TATRY: Klimatické kúpele vo Vysokých Tatrách ostali už len jedny

TATRY: Klimatické kúpele vo Vysokých Tatrách ostali už len jedny

Nový Smokovec 14. novembra (TASR) – Vysoké Tatry boli vďaka svojej klíme a nadmorskej výške v minulosti považované za významné kúpeľné mesto. Dnes sa tu nachádzajú už len jediné klimatické kúpele. „Ja osobne si myslím, že ten najhlavnejší faktor prečo je to tak, je zvyšovanie úrovne farmaceutického priemyslu a poskytovanie sortimentu medikamentov. V minulosti si pacienti menej pomáhali sprejmi a liekmi potlačiť prejavy astmy a bronchitídy, viac chodili do klimatických kúpeľov,“ konštatoval riaditeľ Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý.

Okrem toho sa výrazne zvýšil konkurenčný boj na trhu práce a aktívni ľudia si nemôžu dovoliť odísť z práce na tri až päť týždňov. „Tretia vec je, že zdravotné poisťovne, ktoré objednávajú liečebné poukazy, majú limitované finančné zdroje. Pacientov tak výrazne menej posielajú na kúpeľnú liečbu, ako to bolo doteraz,“ dodal Chudý. V minulosti boli liečebne nastavené na podmienky Československa, teda 15 miliónového štátu. Dnes má Slovensko niečo cez päť miliónov obyvateľov, a tak kapacita a ponuka kúpeľov prevyšovala celospoločenský dopyt. „Niektoré zariadenia sa museli zatvoriť úplne, niektoré sa reprofilizovali a sú čiastočne liečebne a čiastočne hotely, či zariadeniami opatrovateľskej služby. Určite je to všetko spôsobené vývojom spoločnosti,“ dodal Chudý.

Za zakladateľa klimatoterapie vo Vysokých Tatrách považujú Mikuláša Szontága st., a to najmä vďaka jeho založeniu Nového Smokovca v roku 1875. „Klimatické kúpele vznikli práve preto, že tu boli veľmi priaznivé podmienky na liečenie nešpecifických chorôb dýchacích ciest ako napr. astmy. Po 2. svetovej vojne v roku 1947 vzniklo mesto Vysoké Tatry, ktoré dostalo do vienka tri základné funkcie, ktorými boli turistika, rekreácia a šport, druhá bola liečba a tretia ochrana prírody a výskum,“ objasnil Chudý. Práve v tomto období začal aj rozvoj kúpeľníctva v Tatrách.

V Tatrách naďalej fungujú odborné liečebné ústavy, napr. v Tatranskej Polianke, Tatranskej Kotline, Tatranských Matliaroch, v Dolnom Smokovci. Klimatické kúpele ako také sú dnes už len v Novom Smokovci, ich vznik sa datuje do polovice 19. storočia. Od roku 1995 sú akciovou spoločnosťou a okrem kúpeľnej liečby a procedúr ponúkajú v nadmorskej výške 1010 metrov aj kongresové služby a wellnes.

Reklama

„Naše zariadenie je tu dodnes, ostali sme jediné klasické kúpele vo Vysokých Tatrách,“ upozornil riaditeľ Kúpeľov Nový Smokovec a. s. Jozef Vilim. Aj v Novom Smokovci pocítili príchod krízy, čo sa prejavilo hlavne na návštevnosti. Od roku 2010 sa však zvýšil počet hosti o 10%, podľa riaditeľa je to hlavne vďaka zvýšeným marketingovými aktivitami, avšak za nižšiu priemernú cenu.

„Počet klientov máme väčší, ale za nižšie finančné prostriedky, takže ten celkový finančný efekt nie je taký, aký by sme chceli a mohli realizovať väčšie rekonštrukčné práce,“ upozornil Vilim. Práve na to by chceli získať prostriedky z eurofondov. Oproti minulému roku tu zaznamenali 9%-ný nárast počtu klientov zdravotných poisťovní a počet samoplatcov sa zvýšil dokonca o 22%. „Z našich klientov je 46 % tých, ktorí prídu na predpísanú kúpeľnú liečbu, rekondiční klienti tvoria 5 %, samoplatcovia 29 % a kongresoví klienti 20 %,“ objasnil Vilim. Najväčší počet návštevníkov tvoria Slováci, za nimi nasledujú Česi a Poliaci.

Reklama

Riaditeľ vidí výhodu tatranských kúpeľov oproti tým nižšie položeným predovšetkým v jedinečnej klíme, ktorá v horách je. „Zároveň vidím výhodu oproti tým veľkým kúpeľom v tom, že sme menšie kúpele, nie je to u nás také masové, sme v centre Tatier, takže všade je od nás blízko. V budúcnosti areál určite rozširovať nechceme, naším úsilím je tu zachovať takú rodinnú atmosféru,“ uzavrel Vilim.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali