Svetový deň bez tabaku 2024

Svetový deň bez tabaku 2024

Banská Bystrica 22. mája 2024 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Pri príležitosti Svetového dňa bez tabaku Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici (RÚVZ BB) organizuje vo svojich priestoroch dňa 30. mája 2024 „Deň otvorených dverí“. Podujatie je určené pre širokú verejnosť a ponúka rôzne preventívne vyšetrenia a poradenstvo

cigarety
Ilustračné foto

Od roku 1987 vyhlasuje Svetová zdravotnícka organizácia každý rok 31. máj za Svetový deň bez tabaku. Hlavnou myšlienkou tohtoročnej kampane je upriamiť pozornosť na najviac ohrozenú skupinu populácie, na deti a mládež, a preto je heslom roka 2024 „Ochrana detí pred vplyvom tabakového priemyslu“.

Reklama

Zámerom kampane je upozorniť na zákerné praktiky tabakového priemyslu, ktorý produkuje neustále nové inovatívne výrobky využívajúc pri tom všetky dostupné prostriedky propagácie, ktorými sú dobre platený marketing, reklama, známe osobnosti a influenceri a ich cieľom je získať nových, pravidelných používateľov.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je v súčasnosti na svete viac ako 1 miliarda fajčiarov tabaku, resp. užívateľov nikotínu, čo zodpovedá približne prevalencii 15% vo všeobecnej populácii nad 15 rokov s prevahou mužov. Na základe prieskumu agentúry FOCUS pre Ministerstvo zdravotníctva SR bol výskyt fajčiarov v roku 2023 na úrovni 23%. Oproti roku 2019 tak došlo k poklesu aktívnych fajčiarov, kedy bola ich početnosť na úrovni 32%.

Reklama

Za posledných 10 rokov došlo k zníženiu počtu mladých fajčiarov klasických cigariet, ale vzrástol počet užívateľov iných nikotínových výrobkov ako sú e-cigarety, žuvací tabak a nikotínové vrecúška. Dôvodov prečo začali deti a mladí ľudia viac používať moderné bezdymové výrobky je viacero. Je to dizajn, ľahšia dostupnosť, pestrosť príchutí, neznalosť dopadu škodlivých látok na ich zdravie a klamlivé prezentovanie ako zdravšia alternatíva klasických cigariet.

Pracovníci Odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu RÚVZ BB pripravili pri príležitosti Svetového dňa bez tabaku zdravotno-výchovné aktivity so zameraním na prevenciu zneužívania klasických a inovatívnych bezdymových výrobkov. Aktivity sú určené žiakom a študentom základných a stredných škôl v okresoch Banská Bystrica a Brezno.

Pre širokú verejnosť je 30. mája 2024 v priestoroch RÚVZ BB pripravený „Deň otvorených dverí“. V rámci tohto preventívneho podujatia si môžu fajčiari dať stanoviť oxid uhoľnatý vo vydychovanom vzduchu Smokerlyzérom, zmerať úsilný výdych za 1 sekundu, či vyplniť Fagerstrőmov dotazník nikotínovej závislosti. Na základe zhodnotenia všetkých meraní bude fajčiarovi v prípade záujmu poskytnuté individuálne odborné poradenstvo zamerané na odvykanie od fajčenia a informácie o Poradni odvykania od fajčenia.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:08

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu uviedol, že prezident Spojených štátov Joe Biden prechádza “skúškou úprimnosti” pri riešení prebiehajúcej vojny v Pásme Gazy.

18:04

Nemecký kancelár Olaf Scholz verí, že bude kandidátom na spolkového kancelára svojej Sociálnodemokratickej strany (SPD) aj v nadchádzajúcich parlamentných voľbách v roku 2025, a to napriek neúspechu vládnych strán v minulotýždňových voľbách do Európskeho parlamentu.

18:04

Kanadská tenistka Bianca Andreescuová postúpila do finále dvojhry na trávnatom podujatí WTA v holandskom Hertogenboschi. V semifinále si poradila s Dalmou Gálfiovou z Maďarska 6:4, 6:2.

18:03

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v sobotu kritizovala podmienky ruského prezidenta Vladimira Putina pre mierové rozhovory s Ukrajinou, ktoré Kyjev odmietol ako požiadavku na svoju kapituláciu. “Hovoriť Ukrajine, že sa musí stiahnuť z Ukrajiny, sa mi nezdá ako veľmi vhodný návrh na rokovania,” uviedla Meloniová v závere summitu G7 v Taliansku. “Povedzme, že to vyzerá skôr ako propagandistická iniciatíva… s cieľom vytvoriť naratív, ktorý chce poskytnúť protichodnú informáciu o tom, kde spočíva zodpovednosť za tento konflikt,” povedala talianska premiérka.

18:01

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril v sobotu nádej, že mierový summit o Ukrajine vo Švajčiarsku pomôže rýchlo nastoliť spravodlivý mier.

 Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
16:14

Americký tenista Sebastian Korda sa dostal do finále na trávnatom turnaji v holandskom Hertogenboschi. Siedmy nasadený hráč zdolal v semifinále domácu šestku podujatia Tallona Griekspoora 6:2, 6:4. Tretí nasadený Francúz Ugo Humbert zvíťazil v sobotňajšej dohrávke štvrťfinále nad Holanďanom Gijsom Brouwerom 4:6, 6:3, 6:3, v semifinále však podľahol najvyššie nasadenému Alexovi de Minaurovi z Austrálie.

16:04

Jediný spôsob ako dosiahnuť návrat rukojemníkov do Izraela je stiahnutie izraelských vojakov z Pásma Gazy, ukončenie izraelskej ofenzívy a dosiahnutie dohody o výmene izraelských rukojemníkov za palestínskych väzňov. Vyhlásilo to v sobotu militantné hnutie Palestínsky islamský džihád.

16:00

Muž v malom meste na severe Nemecka nožom zaútočil na ľudí sledujúcich futbalový zápas a vážne zranil tri osoby. Polícia útočníka zastrelila.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Zajac beží po lúke na predmestí Wehrheimu neďaleko Frankfurtu nad Mohanom v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Lipták

Ivan Štubňa

Pavel Jacz

Erik Majercak

Miroslav Urban

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali