Ťažký prípad pokrytectva: USA sa stali najväčším dovozcom ruskej ropy

Ťažký prípad pokrytectva: USA sa stali najväčším dovozcom ruskej ropy

Washington 15. septembra 2020 (HSP/Sputnik/Foto:SITA/AP-Eric Gay)

 

Američania pripravujú nové sankcie proti plynovodu Nord Stream 2, zatiaľ čo sa sami stali najväčším dovozcom ruskej ropy. Jeden z popredných analytických časopisov napísal, že je to pokrytecký postoj a že by bolo treba zakázať dodávky z Ruska. Lenže to zrejme nie je možné, pretože sa v tomto prípade zastaví práca v rafinériách

ropa, usa, rusko
Ilustračné foto

Veľký odberateľ

Kongres chce vyhlásiť sankcie voči európskym spoločnostiam, ktoré sa podieľajú na projekte plynovodu Nord Stream 2. to vyvolalo tvrdú kritiku zo strany Nemecka a Berlín dokonca pohrozil odvetnými sankciami.

Reklama

Vplyvný americký analytický časopis The National Interest (NI) píše, že sa podobná reakcia vysvetliť. Ide o jasné pokrytectvo Washingtonu. USA sa totiž tento rok stali lídrom medzi dovozcami ruskej ropy a kúpili si 12% celého exportu.

Podľa údajov Správy energetických informácií USA (EIA) za prvý polrok dopravili do USA z Ruska cez deväť miliónov ton ropných výrobkov (68 miliónov barelov), čo je rekord za 16 rokov.

Reklama

 

Pokrytecký postoj

EIA spresnila, že USA formálne na druhom mieste, pretože si Holandsko kúpilo 12,19 milióna ton. Lenže táto krajina je tranzitný uzol, z ktorého ropné výrobky putujú do iných štátov. Amerika ale kupuje ropu pre vlastné rafinérie, takže Washington je bez konkurencie.

NI navrhuje nasledujúce východisko: zakázať zákonom ruský import. Kongres by mohol napríklad zaviesť finančné sankcie proti spoločnostiam, ktoré prevádzkujú tieto dodávky.

Lenže nie je úplne jasné, ako sa to uskutočniť, veď sa Američania kvôli svojim vlastným sankciám proti tretím krajinám dostali do priamej závislosti na ruskej surovine, čo oficiálne priznali vlani.

 

Reklama
Alternatíva neexistuje

Rusko bolo až šiestym dodávateľom surovej ropy do USA. Vo februári 2020 sa dostalo na druhé miesto po Kanade. Američania, ktorí boli pripravení o ťažkú ropu z Venezuely, a tiež kvôli prudkému zníženiu dovozu z Iránu, museli rýchlo pátrať po alternatívnych dodávateľoch.

Problém spočíva v tom, že technológie radu rafinérií ropy nie sú použiteľné pre ľahkú ropu z Permianskej panvy (Permian Basin) a Západného Texasu. Do veľmi ťažkej situácie sa dostali rafinérie Mexického zálivu a Východného pobrežia.

Tieto podniky boli naprojektované pre sírne značky ropy, preto je treba miešať ľahkú ropu s ťažkou, ktorú predtým dostávali z Venezuely. Vlani v januári však Donald Trump zaviedol sankcie proti Caracasu. A venezuelský export klesol o 32% na 1,001 milióna barelov denne.

Americkým rafinériám hrozilo zastavenie kvôli nedostatku surovín. A aby sa vyhli katastrofe, Američania začali používať ruskú ropu Urals a aktívne nakupovať ruský mazut.

Vlani si USA z Ruska doviezli 11 miliónov ton mazutu, dvakrát viac ako v roku 2018. Pomohlo to kompenzovať kolaps dodávok sírneho paliva z Venezuely, konštatovali analytici z americkej spoločnosti Vortex.

Reklama

Alternatívou by mohla byť ropa zo Saudskej Arábie blízka svojím chemickým zložením, Saudovia však nechceli zvýšiť ťažbu. Ekonomika nakoniec zvíťazila nad politikou a Američania sa obrátili na Rusov.

Okrem vhodných vlastností je ruská surovina dosť lacná. Podľa správy ministerstva financií mala značka Urals v januárijúli priemernú cenu 40,34 dolára za barel, zatiaľ čo v rovnakom období minulého roka 65,27.

Navyše sa značne znížili dopravné výdavky. A po ukončení karantény stúpol dopyt po palivách, pretože ľudia znovu používajú autá a tiež lietajú.

Americké rafinérie nemali skrátka na výber a začali kupovať ruskú ťažkú ropu. Nezabránilo tomu ani zhoršenie vzťahov medzi štátmi, ani početné sankcie Washingtonu voči Moskve. Na tomto pozadí sú všemožné pokusy zastaviť výstavbu plynovodu Nord Stream 2 stále paradoxnejšie.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali