Taraba odkázal Sulíkovi: Ak chceš odvolať Matoviča, stačí urobiť túto jednu vec…

Taraba odkázal Sulíkovi: Ak chceš odvolať Matoviča, stačí urobiť túto jednu vec…

Bratislava 27. september 2022 AKTUALIZOVANE (Foto: TASR – Jakub Kotian, Pavel Neubauer)

 

Líder politickej strany ŽIVOT – Národná strana Tomáš Taraba vo svojom statuse na sociálnej sieti uviedol, že Slovensko je iba krôčik od predčasných volieb. Stačí na to iba jediná vec. Aby všetci opoziční politici povedali Richardovi Sulíkovi (SaS) to, čo mu hovorí Tomáš Taraba

Taraba, Sulík
Na snímke Tomáš Taraba a Richard Sulík

„Ak chceš odvolať Matoviča, my s tým nemáme najmenší problém, my vieme kto je Matovič, my sme dva roky bojovali proti (jeho) bláznivým zákonom, bojovali sme s ním vtedy, keď vy ste chodili do Dubaja, bojovali sme s ním vtedy, keď vaša ministerka spravodlivosti predkladala jeden protiústavný zákon za druhým a predkladala ich v skrátených legislatívnych konaniach, takže sme ráno nevedeli, čo bude platiť večer. V tých konaniach, ktoré vy dnes kritizujete a hovoríte, že tak sa nemá vládnuť…, áno, tak ste dva roky vy vládli a vy zo SaS-ky ste toto najviac zneužívali. Takže my vieme veľmi dobre, kto je Igor Matovič, vie to Slovensko, ale rovnako pán Sulík vieme, kto ste vy. Žiadny príčetný politik opozície vám nemá čo pomáhať, aby ste sa vrátili do vlády,” uviedol Taraba a dodal:

Reklama

“Ďakujem vám, že to hovoríte otvorene, že sa chcete do vlády vrátiť, ak vám pomôžeme v opozícii vysporiadať sa s Matovičom. Matovič už dnes nikoho netrápi. Slovákov trápia vysoké ceny energií, ktoré ste aj vy nechali nepripravené. Slovákov trápi ich každodenný život a nie to, aby táto vláda odvolávala jedného ministra za druhým a rekonštruovala sa. Ľudia chcú predčasné voľby. Opozícia dva roky chcela ľuďom tieto predčasné voľby dopriať. Veľmi mi záleží na tom, aby sme aspoň teraz ukázali, že to myslíme vážne, pretože táto vládna kríza – si pripomeňme, ako vznikla – aj mojim hlasovaním za zákony, pri ktorých bolo jasne povedané, že ak prejdú, tak vláda padá. Nezazlievam ľuďom ako Erik Tomáš a podobným, ktorí sa vtedy postavili a ma poučovali, že týmto hlasovaním dáme vládu dokopy. Ja som tvrdil nie, tá vláda sa rozsype. Mal som pravdu a druhýkrát vám hovorím – urobíte rovnakú chybu, keď práve teraz budete pomáhať Sulíkovi vrátiť sa do vlády. Nech si Matoviča odvolá, pomôžme mu v tom, ale nech nám Sulík dá hlasy na predčasné voľby. Ľudia toho majú plné zuby, chcú vládu, ktorá bude mať legitimitu, bude mať víziu, bude vedieť komunikovať a bude vedieť pretláčať zákony, ktoré potrebujeme prijať. Ale úlohou opozície, nie je pomáhať liberálom, aj keď ja úplne akceptujem, že sú politici ako ja, ktorí sú národne-konzervatívne orientovaní, potom máme politikov, ktorí sú liberáli a je úplne prirodzené, že SaS, Hlas, PS majú k sebe blízko. Ale je úplne smiešne, keď s návrhom na odvolanie Matoviča príde práve toto trio, ktoré pomáhalo častokrát presadiť tie najbláznivejšie nápady Igora Matoviča ako je očkovanie dôchodcov ako podmienka pre získanie nejakej sociálnej dávky. A práve preto teraz ukážme, že sa dokážeme postaviť za tú myšlienku, ktorú opozičný volič, ale celkovo volič na Slovensku očakáva najviac, a to sú predčasné voľby.“

Igor Matovič by mal čeliť odvolávaniu v parlamente v stredu (28. 9.). Návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi financií iniciovala SaS. Podpísalo ho 32 poslancov. Okrem SaS ho podporili nezaradení Miroslav Kollár a Tomáš Valášek i deväť poslancov z mimoparlamentného Hlasu-SD. Matovičovo odvolávanie v parlamente podporí aj opozičný Smer-SD, ktorý však za jediné východisko z ústavnej krízy považuje predčasné voľby.

Reklama

Koaličné strany Za ľudí a Sme rodina nepodporia odvolanie Igora Matoviča (OĽANO) z funkcie ministra financií. Vyplýva to z vyjadrení vicepremiérky a líderky Za ľudí Veroniky Remišovej a ministra práce a podpredsedu Sme rodina Milana Krajniaka na tlačovej konferencii.

Matovič na iniciatívu SaS reagoval slovami o spájaní sa s mafiou. Krok liberálov označil za potvrdenie, že SaS sa po voľbách „bez hanby spojí aj so smerákmi“ či s Hlasom-SD. Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš vidí za postojom SaS snahu o pomstu Matovičovi.

Bezhlavá podpora Sulíkovej snahy o odvolanie Igora Matoviča s cieľom návratu Sulíka do vlády silne zaváňa pokusom o zachovanie a zakonzervovanie Hegerovej vlády namiesto predčasných volieb, ktoré vôbec nevoňajú liberálom ani prezidentke Zuzane Čaputovej.

Peter Pellegrini: „Matovič je zlo slovenskej politiky a musí odísť“

Líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini je presvedčený, že Igor Matovič je zlo slovenskej politiky a ako taký musí skončiť a odísť. Nič na tom nemení ani množstvo politických konšpirácií o tom, že odvolaním Matoviča a návratom Sulíka by sa dalo zachrániť Hegerovu vládu a vyhnúť sa predčasným voľbám. Peter Pellegrini si myslí, že Igor Matovič ani po svojom eventuálnom odvolaní z vlády nedovolí Sulíkovi, aby sa vrátil do vlády. Ak niektoré strany špekulujú a nechcú hlasovať za odvolanie Matoviča, mali by si to zodpovedať pred svojimi voličmi. Argument, že by tak iba udržali vládu pri živote, podľa Pellegriniho neobstojí. Myslí si, že je povinnosťou opozície pokúsiť sa odvolať Matoviča rovnako, ako sa v minulosti pokúšala odvolať ministra vnútra Mikulca. Špekulácie o údajnych zákulisných dohodách Hlasu so SaS s cieľom udržať koalíciu pri živote, označil za bludy a klamstvo s cieľom ospravedlniť neochotu zahlasovať za odvolanie Igora Matoviča.

Reklama

Peter Pellegrini nevylučuje, že práve tarabovci môžu mať nejakú zákulisnú dohodu s Igorom Matovičom, čomu by nasvedčovali pôvodné úvahy o kandidatúre Tomáša Tarabu na post podpredsedu NR SR.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:02

Francúzska polícia sa snaží zbaviť Paríž a jeho metropolitnú oblasť bezdomovcov a nelegálnych migrantov. V rámci tohto plánu vysťahovala všetkých obyvateľov z najväčšieho squatu v krajine, ktorý sa nachádza na severnom okraji Paríža. Policajná operácia súvisí s prípravami na letné olympijské hry, ktoré sa vo Francúzsku začnú o sto dní.

Polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty
Na snímke migranti čakajú pred radnicou v Paríži
07:01

Indonézske úrady vydali varovanie pred prílivovými vlnami cunami a uzavreli aj medzinárodné letisko Kota Kinabalu. Okrem toho pre erupcie sopky Ruang nariadili evakuáciu už viac ako 11.000 ľudí.

Erupcia sopky v Indonézii
Na snímke erupcia sopky na indonézskom ostrovoch Sanguine
07:00

Francúzske súdy nariadili skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému manželovi exmanželky ruského prezidenta Ľudmily Putinovej.

06:59

Líder vládnuceho Chorvátskeho demokratického spoločenstva Andrej Plenkovič vyhlásil, že jeho strana tretíkrát presvedčivo vyhrala parlamentné voľby a začne rokovať o vytvorení parlamentnej väčšiny.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Na snímke chorvátsky premiér Andrej Plenkovič
06:58

Spojené štáty obnovia sankcie na venezuelský ropný sektor, pretože vláda prezidenta Nicolása Madura pokračuje v represiách proti svojim oponentom.

06:57

Čína posilňuje svoje kapacity vo vesmíre a využíva svoj civilný program na maskovanie svojich vojenských cieľov, povedal riaditeľ amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Bill Nelson, pričom upozornil, že Washington musí zostať ostražitý.

06:56

Úrad špeciálnej štátnej prokuratúry v Čiernej Hore informoval o zadržaní riaditeľky protikorupčného úradu, ktorá je podozrivá zo zneužitia služobného postavenia.

06:54

Nový írsky premiér Simon Harris plánuje svoj prvý summit EÚ v Bruseli využiť na to, aby lídrov ostatných členských krajín EÚ vyzval na uznanie palestínskeho štátu. Novinárom to povedal po príchode na summit.

Simon Harris sa stal oficiálne novým írskym premiérom
Na snímke nový írsky premiér Simon Harris
06:53

Lídri Európskej únie sa dohodli na uvalení nových sankcií na iránskych výrobcov dronov a riadených striel. Ide o reakciu EÚ na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael.

06:52

Demokratmi ovládaný americký Senát zamietol návrh republikánov na zosadenie ministra pre vnútornú bezpečnosť Alejandra Mayorkasa. Dôvodom pre impeachment bolo neuspokojujúce riešenie krízovej situácie na hranici USA s Mexikom.

06:51

Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa na mierových rokovaniach medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Povedal to katarský premiér Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání.

06:47

Americký prezident Joe Biden vyjadril podporu balíku pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstaveného republikánmi v Snemovni reprezentantov. Biden súčasne vyzval na jeho urýchlené prijatie.

Petr Fiala v Bielom dome
Na snímke americký prezident Joe Biden
06:46

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale nakoniec sa ho rozhodol odložiť.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali