Technológie zabíjajú romantiku na Tour de France. To je názor z doby kamennej, tvrdí člen tímu Ineos

Technológie zabíjajú romantiku na Tour de France. To je názor z doby kamennej, tvrdí člen tímu Ineos

Albi 17. júla 2019 (SITA/AP/HSP/Foto:TASR/AP-Christophe Ena)

 

Obrázok typický pre rovinaté etapy Tour de France. Ihneď po štarte sa sformuje únik, ktorý spravidla vydrží aj vyše 150 km. Jazdci, ktorí zbierajú body na prémiách, nikoho nezaujímajú až dovtedy, kým sa nepriblíži cieľ. Vtedy šprintérske tímy zvýšia tempo a poľahky zničia sen odvážnych cyklistov s nižším renomé o etapovom triumfe. V závere má spravidla nárok na víťazstvo len jeden z piatich či šiestich silných šprintérov podľa toho, akú pozíciu mu pripravia jeho tímoví kolegovia. Prečo je to tak?

Na snímke pretekári na Tour de France

“Zažili sme aj časy etapových triumfov z dlhých únikov. Víťazstvo v štýle Jackyho Duranda či Thierryho Marieho je však na dnešnej Tour de France už takmer nemožné. Náš šport sa nástupom technológií v posledných 20 rokoch veľmi zmenil,” tvrdí manažér tímu Arkéa-Samsic Emmanuel Hubert.

Reklama

Práve Francúzi Durand a Marie boli v 80. a 90. rokoch minulého storočia stelesnením dlhočizných únikov, ktoré vedeli aj úspešne doviesť do konca. V očiach fanúšikov sa stali nesmrteľnými hrdinami, hoci na druhý deň spravidla výrazne klesli v celkovom poradí. Tie časy sú však dávno preč. V dnešnom pelotóne sú cyklisti vybavení wattmetrami na meranie vlastného výkonu a na diaľku sú spojení so športovými riaditeľmi v sprievodných vozoch. A v dôležitých okamihoch etapy zaberú naplno tak, aby únik zlikvidovali a pripravili pozíciu pre svojho lídra.

“V etapách, kde sa očakáva hromadný finiš, je príliš veľa v stávke. Tímy s kvalitnými šprintérmi to nemôžu nechať len tak. Oni to berú takmer ako profesionálnu chybu, keď v rovinatej etape nezlikvidujú únik,” pripomína manažér Cofidisu Alain Deloeil. Aj riaditeľ Tour de France Christian Prudhomme si uvedomuje naliehavosť toho, že pretekom chýba viac vzruchu a zaujímavých situácií v plochých a mierne zvlnených etapách.

Reklama

“Ak by sme moderné technológie zakázali a jazdci by nemali prístup k svojím dátam, boli by preteky vzrušujúcejšie. V súťažení by bolo viac emócií, ale to najlepšie tímy nechcú,” myslí si Prudhomme. Tím Ineos (predtým Sky) je majstrom vo využívaní technologických noviniek a totálnom zmapovaní výkonnosti vlastných pretekárov. Touto cestou sa začali uberať od roku 2012 a odvtedy vybojovali šesť celkových triumfov na Tour s tromi cyklistami – štyrikrát sa obliekol v Paríži do žltého dresu Brit Christopher Froome a po jednom raze jeho krajania Bradley Wiggins a Geraint Thomas. Podľa Prudhomma zákaz využívania wattmetrov by znamenal závan niekdajšej romantiky do športu ponoreného do presných výpočtov a vyhodnocovania dát. “Preteky by nabrali niekdajší menej predvídateľný rozmer,” dodal Prudhomme.

Jeden z nováčikov na tohtoročnej Tour, 32-ročný Stéphane Rossetto, sa dvakrát dostal do úniku, ale dvakrát v konečnom dôsledku neuspel. “Víťazí moderný prístup. Pretekári sa pozerajú do wattmetrov a tie im presne ukážu, ako na tom sú. A so slúchadlami v ušiach presne vedia, kedy majú zaútočiť, aby zalepili medzeru, ktorá vznikla medzi pelotónom a jazdcami v úniku. Prekvapenia prakticky neexistujú,” povedal francúzsky pretekár v službách Cofidisu.

S názorom Prudhomma či Rossetta ostro nesúhlasí Luke Rowe. Jeden zo stálych členov silnej ekipy Ineosu je po piaty raz na Tour de France a má veľa skúseností s prácou pre lídrov svojho tímu Chrisa Frooma či Gerainta Thomasa. “Prudhomme žije v dobe kamennej, keď rozširuje komentáre tohto typu. Ja osobne veľa času trávim na čele pelotónu a môžem potvrdiť, že sa nespolieham na silové faktory, ale na vlastné pocity. Zariadim sa podľa toho, akí silní jazdci sú v úniku, aký majú náskok, ako veľmi fúka a v akom teréne sa jazdí. Nie je to o neustálej kontrole wattmetrov, ale komplexnom posúdení všetkých spomenutých faktorov,” vyhlásil Rowe.

Za zákaz meračov výkonnosti cyklistov sa už niekoľko rokov prihovárajú najmä francúzske tímy a médiá v tejto krajine. “Z cyklistiky sa stala matematika. S presnosťou takmer na sto percent sa dá všetko vyrátať a potom to aj tak dopadne,” napísal denník Le Mond. Mieria na suverenitu tímu Ineos v uplynulých rokov. Thomas však po svojom vlaňajšom triumfe na TdF okrem iného povedal. “Pokojne zakážte wattmetre, na celkovom výsledku to nič nezmení.” Briti tvrdia, že za nespokojnosťou Francúzov sú najmä ich vlastné slabé výsledky. Všetci účastníci Tour de France predsa vedia, že usporiadateľská krajina čaká na svojho šampióna už 34 rokov.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali