Bratislava 20. januára 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Francisco Seco)
Na Slovensku sa počas tejto zimy nedokážu vo vinárskych oblastiach trvalo udržať teploty pod hranicou mínus 7 stupňov Celzia, a tak je produkcia ľadového vína na Slovensku výrazne obmedzená. Práve táto teplotná hranica je totiž potrebná na oberanie hrozna na takéto víno. Navyše, v okolí Bratislavy či Nitry nenamerali mínus 7 stupňov Celzia počas celej tejto zimy. Konštatovali to pre agentúru SITA slovenskí vinári a Odbor klimatologickej služby Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ)
Vinári sa pri výrobe ľadového vína musia popasovať s viacerými rizikami. A práve to najväčšie, teplá zima, trápi na prelome rokov slovenských vinárov. Ak sa aj požadované teploty podarí na konci zimy dosiahnuť, môže sa podľa vinárov stať, že škodcovia zničia úrodu hrozna skôr, ako sa stihne obrať alebo hrozno podľahne rôznym plesniam a chorobám. V aktuálnej zimnej sezóne sa podľa SHMÚ podarilo vo vinárskych oblastiach zaznamenať iba dve trojdňové série dní, kedy teplota dosiahla mínus 7 stupňov Celzia. Išlo o Dudince 6. až 8. januára 2020 a Orechovú 7. až 9. januára 2020. Na západnom Slovensku však boli aj také vinárske oblasti, kde teplota mínus 7 stupňov Celzia nebola zaznamenaná ani raz. Išlo napríklad o Bratislavu či Nitru. „V aktuálnej zimnej sezóne je veľa inverzií teploty vzduchu. Ďalším problémom je, že ak sa aj takýto pokles teploty vzduchu niekde zaznamenal, boli to prevažne iba ojedinelé dni a nie série dní,“ ozrejmil Pavel Faško z Odboru klimatologickej služby SHMÚ.
Počas mrazivých zím sa na Slovensku podľa údajov Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska (ZVVS) ročne vyrobí okolo 30-tisíc litrov ľadového vína. V tejto vinárskej sezóne sa môže stať, že táto kvóta nebude naplnená. „Ide o špeciálne víno a sú ročníky, keď podmienky na jeho výrobu nie sú dobré, tak sa v danom roku nevyrába,“ ozrejmila pre agentúru SITA výkonná riaditeľka ZVVS Jaroslava Kaňuchová Pátková.
Ani samotní vinári nevedia, ako dopadne pri ľadovom víne tohtoročná sezóna. “Tohtoročná zima nás stále drží v napätí, my však nestrácame nádej a dúfame, že nám počasie dopraje potrebné mrazy,” uviedla spoločnosť Château Topoľčianky na sociálnej sieti. Vinárstvo Ostrožovič, ktoré vyrába vína na Tokaji, aktuálne produkciu ľadového vína zastavilo. “Rozhodnutie z roka 2018 nechať hrozno na kroch sa ukázalo ako výborné strategické rozhodnutie. Začiatkom decembra roku 2018 sa dostavili požadované mrazy, t.j. – 7 stupňov Celzia a obrali sme skoro dva hektáre hrozna na ľadové víno. Vyrobili sme dostatočné množstvo, a práve z tohto dôvodu sme tohto roku nepočítali s výrobou ľadového vína ročníka 2019,” konštatovala pre agentúru SITA Viktória Kičiňová z firmy Ostrožovič spol. s r.o.