Sulík: Obvinenie prokurátora Vasiľa Špirka je pokus o jeho kompromitáciu

Sulík: Obvinenie prokurátora Vasiľa Špirka je pokus o jeho kompromitáciu

Bratislava 27. júla 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Obvinenie Špirka je pre SaS dôvodom, prečo treba aktivizovať verejnosť formou protestov a prečo by mal Kaliňák odstúpiť

Obvinenie prokurátora Vasiľa Špirka, ktorý dozoruje vyšetrovanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), je pokusom o jeho kompromitáciu a zastrašovanie. Myslí si to predseda SaS Richard Sulík.

Reklama
Na snímke predseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík
Na snímke predseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík

SaS v dnešnej tlačovej správe uviedla, že obvinenie Špirka zvýrazňuje líniu, ktorá rozdeľuje slovenských policajtov a prokurátorov na dve skupiny. V prvej sú podľa strany tí, ktorí v súlade s profesionálnou cťou a svedomím konajú vo verejnom záujme. V druhej takí, ktorí napomáhajú zločinu a zločincom.

“Niektorí to robia zo strachu, iní pre osobné výhody, ale dopad na spoločnosť je katastrofálny,” konštatuje SaS. Sulík sa na základe konkrétnych príkladov, ktoré Špirko dozoroval, a jeho dobrej povesti domnieva, že patrí s najväčšou pravdepodobnosťou do prvej skupiny. “Sme svedkami pokusu o jeho kompromitáciu a zastrašovanie,” povedal.

Reklama

“Trestné stíhanie a vznesenie obvinenia bolo vykonané na základe trestného oznámenia konkrétnych osôb, nie na základe operatívnej činnosti príslušníkov Policajného zboru SR. Podstatou protiprávneho konania obvineného malo byť vykonanie úkonov trestného konania v rozpore so zákonom v inej trestnej veci, než v ktorej vykonával dozorovú činnosť,” uvádza sa v dnešnej reakcii Generálnej prokuratúry (GP) SR, ktorú TASR poskytla jej hovorkyňa Andrea Predajňová.

“Hysterické prejavy pána Matoviča a jeho komentované polopravdy len potvrdzujú snahu zavádzať verejnosť, nakoľko ním uvádzané tvrdenia sú len znôžkou jeho domnienok pre vytĺkanie politického kapitálu. Otázkou zostáva, odkiaľ disponuje pán Matovič informáciami zo spisového materiálu? Generálna prokuratúra SR považuje vyjadrenia politikov za zavádzajúce, v snahe zasahovať do nezávislosti a činnosti orgánov činných v trestnom konaní. Preto vyjadrenia politikov k tejto trestnej veci je potrebné vnímať v politickom kontexte,” píše sa ďalej v stanovisku GP SR.

GP SR v snahe, aby sa zabezpečilo objektívne prešetrenie celej trestnej veci, túto preskúma na základe sťažnosti obvineného. O výsledku preskúmania trestnej veci bude prokuratúra verejnosť informovať.

Podľa SaS sa tak napĺňa tradičný scenár, v ktorom nepohodlní policajti a prokurátori sú vystavení enormnému tlaku zo strany kriminálnych skupín, sú zastrašovaní a vytláčaní z prípadov. Poslanec Národnej rady SR Jozef Rajtár (SaS) je presvedčený, že sa to môže diať len v štáte, kde je politická moc súčasťou kriminálneho prostredia. To podľa neho vedie k tomu, že si podriaďuje orgány činné v trestnom konaní.

Okolo vyšetrovania daňových podvodov, ktorých sa mal dopustiť Ladislav Bašternák sú podľa SaS manipulácie, ktoré priamo súvisia s ministrom vnútra Kaliňákom a premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). “Prvý s Bašternákom tajne obchodoval a následne ospravedlňoval jeho legendy, že platil za inkriminované byty 12 miliónov eur v hotovosti. Druhý, premiér Fico, býva v Bašternákovom byte a odmieta sa z neho vysťahovať,” sumarizuje strana.

Reklama

Obvinenie Špirka je pre SaS dôvodom, prečo treba aktivizovať verejnosť formou protestov a prečo by mal Kaliňák odstúpiť. “Čestní policajti, čestní prokurátori a sudcovia musia dostať jasný signál, že ľudia za nimi stoja. Musia cítiť podporu spoločnosti, aby si v ťažkých podmienkach dokázali udržať morálnu prevahu. A naopak, tí druhí musia dostať jasné varovanie, že trpezlivosť občanov s ich špinavosťami je na konci. Práve o to dnes v uliciach ide,” doplnil Sulík.

Podľa medializovaných informácií Národná kriminálna agentúra obvinila prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľa Špirka, ktorý sa mal dopustiť trestného činu zneužitia právomocí verejného činiteľa. Podrobnosti polícia ani prokuratúra, ktorá prípad dozoruje, nezverejnili. Špirko má na starosti dozor nad vyšetrovaním ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý kúpil podiel vo firme B.A. Haus Ladislava Bašternáka. Voči vznesenému obvineniu podal sťažnosť.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali