Temný Halloween – staré praktiky a satanizmus

Temný Halloween – staré praktiky a satanizmus

30. októbra 2017 (HSP/blog.idnes.cz/Foto:TASR/AP-Nam Y. Huh)

 

“Halloween je čas, kedy sa otvára tajný portál do sfér temnoty, smrti a nadprirodzena. Démoni a duchovia majú v túto noc voľnú moc, vyvádzajú, vábia nás na svoje veselice a umožňujú nám nahliadnuť do budúcnosti.” – Blanche Barton.

Ilustračné foto

Stručná história sviatku

Reklama

Pôvod sviatku zvaného Halloween (All Hallows’ Evening – Predvečer všetkých svätých) je v keltskom festivale zvanom Samhain, oslavovanom v noci z 31. októbra na 1. november. V keltskom Írsku, asi pred dvetisíc rokmi, bol Samhain považovaný za predel medzi svetlejšou polovicou roka (letom) a temnejšou polovicou (zima). Hranica medzi týmto svetom a nadpozemským svetom bola vraj najtenšia a dovoľovala duchom prechod na náš svet. Údajne sa vynárali temné sily, ktoré mali obťažovať domácnosti ľudí. Ľudia sa preobliekali za zlých duchov, aby sa tak vyhli ich škodlivému vplyvu. Oheň a jedlo hralo veľkú úlohu v týchto slávnostiach. Kosti porazeného dobytka boli hádzané do verejného ohňa. Jedlo bolo pripravované pre živých i mŕtvych.

Íri, ktorí emigrovali do Ameriky v devätnástom storočí, tam priniesli tradície Halloweenu, pričom dnes je to jeden z hlavných sviatkov roka v Amerike. Časom sa do Halloweenu vmiesili ďalšie tradície ako napríklad vydlabávanie tekvíc, ktoré mali ochrániť všetkých ľudí v dome pred démonmi.

Reklama

V keltskom Írsku sa so sviatkom Samhain spájajú dve hory ležiace v údolí Boyne Valley – Tlachtga a Tara. Na Tlachtge sa zvykol robiť Veľký ohňový festival, ktorý začal v predvečer Samhainu. Tara bola tiež spájaná so Samhainom, ale hlavnú úlohu v slávnostiach mala hora Tlachtga. Oslavy na Tlachtge môžu mať pôvod v rituáloch plodnosti vykonávaných na hore a pravdepodobne vyvrcholili v kombinácii s inými vierami do Veľkého ohňového festivalu.

Festival Samhain značil koniec jedného keltského roku a začiatok nového. Bol to jeden z najvýznamnejších keltských festivalov. Behom tejto doby sa svet dostal do temnoty a mŕtvi “ožili”. Ohne zapálené na hore Tlachtga vraj boli verejnou oslavou víťazstva svetla; ohne zapálené v domácnostiach boli rodinnou oslavou sviatku. Duchovia mŕtvych predkov potom boli s bezpečím opäť vítaní do svojich domovov a údajne nepredstavovali hrozbu pre domovy. Duchovia predkov vyhľadávali v túto noc teplo vytvorené ohňom a jedlo slúžilo na ich pohostenie.

Veštectvo bolo dôležitou súčasťou každodenného života Keltov a malo veľký vplyv na formovanie slávností na hore Tlachtga počas Samhainu. Tí, ktorí veštili a predpovedali budúcnosť, mali v túto noc najväčší úspech.

Kresťanstvo prijalo uctenie si mŕtvych do kresťanského kalendára ako Deň všetkých svätých na prvý november.

Samhain značil koniec obdobia hojnosti, tepla a svetla, znamenal začiatok doby tmy, zimy a neistoty. Týkal sa konca vegetačného obdobia.

Reklama

 

Druidské praktiky

Kelti mali svojich kňazov, ktorých nazývali druidi. Dávno pred Kristom chodili druidi v Británii, Írsku, Francúzsku, Škótsku, Nemecku a v iných keltských krajinách 31. októbra od domu k domu a žiadali od ľudí obete. Oslavovali koniec leta tým, že tieto obete prinášali pánovi smrti a zlých duchov zvanému Samhain (nazvaného rovnako ako festival). Pre Keltov bol 1. november dňom smrti. V tomto čase padalo lístie, začalo sa ochladzovať a klesali teploty. Boh slnka Muck Olla začal strácať silu a pán smrti Samhain sa dostával k moci. Samhain zhromaždil duchov všetkých, ktorí zomreli počas predchádzajúceho roka. V tento deň boli vyvolávaní duchovia mŕtvych hriešnikov, ktorí v predošlom roku zosnuli. Kelti očakávali, že budú obťažovaní duchmi, démonmi a inými temnými bytosťami.

Druidskí kňazi viedli uctievacie rituály, na ktorých boli prinášané obete tvorené zvieratami ako sú napríklad kone, mačky, kravy či čierne ovce, a ľuďmi. Obete boli dané na záprah a boli upálené k smrti. Samhain a zlí duchovia tak boli uspokojení. Keď zvieratá a ľudia kričali v agónii počas upaľovania, účastníci rituálu boli preoblečení do kostýmov vyrobených z koží zvierat a mali na sebe zvieracie hlavy. Pritom tancovali, preháňali sa a preskakovali cez oheň, aby odohnali zlých duchov.

Druidskí kňazi chodili od domu k domu a žiadali obete, čiže vykŕmený dobytok, čierne ovce a ľudí. Z ľudí to boli zväčša deti alebo panny. Tým, ktorí im obete poskytli, bol sľúbený úspech a tí, ktorí odmietli, boli druidmi zastrašovaní a preklínaní, pretože neuspokojili duchov a iné bytosti. Proti ľuďom, ktorí odmietli vydať obeť, používali magické prostriedky. Na vchodové dvere domu druidi potom kreslili magické symboly; tej noci mal údajne niekto v dome zomrieť. Tento spôsob sa nazýva “trick or treat” – “obdarujte nás, inak vám niečo vyvedieme”. Treat znamenalo ponúknutie obete, trick znamenalo nepríjemné prekvapenie.

Reklama

V stredoveku došlo k obrovskému zaužívaniu temných okultných praktík, čarodejníctva a mágie. Verilo sa, že 31. októbra čarodejnice cestovali na metlách na čierne sabaty, aby uctievali diabla. Boli údajne sprevádzané duchmi vo forme čiernych mačiek. Druidi uctievali mačky, pretože vraj verili, že sú to reinkarnované temné duše ľudí.

 

Halloween a satanizmus

31. október je jeden z najdôležitejších satanistických sviatkov v roku. Býva označovaný aj ako “diablove narodeniny”. Stal sa festivalom smrti.

Halloween dnes nadväzuje na tradíciu Keltov. Typická je téma temnoty, smrti, strachu, hrozieb, zla, deštrukcie. Deti sa obliekajú ako démoni, čarodejnice, duchovia, príšery, vlkolaci a sú posielané na ulice v zmysle druidských praktíc, kedy požadujú od ľudí obete (vo forme jedla). Dnes sú ľudské obete verejne nahradzované sladkosťami, ktoré majú uspokojiť zlých duchov a démonov. Druidské obetovacie praktiky na uctenie zlých bytostí sú ekvivalentom satanistických praktík. Tradičnou reakciou tých, ktorí nie sú obdarovaní je to, že im vyvedú niečo zlé. Vydlabávajú sa tekvice a formujú sa na nich tváre démonov, ktoré zdobia domácnosti.

Zosnulý satanista Anton LaVey vo svojej knihe zvanej Satanská biblia píše, že Halloween je jedným z najvýznamnejších satanistických sviatkov. Ďalšie sú podľa neho Valpurgina noc, letný a zimný slnovrat a jarná a jesenná rovnodennosť. Satanisti oslavujú prechodové obdobia, kedy niečo staré zaniká a vzniká niečo nové; je to typický motív užívaný v mystike a v okultizme, avšak satanistami je zneužívaný na negatívne účely.
Bývalý satanista Stephen Dollins povedal, že Halloween je oslavou strachu. Tvrdí, že je za tým skrytá temná agenda. Vraví, že Halloween je “výmyslom diabla”, ktorý má byť prostredníctvom tohto sviatku uctievaný.
Blanche Barton, satanistická Vysoká kňažka, na stránke Cirkvi Satanovej napísala, že Halloween dáva príležitosť svetským ľuďom ochutnať zlo noci; majú príležitosť zatancovať si s diablom. Vraví, že satanisti sa stretávajú v malých skupinkách po celom svete a konajú “pekelné” ceremónie.

Bývalá okultistka Johanna Michaelsen tvrdí, že Halloween je jedným zo zásadných období verbovania nových satanistov do svojich kruhov.

Tom Sanguinet, bývalý Vysoký kňaz čarodejníckeho hnutia Wicca povedal, že Halloween je čiste a absolútne zlej podstaty. Obeta vo forme sladkosti je vraj obetou prinesenou falošným bohom.

Počas tajných satanistických rituálov sú deti v tomto období zneužívané, mrzačené a vraždené po celom svete, aby satanisti uspokojili démonické bytosti, ktoré vyvolávajú a uctievajú. Satanistické praktiky sú ekvivalentom druidských obetovacích praktík. Satanisti v tomto čase vykonávajú krvavý obetný rituál ľudí a zvierat, ohňový festival, veľký sabat a sexuálne rituály.

Mário Oláh

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:40

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu schválili historicky prvé pravidlá EÚ týkajúce sa boja proti násiliu na ženách. Ich cieľom je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a obete domáceho násilia.

Smernica požaduje zavedenie prísnejších zákonov proti kybernetickému násiliu, lepšiu pomoc pre obete a opatrenia na prevenciu znásilnení.

14:29

Z korupcie obvinený námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov zostane vo väzbe prinajmenšom nasledujúce dva mesiace, a teda do 23. júna. Rozhodol o tom v stredu moskovský súd. Informovala o tom agentúra AP a stanica Sky News.

Podľa ruského Vyšetrovacieho výboru (Sledkom) je podozrivý z prijatia úplatku v obzvlášť veľkom rozsahu. Za tento trestný čin mu v prípade usvedčenia hrozí až 15 rokov väzenia.

Námestník ministra obrany bol zadržaný pre podozrenie z korupcie
Na nedatovanej snímke vydanej 11. kanuára 2024 námestník ministra obrany Timur Ivanov v Moskv
14:20

Priame platby sa slovenským farmárom budú vyplácať aj po 30. júni. Uviedol to na tlačovej besede po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).

Informácie o nevyplácaní priamych platieb po júni označil Takáč za nepravdivé a zavádzajúce.

Výjazdové rokovanie vlády v Dolnej Krupej Takáč
Na snímke zľava riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Marek Čepko a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) počas tlačovej konferencie po výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej
14:10

Strata amerického výrobcu lietadiel Boeing bola v 1. kvartáli nižšia, než sa očakávalo. Koncern uviedol, že jeho dodávateľský reťazec sa stabilizuje aj napriek kríze týkajúcej sa modelu 737 Max.

Strata v prvých troch mesiacoch 2024 klesla na 343 miliónov USD (321 miliónov eur), alebo 56 centov na akciu, zo 414 miliónov USD, alebo 69 USD na akciu.

14:02

Centrom Londýna sa v stredu preháňalo niekoľko splašených koní, utiekli britskej vojenskej jednotke Household Cavalry. Zranenia pri tom utrpelo päť ľudí, štyroch odviezli do nemocnice. Informoval denník The Telegraph.

Zvieratá zhodili svojich jazdcov počas ranného cvičenia. Pri incidente sa zranil najmenej jeden vojak.

splašené kone v Londýne
Na snímke dva splašené kone v uliciach Londýna
13:39

Vláda plánuje znižovať deficit verejných financií približne o 1 % hrubého domáceho produktu (HDP) ročne. Postupný pokles schodku pod 3 % HDP do konca volebného obdobia zabezpečí vystúpenie z očakávanej procedúry nadmerného deficitu. Zároveň sa tak stabilizuje vývoj dlhu, ktorý by mal inak naďalej rastúci trend až k 70 % HDP. Konštatuje to Ministerstvo financií (MF) SR v Programe stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý v stredu schválila vláda.

13:38

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Výpomoc sa poskytne prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB). Vyplýva to z návrhu novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve, ktorý v stredu schválila vláda.

13:37

Odborne spôsobilá osoba bude môcť vykonávať funkciu povereného zástupcu až pre troch držiteľov povolenia na podnikanie v energetike. Obchodníci so striebrom už nebudú mať povinnosť disponovať určeným meradlom a zosnulé osoby budú vyňaté z pôsobnosti zákona o ochrane osobných údajov. Vyplýva to zo zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia a znižovaním administratívnej záťaže, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili.

13:35

Pri pobreží Tuniska našli v utorok telá 19 ľudí, informovala tamojšia pobrežná stráž. Informovala agentúra AP.

Telá našla v blízkosti prístavných miest Mahdíja a Sfax, druhého najväčšieho prístavného mesta v krajine, kde sa migranti v posledných týždňoch dostali do konfliktu s políciou.

13:28

Česká polícia odkryla česko-ukrajinský gang falošných bankárov, ktorí sú podozriví zo spáchania stoviek podvodov s úhrnnou škodou v desiatkach miliónov korún. Policajti zadržali 40 ľudí, časť z nich skončila vo väzbe. V stredu to uviedla hovorkyňa polície Královohradeckého kraja Iva Kormošová.

13:12

Cieľom európskych liberálov, ktorí v Európskom parlamente (EP) vystupujú pod značkou Obnovme Európu (RE), je bojovať proti vplyvu krajnej pravice po eurovoľbách a v novom zákonodarnom zbore EÚ upevniť svoju pozíciu “jazýčka na váhach” pri formovaní európskej legislatívy spolu s ľudovcami a socialistami. V rozhovore pre Európsku redakciu (ENR) – projekt, ktorého súčasťou je aj TASR – to uviedla šéfka RE Valérie Hayerová.

Valérie Hayerová
Kandidátka do eurovolieb a šéfka strany Obnovme Európu (RE) Valérie Hayerová počas prejavu na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu
13:00

Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol smútočnú omšu za zosnulého kritika Kremľa Alexeja Navaľného, uvádza sa v dekréte uverejnenom v utorok.

Patriarcha Kirill, blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, podpísal dekrét, ktorým zakázal kňazovi Dmitrijovi Safronovi udeľovať požehnanie, nosiť kríž a rúcho na obdobie nasledujúcich troch rokov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali