SZPB: Nie je náhoda, že na Tisa budú v Rajci spomínať na Hitlerove narodeniny

SZPB: Nie je náhoda, že na Tisa budú v Rajci spomínať na Hitlerove narodeniny

Bratislava 18. apríla (TASR) – Ťažko môže byť náhoda, že organizátori "Memoriálu mučeníka Jozefa Tisu" chcú na prezidenta Slovenského štátu spomínať v Rajci, pri soche Ferdinanda Ďurčanského, a navyše práve v deň narodenín Adolfa Hitlera. Na dnešnej spoločnej tlačovej konferencii Hnutia HUMAN, Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB), Ústredného zväzu židovských náboženských obcí (ÚZŽNO) a Dokumentačného centra holokaustu to pre TASR povedal Viliam Longauer zo SZPB.

"Mne to pripadá tak, že vybrali tento dátum preto, aby si pripomenuli dve veci. Niečo skrytou formou, že je tam Adolf Hitler, a niečo otvorene, teda glorifikovanie Jozefa Tisa ako mučeníka," vyhlásil Longauer. "20. apríla je deň narodenín Adolfa Hitlera. Túto konotáciu rozhodne nepovažujem za náhodnú," konštatoval Jaroslav Franek z ÚZŽNO. "Chceme vyjadriť solidaritu všetkým organizáciám, ktoré vystupujú proti glorifikácii predstaviteľov Slovenského štátu," dodal. V tejto súvislosti sa kriticky vyjadril voči práci niektorých historikov z okruhu Matice slovenskej a Ústavu pamäti národa (ÚPN), ktorí sa podľa neho snažia vo svojich vystúpeniach ospravedlňovať niektoré osobnosti, alebo udalosti z čias Slovenského štátu.

Púť s názvom "Memoriál mučeníka Jozefa Tisu" pripravilo združenie Spoločnosť pre zachovanie tradícií, za ktorým podľa Petra Marianeka z hnutia Human stojí bývalý politik Stanislav Pánis.

Podľa teológa a publicistu Miroslava Kocúra je však spájanie Tisa s mučeníctvom a organizovanie púte v tomto zmysle omylom. "Tí, čo sú Bohu blízki, sa môžu Bohu prihovárať za tých, čo sú na tejto Zemi. Príhovor mučeníkov, príhovor svätých, má sprostredkovať božiu pomoc. Keď je takýmto spôsobom zasadený Jozef Tiso do úlohy toho, ktorý je blízky Bohu, vysiela sa tým veľmi pochybné posolstvo. Či tento človek, ktorý asistoval takým strašným veciam v histórii Slovenska, naozaj môže byť blízky Bohu. Jozef Tiso nie je mučeníkom viery, ani mučeníkom národa," povedal s tým, že historickú úlohu Tisa je možné hodnotiť a prípadne sa modliť za jeho dušu, ale určite nie je správne ho dávať za vzor dnešnej generácii.

Reklama

"Dokumentačné stredisko holokaustu, Hnutie HUMAN, Slovenský zväz protifašistických bojovníkov – SZPB a Ústredný zväz Židovských náboženských obcí, upozorňujú, že ide o ďalší z radu pokusov o rehabilitáciu potentátov slovenského fašistického štátu," komentujú pripravovanú púť organizátori dnešnej tlačovej konferencie. "Ide o prejav extrémneho neofašistického zmýšľania zahaleného do rúška modlitby a púte. Ide o hrubé zneváženie a zneužitie ľudského práva slobody vierovyznania," dodávajú.

Skutočnosť, že sa púť začína v Rajci, na námestí Slovenského národného povstania, kde nechalo mesto postaviť bustu spolupracovníka nacistických tajných služieb a predstaviteľa Slovenského štátu Ferdinanda Ďurčanského, považujú organizátori dnešnej tlačovej konferencie za alarmujúcu.

Reklama

"Už v kampani Za odstránenie pamätníka Ferdinandovi Ďurčanskému z verejného priestranstva v Rajci sme včas upozorňovali primátora mesta Rajec, poslancov mesta a celú spoločnosť, že pamätníky politických predstaviteľov, ktorých minulosť bola smutne zapísaná do našich dejín, sa môžu stať putovným miestom pre neonacistov," uvádzajú. "Z toho vyplýva, že predovšetkým politickí predstavitelia mesta Rajec a nečinní kompetentní vykonávatelia štátnej moci sú zodpovední za vytvorenie pútnického miesta pre neonacistov, bez ohľadu na to, či mali alebo nemali tento úmysel," konštatujú v tlačovom vyhlásení.

Marianek dodáva, že aj v tomto prípade sa obrátia na miestne príslušnú prokuratúru a políciu, aby proti púti za Tisa zasiahli a apelovať budú aj na vedenie mesta, vrátane primátora. Rovnako trvajú na tom, že by mala byť odstránená Ďurčanského busta. "Legislatíva na to je, len ju treba vedieť čítať. Ak ju prokurátor číta očami obhajcu, tak sa ťažko robia kroky," poznamenal Marianek. Skutočnosť, že socha Ferdinanda Ďurčanského stojí na námestí SNP, je podľa neho osobitne smutná. "Toto rozhodnutie a nečinnosť štátnych orgánov vzbudzuje neistotu a vyvoláva pocit ohrozenia u našich spoluobčanov, ktorí kvôli fašizmu stratili svojich najbližších, súrodencov, rodičov, príbuzných, priateľov, či už v koncentračných táboroch, alebo v boji za mier, slobodu a demokraciu," uvádzajú organizátori vo vyhlásení.

Podľa Moniky Vrzgulovej z Dokumentačného strediska holokaustu by sa proti aktivitám typu aktuálnej púte za Tisa mali výraznejšie postaviť politici a dať tak signál celej spoločnosti. "Veľmi milo by ma prekvapilo, keby sa k týmto témam vyjadrili aj naši politici, vrátane premiéra," poznamenala.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali