NAŽIVO

Predaj slepačích vajec z klietkových chovov by obchodné reťazce, združené v Slovenskej aliancii moderného obchodu, mali v roku 2026 utlmovať a prestať s ním.

Slovenskí obchodníci združení v Zväze obchodu SR však budú klietkové vajcia predávať aj v budúcom roku.

16:47

Niekoľko z najväčších amerických a európskych farmaceutických spoločností v piatok (19. 12.) podpísalo s prezidentom USA Donaldom Trumpom dohody o dobrovoľnom znížení cien svojich liekov na americkom trhu.

Výmenou za to je, že voči nim Trumpova administratíva počas troch rokov neuplatní plánované zvýšenie ciel na farmaceutické produkty, ak tieto firmy budú pokračovať v investíciách v USA. Informuje portál CNBC.

16:45

Čoraz viac ľudí v Spojenom kráľovstve podporuje vyslanie európskych vojakov na Ukrajinu v prípade uzavretia mierovej dohody medzi Kyjevom a Moskvou. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky spoločnosti H/Advisors. Informuje televízia Sky News.

16:12

Americký minister zahraničných vecí Marco Rubio vyjadril nádej, že na začiatku budúceho týždňa uzavrú Thajsko a Kambodža obnovené prímerie. To by malo ukončiť najnovšiu sériu zrážok v pohraničnom regióne oboch krajín. Informuje agentúra AFP.

Marco Rubio
Na snímke americký minister zahraničných vecí Marco Rubio / Foto: TASR/AP-Julia Demaree Nikhinson
16:09

Menej ako deň po tom, ako sa v Turecku zrútilo bezpilotné lietadlo, pravdepodobne ruského pôvodu, v krajine objavili ďalší dron neznámeho pôvodu. Informuje agentúra AFP.

16:07

14:15

Americký štátny tajomník Rubio sa pripojí k rokovaniam s ruskou delegáciou, ktoré sa majú konať dnes v Miami, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje.

Podľa ich informácií sa na stretnutí okrem Rubia zúčastnia zo strany USA Whitkoff a Kushner, a zo strany Ruska Putinov osobitný predstaviteľ Kirill Dmitriev.

11:16
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

Szemes: Ľudia si dostatok chleba necenia

Práca pekára už nie je ani zďaleka taká vážená, ako bola v minulosti. Ľudia si dostatok chleba nevážia. Ani o samotné remeslo nie je záujem. Pekári tak nemajú komu svoje zručnosti odovzdať. Keď sa nič nezmení, tak medzinárodné monopoly prevalcujú slovenských pekárov. V rozhovore v rámci multimediálneho projektu TASR Osobnosti: tváre, myšlienky to skonštatoval dlhoročný odborník a zakladateľ pekárskeho výskumu na Slovensku Vojtech Szemes

❚❚
.

Čo vás viedlo k tomu, že ste sa stali pekárom?

K pekárskemu remeslu som sa dostal ako najstarší syn Szemesovcov. Otec bol pekár – živnostník. Iné povolanie ako pekár som si ani nevedel predstaviť. V minulosti bolo totiž bežné, že najstarší syn preberie otcovo remeslo.
Ako si spomínate na svoje pekárske začiatky?

Pekári väčšinou robili v noci. Keď som bol malý chlapec, otec mi naložil kôš s pečivom a išiel som ho skoro ráno rozniesť po jednotlivých domoch. Nevyučil som sa však doma. Často sme s otcom v noci šúľali rožky a žemle, preto som býval nevyspatý. Okolo druhej, tretej nad ránom som zaspával, čo otca hnevalo a raz som dostal “poza uši”. Na to som sa urazil a odišiel som do Nového Smokovca, kde znárodňovali jednu pekáreň a tam som sa vyučil. V tejto pekárni bol riaditeľ, ktorý si všimol, že som šikovný. Poslal ma preto do majstrovskej školy do Pardubíc. Tam som bol dva roky a získal som titul pekárskeho majstra.
Vo vašej rodine sa pekárske remeslo dedí naďalej.

.

Môj otec mal pekáreň, dedo bol mlynár a pradedo mal na Dunaji v Hamuliakove mlyn, a tiež mal údajne na brehu pekáreň. Ja som v našej rodine už štvrté pokolenie pekárov. Moja dcéra je pekárka, vnuk je inžinierom, ktorý je tiež pekár a môj dvojročný pravnuk chce byť tiež pekárom. Môj vnuk hovorí, že musím vydržať žiť ešte 15 rokov, aby som urobil z pravnuka pekára, a tak sa remeslo zdedilo aj na siedme pokolenie Szemesovcov.
Počas vašej dlhoročnej praxe v pekárskom odbore ste pôsobili ako výskumník, vysoký rezortný úradník, ale aj diplomat. V tom období sa málokomu podarilo tak cestovať po svete, ako vám.

Pochodil som takmer celý svet. Piekol som v Havane pre európske veľvyslanectvá, piekol som v Londýne, v Budapešti, ale aj za polárnym kruhom. V Prahe som pôsobil na ministerstve potravinárskeho priemyslu, kde som zastupoval slovenské pekárstvo. Bol som tam tri roky, a potom ma stiahli späť na Slovensko. Ministrom poľnohospodárstva a výživy sa stal Ján Janovic, ktorý sa rozhodol zriadiť Generálne riaditeľstvo pekární, kde som robil 10 rokov technického riaditeľa. Stál som sa za vznikom 23 pekární, troch mlynov, asi 20 cukrární a jednej cestovinárne. Dotiahol som na Slovensko tzv. prvé maďarské pekárne. Počas svojho života som pracoval v Moskve aj ako diplomat. Po návrate som mal ostať v diplomatických službách, ale mňa vždy ťahalo pekárske remeslo. Okrem toho, že som mal niekoľko pekární, podarilo sa mi napísať 36 kníh a založil som slovenskú pekársku literatúru. Na Slovensku dovtedy neexistovala. Bola len prekladová literatúra. Najviac sa prekladalo z českej literatúry. Po roku 1989 začali vznikať malé pekárne a založil sa v roku 1995 Cech pekárov a cukrárov. Cechmajstra som robil 18 rokov. Zostal som čestným členom. Už sa len chodím pozerať na dielo, na ktorom som sa podieľal.
Ste zakladateľom pekárskeho výskumu na Slovensku. Aké výrobky sa vám podarilo vymyslieť, resp. na akých receptúrach ste sa podieľali?

V 50. rokoch v škole v Pardubiciach som vymyslel ako majstrovský výrobok tzv. semešky. Je to pečivo z lístkového cesta, ktoré bolo plnené lekvárom alebo makom, či orechami. Vtedy neexistovali stroje na lístkové cesto, tak sa robili ručne. Boli ale veľmi náročné na výrobu, preto sa neujali. Dnes sa podobný výrobok predáva v obchodoch. Semešky som si totiž nedal nikdy patentovať. Podieľal som aj na vývoji chleba pre vesmírnych kozmonautov v Moskve. Bolo to v roku 1983. Vtedy museli mať kozmonauti chlieb pečený v malých kúskoch. Dnes už majú vo vesmíre vraj aj jedálne. V časoch Československa sa o mne dozvedeli v Prahe. V tom čase sa rodili prvé oficiálne receptúry a znárodňovali sa pekárne. Na území Slovenska bolo kedysi okolo 1840 pekární a zhruba polovicu som obišiel. Najviac som pôsobil v Bratislave. Zúčastnil som sa na vývoji nových výrobkov, podieľal som sa na nových receptúrach.
V minulosti bolo pekárske remeslo vážené. Prečo sa to zmenilo?

Spoločnosť sa má podstatne lepšie ako v minulosti. Lepšie ako počas vojnových a povojnových čias. To, že je dostatok chleba, sa necení. Práca pekára nie je zďaleka tak vážená, ako bola v minulosti, keď som ja alebo otec začínali. V minulosti, ak bol pekár dobrý, tak patril medzi vážených živnostníkov, pretože sa staral o základnú potravinu. Dnes to tak nie je. Deti sa hanbia priznať, že sa učia za pekárov. Remeslo stratilo prestíž. Rodičia nechcú dať deti za pekárov. Je to škoda. O pekárske remeslo je veľmi slabý záujem. Na celom Slovensku je teraz možno okolo šesť až osem detí, ktoré sa učia len za pekára.
V čom vidíte problém okrem toho, že chleba je na trhu dostatok?

Určitý podiel viny má na tom spoločnosť a jej predstavitelia. Situácia sa zmenila najmä po roku 1989. Zo začiatku, asi do roku 1995, si takmer ktokoľvek mohol otvoriť pekáreň. Keď sa vedel niekto preukázať, že robil v pekárni päť alebo šesť rokov, tak mu to stačilo, aby mu živnostenský úrad povolil otvoriť pekáreň. Poznám veľa prípadov, že niekto robil päť rokov šoféra, no v občianskom preukaze mal pečiatku pekární a dostal pekársku živnosť. Ani poňatia pritom nemal o pekárstve. Takto sa otvorili všelijaké pekárne. V roku 1989 sme mali asi 100 malých a 50 veľkých pekární. Neskôr v rokoch 1992-1993 už bolo pekární 750. Ľudia však postupne zistili, že je to ťažká robota, treba robiť v sobotu, v nedeľu a v noci. Záujem o pekárne tak upadal až na súčasných okolo 400 až 500 pekární. Znevážila sa robota pekára. Dobré je, že chleba je dosť a ľudia nehladujú. Tento druh výživy sa v spotrebe neznížil na takú úroveň, ako kleslo samotné remeslo. Štát by sa mal nad tým ale zamyslieť. Krajina bola kedysi sebestačná a do zahraničia vyvážala výrobky. Teraz však nie je problém pre Poliakov či Nemcov zásobovať päťmiliónové Slovensko pekárskymi výrobkami.

.

 

 Neobávate sa, že pekárske remeslo postupne na Slovensku zanikne?

Dnes je pekárska práca monotónna. Vychovávajú sa ľudia, aby vedeli obsluhovať stroje. Ak sa človek naučí pekárske remeslo, tak vie vyrobiť kvalitné výrobky. Nemeckému pekárovi stačí, keď denne vyrobí okolo tisíc rožkov, alebo drobného pečiva a 200 kíl chleba. Všetko predá v predajni, nikde nedováža a stačí mu to na slušné živobytie. U nás taký pekár neexistuje. U nás sa neuživí. U nás musí vyrobiť aspoň 2000 až 3000 rožkov a najmenej 600 kilogramov chleba. A na to už jeden pekár nestačí. Pekári nemajú komu remeslo odovzdať. Keď sa nebude nič robiť, tak medzinárodné monopoly prevalcujú slovenských pekárov. My máme kapacity, aby sme dokázali zásobiť čerstvými pekárskymi výrobkami aj 10-miliónové Slovensko. Ale máme tu zmrazovanie výrobkov, dopekanie výrobkov. V Bratislave bolo kedysi 70 malých pekární. Keby bolo dnes 10 fungujúcich pekární, pomohlo by to. Ale nie je. Pekári zatvárajú prevádzky.
Aké opatrenia by sa mali prijať, aby sme mali viac vyučených pekárov?

Dám krk na to, že z tých 400-500 pekární je do sto pekární, v ktorých nie je ani jeden vyučený pekár. Keby vláda predpísala, že v každej pekárni musí byť minimálne jeden vyučený pekár na zmene, už ich hneď potrebujeme sto. A tam, kde je 15 ľudí na výrobe, by mali byť aspoň dvaja vyučení pekári. Malo by sa zmeniť aj spotrebiteľské správanie. Ľudia kupujú v súčasnosti to, čo je najlacnejšie. Chlieb patrí u nás medzi základné potraviny. Konzumuje sa ho dosť. Ročne sa na osobu spotrebuje okolo 50 kilogramov chleba. Pri chlebe však aj centy hrajú rolu. Pekárstvu sa nevenujú ani médiá. Keď niekde chlieb chýba, alebo je niekde nejaký problém, tak až vtedy sa novinári zaujímajú.
Pekári sa sťažujú aj na problémy s obchodnými reťazcami. Najmä na nízke výkupné ceny výrobkov, pričom výrobné náklady majú oveľa vyššie.

Keď nastupovali obchodné reťazce, každý pekár sa chcel dostať k veľkému odberateľovi, lebo mu to otváralo možnosti veľkej výroby. Pekári chceli zbohatnúť. Obchodné reťazce poznali túto situáciu zo západu. Pekári sa navzájom podrážali. Keď jeden dával v minulosti rožok za korunu, druhý ponúkol za 90 halierov. Takto vznikli problémy a pokračujú až do súčasnosti. Pekári pritom nakupujú suroviny prevažne za nemecké či francúzske ceny. Dnes už nie sú rozdiely. Aj stroje sa u nás nevyrábajú, ale kupujú v Nemecku, Rakúsku, alebo vo Francúzsku. Ale ceny výrobkov musia byť nižšie. A ako toto zvládnuť? Nuž pekár dáva lacnejšie suroviny, aby sa ako-tak mohol priblížiť cene, ktorú od neho požaduje obchod. Neviním obchodníkov, aj oni musia žiť. Len toto by štát nemal dovoliť.
Zmenilo sa za posledné roky aj zloženie chleba a pečiva?

.

Raz sa ma jedna novinárka spýtala, prečo sa u nás nepečie taký čierny chlieb, aký je v Moskve. Ja som sa jej opýtal, či už videla čiernu múku. No, nevidela. Len tá, z ktorej bol chlieb upečený, bola zafarbená. A ľudia si myslia, že je to zdravé. Nie je. Biela múka bola dofarbená meltou.
Zhoršila sa teda kvalita výrobkov?

Nepovedal by som, že sa zhoršila. Iné je posudzovať minulosť so súčasnosťou. Dakedy sa robil dvojkilový, trojkilový chlieb a ten sa piekol hodinu a pol, alebo viac. Dnes sa 400-gramový chlieb pečie pol hodiny. Zďaleka nemá takú hrubú kôru, ako ten, ktorý je hodinu a pol v peci. Kôra je obal, ktorý udržuje vnútornú vláčnosť chleba. Vedeli sme, že ak babka urobila veľký guľatý štvorkilový chlieb, tak vydržal celý týždeň. Dnešný chlieb je dobrý tak dva dni. Potom je lepšie kúpiť trojkilový chlieb, ktorý dlhšie vydrží. Okrem toho je problém, že dakedy sa do tých väčších chlebov dávali zemiaky. Zemiakový škrob pevnejšie drží molekuly vody ako pšeničný škrob. Vymýšľajú sa rôzne moderné prídavky. Pri pečive je ten rozdiel, že dakedy sa robil slivkový lekvár doma a dával sa do koláčov, alebo sa používal domáci ručne robený tvaroh. Dnes sú vyrábané vo fabrikách. Všeobecne sa výrobky viac približujú tým na západe, prebrali sme veľa vecí, nedá sa povedať, že sú zlé, ale nie sú ani super dobré. Slovensko malo svoju kultúru v stravovaní aj v pekárskej výrobe, mali sme určité špeciality, niečo, čo bolo naše.
Aké chleby obľubovali Slováci, resp. sú typické pre našu krajinu?

Najstarší chlieb na území Slovenska sa datuje do 5. storočia. Bol objavený na Devíne a údajne ho priniesli Rimania, keď prechádzali cez územie Slovenska. Dovtedy sa varila kaša a robili sa placky. Pekárske výrobky sú prispôsobené podmienkam, ktoré dáva pôda. Tam, kde sa dobre darí raži, tak sa pečie viac ražný chlieb. Druhy chleba boli v minulosti ohraničené klimatickými podmienkami. Na juhu Slovenska, popri Dunaji, rástla pšenica. Na severe Slovenska sa lepšie darilo raži. Ražný škrob pevnejšie drží molekuly vody ako pšeničný. Najskôr vyschne pšeničný chlieb, potom ražný chlieb a ešte dlhšie vydrží zemiakovo-ražný chlieb. Nová doba priniesla veľa nového sortimentu.
Čo by si mal spotrebiteľ pri kúpe chleba v súčasnosti všímať?

V prvom rade, či je robený klasickou technológiou, teda technológiou kvasu. Dnes sú v pekárňach dosť rozšírené kvasomaty. Nie je to taká tá typická pekárska výroba, ale je to stále lepšie, ako nejaká prášková technológia. Niekedy trvalo vyrobiť chlieb najmenej 5 hodín. Dnes je za dve hodiny dodaný do obchodu.
Koľko teda potrebuje pekár času na to, aby vyrobil kvalitný remeselný chlieb?

Chlieb potrebuje okolo 5-6 hodín. Pri chlebe vyrobenom za dve hodiny sa nemôžu uskutočniť biochemické procesy, ktoré prebehnú v trojhodinovom kvase. Česi kedysi robili trojstupňový kvas až 24 hodín, a tam boli mikroorganizmy, ktoré sú dôležité pre človeka. Chlieb bol ľahšie stráviteľný.
Trendy v stravovaní sa menia. Niektorí ľudia chlieb a múčne výrobky nejedia aj preto, že sú presvedčení, že sa z nich priberá. Vy tvrdíte opak.

Od chleba sa nepriberá. Záleží od toho, čo s chlebom človek skonzumuje. Taliani zjedia ročne okolo 40 kíl makarónov a nie sú tuční, samozrejme, nájdu sa výnimky. Je to desaťnásobne viac ako na Slovensku, kde človek zje okolo štyroch kíl. Na Slovensku jedia čistý chlieb alebo rožok len tí najchudobnejší. Väčšina je však zvyknutá si natrieť chlieb maslom, dať si nejakú salámu, syr.

Rozhovor s Vojtechom Szemesom je súčasťou multimediálneho projektu Osobnosti: tváre, myšlienky, v rámci ktorého prináša TASR každý týždeň rozhovory, fotografie a videá osobností slovenského, európskeho i svetového politického, spoločenského, ekonomického, športového a kultúrneho života.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.


.
.

.

Blogy

Miroslav Urban

Marek Brna

Gustáv Murín

Milan Šupa

Erik Majercak

René Pavlík

.
.
.

Národniari vyzývajú Lajčáka na zverejnenie toho, či mal od Epsteina majetkové výhody

Národniari vyzývajú Lajčáka na zverejnenie toho, či mal od Epsteina majetkové výhody. Slovenská národná strana tak reaguje v súvislosti s…

20. 12. 2025 | Z domova | 5 min. čítania | 0 komentárov

.

Minister Šutaj Eštok chce prilákať skúsených policajtov na výsluhovom dôchodku späť do polície

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok chce prilákať skúsených policajtov, konkrétne mladších výsluhových dôchodcov, späť do polície. Ako uviedol pre médiá,…

20. 12. 2025 | Aktualizované 20. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov
20. 12. 2025 | Aktualizované 20. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov

Šimečka: V súčasnosti máme najslabší parlament, produkuje tie najhoršie zákony

Parlament v aktuálnom volebnom období je najslabší a najhoršie fungujúci. Ide o dôsledok konania súčasnej vládnej väčšiny. V rozhovore pre…

20. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov
20. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov

Belgický premiér: Je čas, aby som sa vrátil na svoju chatu pri Petrohrade

„Je čas, aby som sa vrátil na svoju chatu pri Petrohrade, k mojim susedom Gérardovi Depardieuovi a Bašárovi Asadovi“

20. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
20. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

34 miliónov ľudí zomrie do 5 hodín? V prípade invázie do Kaliningradu budú okamžite použité jadrové zbrane

Čínsky portál Sohu píše, že v prípade útoku na Kaliningrad nezostane z Európy nič

20. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
20. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
.

Kto kryje Igora Matoviča

Ako prepojený svet ESETu, Denníka N a Nadácie Zastavme korupciu formuje obraz korupcie na Slovensku

20. 12. 2025 | Komentáre | 8 min. čítania | 0 komentárov
20. 12. 2025 | Komentáre | 8 min. čítania | 0 komentárov

Dôjde v Kyjeve k bojom o chlieb? Ako funguje vojnová ekonomika

„Dokonca aj v Kyjeve môžu nastať výpadky dodávok chleba.“ Ako výpadky elektriny ovplyvňujú ceny a ukrajinský biznis. Povieme vám, ako…

20. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
20. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

Šamko: Kajúcnik má motiváciu klamať, podľa sudcu však aktuálny koaličný návrh problém nerieši

Kajúcnik je páchateľ trestnej činnosti a často má motiváciu klamať. V relácii PubliQ Mira Frindta to zdôraznil sudca Krajského súdu…

20. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov
20. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov

Radosť z víťazstva “V3” nemusí trvať dlho

Pôžička kyjevskému režimu teda prešla aj bez nás, a reakcie nenechali na seba dlho čakať…

20. 12. 2025 | Zo zahraničia | 4 min. čítania | 0 komentárov
20. 12. 2025 | Zo zahraničia | 4 min. čítania | 0 komentárov
.

Trump nevylúčil vojnu s Venezuelou. Konečne priznal pravý dôvod

Americký prezident Donald Trump v piatok v rozhovore pre NBC News pripustil možnosť vojenského konfliktu s Venezuelou. Vyhlásenie prišlo po…

20. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
20. 12. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

Portréty plné tajných odkazov: Detaily šatníka, ktoré skrývali skutočné posolstvá

Portréty zo starých čias neboli len realistickým zobrazením tváre, ale premysleným vizuálnym jazykom plným symbolov. Každý detail oblečenia, šperkov či…

20. 12. 2025 | 0 komentárov

Ceny potravín v novembri 2025 klesli prvýkrát od mája 2021

S dobrou správou, že ceny potravín po prvýkrát za takmer 5 rokov klesli, prišiel minister financií Ladislva Kamenický. Pokles cien…

20. 12. 2025 | Ekonomika | 2 min. čítania | 0 komentárov
20. 12. 2025 | Ekonomika | 2 min. čítania | 0 komentárov

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Rusko chce pomocou zintenzívnenia útokov izolovať juh Ukrajiny

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej…

20. 12. 2025 | Aktualizované 20. 12. 2025 | Zo zahraničia | 7 min. čítania | 0 komentárov
20. 12. 2025 | Aktualizované 20. 12. 2025 | Zo zahraničia | 7 min. čítania | 0 komentárov
.

Kým Orbán je čoraz silnejší, maďarská opozícia upadá

Podpora kandidátnej listiny strany Fidesz medzi rozhodnutými voličmi dosiahla 49 percent - v porovnaní so 40 percentami strany Tisza -,…

20. 12. 2025 | 0 komentárov

Gašpar: Rokovanie o zákonoch sa má upraviť na konkrétnu časovú hranicu

Rokovanie o zákonoch v Národnej rade SR by sa mohlo po novom upraviť na konkrétnu časovú hranicu. Každý poslanecký klub…

20. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov
20. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov

Výborná Bátovská Fialková v stíhačke zopakovala umiestnenie v prvej päťke

Slovenská biatlonistka Paulína Bátovská Fialková v sobotu v stíhacích pretekoch v Annecy - Le Grand Bornand obsadila ďalšie piate miesto.…

20. 12. 2025 | 0 komentárov

Čo znamená neúspech reparačnej pôžičky Ukrajine pre vojnu a mier?

Včera v noci EÚ zamietla projekt poskytnutia reparančného úveru Kyjevu. Zamietla ho napriek výzvam Zelenského, Európskej komisie, Mertza a mnohých…

20. 12. 2025 | Zo zahraničia | 5 min. čítania | 0 komentárov
20. 12. 2025 | Zo zahraničia | 5 min. čítania | 0 komentárov

.

Prečo lídri NATO stále viac hovoria o novej svetovej vojne?

Brusel, 19. decembra 2025 - Európa stojí na prahu tretej svetovej vojny a Európania musia byť pripravení na zničenie kontinentu.…

20. 12. 2025 | 0 komentárov

Za slová do basy, za násilie práca. A že kto má zlý trestný zákon

Britské trestné právo umožnilo aplikáciu dvojakého metra. Hrozí väzenie za vyjadrovanie aj u nás?

20. 12. 2025 | Komentáre | 3 min. čítania | 0 komentárov
20. 12. 2025 | Komentáre | 3 min. čítania | 0 komentárov

Svetové hviezdy na čele s favorizovaným Odermattom zaskočil český reprezentant Zabystřan

Český reprezentant Jan Zabystřan šokoval konkurenciu a stal sa víťazom superobrovského slalomu na pretekoch Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní v…

20. 12. 2025 | 0 komentárov

Dárek na odchodnou…

Jednání na Evropské radě se protáhlo dlouho do noci a skončilo až v pátek nad ránem. Nepřekvapivě nejdéle trvala záležitost…

20. 12. 2025 | Česky | 6 min. čítania | 0 komentárov
20. 12. 2025 | Česky | 6 min. čítania | 0 komentárov

.

USA a Jordánsko podnikajú rozsiahle odvetné údery za smrť vojakov v Sýrii

USA, 20. decembra 2025 - Podľa informácií zverejnených v noci v spoločnom magazíne amerických vzdušných a kozmických síl sa začal…

20. 12. 2025 | 0 komentárov

Už niekoľko dní prebieha na X výmena obvinení medzi ukrajinským a maďarským vedením

„Obchádzajúc Maďarsko a porušujúc európske právne predpisy za bieleho dňa, Bruselčania podnikajú kroky na zabavenie zmrazených ruských aktív – to…

20. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
20. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

"Pravda sa na Slovensku nenosí!" Golonka sa vyjadril negatívne na adresu SZĽH. Komentoval aj Slafkovského

Legendárny česko-slovenský reprezentant Jozef Golonka sa vyjadril k téme líderstva a výberu kapitána národného tímu pre blížiace sa olympijské hry…

20. 12. 2025 | 0 komentárov

Ukrajinci zasiahli ruskú vojenskú loď a ropnú plošinu

Generálny štáb ukrajinskej armády oznámil nové útoky na Rusov v Kaspickom mori

20. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
20. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

.

Nemecko začína šetriť. Teraz na nezamestnaných

V Nemecku sa od 1. júla 2026 zavádza nový systém dávok pre nezamestnaných – Grundsicherung, ktorý bude prísnejšie trestať za…

19. 12. 2025 | Ekonomika | 1 min. čítania | 0 komentárov
19. 12. 2025 | Ekonomika | 1 min. čítania | 0 komentárov

Michael Chazin: Trumpove nové geopolitické koncepcie a preformátovanie svetového poriadku

USA, 19. decembra 2025 - Za posledný týždeň Donald Trump predstavil dva zásadne nové geopolitické koncepty, ktoré môžu radikálne zmeniť…

20. 12. 2025 | 0 komentárov

Svätec dňa: Svätý Vincent Romano

Patrón trpiacich rakovinou hrdla

20. 12. 2025 | Svetonázor | 3 min. čítania | 0 komentárov
20. 12. 2025 | Svetonázor | 3 min. čítania | 0 komentárov

Zdravý rozum nie je samozrejmosť. Dokazujú to tieto vtipné fotografie

Rozum je schopnosť, ktorú berieme ako samozrejmosť - až kým ju niekto verejne neodloží bokom a neurobí rozhodnutie, nad ktorým…

20. 12. 2025 | 0 komentárov

.

NAŽIVO


.

Mít pořádek v politických režimech

Alexis de Tocqueville v knize Starý režim a revoluce pojednal rozdíly mezi francouzskou monarchií a systémem, který ji nahradil. Název…

20. 12. 2025 | Česky | 2 min. čítania | 0 komentárov
20. 12. 2025 | Česky | 2 min. čítania | 0 komentárov

Počas Vianoc rastie potreba akútnej psychiatrickej pomoci, najmä u ľudí v produktívnom veku

Hoci sú Vianoce tradične vnímané ako čas pokoja, rodinnej pohody a oddychu, pre mnohých ľudí predstavujú jedno z najnáročnejších období…

19. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov
19. 12. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov

Prokurátor Špirko je pripravený podať voči premiérovi Ficovi žalobu na ochranu osobnosti

Prokurátor Vasiľ Špirko je pripravený podať voči premiérovi Robertovi Ficovi žalobu na ochranu osobnosti. Informuje o tom Denník N s…

19. 12. 2025 | Z domova | 1 min. čítania | 0 komentárov
19. 12. 2025 | Z domova | 1 min. čítania | 0 komentárov

Rím zavedie poplatok za vstup k Fontáne di Trevi, turisti zaplatia dva eurá

Turisti budú musieť od 1. februára zaplatiť dvojeurový poplatok, ak sa budú chcieť priblížiť k slávnej rímskej Fontáne di Trevi,…

19. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
19. 12. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

.

NAJČÍTANEJŠIE










Koncoročná tlačová konferencia Putina: Rusko nebude zasahovať do iných krajín, ak „budete k nám pristupovať s rešpektom“

Dnes prebehla koncoročná priama linka ruského prezidenta Vladimira Putina, keď niekoľko hodín odpovedá na zvedavé otázky prítomných novinárov ale aj…

19. 12. 2025 | Aktualizované 19. 12. 2025 | Zo zahraničia | 10 min. čítania | 0 komentárov
19. 12. 2025 | Aktualizované 19. 12. 2025 | Zo zahraničia | 10 min. čítania | 0 komentárov

.
.

Blogy

Miroslav Urban

Marek Brna

Gustáv Murín

Milan Šupa

Erik Majercak

René Pavlík

.
.
.
HS

NAŽIVO

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov