Špeciálny súd vyniesol rozsudok aj voči korupcii v súdnictve

Špeciálny súd vyniesol rozsudok aj voči korupcii v súdnictve

Bratislava 4. októbra (TASR/HSP/Ilustrácia:HSP) 

 

Dva roky pre “kolegu” sudcu, ale iba podmienečne 

Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku vyniesol dnes rozsudok nad obžalovaným Igorom Š. Uznal ho za vinného a odsúdil na dva roky väzenia s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu 30 mesiacov. Zároveň mu uložil peňažný trest vo výške 100.000 Sk, čo sa rovná ekvivalentu 3319 eur. V prípade, že by sumu neuhradil, sudca mu uložil náhradný trest vo výške šesť mesiacov. Igor Š. sa na pojednávaní nezúčastnil a v zmysle zákona sa ospravedlnil. Rozsudok mu bude doručený poštou a môže sa voči nemu odvolať.

Reklama

ŠTS tak dnes vyniesol v poradí už štvrtý verdikt voči štyrom sudcom, ktorí boli obžalovaní z prijímania úplatku a inej nenáležitej výhody. Tri z rozsudkov nad troma sudcami sú ešte neprávoplatné a bude ich riešiť Najvyšší súd SR (NS). Len jeden verdikt je právoplatný. V polovici apríla 2010 trojčlenný senát NS SR potvrdil na verejnom zasadnutí rozsudok bývalého Špeciálneho súdu (ŠS) v Pezinku, ktorý v apríli 2009 odsúdil sudcu Okresného súdu (OS) v Čadci Štefana Marťáka v úplatkárskej afére na tri roky a šesť mesiacov odňatia slobody.

 

Reklama

Rozsudky dosiaľ vždy zrušil Najvyšší súd 

Dnešný verdikt – Igor Š. mal ako sudca Okresného súdu Bratislava 5 prijať úplatok pred desiatimi rokmi. Počas súdneho procesu už bol odsúdený aj oslobodený, všetky rozsudky nakoniec zrušil Najvyšší súd SR. Naposledy pre neho prokurátor žiadal nepodmienečný trest odňatia slobody.

Na Igora Š. podali obžalobu, pretože si mal za zníženie trestu pre páchateľa lúpeže vypýtať úplatok 100.000 Sk, predtým vraj žiadal pol milióna. Nakoniec údajne v roku 2002 vo svojej kancelárii prijal 70.000 Sk ako úplatok od hlavného svedka Jozefa Králika, ktorý vystupoval ako policajný agent. Za to sudcu v novembri 2009 odsúdili na dva roky väzenia s podmienečným päťročným odkladom. Mal zaplatiť aj peňažný trest 5000 eur a ŠTS mu uložil zákaz činnosti vykonávať sudcovskú funkciu na desať rokov.

Igor Š. sa voči tomu odvolal a v máji 2011 Najvyšší súd SR verdikt zrušil pre viaceré pochybenia v prípravnom konaní. Medzi nimi bolo napríklad rozhodnutie súdu o použití informačno-technických prostriedkov, ktoré nemalo potrebné zákonné náležitosti. Preto podľa NS SR neexistoval zákonný dôkaz o tom, že Igor Š. úplatok prijal. ŠTS v septembri 2011 sudcu spod obžaloby oslobodil, čo napadol prokurátor odvolaním na Najvyšší súd SR. Prokurátor už vo svojej záverečnej reči tvrdil, že Igora Š. treba odsúdiť za žiadanie úplatku. Aj ďalší oslobodzujúci verdikt Najvyšší súd SR zrušil s tým, že špecializovaný súd nedostatočne vyhodnotil všetky dôkazy.

 

Reklama

Úplatkom môže byť aj zateplenie domu 

Okresný súd v Malackách ešte v máji 2004 uznal Igora Š. za vinného z korupcie a uložil mu dvojročný trest, krajský súd rozhodnutie na základe odvolania obhajoby zrušil. Za pravdu mu neskôr dal aj NS SR, podľa ktorého polícia pri vyšetrovaní porušila právo obvineného na obhajobu a zanedbala viacero dôkazov. Kauza sa tak vtedy vrátila prokuratúre na došetrenie, následne prešla na ŠTS. Igor Š. pred súdom tvrdil, že úplatok nikdy neprevzal a peniaze mu boli podstrčené.

Banskobystrickú sudkyňu Miriam S. a jej expriateľa, podľa obžaloby v úplatkárskej kauze, 6. septembra ŠTS v Pezinku oslobodil. Špeciálny prokurátor sa voči verdiktu odvolal, čiže kauzou sa bude zaoberať NS SR. Podľa súdu nebolo dokázané, že sa stali skutky, pre ktoré boli obaja obžalovaní. Verdikt si vypočula vtedy len sudkyňa.

“Som rada, že sudca zobral odvahu a vyhlásil takýto verdikt. Podľa jeho rozsudku ako dozorujúci prokurátor, tak aj vyšetrovateľ voči mne konali nezákonne,” povedala v reakcii pre TASR sudkyňa Miriam S.

Miriam S. bola obžalovaná spolu so svojím expriateľom Viktorom G. z korupcie. Za úplatok vo forme zateplenia domu vraj v roku 2004 sľúbili istej stavebnej firme z Krupiny ďalšie zákazky v Banskej Bystrici. Hlavným svedkom v prípade je konateľ spomínanej firmy.

Reklama

Obžaloba na sudkyňu Krajského súdu v Banskej Bystrici je na súde od septembra 2009. Obvinených stíhajú na slobode za štyri trestné činy, medzi nimi za prijímanie úplatku a legalizáciu príjmov z trestnej činnosti. Sudkyňa tvrdí, že prípad je vykonštruovaný a polícia manipulovala s telefonickými odpočúvaniami.

V prípade vyššie spomínaného sudcu Marťáka v histórii Slovenska išlo o prvý prípad sudcu, ktorého právoplatne odsúdili za prijímanie úplatku. Sudcu čadčianskeho okresného súdu pôvodne obžalovali zo štvornásobného trestného činu prijímania úplatku a zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Koncom júna 2010 ŠTS odsúdil za trestný čin prijímania úplatku a zneužívanie právomoci verejného činiteľa sudcu Okresného súdu v Topoľčanoch Vlastimila V. na sedemročný trest odňatia slobody. Súd ho odsúdil aj na peňažný trest vo výške 2000 eur a trest zákazu činnosti, a to výkonu funkcie sudcu v trvaní päť rokov. Verdikt nie je právoplatný – vec totiž NS SR vrátil späť na súd v Pezinku. V prípade sa malo začať konať koncom septembra.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:34

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v očakávanom príhovore v poľskom parlamente oznámil, že Poľsko sa chce opäť zaradiť medzi krajiny, ktoré určujú smerovanie Európskej únie. 

14:32

Poslanci Európskeho parlamentu vyzvali politické vedenie v EÚ a členské štáty eurobloku, aby urýchlene a rázne bojovali proti ruským pokusom o zasahovanie do demokratických a volebných procesov. 

14:13

Poslankyňa nemeckého parlamentu Sahra Wagenknechtová predloží návrh na zrušenie plánovaného zákazu spaľovacích motorov. V Bundestagu existuje jasná väčšina proti zákazu spaľovacích motorov, vyhlásila opozičná politička.

14:12

Vlaňajšia tragická streľba na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej a s ňou súvisiace udalosti psychicky významnejšie zasiahli okolo 9000 ľudí v Česku. Krízovú intervenciu im poskytovali stovky odborníkov. V správe o poskytnutej psychosociálnej pomoci to uviedla česká polícia.

14:10

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Európu, aby sa postavila výzvam zmeneného sveta. Zároveň apeloval na vytvorenie silnejšej a integrovanejšej obrannej stratégie, ktorá by kontinentu zabezpečila menšiu závislosť od USA a lepšiu pripravenosť na hrozby zo strany Ruska. 

13:58

Poslanci Národnej rady SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky.

13:56

Cestovný ruch v Slovinsku v marci výrazne napredoval vďaka vysokému počtu zahraničných hostí. Počet príjazdov turistov do krajiny sa v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšil o 21,6 % na 337.363 osôb, po náraste o 7 % vo februári.

13:55

Finančná správa identifikovala nový model podvodu, ktorý súvisí s neoprávneným nárokovaním si daňového bonusu na dieťa. Deje sa tak na základe účelového zakladania živností s vykazovaným vysokým príjmom a nízkou daňovou povinnosťou. Viaceré znaky poukazujú na to, že ide o organizovanú a koordinovanú činnosť, informovali na stretnutí s novinármi predstavitelia FS.

13:52

Vláda pripravuje mobilizáciu všetkých zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii. Zisťovať chcú, aké sú možnosti pri zdrojoch zo štátneho rozpočtu i Európskej únie (EÚ). Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po kontrolnom dni na ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) s tým, že zdroje z EÚ fondov sú pre Slovensko nenahraditeľné.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
13:51

Francúzska polícia rozohnala v Paríži propalestínsky protest niekoľkých desiatok univerzitných študentov, oznámili miestni predstavitelia. Protest vo Francúzsku sa konal v čase podobných demonštrácií na viacerých univerzitách v Spojených štátoch.

13:37

Na ulici Pri prachárni v košickej mestskej časti Juh by malo vyrásť Obchodné centrum Košice (OCKE). Odhadované celkové náklady na realizáciu stavby sú vo výške okolo 60 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť Delta Projektconsult Slovakia v uplynulých dňoch predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali