že vedieme 2:1 a chcel som získať tretí bod. Prvý set som vyhral zaslúžene, v druhom dejstve som chytil antirytmus na servise, čo Eriksson využil. Dostal sa na koňa, začal výborne podávať a zaslúžene vyhral. Niektoré situácie som riešil zle takticky, dosť som mu to slajzoval, čo bola voda na jeho mlyn. Erikssonova hra mi moc nevyhovovala. Bol to iný súper ako Arvidsson, ktorý mi sedel oveľa viac. Nečakal som, že bude taký silný na servise, hneď po prvých loptách ma zatlačil. Rozhodujúcim momentom bol úvodný gem druhého setu, v ktorom som mu daroval podanie," povedal slovenský tenista.

Reklama

Eriksson bol po zisku druhého bodu spokojný. "Bol to ťažký zápas. V druhom sete mi začali oťažievať nohy, no kapitán mi namiešal zázračný drink, ktorý mi dodal sily. Dnes ma podržalo podanie a v dôležitých momentoch som dokázal zahrať skvelé údery. Je to pre mňa doposiaľ najcennejšie víťazstvo." Švédsky kapitán Fredrik Rosengren bol napriek prehre 2:3 s výkonmi jeho zverencov spokojný. "Pre Erikssona i Arvidssona boli zápasy proti Lackovi a Martinovi obrovskou školou. Nie sú zvyknutí hrávať v takýchto arénach pred veľkou diváckou kulisou, väčšinu sezóny sa pohybujú po turnajoch kategórie futures. Eriksson hral proti Martinovi neuveriteľne, zaslúži si absolutórium. Arvidsson sa proti Lackovi snažil, no na disponovaného súpera to nestačilo."

1. kolo play off o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára:

SLOVENSKO – Švédsko 3:2

Reklama

piatok:

Andrej Martin – Isak Arvidsson 6:2, 6:3, 6:4

Lukáš Lacko – Markus Eriksson 6:2, 6:3, 6:4

sobota:

Lukáš Lacko, Filip Polášek – Robert Lindstedt, Johan Brunström 4:6, 5:7, 4:6

Reklama

nedeľa:

Martin – Eriksson 7:6 (3), 2:6, 5:7, 4:6

Lacko – Arvidsson 6:2, 6:3, 6:3

la /k dispozícii sú zvukové záznamy a videozáznam/

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali