Sunnitskí moslimskí lídri vyzývajú na globálny bojkot švédskeho a holandského tovaru

❚❚

Bratislava 30. januára 2023 (HSP/Europeanconservative/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Univerzita Al-Azhar v egyptskej Káhire vyzvala na “primeranú reakciu vlád týchto dvoch krajín”, ktoré obvinila z “ochrany barbarských zločinov pod neľudskou a nemorálnou zástavou, ktorú nazývajú “sloboda prejavu”, píše Robert Semonsen pre The European Conservative

potraviny obchod
Ilustračné foto

Po dvoch demonštráciách, ktoré sa konali pred niekoľkými dňami a počas ktorých demonštranti vo Švédsku a Holandsku podpálili a roztrhali stránky Koránu, vyzvali sunnitskí moslimskí vodcovia stúpencov islamu na celom svete, aby bojkotovali švédsky a holandský tovar.

.

Vo vyhlásení vydanom v stredu 25. januára univerzita Al-Azhar v egyptskej Káhire, ktorá je najvýznamnejšou sunnitskou náboženskou inštitúciou vo svete, vyzvala “moslimov, aby bojkotovali holandské a švédske výrobky”, čo je najnovší dôsledok demonštrácií, ktoré sa konali minulý víkend v Štokholme a Haagu, kde bola v mene slobody prejavu znesvätená islamská svätá kniha, uvádza Göteborgs-Posten.

Univerzita vo svojom vyhlásení tiež vyzvala na “primeranú reakciu vlád týchto dvoch krajín”, ktoré obvinila z “ochrany barbarských zločinov pod neľudskou a nemorálnou zástavou, ktorú nazývajú “sloboda prejavu”.

.

Dánsko-švédsky politický aktivista Rasmus Paludan, ktorý vedie relatívne malú dánsku stranu Stram Kurs, v sobotu zapálil Korán pred tureckým veľvyslanectvom vo švédskom hlavnom meste, čo nakoniec viedlo Ankaru k zrušeniu plánovanej návštevy švédskeho ministra obrany Påla Jonsona, na ktorej mal so svojím tureckým náprotivkom rokovať o námietkach Turecka voči snahe severskej krajiny vstúpiť do NATO.

Nasledujúci deň Edwin Wagensveld, ktorý vedie holandskú pobočku Vlasteneckých Európanov proti islamizácii Západu (Pegida), zorganizoval akciu, pri ktorej vytrhol stránky z islamskej svätej knihy a pošliapal ich v blízkosti holandského parlamentu v Haagu.

 

Ako už The European Conservative informoval, v dňoch, ktoré nasledovali bezprostredne po znesvätení Koránu, sa na celom Blízkom východe vrátane Pakistanu, Turecka, Afganistanu, Jemenu a Iraku konali protesty rôzneho rozsahu – od stoviek až po desaťtisíce ľudí.

 

 

Jan Hjärpe, profesor islamológie na univerzite v Lunde, na adresu vyhlásení univerzity Al-Azhar povedal, že jej vplyv v celom islamskom svete by sa nemal podceňovať, pretože táto inštitúcia “je najznámejšou zo sunnitských univerzít a má veľmi silné postavenie v islamskom svete”.

Vo Švédsku senzácia s pálením Koránu rozdelila stredopravú vládu premiéra Ulfa Kristerssona, ktorá sa opiera o podporu národno-konzervatívnej strany Švédski demokrati. Kristerssonovo odsúdenie incidentu vyvolalo kritiku zo strany lídra Švédskych demokratov Jimmieho Åkessona, ktorý napísal na sociálnych sieťach: “Ako väčšina ľudí pravdepodobne pochopila, tento krok vlády je v mojich očiach veľmi, veľmi znepokojujúci.”

.

Åkesson pokračoval:

Vláda by sa mala za každých okolností jednoznačne postaviť za našu švédsku slobodu prejavu. Chápem, že cieľom nie je prilievať olej do ohňa, pokiaľ ide o vzťahy s Tureckom v kritickom čase pre Švédsko. Existuje však určitá hranica toho, ako by sa mala vláda vyjadrovať, a to aj preto, že Švédsko čelí domácej islamistickej hrozbe, ktorú nemožno podceňovať.

Som presvedčený, že je mimoriadne nebezpečné, ak sa vydáme na cestu “pochopenia” a “súcitu” s tými silami vo Švédsku, ktoré s odvolaním sa na náboženské dogmy chcú zrušiť našu slobodu prejavu. Túto otázku prednesiem predsedovi vlády a oznámim mu, ako ja a Švédski demokrati vnímame tento druh ľahostajnosti voči islamistickým silám vo Švédsku aj mimo neho.

Švédski demokrati nikdy neprispejú k ohrozeniu základov našej švédskej demokracie, pretože ľudia, ktorí sa sem rozhodli presťahovať, sa cítia urazení.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali