NAŽIVO

Hovorkyňa francúzskej vlády Maud Bregeonová vyhlásila, že obchodná dohoda medzi EÚ a Mercosur stále nie je pre Francúzsko prijateľná v jej súčasnej podobe.

Včera 20:21

Orbán v reakcii na opozičné výzvy na zmenu postoja k prisťahovalectvu uviedol, že v otázke migrácie neexistuje v Maďarsku žiadny kompromis.

Včera 20:13

Kallasová vyhlásila, že hybridné útoky predstavujú pre EÚ mimoriadne nebezpečenstvo. Po sérii incidentov v Poľsku vyzvala na jednotu eurobloku.

Včera 18:54

Päť jemenských zdrojov z prostredia vlády informovalo agentúru AFP, že USA požiadali Jemen, aby sa pripojil k medzinárodným silám, ktoré by sa podľa Trumpovho mierového plánu mali nasadiť v Pásme Gazy.

Včera 18:06

Nemecká vláda podporila legislatívu, ktorá by armáde umožnila reagovať na neoprávnený pohyb dronov vo vnútroštátnom vzdušnom priestore, a to aj zostrelením.

Včera 17:59

Erdogan sa v Ankare stretol so Zelenským. Vyzval na obnovenie rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou v Istanbule, avšak v „komplexnejšom rámci“.

Včera 17:59

Server hvg.hu uviedol, že maďarské verejnoprávne médiá sa chystajú osloviť kandidátov na primárne voľby strany TISZA sériou otázok ladených na vládnu propagandu.

Včera 17:57

Prezident Poľska pripravuje pôdu pre vystúpenie krajiny z EÚ — šéf poľského ministerstva zahraničných vecí Sikorski.

„Naznačovať, že európska integrácia je sprisahaním proti Poľsku, nepomáhate ani EÚ, ani Poľsku. Pripravujete psychologickú a politickú pôdu pre vystúpenie z Európskej únie“, — vyhlásil, keď sa obracal na prezidenta Navrockého.

Včera 17:40

Kosovský parlament nezvolil za premiéra Glauka Konjufcu, ktorého do funkcie navrhla strana Sebaurčenie.

Včera 17:03

Agentúra Reuters potvrdzuje, že zajtra vysokopostavení americkí vojaci oznámia Zelenskému v Kyjeve mierový plán, ktorý USA diskutovali s Ruskom.

Stane sa tak na stretnutí Zelenského s ministrom armády USA Danielom Driscollom a náčelníkom štábu Randym Georgom. Obaja už dnes pricestovali do hlavného mesta Ukrajiny.

Včera 17:02

Francúzska ministerka Monique Barbutová vyhlásila, že vlády krajín sveta sú stále ďaleko od dosiahnutia dohody v rámci klimatických rokovaní COP30 v Brazílii.

Včera 16:46

Dopravu na výjazde z Bratislavy do Senca v stredu popoludní komplikovala nehoda na diaľnici D1. V ľavom pruhu sa tam zrazili tri autá. Vodiči sa napriek odstráneniu nehody zdržia približne hodinu. Na sociálnej sieti o tom informovala Zelená vlna STVR. „Na výjazde z Bratislavy do Bernolákova po starej Seneckej ceste zdržanie hodinu a pol,“ upozornil dopravný servis.

Včera 16:17
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

Szemes: Ľudia si dostatok chleba necenia

Práca pekára už nie je ani zďaleka taká vážená, ako bola v minulosti. Ľudia si dostatok chleba nevážia. Ani o samotné remeslo nie je záujem. Pekári tak nemajú komu svoje zručnosti odovzdať. Keď sa nič nezmení, tak medzinárodné monopoly prevalcujú slovenských pekárov. V rozhovore v rámci multimediálneho projektu TASR Osobnosti: tváre, myšlienky to skonštatoval dlhoročný odborník a zakladateľ pekárskeho výskumu na Slovensku Vojtech Szemes

❚❚
.

Čo vás viedlo k tomu, že ste sa stali pekárom?

K pekárskemu remeslu som sa dostal ako najstarší syn Szemesovcov. Otec bol pekár – živnostník. Iné povolanie ako pekár som si ani nevedel predstaviť. V minulosti bolo totiž bežné, že najstarší syn preberie otcovo remeslo.
Ako si spomínate na svoje pekárske začiatky?

Pekári väčšinou robili v noci. Keď som bol malý chlapec, otec mi naložil kôš s pečivom a išiel som ho skoro ráno rozniesť po jednotlivých domoch. Nevyučil som sa však doma. Často sme s otcom v noci šúľali rožky a žemle, preto som býval nevyspatý. Okolo druhej, tretej nad ránom som zaspával, čo otca hnevalo a raz som dostal “poza uši”. Na to som sa urazil a odišiel som do Nového Smokovca, kde znárodňovali jednu pekáreň a tam som sa vyučil. V tejto pekárni bol riaditeľ, ktorý si všimol, že som šikovný. Poslal ma preto do majstrovskej školy do Pardubíc. Tam som bol dva roky a získal som titul pekárskeho majstra.
Vo vašej rodine sa pekárske remeslo dedí naďalej.

.

Môj otec mal pekáreň, dedo bol mlynár a pradedo mal na Dunaji v Hamuliakove mlyn, a tiež mal údajne na brehu pekáreň. Ja som v našej rodine už štvrté pokolenie pekárov. Moja dcéra je pekárka, vnuk je inžinierom, ktorý je tiež pekár a môj dvojročný pravnuk chce byť tiež pekárom. Môj vnuk hovorí, že musím vydržať žiť ešte 15 rokov, aby som urobil z pravnuka pekára, a tak sa remeslo zdedilo aj na siedme pokolenie Szemesovcov.
Počas vašej dlhoročnej praxe v pekárskom odbore ste pôsobili ako výskumník, vysoký rezortný úradník, ale aj diplomat. V tom období sa málokomu podarilo tak cestovať po svete, ako vám.

Pochodil som takmer celý svet. Piekol som v Havane pre európske veľvyslanectvá, piekol som v Londýne, v Budapešti, ale aj za polárnym kruhom. V Prahe som pôsobil na ministerstve potravinárskeho priemyslu, kde som zastupoval slovenské pekárstvo. Bol som tam tri roky, a potom ma stiahli späť na Slovensko. Ministrom poľnohospodárstva a výživy sa stal Ján Janovic, ktorý sa rozhodol zriadiť Generálne riaditeľstvo pekární, kde som robil 10 rokov technického riaditeľa. Stál som sa za vznikom 23 pekární, troch mlynov, asi 20 cukrární a jednej cestovinárne. Dotiahol som na Slovensko tzv. prvé maďarské pekárne. Počas svojho života som pracoval v Moskve aj ako diplomat. Po návrate som mal ostať v diplomatických službách, ale mňa vždy ťahalo pekárske remeslo. Okrem toho, že som mal niekoľko pekární, podarilo sa mi napísať 36 kníh a založil som slovenskú pekársku literatúru. Na Slovensku dovtedy neexistovala. Bola len prekladová literatúra. Najviac sa prekladalo z českej literatúry. Po roku 1989 začali vznikať malé pekárne a založil sa v roku 1995 Cech pekárov a cukrárov. Cechmajstra som robil 18 rokov. Zostal som čestným členom. Už sa len chodím pozerať na dielo, na ktorom som sa podieľal.
Ste zakladateľom pekárskeho výskumu na Slovensku. Aké výrobky sa vám podarilo vymyslieť, resp. na akých receptúrach ste sa podieľali?

V 50. rokoch v škole v Pardubiciach som vymyslel ako majstrovský výrobok tzv. semešky. Je to pečivo z lístkového cesta, ktoré bolo plnené lekvárom alebo makom, či orechami. Vtedy neexistovali stroje na lístkové cesto, tak sa robili ručne. Boli ale veľmi náročné na výrobu, preto sa neujali. Dnes sa podobný výrobok predáva v obchodoch. Semešky som si totiž nedal nikdy patentovať. Podieľal som aj na vývoji chleba pre vesmírnych kozmonautov v Moskve. Bolo to v roku 1983. Vtedy museli mať kozmonauti chlieb pečený v malých kúskoch. Dnes už majú vo vesmíre vraj aj jedálne. V časoch Československa sa o mne dozvedeli v Prahe. V tom čase sa rodili prvé oficiálne receptúry a znárodňovali sa pekárne. Na území Slovenska bolo kedysi okolo 1840 pekární a zhruba polovicu som obišiel. Najviac som pôsobil v Bratislave. Zúčastnil som sa na vývoji nových výrobkov, podieľal som sa na nových receptúrach.
V minulosti bolo pekárske remeslo vážené. Prečo sa to zmenilo?

Spoločnosť sa má podstatne lepšie ako v minulosti. Lepšie ako počas vojnových a povojnových čias. To, že je dostatok chleba, sa necení. Práca pekára nie je zďaleka tak vážená, ako bola v minulosti, keď som ja alebo otec začínali. V minulosti, ak bol pekár dobrý, tak patril medzi vážených živnostníkov, pretože sa staral o základnú potravinu. Dnes to tak nie je. Deti sa hanbia priznať, že sa učia za pekárov. Remeslo stratilo prestíž. Rodičia nechcú dať deti za pekárov. Je to škoda. O pekárske remeslo je veľmi slabý záujem. Na celom Slovensku je teraz možno okolo šesť až osem detí, ktoré sa učia len za pekára.
V čom vidíte problém okrem toho, že chleba je na trhu dostatok?

Určitý podiel viny má na tom spoločnosť a jej predstavitelia. Situácia sa zmenila najmä po roku 1989. Zo začiatku, asi do roku 1995, si takmer ktokoľvek mohol otvoriť pekáreň. Keď sa vedel niekto preukázať, že robil v pekárni päť alebo šesť rokov, tak mu to stačilo, aby mu živnostenský úrad povolil otvoriť pekáreň. Poznám veľa prípadov, že niekto robil päť rokov šoféra, no v občianskom preukaze mal pečiatku pekární a dostal pekársku živnosť. Ani poňatia pritom nemal o pekárstve. Takto sa otvorili všelijaké pekárne. V roku 1989 sme mali asi 100 malých a 50 veľkých pekární. Neskôr v rokoch 1992-1993 už bolo pekární 750. Ľudia však postupne zistili, že je to ťažká robota, treba robiť v sobotu, v nedeľu a v noci. Záujem o pekárne tak upadal až na súčasných okolo 400 až 500 pekární. Znevážila sa robota pekára. Dobré je, že chleba je dosť a ľudia nehladujú. Tento druh výživy sa v spotrebe neznížil na takú úroveň, ako kleslo samotné remeslo. Štát by sa mal nad tým ale zamyslieť. Krajina bola kedysi sebestačná a do zahraničia vyvážala výrobky. Teraz však nie je problém pre Poliakov či Nemcov zásobovať päťmiliónové Slovensko pekárskymi výrobkami.

.

 

 Neobávate sa, že pekárske remeslo postupne na Slovensku zanikne?

Dnes je pekárska práca monotónna. Vychovávajú sa ľudia, aby vedeli obsluhovať stroje. Ak sa človek naučí pekárske remeslo, tak vie vyrobiť kvalitné výrobky. Nemeckému pekárovi stačí, keď denne vyrobí okolo tisíc rožkov, alebo drobného pečiva a 200 kíl chleba. Všetko predá v predajni, nikde nedováža a stačí mu to na slušné živobytie. U nás taký pekár neexistuje. U nás sa neuživí. U nás musí vyrobiť aspoň 2000 až 3000 rožkov a najmenej 600 kilogramov chleba. A na to už jeden pekár nestačí. Pekári nemajú komu remeslo odovzdať. Keď sa nebude nič robiť, tak medzinárodné monopoly prevalcujú slovenských pekárov. My máme kapacity, aby sme dokázali zásobiť čerstvými pekárskymi výrobkami aj 10-miliónové Slovensko. Ale máme tu zmrazovanie výrobkov, dopekanie výrobkov. V Bratislave bolo kedysi 70 malých pekární. Keby bolo dnes 10 fungujúcich pekární, pomohlo by to. Ale nie je. Pekári zatvárajú prevádzky.
Aké opatrenia by sa mali prijať, aby sme mali viac vyučených pekárov?

Dám krk na to, že z tých 400-500 pekární je do sto pekární, v ktorých nie je ani jeden vyučený pekár. Keby vláda predpísala, že v každej pekárni musí byť minimálne jeden vyučený pekár na zmene, už ich hneď potrebujeme sto. A tam, kde je 15 ľudí na výrobe, by mali byť aspoň dvaja vyučení pekári. Malo by sa zmeniť aj spotrebiteľské správanie. Ľudia kupujú v súčasnosti to, čo je najlacnejšie. Chlieb patrí u nás medzi základné potraviny. Konzumuje sa ho dosť. Ročne sa na osobu spotrebuje okolo 50 kilogramov chleba. Pri chlebe však aj centy hrajú rolu. Pekárstvu sa nevenujú ani médiá. Keď niekde chlieb chýba, alebo je niekde nejaký problém, tak až vtedy sa novinári zaujímajú.
Pekári sa sťažujú aj na problémy s obchodnými reťazcami. Najmä na nízke výkupné ceny výrobkov, pričom výrobné náklady majú oveľa vyššie.

Keď nastupovali obchodné reťazce, každý pekár sa chcel dostať k veľkému odberateľovi, lebo mu to otváralo možnosti veľkej výroby. Pekári chceli zbohatnúť. Obchodné reťazce poznali túto situáciu zo západu. Pekári sa navzájom podrážali. Keď jeden dával v minulosti rožok za korunu, druhý ponúkol za 90 halierov. Takto vznikli problémy a pokračujú až do súčasnosti. Pekári pritom nakupujú suroviny prevažne za nemecké či francúzske ceny. Dnes už nie sú rozdiely. Aj stroje sa u nás nevyrábajú, ale kupujú v Nemecku, Rakúsku, alebo vo Francúzsku. Ale ceny výrobkov musia byť nižšie. A ako toto zvládnuť? Nuž pekár dáva lacnejšie suroviny, aby sa ako-tak mohol priblížiť cene, ktorú od neho požaduje obchod. Neviním obchodníkov, aj oni musia žiť. Len toto by štát nemal dovoliť.
Zmenilo sa za posledné roky aj zloženie chleba a pečiva?

.

Raz sa ma jedna novinárka spýtala, prečo sa u nás nepečie taký čierny chlieb, aký je v Moskve. Ja som sa jej opýtal, či už videla čiernu múku. No, nevidela. Len tá, z ktorej bol chlieb upečený, bola zafarbená. A ľudia si myslia, že je to zdravé. Nie je. Biela múka bola dofarbená meltou.
Zhoršila sa teda kvalita výrobkov?

Nepovedal by som, že sa zhoršila. Iné je posudzovať minulosť so súčasnosťou. Dakedy sa robil dvojkilový, trojkilový chlieb a ten sa piekol hodinu a pol, alebo viac. Dnes sa 400-gramový chlieb pečie pol hodiny. Zďaleka nemá takú hrubú kôru, ako ten, ktorý je hodinu a pol v peci. Kôra je obal, ktorý udržuje vnútornú vláčnosť chleba. Vedeli sme, že ak babka urobila veľký guľatý štvorkilový chlieb, tak vydržal celý týždeň. Dnešný chlieb je dobrý tak dva dni. Potom je lepšie kúpiť trojkilový chlieb, ktorý dlhšie vydrží. Okrem toho je problém, že dakedy sa do tých väčších chlebov dávali zemiaky. Zemiakový škrob pevnejšie drží molekuly vody ako pšeničný škrob. Vymýšľajú sa rôzne moderné prídavky. Pri pečive je ten rozdiel, že dakedy sa robil slivkový lekvár doma a dával sa do koláčov, alebo sa používal domáci ručne robený tvaroh. Dnes sú vyrábané vo fabrikách. Všeobecne sa výrobky viac približujú tým na západe, prebrali sme veľa vecí, nedá sa povedať, že sú zlé, ale nie sú ani super dobré. Slovensko malo svoju kultúru v stravovaní aj v pekárskej výrobe, mali sme určité špeciality, niečo, čo bolo naše.
Aké chleby obľubovali Slováci, resp. sú typické pre našu krajinu?

Najstarší chlieb na území Slovenska sa datuje do 5. storočia. Bol objavený na Devíne a údajne ho priniesli Rimania, keď prechádzali cez územie Slovenska. Dovtedy sa varila kaša a robili sa placky. Pekárske výrobky sú prispôsobené podmienkam, ktoré dáva pôda. Tam, kde sa dobre darí raži, tak sa pečie viac ražný chlieb. Druhy chleba boli v minulosti ohraničené klimatickými podmienkami. Na juhu Slovenska, popri Dunaji, rástla pšenica. Na severe Slovenska sa lepšie darilo raži. Ražný škrob pevnejšie drží molekuly vody ako pšeničný. Najskôr vyschne pšeničný chlieb, potom ražný chlieb a ešte dlhšie vydrží zemiakovo-ražný chlieb. Nová doba priniesla veľa nového sortimentu.
Čo by si mal spotrebiteľ pri kúpe chleba v súčasnosti všímať?

V prvom rade, či je robený klasickou technológiou, teda technológiou kvasu. Dnes sú v pekárňach dosť rozšírené kvasomaty. Nie je to taká tá typická pekárska výroba, ale je to stále lepšie, ako nejaká prášková technológia. Niekedy trvalo vyrobiť chlieb najmenej 5 hodín. Dnes je za dve hodiny dodaný do obchodu.
Koľko teda potrebuje pekár času na to, aby vyrobil kvalitný remeselný chlieb?

Chlieb potrebuje okolo 5-6 hodín. Pri chlebe vyrobenom za dve hodiny sa nemôžu uskutočniť biochemické procesy, ktoré prebehnú v trojhodinovom kvase. Česi kedysi robili trojstupňový kvas až 24 hodín, a tam boli mikroorganizmy, ktoré sú dôležité pre človeka. Chlieb bol ľahšie stráviteľný.
Trendy v stravovaní sa menia. Niektorí ľudia chlieb a múčne výrobky nejedia aj preto, že sú presvedčení, že sa z nich priberá. Vy tvrdíte opak.

Od chleba sa nepriberá. Záleží od toho, čo s chlebom človek skonzumuje. Taliani zjedia ročne okolo 40 kíl makarónov a nie sú tuční, samozrejme, nájdu sa výnimky. Je to desaťnásobne viac ako na Slovensku, kde človek zje okolo štyroch kíl. Na Slovensku jedia čistý chlieb alebo rožok len tí najchudobnejší. Väčšina je však zvyknutá si natrieť chlieb maslom, dať si nejakú salámu, syr.

Rozhovor s Vojtechom Szemesom je súčasťou multimediálneho projektu Osobnosti: tváre, myšlienky, v rámci ktorého prináša TASR každý týždeň rozhovory, fotografie a videá osobností slovenského, európskeho i svetového politického, spoločenského, ekonomického, športového a kultúrneho života.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.


.
.

.

Blogy

Matej Michalička

Gustáv Murín

René Pavlík

Ivan Štubňa

Jozef Bugár

Miroslav Urban

.
.
.

USA tajne rokujú s Ruskom o mieri. Na povrch sa dostáva 28-bodový plán

Washington v spolupráci s Moskvou tajne vypracoval 28-bodový plán na ukončenie konfliktu na Ukrajine. Portál Axios vypátral návrhy, ktoré by…

19. 11. 2025 | Zo zahraničia | 6 min. čítania | 0 komentárov

.

Trump má nový mierový plán. Čo zajtra oznámia Zelenskému?

Na pozadí korupčného škandálu, ktorý vypukol v Kyjeve okolo najbližšieho okolia Zelenského, ako blesk z jasného neba zaznela informácia viacerých…

19. 11. 2025 | Zo zahraničia | 4 min. čítania | 0 komentárov
19. 11. 2025 | Zo zahraničia | 4 min. čítania | 0 komentárov

Podľa prieskumu CSV pri infostate by v parlamentných voľbách zvíťazilo PS, Hlas porástol

Zber dát sa realizoval od 3.11. do 7.11. 2025 na vzorke 1109 respondentov. Technika zberu dát: osobný rozhovor . Súbor…

19. 11. 2025 | Z domova | 1 min. čítania | 0 komentárov
19. 11. 2025 | Z domova | 1 min. čítania | 0 komentárov

Správny súd zrušil personálny rozkaz o postavení Pavla Ďurku mimo služby, informoval Kubina

Správny súd v Bratislave v stredu zrušil personálny rozkaz, ktorým minister vnútra Matúš Šutaj Eštok postavil mimo služby vyšetrovateľa bývalej…

19. 11. 2025 | Aktualizované 19. 11. 2025 | Z domova | 4 min. čítania | 0 komentárov
19. 11. 2025 | Aktualizované 19. 11. 2025 | Z domova | 4 min. čítania | 0 komentárov

Hrošia koža ukrajinskej premiérky. Na pozadí korupčného škandálu žiada ďalšie miliardy

Maďarský denník Mandiner konštatuje, že ukrajinská premiérka Julija Svyrydenková musí mať hrošiu kožu. V jednej vete sľubuje rozsiahle čistky vo…

19. 11. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov
19. 11. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov
.

Heger sa vykrúca: Ja ani ministri sme nezasahovali do mazania príspevkov na sociálnych sieťach

Expremiér SR a podpredseda mimoparlamentnej strany Demokrati Eduard Heger upozorňuje na to, že on ani ministri jeho vlády nezasahovali do…

19. 11. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov
19. 11. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov

Susko: Zmena Trestného zákona je prvý krok, chystáme ďalšiu sériu opatrení

Zmena Trestného zákona v prípade drobných krádeží je len prvým krokom k riešeniu narastajúcej drobnej kriminality. Nasledovať majú ďalšie opatrenia…

19. 11. 2025 | Aktualizované 19. 11. 2025 | Z domova | 7 min. čítania | 0 komentárov
19. 11. 2025 | Aktualizované 19. 11. 2025 | Z domova | 7 min. čítania | 0 komentárov

Krv, spravodlivosť a odvaha: Príbeh Katovej dcéry

Možno pripísať zločin bosoráctvu? Krátko po skončení tridsaťročnej vojny vytiahnu z rieky v bavorskom meste Schongau umierajúceho chlapca. Napínavý román…

19. 11. 2025 | Kultúra | 2 min. čítania | 0 komentárov
19. 11. 2025 | Kultúra | 2 min. čítania | 0 komentárov

Gyimesi pre HS: Machala kritizuje liberálov, ale jeho rezort ich dotuje. Ministerstvo kultúry financuje protivládne maďarské médiá a niektorí žiadatelia nedodržali ani základné formálne podmienky

Jedna a tá istá ruka píše na sociálnych sieťach kritiku na liberálne médiá a na druhý deň im podpisuje dotácie.…

19. 11. 2025 | Rozhovory | 6 min. čítania | 0 komentárov
19. 11. 2025 | Rozhovory | 6 min. čítania | 0 komentárov
.

Rusko kritizovalo dohodu Francúzska s Ukrajinou o dodávke bojových stíhačiek Rafale

V utorok 18. novembra sa Rusko kriticky vyjadrilo voči Francúzsku kvôli podpísaniu dohody, ktorá by mohla Ukrajine poskytnúť až 100…

19. 11. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
19. 11. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

“Zelenskyj stráca kontakt s realitou”

„Zelenskyj stráca kontakt s realitou“: pod takýmto nadpisom vyšiel článok v britskom denníku The Telegraph

19. 11. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
19. 11. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

„Kričte, musia sa nás báť, už sa nás boja…“ Mikloško má jasný odkaz pre KDH

Pred 36 rokmi som prežil najkrajšie dní svojho života. Po 40 rokoch totality, ktorá padla na smetisko dejín, sme získali…

19. 11. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov
19. 11. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov

Nemecko si uvedomuje technologickú dominanciu USA

Paríž a Berlín signalizujú nové spojenectvo v oblasti technologickej nezávislosti Európy, uvádza Politico.

19. 11. 2025 | Zo zahraničia | 6 min. čítania | 0 komentárov
19. 11. 2025 | Zo zahraničia | 6 min. čítania | 0 komentárov
.

Trump počas večere vyjadril obdiv Ronaldovi. Vďaka futbalovej hviezde si získal väčší rešpekt u syna

Prezident Spojených štátov amerických Donald Trump včera na oficiálnej večeri v Bielom dome privítal okrem saudskoarabského korunného princa Mohammeda bin Salmána…

19. 11. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov
19. 11. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov

Železničná sabotáž v Poľsku je veľmi podozrivá

Rušňovodič vlaku na severovýchode Poľska objavil v nedeľu v noci prerušené koľajnice. K incidentu došlo na železničnej trati spájajúcej Varšavu…

19. 11. 2025 | Zo zahraničia | 5 min. čítania | 0 komentárov
19. 11. 2025 | Zo zahraničia | 5 min. čítania | 0 komentárov

Do Kyjeva pricestovali vysokopostavení predstavitelia Pentagónu, aby diskutovali o mierových rokovaniach

Do Kyjeva pricestovali vysokopostavení predstavitelia Pentagónu, aby diskutovali o mierových rokovaniach, píše Politico

19. 11. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
19. 11. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Ukrajinci, ktorí zabili Slováka, vyviazli s podmienkou

Ukrajinci, ktorí pred rokom v Česku na smrť dobili Slováka, sa včera dostavili pred súd

19. 11. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov
19. 11. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov

.

To najdôležitejšie z Ukrajiny

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej…

19. 11. 2025 | Aktualizované 19. 11. 2025 | Zo zahraničia | 8 min. čítania | 0 komentárov
19. 11. 2025 | Aktualizované 19. 11. 2025 | Zo zahraničia | 8 min. čítania | 0 komentárov

Európska komisia dnes predstaví plán na „vojenský Schengen“

Ak dôjde k útoku na členský štát EÚ, za aký čas by mali ostatné členské štáty povoliť prechod vojenských jednotiek…

19. 11. 2025 | Zo zahraničia | 4 min. čítania | 0 komentárov
19. 11. 2025 | Zo zahraničia | 4 min. čítania | 0 komentárov

Celosvetový systém štátnych vlajok nevznikol sám od seba. Táto kniha vysvetľuje ako bola formovaná svetová hierarchia štátov

Slovensko, 19. novembra 2025 - Svetový systém štátnych symbolov a vlajok má svoj poriadok. Mysleli ste si, že celosvetový systém…

19. 11. 2025 | 0 komentárov

Štúdia zistila, že ultra-spracované potraviny majú negatívny vplyv na všetky dôležité ľudské orgány

Najväčšia vedecká štúdia na svete varuje, že konzumácia ultra-spracovaných potravín predstavuje obrovskú hrozbu pre globálne zdravie a blahobyt, uvádza The…

19. 11. 2025 | Zaujímavosti | 5 min. čítania | 0 komentárov
19. 11. 2025 | Zaujímavosti | 5 min. čítania | 0 komentárov

.

Pri drobných krádežiach sa má opäť zaviesť pravidlo trikrát a dosť

Za drobnú krádež sa má do Trestného zákona opätovne zaviesť pravidlo „trikrát a dosť“. Platiť by mala teda trestnosť priestupkovej…

19. 11. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov
19. 11. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov

Keď digitálny štát zlyháva a politici to zistia až vtedy, keď zasiahne ich samotných

Elektronická schránka mala zjednodušiť komunikáciu so štátom. Namiesto toho sa z nej stal nástroj, ktorý môže občana pripraviť o práva,…

19. 11. 2025 | Komentáre | 7 min. čítania | 0 komentárov
19. 11. 2025 | Komentáre | 7 min. čítania | 0 komentárov

Demokrat Naď najprv nazýval ľudí opicami, teraz ich chce “vykúriť” preč zo Slovenska

Exminister obrany Jaroslav Naď si na proteste 17. novembra opäť uletel. Počas prejavu pred prívržencami opozičných strán vykrikoval, že počas…

19. 11. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov
19. 11. 2025 | Z domova | 3 min. čítania | 0 komentárov

Jaroš: Každý si môže hovoriť čo chce, ale KHL je druhá najlepšia liga sveta

Hokejový obranca Christián Jaroš pôsobiaci v moskovskom Spartaku v rozhovore pre Športový čas prezradil, že s ruskou manželkou sa doma…

19. 11. 2025 | 0 komentárov

.

Beztrestne zrušili slobodu prejavu a zanechali rozvrátené verejné financie. Aj toto dovolila “Nežná”

Občania žiadali v roku 1989 zmenu na dvoch frontoch: v oblasti ekonomickej, kde sme vnímali zaostávanie za Západom v pestrosti…

19. 11. 2025 | Komentáre | 4 min. čítania | 0 komentárov
19. 11. 2025 | Komentáre | 4 min. čítania | 0 komentárov

Vojna je výhodný biznis pre amerických a ukrajinských politikov

Podľa online magazínu amerického think-tanku Quincy Institute for Responsible Statecraft, ktorý sa špecializuje na zahraničnú politiku USA, spoznávame Pompea v…

19. 11. 2025 | 0 komentárov

Zelenskyj pricestoval do Ankary. Plánujú sa rokovania s tureckým prezidentom Erdoğanom

Zelenskyj pricestoval do Ankary. Tam je tiež prítomný tajomník NSDB Umerov, ktorý predtým letel do Spojených štátov

19. 11. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov
19. 11. 2025 | Zo zahraničia | 1 min. čítania | 0 komentárov

Na železničnej stanici v Košiciach sa vykoľajil vozeň vlaku

Na železničnej stanici v Košiciach došlo v stredu ráno k vykoľajeniu osobného vlaku. Ako pre TASR spresnila hovorkyňa Železníc Slovenskej…

19. 11. 2025 | Aktualizované 19. 11. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov
19. 11. 2025 | Aktualizované 19. 11. 2025 | Z domova | 2 min. čítania | 0 komentárov

.

NAŽIVO

Hovorkyňa francúzskej vlády Maud Bregeonová vyhlásila, že obchodná dohoda medzi EÚ a Mercosur stále nie je pre Francúzsko prijateľná v jej súčasnej podobe.

Včera 20:21

Orbán v reakcii na opozičné výzvy na zmenu postoja k prisťahovalectvu uviedol, že v otázke migrácie neexistuje v Maďarsku žiadny kompromis.

Včera 20:13

.

Postrehy z reprezentácie: Dúfajme, že Calzona konečne našiel poriadneho strelca a začne hľadať pravého obrancu

Slovenská futbalová reprezentácia po novembrovom asociačnom termíne dosiahla svoj cieľ a kvalifikovala sa do baráže o MS 2026 v USA, Kanade a Mexiku. Sokoli…

19. 11. 2025 | 0 komentárov

Rumunsko spolupracuje s nemeckou veľmocou na posilnení vojenskej obrany

Rumunsko plní požiadavky NATO na posilnenie pozemných síl a zároveň pomáha oživiť miestnu ekonomiku, uvádza Remix News

19. 11. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov
19. 11. 2025 | Zo zahraničia | 2 min. čítania | 0 komentárov

Cenzúru majú v DNA. Čo by progresívci najradšej urobili s STVR

V priebehu vlády predošlých troch garnitúr preukázali verejnoprávne médiá akútny nedostatok objektívnosti. Pripúšťal sa dominantne jeden jediný správny názor na…

19. 11. 2025 | Komentáre | 5 min. čítania | 0 komentárov
19. 11. 2025 | Komentáre | 5 min. čítania | 0 komentárov

„Český Trump“: Ficovi a Orbánovi sa črtá spojenec. Európskej únii a Ukrajine nepriateľ?

Česká republika sa posúva doprava a medzi „elitou“ Európskej únie rastú obavy, čo bude so stratégiu voči Ukrajine?

19. 11. 2025 | Zo zahraničia | 5 min. čítania | 0 komentárov
19. 11. 2025 | Zo zahraničia | 5 min. čítania | 0 komentárov

.

NAJČÍTANEJŠIE










Berlínom otriasla vlna strelieb, viacero obetí sa stalo terčom útokov po celom meste

Vyšetrovatelia majú podozrenie, že násilie je živené spormi medzi rôznymi skupinami vrátane organizovaných „imigrantských gangov“

19. 11. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov
19. 11. 2025 | Zo zahraničia | 3 min. čítania | 0 komentárov

.
.

Blogy

Matej Michalička

Gustáv Murín

René Pavlík

Ivan Štubňa

Jozef Bugár

Miroslav Urban

.
.
.
.
.
HS

NAŽIVO

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov