S kontaktmi na organizovaný zločin, v zlej finančnej situácii, alkoholici alebo narkomani? Sudca okresného súdu upozornil na bezpečnostnú previerku ústavných sudcov. Ministertvo takúto požiadavku neeviduje

S kontaktmi na organizovaný zločin, v zlej finančnej situácii, alkoholici alebo narkomani? Sudca okresného súdu upozornil na bezpečnostnú previerku ústavných sudcov. Ministertvo takúto požiadavku neeviduje

Bratislava 18. septembra 2018 (HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Sudca Okresného súdu Nové Zámky Peter Rajňák v článku na serveri Právne listy upozornil na problematiku previerok kandidátov na sudcov ústavného súdu, ktoré vykonáva Národný bezpečnostní úrad (NBÚ). Uviedol, že mnohí politici, rovnako ako médiá, ktoré pred časom boli za zavedenie tejto úpravy teraz mlčia. Sudca vyzýva na verejnú debatu k uvedenej téme

Na snímke budova Ústavného súdu SR

V poslednom čase sme svedkami diskusií o nových podmienkach voľby ústavných sudcov. Podľa pripravovanej zmeny ústavy, ústavný sudca musí byť všeobecne uznávanou osobnosťou v odbore práva a taktiež sa zavádza ústavný predpoklad súvisiaci s morálnou integritou dotknutej osoby spočívajúci v tom, že daná osoba svojím doterajším životom dáva záruku, že funkciu sudcu Ústavného súdu bude vykonávať riadne, čestne, nezávisle a nestranne.

Reklama

Zmeniť sa má aj spôsob voľby. Dnes napríklad stačí na zvolenie kandidáta na ústavného sudcu v parlamente jednoduchá väčšina z prítomných poslancov. Ministerstvo spravodlivosti navrhuje sprísniť pravidlá tak, aby bola potrebná kvalifikovaná väčšina, teda viac ako polovica zo všetkých 150 poslancov. Uvažuje sa o tom, že by z procesu menovania ústavných sudcov vypustili prezidenta ak by na zvolenie sudcu ústavného súdu bola potrebná minimálne trojpätinová väčšina poslancov NR SR. “V celej diskusii mi však chýba jedna vec – a to overova­nie bezúhonnosti kandidátov na ústavných sudcov,” podotkol sudca Okresného súdu Nové Zámky Peter Rajňák.

Ústavným zákonom číslo 161/2014 Z. z. a následne zákonom číslo 195/2014 Z. z. ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 385/2000 Z. z. o sudcoch a prísediacich sa do právneho poriadku Slovenskej republiky zahrnula povinnosť skúmať bezúhonnosť kandidátov na sudcov previerkami, ktoré vykonáva Národný bezpečnostný úrad. Ten má preveriť, či kandidát na sudcu „nie je pod preukázateľným nátlakom v dôsledku finančnej situácie, nie je preukázateľne závislý od konzumácie alkoholických nápojov alebo od iných návykových látok, neprijíma neoprávnené platby, dary alebo iné výhody alebo nezneužíva postavenie a funkciu na získavanie neoprávnených pôžitkov, nedisponuje s majetkom, ktorého hodnota je neprimeraná priznaným príjmom a ktorého legálnosť pôvodu nie je schopný alebo ochotný preukázať, nemá obchodné, majetkové alebo finančné vzťahy s osobami z prostredia organizovaného zločinu, alebo nespráva sa korupčne.“

Reklama

“Od 01.09.2014, teda od účinnosti novely zákona číslo 385/2000 Z.z. kandidáti na sudcov previerky NBÚ skutočne absolvujú, previerky u sudcov, ktorí boli menovaní do funkcie pred 01.09.2014 pozastavil Ústavný súd Slovenskej republiky nálezom sp. zn. PL. ÚS 21/2014,” vysvetlil Rajňák.

“Nechcem sa teraz venovať problematike ústavnosti resp. neústavnosti previerok (aj keď si myslím, že sudca, na ktorého má jedna z mocí v štáte legálne vytvorenú zložku nemôže vykonávať svoju funkciu nezávisle a nestranne). Zaujíma ma však jedna vec – ak majú byť preverovaní kandidáti na sudcov všeobecných súdov SR, nemali by byť preverení kandidáti na najdôležitejšiu sudcovskú pozíciu v štáte – teda aj kandidáti na ústavných sudcov?” pýta sa.

Bez previerok sa podľa neho môže stať, že sa ústavným sudcom môžu stať aj osoby, ktoré uvedené predpoklady uvedené nespĺňajú, teda osoby v zlej finančnej situácii, alkoholici alebo narkomani, osoby s kontaktami na organizovaný zločin a podobne.

“Nerozumiem tomu, prečo poslanci, ktorí sa vehementne v roku 2014 previerok sudcov domáhali (najmä poslanci strany Smer-SD) teraz mlčia a nerozumiem ani tomu, prečo po previerkach nevolajú ani mimovládne organizácie a médiá, ktoré v roku 2014 previe­ky sudcov vehementne obhajovali,” upozorňuje sudca.

Rajňák zároveň vysvetlil, že jeho článok by mal spustiť spoločenskú diskusiu o previerkach – buď by mali byť podľa jeho názoru preverení všetci kandidáti na sudcov – a teda aj kandidáti na ústavných sudcov, alebo nikto – ak sa previerky u kandidátov na ústavných sudcov nepredpokladajú.

Reklama

“Škoda, že o ústavnosti previerok ústavný súd ešte nerozhodol…” podotkol sudca na záver.

O stanovisko k previerkam ústavných sudcov sme požiadalia aj Ministerstvo spravodlivosti SR, budeme vás informovať.

 

Ministerstvo o previerkach kandidátov neuvažuje

O stanovisko k spomínanej problematike sme požiadali rezort spravodlivosti, podľa ktorého v súčasnosti táto téma nie je na stole.

Reklama

“U kandidátov na sudcov ÚS sa bezúhonnosť skúma, t.j. bude sa preukazovať odpisom z registra trestov. Previerky sudcovskej spôsobilosti ako ich poznáme u sudcov všeobecných súdov sa však nebudú vykonávať, nakoľko Ministerstvo spravodlivosti SR neeviduje takúto požiadavku z odbornej ani politickej obce,” uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Drobová.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:55

Zmeny, ktoré prináša vládny návrh novely zákona o verejnom obstarávaní, zásadným spôsobom znižujú transparentnosť a férovú súťaž. Z tohto dôvodu môžu Slovensku hroziť pokuty alebo zastavenie platieb pri zákazkách financovaných z eurofondov. Vyhlásila to opozičná poslankyňa Veronika Remišová v reakcii na novelu z dielne ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD), ktorú parlament v utorok prerokoval v prvom čítaní. Ak ju poslanci na ďalšej schôdzi definitívne schvália, zmeny začnú platiť od júla.

13:52

Nemecká mládež je čoraz viac nespokojnejšia a pravdepodobne by volila stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD). Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v utorok.

13:51

Švédskym colným úradom sa minulý týždeň v prístave hlavného mesta Švédska Štokholmu podarilo zadržať historicky najväčšie množstvo kokaínu. Policajný zdroj v utorkovom vysielaní švédskej televízie uviedol, že skonfiškovali približne 1,4 tony tejto drogy.

13:32

Ak chce daňovník poukázať podiel zo svojej zaplatenej dane za rok 2023 vybranej neziskovej organizácii, nadácii či občianskemu združeniu, má čas do konca mesiaca. Darovať 2 % alebo 3 % tretiemu sektoru je možné len na predpísanom tlačive v lehote do 30. apríla. Upozornila na to Drahomíra Adamčíková, hovorkyňa finančnej správy.

13:21

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba potvrdil medializované správy, že jeho rezort pripravil nový postup pri poskytovaní konzulárnych služieb v zahraničí pre mužov z Ukrajiny v mobilizačnom veku.

13:12

Národná diaľničná spoločnosť slávnostne začala raziace práce na 1,8 kilometra dlhom tuneli Okruhliak. Je súčasťou rýchlostnej cesty R4 Prešov – severný obchvat, II. etapa.

13:11

Už len stiahnutie aplikácie čínskeho online trhoviska Temu do mobilného telefónu môže predstavovať bezpečnostné riziko. Upozornila na to spotrebiteľská organizácia dTest, podľa ktorej si aplikáciu stiahlo viac ako 100 miliónov ľudí po celom svete. Populárnou sa stala aj na Slovensku, kde si tiež ľudia objednávajú tovar za výhodné ceny.

13:10

Aktivita v súkromnom sektore eurozóny zaznamenala tento mesiac najvýraznejší rast za takmer rok, k čomu prispel najmä vývoj v kľúčovom sektore služieb. Zotavenie v tejto oblasti umožnilo vykompenzovať prehĺbenie poklesu aktivity vo výrobnom sektore.

13:09

Investičné podvody sa zameriavajú na nízku finančnú gramotnosť ľudí a emócie, pričom sľubujú rýchle zbohatnutie a zisk. S podozrivou ponukou na investovanie malo skúsenosť až 24 % opýtaných respondentov.

13:08

V súčasnej dobe je bežné nakupovať množstvo tovarov na splátky. Aj nákup na splátky je pritom pôžičkou, ktorú treba splácať. Preto je potrebné si takýto krok dobre premyslieť. Pred uzavretím zmluvy o akomkoľvek úvere by mal dlžník brať do úvahy všetky náklady rodiny a jej reálne možnosti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali