NAŽIVO

V Seredi neďaleko rieky Váh našiel muž v sobotu (13. 12.) pomocou magnetu predmet pripomínajúci náboj. Privolaný pyrotechnik na mieste zistil, že ide o delostrelecký granát z obdobia druhej svetovej vojny. Trnavská krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti.
Granát sa nachádzal v seredskej lokalite Starý most. „Pyrotechnik na mieste určil, že ide o delostrelecký granát z obdobia druhej svetovej vojny. Policajt si muníciu bezpečne prevzal. Neskôr bude spolu s ďalšou muníciou hromadne zlikvidovaná,“ doplnili policajti.

12:38

Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Čadci vyhlásilo pátranie po nezvestnom 65-ročnom Miroslavovi Kubišovi z obce Dlhá nad Kysucou. Ako informovala žilinská krajská policajná hovorkyňa Daniela Kocková, menovaný je nezvestný od 12. decembra, keď okolo poludnia odišiel z domu na neznáme miesto.
„Od tejto doby nepodal o sebe žiadne správy, jeho pohyb ani pobyt nie sú známe,“ uviedla Kocková. Nezvestný muž je vysoký 175 centimetrov, má štíhlu postavu, sivé oči a výrazné znamienko v pravej hornej časti hlavy. Naposledy mal oblečenú šedo-oranžovú montérkovú súpravu.
„Akékoľvek informácie o nezvestnom môže verejnosť oznámiť na bezplatnom telefónnom čísle 158, na ktoromkoľvek oddelení Policajného zboru alebo súkromnou správou na oficiálnej stránke polície,“ vyzvala Kocková.

12:37

Republikáni v Snemovni reprezentantov hrozí Billovi a Hillary Clintonovej trestnou zodpovednosťou v prípade Epsteina, informuje The New York Times.

Predseda dozorného výboru James R. Comer z Kentucky už niekoľko mesiacov žiada bývalého prezidenta a ministerku zahraničných vecí, aby sa osobne dostavili do Kongresu a vypovedali v prípade sexuálneho zločinca, ale oni súhlasili len s poskytnutím písomného vyhlásenia pod prísahou.

Comer im pohrozil, že ak sa tento týždeň osobne nezúčastnia na zasadnutí Kongresu, začne proti nim konanie za pohŕdanie Kongresom, čo je zvyčajne prvým krokom pri postúpení prípadu ministerstvu spravodlivosti na začatie trestného stíhania.

11:53
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

Szemes: Ľudia si dostatok chleba necenia

Práca pekára už nie je ani zďaleka taká vážená, ako bola v minulosti. Ľudia si dostatok chleba nevážia. Ani o samotné remeslo nie je záujem. Pekári tak nemajú komu svoje zručnosti odovzdať. Keď sa nič nezmení, tak medzinárodné monopoly prevalcujú slovenských pekárov. V rozhovore v rámci multimediálneho projektu TASR Osobnosti: tváre, myšlienky to skonštatoval dlhoročný odborník a zakladateľ pekárskeho výskumu na Slovensku Vojtech Szemes

❚❚
.

Čo vás viedlo k tomu, že ste sa stali pekárom?

K pekárskemu remeslu som sa dostal ako najstarší syn Szemesovcov. Otec bol pekár – živnostník. Iné povolanie ako pekár som si ani nevedel predstaviť. V minulosti bolo totiž bežné, že najstarší syn preberie otcovo remeslo.
Ako si spomínate na svoje pekárske začiatky?

Pekári väčšinou robili v noci. Keď som bol malý chlapec, otec mi naložil kôš s pečivom a išiel som ho skoro ráno rozniesť po jednotlivých domoch. Nevyučil som sa však doma. Často sme s otcom v noci šúľali rožky a žemle, preto som býval nevyspatý. Okolo druhej, tretej nad ránom som zaspával, čo otca hnevalo a raz som dostal “poza uši”. Na to som sa urazil a odišiel som do Nového Smokovca, kde znárodňovali jednu pekáreň a tam som sa vyučil. V tejto pekárni bol riaditeľ, ktorý si všimol, že som šikovný. Poslal ma preto do majstrovskej školy do Pardubíc. Tam som bol dva roky a získal som titul pekárskeho majstra.
Vo vašej rodine sa pekárske remeslo dedí naďalej.

.

Môj otec mal pekáreň, dedo bol mlynár a pradedo mal na Dunaji v Hamuliakove mlyn, a tiež mal údajne na brehu pekáreň. Ja som v našej rodine už štvrté pokolenie pekárov. Moja dcéra je pekárka, vnuk je inžinierom, ktorý je tiež pekár a môj dvojročný pravnuk chce byť tiež pekárom. Môj vnuk hovorí, že musím vydržať žiť ešte 15 rokov, aby som urobil z pravnuka pekára, a tak sa remeslo zdedilo aj na siedme pokolenie Szemesovcov.
Počas vašej dlhoročnej praxe v pekárskom odbore ste pôsobili ako výskumník, vysoký rezortný úradník, ale aj diplomat. V tom období sa málokomu podarilo tak cestovať po svete, ako vám.

Pochodil som takmer celý svet. Piekol som v Havane pre európske veľvyslanectvá, piekol som v Londýne, v Budapešti, ale aj za polárnym kruhom. V Prahe som pôsobil na ministerstve potravinárskeho priemyslu, kde som zastupoval slovenské pekárstvo. Bol som tam tri roky, a potom ma stiahli späť na Slovensko. Ministrom poľnohospodárstva a výživy sa stal Ján Janovic, ktorý sa rozhodol zriadiť Generálne riaditeľstvo pekární, kde som robil 10 rokov technického riaditeľa. Stál som sa za vznikom 23 pekární, troch mlynov, asi 20 cukrární a jednej cestovinárne. Dotiahol som na Slovensko tzv. prvé maďarské pekárne. Počas svojho života som pracoval v Moskve aj ako diplomat. Po návrate som mal ostať v diplomatických službách, ale mňa vždy ťahalo pekárske remeslo. Okrem toho, že som mal niekoľko pekární, podarilo sa mi napísať 36 kníh a založil som slovenskú pekársku literatúru. Na Slovensku dovtedy neexistovala. Bola len prekladová literatúra. Najviac sa prekladalo z českej literatúry. Po roku 1989 začali vznikať malé pekárne a založil sa v roku 1995 Cech pekárov a cukrárov. Cechmajstra som robil 18 rokov. Zostal som čestným členom. Už sa len chodím pozerať na dielo, na ktorom som sa podieľal.
Ste zakladateľom pekárskeho výskumu na Slovensku. Aké výrobky sa vám podarilo vymyslieť, resp. na akých receptúrach ste sa podieľali?

V 50. rokoch v škole v Pardubiciach som vymyslel ako majstrovský výrobok tzv. semešky. Je to pečivo z lístkového cesta, ktoré bolo plnené lekvárom alebo makom, či orechami. Vtedy neexistovali stroje na lístkové cesto, tak sa robili ručne. Boli ale veľmi náročné na výrobu, preto sa neujali. Dnes sa podobný výrobok predáva v obchodoch. Semešky som si totiž nedal nikdy patentovať. Podieľal som aj na vývoji chleba pre vesmírnych kozmonautov v Moskve. Bolo to v roku 1983. Vtedy museli mať kozmonauti chlieb pečený v malých kúskoch. Dnes už majú vo vesmíre vraj aj jedálne. V časoch Československa sa o mne dozvedeli v Prahe. V tom čase sa rodili prvé oficiálne receptúry a znárodňovali sa pekárne. Na území Slovenska bolo kedysi okolo 1840 pekární a zhruba polovicu som obišiel. Najviac som pôsobil v Bratislave. Zúčastnil som sa na vývoji nových výrobkov, podieľal som sa na nových receptúrach.
V minulosti bolo pekárske remeslo vážené. Prečo sa to zmenilo?

Spoločnosť sa má podstatne lepšie ako v minulosti. Lepšie ako počas vojnových a povojnových čias. To, že je dostatok chleba, sa necení. Práca pekára nie je zďaleka tak vážená, ako bola v minulosti, keď som ja alebo otec začínali. V minulosti, ak bol pekár dobrý, tak patril medzi vážených živnostníkov, pretože sa staral o základnú potravinu. Dnes to tak nie je. Deti sa hanbia priznať, že sa učia za pekárov. Remeslo stratilo prestíž. Rodičia nechcú dať deti za pekárov. Je to škoda. O pekárske remeslo je veľmi slabý záujem. Na celom Slovensku je teraz možno okolo šesť až osem detí, ktoré sa učia len za pekára.
V čom vidíte problém okrem toho, že chleba je na trhu dostatok?

Určitý podiel viny má na tom spoločnosť a jej predstavitelia. Situácia sa zmenila najmä po roku 1989. Zo začiatku, asi do roku 1995, si takmer ktokoľvek mohol otvoriť pekáreň. Keď sa vedel niekto preukázať, že robil v pekárni päť alebo šesť rokov, tak mu to stačilo, aby mu živnostenský úrad povolil otvoriť pekáreň. Poznám veľa prípadov, že niekto robil päť rokov šoféra, no v občianskom preukaze mal pečiatku pekární a dostal pekársku živnosť. Ani poňatia pritom nemal o pekárstve. Takto sa otvorili všelijaké pekárne. V roku 1989 sme mali asi 100 malých a 50 veľkých pekární. Neskôr v rokoch 1992-1993 už bolo pekární 750. Ľudia však postupne zistili, že je to ťažká robota, treba robiť v sobotu, v nedeľu a v noci. Záujem o pekárne tak upadal až na súčasných okolo 400 až 500 pekární. Znevážila sa robota pekára. Dobré je, že chleba je dosť a ľudia nehladujú. Tento druh výživy sa v spotrebe neznížil na takú úroveň, ako kleslo samotné remeslo. Štát by sa mal nad tým ale zamyslieť. Krajina bola kedysi sebestačná a do zahraničia vyvážala výrobky. Teraz však nie je problém pre Poliakov či Nemcov zásobovať päťmiliónové Slovensko pekárskymi výrobkami.

.

 

 Neobávate sa, že pekárske remeslo postupne na Slovensku zanikne?

Dnes je pekárska práca monotónna. Vychovávajú sa ľudia, aby vedeli obsluhovať stroje. Ak sa človek naučí pekárske remeslo, tak vie vyrobiť kvalitné výrobky. Nemeckému pekárovi stačí, keď denne vyrobí okolo tisíc rožkov, alebo drobného pečiva a 200 kíl chleba. Všetko predá v predajni, nikde nedováža a stačí mu to na slušné živobytie. U nás taký pekár neexistuje. U nás sa neuživí. U nás musí vyrobiť aspoň 2000 až 3000 rožkov a najmenej 600 kilogramov chleba. A na to už jeden pekár nestačí. Pekári nemajú komu remeslo odovzdať. Keď sa nebude nič robiť, tak medzinárodné monopoly prevalcujú slovenských pekárov. My máme kapacity, aby sme dokázali zásobiť čerstvými pekárskymi výrobkami aj 10-miliónové Slovensko. Ale máme tu zmrazovanie výrobkov, dopekanie výrobkov. V Bratislave bolo kedysi 70 malých pekární. Keby bolo dnes 10 fungujúcich pekární, pomohlo by to. Ale nie je. Pekári zatvárajú prevádzky.
Aké opatrenia by sa mali prijať, aby sme mali viac vyučených pekárov?

Dám krk na to, že z tých 400-500 pekární je do sto pekární, v ktorých nie je ani jeden vyučený pekár. Keby vláda predpísala, že v každej pekárni musí byť minimálne jeden vyučený pekár na zmene, už ich hneď potrebujeme sto. A tam, kde je 15 ľudí na výrobe, by mali byť aspoň dvaja vyučení pekári. Malo by sa zmeniť aj spotrebiteľské správanie. Ľudia kupujú v súčasnosti to, čo je najlacnejšie. Chlieb patrí u nás medzi základné potraviny. Konzumuje sa ho dosť. Ročne sa na osobu spotrebuje okolo 50 kilogramov chleba. Pri chlebe však aj centy hrajú rolu. Pekárstvu sa nevenujú ani médiá. Keď niekde chlieb chýba, alebo je niekde nejaký problém, tak až vtedy sa novinári zaujímajú.
Pekári sa sťažujú aj na problémy s obchodnými reťazcami. Najmä na nízke výkupné ceny výrobkov, pričom výrobné náklady majú oveľa vyššie.

Keď nastupovali obchodné reťazce, každý pekár sa chcel dostať k veľkému odberateľovi, lebo mu to otváralo možnosti veľkej výroby. Pekári chceli zbohatnúť. Obchodné reťazce poznali túto situáciu zo západu. Pekári sa navzájom podrážali. Keď jeden dával v minulosti rožok za korunu, druhý ponúkol za 90 halierov. Takto vznikli problémy a pokračujú až do súčasnosti. Pekári pritom nakupujú suroviny prevažne za nemecké či francúzske ceny. Dnes už nie sú rozdiely. Aj stroje sa u nás nevyrábajú, ale kupujú v Nemecku, Rakúsku, alebo vo Francúzsku. Ale ceny výrobkov musia byť nižšie. A ako toto zvládnuť? Nuž pekár dáva lacnejšie suroviny, aby sa ako-tak mohol priblížiť cene, ktorú od neho požaduje obchod. Neviním obchodníkov, aj oni musia žiť. Len toto by štát nemal dovoliť.
Zmenilo sa za posledné roky aj zloženie chleba a pečiva?

.

Raz sa ma jedna novinárka spýtala, prečo sa u nás nepečie taký čierny chlieb, aký je v Moskve. Ja som sa jej opýtal, či už videla čiernu múku. No, nevidela. Len tá, z ktorej bol chlieb upečený, bola zafarbená. A ľudia si myslia, že je to zdravé. Nie je. Biela múka bola dofarbená meltou.
Zhoršila sa teda kvalita výrobkov?

Nepovedal by som, že sa zhoršila. Iné je posudzovať minulosť so súčasnosťou. Dakedy sa robil dvojkilový, trojkilový chlieb a ten sa piekol hodinu a pol, alebo viac. Dnes sa 400-gramový chlieb pečie pol hodiny. Zďaleka nemá takú hrubú kôru, ako ten, ktorý je hodinu a pol v peci. Kôra je obal, ktorý udržuje vnútornú vláčnosť chleba. Vedeli sme, že ak babka urobila veľký guľatý štvorkilový chlieb, tak vydržal celý týždeň. Dnešný chlieb je dobrý tak dva dni. Potom je lepšie kúpiť trojkilový chlieb, ktorý dlhšie vydrží. Okrem toho je problém, že dakedy sa do tých väčších chlebov dávali zemiaky. Zemiakový škrob pevnejšie drží molekuly vody ako pšeničný škrob. Vymýšľajú sa rôzne moderné prídavky. Pri pečive je ten rozdiel, že dakedy sa robil slivkový lekvár doma a dával sa do koláčov, alebo sa používal domáci ručne robený tvaroh. Dnes sú vyrábané vo fabrikách. Všeobecne sa výrobky viac približujú tým na západe, prebrali sme veľa vecí, nedá sa povedať, že sú zlé, ale nie sú ani super dobré. Slovensko malo svoju kultúru v stravovaní aj v pekárskej výrobe, mali sme určité špeciality, niečo, čo bolo naše.
Aké chleby obľubovali Slováci, resp. sú typické pre našu krajinu?

Najstarší chlieb na území Slovenska sa datuje do 5. storočia. Bol objavený na Devíne a údajne ho priniesli Rimania, keď prechádzali cez územie Slovenska. Dovtedy sa varila kaša a robili sa placky. Pekárske výrobky sú prispôsobené podmienkam, ktoré dáva pôda. Tam, kde sa dobre darí raži, tak sa pečie viac ražný chlieb. Druhy chleba boli v minulosti ohraničené klimatickými podmienkami. Na juhu Slovenska, popri Dunaji, rástla pšenica. Na severe Slovenska sa lepšie darilo raži. Ražný škrob pevnejšie drží molekuly vody ako pšeničný. Najskôr vyschne pšeničný chlieb, potom ražný chlieb a ešte dlhšie vydrží zemiakovo-ražný chlieb. Nová doba priniesla veľa nového sortimentu.
Čo by si mal spotrebiteľ pri kúpe chleba v súčasnosti všímať?

V prvom rade, či je robený klasickou technológiou, teda technológiou kvasu. Dnes sú v pekárňach dosť rozšírené kvasomaty. Nie je to taká tá typická pekárska výroba, ale je to stále lepšie, ako nejaká prášková technológia. Niekedy trvalo vyrobiť chlieb najmenej 5 hodín. Dnes je za dve hodiny dodaný do obchodu.
Koľko teda potrebuje pekár času na to, aby vyrobil kvalitný remeselný chlieb?

Chlieb potrebuje okolo 5-6 hodín. Pri chlebe vyrobenom za dve hodiny sa nemôžu uskutočniť biochemické procesy, ktoré prebehnú v trojhodinovom kvase. Česi kedysi robili trojstupňový kvas až 24 hodín, a tam boli mikroorganizmy, ktoré sú dôležité pre človeka. Chlieb bol ľahšie stráviteľný.
Trendy v stravovaní sa menia. Niektorí ľudia chlieb a múčne výrobky nejedia aj preto, že sú presvedčení, že sa z nich priberá. Vy tvrdíte opak.

Od chleba sa nepriberá. Záleží od toho, čo s chlebom človek skonzumuje. Taliani zjedia ročne okolo 40 kíl makarónov a nie sú tuční, samozrejme, nájdu sa výnimky. Je to desaťnásobne viac ako na Slovensku, kde človek zje okolo štyroch kíl. Na Slovensku jedia čistý chlieb alebo rožok len tí najchudobnejší. Väčšina je však zvyknutá si natrieť chlieb maslom, dať si nejakú salámu, syr.

Rozhovor s Vojtechom Szemesom je súčasťou multimediálneho projektu Osobnosti: tváre, myšlienky, v rámci ktorého prináša TASR každý týždeň rozhovory, fotografie a videá osobností slovenského, európskeho i svetového politického, spoločenského, ekonomického, športového a kultúrneho života.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.


.
.

.

Blogy

René Pavlík

Martin Kovac

Ivan Štubňa

Marek Brna

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

.
.
.

Prokurátor Špirko sa podľa premiéra priznal, že sfalšoval dokument, pripisujú mu aj násilie voči manželke

Prokurátor Vasiľ Špirko, ktorý pôsobí na generálnej prokuratúra a predtým pracoval na Úrade špeciálnej prokuratúry, sa sám priznal, že sfalšoval…

15. 12. 2025 | Aktualizované 15. 12. 2025 | Z domova | 4 min. čítania | 0 komentárov

.

Nemecko posiela do Poľska vojenské jednotky

Nemecko pošle Poľsku vojenské jednotky, aby kopali zákopy a stavali protitankové bariéry na hraniciach s Bieloruskom a Ruskom, oznámil kancelár…

15. 12. 2025 | Zo zahraničia | 4 min. čítania | 0 komentárov
15. 12. 2025 | Zo zahraničia | 4 min. čítania | 0 komentárov

Kauza Fero Joke má dohru: Niekde končí, inde…

Komik parodujúci aj predstaviteľov súčasnej vlády sa nevhodným spôsobom dotýkal dvojice mladých mužov, ktorí sa s ním prišli odfotiť. Kauza…

15. 12. 2025 | Komentáre | 3 min. čítania | 0 komentárov
15. 12. 2025 | Komentáre | 3 min. čítania | 0 komentárov

Orbán: “Stávky sú jasné – buď vojna, alebo mier”

Maďarský premiér Viktor Orbán vyhlásil, že tento týždeň bude rozhodujúci pre možný mier na Ukrajine a domnieva sa, že konfiškácia…

15. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
15. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Kéry sa vrátil k parlamentnému cirkusu z minulého týždňa: Čoho sa zľakol Jozef Pročko?

Vo štvrtok krátko pred polnocou,  počas 43. schôdze Národnej rady SR, sa prihlásila o slovo opozičná poslankyňa z Progresívneho Slovenska Zuzana Mesterová.…

15. 12. 2025 | Z domova | 4 min. čítania | 0 komentárov
15. 12. 2025 | Z domova | 4 min. čítania | 0 komentárov
.

Európskych lídrov čaká rušný týždeň: Rozhodne sa o reparačnej pôžičke aj o podmienkach mierového urovnania

V Bruseli dnes začína séria kľúčových stretnutí a rokovaní, ktoré vyvrcholia vo štvrtok 18. decembra, kedy sa rozhodne o reparačnej pôžičke pre Ukrajinu…

15. 12. 2025 | Zo zahraničia | 5 min. čítania | 0 komentárov
15. 12. 2025 | Zo zahraničia | 5 min. čítania | 0 komentárov

10 krokov ako si z výplaty vybudovať bohatstvo a získať slobodu

Peniaze nie sú cieľ. Predstavujú nástroj na šťastnejší život. Pre väčšinu ľudí sú však zdrojom stresu. Táto kniha vás naučí…

15. 12. 2025 | Kultúra | PR článok | 1 min. čítania | 0 komentárov
15. 12. 2025 | Kultúra | PR článok | 1 min. čítania | 0 komentárov

Bod, kde Zelenskyj neustúpi

Kľúčovým bodom, v ktorom Zelenskyj odmieta USA, je stiahnutie vojsk z Donbasu, potvrdzuje Bild, nazývajúc to „červenou čiarou“ pre Kyjev

15. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
15. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Šimečka opäť perlil. Toto čaká Slovensko, ak by sa takéto náhodné politické postavičky, dostali k moci

Vo včerajšej debate už po niekoľkýkrát predseda PS Šimečka potvrdil, že dodržiavanie medzinárodných dohôd je pre neho neznáma veličina. Aj…

15. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov
15. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov
.

„Významný pokrok“. Witkoff informoval o výsledkoch rokovaní. Zelenskyj upúšťa od NATO

Podľa jeho slov stretnutie za účasti ukrajinskej strany a americkej delegácie trvalo viac ako päť hodín. Diskutovalo sa o 20-bodovom…

15. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
15. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Počet dospelých vydávajúcich sa za deti žiadajúce o azyl sa štvornásobne zvýšil

Počet žiadateľov o azyl v Spojenom kráľovstve, u ktorých sa zistilo, že falošne tvrdili, že sú deťmi, sa za posledné…

15. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
15. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

Brutálne škrty, vojna: to je program maďarskej opozície

Hospodárska politika strany Tisza sa už v uplynulých dňoch vyfarbila: oprášili by dobre známe recepty skrachovanej ľavice. Brutálne škrty, zaťažovanie…

15. 12. 2025 | 0 komentárov

Obeť teroristického útoku v Sydney bola dlhoročná priateľka bývalej prezidentky Čaputovej

Obeťou teroristického útoku v Sydney bola dlhoročná priateľka bývalej prezidentky Zuzany Čaputovej. Správa o 82-ročnej Marike Pogany bývalú prezidentku a…

15. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov
15. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov
.

To najdôležitejšie z Ukrajiny

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej…

15. 12. 2025 | Aktualizované 15. 12. 2025 | Zo zahraničia | 5 min. čítania | 0 komentárov
15. 12. 2025 | Aktualizované 15. 12. 2025 | Zo zahraničia | 5 min. čítania | 0 komentárov

„Kľúčová päťka“: Preformátovanie globálnej transformácie alebo snaha rozbiť BRICS?

Pravidelné konzultácie medzi USA, Čínou, Ruskom, Indiou a Japonskom o vznikajúcom svetovom poriadku by pomohli úspešne riešiť vznikajúce problémy a…

15. 12. 2025 | Zo zahraničia | 9 min. čítania | 0 komentárov
15. 12. 2025 | Zo zahraničia | 9 min. čítania | 0 komentárov

Sleepy Joe: prezident odpustenia

USA, 15.decembra 2025 - Súčasný líder USA obviňuje svojho predchodcu.   Donald Trump spomína tohto človeka neustále, pri každej príležitosti.…

15. 12. 2025 | 0 komentárov

Meloniová vyzýva Európu k posilneniu obrany a pohráva sa s myšlienkou vytvoriť európsku verziu NATO

Talianska premiérka Giorgia Meloniová vystúpila na zhromaždení Atreju a vyzvala Európu na posilnenie svojej obrany v reakcii na meniacu sa…

15. 12. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov
15. 12. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov

.

Aký je vzťah medzi Shiffrinovou a Vonnovou? Údajne si neprajú, aby vyhrala tá druhá

Po takmer dvoch rokoch sa zúčastnila Mikaela Shiffrinová na rýchlostných pretekoch vo Svetovom pohári. Super-G vo švajčiarskom St. Moritzi však…

15. 12. 2025 | 0 komentárov

Skončí Zelenského Rasputin ako pôvodná historická postava?

V éteri nemeckej televíznej stanice ZDF kyjevský primátor Kličko vyhlásil, že korupčný škandál podkopal dôveru k Zelenskému ako na Ukrajine,…

15. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
15. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

Medzi obeťami streľby na pláži Bondi v Austrálii bol aj športovec. V klube bol inšpiráciou pre všetkých

Dvaja ozbrojení muži v nedeľu 14. decembra spustili paľbu na pláži Bondi v austrálskom Sydney počas zhromaždenia na oslavu židovského…

15. 12. 2025 | 0 komentárov

Kontroverzný Betlehem a vandalizmus. Ježiškovi odťali a ukradli hlavu

V Bruseli na námestí Grand Palace môžete počas predvianočného obdobia nájsť Betlehem, ktorý vyvolal vlnu kontroverzie. Autorka naň použila postavy, ktorým…

15. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov
15. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov

.

Zvláštne fotografie, ktoré si vyslúžia poriadne prevrátenie očami

Zvláštne fotografie majú tú zvláštnu schopnosť prinútiť nás zastaviť sa, neveriacky pozerať na obrazovku a v duchu sa pýtať, čo…

15. 12. 2025 | 0 komentárov

Keď sudcovia v Luxemburgu rozhodujú, čo je u nás rodina

V závere novembra prevzal opraty politického aktivizmu Súdny dvor. Po jeho rozsudku v prípade, ktorý do povedomia verejnosti vstúpil pod…

15. 12. 2025 | Z domova | 5 min. čítania | 0 komentárov
15. 12. 2025 | Z domova | 5 min. čítania | 0 komentárov

Staroveký Egypt plný prekvapení. 15 zaujímavých pohľadov na túto starú civilizáciu

Staroveký Egypt patrí medzi civilizácie, ktoré nás fascinujú tisíce rokov po svojom zániku. Monumentálne stavby, prepracované náboženstvo, hieroglyfy či život…

15. 12. 2025 | 0 komentárov

Známeho režiséra s manželkou našli mŕtvych. Na ich tele našli bodné poranenia

Amerického režiséra, herca a producenta Roba Reinera a jeho manželku Michele Singerovú Reinerovú našli v nedeľu mŕtvych v ich dome…

15. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
15. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

.

V leteckom boji zostáva poslednou a rozhodujúcou zbraňou

Rusko, 15. decembra 2025 - Kalašnikov oznámil, že dokončil všetky dodávky 30-mm kanónov GŠ-301 plánované na rok 2025 a už…

15. 12. 2025 | 0 komentárov

Manipulácia detí pokračuje šialenou knihou. Kto to zastaví?

Mimovládna iniciatíva sa pokúša o normalizáciu potratu ako úžasnej ľudskej výsady

15. 12. 2025 | Komentáre | 3 min. čítania | 0 komentárov
15. 12. 2025 | Komentáre | 3 min. čítania | 0 komentárov

Česko má novú vládu, Pavel vymenoval tretí Babišov kabinet

Česku od pondelka vládne kabinet premiéra Andreja Babiša. Vládu zloženú z hnutí ANO, SPD a strany Motoristi sebe na Pražskom…

15. 12. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov
15. 12. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov

Streľbu na pláži v Sydney majú na svedomí otec a syn, zabili 15 ľudí

Nedeľňajšiu streľbu na pláži Bondi v Sydney, pri ktorej páchatelia zabili 15 ľudí, majú na svedomí otec a syn. Uviedli…

15. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
15. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

.

NAŽIVO


.

Mimořádný skandál. Podáváme podnět na genderwashing

Evropská komise platí aktivisty za vlastní lobbing. LGBTIQ+ organizaci ILGA-EUROPE dala na provozní dotace EK v posledních sedmi letech 223…

15. 12. 2025 | Česky | 1 min. čítania | 0 komentárov
15. 12. 2025 | Česky | 1 min. čítania | 0 komentárov

Zpráva YouTube odhaluje přes 50 milionů zásahů. Kde končí ochrana a začíná cenzura?

Unijní Digital Services Act byl od svého počátku prezentován jako opatření, které má vytvářet bezpečnější online prostředí a chránit uživatele…

15. 12. 2025 | Česky | 5 min. čítania | 0 komentárov
15. 12. 2025 | Česky | 5 min. čítania | 0 komentárov

Obeťou útoku na pláži v Sydney je aj Slovenka, potvrdila to komárňanská židovská komunita

Obeťou útoku na pláži v Sydney sa stala aj Slovenka. Informovala o tom židovská komunita z Komárna. Išlo o 82-ročnú…

15. 12. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov
15. 12. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov

Zoroslav Kollár: “Matovičova mafia sa vracia. Sulík a Cigániková v Sme rodina.” Obaja reagujú

Do hnutia Sme rodina má tento týždeň prestúpiť Jana Cigániková a následne aj Richard Sulík, tvrdí to vo svojom statuse…

14. 12. 2025 | Aktualizované 14. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov
14. 12. 2025 | Aktualizované 14. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov

.

NAJČÍTANEJŠIE










Hodně štěstí vám i nám!

Dnes bude jmenována nová vláda Andreje Babiše. Petr Fiala si na závěr vydal svou zprávu o stavu České republiky, ve…

15. 12. 2025 | Česky | 4 min. čítania | 0 komentárov
15. 12. 2025 | Česky | 4 min. čítania | 0 komentárov

.
.

Blogy

René Pavlík

Martin Kovac

Ivan Štubňa

Marek Brna

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

.
.
.
HS

NAŽIVO

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov